فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 35 (بهار 1396)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 35 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/04/03
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدرضا بنیادی*، بابک صوفی زاده، نیلوفر بنیادی صفحه 7
    مقدمه
    آرتریت روماتوئید (RA) از شایع ترین بیماری های مزمن است که مسبب عمده ناتوانی ها در بزرگسالی می باشد و یک بیماری مزمن التهابی است که با پلی آرتریت متقارن محیطی مشخص می شود. این بیماری شایع ترین شکل آرتریت مزمن التهابی است و غالبا موجب صدمه مفصلی و ناتوانی بدنی می شود. عفونت H. Pylori در بیماری های اتوایمیون باعث تشدید علائم و شعله ورشدن این بیماری ها می شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش هلیکو باکتر پیلوری در علائم بالینی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و ارتباط آن با میزان فعالیت بیماری (DAS28) می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد- شاهدی که در بخش روماتولوژی دپارتمان بیماری های داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بر روی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید انجام دادیم، نقش هلیکو باکتر پیلوری در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید را مورد بررسی قرار دادیم.
    نتایج
    سطح RF، ESR، CRP، Anti-CCP و Anti MCV در بیماران با آنتی بادی سرمی HP مثبت، آنتی ژن مدفوعی HP مثبت و بیماران با Cag-A مثبت سرمی بصورت معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری در امتیاز DAS28 در بین بیماران با آنتی بادی سرمی HP مثبت و منفی(064/0=P) و همچنین بیماران با آنتی ژن مدفوعی HP مثبت و منفی(237/0=P) وجود نداشت ولی امتیاز DAS28 در بیماران با Cag-A مثبت بصورت معنی داری بیشتر از بیماران با Cag-A منفی بود (001/0P<). امتیاز VAS در بیماران با آنتی بادی سرمی HP مثبت (031/0=P) و Cag-A مثبت (004/0=P) بصورت معنی داری بیشتر بود ولی تفاوت معنی داری در امتیاز VAS بین بیماران با آنتی ژن مدفوعی HP مثبت و منفی وجود نداشت (310/0=P).
    فراوانی DAS28>5.1 در بیماران با آنتی ژن مدفوعی منفی بصورت معنی داری بیشتر بود (016/0=P)، همچنین فراوانی DAS28>5.1 در بیماران با Cag-A مثبت بصورت معنی داری بیشتر بود (001/0P<) ولی از این نقطه نظر، تفاوت معنی داری در بین بیماران با آنتی بادی سرمی HP مثبت و منفی وجود نداشت (106/0=P).
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، HP، DAS28
  • محمد قهری* صفحه 17
    هدف از ارائه این مطالب که به صورت پی در پی در این شماره و شماره های آتی مجله آزمایشگاه و تشخیص درج خواهند شد آشنائی با بیماری های قارچی ناخن و روش های تشخیص صحیح آزمایشگاهی آن است. برای این منظور ابتدا آناتومی و فیزیولوژی ناخن مرور گردیده و سپس آسیب شناسی ناخن و ترمینولوژی مربوطه همراه با درج تصاویر مرتبط مورد بحث قرار خواهد گرفت تا در نهایت به شرح و توصیف انواع بیماری های قارچی ناخن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: بیماری های ناخن، اونیکومایکوز، بیماری های قارچی ناخن، کچلی ناخن، اختلالات ناخن، ناهنجاری های ناخن
  • حسین درگاهی*، آرزو دست افکن صفحه 24
    مقدمه
    علیرغم تلاش زیاد برای انتقال و به اشتراک گذاری دانش در سازمان ها، تلاش های انجام شده در این زمینه با چالش های زیادی روبرو است. در بسیاری از موارد حتی زمانی که تسهیلات مناسب برای به اشتراک گذاری دانش در سازمان ها وجود دارد، کارکنان چندان علاقه مند به انجام این کار نیستند و دانش خود را پنهان می کنند. از سوی دیگر، پنهان کردن دانش می تواند منجر به کاهش بهره وری و حتی کاهش سود در سازمان ها به ویژه سازمان های بهداشتی و درمانی و بالاخص آزمایشگاه های بالینی گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین فرهنگ سازمانی با پنهان سازی دانش فردی و سازمانی در آزمایشگاه های بیمارستانی و مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر در سال 95-94 در بین کارکنان آزمایشگاه های بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کل کارکنان آزمایشگاه ها به تعداد 750 نفر بود که از این تعداد با استفاده از جدول مورگان تعداد 256 نفر به صورت تصادفی برحسب تعداد کارکنان هر یک از آزمایشگاه های بیمارستانی و مراکز بهداشتی درمانی با روش نمونه گیری تخصیص متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های پنهان سازی و پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون همراه با سوالات دموگرافیک کارکنان بود. تعداد 220 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند و بنابراین ضریب پاسخگویی برابر 80% به دست آمد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار 22 spss مورد تحلیل قرار گرفت و نتایج توصیفی به صورت میانگین و انحراف معیار و نتایج تحلیلی با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، پیرسون و تی دو نمونه ای و آنالیز واریانس یک طرفه ارائه گردید.
