فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 9 (پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید پور، حسن عدالتخواه، سید هاشم سزاوار، نیره امینی ثانی، همکاران صفحه 7
    زمینه و هدف

    ارتقای سلامت به عنوان یک اولویت اساسی در سیاست ها و برنامه های بین المللی، ملی، منطقه ای و محلی قرار گرفته است. حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه منوط به داشتن اطلاعات از ضرورت ها و اولویت های آینده است لذا تعیین اولویت های بهداشتی و تدوین سیاست ها و برنامه های بهداشت عمومی از جمله اقدامات مهم کشور ها و سازمان های ذیربط است.به نظر می رسد بازنگری اساسی در سیستم ارایه خدمات بهداشتی درمانی بر اساس معیارهای ارتقای سلامت به منظور افزایش تاثیرات برنامه های مداخله ای بهداشتی، ترویج کیفیت خدمات بهداشتی و بهبود فعالیت های بهداشت عمومی لازم و ضروری است.

    روش کار

    این پروژه از بهمن ماه سال 1380 آغاز گردید و در ابتدا با سازماندهی دقیق چارت تشکیلاتی آن تعریف گردید.این پروژه دو محور اصلی شامل تحلیل وضعیت موجود سلامت و اولویت بندی را دنبال نمود، که تحلیل وضعیت موجود از سه طریق بررسی مطالعات انجام یافته قبلی، پژوهش های کیفی و عملیات میدانی صورت گرفت و در آن با 1000 خانوار شهری و 1000 خانوار روستایی در خصوص ابعاد مختلف سلامت اعم از ویژگی های جمعیتی، تغذیه، عوامل خطر، رفتارهای درمانی و غیره مصاحبه به عمل آمد. از افراد بالای 15 سال200 خانوار نمونه خون جهت اندازه گیری پارامترهایی نظیر هموگلوبین، هماتوکریت، قند و لیپیدها اخذ گردید. قد، وزن و فشار خون تمام افراد بالای 15 سال و قد، وزن و دور بازو برای کودکان کمتر از 6 سال اندازه گیری شد. پس از جمع آوری اطلاعات و جمع بندی آنها بر اساس معیار علمی امتیازدهی شد و در نهایت فهرست اولویت های پژوهشی دانشگاه در حوزه سلامت تعیین گردید. در تمام مراحل از مشارکت مردم و سایر سازمان ها استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادکه در استان اردبیل اولویت های پژوهشی عبارتند از مرگ و میر کودکان زیر 5 سال، سوانح و حوادث و... که در مجموع 34 اولویت مهم در ابعاد مختلف سلامت تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجربه عظیم تعیین اولویت های پژوهشی از طریق نیازسنجی که برای اولین بار بدین شیوه و با مشارکت وسیع مردم و سایر سازمان ها صورت گرفت و نیازهای واقعی سلامت مردم مشخص گردید. به نظر می رسد که این کار باید هر چند سال یکبار صورت گیرد و به سایر بخش ها تسری یابد، تا از اتلاف هزینه، زمان و نیروی انسانی جلوگیری شده و تحقیقات به سمت نیازهای واقعی و انجام مداخلات لازم جهت ارتقای سلامت مردم باشد.

