فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 34 (زمستان 1395)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 34 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/12
  • تعداد عناوین: 18
|
  • رهنمودها
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 2
  • سخنی با همراهان
    دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 3
  • کنگره ارتقاء کیفیت مرکز پاسخگویی به پرسش ها، نیازها و برنامه های آتی جامعه آزمایشگاهی
    صفحه 8
  • محورهای پانزدهمین کنگره ارتقاء کیفیت و تاثیر آن ها بر ایفای نقش حیاتی آزمایشگاه ها
    صفحه 13
  • جشنواره حکیم جرجانی جایگاهی جهت قدردانی از جامعه آزمایشگاهی کشور
    صفحه 28
  • حبیبب الله گل افشان، سعیده حاجی زمانی، اسماعیل خدمتی صفحه 29

    ترومبوسیتمی اولیه، مایلوفیبروزو پلی سایتمی ورا از خانواده نئوپلاسم های مایلوپرولیفراتیو بوده که از نظر کروموزوم فیلادلفیا منفی هستند. آزمایش کروموزوم فیلادلفیا با 100% اختصاصیت برای تشخیص لوسمی مزمن مایلوسیتیک راه را برای تشخیص لوسمی هموار کرده است. جهش های ژن Jak2 در بیش از 95 درصد موارد پلی سایتمی ورا و حدود 50 درصد موارد مایلوفیبروز و ترومبوسیتمی اولیه مشاهده می گردد. گمان می رود که با پیدایش جهش کالرتیکولین (CALR) شکاف تشخیص مولکولی آن دسته از نئوپلاسم های مایلوفیبروزو ترومبوسیتمی اولیه که از نظر جهش ژن Jak2 منفی هستند پر شده باشد و علاوه بر این الگوی جهش ها در پیش آگهی، خطر ترومبوز و یافته های هماتولوژیک برجسته تر گردد.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم های مایلوپرولیفراتیو، جهش کالرتیکولین (CALR)، مایلوفیبروزو ترومبوسیتمی اولیه
  • محمد قهری صفحه 33
    این گروه شامل عفونت هایی هستند که اشکال و مشخصات هیستولوژیک هیچ یک از موارد کروموبلاستومایکوزیس و یا مایستوما را ندارند و بافت های عمقی را درگیر می کنند و در نتیجه از سایر طبقات فئوهایفومایکوز متمایز می گردند. فئوهایفومایکوز مغزی فراوان ترین عفونت سیستمیک از این نوع است. سایر عفونت هایی که در این دسته قرار می گیرند شامل اندوکاردیت عفونی، بیماری ریوی (کلونیزاسیون بدون آسیب بافتی ممکن است در بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک دیده شود)، آرتریت سپتیک، استئومیلیت، ازوفاژیت، پریتونیت مرتبط با دیالیز و بیماری منتشره می باشند. اغلب افرادی که سیستم ایمنی آن ها مختل شده است تحت تاثیر این عفونت ها قرار می گیرند اما عفونت های لوکالیزه عمقی و همچنین منتشره در افرادی هم که به نظر سیستم ایمنی نرمال دارند مشاهده می شود. از آنجا که اکثر مقالات منتشر شده که بیماری سیستمیک را گزارش کرده اند مربوط به گزارش های موردی هستند، داده های نسبتا کمی در مورد توصیه های درمانی وجود دارد و با توجه به این مطلب که هر بیمار بصورت انفرادی مورد بررسی و درمان قرار می گیرد هنگام ابتلای بافت های عمقی ترکیبی از درمان طبی و جراحی ضرورت می یابد. در بین داروهای ضد قارچی موجود و در دسترس آمفوتریسین B و ایتراکونازول گزینه های ارجحی هستند.
