فهرست مطالب

ایرانی آموزش در علوم پزشکی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 78، تیر 1395)

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 78، تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/20
  • تعداد عناوین: 63
|
  • غلامرضا خیرآبادی *، لعیا گلشنی، نسرین مسایلی، درنا خیرآبادی، مهدخت حاجی رحیمی، مریم یاحی صفحات 1-8
    مقدمه
    هم دلی، هنر درک احساسات افراد است بدون این که لحن صحبت و یا رفتار حاکی از ترحم و دلسوزی باشد. با توجه به اهمیت هم دلی در فرآیند مراقبت از بیماران این مطالعه با هدف بررسی هم دلی دستیاران رشته های مختلف پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در برخورد با بیمار برای برنامه ریزی های مداخله ای احتمالی در آینده انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی در سال 1392 در شهر اصفهان انجام شد. کلیه دستیاران پزشکی به روش سرشماری وارد مطالعه شدند(286 نفر). شرکت کنندگان مقیاس هم دلی پزشک جفرسون (Jefferson Scale of Physician Empathy) را و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی را تکمیل کردند. مقیاس هم دلی از نوع خودگزارشی و دارای 20 آیتم با مقیاس لیکرت 5 درجه ای است.کلیه اطلاعات به دست آمده با استفاده از آمارهای توصیفی، آزمون من ویتنی و کروسکال والیس مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در نهایت 274 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت، میانگین نمره هم دلی در کل نمونه 82/8±62/76( از مجموع 100نمره) به دست آمد. آزمون من ویتنی رابطه معناداری بین نمره هم دلی و جنسیت نشان نداد (19/0p=). از بین گروه های شرکت کننده، دستیاران روانپزشکی بیش ترین (96/8±64/82) و دستیاران ارتوپدی( 72/5±61/72) کم ترین میانگین نمره هم دلی را کسب نمودند. بین نمره هم دلی در رشته های مختلف تحصیلی دستیاران تفاوت معناداری وجود داشت (015/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار هم دلی با رشته تحصیلی دستیاران، می توان گفت هم دلی تحت تاثیر فضای آموزش بالینی در گروه ها قرار می گیرد و یک موضوع قابل آموزش به دانشجویان است.
    کلیدواژگان: هم دلی، دستیاران پزشکی، دانشجویان پزشکی، بیمار
  • حسن کاویانی *، محمدرضا نیلی صفحات 9-20
    مقدمه
    توجه به عوامل موثر در تدریس اثربخش می تواند منجر به ارتقای کیفیت آموزش، فرآیند یاددهی-یادگیری و ایجاد انگیزه یادگیری در دانشجویان گردد. تحقیق حاضر با هدف فراتحلیل عوامل موثر بر تدریس اثربخش در آموزش پزشکی انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش از روش فراتحلیل استفاده شد. پس از بررسی تعداد زیادی از پایان نامه ها، مقالات و پژوهش های انجام شده درارتباط با عوامل موثر بر تدریس اثربخش در علوم پزشکی از سال 1380 تا 1394، تعداد 30 مطالعه انتخاب و 4 متغیرکلی و عام شناسایی شد. از نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA-2) برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    اندازه اثرهای ترکیبی محاسبه شده به ترتیب اهمیت برای مهارت های ارتباطی (622/0ES=)، ویژگی های فردی (56/0ES=)، مهارت های تدریس(473/0ES=) و مهارت های ارزشیابی (367/0ES=) است که همه مولفه ها از لحاظ آماری معنادار هستند
    (01/0>P)؛ باتوجه به یافته ها مولفه مهارت های ارتباطی و ویژگی های فردی دارای اندازه اثر متوسط و مولفه مهارت های تدریس و مهارت های ارزشیابی دارای اندازه اثر کوچک هستند.
    نتیجه گیری
    نتیجه فراتحلیل نشان داد که به ترتیب اهمیت، مولفه های مهارت های ارتباطی، ویژگی های فردی، مهارت های تدریس و مهارت های ارزشیابی مهم ترین مولفه های موثر در تدریس اثر بخش در علوم پزشکی هستند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، تدریس اثربخش، آموزش پزشکی، مهارت های ارتباطی، مهارت های تدریس
  • محسن ادیب حاج باقری *، حسین کریمی صفحات 21-30
    مقدمه
    روش های زیادی برای آموزش تفسیر نوار قلب مطرح شده است، اما این که کدام روش بهتر است جای بحث دارد. این مطالعه با هدف بررسی روش های آموزش تفسیر نوار قلب و معرفی موثرترین روش ها انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مروری انجام شد و پایگاه های PUBMED، Science direct، SID و IranMedex جستجو شد. مقالات از سال 2000 تا 2015 با استفاده از کلید واژه های Teaching Method، Electrocardiogram interpretation، روش های تدریس، تفسیر ECG، تفسیر الکتروکاردیوگرام جستجو شد. در نهایت از بین 45 مقاله، 16 مقاله جهت تحلیل استفاده شد.
    نتایج
    مقالات در سه دسته روش های شایع تدریس الکتروکاردیوگرام، تاثیر روش سخنرانی و نقش برنامه های کامپیوتری در یادگیری الکتروکاردیوگرام، خلاصه شد. یافته ها نشان داد روش های مختلف سخنرانی، کارگاه، خودآموزی با هندبوک، اینترنت و برنامه های کامپیوتری برای یاددهی تفسیر الکتروکاردیوگرام استفاده می شود. روش تدریس سخنرانی بیش تر از بقیه روش ها استفاده می شود، اما تاثیر کمی نسبت به بقیه روش ها مانند کارگاه و نرم افزار کامپیوتری دارد، سابقه کار در بخش های قلب، تاثیر زیادی در یادگیری تفسیر نوار قلب دارد.
