فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 68 (تابستان 1397)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 68 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عصمت سفیدکردار، سید ابراهیم حسینی صفحات 140-153
    زمینه و هدف
    کبد چرب غیر الکلی یکی از بیماری های شایع است. تغذیه سالم و ورزش، برای این بیماران توصیه شده و کاسنی به دلیل اثرات محافظتی بر کبد مورد توجه می‫باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره کاسنی با حرکت روی نوار گردان بر روی تغییرات بافتی و میزان ترانس آمینازهای کبدی در موش های صحرایی مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از 56 سر موش صحرایی نر بالغ در گروه های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (تیمار با رژیم پرچرب ml/kg10) و 5 دسته تجربی دریافت کننده رژیم پرچرب به همراه دوزهای mg/kg200 و 100 عصاره کاسنی به تنهایی و همراه با حرکت روی نوارگردان استفاده گردید. تیمارها 28 روزه و به صورت گاواژ انجام گرفت. در پایان پس از بیهوش نمودن و خونگیری از قلب حیوانات جهت اندازه گیری آنزیم‫های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و الکالین فسفاتاز (ALP)، کبدآنها خارج و پس از تهیه مقاطع بافتی، نتایج حاصل از اندازه گیری آنزیم‫های کبدی توسط آزمون‫های تحلیل واریانس یک طرفه و دانکن آنالیز و معناداری اختلاف داده ها در سطح 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رژیم پرچرب باعث افزایش آنزیم‫های AST، ALT و ALP در سطح 0/001>p و آسیب بافتی کبد نسبت به گروه کنترل می‫شود و تیمار با کاسنی و حرکت روی نوارگردان به تنهایی و با یکدیگر باعث کاهش معنادار آنزیم‫های فوق در سطح 0/001>p و بهبود بافت کبد نسبت به گروه تحت تیمار با رژیم پرچرب تنها می‫شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد رژیم پرجرب باعث افزایش ALT، AST و ALP و آسیب بافتی کبد می‫شود و حرکت بر روی نوارگردان و عصاره کاسنی به تنهایی و همراه با هم باعث کاهش آنزیم‫های فوق و بهبود ساختار بافتی کبد می‫شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، ALT، ALP، AST، کاسنی، نوار گردان
  • علیرضا لا شیی، نوید معصومی، مهدی دهقانی، مبین نخعی صفحات 154-160
    زمینه و هدف
    در طی سالیان اخیر سی تی اسکن بدون کنتراست به عنوان روش استاندارد طلایی برای تشخیص سنگ مجاری ادراری معرفی شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی امکان پیش بینی اندازه و احتمال دفع سنگ حالب بر اساس ویژگی های بالینی و اطلاعات سونوگرافی می‫باشد تا بدین وسیله افرادی که سنگ کوچک حالب قابل دفع دارند شناسایی شده و از انجام سی تی اسکن که مستلزم هزینه و دریافت اشعه است جلوگیری گردد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی مقطعی، از بین مراجعین به اورژانس بیمارستان شهید مدرس دارای علائم بالینی رنال کولیک و سنگ مجاری ادراری، تعداد 50 نفر به روش غیرتصادفی ساده انتخاب گردیدند. اطلاعات اولیه بیماران جمع آوری و از تمامی بیماران سونوگرافی به عمل آمد و در صورت عدم مشاهده سنگ تحت سی تی اسکن شکم و لگن قرار گرفتند. بر اساس نتیجه سی تی اسکن بیماران به دو گروه اصلی سنگ حالب دفع شده یا سنگ زیر 5 میلیمتر و سنگ حالب بیشتر یا مساوی 5 میلیمتر تقسیم شدند. در نهایت با آنالیز اطلاعات اخذ شده، امکان افتراق بیمارانی که سنگ کوچک قابل دفع دارند یا سنگ خود را دفع کرده اند و کسانی که سنگ بزرگ نیازمند مداخله دارند، بر اساس شرح حال و سونوگرافی بررسی شد.
    یافته ها
    در میان تمامی متغیرهای بررسی شده تنها چهار مورد از آنها با وجود و سایز سنگ حالب و احتمال دفع شدن خود به خودآن، ارتباط قابل قبول داشتند. این متغیرها شامل سابقه قبلی سنگ ادراری (0/05=p)، علائم تحریکی ادراری (0/001=p)، وجود هماچوری ماکروسکوپیک (0/049=p) و شدت هیدرونفروز (0/029=p) می‫باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، سابقه قبلی سنگ، علائم تحریکی ادراری، وجود هماچوری گروس (خونریزی آشکار) و وجود هیدرونفروز در سونوگرافی، بسیار به نفع سنگهای حالب بزرگتر از 5 میلیمتر با احتمال دفع کم می‫باشد و انجام سی‫تی‫اسکن هم جهت تعیین دقیق محل و هم بررسی نیازبه درمان تهاجمی توصیه می‫شود.
