فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 57 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی گمار، عبدالکریم حسینی *، ناصر میرازی، مجتبی گمار صفحات 237-245
    زمینه و هدف
    هیوسین (اسکوپولامین) که داروی آنتی کولینرژیک و ضددرد محسوب می شود، دارای بعضی عوارض جانبی می باشد. اخیرا توجه زیادی به تداخل بین داروهای صناعی و عصاره های گیاهی در ایجاد پاسخ های فارماکولوژیک شده که امکان استفاده از حداقل دوز و عوارض جانبی را فراهم می کند. در این پژوهش اثر تجویز عصاره مریم گلی، هیوسین و ترکیب مریم گلی و هیوسین بر کنترل درد در موش های صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی موش ها به صورت تصادفی به هشت گروه شش تایی شامل گروه کنترل، دریافت کننده هیوسین در دوزهای 0/5، 1 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم، دریافت کننده عصاره در دوز100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم و همچنین گروه دریافت کننده عصاره 100 و 200 همراه با هیوسین در دوز 1 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. هیوسین به صورت تزریق داخل صفاقی و یک ساعت قبل از تجویز هیوسین، عصاره به صورت گاواژ به حیوانات خورانده شد. 30 دقیقه پس از تیمار، موش ها مورد آزمون تیل- فلیک قرار گرفته و نتایج حاصله ثبت گردیدو p<0.05 معنی دار در نظر گرفته شده شد.
    یافته ها
    تجویز هیوسین با دوزهای 0/5، 1 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت معنی داری اثرات ضددردی در آزمون پس کشیدن دم نسبت به گروه کنترل ایجاد نمود (p<0/05، p<0/01، p< 0/05، به ترتیب). ترکیب عصاره مریم گلی در دوز 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم و هیوسین (1 میلی گرم بر کیلوگرم) بی دردی بیشتری نسبت به گروه های تنها دریافت کننده عصاره و یا هیوسین ایجاد نمود.
    نتیجه گیری
    مشاهدات این مطالعه نشان داد که گیاه مریم گلی باعث افزایش آستانه درد در موش های صحرایی می شود. از آنجایی که هیوسین به عنوان یک داروی ضددرد دارای عوارض جانبی می باشد، همراه کردن عصاره گیاه مریم گلی با هیوسین می تواند با کم کردن میزان هیوسین مصرفی اثرات مطلوب تری را با حداقل عوارض جانبی به جا گذارد.
    کلیدواژگان: مریم گلی، درد، هیوسین، موش صحرایی
  • سیده زهرا بختی، سعید لطیفی نوید *، صابر زهری، عباس یزذانبد صفحات 246-254
    زمینه و هدف
    هلیکوباکترپیلوری به عنوان عامل اصلی بیماری های گوارشی مثل التهاب غیر آتروفی(NAG)، زخم معده (GU) و زخم دوازدهه (DU) می باشد. ارتباط نزدیکی بین فاکتورهای اختصاصی این باکتری نظیر VacA و CagA با GU و DU وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط تیپ های اللی نواحی i و dژنvacA و وضعیت cagA با خطر GU و DU می باشد.
    روش کار
    177 سویه از کشت بیوپسی معده بیماران ایرانی از استان های مختلف به دست آمد و با استفاده از PCR تعیین ژنوتیپ شد. داده ها جمع آوری شده و تحلیل گردید.
    یافته ها
    فراوانی آلل های i1; vacA، i2، i1 i2، d1 و d2 و ژن cagA به ترتیب برابر با 9/42، 4/55، 7/1، 8/41، 2/58 و 4/68 درصد بود. تفاوت معنی داری بین فراوانی vacA i1 در سویه های به دست آمده از بیماران GU نسبت به بیماران NAG وجود داشت (05/0>p). در آنالیز رگرسیون چندگانه لجستیک زمانی که GU بعنوان متغیر وابسته لحاظ شد، ژنوتیپ vacA i1 پس از کنترل متغیرهای سن و جنس ارتباط معنی داری با خطر بروز بیماری GU داشت (75/8-45/1=1CI 95%؛ 56/3=OR؛ 006/0=p). آنالیزهای آماری هیچ ارتباط معنی داری بین فراوانی ژنوتیپ vacA d و بیماری های گوارشی نشان نداد. زمانی که DU در آنالیز رگرسیون چندگانه لجستیک بعنوان متغیر وابسته مطرح شد، ژنوتیپ cagA در حضور متغیر سن و جنس در مدل نهایی باقی ماند (60/11-22/1=CI 95%؛ 77/3=OR؛ 021/0=p).
    نتیجه گیری
    ژنوتیپ های vacA i1 و cagA هلیکوباکترپیلوری به ترتیب می توانند بعنوان نشانگرهای زیستی مفید برای پیشگویی خطر زخم معده و زخم دوازدهه در ایران مطرح باشند.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، vacA، cagA، زخم معده، زخم دوازدهه، ایران
  • عباس نقی زاده باقی، مژگان خان بابازاده قدیم *، عیسی ثمری صفحات 255-264
    زمینه و هدف
    بارزترین شاخص بالندگی و توسعه یافتگی یک کشور توانایی های فن آورانه و پژوهش های علمی آن کشور می باشد، لذا هر اقدامی برای روشن ساختن جایگاه تحقیق و موانع پیش روی آن، حائز اهمیت است. هدف مطالعه حاضر بررسی مشکلات پژوهشی و موانع تولید علم از نظر اعضاء هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشد.
