فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 63 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم سالم، طوبی میرزاپور، ابوالفضل بایرامی، محسن سقا، اسدالله اسدی صفحات 7-21
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت سلولهای بنیادی به ویژه سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان در تولید رده های مختلف سلولی امروزه تلاش بر این است که از پیوند این سلولها در طی سلول درمانی جهت درمان بیماری های مختلف استفاده شود. تکثیر سلولی و حیات سلول های بنیادی پس از پیوند اهمیت بسزایی دارد. از آنجایی که ناباروری در مردان و زنان از مشکلات عمده سلامت اجتماع محسوب میشود، تلاش بر این است که از تمایز سلول‏های بنیادی، رده های مختلف سلولی مخصوصا سلولهای جنسی تولید شود. با پیشرفت تحقیقات در آینده امید آن میرود این سلولها جهت درمان بیماری های مختلف مخصوصا درمان مردانی که بافت بیضه آنها فاقد سلولهای نطفه ای است استفاده شوند. اما در استفاده از سلولهای بنیادی جهت سلول درمانی توجه به این نکات لازم است که اولا محیط کشت هایی طراحی شود که تعداد این سلولها را افزایش داده و کارایی پیوند را بالا ببرد و ثانیا سلامت این سلولها از لحاظ آسیبهای DNA را تضمین نماید.
    روش کار
    در این مطالعه سلولهای بنیادی مزانشیمی از بافت مغز استخوان موش جداسازی شده و سپس در معرض محیط شرایطی شده حاصل از سلول های سرتولی و غلظت 6-10 مولار رتینوئیک اسید قرار گرفتند. از آنجاییکه سلولهای بنیادی مزانشیمی به شکل کلونی های فیبروبلاستیک ظاهر می شوند لذا هر سه روز یکبار پس از کشت (روزهای 2،5، 8، 11 و 15) با استفاده از میکروسکوپ اینورت تعداد کلونی ها شمارش شدند. رنگ آمیزی اتیدیم بروماید- اکریدین ارنج نیز جهت تعیین تعداد هسته های آپویتیک در سلولهای حاصل از کشت به ترتیب در روزهای 10 و 15 کشت انجام شد تا محیط کشت مناسبی که تعداد کلونی های بیشتری تولید کرده و آسیب سلولی کمتری به همراه داشته باشد انتخاب شود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اثرات رتینوئیک اسید روی رشد و بقای سلولهای بنیادی مغز استخوان وابسته به زمان است، به نظر میرسد که در زمان کم باعث افزایش تکثیر سلول ها شده در نتیجه تعدادکلونی ها افزایش می یابد در حالی که با افزایش زمان همین غلظت اندک 1میکرو مولار رتینوئیک اسید باعث آپوپتوز سلول ها می گردد. همچنین محیط شرایطی شده حاصل از سلولهای سرتولی باعث افزایش تکثیر سلولهای بنیادی مغز استخوان می شود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که در تمایز سلولهای مزانشیمی به سمت سلولهای زایا استفاده از محیط شرایطی شده در کنار رتینوئیک اسید به دلیل خاصیت تکثیری آن بهتر از رتینوئیک اسید به تنهایی باشد
    کلیدواژگان: سلول‮های بنیادی مزانشیمی، سلول‮های سرتولی، آپوپتوز
  • زهرا میرزا خانی، سید ابراهیم حسینی صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    ناباروری زنان و سقط جنین یکی از مسائل مهم امروز در جهان پزشکی است. با توجه به مصرف زیاد بابونه به عنوان گیاهی دارویی، این مطالعه با هدف بررسی اثر مصرف بابونه بر میزان سقط جنین و برهورمونهای استروژن، پروژسترون، FSH ، LH و فولیکولهای تخمدانی در موشهای صحرایی ماده بالغ انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه تجربی بر روی80 موش ماده بالغ که به 2 دسته 5 گروهی 8 تایی باردار و غیرباردار شامل گروه های کنترل، شم و دریافت کننده درون صفاقی دوزهای mg/kg 30، 60 و 120 عصاره هیدرو الکلی بابونه تقسیم شدند، انجام گرفت. در پایان روز 16 بارداری درگروه های باردار اقدام به شمارش جنینهای سقط شده و در روز 21 ام در گروه های غیرباردار، پس از خون گیری از نمونه ها، میزان هورمون های جنسی و با جداسازی تخمدانها تعداد فولیکولها و اجسام زرد، شمارش و نتایج با نرم افزار SPSS-18 و استفاده از آزمون های ANOVA و توکی آنالیز گردیدند. معناداری اختلاف داده ها در سطح 0/05≥p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بابونه باعث افزایش معنادار تعداد جنین های سقط شده، فولیکولهای آترتیک و کاهش معنادار (0/05≥p) در میزان هورمون های استروژن، پروژسترون، FSH و LH و در تعداد فولیکولهای پره آنترال، آنترال، گراف و اجسام زرد می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره بابونه باعث کاهش LHو FSH می شود و احتمالا از این طریق منجر به کاهش فولیکولهای تخمدانی و هورمونهای جنسی و افزایش فولیکولهای آترتیک و جنینهای سقط شده گردیده است.