    کلیدواژگان: رنال کولیک، سنگ حالب، سونوگرافی
  • شکوه چگینی، مینا رمضانی، سولماز شهلا صفحات 161-172
    زمینه و هدف
    گیاه آرتمیزیا آبسنتین (Artemisia absinthium) معروف به افسنطین به عنوان یک داروی ضد کرم، ضد مالاریا، ضدعفونی کننده، ضدالتهاب و همچنین در درمان درد معده در طب سنتی استفاده می‫شود. در مطالعه حاضر، اثرات عصاره هیدروالکلی افسنطین بر بافت تخمدان و هورمون های محور هیپوفیز گناد در موش ماده نژاد NMRI مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، تزریق عصاره هیدروالکلی گیاه افسنطین به مدت 30 روز متوالی به صورت درون صفاقی (IP) بر روی 50 سر موش با دوزهای 50 (گروه اول)، 100 (گروه دوم)، 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (گروه سوم) انجام گرفت. گروه شاهد فقط آب مقطر دریافت کرد و گروه کنترل بدون تزریق بود. سپس حیوانات تشریح شدند و نمونه خون از قلب آنها گرفته شد. سطوح هورمون های FSH، LH، استروژن و پروژسترون سرم با روش الایزا اندازه‫گیری شد. برش‫های 7 میکرونی از تخمدان با میکروتوم گرفته شد و توسط روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ‫آمیزی شد. داده ها با آنالیز آنوا یکطرفه و آزمون متعاقب توکی مورد سنجش قرار گرفت. سطح معنی‫داری 0/05< pدر نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر، کاهش معنی‫داری (0/05< p) در وزن بدن همه گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل و شاهد نشان داد. در پارامترهایی مانند: قطر بزرگ و کوچک تخمدان، تعداد فولیکول‫های اولیه، ثانویه، در حال رشد، بالغ، و تعداد اجسام زرد کاهش قابل توجهی در گروه های تجربی با دوز 100 و 150 میلی‫گرم بر کیلوگرم با سطح معنی‫داری (0/05< p) مشاهده شد. همچنین افزایش معنی‫داری (0/05< p ) در تعداد فولیکول‫های تخریبی در این دوزها مشاهده شد. تغییر معنی‫داری در سطوح هورمون‫های استروژن و پروژسترون در تمام گروه های تجربی مشاهده نشد. هرچند FSHو LH در دوزهای 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش معنی‫داری (0/05< p) نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می‫رسد که عصاره هیدروالکلی افسنطین در دوزهای بالا اثرات تخریبی بر فرآیند اووژنز دارد که ممکن است به دلیل ترکیبات موجود در این گیاه مانند آلفا و بتا توجون، آلکالوئید و ساپونین باشد.
    کلیدواژگان: افسنطین، تخمدان، هورمون‫های محور هیپوفیز، گناد، موش
  • نیما رزاقی اصل، رضا ممی زاده صفحات 173-190
    زمینه و هدف
    برهمکنش آلبومین (به عنوان مهمترین پروتئین پلاسما) با داروهای مختلف باعث ایجاد تغییرات فارماکوکینتیکی می‫شود. از آنجایی که تعامل داروهای مختلف با آلبومین در تعیین دوز و پیش بینی تداخلات داروها و دارو با غذا تعیین کننده است، مطالعه در مورد توانایی اتصال داروهای مختلف به آلبومین زمینه مطالعاتی بسیار مهمی محسوب می باشد.
    روش کار
    داکینگ توسط الگوریتم ژنتیکی لامارکین گنجانده شده در نرم افزار اتوداک 4.2 انجام گرفت. ساختارهای سه بعدی آلبومین با استفاده از پایگاه اطلاعاتی بروک هاون (2BXD & 2BXF; www.rcsb.org) به دست آمدند. آماده سازی فایل‫های مولکول‫ها توسط روش AM1 و نرم افزار AutoDock Tools انجام شد.روش بهینه سازی AM1 با استفاده از الگوریتم Polak Ribiere (conjugate gradient) با شرایط نهایی گرادیان RMS 0.1 Kcal / Å mol انجام شد. برهمکنش‫های دارو- آلبومین توسط نرم افزار لیگ پلات نشان داده شد.
    یافته ها
    اکسیکونازول و فنتیکونازول به ترتیب قوی ترین اتصال را به سایت های 1 (IIA) و 2 (IIIA) آلبومین از خود نشان دادند (انرژی آزاد اتصال 9/01- و 9/89- کیلو کالری بر مول). لوسین 238 و آلانین 291 اسیدهای آمینه کلیدی در اتصال به سایت 1 و ایزولوسین 388، آسپارژین 391 و لوسین 430 مهم ترین اسیدهای آمینه در اتصال به سایت 2 بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که احتمالا ضد قارچ ها تمایل بالاتری برای اتصال به سایت 2 آلبومین دارند. مقادیر نسبتا بالای انرژی آزاد اتصال داروهای ضد قارچ به آلبومین لزوم بررسی های بیشتر در زمینه مقایسه قدرت اتصال داروهای ضد قارچ و سایر داروها با آلبومین را مطرح می‫سازد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از این مطلب هستند که در اتصال داروهای ضد قارچ به آلبومین، برهمکنش‫های هیدروفوبی مهم تر از پیوندهای هیدروژنی هستند.