    کلیدواژگان: سلامت، نیاز سنجی، اولویت پژوهشی
  • منوچهر ایران پرور، عباس یزدانبد، فیروز امانی، شبنم سهرابی صفحه 22
    زمینه و هدف
    گره های قابل لمس تیروئید تقریبا در 5% بالغین یافت می شوند. با توجه به شیوع بالای این حالت، تشخیص و نحوه ارزیابی آنها برای پزشکان اهمیت دارد. برای تشخیص ماهیت پاتولوژی گره ها، انجام FNA (Fine Needle Aspiration)، به عنوان اولین روش تشخیصی آسان و مقرون به صرفه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژی و ارزیابی یافته های پاتولوژیک بیماران از طریق FNA بوده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده که بر روی کل 145 بیماری (113 نفر زن و 32 نفر مرد) که از اول مهرماه 1379 تا اول مهرماه 1381 به کلینیک خصوصی مراجعه نموده بودند به انجام رسیده است. اطلاعات مربوط به بیماران طی پرسش نامه از قبل طراحی شده همراه با انجام معاینه فیزیکی و درج یافته های بالینی و انجام FNA و گزارش نتایج آسپیراسیون سوزنی توسط یک پاتولوژیست جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از آمار توصیفی در قالب جداول فراوانی و فراوانی نسبی در نرم افزار آماریSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشتر بیماران (5/36 %) در محدوده سنی 40 -30 سال بودند. FNA115 بیمار (4/79 %) خوش خیم، 6 مورد (1/4 %) بدخیم، 16 مورد (11%) مشکوک و در 8 بیمار (5/5%) FNA ناکافی بوده است. از میان موارد خوش خیم، 102 نفر (6/70%) گواتر ندولر، 8 نفر (5/5%) کیست کلوئیدال، 3 نفر (2%) آدنوم فولیکولر و دو مورد (3/1%) تیروئیدیت داشتند. موارد بدخیم شامل یک مورد (7/0%) کارسینوم فولیکولری و 5 مورد (4/3 %) کارسینوم پاپیلری بوده است.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر کارسینوم پاپیلری تیروئید شایع ترین نوع بدخیمی بود که نسبت به مطالعات کشوری از شیوع پایین تری برخوردار است. با توجه به فراوانی قابل توجه سرطان تیروئید در میانسالی ضروری است که گره های تیروئید در این گروه سنی به دقت بررسی و ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون سوزنی، گره تیروئید، سرطان تیروئید
  • سید هاشم سزاوار، لیلی عباس زاده، عدالت حسینیان، منوچهر ایران پرور، همکاران صفحه 27
    زمینه و هدف

