فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 65 (پاییز 1396)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 65 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • منوچهر ایرانپرور، داور الطافی، بهمن محمدزاده صفحات 270-277
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس ششمین عامل مرگ در بین افراد در اثر بیماری است و در افراد بالاتر از 25 سال، 18 درصد تمام مرگها را شامل میشود. این مطالعه با هدف مقایسه یافته های درگیری انسدادی شریانهای مغزی در افراد دیابتیک با مدت ابتلا بیش از 5 سال و کمتر از 5 سال انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی بیماران دیابتی به دو گروه با مدت ابتلا کمترو بیش از 5 سال تقسیم بندی شدند. بر روی بیماران داپلر ترانس کرانیال انجام و سرعت ماکزیمم و میانگین شاخص ضربانی و مقاومت در شریانهای مغزی میانی راست و چپ و بازیلاری اندازه گیری شد. چک لیست برای همه بیماران تکمیل و اطلاعات توسط SPSS-16 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در بیماران با مدت ابتلای کمتر از 5 سال، 64 درصد (با میانگین سنی 55/4 سال) و بیش از 5 سال، 36 درصد (با میانگین سنی 55/4 سال) مرد بودند. بین مدت زمان ابتلا به دیابت با شاخص توده بدنی بیماران رابطه معنی داری مشاهده نشد ولی مشاهده شد که با افزایش مدت زمان ابتلا میزان HbA1C بیماران نیز افزایش می یابد. هیچ ارتباط معنی داری میان سرعت شرایین مغزی میانی راست و چپ و بازیلری و مدت زمان ابتلا به دیابت مشاهده نشد. همچنین میان مدت ابتلا به دیابت و شاخص ضربانی شریان مغزی میانی راست و بازیلری رابطه معنی دار مشاهده شد. هیچ ارتباط معنی داری میان سن، شاخص توده بدنی،HbA1C با شاخص ضربانی و شاخص مقاومت در میان بیماران مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شاخص ضربانی و مقاومت غیرطبیعی در بیماران با مدت ابتلای بالای 5 سال بیش از مبتلایان کمتر از 5 سال بود که این امر میتواند نشاندهنده تاثیر مدت زمان ابتلای دیابت بر دیواره عروق باشد.
    کلیدواژگان: ترانس کرانیال داپلر، دیابت، شاخص ضربانی، شاخص مقاومت، شریان مغزی میانی
  • منوچهر ایرانپرور، بهمن بشردوست، شاداب میرفخرایی صفحات 278-287
    زمینه و هدف
    دیابت شیرین شامل گروهی از اختلالات متابولیک شایع است که وجه مشترک آنها در فنوتیپ هیپرگلیسمی می باشد. اختلالات تنظیم متابولیکی ناشی از دیابت شیرین سبب بروز تغییرات پاتوفیزیولوژیک ثانویه ای در اندامهای متعدد بدن مانند نفروپاتی می شود که مشکلات فراوانی را برای فرد مبتلا به دیابت و دستگاه بهداشتی جامعه به همراه می آورند. در این مطالعه تاثیر پتنوکسی فیلین، یک داروی غیرانتخابی مهارکننده فسفودی استراز بر روی بیماران دیابتی برای کاهش پروتئین ادراری دفع شده مورد ارزیابی قرار میگیرد.
    روش کار
    72 نفر در این کارآزمایی بالینی، از بیمارانی که در کلینیک غدد و نفرولوژی به دلیل پروتئینوری دیابت نوع 2 مراجعه یا بستری شده اند انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. چک لیست های مربوطه، اعم از اطلاعات دموگرافیگ و... تکمیل شدند. در گروه (A) از داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا بلوک کننده گیرنده آنژیوتانسین برای کاهش پروتئینوری تجویز شد. در گروه (B) نیز علاوه بر داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا بلوک کننده گیرنده آنژیوتانسین، پنتوکسی فیلین تجویز شد. در پایان کار نتایج حاصل در هر دو گروه از نظر کاهش بیشتر پروتئینوری مقایسه شد.
    یافته ها
    اکثریت بیماران مورد مطالعه مرد بوده اند. ارتباط معنی داری بین پروتئینوری (میانگین دفع ادراری پروتئین 24 ساعته) و تاثیر پنتوکسی فیلین در کاهش پروتئینوری بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 وجود داشت .تفاوت معنادار آماری در تغییرات فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و HbA1c بین دو گروه در ابتدا و پایان مطالعه، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پنتوکسی فیلین میتواند . به طور قابل توجهی پروتئینوری را کاهش دهد و میزان دفع پروتئین در ادرار را بطور مستقل از کاهش فشار خون و یا کاهش بهبود کنترل متابولیک کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پنتوکسی فیلین، پروتئینوری، دیابت، سیستم آنژیوتانسین
  • حافظ میرزانژاد اصل صفحات 288-298
    زمینه و هدف
    آلوئولار و سیستیک اکینوکوکوزیس به ترتیب ناشی از مراحل لاروی کرم‫های نواری اکینوکوکوس مولتی لوکولاریس و اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشد. این مطالعه برای تعیین میزان گسترش بیماری AE و CE انسانی در میان عشایر و دامداران و کشاورزان جلگه مغان صورت گرفته است. شیوع عفونت (CE و AE) به طور معنی داری با سن افزایش می یابد.