    کلیدواژگان: دارو، ضد قارچ، آلبومین، فارماکوکینتیک، داکینگ مولکولی
  • میترا ربیعی، غلامرضا زرینی، مجید مهدوی صفحات 191-203
    زمینه و هدف
    سرطان کولورکتال یکی از شایع‫ترین عوامل سرطان در دنیا است. توجه زیادی روی مکمل‫های غذایی که می‫توانند فلور روده را به عنوان عوامل پیشگیری‫کننده از سرطان کولون تغییر دهند، متمرکز است. طبق تحقیقات انجام‫شده، باکتری های تولید کننده لاکتیک اسید موجود در مواد غذایی به صورت بالقوه قادر به القای آپوپتوز هستند. در این زمینه بیشترین بررسی روی جنس لاکتوباسیلوس بوده است. طی این پروژه، فعالیت سمیت سلولی متابولیت‫های حاصل از لاکتوباسیل‫های جداسازی‫شده از پنیرهای سنتی آذربایجان بر روی سلول‫های سرطان کلورکتال HCT116 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی، نمونه های پنیرهای سنتی لیقوان و کوزه منطقه آذربایجان جمع آوری و از محیط کشت MRS برای جداسازی لاکتوباسیل ها استفاده شد. جدایه ها پس از شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی، جهت تولید متابولیت و جداسازی مایع رویی در محیط MRS مایع کشت داده شدند. اثر مهاری مایع رویی حاصل از جدایه ها روی سلول‫های سرطانی HCT116 توسط میکروسکوپ و همچنین تست MTT بررسی گردید.
    یافته ها
    در این بررسی تعداد 3 جدایه از پنیر لیقوان و 16 جدایه از پنیر کوزه جداسازی شد. نتایج بررسی فعالیت ضدسرطانی نشان داد که مایع رویی جدایه های CT2 و JTa1 اثر ضدسرطانی قابل توجه روی سلول‫های سرطانی HCT116 داشتند (05/0˂p). شناسایی جدایه های CT2 و JTa1به ترتیب وجود 99 و 96 درصد شباهت با لاکتوباسیلوس برویس را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    لاکتوباسیل‫های موجود در لبنیات سنتی آذربایجان از نظر خواص ضدسرطانی از ارزش قابل توجهی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، سلول‫های سرطان کلورکتال HCT116، سمیت سلولی
  • فرین ملکی فرد، نوروز دلیرژ، رحیم حب نقی، حسن ملکی نژاد صفحات 204-214
    زمینه و هدف
    مطالعات متعددی نشان داده اند که پنتوکسی فیلین دارای اثر آنتی اکسیدان و ضدالتهاب می‫باشد. اثرات محافظتی پنتوکسی فیلین در بیماری های خودایمن نشان داده شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پنتوکسی فیلین بر هیستوپاتولوژی پانکراس در موش‫های دیابتی شده بود.
    روش کار
    دیابت بوسیله چندین دوز متوالی و کم استرپتوزوتوسین (STZ) در موش‫های سوری نر نژادC57BL/6 القا شد (mg/kg/day40، 5 روز متوالی). بعد از القای دیابت، موش‫ها تحت درمان با پنتوکسی فیلین به مدت 21 روز (روزانه mg/kg/day 100، داخل پریتوئن) قرار گرفتند. میزان قند خون ناشتا بیشتر از mg/dl 250 معیار دیابتیک شدن موش‫ها تلقی می‫شد. میزان تولید نیتریک اکساید در محیط کشت سلول‫های طحالی سنجیده شد. پانکراس جداسازی شده و جهت بررسی هیستوپاتولوژیک به روش هماتوکسیلین ائوزین(H&E) و گوموری آلدهید فوشین (GAF) رنگ آمیزی گردید.
    یافته ها
    میزان تولید نیتریک اکساید در موش‫های دیابتی درمان شده با پنتوکسی فیلین به طور قابل توجهی کاهش یافت (0/05(p<. ضمنا پنتوکسی فیلین سبب بهبود بافت پانکراس گردید. پنتوکسی فیلین سبب افزایش میانگین تعداد جزایر، قطر جزایر و تعداد سلول‫های بتا گردید (0/05
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می‫دهد که پنتوکسی فیلین ممکن است اثر درمانی بر تخریب خودایمن سلول‫های بتای پانکراس طی دیابت نوع 1 ناشی از القا توسط STZ در موش داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، پنتوکسی فیلین، نیتریک اکساید، پانکراس
  • زهرا گودرزیان، سید ابراهیم حسینی صفحات 215-229
    زمینه و هدف
    آزاتیوپرین دارویی با کاربرد وسیع در درمان بیماری های خودایمنی است که بر عملکرد و ساختار بافتی کلیه دارای اثرات منفی می‫باشد. لذا با توجه به اثرات محافظتی زنجبیل در برابر نفروتوکسین‫های مختلف مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره زنجبیل بر تغییرات کلیوی ناشی از مصرف آزاتیوپرین در موش‫های صحرایی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از 56 سرموش صحرایی ماده بالغ که به 7 گروه شامل کنترل، شاهد و 5 دسته تجربی دریافت کننده آزاتیوپرین (mg/kg50)، زنجبیل mg/kg 200، آزاتیوپرین به همراه زنجبیل با دوزهای mg/kg 200 و 100،50 تقسیم شدند. در این بررسی زنجبیل به صورت گاواژ و آزاتیوپرین به صورت درون صفاقی و برای مدت 21 روز تجویزشدند. در پایان سطح سرمی اوره، اسید اوریک و کراتینین اندازه گیری و ساختاربافتی کلیه های حیوانات بررسی گردید. نتایج از طریق آزمون‫های ANOVA و دانکن در سطح معناداری 0/05 ≤ pآنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آزاتیوپرین باعث تخریب ساختار بافتی همراه با نکروزه شدن سلولی، تخریب توبولی، کوچک شدن گلومرول‫ها، بزرگ شدن فضای ادراری، پرخونی و ارتشاح سلول‫های آماسی در بافت کلیه و همچنین افزایش سطح سرمی اوره و اسیداوریک وکراتینین در سطح 0/05 ≤ pمی‫شود، در حالی‫که مصرف همزمان زنجبیل با آزاتیوپرین باعث کاهش معنادار میزان سرمی اوره، اسیداوریک وکراتینین و بهبود ساختاربافتی کلیه در مقایسه با گروه آزاتیوپرین می‫گردد.