    کلیدواژگان: بابونه، استروژن، پروژسترون، LH، FSH
  • نعیم عرفانی مجد، زهرا سلیمانی، علی شهریاری، محمدرضا تابنده صفحات 32-45
    زمینه و هدف
    از آنجایی که گیاه بامیه دارای خواص دارویی زیادی است، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات درمانی پودر بامیه در موش های دیابتی مدل جیره پرچرب همراه با تزریق استرپتوزتوسین[1] انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 25 سر موش صحرایی ماده با نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند: 1. گروه کنترل؛ 2. موش های سالم دریافت کننده بامیه (mg/kg200)؛ 3. گروه دیابتی (HFD/STZ): موش هایی که با رژیم چاقی با چربی بالا (60%) به مدت 4 هفته تغذیه شده و سپس دوز پایینی از استرپتوزوتوسین (mg/kg35) تزریق شد؛ 4. موش های دیابتی دریافت کننده بامیه (mg/kg200)؛ 5. موش های دیابتی تیمار شده با متفورمین (mg/kg200). در پایان آزمایش پارامترهای بیوشیمیایی شامل قند خون ناشتا، سطوح انسولین، شاخص Homa-IR،ALT، AST، و پروفایل لیپیدی اندازه گیری شدند. نمونه های پانکراس و کبد برداشته شد و برش های6- 5 میکرومتری تهیه و با H&E و آلدهید فوشین رنگ آمیزی شدند.
    یافته ها
    همه پارامترهای بیوشیمیایی به جز HDL-C و انسولین در موش های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافته بود. در حالی که در گروه دریافت کننده پودر بامیه، این پارامترها در مقایسه با گروه دیابتی کاهش یافته بودند. همچنین بامیه سبب بهبود آسیب های بافتی پانکراس و کبد شامل واکوئوله شدن و کاهش سلول های بتا و هیپرتروفی و واکوئوله شدن هپاتوسیت ها در موش های دیابتی گردید.
    نتیجه گیری
    پودر بامیه سبب بهبود پارامترهای بیوشیمیایی، ساختار کبد و بازسازی سلول های بتای پانکراس در موش های دیابتی گردید و لذا می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل در بهبود وضعیت بیماران دیابتی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، هیستومورفومتری، کبد، سلول بتا، بامیه
  • عفت اسلامی، عباس دوستی صفحات 46-57
    زمینه و هدف
    ژن hcpD به عنوان یکی از ژن های کد کننده خانواده پروتئین های غنی از سیستئین هلیکوباکتر پیلوری است. این دسته از پروتئینها سبب تحریک سیستم ایمنی میزبان و تولید آنتی بادی میگردند. هلیکوباکتر پیلوری مستقر در معده انسان سبب بیماری های گوارشی نظیر: زخم دوازدهه، گاستریت مزمن و سرطان معده میشود. هدف از این مطالعه، تکثیر، جداسازی و همسانه سازی ژن hcpD هلیکوباکتر پیلوری در وکتور pcDNA3.1(-) و بررسی بیان آن در سیستم یوکاریوتی است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، DNA ژنومی از هلیکوباکتر پیلوری با استفاده از کیت استخراج DNA تخلیص شد. سپس ژن hcpD به روش PCR تکثیر و ژن مورد نظر پس از خالص سازی از روی ژل، در وکتور pTZ کلون گردید. ساب کلونینگ ژن hcpD در وکتور بیانی یوکاریوتی pcDNA3.1(-) انجام شد. صحت مراحل کلون سازی به ترتیب با سه روش PCR، هضم آنزیمی با آنزیم های BamHI و EcoRV و نهایتا تعیین توالی مورد بررسی قرار گرفت. سازه بیانی ساخته شده توسط منفذزایی الکتریکی به سلولهای CHO منتقل شد. بیان ژن در سلولهای CHO با تکنیکهای RT-PCR و SDS-PAGE آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج PCR نشان دهنده تکثیر قطعه 933 جفت بازی مربوط به ژن hcpD بود. کلونسازی این ژن در وکتور pTZ، با موفقیت انجام شد و پلاسمید نوترکیب pTZ-hcpD بدست آمد. هضم آنزیمی و تعیین توالی، موید درستی ساب کلونینگ ژن و ایجاد سازواره نهایی pcDNA3.1(-)-hcpD است. بیان ژن hcpD در سیستم یوکاریوتی انجام و محصول پروتئینی این ژن روی ژل SDS-PAGE مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    سازواره pTZ-hcpD به عنوان منبعی از ژن chpD هلیکوباکتر پیلوری برای تحقیقات آینده نظیر تولید پروتئین نوترکیب و ایجاد واکسن نوترکیب در سیستم های مختلف میباشد. از طرف دیگر، بیان موفق ژن hcpD با کمک وکتور نوترکیب pcDNA3.1(-)-hcpD در سلولهای جانوری CHO، نشان‫دهنده پتانسیل این وکتور به عنوان واکسن نوترکیب علیه هلیکوباکتر پیلوری می باشد.
    کلیدواژگان: ژن hcpD، هلیکوباکتر پیلوری، منفذزایی الکتریکی، بیان ژن
  • یاور محمودزاده، سید اقبال متولی باشی، خیام بامداد، اسلام ذبیحی، حمید شیخکانلوی میلان، نسرین حمیدی صفحات 58-68
    مقدمه و هدف
    قارچ دنبلان1(TB) دارای بیش از 15 نوع پروتئین، گالیک اسید، کاتچین ها، فلاونوئیدها، تانین ها و سایر ترکیبات نظیر بتاکاروتن و لینولئیک اسید می باشد. برخی از این ترکیبات دارای اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی هیپرلیپیدمیک هستند. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و محافظتی این قارچ بر روی آسیب کبدی القا شده به وسیله تتراکلرید کربن انجام گرفت.
