فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 42 (زمستان 1397)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 42 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد صاحب الزمانی „„_بهزاد پوپک „„_علی صادقی تبار „„_میر مجید مصلای ی „„ صفحات 10-14
  • خانم سارا کهن مظفری، آقای محمد اسماعیل خدمتی، حبیب الله گل افشان * صفحات 39-43
    در سال 1397 چهار بیمار با علایم بالینی ژاندیس به همراه انکلوزیون های غیر شایع در گلبول های قرمز و سفید در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز بستری گردیدند. برخی از انکلوزیون ها در رنگ آمیزی رایت و برخی به طور همزمان در رنگ آمیزی رایت و حیاتی و برخی در گلبول های سفید مشاهده گردیدند. در این مقاله یافته های مهم آزمایشگاهی به همراه آزمایش های تکمیلی که منجر به تشخیص بیماری ها گردید به طور تفصیل شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: ژاندیس، رنگ آمیزی حیاتی و رایت، انکلوزیون
  • محمد قهری* صفحات 44-48
    پسوریازیس وولگاریس یک بیماری التهابی مزمن و شایع، با سبب شناسی نامعلوم است. این اختلال پوست، ناخن و مفاصل را درگیر می کند. چندین شکل بالینی مشخص از این بیماری وجود دارد که شایع ترین فرم بالینی آن پلاک های پوسته دهنده مزمنی است که آرنج ها، زانوها و پوست سر را درگیر می کند. بیماری در هر دو جنس دیده می شود و در هر سنی می تواند شروع شود. گرفتاری ناخن در پسوریازیس شایع است و در یک سوم تا نیمی از موارد این بیماری دیده می شود. یافته های بالینی در پسوریازیس ناخنی متغیر هستند و بستگی به این دارند که کدام نواحی خاص از ماتریکس ناخن درگیر شده باشند. از جمله علائم شایع پسوریازیس ناخن، سوراخ سوراخ شدن صفحه ناخن می باشد. تغییر رنگ ناخن به زرد تا قرمز قهوه ای و یا جداشدن ناخن از بستر آن نیز ممکن است دیده شود. از علائم دیگر حالت شبیه قطره روغن است که در صفحه ناخن مشاهده می شود. گاهی اوقات نیز لکونیشیا یا سفید شدن قسمت هایی از سطح ناخن مشاهده می شود. همچنین هایپرکراتوز زیر صفحه ناخن در قسمت دیستال آن در پسوریازیس ناخن معمولا قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: بیماری های ناخن، اختلالات ناخن، اونیکودیستروفی، اونیکولیز، بدشکلی های ناخن
  • ناهید عین الهی، خانم الهام حقشناس، اقای امیر حسین علامی، خانم فهیمه نیک وند صفحات 49-57
    بیماری های قلبی- عروقی با 11 میلیون مرگ در سال، مهم ترین علت ناتوانی و مرگ در جهان معرفی شده اند. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال 2016، 15.2 میلیون از 56.9 مرگ در سراسر جهان مربوط به بیماری ایسکمیک قلب است. شیوع و بروز بیماری های قلبی و عروقی در منطقه خاورمیانه نسبت به سایر نقاط جهان بیشتر گزارش شده است. پیش بینی می شود که از سال 1990 تا 2020 میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی در خاورمیانه 171 درصد افزایش یابد. هدف مطالعه حاضر بررسی بیومارکرها (نشانه های زیستی) قابل سنجش در خون بیمار قلبی است که به تشخیص به موقع علت بیماری و مراجعه بیمار به کلینیک کمک می کند.
    روش کار
    در این مطالعه از 53 منبع که در بین سال های 1983 الی 2018 در ارتباط با بیماری های قلبی و عروقی و بیومارکرهای مربوط به آن به چاپ رسیده اند استفاده شده است. این منابع با استفاده از جست و جوی کلید واژه های بیماری های قلبی و عروقی (cardiovascular disease)، بیومارکرهای قلبی ( cardiac biomarkers)، التهاب قلبی و عروقی (cardiovascular inflammation) و نارسایی قلبی (heart failure) در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Google scholar، Uptodate، Elsevier، به دست آمده اند. بر اساس یافته های موجود، از مارکرهای (B-type natriuretic peptide (BNP، Cardiac troponins I , T و C-reactive protein به ترتیب در تشخیص افتراقی نارسایی قلبی، آسیب های میوکارد و التهاب قلبی و عروقی استفاده کرد. بیومارکرهایSoluble source of tumorigenicity 2(sST2) و Galectin-3 (Gal-3) نیز برای تشخیص فیبروز قلبی و هایپرتروفی قلب قابل استفاده هستند، البته نسل بعدی بیومارکرها که شامل sST2, GDF-15, Gal-3 و miRNAs می شوند هنوز در بالین جایگاه مناسبی پیدا نکردند.