    یافته ها
    تعداد 220 نفر از کارکنان آزمایشگاه ها در مطالعه حاضر شرکت کردند که بیشتر آن از جنس مونث، دارای مدرک تحصیلی کارشناسی، دارای سابقه کار 6 ماه تا 2 سال و 11 تا 15 سال و بدون سابقه مدیریتی بودند. میزان فرهنگ سازمانی و پنهان سازی دانش و مولفه های آن ها در سطح متوسط بود و هم بستگی معکوس و معنی داری بین فرهنگ سازمانی و مولفه پنهان سازی دانش مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تقویت فرهنگ سازمانی و مولفه های آن شامل مشارکت سازمانی، وحدت و یکپارچگی، سازگاری کارکنان و توجه خاص بر ماموریت سازمان، موجب کاهش پنهان سازی دانش فردی و سازمانی در آزمایشگاه های بالینی می شود.
    کلیدواژگان: پنهان سازی دانش، به اشتراک گذاری دانش، فرهنگ سازمانی، آزمایشگاه بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • سید ضیاالدین صمصام شریعت*، نیلوفر شعبانی صفحه 40
    علت تشکیل سنگ های کلیوی، هنوز به درستی معلوم نشده ولی تئوری های متعددی در این خصوص وجود دارد. در ادارار موادی وجود دارند به نام ترکیبات بلورساز که این ترکیبات می توانند سنگ های کلیوی را تشکیل دهند. افزایش غلظت ترکیبات بلورساز در ادرار، می تواند در ایجاد سنگ های کلیوی دخیل باشند. ترکیبات بلورساز عبارتند از: کلسیم، اگزالات، اسید اوریک و فسفات. میزان حلالیت ترکیبات بلورساز در ادرار به مراتب بیشتر از حلالیت آن ها در آب می باشد و این به علت وجود ترکیباتی در ادرار است که از تشکیل سنگ های کلیوی جلوگیری می کنند. به هر حال هنگامی که غلظت ترکیبات بلورساز به حد فوق اشباع برسند، آن ها می توانند رسوب نموده و به مرور زمان بزرگ تر شوند و سنگ های کلیوی ایجاد نمایند. یکی از عوامل عمده که غلظت ترکیبات بلورساز ادرار را به مرحله فوق اشباع می رساند، کاهش حجم ادرار (مصرف کم آب و مایعات) می باشد. بنابراین یک توصیه ساده و قابل انجام برای همه افراد، خصوصا« آن هایی که مستعد هستند برای تشکیل سنگ های کلیوی، این است که مصرف آب و مایعات را در طول 24 ساعت و با فواصل زمانی معین، خصوصا» در فاصله زمانی شب تا صبح، به حد مطلوب، رعایت نمایند.
    کلیدواژگان: سنگ های کلیوی، ترکیبات کریستالی، هیپر کلسیوری، هیپراکزالوری، هیپرسیتراتمی
  • رضا بهلولی خیاوی* صفحه 43
    در سال های اخیر دانشمندان علاقه زیادی در تحقیق، جستجو و توسعه عوامل ضد میکروبی جدید از منابع مختلف برای مبارزه علیه مقاومت میکروبی از خود نشان داده اند، بنابراین توجه زیادی نسبت به غربالگری فعالیت ضد میکروبی و روش های ارزیابی معطوف شده است. تعدادی از این سنجش های زیستی مثل انتشار دیسک، انتشار در چاهک و رقت در آگار یا محیط مایع به خوبی شناخته شده و به طور معمول مورد استفاده قرار می گیرند، ولی سایر روش ها مثل روش های flow cytofluorometric و bioluminescent حتی اگر بتوانند نتایج سریع حاصل از اثرات عوامل ضد میکروبی فراهم نمایند و شناخت بهتری از نشانزد آن ها در قابلیت زیستی و آسیب سلولی به میکروارگانیسم های تحت بررسی ارائه بدهند به طور وسیع استفاده نمی شوند، زیرا انجام آن ها مستلزم به کارگرفتن ابزارها و تجهیزات مخصوص بوده و علاوه بر آن نیاز به سنجش بعدی برای تکرارپذیری و استانداردسازی کردن دارند. در این مقاله مروری، یک فهرست جامع و فراگیر ازروش های بررسی حساسیت به عوامل ضد میکروبی و اطلاعات تفصیلی در مزایا و محدودیت های این روش ها گزارش خواهد شد.