    روش کار
    در این مطالعه از روش ELISA و برای بار اول جهت غربالگری از HCF-Ag (آنتی ژن خام مایع کیست هیداتیک) استفاده شد و با آنتی ژن‫های اختصاصی AgB، آنتی ژن 5 و +2 Em به ترتیب شیوع سیستیک اکینوکوکوزیس و آلوئولار اکینوکوکوزیس بررسی شد. 2003 نمونه سرم به طور تصادفی از جمعیت نرمال از شش منطقه مختلف جلگه مغان جمع آوری شد. در مرحله اول آزمایش برای غربالگری سرم ها با استفاده از پروتئین ایمنی مرتبط با آنزیم و HCF-Ag مورد آزمایش قرار گرفت. پس از آن، سرولوژی تمام سرم ها با استفاده از آزمون ELISA و آنتی ژن‫های اختصاصی برای آلوئولار و سیستیک اکینوکوکوزیس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 2003 نمونه سرم 24 مورد از سرم ها 1/19% AE مثبت شد. آلودگی در مردان بیشتر از زنان (2/1% در مقابل 0/6%) بود. گروه سنی 19-5 ساله کمترین میزان آلودگی و 59-40 بالاترین میزان آلودگی را نشان دادند (2%). در مورد سیستیک اکینوکوکوزیس با آنتی ژن اختصاصی 5 Ag- تعداد 164 نمونه سرمی، مثبت شدند یعنی میزان آلودگی 7/6% و با آنتی ژن اختصاصی Ag-B تعداد 156نمونه سرمی مثبت شدند.
    نتیجه گیری
    داده های موجود نشان می دهد که بیشترین میزان عفونت در منطقه بران و عیوضلو (پلنگلو) دشت مغان و پایین ترین میزان عفونت انسانی در منطقه پارس آباد (نادرکندی و آغ قباق) می باشد. در مناطق با آلودگی بیشتر، عامل خطر مرتبط با بیماری CE و AE نوع آب مصرفی و روش استفاده از سبزیجات خوراکی و وحشی و شغل و داشتن و یا نداشتن آگاهی در مورد بیماری های هیداتید می باشد. آلودگی سگ های جلگه مغان، یکی از اصلی ترین شاخص‫ها و عوامل خطرهای بالقوه برای آلودگی انسان می باشد.
    کلیدواژگان: آلوئولار اکینوکوکوزیس، سیستیک اکینوکوکوزیس، آنتی ژن خام کیست هیداتیک، جلگه مغان
  • مرتضی سلیمی آوانسر صفحات 299-310
    زمینه و هدف
    کاهش عامل نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) بر حافظه، یادگیری و شناخت، جذب غذا و متابولیسم انرژی تاثیرگذار بوده و سبب اختلال رفتاری می شود. از این رو هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی و مصرف کورکومین بر سطوح عامل نکروزی تومور آلفا و عامل نوروتروفیک مشتق از مغز در مردان مبتلا به سندروم متابولیک می باشد.
    روش کار
    تحقیق حاضر بر روی 40 مرد مبتلا به سندروم متابولیک انجام گرفت که بطور تصادفی در چهار گروه تمرین+مکمل، گروه تمرین، گروه مکمل و گروه کنترل (10n=) تقسیم شدند. گروه های تجربی بمدت هشت هفته پروتکل تمرینی را انجام داده و مکمل کورکومین مصرف نمودند. نمونه گیری خونی 24 ساعت پیش از شروع تمرینات و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تی جفتی استفاده گردید. سطح معنی داری (0/05≥p) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در دو گروه تمرین+مکمل و تمرین تغییرات معنی دار سطوح BDNF به ترتیب 0/000= pو 0/004 =p و عامل نکروزی تومور آلفا (TNF-α) به ترتیب 0/001= p و08 0/0 = pنسبت به پیش آزمون مشاهده گردید. همچنین به هنگام بررسی تغییرات بین گروهی، تغییرات TNF-α (0/004=p) و BDNF (0/000=p) گروه تمرین+ مکمل نسبت به سایر گروه ها به لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    انجام هشت هفته تمرین تناوبی با شدت متوسط به همراه مصرف کورکومین موجب کاهش معنی دار عوامل التهابی و افزایش بیان BDNF گردید
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، کورکومین، عامل نکروزی تومور آلفا، عامل نوروتروفیک مشتق از مغز، سندروم متابولیک
  • سعیده شاکری حسین آباد، غلامرضا شبانیان، شیدا شبانیان، محمود رفیعیان، سلیمان خیری، زهرا لری گوینی، کبری مسعودی صفحات 311-323
    زمینه و هدف
    درد یکی از مشکلات شایع پس از عمل سزارین میباشد که کنترل آن برای مادر در پرستاری از نوزاد و تغذیه با شیر مادر اهمیت بسیار دارد. یافتن راه های غلبه بر این درد همواره مورد توجه محققان بوده است. با توجه به کاربردهای گیاه شوید در طب سنتی به عنوان مسکن، در این پژوهش اثر اسانس بذر شوید بر درد پس از سزارین در بیماران تحت بیهوشی اسپاینال مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور در سال 1395-1394 در بیمارستان هاجر شهرکرد بر روی خانمهای باردار مراجعه کننده به این مرکز و واجد معیارهای ورود به مطالعه انجام گرفت. بیماران پس از انتخاب به روش نمونه گیری آسان به روش تصادفی به دو گروه تخصیص یافتند. در گروه اول، 10 سی سی اسانس بذر شوید در فواصل زمانی یک ساعت و نیم ساعت قبل از بیهوشی اسپاینال و نیم ساعت و یک ساعت و دو ساعت بعد از بیهوشی اسپاینال و در گروه دوم، در همین فواصل زمانی پلاسبو (درمان استاندارد) تجویز شد. درد و علایم حیاتی شامل فشار خون، تهوع و استفراغ، تعداد ضربان قلب، خونریزی و مصرف داروهای مخدر و هر داروی اضافی (مثل اتروپین و افدرین) حین عمل و در زمانهای30 دقیقه بعد از بیهوشی اسپاینال، یک ساعت، 4 ساعت و 12 ساعت پس از سزارین ثبت و بررسی شد.