    نتیجه گیری
    بهتر است از سخنرانی در تلفیق با سایر روش هایی مانند استفاده از نرم افزار آموزشی و بحث گروهی در آموزش تفسیر نوار قلب استفاده شود تا دانشجویان فعالانه تر در فرایند آموزش شرکت کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، روش تدریس، الکتروکاردیوگرام، سخنرانی
  • سعید مهنا *، سیاوش طالع پسند صفحات 31-42
    مقدمه
    درگیری تحصیلی از متغیرهای مهم در حوزه آموزش و یادگیری است که شناخت عوامل زمینه ساز آن ضرورت دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری حمایت های محیطی، خودآگاهی هیجانی و بهزیستی تحصیلی با درگیری تحصیلی بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد جامعه آماری را تشکیل دادند. تعداد 290 نفر (127 مرد و 167 زن) به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های حمایت های محیطی لنت (Lent) و همکاران، خودآگاهی هیجانی گرنت (Gran) و همکاران، بهزیستی تحصیلی پیترینن (Pietarinen) و همکاران و درگیری تحصیلی شافلی (Schaufeli) و همکاران پاسخ دادند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.
    نتایج
    مدل فرضی درگیری تحصیلی در جامعه پژوهش برازنده بود (49/0=، RMSEA 69/1=X2/DF). مسیرهای مستقیم حمایت های محیطی به بهزیستی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی به درگیری تحصیلی منفی و معنادار بود. همچنین، مسیرهای مستقیم حمایت های محیطی به درگیری تحصیلی و خودآگاهی هیجانی به درگیری تحصیلی مثبت و معنادار بود؛ اما مسیر مستقیم خودآگاهی هیجانی به بهزیستی تحصیلی مورد تایید قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    با افزایش حمایت های محیطی در دانشگاه و آموزش دانشجویان در زمینه ی خودآگاهی هیجانی می توان میزان بهزیستی تحصیلی آن ها را بهبود بخشید که این عوامل در کنار یکدیگر شرایط ایجاد درگیری تحصیلی را فراهم می سازند.
    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، حمایت محیطی، خودآگاهی هیجانی
  • فریبا حقانی، شهلا شهیدی *، فریناز منوچهری، بابک کلانتری، گلسا قاسمی صفحات 43-52
    مقدمه
    امروزه تلفن همراه برای آموزش و دسترسی به خدمات بهداشتی به خصوص در مناطقی نظیر کشورهای در حال توسعه، یک ابزار مفید شناخته شده است؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش غیرحضوری به وسیله ارسال پیامک در طی دوران بارداری بر آگاهی و رضایت مادران باردار طراحی گردید.
    روش ها
    مطالعه از نوع تجربی بود که در سال های 1391 و 1392 در شهر اصفهان انجام شد. نمونه شامل 300 نفر از زنان باردار واجد شرایط بود که به روش آسان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه شاهد آموزش های معمول بارداری، و گروه تجربی علاوه بر آن، هر روز یک پیام آموزشی متناسب با سن بارداری خود دریافت می نمود. در ابتدا و انتهای آموزش ها آگاهی شرکت کنندگان توسط یک پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی شد و رضایت گروه تجربی نیز توسط پرسشنامه محقق ساخته تعیین گردید. اطلاعات از طریق آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، تی زوجی و ANOVA مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمرات پیش آزمون در دو گروه تجربی و شاهد به ترتیب 33/3±62/8 و 09/4±69/8 بود و تفاوت آماری معنادار نداشت (86/0=p). مقایسه میانگین نمرات پس آزمون سنجش آگاهی در گروه های تجربی (80/3± 68/11) و شاهد (53/3±56/7) نشانگر اختلاف آماری معنادار بود (001/0>p). بررسی رضایت از روش آموزش پیامکی در گروه تجربی نشان داد 100 درصد شرکت کنندگان از توالی و تعداد پیامک ها و 1/98 درصد از محتوای پیامک ها رضایت داشته اند. درمجموع 7/98 درصد از این روش در کل ابراز رضایت نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد استفاده از روش آموزش پیامکی در ارائه ی آموزش های دوران بارداری منجر به افزایش آگاهی و رضایت زنان باردار می شود. لذا برنامه ریزی و استفاده از این روش به همراه سایر روش های آموزشی دوران بارداری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش غیرحضوری، آگاهی، رضایت، بارداری، پیام متنی، تلفن همراه
  • محسن ادیب حاج باقری *، سعیده رفیعی صفحات 53-62
    مقدمه
    مطالعات متعددی به مقایسه سخنرانی با بحث گروهی پرداخته اند و نتایج متفاوتی را گزارش نموده اند. به دلیل نقش مطالعات مروری در فراهم آوردن شواهد معتبر پژوهشی، این مطالعه مروری با هدف مقایسه اثر روش های سخنرانی و بحث گروهی بر یادگیری دانشجویان رشته های علوم پزشکی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه به صورت مروری انجام شد. جهت یافتن مقالات از پایگاه های SID، Iran Medex، Magiran، PubMed ، Sience Direct و Google Scholar استفاده شد. جستجوی مقالات اصیل در بازه زمانی 2000 تا 2015 با کلید واژه های انگلیسی Teaching، Small Group discussion، Lecture، Discussion، student centered و کلید واژه های فارسی روش تدریس، سخنرانی، بحث گروهی، دانشجو محور، انجام شد. در جستجوی اولیه 65 مقاله پیدا شد که از بین آنها 15 مقاله مربوط به موضوع، وارد مرور نهایی شد.