    کلیدواژگان: کرماتوگرافی با لایه نازک (T، L، C)، بیواتوگرافی، آزمایش زمان مرگ (Time، kill Test)، روش شیب آنتی میکروبی، روش انتشار در آگار
  • طاهره مختاریان صفحه 54
    سرطان پستان در اکثر نقاط جهان از جمله شایع ترین سرطان های زنان به شمار می آید و میزان بروز آن در بین زنان ایرانی در حال افزایش است. به گونه ای که به نظر می رسد سن بروز این بیماری در ایران نسبت به کشورهای غربی پایین تر باشد. سرطان پستان یک سوم از کل سرطان های زنان را تشکیل می دهد و عامل عمده مرگ ناشی از سرطان در زنان 59-25 سال است. تغییرات فیزیولوژیک دوران بارداری تشخیص این بیماری را مشکل ساخته و با پیشرفت بارداری تشخیص مشکل تر می شود. در صورت شک به این بیماری باید مداخلات مناسب هر چه سریع تر صورت گیرد. انجام ماموگرافی در این دوران بلامانع است. در زمینه تشخیص تومور با توجه به نتایج چند پژوهش، سونوگرافی از حساسیت بیشتری در دوران بارداری و شیردهی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی سرطان پستان در دوران بارداری طراحی شده است. این تحقیق از نوع مروری (Review article) بوده و اطلاعات حاصله با جستجوی کتابخانه ای و اینترنتی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، بارداری، رادیوتراپی، شیمی درمانی، پیشگیری، زنان
  • روز آزمایشگاهیان گرامی باد / دکتر زالی رئیس سازمان نظام پزشکی: اتحاد، انسجام و وحدت کلام لازمه حرکت در جهت زدودن چالش های فراسوی آزمایشگاهیان کشور است
    صفحه 62
  • پانزدهمین کنگره ارتقا کیفیت برگزار شد / دکتر بوترابی رئیس کنگره: ما همچون کوه ایستاده ایم چرا که معتقدیم «کیفیت را پایانی نیست.»
    صفحه 65
  • ابراهیم نعمتی مولایی صفحه 85
|
  • Dr Mohammad Reza Bonyadi*, Dr Babak Sofizadeh, Nilofar Bonyadi Page 7
    Introduction
    RA (Rheumatoid Arthritis) is among the most common chronic diseases which results in adulthood disabilities and a chronic inflammatory disease that characterized with symmetrical peripheral polyarthritis. The most common form of chronic inflammatory arthritis and often leads to joint damage and physical disability. The H. Pylori infection leads to intensification of symptoms and calenture of autoimmune diseases. The aim of this study was to evaluation the effect of helicobacter pylori on patients with RA and its relationship with disease activity (DAS28).
    Methods
    In a case-control study, that performed in the rheumatology ward of internal diseases department of Tabriz University of Medical Sciences on patients with RA, the effect of helicobacter pylori on patients with RA was investigated.
    Results
    Levels of RF, ESR, CRP, Anti-CCP, and Anti MCV in patients with positive HP serum antibody (PADTAN ELM KIT, IRAN), positive HP fecal antigen (GENERICASSAYS KIT,GERMANY), and positive serum Cag-A(EUROIMUN KIT GERMANY) were significantly higher.
    Conclusion
    There was no significan difference between DAS28 scores of patients with positive and negative HP serum antibody (P=0.064) as well as patients with positive and negative HP fecal antigen (P=0.237). However, the DAS28 score of patients with positive Cag-A was significantly higher than patients with negative Cag-A (p5.1 in patients with negative fecal antigen was significantly higher (P=0.016), but frequency of DAS28>5.1 was significantly higher in patients with positive Cag-A (P
    Keywords: The correlation between clinical outcome of patients with rheumatoid arthrthritis, helicobacter pylori infection
  • Dr Mohammad Ghahri* Page 17
    There are many conditions affects the nail health, causing increasing incidence of nail diseases. More than 50 percent of these have fungal origion. Laboratory diagnosis and management of fungal nail diseases remain as a medical problem. Fungal infections of the nail are called onychomycosis. In present series of this manuscript we will discuss on different nail disorders in differential diagnosis with onychomycosis. First of all, anatomy and physiology of the human nail will be reviewed, then pathologic conditions and diseases will be discussed in following issues.