    یافته ها
    در مرحله سوم مطالعه (4 ساعت بعد از سزارین) تنها در تعداد تنفس و در مرحله چهارم (12 ساعت بعد از سزارین) در تمامی علایم حیاتی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده گردید (0/05
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر اسانس بذر شوید در کاهش درد، خونریزی وکاهش مصرف مخدرها و NSAID می توان از این گیاه در زنانی که تحت عمل جراحی سزارین قرار می گیرند، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بذر شوید، درد، سزارین، بیهوشی اسپاینال
  • محمد صوفی آبادی، محمدحسین اسماعیلی، هاشم حقدوست یزدی، مصطفی عالی صفحات 324-333
    زمینه و هدف
    دیابت قندی موجب اختلالات شناختی می گردد. ادعا شده است که ژل رویال، سبب بهبود نواقص عصبی ناشی از دیابت می‫شود. در این مطالعه اثرات تجویز خوراکی ژل رویال برحافظه و یادگیری اجتنابی شرطی شده در موش‫های صحرایی نر دیابتی شده با استر پتوزوتوسین بررسی شد.
    روش کار
    این مطالعه تجربی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین و بر روی 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد. حیوانات به گروه های کنترل (سالم)، دیابتی بدون درمان، دیابتی دریافت کننده گلیبن کلامید (600 میکروگرم/کیلوگرم) و 3 گروه دیابتی تحت درمان با ژل رویال 50، 100 و200 میلی گرم/ کیلوگرم (8 n=) تقسیم شدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین 60 میلی گرم/کیلو گرم به حیوانات القاء شد. درمان در گروه ها از شروع هیپرگلیسمی به مدت 30 روز با روش گاواژ ادامه یافت. در پایان آزمون یادگیری و حافظه احترازی غیرفعال، انجام و قند خون حیوانات نیز اندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA و تست تعقیبی LSD تحلیل و p کمتر از 0/05 سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دیابت سبب کاهش زمان تاخیر در ورود به اتاق تاریک شد. درمان با ژل رویال، زمان تاخیر در ورود به اتاق تاریک را بطور قابل توجهی در 24، 48 ساعت و 2 هفته پس از شوک به خصوص در دوزهای 100 (0/05
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله، دیابت موجب اختلالات حافظه شده و تجویز ژل رویال می‫تواند اختلالات حافظه ناشی از دیابت را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دیابت، ژل رویال، یادگیری، حافظه، موش صحرایی
  • مریم خوشیده، تیبا میرزارحیمی صفحات 334-342
    زمینه و هدف
    هدف از درمان دیسمنوره بازگشت زنان به وضعیت عادی است. در این مطالعه داروی ضد التهابی غیراستروئیدی کپسول مفنامیک اسید با پمادگلیسریل تری نیترات بعنوان توکولیتیک در درمان درد قاعدگی اولیه مقایسه شده است.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سویه کور در سال 1394-1393 بر روی 160 خانم 30-18 ساله اول زا که با درد قاعدگی اولیه به درمانگاه زنان مراجعه کرده بودند انجام شد. بیماران بصورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. از زمان شروع پریود به گروه A کپسول مفنامیک اسید ابتدا 500 میلیگرم سپس یک عددکپسول 250 میلیگرمی هر 6 ساعت و به گروه B در ابتدا 2/5میلیگرم و سپس هر 12 ساعت یک بار پماد گلیسریل تری نیترات 0/2% داده شد که بر روی پوست شکم زیر ناف مالیده میشد و درمان تا 48 ساعت ادامه یافت. درجه درد هر 4 ساعت یکبار براساس مقیاس رتبه بندی عددی ارزیابی شد. پیامد اولیه میانگین شدت درد بعد از مصرف دارو و پیامد ثانویه میزان و نوع عوارض جانبی نظیر سردرد و اختلالات گوارشی بود.
    یافته ها
    میانگین شدت درد در سیکل اول بعد از مصرف دارو در 24 ساعت اول در گروه مفنامیک اسید کمتر از گروه گلیسریل تری نیترات بود (0/01=p) و در روز دوم میانگین شدت درد در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. میانگین شدت درد در تمامی روزها درگروه مفنامیک اسید کمتر از گروه گلیسریل تری نیترات بود، ولی تنها در روز دوم از سیکل دوم (0/001< p) ودر سیکل سوم نیز در روز اول (0/001=p) در دو گروه تفاوت معنی دار بود. عوارض جانبی نیز در گروه گلیسریل تری نیترات بیشتر از گروه مفنامیک اسید بود. ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. شایعترین عارضه در گروه دریافت کننده گلیسریل تری نیترات سردرد (18/75%) و در گروه دریافت کننده مفنامیک اسید تهوع (26/25%) بود. از نظر میزان رضایتمندی بیماران در گروه دریافت کننده گلیسریل تری نیترات 5/42 درصد عالی و خوب و در گروه دریافتکننده مفنامیک اسید میزان رضایت 78/5 درصد عالی و خوب بود و بیماران در گروه مفنامیک اسید از دارو رضایت بیشتر داشتند )0/004=p).