    دیابت شیرین و پرفشاری خون بیش از آنچه به طور تصادفی بنظر برسد، با هم همراهی دارند و اثر سینرژیک این دو بیماری عامل ناتوانی زودرس و مرگ و میر بالای این بیماران می باشد. کنترل فشار خون در بیماران دچار دیابت تاثیر بسزایی در کاهش مرگ و میر قلبی-عروقی این بیماران دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت کنترل پرفشاری خون در بیماران دیابتیک مراجعه کننده به درمانگاه دیابت مرکز آموزشی - درمانی بوعلی شهر اردبیل انجام گرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 300 نفر از مراجعه کنندگان به درمانگاه دیابت بیمارستان بوعلی معاینه شدند و از نظر وضعیت کنترل فشار خون مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه محدوده سنی بیماران مورد بررسی 28 تا 80 سال و میانگین سنی آنان 4/11± 7/55 سال بود. شیوع پرفشاری خون در بیماران مورد بررسی 6/61% بود (mmHg 140/90 < BP) که 7/76% از آنان از ابتلای خود به پرفشاری خون آگاه بودند. در بین افراد مبتلا به پرفشاری خون فقط فشار خون 8/8% از آنان به طور مطلوب کنترل شده بود و فشار خون 2/91% آنان تحت کنترل مناسب قرار نداشت(mmHg 130/80< BP). ئ8/21% افراد دچار پرفشاری خون علیرغم اطلاع از ابتلای خویش به پرفشاری خون داروی خاصی مصرف نمی کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر کنترل نامناسب پرفشاری خون در بیماران مبتلا به دیابت می باشد و به نظر می رسد با بازنگری در برنامه های بازآموزی پزشکان و تاکید بر کنترل عوامل خطر بخصوص در گروه های پرخطر و آموزش مناسب بیماران دیابتی کنترل پرفشاری خون در این بیماران با کیفیت بهتری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع II، پرفشاری خون، کنترل مطلوب، کنترل نامطلوب
  • داریوش سوادی اسکویی، مازیار هاشمیلر صفحه 33
    بیماری پلی کیستیک سینوس کلیه نادر، دو طرفه و سیر آن خوش خیم است. معمولا بعد از دهه پنجم عمر ظاهر می شود. در این بیماری کیست ها عمدتا منشا لنفاوی دارد. ممکن است این کیست ها همراه با التهاب، سنگ یا انسداد باشند. در این بیماری کیست ها بر عکس کلیه مولتی کیستیک و پلی کیستیک که در کورتکس واقع می شوند درناحیه سینوس کلیه قرار دارند. ضرورت گزارش این مورد، نادر بودن آن و قابلیت افتراق آن از سایر ضایعات کیستیک و همچنین همراهی آن با ادم مانس پوبیس می باشد که در منابع در دسترس ذکری از آن به میان نیامده است. در این مقاله یک مورد کیست های متعدد سینوس هر دو کلیه با ادم متناوب مانس پوبیس گزارش می شود. بیمار خانمی 24 ساله است که همراه با درد خفیف فلانک ها و ادم متناوب مانس پوبیس مراجعه نموده و مورد بررسی اورولوژیک و ژنیکولوژیک قرار گرفته است. پس از بررسی های بعمل آمده در نهایت تشخیص کیست های متعدد سینوس هر دو کلیه داده شده است. بیماری سیر خوش خیمی داشته و بیمار پس از بیوپسی فعلا تحت نظر می باشد.
    کلیدواژگان: کیست کلیه، کیست سینوس کلیه، ادم مانس پوبیس
  • همایون صادقی، نیره امینی ثانی، شهنام عرشی، سید هاشم سزاوار صفحه 38
    زمینه و هدف
    بیش از دو دهه است که توجه سازمان بهداشت جهانی به بهداشت باروری معطوف شده است. حفظ و ارتقای سلامت زنان در گرو بهبود شاخص های باروری است. این مطالعه با هدف بررسی این شاخص ها در زنان عشایر استان اردبیل صورت گرفت تا ضمن ترسیم وضعیت موجود راهکارهای مناسب را در جهت بهبود شاخص های باروری ارایه دهد.
    روش کار
    قسمتی از طرح بررسی سلامت و بیماری عشایر استان اردبیل که فاز اول آن در سال 1381 صورت گرفت به بررسی شاخص های باروری با استفاده از پرسشنامه دارای ساختار پرداخت، این مطالعه به روش مقطعی در زنان قشلاق عشایر صورت گرفت. اطلاعات مربوط به وضعیت باروری زنان عشایر استخراج گردیده و با نرم افزار SPSS نسخه 10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آمار توصیفی برای ارایه نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    از 268 زن 49-10 ساله اطلاعات مربوط به شاخص های باروری تکمیل گردید. میانگین سن ازدواج 2/18 سال، سابقه مرده زایی 6/8%، سابقه سقط 1/18% وحاملگی ناخواسته 9/38% بود. 4/31% زنان عشایر اصلا مراقبت دوران بارداری نداشتند. 6/67% آنهایی هم که مراقبت شده بودند کمتر از 4 بار مراقبت داشتند.