    روش کار
    30 موش صحرایی نر نژاد ویستار به شکل تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه 1 (گروه کنترل نرمال) و گروه 2 (کنترل CCl4) به مدت 14 روز سرم فیزیولوژی به شکل خوراکی دریافت کردند. گروه 3، 4 و 5 بترتیب دوز های 500، 1000، 1500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره ی متانولی TB را به مدت 14روز قبل از تزریق تتراکلرید کربن دریافت کردند.در چهاردهمین روز، همه گروه ها بجز گروه یک 1/5میلی لیتر بر کیلوگرم تتراکلرید کربن (V/V1:1حل شده در روغن زیتون) به شکل داخل صفاقی دریافت کردند. گروه 1 بجای تتراکلرید کربن 1/5میلی لیتر بر کیلوگرم روغن زیتون در روز چهاردهم دریافت کرد.
    یافته ها
    تزریق تتراکلرید کربن به موش های صحرایی سبب افزایش فعالیت سرمی ALT، AST، ALP و سطوح سرمی تری گلیسرید،VLDL ،LDL ، کلسترول و گلوکز و کاهش سطحHDL و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام 1(TAC) شد. اما پیش درمان با عصاره ی متانولی TB به شکل معنی داری تغییرات ایجاد شده را تعدیل کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی TB می تواند کبد را در مقابل ترکیبات اکسیدان و رادیکال های آزاد تولید شده در اثر متابولیسم تتراکلرید کربن محافظت کند.
    کلیدواژگان: قارچ دنبلان، تتراکلریدکربن، آنتی اکسیدان، آسیب کبدی، موش صحرایی
  • فریبرز معیر، محمد ابرکار، حامد اشرف زاده صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    ترمیم زخمها به ویژه زخمهای جراحی از مشکلات مهم بالینی به شمار میروند. عصاره کومبوچا یک منبع غذایی است که از آن در طب سنتی برای درمان زخم نیز استفاده می شود. هدف از این تحقیق، بررسی آسیب شناسی تاثیر عصاره کومبوچا بر روند ترمیم زخم جراحی در معده موش صحرایی میباشد.
    روش کار
    30 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به دو گروه 15 سری تقسیم شدند. طی عمل جراحی معده از محوطه بطنی خارج شده و زخمی به طول یک سانتیمتر بر روی خم بزرگ آن ایجاد گردید و سپس در دو لایه بخیه زده شد. گروه تجربی عصاره کومبوچا به میزان یک میلی لیتر به ازای هر 100 گرم وزن بدن و گروه شاهد به همین میزان سرم فیزیولوژی بصورت روزانه و از طریق گاواژ به مدت 14 روز دریافت کردند. در روزهای 3 ، 7 و 14 پس از جراحی از هر گروه 5 موش انتخاب و معده آنها خارج شد تا پس از بررسی ریزبینی پارامترهای ترمیم مورد بررسی قرار گیرند. به منظور بررسی هیستوپاتولوژی و هیستوموفومتری، نمونه های بافتی تحت رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و تری کروم ماسون قرار گرفتند. پارامترهای مورد بررسی جهت ارزیابی روند ترمیم عبارت بودند از: تعداد سلولهای فیبروبلاست، آنژیوژنز، میزان تشکیل بافت جدید و درصد سازمان یافتگی رشته های کلاژن.
    یافته ها
    میزان عروق زایی، تعداد سلولهای فیبروبلاست و درصد سازمان یافتگی رشته های کلاژن در گروه تجربی بطور معنی داری در روزهای هفتم و چهاردهم بیشتر از گروه شاهد بود (0/05>p) و اندازه شکاف باقیمانده در دهانه زخم در گروه تجربی در روزهای هفتم و چهاردهم بطور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده عصاره کومبوچا تاثیر مثبت و مفیدی بر روند بهبود زخم جراحی در بافت معده موش صحرایی دارد.
    کلیدواژگان: کومبوچا، معده، التیام زخم، موش صحرایی
  • سید مهدی بانان خجسته، الهه بصیرت، فرزام شیخ زاده، حمیرا حاتمی صفحات 81-89
    زمینه و هدف
    در حال حاضر، با توجه به مشکلات تهیه و تزریق انسولین و داروهای پایین آورنده قند خون و همچنین با در نظر گرفتن عوارض جانبی داروهای صناعی توجه محققین به سوی استفاده از گیاهان دارویی جلب شده است. کبد یکی از اندام هایی است که در دیابت شیرین از جنبه های مختلف، عملکرد آن تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره ی اتانولی گیاه Rosa canina بر روی کاهش اثرات سوء و بهبود علائم دیابت در رابطه با هیستوفیزیولوژی و مقادیر آنزیم های کبد در رت های دیابتی نر می باشد.
    روش کار
    در این بررسی از 32رت نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 220-200 گرم در چهار گروه استفاه شد. ایجاد دیابت به روش تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg60) انجام گرفت. مدت زمان آزمایش، 4 هفته در نظر گرفته شد. در پایان دوره، موش ها معدوم شده و سرم آنها جهت بررسی آنزیم های کبدی جمع آوری گردید. همچنین نمونه برداری بافتی از کبد به انجام رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله به روش آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که تیمار با عصاره الکلی روزاکنینا باعث کاهش قابل توجهی در آنزیم های کبدی در گروه های تحت درمان با عصاره نسبت به گروه دیابتی می باشد که نشان دهنده ی اثرات حفاظتی عصاره الکلی Rosa canina بر روی بافت کبد از صدمات ناشی از دیابت می باشد. در آسیب شناسی بافتی کبد، در گروه موش های دیابتی تغییر چربی کاملا مشخصی در نواحی مرکز لوبولی ایجاد شده بود، در بافت کبد گروه های تحت درمان با عصاره روزا ، تغییر پاتولوژیک قابل توجهی مشاهده نشد،کبد در این گروه نسبت به گروه دیابتی نسبتا سالم بود.