    نتیجه گیری
    اثر بیدردی کپسول مفنامیک اسید در درمان دیسمنوره اولیه بیشتر از پماد گلیسریل تری نیترات و میزان عوارض جانبی این دو دارو تفاوت قابل توجهی نداشت، ولی نوع عوارض در دو دارو متفاوت بود.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، گلیسریل تری نیترات، مفنامیک اسید
  • مرتضی نورمحمدی، حسین حمیدی نجات، محمدرضا تابنده، سعد گورانی نژاد، سمیه بهرامی صفحات 343-352
    زمینه و هدف
    تک یاخته توکسوپلاسما گوندای یک انگل تک یاخته ای داخل سلولی اجباری زئونوز است که همه حیوانات خونگرم از جمله انسان را در سراسر دنیا آلوده می کند. تعیین ژنوتیپ انگل در میزبان های واسط در ارزیابی نقش این تیپ ها در عفونت های انسانی و همچنین برنامه های پیشگیری نقش مهمی دارد. لذا این مطالعه با هدف شناسایی و تشخیص ژنوتیپهای توکسوپلاسما گوندای در جنین های سقط شده میش های استان لرستان انجام گرفت.
    روش کار
    شناسایی انگل در نمونه های بافت های مغز و کبد 142 راس میش استان لرستان با استفاده از PCR متعارف بر پایه تکثیر قطعه 529 جفت بازی نواحی پرتکرار ژنوم انگل انجام شد. شناسایی ژنوتیپ های انگل بر روی نمونه های مثبت مغز و کبد نمونه جنین سقط شده میش آلوده با روش PCR-RFLP و با استفاده از 3 مارکر ژنتیکی SAG3، SAG2،GRA6 انجام پذیرفت.
    یافته ها
    از مجموع 142 نمونه مغز و جنین جمع آوری شده، در 10 مورد (7%) حضور انگل با روش PCR مستقیم شناسایی شد. حضور DNA انگل در کبد 3 مورد از نمونه ها ی مثبت نیز شناسایی گردید. ارزیابی الگوی RFLP محصولات ژنی SAG2، SAG3 و GRA6 وجود 3 نمونه سویه تیپ I، 2 نمونه سویه تیپ II و 5 نمونه سویه غیرتیپیک را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    جداسازی سویه های تیپ I، II و غیرتیپیک توکسوپلاسما گوندایی از میش های استان لرستان نشان دهنده ضرورت توجه بیشتر به انتقال انگل از حیوانات پرورشی به انسان به ویژه زنان باردار و افراد با ضعف سیستم ایمنی می باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندای، زئونوز، سقط، ژنوتیپ، PCR-RFLP
  • حسنا سروآزاد، مجتبی داربویی صفحات 353-362
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات عمده در کنترل عفونتهای بیمارستانی ناشی از کلبسیلا پنومونیه بروز مقاومتهای آنتیبیوتیکی و شیوع سویه های دارای ژنهای بتالاکتاماز با طیف اثر گسترده میباشد. هدف از این مطالعه تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی و بررسی حضور ژن هایCTX-M ، SHV و TEMدر جدایه های کلبسیلا پنومونیه جداسازی شده از نمونه های مختلف بالینی به روش PCR میباشد.
    روش کار
    جدایه های کلبسیلا پنومونیه از بیمارستانهای مختلف شهرستان کرمانشاه در طی فصل بهار جمع آوری شد و تعیین هویت سویه های کلبسیلا پنومونیه با کمک تست های استاندارد میکروب شناسی و بیوشیمیایی انجام گرفت. سپس تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های کلبسیلا پنومونیه با روش انتشار دیسک انجام شد. در نهایت با کمک روش Multiplex-PCR حضور ژنهایCTX-M ، SHV و TEM مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    97 نمونه از 112 نمونه بالینی جمع آوری شده به عنوان کلبسیلا پنومونیه شناسایی شد. 60/82 درصد جدایه ها مقاوم به سفوتاکسیم، 40/2 درصد جدایه ها مقاوم به سفتریاکسون، 62/88 درصد جدایه ها مقاوم به سفتازیدیم، 9/90 درصد جدایه ها مقاوم به ایمی پنم، 17/39 درصد جدایه ها مقاوم به سفپیم، 94/64 درصد جدایه ها مقاوم به سفکسیم، 8/26 درصد جدایه ها مقاوم به آمیکاسین بودند. 05/35 درصد جدایه ها دارای ژن CTX-M و 91/63 درصد جدایه ها دارای ژن SHV و 9/27 نمونه دارای ژن TEM میباشد. در نهایت ارتباط بین متغیر‏ها توسط نرم‏افزار SPSS-22 با آزمون رگرسیون لجستیک و مربع کای[1] بررسی گردید.
    نتیجه گیری
    حضور ژن هایCTX-M ، SHV و TEM همراه با مقاومت بالای آنتی بیوتیکی بسیار نگران کننده است که اهمیت درمان منطقی آنتی بیوتیکی را مورد توجه قرار می دهد
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتاماز با طیف اثر گسترده، مقاومت آنتی بیوتیکی، ژن های TEM، SHV و CTX-M
  • ایرج فیضی، سعید اسمعیل پور، علی نعمتی، خاطره عیسی زاده، فریده فیضی، وحید منتظری صفحات 363-374
    زمینه و هدف
    استفاده از مکمل ها از جمله –Lکارنیتین، حمایت های تغذیه ای ایده آل و تغذیه زودهنگام بعد از عمل جراحی در سرطان، می تواند در پیشگیری از عوارض بیماران مهم باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تغذیه زودهنگام غنی از L -کارنیتین بر عوارض عمل جراحی سرطان مری و طول مدت بستری در بخش های بیمارستان انجام گردید.
    روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی، 50 نفر از بیماران مبتلا به سرطان مری تحت عمل جراحی در دو گروه مساوی به صورت تصادفی برای بررسی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه یادداشت غذائی اطلاعات تغذیه ای استخراج گردید. از هر دو گروه قبل از شروع و انتهای مطالعه نمونه خونی پایه و نمونه ادرار 24 ساعته به ترتیب برای اندازه گیری فاکتورهای خونی (مثل شمارش سلول های خون، هموگلوبین، هماتوکریت و اوره خون) و تراز ازته گرفته شد. سپس به گروه مداخله در اولین روز بعد از عمل جراحی مکمل-L کارنیتین به میزان روزانه 3 گرم در 3 دوز منقسم به همراه رژیم غذائی روتین بیمارستان در هر وعده غذایی و به گروه شاهد رژیم غذائی روتین بیمارستان به مدت ده روز داده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تغییرات میانگین BUN و تراز ازته در دو گروه بعد از مداخله اختلاف معنی داری داشت (0/05>p). بیمارانی که تغذیه زودهنگام غنی از-L کارنیتین را شروع کرده بودند، مدت زمان کمتری در بخش های بیمارستان سپری کرده و زودتر ترخیص شدند، بطوریکه این اختلاف با گروه کنترل معنی دار بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تغذیه زودهنگام غنی ازL کارنیتین احتمالا بتواند بر طول مدت بستری بیماران مبتلا به سرطان مری بعد از عمل جراحی در بخش های بیمارستان تاثیر مثبت بگذارد.
    کلیدواژگان: سرطان مری، -Lکارنیتین، تغذیه زودهنگام، تراز ازته، عوارض جراحی
  • نوشین یزدانی، سید ابراهیم حسینی صفحات 375-382
    زمینه و هدف
    آلوئه ورا گیاهی است که از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از رژیم غذایی پرچرب و اختلال کبد چرب، باعث شیوع اختلال چاقی و هیپرلیپیدمی میشوند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره ژل آلوئه ورا بر وزن بدن و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی نر بالغ تحت تیمار با رژیم غذایی پرچرب انجام گرفت.
    روش کار
    دراین مطالعه تجربی از40 سر موش صحرایی نر بالغ در گروه های شاهد (تیمار با رژیم پرچرب ml/kg10) و 3 دسته تجربی دریافت کننده رژیم غذایی پرچرب (ml/kg10) به همراه دوزهای mg/kg 150، 300 و 600 عصاره ژل آلوئه ورا استفاده گردید. تجویزها 60 روزه و به صورت گاواژ انجام شد. درپایان پس از بیهوش نمودن حیوانات با خونگیری از قلب آنها اقدام به اندازه گیری میزان سرمی کلسترول، تری گلیسیرید،LDL و HDL گردید و نتایج توسط آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه و دانکن مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش معنادار وزن و در میزان سرمی، کلسترول، تری گلیسیرید، LDL (0/001>p) و افزایش وزن (0/01>p) می شود و در میزان سرمیHDL تاثیر معناداری ندارد، در حالی که در گروه های دریافت کننده ژل آلوئه ورا با رژیم پرچرب کاهش معنادار وزن و میزان سرمی کلسترول، تری گلیسیرید (0/05>p) و LDL (0/01>p) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    رژیمهای غذایی پرچرب باعث افزایش وزن، تری گلیسیرید،کلسترول و LDL می شود و عصاره ژل آلوئه ورا باعث کاهش وزن و بهبود شاخصهای لیپیدی در موشهای تحت تیمار با عصاره ژل آلوئه ورا میشود
    کلیدواژگان: ژل آلوئه ورا، وزن، چربی خون، رژیم پرچرب، موش صحرایی
|
  • Manoucher Iranparvar, Davar Altafi, Bahman Mohammadzadeh Pages 270-277
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus is the sixth leading cause of death in individuals older than 25 years, and accounts for %18 of all deaths. The aim of this study was to investigate the TCD findings in diabetic patients with a history of less and more than 5 years.
    Methods
    In this descriptive, analytic study, all diabetic patients were divided into two groups based on the duration of diabetes, less and more than 5 years after diagnosis. TCD was performed on the patients, and maximum velocity and mean pulsatility index and resistivity index in the right and left Middle Cerebral Arteries (MCAs) and basilar artery were measured. The checklist was completed for all patients, and all data were analyzed by SPSS (v16) statistical software.
    Results
    Sixty four percent of the patients with duration less than 5 years (average age of 55.16 years) and 36 percent of those with duration more than 5 years (average age of 59.37 years) were men. There was no statistically significant difference between disease duration and Body Mass Index (BMI), but with an increase in duration of disease, HbA1C of patients was increased. There was no significant difference between the velocity of right, left and basilar arteries and diabetes duration. Also, there was a significant difference between diabetes duration and pulse index of right MCA and basilar. There was no significant difference between age, BMI and HbA1C and pulse and resistivity indexes among patients.