    نتیجه گیری
    جهت ارتقای شاخص های باروری زنان عشایر می بایست برنامه ریزی های بهداشتی مناسب خصوصا جهت ارایه خدمات تنظیم خانواده و مراقبت های دوران بارداری صورت پذیرد تا از پیامدهای بعدی نظیر حاملگی های ناخواسته و عوارض مرتبط با بارداری و زایمان کاسته شود.
    کلیدواژگان: زنان عشایر، شاخص های باروری، اردبیل
  • علی طریقت، اسفنجانی، رضا مهدوی، جمال قائم مقامی، عبد الرسول صفاییان صفحه 44
    زمینه و هدف
    تغذیه مناسب بویژه دریافت انرژی و مواد مغذی ضروری و کافی در دختران جوان بخصوص در دانشجویان به خاطر مسایل فیزیولوژیک و سلامتی حایز اهمیت است. در این سنین تغییراتی در شیوه زندگی رخ می دهد، که می تواند بر وضعیت تغذ یه ای دانشجویان اثرات مهمی داشته باشد، بنابراین در مطالعه حاضر وضعیت تغذ یه ای، انرژی و مواد مغذی ضروری دریافتی دانشجویان دختر خوابگاهی و غیرخوابگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، وضعیت تغذ یه ای 82 دانشجوی دختر خوابگاهی و 74 دانشجوی دختر غیرخوابگاهی مورد بررسی قرار گرفت. افراد مورد بررسی در محدوده سنی 24 18 سال قرار داشتند و با استفاده از اندازه گیری های تن سنجی و روش یادداشت سه روزه مواد غذایی مصرفی شامل یک روز تعطیل در شهر اردبیل در سال 1378مورد بررسی قرار گرفتند. از برنامه رایانه ای Food Processor2 برای آنالیز مواد غذایی و از EPI6برای آنالیز یافته ها و مقایسه بین دو گروه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین انرژی مصرفی روزانه دانشجویان دختر خوابگاهی و غیرخوابگاهی به ترتیب24±2247 و21± 2192 کیلوکالری بود که تفاوت بین دو گروه معنی دارنبود. انرژی دریافتی از کربوهیدراتها در دانشجویان خوابگاهی به طور معنی داری بیشتر ولی انرژی دریافتی از پروتئینها و چربی ها کمتر از دانشجویان غیرخوابگاهی بود (001/0 p <). 2/34 % دانشجویان خوابگاهی و 1/58 % دانشجویان غیرخوابگاهی بیش از 30 % انرژی خود را از چربی دریافت کرده بودند. همچنین 4/85 % دانشجویان خوابگاهی و 6/44 % دانشجویان غیرخوابگاهی، روزانه کمتر از 15 گرم فیبر غذایی دریافت کرده بودند. میانگین دریافتی کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A، C و فولاسین در دانشجویان خوابگاهی به طور معنی داری کمتر از دانشجویان غیرخوابگاهی بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با وجود نارسایی هایی در دریافت بعضی از ریزمغذی ها، وضعیت تغذ یه ای دانشجویان غیرخوابگاهی مطلوبتر از دانشجویان خوابگاهی است، بنابراین اصلاح و بهبود برنامه های غذایی غذاخوری های دانشجویی جهت رفع مشکلات تغذ یه ای توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: وضعیت تغذ یه ای، دریافت انرژی، مواد مغذی
  • محمدرضا قدرتی، قدرت اخوان اکبری، فیروز امانی شهناز رحیمی وهمکاران صفحه 52
    زمینه و هدف
    بی حسی ناحیه ای روش انتخابی در جراحی سزارین می باشد، ولی در سزارین اورژانسی معمولا بیهوشی عمومی انتخاب می شود. داروهای خواب آور داخل وریدی که در القای بیهوشی عمومی استفاده می شوند به سرعت از جفت عبور کرده باعث دپرسیون جنین می شوند. باتوجه به شیوع بالای بیهوشی عمومی در ایران نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه دو داروی پروپوفول و تیوپنتال سدیم از نظر تاثیر بر آپگار نوزاد و وضعیت همودینامیک مادر و معرفی داروی مناسبتر برای القای بیهوشی در سزارین می باشد.
    روش کار