    نتایج
    همه مطالعات مرور شده به مقایسه سخنرانی و بحث گروهی پرداخته بودند، اما دارای طراحی های متنوعی بودند. در همه مطالعات، نمرات امتحانی دانشجویان مبنای قضاوت درباره یادگیری قرار گرفته بود. در 9 مطالعه نمرات دانشجویان در روش بحث گروهی بالاتر از روش سخنرانی بود. تنها در یک مطالعه سخنرانی نمرات بالاتری به همراه داشت و در سه مطالعه تفاوتی بین دو روش به دست نیامد. چهار مطالعه رضایت دانشجویان را نیز بررسی نموده بود و سه مطالعه گزارش دادند که رضایت از بحث گروهی بیش تر بوده است.
    نتیجه گیری
    بحث گروهی در مقایسه با روش سخنرانی یادگیری بهتری را به همراه داشته است. بنابراین از این شیوه می توان در تلفیق با سخنرانی جهت افزایش یادگیری دانشجویان بهره برد.
    کلیدواژگان: روش تدریس، بحث گروهی، سخنرانی، یادگیری، دانشجویان
  • عارف شاه ویرن*، تقی زوار، ابوالفضل قاسم زاده، فاطمه حضرتیان صفحات 62-71
    مقدمه
    آموزش ترکیبی، مجموعه ای از رویکرد سیستمی و نگرش اقتضایی به یادگیری است، بدان معنا است که ضمن توجه به ارتباط میان تمامی اجزا به عنوان یک کل، به شرایط به کارگیری این ابزارها در راستای تحقق بهترین نتیجه، توجه ویژه ای می شود. مقاله حاضر به بررسی دیدگاه کارکنان شبکه بهداشت و درمان سراب در زمینه ی استقرار و پیاده سازی آموزش های ترکیبی(حضوری و برخط) مبتنی بر الزامات ایزو 10015 پرداخته است.
    روش ها
    دراین پژوهش توصیفی‐ پیمایشی، جامعه آماری این تحقیق، کلیه کارکنان شاغل در شبکه بهداشت و درمان سراب در سال1394 بود و حجم نمونه با استناد به جدول مورگان 265 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بر اساس الزامات ایزو 10015 در مقیاس لیکرت 5 نمره ای و شامل 63 گویه جهت بررسی امکان نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزشیابی را در آموزش های ترکیبی بود. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمارهای توصیفی و آزمون تی مستقل استفاده شد.
    نتایج
    میانگین محاسبه شده از عوامل نیازسنجی43/.±81/2، طراحی52/.±6/2، اجرا 6/.±5/2 و ارزشیابی7/.±3/2 برای پیاده سازی آموزش های ترکیبی بود و کم تر از میانگین مفروض شده(3) بود و این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود (001/0> ،p1/4=t).
    نتیجه گیری
    این نتایج می تواند مبنای استقرار قرارگرفته و توجه و تقویت عوامل نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزشیابی جهت بسترسازی مناسب برای استقرار نظام آموزش های ترکیبی، استفاده از فواید هر دو روش آموزش مجازی و حضوری را ممکن نماید.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، آموزش الکترونیکی، امکان سنجی، ایزو 10015، شبکه بهداشت و درمان
  • شهین توحیدی، حسین کریمی مونقی* صفحات 72-83
    مقدمه
    سیستم آموزش و یادگیری در حال تکامل جهانی به سمت الگوهای آموزشی مبتنی بر خودیادگیری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی ها و اصول تهیه ماجول خودیادگیری، مقایسه ماجول خود یادگیری با سایر روش های تدریس و بررسی تاثیر ماجول خودیادگیری بر یادگیری انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مروری، پایگاه های اطلاعاتی Scopuse، web of science ،PubMed با کلیدواژه های Self-Learning، Online Modules، Self-Direct Learning، Self-Learning Module، web based module و پایگاه های فارسی زبان Magiran وSID با کلیدواژه های خودیادگیری، یادگیری خودراهبر، ماجول خودیادگیری، ماجول یادگیری برخط، ماجول مبتنی بر وب بدون محدودیت زمان جستجو شد.
    نتایج
    27 مقاله برای مرور در مطالعه حاضر بررسی شد. در مطالعه مروری انجام شده به ویژگی های ماجول خودیادگیری(انعطاف پذیری، در دسترس بودن و قابل انتقال بودن، راحتی، مسوولیت پذیری یادگیرنده، تحریک انگیزه یادگیرنده ،مقرون به صرفه بودن، محیط یادگیری ایمن و صرفه جویی در زمان) اشاره شد، همچنین اصول تهیه ماجول خودیادگیری و عوامل موثر بر تاثیر ماجول خودیادگیری مشخص شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به روشن شدن بسیاری از ابعاد ماجول خودیادگیری دراین مقاله، پیشنهاد می شود اساتید با این رویکرد آموزشی بیش تر آشنا شوند و آن را به کار ببرند.