    نتیجه گیری
    : عصاره روزا با کاهش بیومارکرهای سرمی آسیب کبدی و نیز کاهش آسیب بافتی، عملکرد این ارگان را در موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: دیابت، روزا کنینا، آنزیم های کبدی، استرپتوزوتوسین، آنتی اکسیدان
  • آرزو صمدی بیله سوار، شبنم نوحه سرا، محمدرضا نجارزادگان، پرویز مولایی، کاوه علوی، امیرحسین جلالی ندوشن صفحات 90-103
    زمینه و هدف
    هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی ارتباط ابعاد شخصیتی نئو بر متغیرهای سلامت عمومی، کیفیت زندگی و فرسودگی شغلی در یک نمونه از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع همبستگی می باشد. داده های به دست آمده با روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ)، کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF)، فرسودگی شغلی (MBI) و فرم کوتاه نئو (NEO-FFI) گردآوری شدند. جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 95-94 بودند. شرط ورود به پژوهش داشتن حداقل یک سال سابقه کار به عنوان هیات علمی در دانشگاه علوم پزشکی ایران در نظر گرفته شده بود. نمونه نهایی مورد پژوهش به 231 آزمودنی تقلیل یافت که از این تعداد 142 آزمودنی جزو گروه جراح و 101 آزمودنی جزو گروه غیرجراح بودند. برای تحلیل داده ها از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در گروه جراحان ابعاد شخصیت روان رنجوری، برون گرایی، وظیفه شناسی و موافقت با هر متغیر سلامت عمومی (ضریب همبستگی به ترتیب 0/435- ، 0/533 ،513/334% )، کیفیت زندگی (ضریب همبستگی به ترتیب 0/294- ، 0/438 ،459/312،%) و فرسودگی شغلی(ضریب همبستگی به ترتیب 0/259 ، 0/351- ،0/302-،0/299-) رابطه معنادار دارد؛ ولی بعد گشودگی به تجربه با هیچ یک از متغیرهای نامبرده رابطه معنادار ندارد. همچنین، میان این سه متغیر یعنی سلامت عمومی، کیفیت زندگی و فرسودگی شغلی رابطه معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که در آزمودنی های مورد پژوهش، افزایش نمرات در بعد روان رنجوری با کاهش نمرات در سلامت عمومی و کیفیت زندگی و بالعکس افزایش نمرات در فرسودگی شغلی همراه است و نیز افزایش نمرات در بعد برون گرایی با افزایش نمرات در سلامت عمومی و کیفیت زندگی و بالعکس کاهش نمرات در فرسودگی شغلی همراه است.
    کلیدواژگان: شخصیت، سلامت عمومی، کیفیت زندگی، فرسودگی شغلی
  • نعمت الله غیبی، جواد شهبازی، زهرا زرمحمدی، محمود علیپور حیدری، افتخار کاکایی، محمد صوفی آبادی صفحات 104-112
    زمینه و هدف
    بره موم سرشار از ترکیبات پلی فنلی است که اثر حفاظتی بر نورون ها دارند. لذا در مطالعه حاضر تاثیر بره موم بر روی حافظه احترازی غیر فعال، در موش سوری نر بالغ بررسی شد.
    روش کار
    در این مطالعه، 40 سر موش سوری نر در 8 گروه قرار گرفتند. شامل: گروه کنترل، گروه شم (دریافت حلال) و گروه های تیمار که به ترتیب غلظت های 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم از بره موم را به مدت دو هفته قبل از شوک و یک هفته پس از آن دریافت کردند. یادگیری و حافظه احترازی غیر فعال موش ها در بازه های زمانی، 24 ساعت، 48 ساعت، چهار روز و یک هفته پس از دادن شوک توسط دستگاه شاتل باکس ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون های ANOVAو تعقیبی دانت تحلیل و 0/05>p تفاوت معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تجویز عصاره هیدرو الکلی بره موم با غلظت 50 میلی گرم /کیلوگرم زمان ورود به اتاقک تاریک را در بازه های زمانی 24، 48 ساعت (0/001p<)، و در غلظت های 100 و 200 میلی گرم /کیلوگرم این پارامتر را در همه بازه های زمانی بعد از شوک (0/001p<) بصورت معنی دار افزایش داد.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی بره موم به صورت وابسته به دوز موجب بهبود یادگیری و حافظه در موش سوری نر بالغ می شود،
    کلیدواژگان: بره موم، حافظه احترازی غیر فعال، موش سوری
  • رعنا علی زاده حاجی خواجه لو، سیدعلی رحمانی صفحات 113-121
    زمینه و هدف
    شکست باروری به صورت از دست دادن خودبخودی بارداری (سقط و مرده زایی) است که یکی از شایعترین مشکلات پزشکی در دوران باروری زنان است. حدود 10-15 درصد تمام بارداری هایی که از لحاظ بالینی تشخیص داده شده اند، پیش از رسیدن به زمان تولد از بین می روند. از دست رفتن بارداری یک پدیده چندعاملی می باشد و مطالعه حاضر به بررسی اختلالات سیتوژنتیکی والدین مبتلا به سقط مکرر و مرده زایی پرداخته است.