    روش کار
    در یک تحقیق توصیفی و پیمایشی نمونه ای به تعداد 126 نفر عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات جمعیت نگاری و پرسشنامه موانع پژوهشی ستوده اصل و همکاران (1393) می باشد که دارای 39 گویه در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری تی تست تک نمونه ای،آزمون تی تست برای گروه های مستقل و آزمون آنوا استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین حیطه مشکلات مربوط به تهیه و تدوین طرح پژوهشی 86/2 و کمتر از میانگین مفهومی بود، اما از نظر آماری معنی دار نبود (056/0 = p). البته در سه حیطه دیگر یعنی حیطه مشکلات در اجرای طرح، حیطه مشکلات اداری و مدیریتی و حیطه مشکلات فردی میانگین مربوطه بزرگتر از میانگین مفهومی بوده و تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (p ≤ 0/05). در مجموع سئوالات و در کل حیطه های چهارگانه میانگین 22/3 و بیشتر از میانگین مفهومی بوده و تفاوت نیز معنی دار بود (001/0= p).
    نتیجه گیری
    در بررسی درون حیطه ها به ترتیب مهمترین مشکلات و موانع پژوهشی از نظر اعضای هیئت علمی شامل ضعف کارگروهی در دانشگاه، حجم زیاد کار و انتظارات مختلف دانشگاه از اعضای هیئت علمی و عدم وجود فضای مناسب تحقیقاتی بود.
    کلیدواژگان: پژوهش، دانشگاه، اردبیل، هیئت علمی
  • آمنه پوررحیم قورقچی *، پروین بابایی، ارسلان دمیرچی، بهرام سلطانی، سمانه قربانی صفحات 265-276
    زمینه و هدف
    چا قی و افزایش چربی احشایی پس از یائسگی، با تغییرات نامطلوب پروفایل لیپید، سندروم متابولیک و بیماری های قلبی- عروقی همراه است. هدف این تحقیق تعیین اثر تعاملی هشت هفته تمرین هوازی- مقاومتی به همراه استروژن درمانی جایگزینی بر میزان چربی احشایی و عوامل خطر قلبی- عروقی در موش صحرایی اوارکتومی شده بود.
    روش کار
    ابتدا تعداد50 رت ماده ویستار تحت جراحی اوارکتومی قرار گرفتند و سپس به گروه های 10 تایی شامل اوارکتومی (OVX)، اوارکتومی+ تمرین (Ovx+Exe)، اوارکتومی+ تمرین+ استروژن (Ovx+Exe+Est)، اوارکتومی+ استروژن درمانی (Ovx+Est) و اوارکتومی+ شاهد تزریق (Ovx+Oil) تقسیم شدند. پروتکل تمرین 3 روز در هفته، روزانه 60 دقیقه با سرعت 20 متر بر دقیقه، شیب 10 درجه و وزنه ای معادل 3% وزن بدن جونده که به دم حیوان متصل بود، به مدت هشت هفته بر روی نوارگردان اجرا شد. استروژن طی هشت هفته شامل30 میکروگرم 17- بتا استرادیول والرات محلول در 2/0 میلی لیتر روغن کنجد به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به روش زیرجلدی تزریق شد. گروه تمرین+ استروژن دو مداخله تمرین و استروژن درمانی را با روند مشابهی دریافت کردند. برای مقایسه میانگین متغیرها در گروه های مختلف، ANOVA یک طرفه و برای تعیین تفاوت بین گروه ها از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. سطح معنی داری آماری 05/0 >p تعیین شد.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین و تمرین+ استروژن، بدون تغییر معنی دار وزن بدن، وزن چربی احشایی را کاهش داد p<0/05). BM) در گروه های تمرین و تمرین+ استروژن در مقایسه با گروه شاهد اوارکتومی و در گروه استروژن درمانی در مقایسه با گروه شاهد تزریق به طور معنی داری کاهش یافت (p <0/05). تغییرات پروفایل لیپید در هیچیک از گروه ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    تمرین جهت کاهش چربی احشایی و BMI مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، مقاومتی، استروژن درمانی، چربی احشایی، سندروم متابولیک، بیماری های قلبی، عروقی، موش اوارکتومی
  • افشین هوشیار، نسرین فولادی *، فاطمه قربانی، راحله محمدی، حسین علی محمدی اصل صفحات 277-282
    زمینه و هدف
    بیماری سلیاک بیماری گوارشی است که عوامل ژنتیکی در بروز آن دخیل می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین HLA DQ2 و HLADQ8 در بیماران با سرولوژی مثبت سلیاک تشخیص داده شده در بین بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بر روی 105 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به درمانگاه گوارش مرکز آموزشی درمانی امام خمینی اردبیل انجام شد. تمامی بیماران تحت آزمون IgATTGAnti به روش Elisa قرار گرفتند. بیماران با تشخیص سلیاک تحت HLA typing و آندوسکوپی و بیوپسی قرار گرفتند و سطح HLA DQ2 و HLA DQ8 در آنها اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 و روش های آماری توصیفی و تست های یو- مان ویتنی و تست دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 14 بیمار از 105 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا به سلیاک بوده و از این تعداد 12 نفر از نمونه ها زن و 2 نفر مرد بودند. اکثریت بیماران مبتلا به سلیاک (4/71%) از نظر پاتولوژی روده باریک بر اساس بیوپسی دارای مارش IIIc بودند. نتایج HLA typing بیماران نشان داد که اکثریت آنها (11 نفر، 57/78 %) HLA DQ2 مثبت داشتند. یک نفر HLA DQ2 و HLA DQ8 مثبت بود و 2 نفر HLA DQ8 مثبت داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج HLA typing بیماران نشان داد که اکثریت آنها LA DQ2 H مثبت داشتند. مطالعه ی حاضر نشان داد که ژنوتیپ های HLA می توانند نقش مهمی در ایجاد بیماری سلیاک داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلیاک، HLA typing، سندرم روده تحریک پذیر، HLADQ2، HLADQ8
  • علی محمدی، بهزاد برادران * صفحات 283-290
    زمینه و هدف
    امروزه سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان می باشد. ترکیبات گیاهان دارویی القاکننده آپوپتوز، از روش های درمان سرطان محسوب می گردد؛ لذا مطالعه بر روی گیاهان و شناسایی ترکیبات آنها در جهت تولید داروهای ضد سرطانی جدید از فعالیت های تحقیقاتی مهم در دنیا می باشد. از طرف دیگر با توج ه به ارزان بودن، مصرف خوراکی و دسترسی آسان عموم به عصاره گیاه گزنه، محققان بر آن شدند تا در این تحقیق اثربخشی عصاره این گیاه را بر روی سلول های سرطان سینه رده MDA-MB-468 بررسی نمایند.