    کلیدواژگان: بیومارکرهای قلبی و عروقی، نارسایی قلبی، بیماری های قلبی و عروقی
  • کامران عطاردی* صفحات 58-60
    بسیاری از پیشرفت های اخیر در طب انتقال خون مدرن، مرهون ابداع آزمون آنتی گلوبولین یا آزمون کومبز است. بی شک بدون این ابداع، آسیب شناسی بسیاری از کم خونی های همولیتیک همچنان ناشناخته باقی می ماند و همچنان شاهد رخدادهای همولیتیک تزریق خون دست کم از نوع دیررس می بودیم. علیرغم به کارگیری مواد تقویت کننده واکنش های هماگلوتیناسیون نظیر پلی اتیلن گلیکول، سرم فیزیولوژی با قدرت یونی کم، آلبومین و انواع آنزیم ها، بسیاری از آنتی بادی های از نوع IgG قادر به ایجاد هماگلوتیناسیون نیستند. معرف آنتی گلوبولین با ایجاد پل بین گلبول های قرمز از پیش حساس شده با آنتی بادی یا کمپلمان، تشخیص هماگلوتیناسیون را میسر می سازد. در این نوشتار الزامات نحوه انجام آزمون کومبز، کنترل کیفی و معتبر ساختن نتایج آن به اختصار مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طب انتقال خون، آزمون آنتی گلوبولین، کم خونی همولیتیک، عارضه دیررس همولیتیک تزریق خون
  • آقای معین حمیدی حصاری، آقای میعاد بنی طرفی صفحات 61-66
    پروبیوتیک ها به عنوان یک روش درمان برای بیش از یک قرن مورد استفاده قرار گرفته اند. پروبیوتیک ها برای پیشگیری و درمان طیف وسیعی از بیماری ها هدف گذاری شده و شواهد قوی برای اثر بخشی آن ها در برخی از بیماری های بالینی وجود دارد و درک کامل از خطرات و مزایای آن ها ضروری است. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های غیرپاتوژنیک می باشند. بسیاری از این میکروارگانیسم ها بخشی از فلورنرمال روده انسان هستند، آن ها در یک رابطه همزیستی با فلور دستگاه گوارش زندگی می کنند. پروبیوتیک ها برای درمان بیماری های گوارشی و غیرگوارشی مورد استفاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، بیماری های گوارشی، بیماری های غیرگوارشی
  • آقای علی اصغری ، آقای حسن ابراهیم زاده پریخانی، خانم مریم زارع صفحات 67-75
    میکروسپوریدیا متعلق به راسته میکروسپورا می باشد و جزو تکیاخته ها طبقه بندی می شود که تا کنون بیش از 140 جنس و 1200 گونه از آن شناسایی شده است. این انگل توانایی آلوده کردن بسیاری از مهره داران و بی مهره گان را دارد. میکروسپوریدیا یک انگل داخل سلولی اجباری دارای اسپور می باشد که آن ها را قادر به ادامه حیات در شرایط سخت محیطی و بیماریزایی می سازد. به طور کلی این تک یاخته در کسانی که نقص سیستم ایمنی دارند شیوع زیادی دارد و می تواند در آن ها عفونت حاد و کشنده ایجاد کند. این مطالعه یک مطالعه مروری از اکثر مقالات و کتاب های داخلی و خارجی می باشد که به بررسی این تک یاخته پرداخته اند. هدف از این مطالعه مروری کلی بر تک یاخته میکروسپوریدیا و بررسی شیوع، روش های تشخیصی و درمان میکروسپوریدیازیس در بیماران HIV+ می باشد.
    کلیدواژگان: میکروسپوریدیا، شیوع، تشخیص، درمان، HIV+
  • سخن شما / مشکلات و چالش های آزمایشگاه
    سیده نگار مدرس صدرانی صفحات 92-93