    Conclusion
    In this study abnormal pulse and resistance indexes in patients with duration more than 5 years was more than patients with less than 5, this may indicate the effect of diabetes duration on the vascular wall.
    Keywords: Transcranial Doppler, Diabetes, Pulsatility Index, Resistivity Index, Middle Cerebral Artery (MCA)
  • Bahman Bashardust, Shadab Mirfakhrayi Pages 278-287
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus belongs to a group of common metabolic disorders characterized by hyperglycemia phenotypes. Diabetes mellitus causes secondary pathophysiological disorders in multiple organs of the body such as nephropathy, which causes many problems for patients and the health care system. In this study, the effect of pentoxifylline, a nonselective phosphodiesterase inhibitor, on reducing urinary protein excretion in diabetic patients was assessed.
    Methods
    In this clinical trial, 72 diabetic patients with proteinuria who were admitted to the endocrine and nephrology clinic were selected and divided into two groups. Checklists, including demographic data, etc. were completed. In group (A), Angiotensin-converting enzyme inhibitors (ACEI) or Angiotensin II receptor blockers (ARBs) were prescribed to reduce proteinuria, and in another group (B), in addition to ACEI or ARB drugs, pentoxifylline was prescribed. In the end, the results in both groups were compared in terms of further reduction of proteinuria.
    Results
    Most of the studied patients were male. There was a significant correlation between proteinuria (mean urinary protein excretion in 24 hours) and the effect of pentoxifylline on reducing proteinuria in patients with type II diabetes. Also, there was not a significant difference in systolic and diastolic blood pressure changes and HbA1c between the two groups at the beginning and end of the study.
    Conclusion
    Pentoxifylline, independent of lowering blood pressure or reducing the improvement of metabolic control, can significantly decrease proteinuria and protein excretion
    Keywords: Pentoxifylline, Proteinuria, Diabetes, Angiotensin System
  • Hafez Mirzanejad-Asl Pages 288-298
    Background and Objectives
    Alveolar and cystic echinococcosis (CE and AE) are caused by the larval stages of Echinococcus multilocularis and Echinococcus granolosus, respectively. This study was conducted to determine the spread of human AE and CE diseases among the tribes and livestock breeders and farmers in the Moghan plain. The prevalence of infection (CE and AE) significantly increases with a rise in age.
    Methods
    In this study, using ELISA and HCF-Ag (raw liquid antigen of hydatid cyst) was used for the first time to perform screening, and then the prevalence of cystic echinococcosis and alveolar echinococcosis was evaluated by specific anti-genes Ag-5 and EM2, respectively. A total of 2003 serum samples were collected randomly from normal populations of five different areas of Moghan plain. In the first stage, serum screening was tested using an enzyme-linked immunosorbent assay and HCF-Ag. After that, the serology of all sera was evaluated by ELISA and specific antigens for alveolar and cystic Echinococcus.
    Results
    From 2003 samples, 24 serum samples were (1.19%) AE-positive. Infection was higher in men than women (2.1% vs. 0.6%). The age group of 5-19years had the lowest infection rate and the age group 40- 59 years had the highest infection rate (2%). In the case of cystic ecinococcosis, 164 serum samples were positive for Ag-5 specific antigen, i.e. 7.6% infection, and 156 serum samples were positive for Ag-B-specific antigen.
    Conclusion
    The findings showed that the highest infection rate was found in the Boran and Eivazlou (Palanglou) regions of Moghan plain and the lowest level of human infection was reported in Parsabad region (Nadar-kandi and Agh-ghabagh). In areas with higher contamination, the risk factor associated with CE and AE were the type of water used, the method of washing edible and wild vegetables, occupation and having or not having knowledge of hydatid disease. The infection of Moghan region dogs is one of the main indicators and potential risk factors for human infection.
    Keywords: Alveolar Echinococcus, Zoonosis, Moghan Plain, HCF-Ag, Cystic Echinococcosis
  • Mortaza Salimi Avansar Pages 299-310
    Background and Objectives
    The reduction of Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) affects memory, learning and cognition, food intake and energy metabolism and causes behavioral disorders. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of eight weeks interval training and curcumin consumption on TNF-α and BDNF levels in men with metabolic syndrome.
    Methods
    This study was performed on 40 men with metabolic syndrome who were randomly divided into four groups, including exercise 닪榕, exercise, supplement and control groups (n=10). The experimental groups did the exercise protocol and consumed curcumin supplement for eight weeks. The blood samples were collected 24 hours before the start of exercise and 48 hours after the last training session. One-way ANOVA and paired t-test were used to analyze the data. The significance level was considered to be p≤0.05.

    Results
    In exercise 닪榕 and exercise groups, significant changes were observed in BDNF (p=0.000, p=0.004) and TNF-α (p=0.001, p=0.008) levels compared to pre-test. Also, when analyzing changes between groups, TNF-α (p=0.004) and BDNF (p=0.000) changes were statistically significant in exercise 닪榕 group compared to other groups.
    Conclusion
    Eight weeks moderate-intensity interval training combined with curcumin consumption significantly reduced inflammatory factors and increased BDNF expression.
    Keywords: Interval Training, Curcumin, BDNF, TNF-α, Metabolic Syndrome
  • Saeideh Shakeri Hosseinabad, Gholamreza Shabanian, Sheida Shabanian, Mahmoud Rafiean, Souleiman Kheiri, Zahra Lorigooini, Koubra Masoodi Pages 311-323
    Background and Objectives
    Pain is one of the most common post-operative complications of cesarean section, which is very important for mother in nursing a baby and breastfeeding. Finding ways to overcome this pain has always been a concern for researchers. Considering the application of plants in traditional medicine as sedatives, this study evaluated the effect of Dill seed oil on post-operative pain in patients with spinal anesthesia.