    کلیدواژگان: ماجول خودیادگیری، ماجول یادگیری مبتنی بر وب، خودیادگیری، ماجول یادگیری برخط، روش های تدریس
  • منصوره عزیززاده فروزی، پریسا شاه محمدی پور، اعظم حیدرزاده *، مه لقا دهقان، زینب طاهری صفحات 84-93
    مقدمه
    فرسودگی حالتی منفی از خستگی فیزیکی، هیجانی و ذهنی است که با حس عمیق شکست از کار همراه شده است. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن ضرورت دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط کیفیت تجارب یادگیری با فرسودگی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش ها
    دراین پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی، جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کرمان در سال 1393 تشکیل دادند که 303 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های کیفیت تجارب یادگیری، فرسودگی تحصیلی و اخذ میانگین معدل بود. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون های تی مستقل، آزمون تعقیبی (بنفرونی و دانت) و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره کیفیت تجارب یادگیری 78/±82/32 (از مجموع 60 نمره) بود. میانگین نمره فرسودگی تحصیلی برابر 57/7±90/43 (از مجموع 75 نمره) بود، علاوه بر این میانگین معدل واحدهای پژوهش 47/1±37/16 بود. نمره کیفیت تجارب یادگیری با بعد ناکارآمدی تحصیلی فرسودگی تحصیلی اختلات معناداری را نشان داد (05/0 >، P 23/0-r=)؛ ولی با پیشرفت تحصیلی ارتباط معناداری مشاهده نشد (012/0 =r ،83/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر نیاز به رسیدگی بیش تری به شرایط یادگیری در دانشگاه احساس می شود تا دانشجویان تجارب یادگیری در سطح بالایی را داشته باشند؛ همچنین فرسودگی تحصیلی به خصوص بعد خودکارآمدی تحصیلی آن که با تجارب یادگیری مرتبط بوده است، نیز کم تر گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت تجارب یادگیری، فرسودگی تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • اکبر هدایتی، حسن ملکی *، علیرضا صادقی، اسماعیل سعدی پور صفحات 94-103
    مقدمه
    یکی از رویکردها برای تشریح رابطه بین آموزش و دنیای کار و کاهش شکاف بین آموخته های دانشجویان و نیازهای حرفه ای، برنامهدرسی مبتنی بر شایستگی است. برنامهدرسی مبتنی بر شایستگی به واسطه ویژگی های خاص خود در سال های اخیر مورد توجه نظام های آموزشی کشورهای مختلف به ویژه در رشته پزشکی است. با توجه به اهمیت رویکرد شایستگی در حوزه آموزش پزشکی، مقاله حاضر در صدد تشریح این رویکرد است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مروری است. جستجوی صورت گرفته برای مطالعه حاضر با واژه هایCompetence، Competencyو Competence based curriculumدر زمینهMedical educationو هم چنین کلید واژه های شایستگی، برنامه درسی مبتنی بر شایستگی و پیامدهاییادگیری در زمینه آموزش پزشکیمورد توجه قرار گرفت. در این راستا مقاله های پایگاه های اینترنتیsagepub، ProQuest، Google scholar، Magiran و SIDاز سال های1990 تا2014جستجوشد.
    نتایج
    در مجموع 52 منبع مورد بررسی قرار گرفت.در برنامه درسی مبتنی بر شایستگی در علوم پزشکی، نیازهای شغلی دانش آموختگان از جایگاه خاصی برخوردار است و عناصر برنامه درسی و الگوهای شایستگی در هر حوزه در ارتباط تنگاتنگ با آنها هستند.
    نتیجه گیری
    با شناخت رویکرد شایستگی، ویژگی ها و عناصر برنامه درسی در این رویکرد و همچنین فرایند طراحی و برنامه ریزی درسی مبتنی بر شایستگی و بهره گیری از این رویکرد، می توان در ارتقاکیفیت نظام آموزشیموثر واقع شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی مبتنی بر شایستگی، شایستگی، آموزش پزشکی
  • فریبا حقانی، حبیب الله رضایی *، امین بیگ زاده، بتول اقبالی صفحات 104-119
    مقدمه
    یکی از چالش های پیش روی اساتید علوم پزشکی حجم بالای مطالب در حوزه آموزش علوم پزشکی و فرصت محدود کلاس درس است. برای غلبه بر این چالش، می توان از راهبردهای مختلفی مانند کلاس وارونه استفاده کرد. هدف از این مطالعه مروری بر مفهوم کلاس وارونه بود.
    روش ها
    در این مطالعه مروری پایگاه های اطلاعاتی فارسی شامل SID و Magiran با کمک کلید واژه هایی شامل کلاس وارونه، کلاس جابه جا، فلیپ کلاسروم، کلاس فلیپ، تدریس وارونه، آموزش وارونه، کلاس روبه عقب و همچنین پایگاه های اطلاعاتی لاتین شامل Pubmed، Erice با کلید واژه های Flipped classroom، backwards classroom، reverse instruction و reverse teaching مورد جستجو قرار گرفت.
    نتایج
    در جستجوی صورت گرفته 222 مقاله، کتاب و پایان نامه یافت شد که به نحوی با کلاس وارونه در ارتباط بودند. پس از مطالعه مقالات با توجه به هدف مطالعه 28 مقاله، 4 پایان نامه و 2 کتاب مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا این شیوه آموزشی تشریح گردید و سپس مزایا و محدودیت های آن ذکر شد.
    نتیجه گیری
    کلاس وارونه یک روش آموزشی است که شامل دو بخش آموزش مستقیم انفرادی بیرون از کلاس و آموزش گروهی درون کلاس است. از مزایای آن به تعاملی بودن و از معایب آن به صرف تلاش و زمان بیش تر از جانب استاد می توان اشاره کرد. اکثریت پژوهش ها بر میزان رضایت افراد از این روش اشاره دارند، اما در زمینه تاثیر بر یادگیری باید مطالعات عمیق تری با طرح های تحقیق قوی تر صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: کلاس وارونه، کلاس جابه جا، فلیپ کلاسروم، کلاس فلیپ، تدریس وارونه، آموزش وارونه، کلاس روبه عقب
  • فاطمه کرباسی، مهناز خطیبان *، علیرضا سلطانیان صفحات 120-130
    مقدمه
    روش های دانشجو-محور می تواند سبب ارتقای آموزش بالینی پرستاری شود. لذا این مطالعه جهت بررسی تاثیر آموزش ارتباط با بیمار به روش ایفای نقش بر رفتارهای مراقبتی دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش ها
    مطالعه نیمه تجربی حاضر در دانشگاه علوم پزشکی همدان سال 1394 انجام گردید. از بین 15 گروه کارآموزی، به طور تصادفی، 4 گروه جهت روش ایفای نقش (تجربی=32 نفر) و 4 گروه تحت آموزش متداول (شاهد= 32 نفر) انتخاب شدند. دانشجویان گروه تجربی، مهارت های ارتباط با بیمار را به روش ایفای نقش دریافت نمودند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، چک لیست مهارت های ارتباطی و پرسشنامه رفتارهای مراقبتی Wolf در بدو و انتهای دوره کارآموزی تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، تی-زوجی، آنالیز کوواریانس با 95% اطمینان تحلیل شد.