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سو کور بود و بر روی 60 نفر از زنان حامله کاندید سزارین که جنین طبیعی و ترم داشته و در کلاس I یا II ASA (American Society of Anesthesiology) بودند، انجام گردید. نمونه ها بصورت تصادفی ساده در دو گروه 30 نفره دریافت کننده تیوپنتال سدیم mg/kg 4 و پروپوفول mg/kg 2 قرار گرفتند. شرایط همودینامیک بیماران قبل و بعد از القا و لوله گذاری تراشه و تا 12 دقیقه بعد از لوله گذاری اندازه گیری شد. زمان های القای بیهوشی تا خروج نوزاد (قطع بند ناف) و برش رحم تا خروج نوزاد ثبت شد. آپگار نوزادان بعد از تولد در دقایق 1، 5، 10و 15 از طریق معاینه بالینی تعیین گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS در قالب آزمونهای آماری T، مجذور کای و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    آپگار نوزادان دو گروه در زمان های 1، 5، 10و 15 تفاوت معنی داری نشان نداد (دقیقه 1 پروپوفول 2/2 ± 1/7 و تیوپنتال 8/1± 4/7، دقیقه 5 پروپوفول7/0± 2/9، تیوپنتال 9/0± 1/9(. حداکثر نوسانات ضربانات قلب و فشار خون مادران نیز در دو گروه تفاوت معنی دار نداشته است. زمان های القای بیهوشی تا خروج نوزاد (زیر 8 دقیقه) و برش رحم تا خروج نوزاد (زیر 130 ثانیه) نیز در دو گروه مشابه بود.
    نتیجه گیری
    تیوپنتال سدیم و پروپوفول به عنوان داروی القای بیهوشی عمومی در جراحی سزارین تفاوت معنی داری از لحاظ تاثیر روی نمره آپگار نوزاد و شرایط همودینامیک مادر ندارند.
    کلیدواژگان: سزارین، بیهوشی عمومی، تیوپنتال سدیم، پروپوفول، آپگار نوزاد
  • ضیاالدین قرشی، حسن سلطانی اهری صفحه 59
    زمینه و هدف
    اکثر مسمومیت های حاد، خفیف و بدون عارضه بوده ولی ندرتا عوارض خطیر داشته و حتی منجر به مرگ می شوند. حدود70% مسمومیت ها در کودکان رخ می دهد، بیش از90% موارد تصادفی و به راحتی قابل پیشگیری می باشند. عوامل شایع مسمومیت حاد کودکان در هر منطقه به خاطر تفاوت های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی متغیر است. افزایش تولید و توزیع فرآورده های دارویی و شیمیایی جدید شیوع عوامل مسمومیت را تغییر می دهند. این مطالعه با هدف بررسی مسمومیت های شایع، ویژگی های کودکان مسموم در این منطقه جغرافیایی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت گذشته نگر انجام شد. از فروردین ماه 1378 لغایت اسفند 1381 تعداد 306 پرونده با عنوان مسمومیت حاد کودکان بستری شده در مرکز پزشکی کودکان تبریز تحت بررسی قرار گرفت. اطلاعات مربوط به سن، جنس، نوع (تصادفی- عمدی)، عوامل، نحوه مسمومیت، محل سکونت، مدت بستری، علایم بالینی، زمان مراجعه و مرگ و میر مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 306 بیمار مسموم مورد بررسی 3/53% مذکر و 7/46% مونث بودند. بیشترین موارد مسمومیت (31%) در گروه سنی 2-1 سال و کمترین آن (3/1%) در گروه سنی زیر 6 ماه قرار داشت. حدود 95% موارد اتفاقی و 5% عمدی و اکثرا به قصد خودکشی در کودکان بالای 10 سال اتفاق افتاده بود. محل سکونت 63% آنان شهر تبریز، 5/29% روستایی و 5/7% سایر شهرهای استان بود. از نظر عوامل مسمومیت داروها (5/45%) درصدر قرار داشته و در مراتب بعدی به ترتیب شیوع هیدروکربن ها (26%)، ارگانوفسفره (7%)، ترکیبات آتروپینی و تاتوره (6%)، مرگ موش (6/3%)، اوپیات ها (9/2%)، منواکسید کربن (2/2%)، و بالاخره الکل، قارچ ها، گزش حشرات و حیوانات، مواد اسیدی و بازی با شیوع کم تر (جمعا 8/6%) قرار داشتند. متوسط زمان بستری در بیمارستان دو روز بوده است و سه مورد از 306 بیمار فوت نمودند.
    نتیجه گیری
    مسمومیت دارویی شایع ترین نوع مسومیت بود و در درجه دوم هیدروکربن ها قرار داشتند. به نظر می رسد به منظور پیشگیری از وقوع مسمومیت، رسانه های گروهی به ویژه تلویزیون می توانند نقش محوری در افزایش سطح آگاهی خانواده ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: مسمومیت حاد کودکان، مسمومیت دارویی، مسمومیت با هیدروکربن ها
|
  • Ali Majidpour, Hasan Adalatkhah, Seyedhashem Sezavar, Nayereh Aminisani, Masoud Shabani, Ali Nemati Page 7
    Background and Objective