    روش کار
    در مطالعه حاضر نمونه ها با استفاده از تکنیک سیتوژنتیکی GTG-banding مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 200 نمونه خونی بررسی شده، 188 نفر (94٪) دارای کاریوتایپ طبیعی و 12 (6٪) دارای اختلالات کروموزومی بودند. اختلالات کروموزومی در 5 مورد (2/5%) از زنان و 7 مورد (3/5%) از مردان مشاهده شد. شیوع اختلالات کروموزومی به این شرح بود: 5 مورد (41/6٪) واژگونی پری سنتریک کروموزوم 9، 3 مورد (25٪) پلی مورفیسم 15p+، 1مورد (8/3٪) جابه جایی، 1 مورد (8/3٪) پلی مورفیسم15ps+، 1 مورد (8/3٪) پلی مورفیسم 1qh+ و 1 مورد (8/3٪) باند تیره ناشناخته در بازوی کوتاه کروموزوم 21.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل کروموزومی برای بررسی علل سقط مکرر و مرده زایی در زوجهای مبتلا ضروری است و مشاوره ژنتیک کمک می کند تا در مورد گزینه های دیگر باروری، تصمیم گیری صحیحی صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: اختلالات کروموزومی، سقط مکرر، مرده زایی
  • مریم خوشیده، تیبا میرزا رحیمی صفحات 122-132
    زمینه و هدف
    یکی از اهداف طرح تحول سلامت در ایران کاهش میزان سزارین میباشد. دستیابی به این هدف نیازمند تحقیق و استفاده از نتایج ان در جهت بهبود پیامدهای مادری و نوزادی می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه پیامدهای مادری و نوزادی زایمان به روش طبیعی و سزارین در مادران کم خطر بستری در بیمارستان آرش تهران می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه هم گروهی آینده نگر، 1900 خانم باردار کم خطر با سن حاملگی 40-37 هفته که به اورژانس برای زایمان مراجعه کرده و بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند. مادران بر اساس نوع زایمان در دو گروه زایمان طبیعی و سزارین بررسی شدند. پرسشنامه اطلاعاتی نظیر عفونت زخم، خونریزی غیرطبیعی زایمانی، افت هموگلوبین و نیاز به تزریق خون در مادر، صدمات زایمانی به سیستم ادراری- تناسلی، تب تا 10 روز پس از زایمان و عفونت زخم در مادران، مشکلات تنفسی نوزاد، نیاز به بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادی، صدمات زایمانی نوزاد و زردی نوزادان تکمیل شد.
    یافته ها
    از تعداد 1900 زایمان 1180 (62/1%) به صورت سزارین و 720 (37/9%) زایمان طبیعی انجام شد. علل انجام زایمان سزارین شامل 803 (68%) سزارین تکراری، 214 (18/1%) عدم پیشرفت و 153 (13/9%) دیسترس جنین بود. در مقایسه پیامدهای مادری، عفونت زخم (0/012=p) و خونریزی زایمانی (0/042p=) و افت هموگلوبین (0/001>p) به طور معنی داری در زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی بود، ولی صدمات زایمانی مادران در زایمان طبیعی بیشتر از سزارین بود (0/001>p) و تب در طی 10 روز اول پس از زایمان و نیاز به ترزریق خون در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. در مقایسه پیامدهای نوزادی، مشکلات تنفسی شامل تاکی پنه گذرای نوزادی (0/003=p) و سندرم زجر تنفسی (0/002=p) و نیاز به بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادی (0/001>p) در زایمان سزارین به طور معنی داری بیشتر از زایمان طبیعی بود. صدمات زایمانی نوزادان و فراوانی زردی نوزادی تفاوت معنی دار آماری در دو گروه نداشت.
    نتیجه گیری
    نظر به بالا بودن آمار سزارین در کشور ما و با توجه به بیشتر بودن عوارض مادری و جنینی در سزارین نسبت به زایمان طبیعی نیاز به اتخاذ تصمیمات مقتضی جهت کاهش میزان سزارین های غیرضروری و افزایش نرخ زایمان به روش ایمن با حداقل صدمات مادری و جنینی احساس می شود.
    کلیدواژگان: پیامدهای مادری، پیامدهای نوزادی، سزارین، زایمان طبیعی
|
  • Maryam Salem, Tooba Mirzapour, Aboulfazl Bayrami, Mohsen Sagha, Asahollah Asadi Pages 7-21
    Background and Objectives
    According to importance of bone marrow mesenchymal stem cells in production of different cell lines, transplantation of these cells are used for treatment of many different diseases during cell therapy. Viability and proliferation of these cells after transplantation are very important. Since infertility is as public health problem in men and women, the scientists attempt to produce germ cells from differentiation of stem cells. It is supposed to use these cells for treatment of different illnesses especially for men with lack of germ cells in testes in future. However, in using stem cells for cell therapy the culture medium should be designed to increase the number of cells and efficiency of transplantation and to guarantee the health of the cells in terms of DNA damage. This study designed a suitable culture medium in order to increase the number of colonies and decrease the cell injuries.
