فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 39 (بهار 1397)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 39 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مهدی رامشینی *، فریبا نباتچیان صفحات 9-14
    زمینه و هدف
    تزریق خون اتولوگ از طریق افزایش ظرفیت حمل اکسیژن و تعداد گلبول های قرمز، عملکرد ورزشکاران را افزایش می دهد و پر چالش ترین روش دوپینگ در زمینه تشخیص در سال های اخیر است. هدف از این مطالعه، بررسی روش ها و بیومارکر هایی است که تا کنون برای تشخیص آن ارائه شده است.
    روش بررسی
    در این مقاله مروری، مقالات با کلمات کلیدی تشخیص تزریق خون اتولوگ، دوپینگ خون اتولوگ در پایگاه داده Pubmed، google scholar بررسی گردید.
    یافته ها
    در تشخیص دوپینگ خون، روش ها و بیومارکرهای مختلفی معرفی شده است که می توانند تا حدودی تزریق خون اتولوگ را نشان دهند مانند: الکتروفورز موئینه، آهن، هپسیدین، دی (2- اتیل هگزیل) فتالات (DEHP)، میکرو RNA ها، جرم تام هموگلوبین (tHb) و پاسپورت بیولوژیکی ورزشکار (ABP).
    نتیجه گیری
    بر خلاف روش های دوپینگ انتقال خون همولوگ و محرک های اریتروپویتیک، درحال حاضر هیچ روش مستقیمی برای تشخیص دوپینگ از طریق انتقال خون اتولوگ وجود ندارد. دریافت (تزریق) خون در حال حاضر با متغیر های هماتولوژیک فردی از طریق فرآیند پاسپورت بیولوژیکی ورزشی بررسی می گردد و این کار نیاز به اصلاح بیشتری دارد. بیومارکر های غیر مستقیم اضافی می توانند حساسیت و ویژگی روش را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: تزریق خون اتولوگ، دوپینگ خون، پاسپورت بیولوژیکی ورزشکار، بیومارکرها
  • محمد قهری * صفحات 15-21
    پکیونیشیای مادرزادی یک آنومالی فامیلی است که پوست، ناخن ها و مخاط دهانی را درگیر می کند. در سال اول حیات ناخن های دست و پا دچار هایپرکراتوتوز و اونیکولیز می شوند که با عفونت های مکرر پارونیشیا نیز همراه می شوند. ناخن ها به رنگ زرد مایل به قهوه ای درمی آیند. آرنج ها و زانوها کراتوزهای فولیکولار متعدد نشان می دهند و هایپرکراتوز پالموپلانتار وجود دارد. علاوه بر این ممکن است هایپرهیدروز کف دست و پا نیز دیده شود. گاهی تاول های پاره شده در کف دست و پا دیده می شوند، لکوکراتوز زبان و مخاط دهان نیز ممکن است مشاهده شود. این سندروم به صورت یک صفت اتوزومی غالب به ارث می رسد. این بیماری در اثر موتاسیون در ژن های کد کننده کراتین به وجود می آید. موتاسیون های اختصاصی در ژن کراتین های 6 یا 16 منجر به بروز تیپ یک این سندروم می شود، موتاسیون در ژن کراتین 17 منجر به بروز تیپ 2 می شود که به لحاظ کلینیکی شبیه نوع یک است که یافته های دیگری مثل رویش زودرس دندان دوره نوزادی و steatocytoma multiplex به آن اضافه شده اند. چهار سندروم مختلف در این رابطه مطرح می باشند.