    Promoting health has always been considered as one of the basic priorities in international, national, regional and local policies. Moreover, retention and promotion of individual health requires a good knowledge of essentials and priorities of the future. Consequently, determining heslth priorities and devising public health programs and policies is just one of the crucial issues to be considered and implemented by the organizations involved. So a fundamental revising of the health care services based on health promotion indices seems to be necessary in order to increase the influence of health interference programs, extend the quality of health care services and improve activities concerning public health.

    Methods

    This project started in 2001 and was defined by precise planning of its organization chart. Its two basic concerns included the current status of health and determining its priorities. The first point, that is the current status of health was performed through investigating the previous researches as well as qualitative and field studies. In this phase of research 1000 urban and 1000 rural families were interviewed about different aspects of health including population characteristics, nutrition, risk factors, treatment habits and so forth. To measure the parameters such as hemoglobin, hematocrite, sugar and lipids, blood samples were taken from members of 200 families who were above 15. Weight, height and blood pressure of all the subjects who were above 15 years of age and weight, height and Mid Arm Circumference (MAC) of the children aged below 6 were measured. The data were collected and scored based on scientific indices and finally the research priorities in the field of health were determined. It should be noted that many people and organizations participated in this research.

    Results

    The findings indicated that mortality of children under 5 years of age, casualties, accidents, etc. were among 34 most essential health priorities.

    Conclusions

    Regarding the great experience of determining health priorities which was conducted through need assessment and wide cooperation of the public and organizations, it seems important to conduct such researches once in some years and transfer their findings to other sectors in order to prevent wastage of costs, time and labor. This will also lead the researches towards the real needs and necessary interference in order to promote public health.

    Keywords: Health, Need Assessment, Research Priority
  • Manoochehr Iranparvar, Abbas Yazdanbod, Firooz Amani, Shabnam Sohrabi Page 22
    Background and Objective
    Palpable thyroid nodules are found in almost 5% of the adults. Regarding the high prevalence of this condition, recognizing and evaluating them are important for physicians. Fine Needle Aspiration (FNA) is the first easy and cost-effective way for recognizing pathologic nature of the nods. The present research was an attempt to investigate the epidemiology and evaluate the pathological findings among patients using FNA.
    Methods
    This is a descriptive study conducted on all 145(113 female and 32 male) patients referring to the endocrinology clinic of Ardabil in the period between October 1999 to October 2002. The data were collected using a questionnaire, the physical examination of the patients, noting down the clinical finding, doing FNA and its report presented by a pathologist. The data were then analyzed with descriptive statistics and frequency tables using SPSS software.
    Results
    Most of the patients (36.5%) were 30-40 years old. FNA of 115 patients (79.4%) was reported as benign and that of 6 patients (4.1%) was malignant, 16 patients (11%) had a doubtful FNA, and in 8 patients (5.5%) the sample was not enough. Among patients with benign FNA, 102 cases (70.6%) had nodular goiter, 8 cases (5.5%) had colloid cyst, 3 cases (2%) had follicular adenoma and 2 cases (1.3%) had thyroiditis. Among patients with malignant FNA 1 case (0.7%) had follicular carcinoma and 5 cases (3.4%) had papillary carcinoma.
    Conclusions
    The results indicated that most of the malignant lesion is papillary carcinoma, which has a lower prevalence compared to similar studies. Regarding the higher prevalence of thyroid carcinoma in middle ages it seems necessary to investigate the thyroid nodules in this age- group.
    Keywords: FNA, Thyroid Nodule, Thyroid Carcinoma
  • Seyedhashem Sezavar, Leili Abbaszadeh, Adalat Hosseinian, Manoochehr Iranparvar, Minaye Khodamoradzadeh Page 27
    Background and Objective

    Hypertension and diabetes mellitus coexist more commonly than predicted by chance and the synergistic effect of these two diseases is the cause of early disability and high rate of mortality in these patients. Controlling the blood pressure has a critical role in decreasing cardiovascular mortality in diabetic hypertensive cases. The goal of this study is to determine the rate of recognition and treatment of hypertension in type II diabetic subjects referring to diabetes clinic of Bou-ali hospital, Ardabil.

    Methods

    In this cross-sectional study 300 type II diabetic patients were examined in terms of blood pressure control.