    نتیجه گیری
    داده های این مطالعه نشان دادکه زنجبیل به واسطه خواص آنتی اکسیدانی خود توانسته با مهار رادیکال‫های آزاد تولید شده توسط آزاتیوپرین، بر بافت کلیه اثر محافظتی داشته باشد واز شدت آثار تخریبی آزاتیوپرین بر بافت و عملکرد کلیه ها بکاهد.
    کلیدواژگان: آزاتیوپرین، کراتینین، اسیداوریک، اوره، کلیه، موش صحرایی
  • امیراحمد عرب زاده، حامد زندیان، ایرج پورفرزان، رضا علایی، نگین حق شناس، سعید صادقیه اهری، میرسلیم سیدصادقی صفحات 230-239
    زمینه و هدف
    ترومای شکمی یکی از شایع‫ترین علل مرگ در سنین یک تا 44 سالگی می‏باشد. ترومای شکم یکی از شایع‫ترین موارد تروما است. لاپاراتومی می‫تواند روش درمانی بکار برده شده در ترومای شکم باشد. هدف مطالعه بررسی فراوانی علل لاپاراتومی در ترومای نافذ و غیرنافذ شکمی در سال 1395 بود.
    روش کار
    مطالعه توصیفی حاضر بر روی پرونده های 120 بیماربستری به علت ترومای نافذ و غیرنافذ شکم در ییمارستان دکتر فاطمی اردبیل در سال 1395 که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. معیار ورود به مطالعه شامل تشخیص ترومای شکمی در بیماران و تشخیص جراح عمومی در خصوص وجود شرایط لاپاراتومی بود. در این مطالعه متغیر‏های سن، جنس، سطح تحصیلات، نوع تروما (نافذ و غیرنافذ)، نتایج جراحی لاپاراتومی یافته های فیزیکی و پاراکلینیک بیماران قبل از عمل جراحی با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع آوری و در قالب نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج نشان داد 80 درصد بیماران مذکر، 35 درصد مربوط به گروه سنی 29-20 سال بودند. 38/3 درصد نافذ و 61/7 درصد غیرنافذ بودند. شایع‏ترین مکانیسم‏ منجر به ترومای شکمی غیر نافذ، تصادف با اتومبیل بود (83/8%). علائم تحریک پریتوئن در 5/56 درصد از بیماران با ترومای شکمی نافذ و 62/2 درصد از بیماران ترومای غیرنافذ مشاهده شد. هیپوتانسیون در 21/7 درصد از بیماران با ترومای شکمی نافذ و 62/2 درصد از بیماران ترومای غیرنافذ مشاهده گردید. شایع‏ترین ارگان آسیب دیده در بین بیماران ترومای شکمی غیرنافذ، طحال و شایع‏ترین اندام داخل شکمی آسیب دیده در موارد ترومای نافذ روده ها بود. لاپاراتومی منفی در بیماران با ترومای نافذ به طور قابل توجهی بیشتر از بیماران با ترومای غیرنافذ بود (0/0001p).
    نتیجه‏ گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد: 1. تصادفات جاده ای و جسم نافذ به ترتیب شایع‫ترین دلایل لاپاراتومی در بیماران با ترومای نافذ و غیرنافذ بود. 2. طحال و روده کوچک به ترتیب شایع‏ترین اندام‏های داخل شکمی آسیب دیده در بیماران ترومای شکمی غیرنافذ و نافذ بود، و 3. مردان جوان مهمترین جمعیت در معرض خطر ترومای شکمی در محیط مورد مطالعه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: لاپاراتومی، ترومای نافذ، ترومای غیرنافذ، شکم
  • پرویز مولوی ، محمدرضا محمدی ، علی خالقی ، مهریار ندرمحمدی مقدم * صفحات 240-251
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت مطالعات مقطعی درکنترل بیماری ها، این مطالعه با هدف بررسی شیوع اختلالات روانپزشکی در طول عمر در کودکان و نوجوانان استان اردبیل در سال 96 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه 1035 نفر از کودکان و نوجوانان 6 تا 18 سال با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و با نسخه دیجیتال آزمون K-SADS از نظر اختلالات روانپزشکی مورد بررسی قرار گرفتند. 24 نوع اختلال روانپزشکی کودک و نوجوان در این مطالعه ارزیابی شدند. نمونه گیری در جمعیت عمومی و با مراجعه به درب منازل صورت گرفت. ارزیابی ها توسط روانشناسان دوره دیده انجام شد. برای اختلالات شیوع نقطه ای و شیوع فاصله ای با فاصله اطمینان 95% محاسبه گردید. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS-22 صورت گرفت.
    یافته ها
    اختلال نقص توجه بیش فعالی، نافرمانی مقابله ای، شب ادراری و اضطراب جدایی چهار اختلالی هستند که بالاترین شیوع را در نمونه مورد بررسی داشتند و اختلالات سایکوز، اتیسم و پانیک کمترین شیوع را داشتند. افسردگی با 1/7درصد شیوع متوسطی بین سایر اختلالات داشت. شیوع کلی اختلالات 31/7درصد بود.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان اردبیل شیوع بالایی دارد. با توجه به این میزان شیوع، ضروری است مطالعات سبب شناسی برای اختلالاتی که شیوع بالایی دارند انجام شود و سیستم های بهداشتی برنامه های پیشگیرانه ای را برای عموم مردم طراحی و به مورد اجرا درآورند.