    سندرم ناخن کشکک یک بیماری ارثی ناشایع است که در اثر موتاسیون هایی که منجر به از دست دادن عملکرد فاکتور نسخه برداری LMX1B می شود ایجاد می گردد. شیوع آن در نوزادان تازه متولد شده به نسبت 1 به 50000 می باشد و به صورت اتوزومال غالب به ارث می رسد. هم ساختمان های مزودرمی و هم اکتودرمی را گرفتار می سازد. ناهنجاری های اصلی شامل تغییرات ناخن، کشکک کوچک یا فقدان آن، ناهنجاری های مفاصل آرنج ها، شاخ های ایلیاک و در تعداد اندکی از موارد تغییرات کلیوی می باشند. ژن پلیوتروفیک LMX1B در پیکربندی و طرز قرار گیری نرمال محور پشتی- شکمی و غشاء پایه گلومرولار در طول دوره نمو جنینی سهیم است. شدت فنوتیپیک کلینیکال به طور وسیعی متنوع است. به طور اساسی یک بیماری است که ناخن ها، سیستم اسکلتی، کلیه ها، و چشم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. تظاهرات بالینی معرف بیماری در یک تتراد کلینیکال گروه بندی می شود: دیسپلازی ناخن، هایپوپلازی و آپلازی کشکک، محدودیت عملکرد آرنج دست و حضور شاخ های ایلیاک، علامت آخری که پاتوگنومیک است به وسیله اسکن اولتراسوند در سه ماهه سوم حاملگی قابل مشاهده است. در حدود 40% بیماران ابتلای کلیوی را نشان می دهند که شامل هماچوری و پروتئینوری است. 5 تا 10 درصد بیماران در دوران طفولیت و بلوغ پروتئینوری در دامنه نفروتیک دارند که به سمت نارسایی کلیه سیر می کند.
    ستیغ دار شدن بیش از حد ظاهرا نقص اولیه می باشد و این مورد ناشی از گوده های متعدد که به دنبال همدیگر می باشند نیست. کودک با ناخن های طبیعی بدنیا می آید اما بعد از چند ماه یا چند سال تمام ناخن هایش به صورتی بیش از حد ستیغ دار می شوند. ستیغ دار شدن در کوتیکول آغاز شده و به سمت نوک آن پیش می رود. خطوط فراوانی نزدیک یکدیگر وجود دارند و موجب از دست رفتن شفافیت ناخن و کدر شدن آن می شوند و در نهایت یک ناخن بدریخت پدید می آید. هیچ گونه ناهنجاری پوستی یا ناهنجاری در مو دیده نمی شود. در اکثریت موارد هیچ گونه سابقه خانوادگی مربوط به اختلال مشابهی وجود ندارد. دیستروفی در مراحل اولیه زندگی بدترین حالت را داشته و با پیشرفت سن بتدریج کاهش می یابد. با توجه به عدم مشاهده این حالت در بالغین، این امکان که نهایتا به طور کامل پاک می گردد وجود دارد.
    کلیدواژگان: پکیونیشیا، دیستروفی ناخن، بیماری های ناخن
  • رضا قوطاسلو *، خانم آیدین لله زاده صفحات 22-24
    بیماری عفونی حدود 5 هزار سال پیش بر اساس شواهد به دست آمده مشخص شده است که از بیماری های عفونی مرتبط با نژاد اولیه انسان نماها می باشد. عامل ایجاد این بیماری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد و یکی از عوامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه به دلایل مختلف از جمله امکانات آزمایشگاهی و بهداشتی پایین می باشد و همچنین شیوع سل مقاوم به درمان در طی دهه های اخیر باعث ایجاد مشکلاتی در زمینه کنترل و مهار بیماری گردیده است. درمان فعلی برای این بیماری طولانی مدت بوده و همچنین دارای عوارض جانبی زیاد و اثرات درمانی پایین می باشد. در این رابطه برای درمان بیماری فوق برخی از داروها مورد آزمایش قرار گرفته که برخی از آن ها در طی سال های اخیر تاییدیه مصرف دریافت نموده اند و برخی نیز در مرحله کارآزمایی بالینی می باشند، که در این بررسی ما پیشینه کوتاهی از بیماری و رشد دارو در مقابل آن و نیز داروهای جدید را بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، سل، داروها
  • خانم نیلوفر بنیادی *، حسین اسلامی، محمدرضا بنیادی، علیرضا خبازی صفحات 25-32