    کلیدواژگان: فئوهایفومایکوزیس، قارچ های سیاه، قارچ های دیماتیاسئوس، فئوهایفومایکوز سیستمیک، قارچ های نوروتروپیک، فئوهایفومایکوز مغزی
  • عبدالرضا اسماعیل زاده، ناهید دانشی، مریم عرفان منش صفحه 39
    سابقه و هدف
    در حال حاضر اولین عامل مرگ و میر در جهان بیماری های قلبی عروقی است که سالانه جان میلیون ها نفر را در جهان می گیرد. سلول های قلبی سلول های تمایز یافته هستند و توانایی تکثیر و ترمیم قلب آسیب دیده را ندارند. روش های مختلفی برای بهبود وضعیت بیماران قلبی وجود دارد. یکی از روش های جدید ترمیم و باز ساخت عضله قلب با استفاده از سلول های بنیادی است. برای این کار از منابع سلولی مختلفی استفاده می شود.
    روش جست و جو: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که اطلاعات آن از پایگاه های اطلاعاتیPub Med، Google scholar، SID و Science direct در بازه زمانی 2000 تا 2015 به دست آمده است. داده ها با استفاده از کلمات کلیدی سلول های بنیادی، مسیر wnt، کاردیومیوسیت، انفارکتوس قلبی و سلول درمانی جستجو شده است.
    نتایج و
    یافته ها
    برای پیوند سلولی در عضله قلب سلول های مختلفی ازجمله سلول های جنینی، سلول های سوماتیکی و سلول های چند ظرفیتی القایی به کار می روند که تفاوت هایی از نظر ایمنی، تومورزایی، بیان ژن ها، روش های مورد استفاده و... دارند. برای تمایز سلول های بنیادی به کاردیومیوسیت از روش های مختلفی مانند همکشتی، استفاده از القاگرهای شیمیایی، تنظیم مسیرهای کنترل رشد و تمایز مانند wnt و... استفاده می شود. با توجه به منبع سلولی و روش کشت مورد استفاده، تمایز سلول های مختلف به کاردیومیوسیت کارایی و اثر بخشی متفاوتی را نشان می دهد. در این مقاله نگاهی اجمالی به روش های فرآوری، کشت و تمایز سلول ها به کاردیومیوسیت شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    سلول های مزانشیمی مشتق از غشای آمنیوتیک، سلول های امن و بی خطری برای کلینیک به حساب می آیند که موجب بهبود عملکرد قلب انفارکته می شوند. برای افزایش درصد تمایز سلول های بنیادی به کاردیومیوسیت تنظیم مسیرهای رشد و تمایز مانند wnt روش مناسبی است و موجب ایجاد 98 درصد کاردیومیوسیت می شود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، مسیر wnt، کاردیومیوسیت، انفارکتوس قلبی، سلول درمانی
  • ندا شیر محمدلو، حبیب ضیغمی صفحه 48
    پیوند میکروب های مدفوعی (Fecal microbiota transplantation) یکی از جدیدترین گزینه های درمانی است که باعث تنظیم توازن ساختار جمعیت میکروبی روده و بهبود عملکرد آن می شود. کولون پستانداران زیستگاهی برای اکوسیستم میکروبی است که باعث افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت ها می شود. میکروب های نرمال روده در تحریک سیستم ایمنی موکوسی، سنتز ویتامین های ضروری و افزایش میزان تامین انرژی توسط هیدرولیز کربوهیدرات های پیچیده اهمیت دارند. مطالعات کلینیکی و تجربی نشان می دهند که میکروبیوتای روده ای می توانند باعث تشدید یا بهبود بیماری های التهابی روده و سیستمیک شوند. به دلیل قابلیت آن ها در افزایش مقاومت در برابر عفونت ها و کاهش بیماری های التهابی، امروزه دستکاری جمعیت میکروبی یکی از اهداف محققان است تا بدین طریق بتوانند میزان عفونت های روده ای را کاهش دهند. در حال حاضر مشکلاتی وجود دارند که مانع می شوند تا این روش به طور گسترده مورد استفاده قرار بگیرد که یکی از آن ها مشکلات قانونی است. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تا کنون به طور کامل این روش درمانی را تایید نکرده است و فقط بیمارانی که سایر شیوه های درمانی در آن ها جواب نمی دهند پیوند مدفوع (FMT) در آن ها انجام می شود. با این حال مطالعات قابل توجهی در جهت بهینه سازی پروتکل های FMT مورد نیاز است تا قبل از به کارگیری این روش درمانی مورد بررسی قرار گرفته و ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: میکروبیوتای روده، بیماری های انسانی، پیوند مدفوع، درمان
  • نادیا پور مشیر، فرزانه محمدی فارسانی، صادق ولیان بروجنی صفحه 56
    در دهه اخیر با ظهور تکنولوژی توالی یابی نسل جدید (Next generation sequencing، NGS)، توالی یابی ژن ها و تشخیص بیماری های ژنتیکی وارد عرصه جدیدی شده است. با استفاده از این تکنیک این امکان فراهم گردیده تا در خصوص تشخیص علت ژنتیکی بسیاری از بیماری ها و سندروم ها از جمله اختلالات و ناهنجاری های مادرزادی که قبلا بواسطه محدودیت های تکنیک های مورد استفاده تحت عنوان «با علل نامعلوم »بیان می گردید، مشخص شود. در واقع تکنولوژی NGS از یکسری روش ها متشکل از آماده سازی اولیه و قطعه قطعه کردن نمونه ژنوم مورد مطالعه، توالی یابی، تصویر برداری و مرئی سازی، سرهم کردن قطعات توالی یابی شده و آنالیز داده ها می باشد. از کاربردهای این روش نوین می توان به بهبود چشمگیر در تشخیص بیماری های ژنتیکی، تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی، فارماکوژنومیکس، اپی ژنتیک و شناسایی تنوعات ساختاری در ژنوم اشاره نمود. در این نوشتار ضمن معرفی تکنیک NGS، اهمیت و کاربرد روز افزون آن در تشخیص مولکولی بیماری های ژنتیکی به طور اجمالی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: توالی یابی نسل جدید، تشخیص بیماری های ژنتیکی، تعیین توالی ژنوم
  • جاوید تقی نژاد، مهدی حسین زاده، شبنم مولایی کهنه شهری، وحید جوان جسور صفحه 67
    زمینه و اهداف
    سودوموناس آئروژینوزا باکتری گرم منفی، متحرک، هوازی و باسیلی شکل، شایع ترین بیماری زای انسانی در جنس سودوموناس است. این میکروارگانیسم، همه جایی بوده و در خاک، مواد آلی در حال فساد و در آب وجود دارند. رشد کم باکتری علت توزیع گسترده محیطی آن است. در تعدادی از بیمارستان ها سومین عامل شایع عفونت های بیمارستانی بعد از استافیلوکوک اورئوس و اشریشیا کلی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مروری حاضر با کمک موتور های جستجو Google و مقالات نمایه شده در پایگاه های علمی فارسی SID و Magiran و پایگاه های علمی انگلیسی Scopus، Google scholar ، Ebscohost و Science Direct بدست آمدند. داده ها با استفاده از کلید واژه هایی شامل بیولوژی، ساختار، ویرولانس و غیره که از تعدادی مقاله 52 مقاله انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    با بررسی مقالات بدست آمده و بررسی تاریخچه باکتری سودوموناس آئروژینوزا این باکتری جزء میکروب های با اهمیت پزشکی، صنعتی و کشاورزی به شمار می آید و با توجه به مقاومت دارویی این باکتری پژوهشگران مطالعات فراوانی را انجام داده اند و به نتایج مطلوبی رسیده اند ولی همچنان جزء چالش های پژشکی محسوب می شود.