    روش کار
    در این مطالعه برای بررسی اثرات سایتوتوکسیک عصاره گیاه گزنه تست MTT انجام شد. در مرحله بعد برای بررسی نوع مرگ سلولی و القا آپوپتوز تست های DNA Fragmentation و TUNEL انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تست MTT نشان داد که عصاره دی کلرومتانولی گیاه گزنه به طور معنی داری سلول های سرطانی را از بین برد. مقادیر IC50 مربوط به رده سلولی سرطان پستان انسانی MDA-MB-468 برابر با 05/1 ± 46/29 میکروگرم در میلی لیتر در زمان 24 ساعت و 04/1 ± 54/15 میکروگرم در میلی لیتر در زمان 48 ساعت بود. تست DNA Fragmentation و TUNEL نشان داد که عصاره دی کلرومتانولی گیاه گزنه در القای آپوپتوز نقش دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات نشان داد که تیمار سلول های MDA-MB-468 با عصاره دی کلرومتانولی گیاه گزنه (Urtica dioica)، باعث القاء آپوپتوز در این سلول ها شده و این عصاره می تواند در درمان سرطان مفید باشند.
    کلیدواژگان: گزنه، آپوپتوز، سایتوتوکسیک، MDA، MB، 468
  • نبی شمسایی، ناهید ابوطالب، سهیلا عرفانی، مهدی خاکساری * صفحات 291-300
    زمینه و هدف
    ایسکمی مغزی موجب آسیب های ساختاری و عملکردی برگشت ناپذیری در نواحی خاصی از مغز به ویژه هیپوکامپ خواهد شد. شواهد نشان می دهد که ورزش ممکن است آسیب های ناشی از ایسکمی مغزی را کاهش دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر شرطی سازی اولیه با یک دوره تمرین ورزشی استقامتی بر اختلالات حافظه و مرگ سلولی نورون های ناحیه CA3 هیپوکامپ به دنبال ایسکمی- جریان مجدد مغزی در موش صحرایی نر بود.
    روش کار
    تعداد 21 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300-260 گرم به طور تصادفی انتخاب و به سه گروه (شم، ایسکمی، ورزش+ایسکمی) تقسیم شدند. رت های گروه ورزش به مدت 4 هفته، 5 روز در هفته بر روی تردمیل دویدند. ایسکمی با انسداد هر دو شریان کاروتید مشترک (CCA) به مدت 20 دقیقه ایجاد شد. از آزمون حافظه احترازی غیرفعال برای بررسی میزان اختلال در حافظه و از رنگ آمیزی کرزیل ویوله جهت بررسی میزان مرگ سلولی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ایسکمی مغزی با اختلال در حافظه و مرگ سلولی نورون های ناحیه CA3 هیپوکامپ همراه است و فعالیت ورزشی پیش از ایسکمی بطور معنی داری اختلال ناشی از ایسکمی در حافظه را بهبود می بخشد (05/0 > p)، همچنین فعالیت ورزشی بطور معنی داری مرگ سلولی ناشی از ایسکمی را کاهش می دهد (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که فعالیت ورزشی، زمانی که به عنوان یک محرک پیش شرطی ساز استفاده شود، موجب اثرات محافظتی در برابر ایسکمی مغزی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ورزش، هیپوکامپ، ایسکمی، ریپرفیوژن، مرگ سلولی
  • حمدالله پناهپور *، محمدقاسم گل محمدی، سجاد محمدنژاد صفحات 301-310
    زمینه و هدف
    سکته مغزی سومین عامل مرگ و معلولیت در بسیاری از جوامع انسانی است. هر ساله میلیون ها انسان از این بیماری رنج می برند. مصرف داروهای گیاهی و گیاهان دارویی در کشورهای مختلف رو به افزایش است. امروزه داروهای گیاهی به عنوان درمان جایگزین با عوارض کمتر یا مکمل درمان مورد استفاده قرار می گیرند. گیاه سیاه دانه با نام علمی Nigella sativa تاریخچه غنی طبی و مذهبی دارد. نظر به نقش تعیین کننده استرس اکسیداتیو در پاتوفیزیولوژی سکته مغزی تصور می شود که تجویز سیاه دانه بتواند با ایجاد اثرات آنتی اکیسدانی تاثیر محافظتی در برابر عوارض این بیماری داشته باشد. در مطالعه حاضر تلاش شد اثرات تجویز روغن سیاه دانه به عنوان مداخله درمانی پس از وقوع ایسکمی مغزی بر حجم ضایعه و ادم مغزی ایجاد شده مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
    روش کار
    در این تحقیق 48 سر موش صحرائی نر از نژاد Sprague-Dawley در سه گروه شاهد، کنترل و درمان با روغن سیاه دانه مورد مطالعه قرار گرفتند. حیوانات با تزریق داخل صفاقی کلرال هیدرات (mg/kg 400) بیهوش شدند. ایسکمی موضعی مغز به مدت 90 دقیقه با استفاده از تکنیک انسداد شریان میانی مغز توسط نخ نایلون پوشیده از سلیکون ایجاد شد. در پایان دوره ایسکمی به حیوانات گروه درمان روغن سیاه دانه (ml/kg 2) تزریق شد. 24 ساعت پس از ایسکمی حیوانات بطور تصادفی انتخاب شده و برای دو پروژه مورد بررسی قرار گرفتند: الف- حیوانات از نظر اختلالات حرکتی با استفاده از آزمون نورولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند و سپس جهت تعیین حجم ضایعه مغزی 6 برش از سطوح مختلف مغز تهیه شده و پس از رنگ آمیزی با استفاده از سیستم آنالیز تصویری مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ ب- برای ارزیابی شدت ادم ایجاد شده از تعیین محتوی آب بافت مغز استفاده شد.