    Keywords: Nail diseases, onychomycosis, fungal nail diseases
  • Dr Hossein Dargahi*, Arezou Dastafkan Page 24
    Introduction
    There are many challenges to implement the knowledge sharing between the employees. It seems, the employees intend to hide their knowledge even though there are so many facilities in organizations. In the other way, knowledge hiding cause decreased of organizational productivity and benefits, specifically health care organizations and clinical laboratories. Therefore, this research was aimed to determine the relationship between organizational culture and the employees′ knowledge hiding of Tehran University of Medical Sciences clinical laboratories of hospitals and the other health care centers.
    Methodology
    This was a descriptive, analytical and cross-sectional research that induced among the employees of TUMS clinical laboratories. 256 of the employees were selected as a research sample by Morgan table technique related to appropriate allocation and randomly method. The research tool was two questionnaires, including Dennison′s organizational culture and knowledge hiding questionnaire. 220 of the employees respond to the questionnaires, and therefore the response rate was 80%. The data was collected and analyzed by SPSS version 22 and descriptive results showed by average and standard deviation, and analytical results reported by Kolmogrov-Smirnov, Pearson, Two-sample T, and variance analysis statistical techniques.
    Findings: Most of the respondants were females, having BSc. degree, 6 month to 2 years and 11-to 15 years work experiences and without managerial position record. The average of organizational culture and knowledge hiding were at intermediate level, and there was reverse significant correlation between the organizational culture and knowledge hiding of the employees.
    Conclusion
    Promotion and improvement of organizational culture and its dimensions including organizational participation and collaboration, compatibility of the employees, and paying attention to mission of organization could decrease the hiding of clinical laboratories of employees′ personal and organizational knowledge.
    Keywords: Knowledge Hiding, Knowledge Sharing, Organizational Culture, Clinical Laboratory, Tehran University of Medical Sciences
  • Dr Seyed Zeyaldin T. Samsam Sharie*, Nilofar Shaabani Page 40
    Despite of all of the studies about kidney stones, the exact mechanism of kidney stones formation is not clear yet, but it seems that , increasing the concentration of crystal compounds such as: Calcium, oxalate, uric acid and … in urine is one of the presumably factor in kidney stones formation .These compounds are dissolved in the urine in normal mode.
    Solubility of crystal compounds is due to presence of compounds such as: Citrate, magnesium and…. Solubility of crystal compounds are increased by presence of these compounds in urine. Super saturation of these crystal compounds in urine is resulted in kidney stones formation.
    In most cases it has been observed that more than one factor are involved in formation of kidney stones. It is recommended to all of the patients with kidney stones that to drink enough water and fluids and to have special diet. The special diet is prescribed by specialists in accordance with kind of kidney stones.
    Hypercalciuria, hyperoxaluria and hypocitrateuria can be cause of kidney stones formation. This paper explaine some of these diseases.
    Keywords: kidney stone, crystal compound, hypercalciuria, hyperoxaluria, hypocitrateuria
  • Reza Bohloli Khiavi* Page 43
    In recent years, there has been a growing interest in researching and developing new antimicrobial agents from various sources to combat microbial resistance. Therefore, a greater attention has been paid to antimicrobial activity screening and evaluating methods. Several bioassays such as disk-diffusion, well diffusion and broth or agar dilution are well known and commonly used, but others such as flow cytofluorometric and bioluminescent methods are not widely used because they require specified equipment and further evaluation for reproducibility and standardization, even if they can provide rapid results of the antimicrobial agent's effects and a better understanding of their impact on the viability and cell damage inflicted to the tested microorganism. In this review article, an exhaustive list of in vitro antimicrobial susceptibility testing methods and detailed information on their advantages and limitations are reported.
    Keywords: Antimicrobial activity, Thin-layer chromatography (TLC), bioautography Time-kill test, Antimicrobial gradient method, Agar diffusion method, Well diffusion method, Agar dilution method, flow cytofluorometric method, bioluminescent method
  • Tahereh Mokhtarian Page 54
    Breast cancer is among most common women's cancers at most parts of the world, and the incident is increasing among Iranian women. It seems that the age of disease development is lower in Iran compared to western countries. Breast cancer includes one third of the total female cancers and is the main factor for the major deaths caused by cancer at women 25-59 years old. Physiological changes during pregnancy makes the diagnosis difficult, and with development of the pregnancy, diagnosis become harder. In case the disease is suspected, appropriate interventions must be made as soon as possible. Mammography is permitted at this period. On tumor diagnosis, with attention to results of several researches, sonography is more sensitive at pregnancy and breastfeeding. This study was designed in order to examine breast cancer during pregnancy. This is a review article and the resulting data are obtained through library and online researches.
    Keywords: breast cancer, pregnancy, radiotherapy, chemotherapy, prevention, women