    Methods
    In this study mesenchymal stem cells isolated from bone marrow of mice and exposed to retinoic acid (RA) with concentration of 10-6 M and Sertoli cells condition medium. Since mesenchymal stem cells (MSCs) produce fibroblastic colonies so the number of colonies was counted every 3 days after culture (days of 2, 5, 8, 11, and 15) under inverted microscope. The staining of ethidium bromide-acridine orange was also done for determination of apoptotic nucleus in days of 10 and 15 after culture.
    Results
    The results showed that the effects of retinoic acid on grow and viability of MSCs is related to the time. It seems that RA increased the proliferation of the cells and the number of colonies increased in low time but the apoptotic cells elevated with increasing the time of culture. Condition medium of Sertoli cells also increased the proliferation of bone marrow stem cells.
    Conclusion
    According to proliferative properties of condition medium, it seems that using condition medium together with RA is better than RA alone for differentiation of MSCs to germ cells.
    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, Sertoli Cells, Apoptosis
  • Zahra Mirzakhani, Sayed Ebrahim Hosseini Pages 22-31
    Background and Objective
    Nowadays, female infertility and abortion is considered one of the most important issues in the medical world. Due to high consumption of chamomile as a medicinal herb, this study aimed to investigate the effects of chamomile consumption on abortion, estrogen, progesterone, FSH, LH hormones and ovarian follicles in adult female rats.
    Methods
    In this experimental study, 80 adult female rats were divided to 2 categories in 5 groups of 8 pregnant and non-pregnant rats, including control groups, sham group and groups receiving intraperitoneal doses of 30, 60 and 120 mg/kg chamomile hydro-alcoholic extract. At the end of the day 16 of pregnancy, aborted fetuses in pregnant groups were counted, and in day 21, the number of follicles and corpora-lutea in non-pregnant groups was obtained by separating ovaries, and sexual hormone levels were measured after phlebotomizing the samples. The results were analyzed by SPSS software (Ver.18) using ANOVA and Tukey tests. Significant difference of data was set at p≤0.05.
    Results
    The results of this study showed that chamomile caused a significant increase in the number of aborted fetuses and follicle atresia and a significant decrease (p≤0.05) in serum level of estrogen, progesterone, FSH and LH hormones as well as the number of pre-antral follicle, antral follicles, graph and corpora-lutea.
    Conclusion
    The results showed chamomile extract decreased LH and FSH, thereby decreasing ovarian follicles, sexual hormones and aborted fetuses.
    Keywords: Chamomile, Estrogen, Progesterone, Follicle Stimlating Hormone, Luteinizing hormone
  • Naeim Erfani Majd, Zahra Soleimani, Ali Shahriari, Mohammadreza Tabandeh Pages 32-45
    Background And Objective
    Since Abelmoschus esculentus plant has many medical benefits, the present study aimed to investigate the therapeutic effects of Okra Powder (Abelmoschus esculentus) against high-fat diet fed-streptozotocin (HFD/STZ)-induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 25 Wistar Albino female rats were randomly divided into 5 groups: I: control group; II: healthy rats receiving A. esculentus (200 mg/kg); III (HFD/STZ group): Rats fed with high-fat diet (HFD) (60% fat) for 4 weeks and then injected low-dose STZ (35 mg/kg); IV: diabetic rats receiving A. esculentus (200mg/kg) and V: diabetic rats receiving metformin (200 mg/kg). At the end of experiment, biochemical parameters, including Fasting Blood Glucose (FBG), insulin levels, Homa-IR index, ALT, AST and lipid profile were measured. Pancreas and Liver samples were removed, and 5-6 µ sections were prepared and stained by H&E and aldehyde fuchsin staining.
    Results
    All the biochemical parameters, except HDL-C and insulin, were increased in diabetic rats, while these parameters were decreased in Okra supplementation group compared to diabetic rats (p
    Conclusion
    Okra powder improved biochemical parameters, liver structure and restoration of beta cells of pancreas in diabetic rats. Thus, it can be considered a complementary therapy to improve diabetic patients.
    Keywords: Diabetes, Histomorphometry, Liver, Beta cells, Okra
  • Eslami, Abbas Doosti Pages 46-57
    Background and Objectives
    hcpD gene in Helicobacter pylori is a member of cysteine-rich proteins family which triggers the host's immune system and antibody production. H. pylori is found in human's stomach and causes digestive diseases such as duodenal ulcer, chronic gastritis and stomach cancer. The objectives of this study were to isolate, amplify and clone H. pylori's hcpD gene in pcDNA3.1 (-) vector and to study its expression in eukaryotic system.
    Methods
    H. pylori genomic DNA was isolated by extraction kit. The hcpD gene was amplified using PCR reaction and then purified from gel, followed by pTZ cloning. Subcloning of hcpD was performed in pcDNA3.1 (-) eukaryotic expression vector. The accuracy of cloning steps was investigated through PCR, enzymatic digestion by BamHI and EcoRV enzymes, and sequencing, respectively. Transfer of expression construct into CHO cells was done by electroporation. The gene expression in these cells was analyzed using RT-PCR and SDS-PAGE.
    Results
    PCR results showed amplification of a 933bp segment related to hcpD gene. Successful cloning of the gene in pTZ vector and construction of pTZ-hcpD recombinant vector were achieved. Enzymatic digestion and sequencing confirmed the correctness of subcloning and creation of pcDNA3.1 (-)-hcpD construct. hcpD was expressed in eukaryotic system, and its protein product was observed on SDS-PAGE gel.