    کلیدواژگان: اختلالات روانپزشکی، کودک و نوجوان، شیوع
  • منوچهر ایران پرور ، سید طاها قریشی، محمد جواد نقی زاده ، شاداب میرفخرایی، حسن اناری * صفحات 252-260
    زمینه و هدف
    اولتراسونوگرافی به عنوان بهترین روش غیر تهاجمی و ارزان قیمت در دسترس برای بررسی تغییرات ضخامت اینتیما- مدیای شریان‫های کاروتید (IMT) و برای یافتن ارتباط آن با عوامل خطر قلبی- عروقی و حوادث عروقی در مطالعات مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی میزان IMT در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس شاخص‫های بالینی و آزمایشگاهی بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 100 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت به طور کاملا تصادفی انتخاب و از نظر شاخص‫های بالینی و آزمایشگاهی آترواسکلروز سیستمیک مورد بررسی قرار گرفتند. هر دو نوع IMT (TA و TB) در شش محل سیستم کاروتید توسط اولتراسونوگرافی محاسبه و شدت افزایش این دو مقدار نسبت به IMT نرمال محاسبه و ارتباط آن با شاخص‫های بالینی و آزمایشگاهی آترواسکلروز تعیین و داده های جمع آوری شده با استفاده از روش‫های آمار توصیفی در نرم افزار spss-19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بیش از 80 درصد افراد دارای میزان IMT بالاتر از حد نرمال بودند. بین شدت افزایش IMT با متغیرهای جنس، مصرف سیگار، عدم فعالیت ورزشی منظم، دیس لیپیدمی و کیفیت نامناسب کنترل گلوکز خون ارتباط معنی‫دار و قوی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیماری دیابت و فاکتورهایی مانند عوامل جنسیت، مصرف سیگار و عدم فعالیت ورزشی منظم اثر عمده ای بر روی افزایش IMT نسبت به میزان نرمال داشته است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ضخامت دیواره شریان کاروتید، اردبیل
  • حسن عدالتخواه ، زهرا بیرون بر فتحی، نگار خوش نویس، سعید صادقیه اهری * صفحات 261-269
    زمینه و هدف
    در سال‫های اخیر فرضیه بکارگیری انتی اندروژن ها به طور فزاینده ای در درمان آکنه خانمها مطرح شده است. یکی از این رده داروها فلوتامید است ولی شواهد قوی از اثر بخشی درمان با فلوتامید در درمان آکنه خانم ها وجود ندارد. هدف این مطالعه مقایسه اثر درمان توام «فلوتامید، سیپروترون کامپاند» با «فلوتامید، داکسی سایکلین» در آکنه نوع شدید خانم‫ها بود.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی،بیماران در دو گروه 30 نفره درمانی، توام «فلوتامید، سیپروترون کمپاند» با «فلوتامید، داکسی سایکلین» شرکت داده شدند و برای مدت شش ماه پیگیری شدند. هر دو گروه کلیندامایسین موضعی 1% نیز روزانه دو بار دریافت نمودند. از شمارش تعداد ضایعات، تغییرات اندیکس شدت و درجه بندی آکنه برای ارزیابی بیماران استفاده گردید. رضایتمندی بیماران نیز ارزیابی گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی در گروه توام «فلوتامید، داکسی سایکلین» 4/67±19/4 و در گروه توام «فلوتامید، سیپروترون کامپاند» 3/11±19/06 بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دارنبود. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع مداخله بین دو گروه با سطح معنی داری برابر 0/7 تفاوت معنی داری نداشت. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع درمان در گروه توام «فلوتامید، داکسی سایکلین» ، از 155/4±306/07 و در انتهای درمان به 19/5±19/50 و در توام «گروه فلوتامید، سیپروترون کمپاند» ، از 151/2±293/2و در انتهای درمان به 21/8±10/5 کاهش یافت. این تفاوت از نظر آماری معنی‫دار نبود.
    نتیجه گیری
    هر دو گروه توام درمانی، در درمان آکنه نوع شدید موثر بودند و احتمالا بتواند جایگزینی برای درمان‫های رایج آکنه های نوع شدید باشد.
    کلیدواژگان: آکنه ولگاریس، درمان توام، داکسی سایکلین، فلوتامید، سیپروترون کمپاند
|
  • Smat Sefidkerdar, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 140-153
    Background and Objectives
    Non-alcoholic fatty liver is one of the most common diseases. Nutrition and exercise are recommended for the patients with this disease, and chicory is considered due to its protective effects on the liver. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of chicory extract along with treadmill walking on the hepatic transaminases levels and tissue changes in rats with non-alcoholic fatty liver disease.
    Methods
    In this experimental study, 56 mature male rats were divided into control (without treatment), sham (treatment with high-fat diet 10 ml/kg) and 5 experimental groups receiving high-fat diet (10 ml/kg) with 200 and 100 mg/kg chicory extract alone and with treadmill walking. Chicory was administered as gavage in 28 consecutive days. At the end, after anesthetizing the animals and collecting blood from their hearts the Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT) and Alkaline phosphatase (ALP) enzymes were measured. The their livers were removed and after preparing the tissue sections, the results of hepatic enzymes measurements were analyzed by ANOVA and Duncan tests and P≤0.05 was considered significant.