    نتایج
    در بدو مطالعه، میانگین نمره رفتار مراقبتی و نیز مهارت های ارتباطی دانشجویان گروه شاهد به ترتیب با (56/23±47/83)از مجموع 220 نمره و (86/1±87/3) از مجموع 31 نمره و گروه تجربی به ترتیب با (34/29±87/77) و (37/2±78/4) تفاوت آماری معناداری (05/0P) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، به کارگیری روش ایفای نقش باعث ارتقای مهارت های ارتباطی در ابعاد شروع، حین و پایان بخشیدن به ارتباط و رفتارهای مراقبتی دانشجویان پرستاری مقطع کارشناسی شد.
    کلیدواژگان: آموزش، ایفای نقش، ارتباط با بیمار، رفتارهای مراقبتی، دانشجوی پرستاری
  • محمد زارع، راحله ساریخانی * صفحات 131-137
    مقدمه
    استفاده از فناوری های الکترونیکی در فرآیند یاددهی-یادگیری جزء جدایی ناپذیر تعلیم و تربیت امروزه شده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر به کارگیری کارپوشه الکترونیکی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان رشته پرستاری در درس فیزیولوژی بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری شهر ملایر در سال تحصیلی 94-93 تشکیل دادند. نمونه پژوهش، با استفاده از نمونه گیری در دسترس شامل 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. برای اندازه گیری راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت که در پژوهش های قبلی در ایران روایی و پایایی آن تایید شده است، استفاده شد. داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی( آزمون تی مستقل) مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های پژوهش حاکی از افزایش میزان خودتنظیمی آزمودنی های گروه تجربی که درس فیزیولوژی را با کارپوشه الکترونیکی آموزش دیده بودند، نسبت به گروه شاهد بود (58/4=t، 001/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش و اثربخشی به کارگیری کارپوشه الکترونیکی بر خودتنظیمی دانشجویان در درس فیزیولوژی، استفاده از این فن آوری الکترونیکی در آموزش پزشکی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کارپوشه الکترونیکی، خودتنظیمی، درس فیزیولوژی، دانشجویان پرستاری
  • غزال آذری، لیلا ریاحی *، رضا دهنوییه صفحات 138-148
    مقدمه
    یکی از عوامل کلیدی و مهم در مدیریت دانش، توانایی سازمان ها در به اشتراک گذاری دانش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اشتراک گذاری دانش و عوامل موثر بر آن در معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در سال 1394 انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1394 انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نمونه ها به روش سرشماری وارد مطالعه شدند (280 نفر). داده های مربوط به اشتراک گذاری دانش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در 5 بعد عوامل انسانی، عوامل فرهنگی، عوامل ساختاری، راهبردهای رهبری و سیستم و فناوری (در مجموع46 سوال)، به صورت مقیاس لیکرت 5 گزینه ای جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.
    نتایج
    درنهایت234 نفر با تکمیل پرسشنامه در مطالعه شرکت کردند (نرخ پاسخ گویی5/83 %). میانگین نمره ابعاد 5گانه تسهیم دانش به ترتیب عوامل ساختاری 46/0±7/2، راهبردهای رهبری 54/0±66/2، سیستم و فناوری 44/0±59/2، عوامل فرهنگی 51/0±47/2 و عوامل انسانی 52/0±46/2 به دست آمد. گویه «دریافت پاداش در مقابل اشتراک گذاری دانش» با میانگین 73/1 و انحراف معیار 82/0 کم ترین نمره و گویه «بدون مشکل بودن سرعت تبادل دانش و اطلاعات موجود میان واحدها/قسمت های سازمان» با میانگین 61/3 و انحراف معیار 97/0 بالاترین نمره در میان تمام گویه های مطالعه تعیین شد. تنها میان متغیر سابقه کار با اشتراک گذاری دانش ارتباط معناداری به دست آمد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که عوامل انسانی و فرهنگی کم ترین نمره در میان حیطه های مورد بررسی را به خود اختصاص داد، تقویت این ابعاد ضروری است. اصلاح ساختار فرهنگی در سطح معاونت از طریق اهمیت به اشتراک گذاری دانش به نظر می رسد راه حل مناسبی برای استفاده موثر وکارا از این قابلیت باشد. در این زمینه در نظر گرفتن مشوق ها جهت حضور و فعالیت داوطلبانه کارکنان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، انتقال دانش، معاونت آموزشی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ایران
  • عباس مقدمی، لیلا جویباری *، حمیدرضا برادران، اکرم ثناگو صفحات 149-156
    مقدمه
    در حکایت نویسی یا روایت نویسی رویداد بالینی یا موقعیت بالینی خاصی را توصیف می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر حکایت نویسی بر مهارت های ارتباطی کارورزان پرستاری بر بالین بیماران در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای، با طراحی قبل و بعد از مداخله با دو گروه تجربی و شاهد بود که در سال 1394 روی 58 نفر از کارورزان پرستاری ترم 7 و 8 دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. نمونه ها به روش سرشماری و سپس تصادفی در دو گروه تقسیم گردیدند و پرسشنامه خودارزیابی مهارت های ارتباطی دانشجویان پرستاری با بیمار را قبل و بعد از مطالعه تکمیل نمودند؛ این پرسشنامه قبلا ترجمه و روایی و پایایی آن تایید شده بود. از گروه تجربی خواسته شد در طول 8 هفته (در پایان هر هفته) احساسات و تجربیات خود را در طول کارورزی در بالین به صورت؛ بدترین تجربه ارتباطی با بیمار و همراه، بهترین تجربه ارتباطی با بیمار و همراه سخت ترین لحظه و بر عکس آن را در قالب حکایت نویسی (بازاندیشی) بر اساس مدل Gibbs در دفترچه هایی که به این منظور در اختیارشان داده شده بود، تکمیل نمایند. برای تحلیل داده ها از آزمون تی تست زوجی، ویلکاکسون و من ویتنی و تی مستقل استفاده شد.