    مقدمه
    بیماری بهجت یک بیماری خود ایمن و مزمن است که یکی از علایم اصلی آن، زخم های دهانی می باشد و از عوامل اصلی اتیولوژی آن، HSP است. HSP ها به مجموع پروتئین هایی گفته می شود که در شرایط استرس زا در سلول، بیان می شوند. HSP 70 یکی از انواع HSP ها می باشد که ممکن است یک سایتوکاین پیش التهابی باشد که منجر به تخریب بافتی در این بیماری شود. با توجه به این که مطالعات انجام شده همگی از سرم بیماران بهجت تهیه شده است و مطالعه ای در مورد سطح HSP-70 بزاقی در این بیماران (به ویژه با ضایعات دهانی) صورت نگرفته است و همچنین تهیه بزاق افراد از نظر اخلاقی در مقایسه با تهیه سرم آن ها کاری غیر تهاجمی و مورد پسند بیماران است، لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان سطح HSP-70 در بزاق این بیماران، اجرا و طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهد، پس از گرفتن نمونه های بزاقی بیماران و نیز افراد سالم طی مدت مذکور، با استفاده از روش الایزا و کیت HANGZHOU)ساخت کشور کره) میزان HSP-70 بزاقی اندازه گیری شد. نتایج مطالعه با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون یومن ویتنی برای گروه های مستقل آنالیز شد و نرم افزار مورد استفاده در این پژوهش SPSS.16 بود و مقدار P کمتر از 0.001 معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 35 بیمار مبتلا به بهجت (با ضایعات دهانی فعال) مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) از آبان سال 95 تا شهریور سال 96 و نیز 70 نفر افراد سالم بودند. با میانگین سنی بیماران (8.2± 37.7 سال) و میانگین سنی افراد سالم (9.3± 35 سال) بود. میانگین میزان HSP70 بزاقی در گروه بیماران (17.53 ± 45.50ng/mL) و در افراد سالم (5.25 ± 19.58 ng/mL) بود. ( P<0.001)
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان HSP70 بزاقی در این بیماران بیشتر از میزان HSP70 بزاقی در افراد سالم می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری بهجت، HSP70، ضایعات دهانی فعال، سایتوکاین پیش التهابی، بزاق
  • مهسا گلاهدوز * صفحات 33-40
    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری اتوایمن و التهابی سیستم عصبی مرکزی می باشد. در این بیماری غلاف میلین اطراف آکسون ها در اثر حمله سیستم ایمنی تخریب می شود و براساس شدت و مکان آسیب ها بیمار دچار اختلالات و ناتوانی های مختلفی خواهد شد. بیشتر افرادی که به بیماری MS مبتلا می شوند زنان در سنین باروری هستند. این زنان بیمار ممکن است طی دوران بیماری خود سطوح مختلفی از اختلالات نظیر بد عملکردی جنسی، چرخه قاعدگی نامنظم، اختلالات هورمونی و حتی ناباروری را تجربه کنند. در واقع در بیماری MS در اثر شکست گزینش تیموسی یک نوع عدم تعادل در پاسخ های سیستم ایمنی رخ می دهد که با غلبه بیش از حد ایمنی سلولار و ایجاد التهابات در اثر فعالیت سلول های اتوری اکتیو همراه می باشد. از طرفی در بدن فردی که باردار می شود تغییراتی رخ می دهد که ایمنی سلولار سرکوب شده و ایمنی هومورال غالب می شود. پس منطقی به نظر می رسد که بیماران مبتلا به اتو ایمنی های ناشی از ایمنی سلولار نظیر MS در دوران بارداری با بهبود نسبی بیماری روبه رو باشند. مطالعه حاضر مروری بر تحقیقات و پژوهش های صورت گرفته در جهت بررسی عوارض بیماری MS بر سطوح هورمونی، چرخه قاعدگی و بارورشدن یا ناباروری و همچنین مروری بر فعالیت بیماری در دوران بارداری و پس از بارداری می باشد.