    Results

    The patients who participated in this study ranged between 28 to 80 years of age (mean: 55.5 ± 11.4). About 61.6% of diabetic patients had hypertension (BP>140/ 90 mmHg) 76.7% of these patients were aware of their hypertension. Only 8.8% of these patients with hypertension had a well-controlled blood pressure and the rest of them (91.2%) had a poorly- controlled blood pressure (BP>130/80 mmHg). About 21.8% of hypertensive diabetics although aware of their hypertension were not on any anti- hypertensive agents.

    Conclusions

    This study indicates poor control of hypertension in diabetic patients. It seems that reconsidering CME programs for the physicians, emphasizing the control of risk factors especially in high-risk groups and educating the diabetic patients will improve the control of hypertension in these patients.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Hypertension, Good Control, Poor Control
  • Darioush Savadi Oskoui, Maziyar Hashemilar Page 33
    Temporal arthritis (TA) is a systemic inflammatory vasculitis with unknown etiology, which involves large and medium sized arteries. A wide spectrum of systemic, neurological and ophthalmological complications appears in the course of the disease the most serious of which is visual impairment leading to permanent blindness in 60% of the cases. TA is diagnosed through an elevated ESR (>60 mm/Hg) and pathological findings of arterial biopsy. It is considered as one of the urgent neurological cases in which the patient should be treated with corticostroid immediately after diagnosis. The subject of this research was a 62-year-old male who had had headache associated with fatigue, night sweats and low mood for four month. The diagnosis of TA was made considering an elevated ESR and temporal artery biopsy findings. Treatment with prednisolone was initiated and continued for 19 months resulting in complete recovery.
    Keywords: Headache, Temporal Arthritis, ESR
  • Homayoun Sadeghi, Nayereh Aminisani, Shahnam Arshi, Seyedhashem Sezavar Page 38
    Background and Objective
    World health organization (WHO) has paid a special attention to the reproduction health, which plays a crucial role in women health care and its promotion. The purpose of this study is to determine reproductive factors among Ashayer women in Ardabil province.
    Methods
    Part of the plan entitled Investigating health and disease among Ashayer in Ardabil which was conducted in 2003 aimed at determining the reproduction indices using a structured questionnaire. The present research was a cross-sectional study in which the data regarding the reproductive status of the Ashayer women were extracted, collected and analyzed using SPSS software and descriptive statistics.
    Results
    268 women at the age of 10-49 completed the questionnaire. Mean age of marriage among women was 18.2, 8.6% of them had a history of stillbirth, 18.1% abortion and 38.19% unwanted pregnancy. 31.4% of the subjects did not have any reproductive health care, and 67.6% of those who did so were taken care less than four times.
    Conclusion
    Improvement of reproductive indices among these women requires proper health care programs in order to enhance family planning services as well as reproductive health. This can prevent future outcomes such as unwanted pregnancy and other related complications.
    Keywords: Migrant Tribes (Ashayer), Women, Reproductive Factors
  • Ali Tarighat, Reza Mahdavi, Jamal Ghaemmaghami, Abdolrasool Saafaian Page 44
    Background and Objectives
    In young females, especially among university students because of the physiological needs, the intake of energy and essential nutrients is very important. Some changes happen in the life style of these students, which can affect their nutritional status. In this study the nutritional status, energy and nutrients intake of young female students living on and off campus were investigated.
    Methods
    In this descriptive-analytical study nutritional status of 82 on-campus female students and 74 off-campus ones (Age range=18-24) were assessed and compared using anthropometrics measurements and three-day dietary records method including one day off. Nutritional values were analyzed using FP2 computer program and statistical analyses were carried out by EPI6.
    Results
    The findings indicated no significant difference between the daily average energy intake of on-campus and off-campus students (2247±24) and (2192±21 kcal respectively). Energy intake of on-campus students from carbohydrates was significantly higher than that of off-campus students, whilst energy intake from protein and fat was significantly lower (p<0.001). 34.2% of on-campus students and 58.1% of off-campus ones received more than 30% of their energy from fat. Besides, 85.4% of on-campus students and 44.6% of off-campus ones received less than 15gr of fiber every day. Results also indicated that mean intake of, calcium, magnesium, vitamins A, C and folacin for on-campus students was significantly lower than off-campus students (p<0.001).