    نتایج
    آزمون تی تست تفاوت معنادار آماری را بین میانگین نمره مهارت ارتباط درمانی گروه تجربی (66/12±9/172) با گروه شاهد (56/21±31/162) بعد از مداخله نشان نداد (07/0=P). میانگین نمره وضعیت ارتباط بالینی دانشجویان قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت(05/0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد نوشتن حکایت نویسی اگرچه سبب افزایش نمره مهارت ارتباطی درمانی گردید، اما سبب ایجاد اختلاف معنادار آماری نشد. حکایت نویسی در آموزش بالینی دانشجویان پرستاری احتمالامی تواند به بهبود نسبی مهارت های ارتباطی در بالین بیماران کمک نماید؛ برای نتیجه گیری نهایی نیاز به پژوهش های بیشتر است.
    کلیدواژگان: حکایت نویسی، مهارت ارتباطی، دانشجوی پرستاری، بازاندیشی
  • زهرا اکبری * صفحات 157-164
    مقدمه
    یکی از نیازهای ضروری اساتید در محیط دانشگاه نیازهای آموزشی زبان انگلیسی است. در صورت شناسایی و رفع نیازهای آموزشی زبان انگلیسی اساتید می توان به ارتقای آموزش و پژوهش در دانشگاه کمک نمود. این مطالعه باهدف تعیین نیازهای آموزشی زبان انگلیسی اساتید از دیدگاه اساتید در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان سال 93-94 انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی پیمایشی کاربردی، جامعه پژوهش شامل تمامی اساتید سه گروه تخصصی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(20 نفر) و اساتید گروه های غیر تخصصی دانشکده (15نفر) بود که به روش سر شماری کلیه اساتید جامعه وارد پژوهش شدند. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج
    مطابق یافته های پژوهش به ترتیب مقاله نویسی (6/44%)، محاوره علمی در کنفرانس ها (3/33%) و ارتقای دانش زبان انگلیسی (4/31%) سه اولویت اول نیازهای اساتید را تشکیل داد. از بین مهارت های مورد نیاز محیط کار مهارت خواندن و درک مطلب زبان انگلیسی (4/51%)، مهارت ترجمه از انگلیسی به فارسی (40%) و مهارت شنیدن به زبان انگلیسی (1/37%) سه اولویت اول نیازهای اساتید را تشکیل داد.
    نتیجه گیری
    مهم ترین مهارت مورد نیاز اساتید مهارت خواندن و درک مطلب منابع انگلیسی است. از بین نیازهای آموزشی به ترتیب می توان به نیاز به برگزاری کارگاه های مقاله نویسی به زبان انگلیسی و نگارش متون علمی به زبان انگلیسی و مکالمه به زبان انگلیسی اشاره کردکه لازم است در این زمینه برنامه ریزی های مناسب انجام شود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، اعضای هیات علمی، زبان انگلیسی، نیازهای آموزشی
  • ناصر صبحی، مظفر غفاری *، مهری مولایی صفحات 165-175
    مقدمه
    عوامل شخصیتی در محیط های دانشگاهی که از لحاظ فشار تحصیلی از شدت بالایی برخوردار هستند، باعث افزایش یا کاهش سازگاری دانشجویان شده و عملکرد تحصیلی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا پژوهش با هدف ارائه مدل پیش بینی عملکرد تحصیلی براساس حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی انجام شد.
    روش ها
    دراین پژوهش همبستگی نمونه آماری شامل 260 نفر از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های شهرستان های بناب و مراغه در سال تحصیلی 94- 1393 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه حس انسجام آنتونوسکی (Antonovsky)، مقیاس خوددلسوزی نف (Neff) و پرسشنامه هوش شخصی مایر ((Mayer و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بوت استراپ و سوبل مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    اثر مستقیم کنترل پذیری (113/0)، معناداری (116/0)، خوددلسوزی (196/0)، شکل دادن مدل ها (161/0) و راهنمای انتخاب (299/0) بر روی عملکرد تحصیلی دانشجویان معنادار بود (01/0>P). اما اثر مستقیم خرده مقیاس ادراک پذیری معنادار نبود. اثر غیرمستقیم معناداری (232/3=t) و دلسوزی (60/1=t) با میانجی گری خرده مقیاس شکل دادن مدل های هوش شخصی و اثر غیرمستقیم کنترل پذیری (090/2=t)، معناداری (65/1=t) و خوددلسوزی (777/1=t) با میانجی گری خرده مقیاس راهنمای انتخاب هوش شخصی معنادار بود، اما اثر غیرمستقیم ادراک پذیری معنادار نبود. در مجموع 38 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی از طریق متغیرهای مدل تبیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مستقیم و غیرمستقیم حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی بر میزان عملکرد تحصیلی، به نظر می رسد با تقویت هوش شخصی، حس انسجام و خوددلسوزی می توان عملکرد تحصیلی دانشجویان را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: حس انسجام، خوددلسوزی، عملکرد تحصیلی، هوش شخصی
  • محمد شهباز * صفحات 176-178
    مقاله ای تحت عنوان: میزان موفقیت آکادمیک و عوامل پیشگویی کننده آن از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کاشان در مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی/1394/15(65)/ منتشر شده است. در این مقاله چند نکته قابل بحث می باشد.