    یافته ها
    در حیوانات گروه شاهد اختلال حرکتی یا ضایعه مغزی مشاهده نشد. حیوانات گروه ایسکمیک اختلالات حرکتی شدیدی نشان دادند (نمره آزمون نورولوژیک 55/0± 87/3). میزان حجم ضایعه مغزی ایجاد شده در نیمکره چپ این گروه 39±426 میلیمتر مکعب بود. بروز ایسکمی محتوی آب نیمکره چپ مغز در گروه ایسکمیک را افزایش داد که بطور معنی داری از نیمکره سالم مغز در همین گروه و نیمکره های مغز گروه شاهد بیشتر بود (19/0± 8/83%،p <0/05). درمان با روغن سیاه دانه ضمن بهبود اختلالات حرکتی ناشی از ایسکمی بطور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل حجم ضایعه مغزی را کاهش داد. همچنین تجویز روغن سیاه دانه ادم مغزی ایجادشده را بطور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که روغن سیاه دانه می تواند اثرات محافظتی در برابر آسیب ایسکمیک مغزی داشته باشد. درمان با روغن سیاه دانه ضمن کاهش حجم ضایعه مغزی سبب بهبود اختلالات حرکتی ناشی از ایسکمی می شود و ادم مغزی ایجاد شده را تقلیل می دهد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، ادم مغزی، سیاه دانه، موش صحرایی
  • سمیه فرید، هادی پیری دوگاهه *، مهدی قیامی راد صفحات 311-319
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات کنترل عفونت های میکروبی، بروز مقاومت دارویی است که یک مشکل رو به رشد در سراسر جهان می باشد. تولید آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLS) می تواند سبب ایجاد مقاومت به آنتی بیوتیک ها در باکتری های گرم منفی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن SHV-1 در نمونه های ادرار جمع آوری شده از بیماران بستری و سرپایی بیمارستان های شهر اردبیل بود.
    روش کار
    تعداد 400 سویه انتروباکتریاسه جدا شده از نمونه های ادراری وارد مطالعه شدند. همه نمونه ها با روش معمول بیوشیمیایی مورد شناسایی قرار گرفتند. تست حساسیت آنتی بیوتیکی با روش کربی- بائر انجام شد. از روش دیسک ترکیبی جهت انجام تست تاییدی استفاده شد. نتایج با استاندارد های CLSI مقایسه شد. در نهایت ایزوله های ESBL مثبت، توسط روش PCR از نظر ژن SHV-1 بررسی شدند.
    یافته ها
    از تعداد 400 ایزوله ادراری انتروباکتریاسه، مقاومت به آمپی سیلین، نالیدیکسیک اسید، کوتری موکسازول، سفوتاکسیم، سفتازیدیم، سفتریاکسون، سیپروفلوکساسین، سفتیزوکسیم، سفکسیم، جنتامایسین، ایمیپنم به ترتیب برابر 5/82، 3/62، 67، 36، 5/49، 3/50، 52، 36، 41، 8/24، 7/7 درصد بودند. 150 ایزوله (5/37 %) ESBL مثبت بودند و از بین آنها 28 ایزوله (7/18%) حاوی ژن SHV-1 بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، با توجه به درصد بالای مقاومت به آنتی بیوتیک ها و همچنین به علت بالا بودن تولید آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف در باکتری های جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری، اتخاذ تدابیر لازم در منطقه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: انتروباکتریاسه، بتالاکتاماز های وسیع الطیف، SHV، 1
  • الهام رئیسی، مهدی قیامی راد * صفحات 320-329
    زمینه و هدف
    سالمونلوزیس رایج ترین عفونت ناشی از مواد غذایی در جهان است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی آلودگی گوشت و احشاء مرغ عرضه شده در شهرستان اردبیل به سالمونلا، تعیین گروه های سرمی و حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها، انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی طی فصل های بهار و تابستان سال 1393، 260 نمونه شامل160 نمونه گوشت مرغ، 50 نمونه سنگدان و 50 نمونه کبد، با هدف جدا سازی سالمونلا طبق استاندارد 1810 ایران تحت بررسی قرار گرفتند. حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها به روش کربی باوئر آزمایش شد.