    نتیجه گیری
    این مقاله سعی در شناخت هر چه بیشتر این باکتری به دانشجویان، اساتید و میکروبیولوژیست ها دارد و پیشنهاد می شود با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و متد های جدید راه های درمانی جدید و سریع تری را پیدا کرده و به کمک پزشکان و تسریع در روند درمان بپردازند.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، زیست شناسی، ویرولانس و ساختار
  • گزارش کنگره فدراسیون آسیا پاسیفیک بیوشیمی بالینی و طب آزمایشگاه (APFCB)
    صفحه 83
  • ورشکستگی، سرنوشت تلخ آزمایشگاه های کشور
    صفحه 84
  • همکاری بین رشته ای از مسائل جدی و مورد نیاز جامعه پزشکی
    صفحه 87
  • حذف اشتباه رشته کارآمد دکترای علوم آزمایشگاهی از سیستم آموزشی کشور
    صفحه 89
  • طرح تحول سلامت فشار شدیدی بر پیکره آزمایشگاه های پزشکی وارد کرد
    صفحه 92
  • صفحه ویژه آثار ادبی و هنری همکاران دکترای علوم آزمایشگاهی
    صفحه 94
  • سخن شما
  • کارشناسان علوم آزمایشگاهی مظلوم ترین قشر جامعه پزشکی
    دکتر گلی انگویی صفحه 96
|
  • Dr Habibollah Golafshan, Saeideh Hajizamani, Esmaeil Khedmati Page 29

    Essential thrombocythemia and Myelofibrosis and Polycythemia Vera are amongs the Philadelphia negative myeloproliferative neoplasms. Diagnosis of Chronic myelocytic leukemia by Philadelphia chromosome with 100 percent specifity is of great value for molecular test. Exon 14 mutation of JAK2V617F and exon 12 mutation is positive in more than 95 percent of polycythemia vera cases.Jak2V617F mutation is positive in about 50% of primary myelofibrosis and essential thrombocythemia cases. The finding of calreticulin(CALR) mutations in Jak2 negative cases of thrombocythemia and myelofibriosis seems to close the molecular diagnosis gap of Jak2 and Philadelphia negative myeloptoliferative neoplasm. The new mutation has prognostic importance of thrombosis risk and give better evaluation of peripheral smear and bone marrow.

    Keywords: Myeloptoliferative neoplasm, calreticulin mutation, Essential thrombocythemia, Myelofibrosis
  • Dr Mohammad Ghahri Page 33
    The processes included in this group are infections that do not have the histologic features of either chromoblastomycosis or mycetoma and that have involve deep tissues. Cerebral phaeohyphomycosis is the most frequently reported systemic infection caused by black fungi. Other infections included in this category include infective endocarditis, pulmonary disease, septic arthritis, osteomyelitis, esophagitis, dialysis-associated peritonitis, and disseminated disease. Affected individuals are frequently immunocompromised, but both disseminated and localized deep infections have been seen in seemingly immunocompetent individuals. Most cases of cerebral phaeohyphomycosis present with symptoms and physical findings compatible with an intracerebral mass lesion. Headache is a frequent complaint, and development of hemiparesis may be due either to cortical brain abscess or brain stem invasion. CT scans show single or multiple variably enhancing masses with surrounding edema, which may not be distinguished from the findings seen with metastasis or high grade glioma. Frontal lobe white matter is the most common location for abscesses, but several other sites have been reported. Because of the nonspecific clinical features, cerebral phaeohyphomycosis is diagnosed when tissue samples are obtained either at the time of surgery for removal of a mass lesion or postmortem. Pigmented hyphae ate most often seen on histologic examination of involved tissues, and the identity of the causative organism is determined by culture. The single most common causative organism is Cladophialophora bantiana, which implicated in more than one third of reported cases. Other dematiaceous fungi that have been implicated include Wangiella dermatitidis, Ramichloridium mackenzii, Fonsecaea pedrosoi, Curvularia pallescens, Ochroconis gallopavum, and Bipolaris spicifera.
    Keywords: Cerebral, phaeohyphomycosis, dematiaceous fungi, black fungi, systemic mycosis. Phaeoid fungi, Neurotropic fungi
  • Dr Abdolreza Esmaeilzadeh, Nahid Daneshi, Maryam Erfanmanesh Page 39
    Background And Aim
    Nowadays, the first lethal cause in the world is cardiac-vascular disease which kills millions of people annually. Cardiac cells are differentiated with no ability of regeneration and amplification. There are different methods for cardiac patient’s improvement. One of the novel regeneration approaches is stem cell application. In this field, different cell sources are used.
    Materials and Methods
    In this review study, literatures were collected from Pub Med, Google scholar, SID and Science Direct from 2000 to 2015 using "stem cells, wnt pathway, cardiomyocyte, myocardial infarction, cell-based therapy" as keywords.