    مقاله دارای نقاط قوت بسیاری همچون روش نمونه گیری و تایید روایی و پایایی پرسشنامه است. یکی از نکاتی که می توان به آن توجه کرد تعیین عوامل پیشگویی کننده میزان موفقیت آکادمیک است. برای تعیین و شناخت فاکتورهای پیش بینی کننده باید متدولوژی مناسبی را انتخاب نمود.
    ابتدا به روش استفاده شده در مطالعه می پردازیم. محاسبه میانگین در گروه ها و آزمون اختلاف میانگین در بین گروه ها که نشان می دهد آیا اختلاف میانگین مشاهده شده در بین گروه ها از لحاظ آماری معنادار است یا خیر. در این روش تفاوت های فردی بین دانشجویان نادیده گرفته می شود چرا که از میانگین گروه استفاده می شود. این روش همچون مطالعات اکولوژیک که گروه مبنای مقایسه قرار می گیرد از اعتبار کمی برای استنباط علیت برخوردارند، حال آن که این مطالعات برای خلق فرضیه استفاده می شوند(1).
    برای تعیین عوامل پیشگویی کننده می توان از آنالیزهای رگرسیونی استفاده نمود چرا که می توان تمام متغیرهای مطالعه را وارد مدل رگرسیونی نمود و تاثیر هر کدام از متغیر ها را در حضور و عدم حضور متغیرهای دیگر بر روی متغیر وابسته بررسی نمود. در این روش می توان نقش عوامل مخدوش کننده احتمالی را نیز تعدیل نمود(2).
    نکته دیگری که می تواند مورد توجه قرار بگیرد تورش انتخاب است که ممکن است ناخواسته رخ داده باشد و باید آن را در نظر گرفت. این تورش زمانی رخ می دهد که دانشجویانی که حاضر به شرکت در مطالعه نبوده اند با دانشجویان شرکت کننده در مطالعه از لحاظ برخی فاکتورهای مهم متفاوت باشند. به عنوان مثال دانشجویان موفق و با انگیزه نسبت به دیگر دانشجویان علاقه ی بیشتری به شرکت در مطالعات مربوط به پیشرفت تحصیلی دارند(1و2).
  • آزاده نوری، اکرم ثناگو *، لیلا جویباری صفحات 179-181
    امروزه توسعه علمی هر کشور از طریق فعالیت های علمی پژوهشگران آن کشور مورد بررسی قرار می گیرد و از این رو ارزیابی فعالیت های علمی ضرورت می یابد(1). نقد در ابعاد مختلفی معنا و مفهوم پیدا می کند و تفکر نقادانه کمک می کند تا ابعاد مختلف موضوعات و ارتباط منطقی بین آنها راحت تر شناخته شوند. در راستای این امر، افزایش کیفیت مقالات علمی ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید. نقد مقاله یکی از راه های بررسی کیفیت مقالات علمی است که به نویسندگان و خوانندگان نکات مبهم موجود را رهنمون می سازد. در دوره 15، شماره 77، 1394 مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی مقاله ای با عنوان ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی دانشجویان رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل سروکوال به چاپ رسیده است(2)، ضمن تشکر از تیم محترم تحقیق جهت چاپ مقاله ای در این راستا، نکاتی چند قابل ذکر است. چکیده مطالعه بر اساس چک لیست استروب خلاصه ای متوازن از آنچه انجام شده و آنچه بدست آمده است است(3)، در قسمت نتایج از چکیده بهتر است بعد از ذکر بیش ترین شکاف که مربوط به بعد هم دلی است، کم ترین شکاف که مرتبط با بعد تضمین بوده است، نیز ذکر گردد. نیز در قسمت روش ها از چکیده مقاله نرم افزار آماری مورد نظر نیز بیان گردد.در روش انجام پژوهش معیار انتخاب شرکت کنندگان ذکر نگردیده است. سه جنبه کلیدی مطالعات توصیفی طراحی سوالات، نمونه گیری، و جمع آوری داده ها است. هدف از انجام مطالعه توصیفی، این است که مورد نیاز باشد، معتبر و دقیق باشد. و یک موضوع کلیدی کاهش اشتباه در طول فرایند است. توجه کم به هر کدام از این سه جنبه می تواند منجر به تولید نتایج ضعیف شود(4). در مطالعه حاضر نحوه جمع آوری داده ها، ذکر گردیده است. و نیز نحوه جلب مشارکت پاسخ دهندگان، اما ذکر نشده که اگر فرد یا افرادی حاضر به همکاری نبودند، پژوهشگر چه برخوردی داشته است؟
    در قسمت نتایج در بررسی فرض نرمال بودن داده ها، که با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف انجام شده است، پژوهشگران بیان نموده اند: « فرض نرمال بودن داده ها در تمام حیطه های مربوط به ادراکات و انتظارات و همچنین شکاف کیفیت خدمات آموزشی پذیرفته شد (05/0p<)» و از آزمون آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه که آزمون های پارامتری هستند برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. در انتخاب یک آزمون آماری ابتدا باید تصمیم بگیریم که از آزمون های آماری پارامتریک جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده کنیم، یا غیرپارامتریک. یکی از اصلی ترین ملاک ها برای انتخاب آزمون، انجام آزمون کولموگروف-اسمیرنوف است. آزمون کولموگروف- اسمیرنوف نرمال بودن توزیع داده ها را نشان می دهد. یعنی این که توزیع صفت در یک نمونه را با توزیعی که برای جامعه مفروض است، مقایسه می کند. اگر داده ها دارای توزیع نرمال باشند، امکان استفاده از آزمون پارامتریک وجود دارد، و در غیر این صورت باید از آزمون ناپارامتریک استفاده کنیم. نکته بسیار مهم در اینجا این است که در برون داد آزمون کولموگروف – اسمیرنوف اگر آزمون معنادار بود یعنی p کوچک تر از 5 صدم بود، به این معنی است که توزیع نرمال نیست و باید از آزمون ناپارامتریک استفاده کنیم. و اگر نتیجه این آزمون معنادار نباشد، امکان استفاده از آزمون پارامتریک وجود دارد(5و6). در مطالعه حاضر محققین علی رغم معنادار شدن آزمون کولموگروف اسمیرنوف، از آزمون های پارامتری تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شده است که باید از معادل غیر پارامتری آنها یعنی آزمون یومن ویتنی به جای تی مستقل و از آزمون غیرپارامتری کروسکال والیس به جای آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده می شد(7). در پایان ضمن تشکر از تمام اساتید محترمی که در انجام این پژوهش و تدوین مقاله مشارکت داشته اند، تاکید می گردد که نقد حاضر به منظور افزایش کیفیت و رفع ابهام مقاله فوق الذکر صورت گرفته است.