    Results
    The results showed that high-fat diet increased AST, ALT and ALP enzymes and hepatic tissue damage compared to the control group at p
    Conclusion
    The results showed that high-fat diet increased the levels of ALT, AST and ALP, and hepatic tissue damage. Treadmill walking and chicory extract alone and together reduced the above enzymes and improved the hepatic tissue structure.
    Keywords: Non, Alcoholic Fatty Liver, AST, ALP, ALT, Treadmill, Chicory
  • Alireza Lashay, Navid Masoumi, Mahdi Dehghani, Mobin Nakhaie Pages 154-160
    Background and Objectives
    In recent years¡ Computed Tomography (CT scan) has become the Gold Standard for detecting urinary stones. This study was conducted to predict the size of possible passage of ureteral stones based on clinical signs, lab data (e.g. Ultrasounds) in patients with small passable stones and to prevent CT scan, which requires high costs and x-ray exposure.
    Methods
    In this cross- sectional study, fifty consecutive patients from emergency room who had clinical symptoms of renal colic and urinary tract stones were recruited by simple non-random sampling. After obtaining the primary data, all of them underwent sonography (US), and in those without sings of stone in US¡ CT scan was performed. Based on the CT scan, the patients were divided into two main groups: 1) patients who had no ureteral stones or had ureteral stones
    Results
    Among our proposed variables, previous history of urinary stone (p=0.05), irritative urinary symptoms (e.g. dysuria, frequency and urgency) (p=0.001), gross hematuria (p=0.049) and degree of hydronephrosis (p=0.029) had statistically significant relationship with the presence, size and spontaneous expulsive potential of ureteral stones.
    Conclusion
    Based on our results, negative history of urinary stones, absence of irritative urinary symptoms and gross hematuria and absence or mild degree of hydronephrosis in sonography were in favor of small (
    Keywords: Renal Colic, Ureteral Stone, Sonography
  • Shokouh Chegini, Mina Ramezani, Solmaz Shahla Pages 161-172
    Background and Objectives
    Artemisia absinthium (known as wormwood) is used as an antihelminthical, antimalarial, antiseptic and anti-inflammatory agent, and is used for treatment of gastric pain in the traditional medicine. In the present study, we evaluated the effects of hydroalcoholic extract of A. absinthium on the ovary tissues and pituitary_gonadal axis of the adult female NMRI mice.
    Methods
    In this experimental study, intraperitoneally (IP) injections of hydroalcoholic extract of A. absinthium, were performed over 30 days on 50 mice with 50 (first group), 100 (second group), and 150 mg/kg.bw (third group) doses. The sham group was received distilled water and control group received no injection. After 30 days of injections, the animals were dissected, and blood samples were collected by heart aspiration. The levels of LH, FSH, estrogen and progesterone of serum were measured by ELISA method. Seven µm sections of ovary were prepared by a microtome and stained by H&E method. Data were analyzed by One-Way ANOVA and Tukey post- hoc test. The Significance level was set at p
    Results
    Our findings indicated a significant reduction (p
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that Artemisia absinthium hydroalcohlic extract in high doses has damaging effects on the process of oogenesis, which may be due to α and β Thujoun, Alkaloid and Saponin constituents in this plant.
    Keywords: Artemisia absinthium, Ovary, Pituitary, Gonadal Axis Hormones, Mice
  • Nima Razzaghi-Asl, Reza Mamizadeh Pages 173-190
    Background and Objectives
    the interaction of albumin- the most important plasma protein- with various drugs leads to variations in the pharmacokinetics of drugs. Since interaction of different pharmaceuticals with albumin is determinant in the estimation of dose and prediction of drug-drug and drug-food interferences, studying the binding ability of different drugs with albumin is an active area of research.
    Methods
    Docking studies were performed by Lamarckian Genetic Algorithm of AutoDock 4.2 program. The three-dimensional structures of albumin were obtained from Brookhaven protein data bank (2BXD & 2BXF; www.rcsb.org). Pre-processing of molecules was done using AM1 method and AutoDock Tools 1.5.4 software. AM1 optimization method was performed using Polak-Ribiere (conjugate gradient) algorithm with termination condition as RMS gradient of 0.1 Kcal/Å mol. Schematic representation of drug-albumin complexes were obtained by Ligplot.
    Results
    Oxiconazole and fenticonazole were top-ranked drugs in binding to site 1 (subdomain IIA) and 2 (subdomain IIIA) of albumin, respectively (∆Gb -9.01 and -9.89 kcal.mol-1). Leu238 and Ala291 were the key residues of site 1 due to hydrophobic contacts with all of the antifungals, while Ile388, Asn391 and Leu430 were the key residues of site 2. A few structure binding relationship rules could be extracted from the binding pattern of antifungal drugs.
    Conclusion
    It was found that antifungal agents might have higher affinity toward site 2 of albumin rather than site 1. Estimated high albumin affinities of antifungals provided the possibility of drug-drug or drug-food interactions. It seemed that hydrophobic contacts were more significant in binding antifungals to albumin.