    Conclusions
    The findings indicated that in both groups the intake of some essential micronutrients was lower than recommended levels. However, in general the nutritional status of off-campus students was better than on-campus ones. On the basis of these results the improvement of university food service programs would be beneficial.
    Keywords: Nutritional Status, Energy Intake, Nutrients
  • Mohammadreza Ghodraty, Ghodrat Akhavan Akbari, Firooz Amani, Shahnaz Rahimi, Nasrin Shahab Page 52
    Background and Objective
    Regional anesthesia is a method of choice in cesarean section. But in emergency cesarean sections general anesthesia is usually preferred. On the other hand, intravenous sedative drugs used in general anesthesia induction rapidly crosses the placenta and result in fetal depression. Because of higher prevalence of general anesthesia in Iran it is reasonable to conduct more researches in this field. This study set out to compare the effects of Propofol and Thiopental-Na as induction agents on the neonatal Apgar score and maternal hemodynamic status.
    Methods
    In this double blind clinical trial 60 pregnant women with ASA class I & II were studied. In a random way 30 patients received 2mg/kg Propofol and the rest of them were given 4mg/kg of Thiopental-Na. All these subjects had full term and normal fetus. Pre and post-induction status of the patients was monitored noninvasively after tracheal intubations and during 12 minutes after that. Also time intervals between induction and birth (cord clipping) and between uterus incision and birth were measured. Apgar score of neonates was evaluated through clinical examination in 1st, 5th, 10th and 15th minutes after birth. The data were analyzed in SPSS software using descriptive and analytical statistics such as T-test, chi-square and ANOVA.
    Results
    Apgar score in different times (1.5,10&15 minute) had no significant difference between two groups. (In the 1st minute Propofol was 7.1 ± 2.2 and Thiopental was 74 ± 1.8, in the 5th minute Propofol was 9.2 ± 0.7 and Thiopental was 9.1 ± 0.9) Maximum variation of heart rate and blood pressure in two groups were not significantly different. The time intervals between induction and birth (less than 8 minutes) on the one hand and uterus incision and birth(less than 130 seconds) on the other were similar in two groups.
    Conclusions
    Thiopental-Na and Propofol can be used with similar results for induction of general anesthesia in cesarean section.
    Keywords: Cesarean Section, General Anesthesia, Thiopental, Na, Propofol, Neonatal Apgar
  • Ziyaaddin Ghorashi, Hasan Sultani Ahari Page 59
    Background and Objective
    Most of the acute poisonings are mild with no complication but in some rare cases they can be life threatening. About 70% of acute poisoning happens in children. More than 90% of these toxic exposures are incidental and easily preventable. The factors leading to acute poisoning are variable based on cultural and socioeconomic differences among the population. The increasing production and distribution of new drugs and chemicals change the etiologic factors. This study was conducted to investigate common acute poisonings and their victims in Tabriz.
    Methods
    In this retrospective study 306 cases of acute poisoning were reviewed from April 1999 to March 2002, in Tabriz Pediatric Medical Center. The factors that were considered included: age, gender, manner (incidental versus intentional), agents route of intoxication, residential area (rural versus urban), duration of admission, clinical presentation, date of first admission and mortality.
    Results
    306 patients (53.3% male and 46.7% female) were studied in this research. Most of the cases (31%) were 1-2 years old, and the fewest (1.3%) were under 6 months of age. About 95% of the cases were incidental, and 5% intentional suicide attempts among children above 10 years of age. 63% of the subjects were living in Tabriz, 29.5% of them were from rural areas and the rest (7.5%) were dwelling small towns. Poisons in the order of prevalence included: drugs (45.5%), hydrocarbons (26%), organo phosphates (7%), atropinic material and datura intoxication (6%), Rodenticides (3.6%), Opiates (2.9%), Carbon monoxide (2.2%) and alcohol, mushrooms, animal bites, acids & alkalines (6.8%). Average duration of hospitalization was 2 days and the total mortality rate was 3 cases.
    Conclusions
    The most common etiologic factor was drug poisoning followed by hydrocarbons as the second most prevalent factor in this regard. It seems that mass media especially TV programs can play a key role to increase the public knowledge about this issue.
    Keywords: Acute Poisoning in children, Drug Poisoning, Hydrocarbon Poisoning