    Results
    Different cells are used for cell-based therapy in MI such as ESCs, IPSCs and somatic cells. These cells have different ability in tumorigenicity, immunologic reaction, gene expression and culture method. Various methods are used for cardiomyocyte differentiation of stem cells such as co-culture, chemical inducer and modification of wnt pathway. Paying attention to cell source and culture method, differentiation of various cells to cardiomyocyte has different efficacy. In this review article, we had an overview on methods of processing, culture and differentiation of cells into cardiomyocytes.
    Discussion
    Human amniotic membrane–derived mesenchymal cells are safe and feasible in clinical application and improved myocardial function. For robust generation of cardiomyocytes from stem cells, manipulation of wnt pathway could be suitable and produced 98% cardiomyocyte.
    Keywords: Stem cells, Wnt pathway, Cardiomyocyte, Myocardial infarction, Cell, based therapy
  • Neda Shir Mohammadlou, Dr Habib Zeighami Page 48
    The human colon is home to a microbial ecosystem that enhances resistance to infection, stimulates mucosal immune defenses, synthesizes essential vitamins, and promotes caloric uptake by hydrolyzing complex carbohydrates. Clinical and experimental studies demonstrated that the colonic microbiota play an essential role in enhancement or reduction of intestinal and systemic inflammatory diseases. Because of its potential to protect against invasion by pathogens, targeted manipulation of microbial populations is a growing focus of investigation as a therapeutic strategy to manage several gastrointestinal disorders. But at the moment there are some legal problems that cause this method cannot widely used for patients. United State FDA has not yet completely approved the procedure and only patients who do not respond to other treatment options, are able to use fecal microbiota transplantation (FMT). However considerable research is required to evaluate the FMT in order to optimize this therapeutic process protocols before using this therapy.
    Keywords: colonic microbiota, fecal transplantation, Treatment
  • Nadia Pourmoshir, Farzaneh Mohamadi Farsani, Dr Sadegh Vallian Borujeni Page 56
    In the last decade, with the advent of next generation sequencing (NGS), sequencing of genes and diagnosis of genetic disorders have entered a new realm. Using this technology, it has been possible to identify the genetic cause of many diseases and syndromes such as congenital disorders and malformations which previously were considered as “with unknown causes”. NGS technology consists of several methods including genome preparation and fragmentation, sequencing, visualization and data analysis. Some of the important applications of NGS technique include: diagnosis of genetic diseases with multiple disease causing gene, preimplantation genetic diagnosis, pharmacogenomics, epigenetics and identification of structural variations in the genome. In this study, this technology was introduced and its increasing application in molecular diagnosis of genetic diseases was briefly discussed.
    Keywords: Next generation sequencing, Diagnosis of genetic disorder, Genome sequencing
  • Javid Taghinejad, Mahdi Hosseinzadeh, Shabnam Molayi Kohneshahri, Vahid Javan Jasor Page 67
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is a common Gram-negative, aerobic (and at times facultative anaerobic), bacillus, rod-shaped bacterium with unipolar motility. These microorganisms, are ubiquitous and can be found in soil, decaying organic matter and in the water. It has widespread environmental distribution due to its low requirements for development. In some hospitals, it is the third most common nosocomial infection after Staphylococcus aureus and Escherichia coli.
    Materials And Methods
    In the present review, the information were obtained with the help of Google search engine and through comprehensive, computer-based searches of scientific articles indexed in the Persian databases such as SID and Magiran and also English scientific bases like Scopus, Ebscohost, Google scholar and Science Direct. Data using keywords, including biology, structure, virulence, and etc. from 52 articles were chosen and studied.
    Results
    By assessing the retrieved articles and reviewing the history of the bacteria, Pseudomonas aeruginosa is an important component of medical, industrial and Agricultural microbes and due to drug-resistance of this bacteria, although researchers have done a lot of studies and have reached the desired results, it is still a Medical challenge.
    Conclusions
    Findings highlight the notion that there are research gaps and recommend further research in this area. This article tries to give further insight and understanding of the bacteria to students, professors and microbiologists and recommend using of advanced technology and new methods in order to find new treatment options and accelerate the healing process.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, toxins, virulence