    روش کار
    این مطالعه مروری با استفاده از جستجو در پایگاه های اطلاعاتی نظیر Pub med، google scholar، SID و Magiran و نیز منابع کتابخانه ای با کلید واژه های اتوایمنی، اختلالات هورمونی، بارداری (pregnancy)، چرخه قاعدگی و مولتیپل اسکلروزیس (MS)صورت گرفته است. حدود 34 مقاله بدست آمد که 30 مقاله دارای متن کامل بودند و سال های انتشار هم از 1994 تا 2017 بود.
    کلیدواژگان: اتوايمني، اختلالات هورموني، بارداري (pregnancy)، چرخه قاعدگي و مولتيپل اسکلروزيس (MS)
  • روح الله سالمی قشلاق *، سجاد حضی زاده، روشنک مهریور، امین عطایی صفحات 41-45
    ویروس چیکونگونیا یک آلفا ویروس انتقال یابنده از طریق پشه و متعلق به خانواده توگاویریده می باشد که اولین بار به وسیله Ross در سال 1953 از سرم یک انسان مبتلا به تب در طول یک بیماری همه گیر در منطقه Newala در کشور تانزانیا جدا شد. این ویروس عامل ایجاد یک بیماری تب دار است که با آرترالژی شدید و راش پوستی همراه می باشد. پس از انتقال، ویروس در پوست تکثیر شده و از طریق خون به سرعت در کبد، عضله، مفاصل، بافت های لنفاوی و مغز منتشر می گردد. تشخیص آزمایشگاهی بیماری متکی به تشخیص ویروس در نمونه های اولیه و یا آنتی بادی های اختصاصی ویروس چیکونگونیا IgM و IgG می باشد. برای تشخیص، مراقبت، جداسازی و تعیین ژنوتیپ ویروس از آزمایش معمولی RT-PCR استفاده می کنند. از سایر روش های تشخیصی می توان RT-PCR کمی و روش SYBR Green I بر پایه RT-PCR وDANP- RTPCR را نام برد.
    کلیدواژگان: ویروس چیکونگونیا، آرترالژی، آلفاویروس، توگاویریده، اپیدمیولوژی، تشخیص آزمایشگاهی، RT، PCR، RT، PCR کمی، SYBR Green I، DANP، RTPCR
  • مراسم بزرگداشت روز آزمایشگاهیان
    صفحه 46
  • یازدهمین کنگره بین المللی و شانزدهمین کنگره کشوری ارتقاء کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران برگزار شد
    صفحه 48
  • نکوداشت برگزیدگان شانزدهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 51
  • ششمین جشنواره حکیم جرجانی
    صفحه 52
  • تقدیر از پوسترهای برگزیده شانزدهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 53
  • شرکت های منتخب شانزدهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 54
  • اولین جشنواره دانشجویان کارشناسی علوم آزمایشگاهی
    صفحه 55
  • تقدیر از برگزیدگان چهارمین دوره نقش آفرینی دانش آموزان پژوهشگر سمپاد استان تهران
    صفحه 56
  • اولین جشنواره هنر و آزمایشگاه و علمی - پژوهشی
    صفحه 57
  • مقالات برگزیده شماره های 27 تا 38 نشریه از دیدگاه مخاطبین وب سایت نشریه آزمایشگاه و تشخیص
    صفحه 58
  • گفتگویی با شرکت کنندگان شانزدهمین کنگره ارتقاء کیفیت
    صفحه 61
  • صفحه ویژه آثار ادبی و هنری همکاران دکترای علوم آزمایشگاهی
    صفحه 66
  • سخن شما
    ایمان بهرامی صفحه 70
|
  • Mehdi Ramshyny *, Fariba Nabatchian Dr Pages 9-14
    Background And Aim
    Autologous blood transfusions (ABTs) increase the performance of athletes by increasing the oxygen carrying capacity and the number of red blood cells, and is the most challenging doping in diagnosis in recent years. The purpose of this study was to examine the methods and biomarkers that have been used to diagnose ABTs. with the keywords of autologous blood transfusion, autologous doping.