    Conclusion
    pTZ-hcpD construct can be used as a source of H. pylori's hcpD gene for future research, like production of recombinant protein and vaccine in different systems. Furthermore, successful expression of the gene using pcDNA3.1 (-)-hcpD in CHO animal cells shows the potential of vector as a gene vaccine against H. pylori.
    Keywords: hcpD Gene, Helicobacter pylori, Electroporation, Gene Expression
  • Yavar Mahmoudzade, Seyedeghbal Motavalibashi, Khaiam Bamdad, Eslam Zabihi, Hamid Sheikhkanloui Milan, Nasrin Hamidi Pages 58-68
    Background and Objectives
    Terfezia boudieri (TB) has more than 15 types of proteins, gallic acid, catechins, flavonoids, tannins and other compounds such as beta-carotene and linoleic acid. Some of these compounds have antioxidant and anti-hyperlipidemia effects. Therefore, this study aimed to examine the antioxidant and protective effects of this fungus on the liver injury induced by carbon tetrachloride.
    Methods
    30 male Wistar rats were divided randomly into 5 groups (each group containing 6). Group 1 (normal control group) and group 2 (control CCl4) were given normal saline for 14 days. Group 3, 4 and 5 received 500, 1000 and 1500 mg/ kg doses of methanol extract of TB for 14 days, respectively before the injection of carbon tetrachloride. In the fourteenth day, all groups except group 1 were given 1.5 ml/kg of carbon tetrachloride (V / V 1: 1 dissolved in olive oil). Group 1, instead of carbon tetrachloride, received 1.5 ml/kg of olive oil on the fourteenth day.
    Results
    Injection of carbon tetrachloride in rats increased serum activity of ALT, AST, ALP and serum degrees of triglycerides, VLDL, LDL, HDL, total cholesterol, glucose, and reduced HDL and total antioxidant capacity (TAC); while pre-treatment with methanol extract of TB significantly reversed the changes.
    Conclusion
    The results of this study showed that methanol extract of TB can protect the liver against oxidants and free radicals produced by carbon tetrachloride metabolism.
    Keywords: Terfezia boudieri, Carbon Tetrachloride, Antioxidants, Liver Injury, Rat
  • Fariborz Moayer, Mohammad Abarkar, Hamed Ashrafzade Pages 69-80
    Background and Objectives
    Wounds healing especially as to surgical wounds is considered clinical problem. Kombucha is used as a food and adminstarted for wound healing. The aim of this study was to assess histopathological and histomorphometrical effect of Kombucha on surgical wound healing process in stomach of rat.
    Methods
    Thirty adult male Wistar rats with 10-week-old and weighted between 200-250 g were randomly divided into two groups (Control and Experimenral). After anesthesia, rats’ stomach was removed and a gastrotomy incision with the length of 1 cm was made in greater curvature, thereafter, sutured in 2 layers. Experimental group received Kombucha extract (1 ml/100gbw) and control group received normal saline (1 ml/100gbw) daily for 14 days through the gavage. In 3, 7 and 14 days after operation, five rats of each group were euthanized and stomach tissue specimens were collected for histopatholocical study by H&E and Masson's trichrome staining. Histopathological and histomorphometrical studies of wound healing among the groups were carried out considering more effective agents on wound healing including proliferation of fibroblasts, angiogenesis, re-epithelialization and collagen organization in healing tissue.
    Results
    The numbers of fibroblasts, capillary buds and organized collagen content in healing site of experimental group were significantly more than control group (p
    Conclusion
    Based on the results, Kombucha extract possesses beneficial effects on healing of stomach surgical wounds in rats.
    Keywords: Kombucha Tea, Stomach, Wound Healing, Rat
  • Seyedmahdi Banan Khojasteh, Elaheh Basirat, Farzam Sheikhzadeh, Homeira Hatami Pages 81-89
    Background and Aim
    Nowadays because of difficulty in the supply and injection of insulin and blood sugar reducing drugs and considering the side effects of chemical drugs, researcher’s attention is drawn to using herbal medicines. Liver is one of the organs affected by diabetes in different functional aspects. The purpose of this research was studying the effect of Rosa canina extract on reducing the adverse effects and improving diabetes symptoms related to histophysiology, amount of biochemical serum factors and liver enzymes in male rats.
    Methods
    32 male Wistar rats, weighed 200-220 gr, were divided into 4 groups. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of STZ (60mg/kg). The period of experiments was 4 weeks. At the end of experiments, the rats were sacrificed and their serums were collected for measurement of liver enzymes. Also, histological sampling of liver was done. Statistical analysis was performed using analysis of variance (one-way ANOVA).
    Results
    The results of this study showed that treatment with ethanol extract of Rosa canina led to significant reduction of liver enzymes in the Rosa extract-treated groups in comparison with the diabetic group, indicating the protective effect of alcoholic extract of Rosa canina on liver tissue against diabetes-induced damages. In liver histopathology, a distinct fat change in the lobular center areas was created in the diabetic group. Pathological changes were not significant in the liver of the Rosa extract-treated groups; liver in this group was relatively healthier than in diabetic group.
    Conclusions
    Rosa extract improved this organ's function in STZ-induced diabetic rats by reducing serum biomarkers of liver pathology and reducing histological damages.