    Methods
    This double-blind, clinical trial was conducted on pregnant women who met the inclusion criteria and referred to Hajar hospital in Shahrekord, Iran during 2015-2016. By simple random sampling, the patients were divided into two groups. In the first group, 10 cc Dill (Anethum graveolens L.) seed oil was prescribed at intervals of half an hour and one hour before spinal anesthesia and half an hour , one hour and two hours after spinal anesthesia. In the second group, placebos (standard treatment) were prescribed at the same intervals. Pain and vital signs, including blood pressure, nausea , vomiting, heart rate, bleeding , use of narcotics and NSAID and any additional medications (such as atropine and ephedrine) were recorded and rechecked during surgery , thirty minutes after spinal anesthesia and one hour, four hours and twelve hours after cesarean section.
    Results
    The findings showed a significant difference between the two groups in the third stage of the study (4 hours after cesarean section) only in respiratory rate and in the fourth stage of the study (12 hours after cesarean section) in all vital signs (p
    Conclusion
    considering the effect of Dill (Anethum graveolens L.) seed oil on reducing pain, bleeding rate and use of narcotics and NSIADs, it can be used in women undergoing cesarean section.
    Keywords: Dill Seed (Anethum graveolens L.), Pain, Cesarean, Spinal Anesthesia
  • Mohammad Sofiabadi, Mohammadhousein Esmaeili, Hashem Haghdoost-Yazdi, Moustafa Aali Pages 324-333
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus cause cognitive defects. Royal Jelly has been claimed to improve the neurological damage caused by diabetes. In this study, the effect of oral administration of royal jelly on memory and passive avoidance learning was studied in diabetic male rats.
    Methods
    This experimental study was conducted in Qazvin University of Medical Sciences on 48 male Wistar rats. The animals were divided into control, diabetic without treatment, diabetic recipient of glibenclamide (600 μg/kg) and three diabetic groups treated with 50, 100 and 200 mg/kg royal jelly (n=8). Diabetes was induced in the animals by intraperitoneal injection of streptozotocin (60mg/kg/ip). Treatment in the groups performed by gavage from the onset of hyperglycemia for 30 days. At the end of the test, the passive avoidance learning and memory and blood glucose were measured. Data were analyzed by by SPSS software using ANOVA and post-hoc LSD tests, and p
    Results
    Diabetes reduced the latency time of dark room entering. Royal jelly treatment delayed the entrance to the dark room significantly at 24 h, 48 h and 2 weeks after the shock, especially at doses of 100 (p
    Conclusion
    According to the results, diabetes causes memory impairment, and royal jelly administration can reduce the memory impairment due to diabetes.
    Keywords: Diabetes, Royal Jelly, Learning, Memory, Rat
  • Maryam Khooshideh, Tiba Mirzarahimi Pages 334-342
    Background and Objectives
    Treatment of dysmenorrhea in women is aimed to bring them to their normal condition. In the present study, the effect of mefenamic acid, a non-steroidal anti-inflammatory drug, was compared with that of transdermal glyceryl trinitrate (GTN) as a tocolytic drug in the management of primary dysmenorrhea.
    Methods
    A total of 160 nulliparous women aged 18-30 years with primary dysmenorrhea were included in this single blind, clinical trial, which was carried out from 2014 to 2015. The patients were randomly divided into two equal groups. At the beginning of menstruation cycle, the patients in group A received 500 mg oral mefenamic acid, followed by 250 mg mefenamic acid every 6 hours. The patients in group B initially were administered 2.5 mg transdermal glyceryl trinitrate 0.2% every 12 hours to the abdominal skin under the umbilical cord. Treatment was continued for up to 48 hours and repeated for three cycles. Pain scores were assessed by Numerical Rating Scale (NRS) every 4 hours. Adverse effects such as headache and gastrointestinal disorders were recorded. The decrease of pain scale was the primary outcome and adverse effects were the secondary outcome.
    Results
    The mean pain severity score in in the first 24-hours in mefenamic acid group was lower than that of the glyceryl trinitrate group (p=0.01). On the second day, the mean pain severity scores were not significantly different between the two groups. The mean pain severity scores in the second day of second cycle (p
    Conclusion
    The analgesic effects of oral mefenamic acid were better than transdermal glyceryl trinitrate in the management of primary dysmenorrhea. The adverse effects of these two drugs were not significantly different, but the type of complications was different in both groups.
    Keywords: Mefenamic Acid, Glyceryl Trinitrate, Primary Dysmenorrhea
  • Mortaza Nourmohammadi, Hosein Hamidinejat, Mohammadreza Tabandeh, Saad Goraninejad, Somaye Bahrami Pages 343-352
    Background and Objectives
    Toxoplasma gondii is a zoonotic obligate intracellular protozoan parasite that infects all warm-blooded animals as well as human worldwide. Determining the parasite genotype in intermediate hosts is crucial in evaluating the role of these types in human infections as wll as in prevention programs. Therefore, this study aimed to identify and detect the genotypes of Toxoplasma gondii in aborted fetuses of ewes in Lorestan province.