    Material and
    Methods
    In this review article, articles were analyzed with the keywords of autologous blood transfusion, autologous doping. in the Pubmed database, google scholar.
    Results
    In the detection of blood doping, various methods and biomarkers have been introduced that can show nearly autologous blood transfusions, such as: capillary electrophoresis, iron, hepcidin, di (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), micro-RNA, Mass of total hemoglobin (tHb), and passport biological athlete (ABP).
    Conclusions
    unlike doping of homologous blood transfusion and erythropoietin stimuli, there is currently no direct way to determine doping through autologous blood transfusion. Receiving (injections) of blood currently examines individual hematological variables through the process of biological sports passport (ABP), and this requires more correction. Additional indirect biomarkers can increase the sensitivity and specificity of the method.
    Keywords: autologous blood transfusion, blood doping, passport biological athlete, biomarkers
  • Mohammad Ghahri Dr * Pages 15-21
    Pachyonychia congenital is a kind of familial anomaly of keratinized tissues such as skin, and nails. It is autosomal dominantly inherited. This anomaly affects the skin (palms and soles), nails and oral mucosa. Abnormalities of nails are apparent early in life. Nails are thickened (pachyonychia), often with brownish discolouration. All finger nails are commonly involved. It is diagnosed usually by its clinical appearance.
    Nail–patella syndrome is a genetic disorder that results in small, poorly developed nails and kneecaps, but can also affect many other areas of the body, such as the elbows, chest, and hips. The hallmark features of this syndrome are poorly developed fingernails, toenails, and patellae. Sometimes, this disease causes the affected person to have either no thumbnails or a small piece of a thumbnail on the edge of the thumb. The lack of development, or complete absence of fingernails results from the loss of function mutations in the LMX1B gene. This mutation may cause a reduction in dorsalising signals, which then results in the failure to normally develop dorsal specific structures such as nails and patellae. Other common abnormalities include elbow deformities, abnormally shaped pelvic bones, and kidney disease.
    Twenty-nail dystrophy is also known as “trachyonychia”. The condition is characterized by longitudinal ridging, pitting, loss of lustre, and roughening of the nail surface. This condition appears to be associated with other conditions such as lichen planus, eczema, psoriasis, and alopecia areata, in some cases an autosomal dominant pattern of inheritance has been found.
    Keywords: pachyonychia, nail dystrophy, nail diseases
  • Reza Ghotaslou Dr *, Ayden Lelahzadeh Pages 22-24
    Infection with Mycobacterium tuberculosis (MTB) was detected as early as 5000 years ago with confirmation, which is a primeval enemy of the humanoid race. It residues a main cause of morbidity and mortality in poor low-income countries as well as in developing countries because of non-availability of reliable laboratory services. The present treatment for drug-resistant tuberculosis (TB) is lengthy, difficult, and connected with severe harmful side effects and reduced outcomes. Furthermore, the emergence of multi-drug resistant tuberculosis eruptions is hampering efforts to control and manage tuberculosis. Also, the pipeline of possible new treatments has been fulfilled with several compounds in clinical trials or preclinical development with promising activities against sensitive and resistant MTB bacteria. An additional new chemical entity is also under development.
    Keywords: Mycobacterium tuberculosis, Tuberculosis, New drugs, Drug Resistance
  • Niloufar Bonyadi *, Hosein Eslami Dr, Mohammad Reza Bonyadi Dr, Alireza Khabbazi Dr Pages 25-32
    Introduction
    Behcet‘s disease (BD) is an autoimmune and chronic disease,which can effect multiple systems in the human body. Oral lesions are one of the main symptoms of BD and one of the main pathogenesis of BD is HSP.