    یافته ها
    10 درصد نمونه های مورد بررسی به سالمونلا آلوده بودند. 3/42 درصد آلودگی مربوط به فصل بهار و 7/57 درصد در تابستان بود. 3/92 درصد از جدایه ها متعلق به گروه سرمی C، 8/3 درصد گروه سرمیB و 8/3 درصد گروه سرمی D بودند. تمامی جدایه ها حداقل به دو آنتی بیوتیک مقاومت نشان دادند. 70 درصد جدایه ها به 2 تا 6 آنتی بیوتیک مقاوم بودند. بیشترین مقاومت جدایه ها نسبت به نالیدیکسیک اسید و استرپتومایسین (100%) بود. مقاومت به تتراسیکلین3/92 درصد، پنی سیلین 5/88، نئومایسین، کانامایسین، فورازولیدون 6/84، کلرامفنیکل 1/73، اوفلاکساسین 4/15، آموکسی کلاو و آمپی سیلین 5/11 و سیپروفلوکسازین 7/7 درصد بود. کمترین مقاومت به جنتامایسین و آمیکاسین (8/3%) بدست آمد. در برابر آزیترومایسین، سفتازیدیم، مروپنم، ایمی پنم و سفکسیم مقاومتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آلودگی 10 درصدی به سالمونلا، بخصوص شیوع بالای سروتیپ C و اهمیت آن در بیماریزایی در انسان و میزان بالای مقاومت به اکثر آنتی بیوتیک های موجود، اعمال راهکارهای بهداشتی جهت کاهش آلودگی ضروری است.
    کلیدواژگان: سالمونلا، گوشت مرغ، حساسیت آنتی بیوتیکی، گروه های سرمی، اردبیل
  • علی شمس آذر *، اسدالله اسدی، فاطمه شمس آذر صفحات 330-338
    زمینه و هدف
    همیشه حفظ اندازه ثابت گلوکز در بدن انسان با ارزش بوده و مخصوصا تعیین اندازه دقیق آن در بیماران دیابتی مهم بوده است. در این تحقیق روشی برای تعیین مقدار گلوکز سرم ارائه شد.
    روش کار
    در این مطالعه زیست حسگری با استفاده از الکترود خمیرکربن اصلاح شده با نانوذرات اکسید مس برای تعیین مقدار گلوکز سرم تهیه شد. نانوذرات اکسید مسی که در آزمایشگاه به روش شیمیایی سنتز شده بود، با استفاده از طیف UV-vis، XRD، SEM و TEM مورد مطالعه قرار گرفت و تایید شد. با استفاده از زیست حسگر تهیه شده و اندازه گیری جریان های اکسایش در مقادیر مختلف گلوکز دقت و کارایی زیست حسگر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به افزایش پاسخ الکتروکاتالیستی شکل اکسیده گلوکوز اکسیداز در حضور اکسیژن محلول، زیست حسگر تهیه شده یک پاسخ خطی به غلظت های مختلف گلوکوز از 0 تا 15 میلی مولار و حد تشخیص 9 میکرومولار (با نسبت سیگنال به نویز برابر 3) را در پتانسیل اعمال شده 44/0 ولت از خود نشان داد که نشانگر قدرت بالای تشخیص توسط این زیست حسگر نسبت به سایر روش ها بود. زیست حسگر تهیه شده 89 درصد از فعالیت اولیه خود را پس از 30 روز دخیره سازی در 7pH= حفظ کرد.
    نتیجه گیری
    الکترود خمیر کربن و نانو ذرات اکسید مس فعالیت کاتالیتیکی بسیار موثری را در قبال پراکسید هیدروژن تولید شده در واکنش آنزیمی بین گلوکوز اکسیداز و گلوکوز که تعیین دقیق مقدار گلوکوز را ممکن می سازد از خود نشان دادند. این زیست حسگر ثبات و پایداری خوب، تکرارپذیری بالا و تداخل بسیار اندکی داشت که در تشخیص سریع و دقیق دیابت و تعیین غلطت گلوکوز نمونه سرم با نتایجی رضایت بخش استفاده شد.
    کلیدواژگان: زیست حسگر، نانو ذرات اکسید مس، گلوکز سرم
|
  • A. Gomar, A. Hosseini *, N. Mirazi, M. Gomar Pages 237-245
    Background and Objectives
    Hyoscine (scopolamine) as an anticholinergic and antinociceptive drug، has some side effects. Recently، it has been received much attention to the interactions between synthetic drugs and herbal extracts and their pharmacological responses which made the possibility of using the minimum dose and low side effects. In this study، we evaluated the effect of Salvia officinale extract، hyoscine and their combinationin management of pain in rats.
    Methods
    In this experimental study animals were divided randomly into eight groups (n=6). Hyoscine (0. 5، 1 and 5 mg/kg) administrated by intraperitoneal injection and extract (100 and 200 mg/kg) was administered by gavages one hour before administration of hyoscine. Thirty minutes after treatment، rats were subjected to tail-flick test and data were recorded. Statistical significance was considered at p<0. 05.
    Results
    Administration of hyoscine at doses of 0. 5، 1 and 5 mg/kg created significant analgesic effects compared to control group in the Tail-flick test (p<0. 05، p<0. 01 and p<0. 05، respectively). The combination of S. officinale extract (100 and 200 mg/kg) and hyoscine (1 mg/kg) significantly increased the pain threshold than the groups receiving only extract or hyoscine.
    Conclusion
    Our data showed that hydroethanolic extract of Salvia officinale has an important antinociceptive effect which can lead to decreased pain in rats. Sincehyoscine as an analgesic drug has some side effects، combination of Salvia officinale extractand hyoscine can decrease the needed dose of hyoscine and itsside effects.