    Keywords: Drug, Antifungal, Albumin, Pharmacokinetics, Molecular Docking
  • Mitra Rabiei, Gholamreza Zarrini, Majid Mahdavi Pages 191-203
    Background and Objectives
    Colorectal cancer is one of the most common cancers in the world. Much attention has been given to nutritional supplements that can alter intestinal flora as factors preventing colon cancer. Research has shown that lactic acid bacteria in foods are potentially capable of inducing apoptosis. In this regard, the most focus has been on Lactobacillus genus. This study, investigated the cytotoxic effect of metabolites of isolated strain from Azerbaijan traditional cheeses on HCT116 colorectal cancer cells.
    Methods
    In this cross-sectional study, after collecting samples of traditional "Lighvan" and "jug" cheeses in the region of Azerbaijan, MRS medium was used for isolation of lactobacilli. The isolates were identified by biochemical and molecular approaches after primary confirmation. The metabolites were produced in MRS broth, and their supernatants were separated. The inhibitory effect of the supernatants of the isolates on HCT116 cancer cells was studied and their effects were evaluated by microscopy and MTT assay.
    Results
    In this study, three isolates of "Lighvan" and sixteen isolates of "jug" cheeses were obtained. The results of anticancer activity showed that the supernatants of the isolates CT2 and JT1 had a significant anticancer effect on HCT116 cancer cells (p˂0.05). Identification of the isolates CT2 and JT1 showed 99% and 96% similarity with Lactobacillus brevis, respectively.
    Conclusion
    Lactobacilli in Azerbaijan traditional dairy products have a significant value in terms of anticancer properties.
    Keywords: Lactobacillus, HCT116 Cells, Cytotoxicity
  • Farin Malekifard, Norooz Delirezh, Rahim Hobbenaghi, Hasan Malekinejad Pages 204-214
    Background and Objectives
    Several studies have shown that pentoxifylline is an antioxidant and anti-inflammatory agent. Pentoxifylline (PTX), has been shown to exert protective effects on autoimmune disorders. The objective of the present study was to examine the effect of pentoxifylline on histopathology of pancreas in diabetic mice.
    Methods
    Diabetes was induced by multiple injection of low-dose streptozotocin (40 mg/kg/day for 5 consecutive days) in male C57BL/6 mice. After induction of diabetes, mice were treated with pentoxifylline (100 mg/kg/day i.p.) for 21 days. The nitric oxide levels were evaluated in spleen cell culture supernatant. Pancreases were isolated and stained by hematoxylin & eosin (H&E) and Gomori aldehyde fuchsin (GAF).
    Results
    Pentoxifylline treatment significantly inhibited the production of nitric oxide (p
    Conclusion
    These findings indicated that pentoxifylline might have a therapeutic effect against the autoimmune destruction of the pancreatic beta-cells during the development of STZ-induced type 1 diabetes in mice.
    Keywords: Diabetes, Pentoxifylline, Nitric Oxide, Pancreas
  • Zahra Godarzian, Ebrahim Hosseini Seyed Pages 215-229
    Background and Objectives
    Azathioprine is widely used for the treatment of autoimmune diseases. It has negative effects on the function of kidney. Therefore, considering the protective effects of ginger on nephrotoxins, the present study was conducted to investigate the effect of ginger on renal changes induced by azathioprine in rats.
    Methods
    In this experimental study, 56 female rats were divided into 7 groups including control, sham and 5 experimental groups receiving azathioprine (50mg/kg), ginger (200mg/kg), azathioprine plus ginger (200,100 and 50 mg/kg). In this study, ginger was administered by gavage and azathioprine intraperitoneally in 21 consecutive days. At the end, serum levels of urea, uric acid and creatinine were measured and the histological structure of the kidneys was examined. The results were analyzed by ANOVA and Duncan tests at significance level of p≤0.05.
    Results
    The results showed that azathioprine caused the destruction of structure along with cell necrosis, tubular degeneration, glomerular atrophy, urinary space enlargement, hyperemia and inflammatory cell infiltration in the renal tissue, as well as an increase in the serum level of urea, uric acid and creatinine at p≤0.05. However, simultaneous use of ginger and azathioprine reduced the serum levels of urea, uric acid, creatinine and improved the kidney structure compared to the azathioprine group.
    Conclusion
    The results showed that ginger had a protective effect on kidney tissue, due to its antioxidant properties, by inhibiting free radicals produced by azathioprine and decreasing the severity degradation effects of azathioprine on kidney tissue and function.
    Keywords: Azathioprine, Uric Acid, Creatinine, Kidney, Urea, Rat
  • Amirahmad Arabzadeh, Hamed Zandian, Iraj Poorfarzan, Reza Alaei, Negin Haghshenas, Saeid Sadeghiye Ahari, Mirsalim Seyedsadeghi Pages 230-239
    Background and Objectives
    Trauma is one of the most common causes of death in the age range 1 to 44 and the third cause of death regardless of age. Abdominal trauma is one of the most common types of trauma. This study aimed to investigate the frequency of causes of laparotomy in penetrating and blunt abdominal traumas in 2016.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 120 medical records of patients hospitalized for penetrating and blunt abdominal traumas in Fatemi Hospital, Ardabil, 2016. The inclusion criterion consisted of all patients undergoing laparotomy due to abdominal trauma. In this study, age, gender, education level, type of trauma (blunt or penetrating), results of laparotomy surgery, physical examination and paraclinical findings of patients before operation were collected by a researcher- made checklist.