    Heat Shock Proteins (HSPs) are a group of intra-cellular proteins that play scavenger role for other intra-cellular proteins under denaturation stress conditions.HSP70 maybe as a pro-inflammatory cytokine that causing tissue damage in Behcet‘s disease.
    Substantial studies had benn carried out in the field of Behcet‘s disease and majority of them were measured and used the sera of the patients, however, none of them focused on HSP70 levels in the saliva of BD (especially with active oral lesions) as a biomarker. Also taking samples of saliva in comparsion with the supply of their sera, is a non-invasive for the patients and ethically acceptable in research community. There for, the aim of this study, is to evaluate the HSP70 level in saliva of patient as a diagnostic criteria for BD.
    Materials And Methods
    In this case-control study, after taking samples from saliva of Behcet disease and healthy individuals, during that periods, HSP70 levels, were evaluated by ELISA method and HANGZHOU kit.
    SPSS 16 was used to carry out descriptive statistics analysis and U-Mann Whitney test analysis for independent samples. P value is calculated and less than 0.001 was considered significant in this study.
    Results
    In this study,35 cases of not-cured Behcet’s disease with active oral lesions and 70 cases of healthy individuals, who referred to Imam Reza hospital in Tabriz, Iran since Oct 2016 to Aug 2017 were evaluated.The mean age of patients was (37.7±8.2) and mean age of health control group was (35±9.3).The mean of HSP70 levels in patients’ saliva was (45.50±17.53 ng/ml) and mean of HSP70 levels in health control group ‘s saliva was (19.58±5.25 ng/ml). ( P
    Conclusion
    Results of this study showed that HSP70 levels in pateints’ saliva with active oral lesions of Behcet’s disease, are higher than HSP70 levels in healthy individuals’ saliva.This is the first report that evaluate and compare HSP70 level in saliva of the patients with BD (especially with active oral lesions) and healthy control.
    Keywords: Behcet's disease, HSP70, Saliva, active oral lesions
  • Mahsa Golahdooz * Pages 33-40
    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune and inflammatory disease of the central nervous system. In MS disease, myelin sheath around axons is destroyed by immune attack, and the patients will experience various disorders and disabilities based on the severity and locations of injuries. Most people with MS are women in childbearing age. These women may experience various levels of disturbances such as sexual dysfunction, irregular menstural cycle, hormonal disorders and even infertility during their illness. In MS, due to the failure of thymic selection, an imbalance occurs in immune responses that are associated with excessive cellular immunity and inflammation that occure due to the activity of self reactive cells. On the other hand, changes occur in the body of the pregnant and cellular immunity is suppressed and humoral immunity prevails. Therefore, it seems logical that patients with cellular autoimmunity such as MS during pregnancy will have a relative improvement in their illness. This study is a review of research on the complications of MS disease on hormonal levels, menstrual cycles, fertilization or infertility, as well as an overview of the disease activity during pregnancy and post partum.
    Keywords: atuoimmiunity, hormonal disorders, pregnancy, menstural cycle, Multiple sclerosis
  • Rohollah Salemi Gheshlagh *, Sajad Hazizadeh, Amin Ataei Pages 41-45
    Chikungunya virus is a mosquito-transmitted alphavirus that causes chikungunya fever, a febrile illness associated with severe arthralgia and rash. Chikungunya virus is transmitted by culicine mosquitoes; Chikungunya virus replicates in the skin, disseminates to liver, muscle, joints, lymphoid tissue and brain, presumably through the blood. Laboratory diagnosis relies upon the detection of the virus on early samples and/or specific anti-CHIKV IgM and IgG on blood samples. For diagnosis, monitoring, detection and genotyping of CHIKV, conventional reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) methods have been used. Regarding the detection of CHIKV-RNA, other teqniques based on RT-PCR involved qRT-PCR, A SYBR Green I based quantitative RT-PCR assay and DANP- RTPCR.
    Keywords: Chikungunya virus_arthralgia_anti-CHIKV IgM_qRT-PCR_A SYBR Green I based quantitative RT-PCR assay_DANP- RTPCR