    Keywords: Salvia officinale, Pain, Hyoscine, Rat
  • S. Bakhti, S. Latifi, Navid *, S. Zahri, A. Yazdanbod Pages 246-254
    Background and Objectives
    Several studies have described VacA and CagA as the two important virulence determinants of Helicobacter pylori، which are associated with gastric ulcer (GU) and duodenal ulcer (DU). The aim of present study was to determine the associations of the i and d regions genotypes of H. pylori vacA gene; and cagA status with GU and DU risk.
    Methods
    A total of 177 isolates were cultured from the biopsies of Iranian patients with different geographic origins and genotyped. Data were collected and analyzed.
    Results
    Frequency of the vacA i1، i2، i1i2، d1، and d2 alleles and cagA in all patients was 42. 9%، 55. 4%، 1. 7%، 41. 8%، 58. 2% and 68. 4%، respectively. There was a significant difference between the frequencies of vacA i1 in isolates from GU than those from non-atrophic gastritis (p<0. 05). When the GU was considered as a dependant factor by the multiple logistic regression analysis، the vacA i1 genotype was significantly associated with the age- and sex-adjusted risk for GU (p=0. 006، odds ratio [OR] =3. 56; 95% confidence interval [CI] =1. 45–8. 75). Statistical analysis showed no significant association between vacA d genotype and digestive diseases. After controlling for age and sex variables، the cagA genotype remained in the final model when the DU was considered as a dependant factor by the the multiple logistic regression analysis (p=0. 021، OR=3. 77; 95% CI=1. 22-11. 60).
    Conclusion
    We have proposed that the H. pylori vacA i1 and cagA genotypes could be considered as benefit biomarkers for prediction of risk of GU and DU in Iran، respectively.
    Keywords: Helicobacter pylori, vacA, cagA, Gastric Ulcer, Duodenal Ulcer, Iran
  • A. Naghizadeh Baghi, M. Khanbabazadeh Ghadim *, E. Samari Pages 255-264
    Background and Objectives
    The most obvious indicators of a country''s growth and development are technological capabilities and its scientific research. Therefore، any attempt to clarify the status of research and facing obstacles is important. The aim of this study is to investigate the problems and obstacles of knowledge from the viewpoint of faculty members of Ardabil University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive and survey study، sample contains 126 faculty members in Ardabil University of Medical Sciences were selected using Morgan and Krejcie table of sample size determination. The instrument used in this study was a questionnaire with two parts، i. e. demographic information and the Questionnaire of Research Barriers by Sotoodehasl et al. (2014) including 39 items on a 5 point Likert Scale continuum. A One-Sample T-Test، an independent samples T-Test، and an ANOVA test were used for the data analysis.
    Results
    The mean of the area of problems related to preparation of research project and development was 2. 86 which is less than the conceptual mean but is not statistically significant (p=0. 056). However in the other three areas، i. e. the means of problems in the implementation of the project، administrative and managerial problems، and individual problems were greater than the conceptual mean and the differences were statistically significant (p≤0. 05). The mean of questions in the four areas was 3. 23 which is greater than the conceptual mean and the difference is also significant (p=0. 001).
    Conclusion
    In the investigation of areas، the most important problems and research barriers from the viewpoint of faculty members are weak teamwork at the university، large bulk of work and different expectations from the faculty members and lack of proper research environment.
    Keywords: Research, University, Ardabil, Faculty Member
  • A. Pourrahimghouroghchi *, P. Babaei, A. Damirchi, B. Soltanitehrani, S. Ghorbanishirkoohi Pages 265-276
    Background and Objectives
    Obesity and visceral fat accumulation after menopause are associated with lipid profile changes، metabolic syndrome and c ardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the effect of 8-week aerobic - resistance training and estrogen replacement therapy on visceral fat and cardiovascular risk factors in ov ariectomized rats.
    Methods
    Fifty female Wistar rats were ov ariectomized and divided into 5 OVX groups (n=10 rats per group): Ovx+sedentary (Sedentary)، aerobic - resistance training (Ovx+Exe)، aerobic - resistance training+estrogen replacement therapy (Ovx+Exe+Est)، estrogen replacement therapy (Ovx+Est) and vehicle group; or sesame oil (Ovx+Oil). The exercise consisted of aerobic-resistance training (20 m/min، 3 days/week، 60 min/day، 10% slope، Load; 3% body weight); 17b-estradiol valerate (30 µg/kg bw; in 0. 2 ml sesame oil) were injected subcutaneously three days a week during 8 week. The co-treatment group received both exercise and estradiol protocol as same as previous groups.
    Results
    After 8-week of interventions، visceral fat significantly reduced by Ovx+Exe and Ovx+Exe+Est compared to Sedentary rats (p<0. 05)، however no significant difference in body weight was observed. BMI significantly reduced in Ovx+Exe and Ovx+Exe+Est groups compared to Sedentary group. Also، BMI significantly reduced in Ovx+Est compared to Ovx+Oilgroup (p<0. 05). Although this intervention changed lipid profiles، they were not statistically significant in neither of groups. Statistical comparisons between groups were performed usingone-way ANOVA test followed by Tukey’s post-hoc test. The differences were considered significant at p<0. 05.
    Conclusion
    Eight weeks aerobic-resistance training successfully decreases visceral fat and BMI.