    Results
    The results showed that 80% of the patients were male and 35% were in the age range 20-29years. Of patients, 38.3% had penetrating trauma and 61.7% blunt trauma. The most common mechanism of blunt abdominal trauma was car accident (83.8%). Penetrating object was the cause of all penetrating abdominal traumas. Peritoneal stimulation symptoms were observed in 56.5% of penetrating abdominal traumas and 62.2% of blunt abdominal traumas. Hypotension was observed in 21.7% of patients with penetrating abdominal trauma compared with 62.2% in patients with blunt abdominal trauma. The most prevalent damaged organ in patients with blunt trauma was spleen (51.4%). The most prevalent damaged intraabdominal organ was small bowel (17.4%). Negative laparotomy was significantly higher in patients with penetrating trauma than those with blunt trauma (p
    Conclusion
    The results of this study showed that: 1. Road traffic accident and penetrating object were the most common causes of laparotomy in patients with blunt and penetrating trauma respectively; 2. Spleen and small bowel were the most prevalent damaged organs in blunt and penetrating abdominal trauma respectively and; 3. Young males were at highest risk of abdominal traumas.
    Keywords: Laparotomy, Penetrating Trauma, Blunt Trauma, Abdomen
  • Parviz Molavi , Mohammad Reza Mohammadi , Ali KHaleghi , Mehryar Nadr Mohammadi Moghadam * Pages 240-251
    Background & objectives
    Considering the importance of prevalence studies in disease management, this study was conducted to determine the prevalence of psychiatric disorders in children and adolescents in Ardabil province.
    Methods
    In this study, 1035 children and adolescents aged 6 to 18 were selected using cluster random sampling and examined with a digital version of the K-SADS in terms of psychiatric disorders. In the present work, 24 types of psychiatric disorders in children and adolescents were evaluated. Sampling was done in the general population and interviews were conducted at the door of the house. Assessments were carried out by experienced psychologists. The point and interval prevalence (with 95% confidence interval) were calculated for disorders. Data were analyzed using SPSS ( v.22) software.
    Results
    Hyperactivity, oppositional defiant, enuresis, and separation anxiety disorders had the highest prevalence in the studied sample. In contrast, psychosis, autism and panic disorders had the lowest prevalence. Depression had a moderate prevalence (1.7%) among other disorders. The overall prevalence of disturbances was 31.7%.
    Conclusion
    The prevalence of psychiatric disorders in Ardabil children and adolescents was high. According to this rate, etiologic studies are necessarily needed for disorders with have high prevalence and health systems should design and manage preventive plans for the general public.
    Keywords: Psychiatric Disorders, Child, Adolescent, Prevalence
  • Manocher Iran parvar , Hasan Anari *, Seyed Taha Ghoreishi , Mohammad Javad Naghi zadeh , SHadab Mirfakhrayi Pages 252-260
    Background & objectives
    Ultrasonography as a non-invasive, inexpensive and generally available method has been used to measure of the intima-media thickness (IMT) of carotid arteries changes and finding its relationship with cardiovascular risk factors and vascular diseases. The aim of this study was to investigate the carotid arterial wall thickness (IMT) changes based on clinical and para-clinical indexes in patients with type 2 diabetes mellitus (DM).
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 100 patients with type 2 DM were randomly selected from all patients admitted to diabetes clinics and were considered in terms of clinical and paraclinical indexes of systemic atherosclerosis. Both types of IMT (TA and TB) were measured by ultrasonography in six locations of the carotid system. The intensity of these two values was calculated compared with the normal IMT and also, its relationship with clinical and para clinical indexes were determined. The results were statistically analyzed using SPSS software version 19.
    Results
    In this study, more than 80% of patients had IMT upper than normal. There was a significant difference between the severe increase of IMT and effective variables such as sex, smoking, physical inactivity, dyslipidemia and poor blood glucose control.
    Conclusions
    This study showed that the DM and factors such as sex, smoking, physical inactivity had a significant effect on the increasing IMT compared to the normal range.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Carotid Arterial Wall Thickness_Ardabil
  • Hasan Edalatkhah , Zahra Bironbar fathi , Negar Khoshnevis , Saeid Sadeghieh Ahari * Pages 261-269
    Background & objectives
    In recent years, the hypothesis of using anti-androgens has been increasingly addressed in the treatment of acne in women. One of these drugs is flutamide, which there is no strong evidence of its efficacy in treatment of acne in women. The aim of this study was to compare the effect of combination therapy of flutamide-cyproterone compound with flutamide-doxycycline in severe type of acne in women.
    Methods
    In an interventional study, patients were divided in to two groups. One group (n=30) received flutamide - cyproterone compound and another group (n=30) received flutamide-doxycycline which were followed for six months. Both groups also received 1% topical clindamycin twice a day. Counting the number of lesions, changes in severity index and grading of acne were used to evaluate the patients. Patient satisfaction was also evaluated.
    Results
    The mean age in the flutamide-doxycycline group was 19.4±4.67 and in the flutamide-cyproterone compound group was 19.06±11.3. This difference was not statistically significant. The mean of the acne severity index at the onset of intervention between the two groups was not significant (p= 0.7). The mean of the acne severity index at the start of treatment in the flutamide-doxycycline group was 306.07±155.46 and at the end of treatment reached to 19.18±19.5, and also in the flutamide-cyproterone compound group, decreased from 293.21±15.21 to 10.5±21.8 at the end of treatment. This difference was not statistically significant (p=0.1).
    Conclusion
    Both therapeutic regimen were effective in the treatment of severe type of acne and can possibly be used as an alternative treatment for severe acne.
    Keywords: Acne Vulgaris, Combination Therapy, Doxycycline, Flutamide, Cyproterone Compound