    Methods
    Identification of the parasite was performed on the brain and liver tissues of 142 aborted fetuses using a conventional PCR based on amplification of highly repetitive 529 bp region of the parasite genome. Genotyping of positive samples, which were isolated from the brain and liver, was performed by PCR-RFLP based on SAG2, SAG3 and GRA6 molecular markers.
    Results
    From a total of 142 samples obtained from brain and fetus, 10 cases (7%) were determined as positive samples based on conventional PCR. The precence of parasite DNA was also confirmed in the liver of 3 positive samples. Evaluation of RFLP pattern of amplified SAG2, SAG3 and GRA6 genes showed the presence of various types of parasites, incuding type I in 3 samples, type II in 2 samples and atypical type in 5 samples.
    Conclusion
    Isolation of types I, II and atypical type of T. gondii from ewes in Lorestan province suggests the need for greater attention to parasite transmission from livestock to human, particularly in pregnant women and people with weakened immune system.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Zoonotic, Abortion, Genotype, PCR-RFLP
  • Hoosna Sarvazad, Mojtaba Darbouy Pages 353-362
    Background and Objectives
    One of the main problems in the control of nosocomial infections due to Klebsiella pneumoniae is increase of antimicrobial resistance and prevalence of extended spectrum β-lactamase (ESBLs) producing isolates. The aim of this study was to investigate the correlation of antibiotics resistance with SHV, CTX-M and TEM extended-spectrum beta lactamases genes among Klebsiella pneumoniae isolates isolated from the patients in Kermanshah hospital.
    Methods
    The clinical isolates of Klebsiella pneumoniae were collected during the spring from Kermanshah hospitals, and identification of Klebsiella pneumoniae strains was performed using standard microbiological and biochemical tests. Antibiotic resistance of Klebsiella pneumoniae isolates was determined using disk diffusion method. Then, the presence of CTX-M, SHV, and TEM was investigated using multiplex-PCR method. Finally, the relationship between variables was analyzed by SPSS-22 software using logistic regression and chi-square.
    Results
    A total of 98 isolates out of 112 samples were identified as Klebsiella pneumonia. Also, 82.8% of isolates were resistant to cefotaxime, 40.2% to ceftriaxone, 62.88% to ceftazidime, 3.9% to imipenem, 39.17% to cefepime, 64.94% to cefixime and 26.8% to amikacin. Further, 35.55% of isolates had CTX-M gene, 63.91% of isolates had SHV gene and 9.27% of samples had TEM gene.
    Conclusion
    The presence of CTX-M, SHV and TEM genes along with high antibiotic resistance are very concerning, indicating the importance of rational use of antibiotic for the treatment of infectious diseases.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Extended-Spectrum Beta Lactamase, Antibiotic Resistance, CTX-M, TEM, SHV
  • Iraj Faizi, Saeid Smaeilpour, Ali Nemati, Khatere Isazadeh, Farideh Faizi, Vahid Montazeri Pages 363-374
    Background and Objectives
    The use of supplements such as L-carnitine, optimum nutritional support and early feeding after surgery in cancer patients can be important in the prevention of cancer complications. The aim of this study was to determine the effects of early L-carnitine-rich feeding on complications of esophageal cancer surgery and duration of hospitalization.
    Methods
    In a clinical trial, 50 patients with esophageal cancer under surgery in two equal groups were randomly selected. Nutritional information was obtained using food record questionnaire. Basic blood samples and 24-hour urine samples were taken in order to measure the hematological parameters (like blood cell count, hemoglobin, hematocrit and blood urea) and nitrogen balance, respectively from two groups at the beginning and end of the study. Then, the intervention group received 3 g L-carnitine daily in 3 doses on the first day after the complementary operation, with a routine hospital diet at each meal, and the control group received a routine hospital diet for ten days. Data were analyzed using independent t-test, paired t-test and chi-square test.
    Results
    The results showed that changes in the mean BUN and nitrogen balance were significantly different after intervention between the study groups (p
    Conclusion
    The results of this study showed that early L-carnitine-rich feeding after surgery has probably a positive effect on the duration of hospital stay in patients with esophageal cancer.
    Keywords: Esophageal Cancer, L-Carnitine, Early Feeding, Nitrogen Balance, Surgery Complications
  • Nooshin Yazdani, Seyeh Ebrahim Hosseini Pages 375-382
    Background and Objective
    Aloe-vera is an herb that has long been used in traditional medicine. Using high-fat diet and fatty liver disorder cause obesity and hyperlipidemia. So, this study aimed to investigate the effects of Aloe - vera gel extract on the body weight and lipid profile in adult male rats treated with high-fat diet.
    Methods
    In this experimental study, 40 adult male rats were included in the control group (no treatment), sham group (treated with high-fat diet 10 ml/kg) and three experimental groups receiving high-fat diet (10ml/kg) along with 150, 300 and 600 mg/kg Aloe- vera gel extracts. Prescriptions were conducted by gavage, for 60 days. At the end, after anesthetizing the rats and phlebotomizing their heart, the serum levels of cholesterol, triglycerides, LDL and HDL were measured. The obtained results were analyzed by ANOVA and Duncan tests.
    Results
    The results showed that high-fat diet significantly increased the serum levels of cholesterol, triglycerides, LDL (p
    Conclusion
    High-fat diets increase the weight and serums levels of triglycerides, LDL and cholesterol. Also, the Aloe- vera gel extract causes weight loss and improves lipid profiles in the rats treated with Aloe -vera gel extract.
    Keywords: Aloe-Vera Gel, Weight Loss, Lipid Profiles, High-Fat Diets, Rat