    Keywords: Aerobic, Resistance Training, Estrogen Replacement Therapy, Visceral Fat, Metabolic Syndrome, Cardiovascular Diseases, OvariectomizedRats
  • A. Houshiyar, N. Fouladi *, F. Ghorbani, R. Mohammadi, H. Alimohammadiasl Pages 277-282
    Background and Objectives
    Celiac disease is a gastrointestinal disorder that genetic factors have a role on its pathogenesis. The aim of the present study was to determine HLA alleles encoding HLA DQ2 and HLA DQ8 in patients with celiac disease.
    Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 105 patients with IBS whom referred to the gastroenterology unit in Ardabil، Iran. The patients with positive celiac serology of IgA anti-tTG test were done an endoscopic duodenal biopsy. HLA DQ2 and DQ8 testings were performed on patients. Data were analyzed using descriptive statistics together with Mann-Whitney U and Fisher’s exact tests by SPSS-16.
    Results
    14 patients were found positive for IgA antibodies against tTG. From these 14 patients 2 (14. 3%) were male and 12 (85. 71%) female. All of 14 patients (100% of case) had also abnormal intestinal pathology according to the modified Marsh classification and 10 patients had type IIIC. 11 patients had only HLA DQ2، 2 patients had only HLADQ8، and one patient had both HLADQ2 andDQ8.
    Conclusion
    Most of patients had positive HLA D Q2. The present study emphasizes that HLA genotypes are an important background to CD development.
    Keywords: Celiac Disease, Irritable Bowel Syndrome, HLADQ2, HLA DQ8
  • A. Mohammadi, B. Baradaran * Pages 283-290
    Background and Objectives
    Cancer is one of the most causes of mortality in worldwide. Components derived from natural plants that induce apoptosis are used for cancer treatment. Therefore investigation of different herbal components for new anti-cancer drug is one of the main research activities throughout the world. According to low cost، oral consumption and easy access to the public extracts of Urtica dioica، in this study we aimed to investigate the effectiveness of this herb on MDA-MB-468 breast cancer cells.
    Methods
    Cytotoxic effect of Urtica dioica extract was measured using MTT assays. To show induction of apoptosis by this plant TUNEL and DNA Fragmentation test were performed.
    Results
    In the present study dichloromethane extracts noticeably killed cancer cells. IC50 values related to human breast adenocarcinoma cell line MDA-MB-468 were 29. 46±1. 05 µg/ml in 24 hours and 15. 54±1. 04 µg/ml in 48 hours. TUNEL test and DNA Fragmentation assay showed apoptotic characteristic in the extract treated cells.
    Conclusion
    The results showed that MDA-MB-468 cells after treatment with dichloromethane extract of Urtica dioica، induces apoptosis in MDA-MB-468 cancer cells which may be useful in the treatment of cancer.
    Keywords: Urtica dioica, Apoptosis, Cytotoxic, MDA, MB, 468
  • N. Shamsaei, N. Aboutaleb, S. Erfani, M. Khaksari * Pages 291-300
    Background and Objectives
    Brain ischemia leads to irreversible functional and structural damage in various regions of the brain، especially in the hippocampus. There is an evidence indicating the physical exercise has neuroprotective effects and may decrease the cerebral ischemia/ reperfusion injury in rats. The purpose of this study was the study of the effect of exercise preconditioning on memory deficits and neuronal cell death in CA3 pyramidal cells of the rat hippocampus following transient global ischemia.
    Methods
    21 male rats weighing 260-300g were randomly selected and allocated into three groups (sham، ischemia and exercise+ischemia). The rats in exercise group were trained to run on a treadmill 5 days a week for 4 weeks. Ischemia induced by occlusion both common carotid arteries (CCA) for 20 minutes. The passive avoidance memory test using a Shuttle box used to assess the impairment of memory. The amount of cell death was measured using cresyl violet staining method.
    Results
    The results showed that cerebral ischemia is associated with memory impairment، and physical activity before ischemia improves ischemia-induced memory impairments significantly (p<0. 05). In addition، ischemia leads to cell death in hippocampal CA3 area neurons and exercise also reduces ischemia-induced cell death significantly (p<0. 05).
    Conclusion
    This study showed that exercise، when is used as a preconditioning stimulant، has a neuroprotective effects against brain ischemia.
    Keywords: Exercise, Hippocampus, Ischemia, Reperfusion, Cell Death
  • H. Panahpour *, M. Golmohammadi, S. Mohamadnejad Pages 301-310
    Background and Objectives
    Stroke is third leading cause of death and disability in the most of human communities. The use of herbs and medicinal plants in different countries is increasing. Today، herbal medicine is used as alternative or complementary therapies with a fewer side effects. Nigella sativa has a rich medical and religious history. Oxidative stress has important role in the pathophysiology of stroke. As Nigella sativa has antioxidant effects، its administration may produce a protective effect against complications of this disease. We examined the effects of the treatment with Nigella sativa oil on the cerebral infarction and edema.
    Methods
    48 Male Sprague-Dawley rats were divided into three groups، sham، control ischemic and Nigella sativa oil treated (2 ml/kg) ischemic groups. Transient focal cerebral ischemia was induced by 90-min-long occlusion of the left middle cerebral artery followed by 24-h-long reperfusion. Neurological deficit score was evaluated at the end of the reperfusion period. Thereafter، the animals were randomly selected and used for two projects: (i) Measurement of the infarct volumes and neurological outcome (ii) investigation of ischemic brain edema formation using a wet/dry method.
    Results
    Induction of cerebral ischemia in the control group produced considerable brain infarction in conjunction with impaired motor functions and severely brain edema. Treatment with Nigella sativa oil significantly reduced the infarct volume and improved the motor functions. The water content in the left (lesioned) hemisphere was considerably elevated in the control ischemic group. Administration of the Nigella sativa oil significantly lowered the water content in the ischemic lesioned hemisphere.