    Keywords: Diabetes, Rosa canina, Hepatic Enzymes, Streptozotocin, Antioxidant
  • Arezo Samadi Bilehsavar, Shabnam Nohesara, Mohammadreza Najarzadegan, Parviz Molaei, Kaveh Alavi, Amirhossein Nadoushan Pages 90-103
    Background and Aims
    The main purpose of this study was to investigate the impact of NEO personality dimensions on general health, quality of life and job burnout in a sample of faculty members of Iran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this correlational study, data were collected by convenience sampling using General Health Questionnaire (GHQ), WHO Quality of Life- Brief (WHOQOL-FFI), Maslach Burnout Inventory (MBI) and NEO-FFI. In order to analyze the data, statistical indices, including mean, standard deviation and Pearson correlation coefficient were used.
    Results
    The results showed a significant correlation between personality dimensions, including neuroticism, extraversion, conscientiousness and agreement with any public health variables (correlation coefficients 0.435, 0.533, 334.513, 0.0) and quality of life (correlation coefficients 0.294, 0.438, 312.459, 0.0) and burnout (correlation coefficients 0.259, 0.351, -0.302, -0.299, 0.0) , respectively in the Department of Surgery, but openness to experience had no significant correlation with any of the above-mentioned variables. Also, there was a significant relationship between the three variables of public health, quality of life with burnout.
    Conclusions
    According to the findings, it can be concluded that in the participants of this study, increase of neuroticism scores was associated with decreased general health and quality of life scores and increased job burnout. Further, increased extroversion scores were associated with increase in general health and quality of life and decrease in job burnout scores.
    Keywords: Personality, General Health, Quality of Life, Job Burnout
  • Nematollah Gheibi, Javad Shahbazi, Zahra Zarmohammadi, Mahmoud Alipoor Heydari, Eftekhar Kakaeie, Mohammad Sofiabadi Pages 104-112
    Background and Objectives
    Propolis is a natural product with powerful antioxidant and therapeutic effects. The aim of this study was to investigate the effect of propolis on passive avoidance memory in adult male mice.
    Methods
    In this study, 40 adult male mice were divided into 8 groups, including control, sham (solvent) and 3 treatment groups orally treated with 50, 100 and 200 mg/kg of propolis, respectively for two weeks before and one week after treatment. Then, passive avoidance learning and memory were recorded in timescales of 24 and 48 hours, 4 days and a week after shock by the shuttle box. Data were analyzed by ANOVA and Dunnett’s post hoc tests, and p
    Results
    Administration of propolis (50 mg/kg) significantly increased the dark chamber entering time at intervals of 24 and 48 hours (p
    Conclusion
    Oral administrations of propolis can improve learning and memory dose-dependently in adult male mice.
    Keywords: Propolis, Passive Avoidance Memory, Mice
  • Rana Alizadeh Hajikhajehlu Pages 113-121
    Background and Objectives
    Infertility (abortion & stillbirth) is one of the most common medical problems during pregnancy. Approximately 10-15% of all clinically recognized pregnancies are lost before the birth. Pregnancy loss is a multifactorial phenomenon. This study was an attempt to analysis the cytogenetic abnormalities of the parents with frequent spontaneous abortion and stillbirth.
    Methods
    In this study, the samples were analyzed by GTG-banding technique.
    Results
    From a total of 200 reviewed blood samples, 188 persons (94%) had natural karyotype and 12 persons (6%) had chromosomal abnormalities. Chromosomal aberrations were found in 5 (2.5%) females and 7 (3.5%) males. The prevalence of chromosomal abnormalities was as follows: 5(41.6%) pericentric inversion of chromosome 9, 3 (25%) polymorphism 15p, 1(8.3%) translocation, 1 (8.3%) polymorphism 15ps, 1 (8.3%) polymorphism 1qh and 1 (8.3%) unknown chromophil band on the short arm of chromosome 21.
    Conclusion
    Chromosomal analysis is an important etiological investigation in couples with recurrent spontaneous abortions and stillbirth, and genetic counseling helps to make a correct decision on further options of reproduction.
    Keywords: Chromosomal Abnormalities, Recurrent Spontaneous Abortion, Stillbirth
  • Maryam Khooshideh, Tiba Mirzarahimi Pages 122-132
    Background and Objective
    One of the objectives of health reform plan in Iran is to reduce the rate of cesarean section delivery. This needs research and use of results to improve the maternal and neonatal outcomes. The aim of this study was to compare the maternal and neonatal outcomes after normal vaginal and cesarean section delivery in hospitalized low-risk mothers in Arash Hospital in Tehran, Iran.
    Methods
    In this prospective cohort study, 1900 low-risk pregnant women, with 37-40 weeks of gestational age, referring to the emergency department and being hospitalized for delivery were included. The data were collected from two groups of patients (normal vaginal delivery and cesarean section delivery). Data on wound infection, abnormal postpartum hemorrhage, decrease of hemoglobin, transfusion requirement, injuries to the genitourinary system, fever until 10 days after delivery, neonatal respiratory complications, NICU admission, jaundice and obstetric injuries were collected by a questionnaire.
    Results
    From 1900 pregnant women, 62.1% had cesarean delivery and 37.9% had normal vaginal delivery. The reasons for cesarean delivery included repeated cesarean (68%), failure to progress (18.1%), and fetal distress (13/9%). Wound infection (p=0. 004), abnormal postpartum hemorrhage (p=0.042) and low hemoglobin (p
    Conclusion
    Due to the high rate of cesarean section delivery in our country and higher rate of maternal and neonatal complications after cesarean section delivery, appropriate strategies are required to be applied to decrease unnecessary cesarean section delivery and increase normal delivery with minimum maternal and neonatal complications.
    Keywords: Maternal Outcomes, Neonatal Outcomes, Cesarean Section, Normal Vaginal Delivery