    Conclusion
    Treatment with Nigella sativa oil can noticeably decrease the ischemic brain injury، attenuate edema formation and improve motor disabilities.
    Keywords: Stroke, Brain Edema, Nigella sativa, Rat
  • S. Farid, H. Peeri Dogaheh *, M. Ghiami Rad Pages 311-319
    Background and Objectives
    Drug resistance is one of the most problems in controlling microbial infections which assumes to be ever-increasing problem all through the world. Production of extended-spectrum β-lactamases enzyme (ESBLS) can cause a resistance to antibiotics of gram negative bacteria. The main purpose of this study was to determine antibiotic sensitivity patterns and SHV-1 genes frequency in collected urinary samples from hospitalized patients in Ardebil.
    Methods
    400 isolated Enterobacteriaceae from urinary samples were recognized using an ordinary biochemical method. Antibiotic sensitivity test was conducted by Kirby and Bauer. The combined disk method was also utilized as a confirmatory test. The results were compared to clinical and laboratory standards institute (CLSI) standards. Finally، ESBL positive isolates were investigated by PCR method regarding the SHV-1 gene.
    Results
    From the total of 400 urinary isolates Enterobacteriaseae resistance to Ampicilin، Nalidixicacid، Co-trimoxazole، Cefotaxime، Ceftazidime، Ceftriaxone، Ciprofloxacin Ceftizoxime، Cefixime، Gentamycin، Imipenem were 82. 5، 62. 3، 67، 36، 49. 5، 50. 3، 52، 36، 41، 24. 8 and 7. 7 percents، respectively. 150 isolates (37. 5%) were positive ESBL، and among all، 28 isolates (18. 7%) contained SHV-1 gene.
    Conclusion
    According to obtained results from the study، regarding high percentage of resistance to antibiotics and high reduction of ESBLS in bacteria from who suffered from urinary infections، taking some logical steps for prevention seems to be essential.
    Keywords: Enterobacteriaceae_Extended_Spectrum ? Lactamases (ESBLS)_SHV_1
  • E. Raeisi, M. Ghiamirad * Pages 320-329
    Background and Objectives
    Salmonellosis is the most common food-borne disease in the world. The purpose of this study was to determine the prevalence of salmonella serogroups and their antimicrobial susceptibility patterns in chicken meat and viscera in Ardabil، Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study done in spring and summer of 2014،260 samples) 160 chicken meat، 50 gizzard and liver) were collected for isolation and identification of salmonella. The technique used in this study was recommended by Iran standard organization andKirby-bauer method was also used for detection of antibiotic resistance.
    Results
    Amongallthe samples،the range of detected salmonella was 10%I n which the 42. 3% of them detected in spring and 57. 7% in the summer. 92. 3% of samples belong to C serogroup and 3. 8% of them were serogroup B and 3. 8% serogroup D. All isolates show resistance to at least two antibiotics. Concurrent resistance to 2-6 antibiotics was detected in 70% of the isolates. The highest resistance was to Nalidixicacid and Streptomycin (100%) and toTetracyclin (92. 3%)، Penicillin (88. 5%)، Neomycin، Kanamycin and Furazolidon (84. 6%)، cloramfenicol (73. 1%)، Ofloxacin (15. 4%)، Co-Amoxi clave and Ampicillin (11. 5%) and Siprophloxacin 7. 7%. The lowest levels of resistance were for Gentamycin and Amikacin (3. 8%). No salmonella isolates were resistant to ceftazidime، Azitromicin، Meropenem، Imipenem and cefixime.
    Conclusion
    According to 10% pollution to salmonella and prevalence of serogroup C and salmonella importance in the human’s health، as well as high rate of antibiotic resistance of isolates، applying a health strategy for reduction of contamination level is necessary.
    Keywords: Salmonella, Chicken Mea, Antibiotic Susceptibility, Serogrups, Ardabil
  • A. Shamsazar *, A. Asadi, F. Shamsazar Pages 330-338
    Background and Objectives
    Maintain of fixed amount of glucose in blood has always been valuable. Especially in diabetic patients it is important to determine accurate amount of it. In this study we are trying to find a method to determination of the amount of serum glucose.
    Methods
    First a biosensor was prepared using carbon paste electrode modified with Copper Oxide nanoparticles for determination of serum glucose. The synthesized Copper Oxide nanoparticles were studied by using a variety of chemical spectrum UV-Vis، XRD، SEM and TEM. XRD confirmed that our synthesized are Copper Oxide nanoparticles. By measuring of the oxidation currents in the several levels of glucose، the accuracy and efficiency of biosensor was studied.
    Results
    Based on a increase of the electrocatalytic response of the oxidized form of GOD to dissolved oxygen، the proposed biosensor exhibits a linear response to glucose concentrations ranging from 0 to 15 mM with a detection limit (defined as the concentration that could be detected at the signal-to-noise ratio of 3) of 9 µM at an applied potential of 0. 44 V which has better biosensing properties than those from other biosensors. This biosensor retained 89% of its initial response after 30 days storage at pH=7.
    Conclusion
    Carbon paste electrode and Copper Oxide nanoparticles offer excellent catalytic activity toward hydrogen peroxide generation in enzymatic reaction between glucose oxidase and glucose، which would enable sensitive determination of glucose. This biosensor exhibited good stability، reproducibility and low interferences. It has been used to diagnose diabetes very fast and sensitively and to determine the glucose concentrations in serum samples with satisfactory results.
    Keywords: Biosensor, Copper Oxide Nanoparticles, Serum Glucose