  • نازنین شماعیان رضوی، آیین محمدی * صفحات 182-183
    نامه ای به سر دبیر با عنوان «آیا زمان آن نرسیده که استفاده از آزمون های چند گزینه ای محدود و یا منسوخ گردد؟» در مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی سال پانزدهم، شماره 3 (پیاپی 77)، خرداد 1394صفحه 507-505 به چاپ رسیده است(1).
    این نامه در خصوص ناکارآمد بودن آزمون های چهارگزینه ی در ارزیابی دانشجو و عدم توانمندی اساتید در طرح سوالات چهارگزینه ای و مقایسه آزمون دستیاری با آزمون برگزار شده در کشورهایی چون آلمان و فرانسه و پرتغال است و در نهایت در انتقاد از آزمون پذیرش دستیاری کشورمان مطالبی را ارائه نموده است.
    ضمن تشکر از نویسندگان مقاله بابت پرداختن به آسیب شناسی آزمون های حوزه پزشکی به ویژه آزمون دستیاری، نکات زیر قابل بحث است:آزمون های چندگزینه ای متداول ترین آزمون های عینی در علوم پزشکی هستند(2) و هنوز برای بررسی سطوح اول و دوم توانمندی ها در هرم میلر بهترین ابزار در دست هستند(3).
    سوالات چندگزینه ای برای ارزشیابی معلومات فردی، تصمیم گیری های پزشکی، تفسیرهای آماری ومهارت های ذهنی مانند یادآوری، تشخیص و حل مشکل استفاده می شوند(4). اگر سوالات به خوبی طراحی شوند می توانند سطوح ادراک، فهم و کاربرد را نیز ارزشیابی کنند(5). رایج ترین نوع آزمون کتبی در آموزش پزشکی، آزمون های چند گزینه ای هستند که از حدود پنج دهه قبل در آزمون کتبی بوردهای تخصصی ایالات متحده نیز مورد استفاده قرار می گیرند(6و7). در ایران نیز در آموزش پزشکی آزمون های چند گزینه ای متداول ترین آزمون های کتبی در ارزشیابی دانشجویان گروه علوم پزشکی است(4). دانش مربوط به یک حوزه از علم، بهترین معیار برای شناسایی تخصص افراد است که با آزمون های چند گزینه ای به بهترین نحو سنجیده می شود(8).
    در بررسی روند پنج ساله طراحی آزمون های چند گزینه ای ارتقای دستیاری تخصصی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز مشخص گردیده است که آزمون های ارتقای دستیاری از نظر شاخص های کمی ضریب اعتبار، ضریب دشواری، ضریب تمیز و شاخص های کیفی، درصد سوالات بدون اشکال ساختاری و درصد سوالات با تاکسونومی دو و سه، در محدوده قابل قبولی قرار داشتند(9).
    مطالعات معتبری به کاربردی و مفید بودن سوالات چند گزینه ای در خارج از کشور پرداخته اند. از جمله در مطالعه ای که به مقایسه نمرات آزمون بالینی ساختارمند عینی دستیاران داخلی دانشگاه اتاوا در یک دوره 8 ساله با نمرات آزمون پراهمیت ملی کالج رویال پزشکان و جراحان کانادا The Royal College of Physicians and Surgeons of Canada (RCPSC) که دارای دو قسمت تستی چهارگزینه ای و عملی است، پرداخته است، همبستگی نزدیک نمرات آزمون بالینی ساختارمند عینی دانشگاه اتاوا و بخش تستی آزمون ملی به دلیل سنجش سطوح بالای شناختی و کاربرد دانش توسط سوالات چند گزینه ای گزارش شده است(10).
    با آموزش و تقویت بنیه علمی اساتید و اعضای هیات علمی از طریق کارگاه های توانمندسازی می توان به ارتقای دانش آنها در مفاهیم کیفی سوالات و حیطه های یادگیری اقدام کرد.
    در متن مقاله آمده است «استفاده از آزمون چهار گزینه ای به طور کاملا محتمل منجر به موفقیت افرادی خواهد شد که توانایی کم تری در درک، تجزیه و تحلیل و تفکر دارند» که با بررسی منابع به نظر می رسد منبع مرتبط با اظهارنظر فوق به جای منابع 10 و 11 منبع شماره 12 باشد که بنا به نظر نویسندگان مقاله به دلیل حجم پایین جامعه آماری و انجام پژوهش در یک مرکز، نتایج قابلیت تعمیم پذیری مطلوبی ندارد.
    در پایان به نظر می رسد که با توجه به کارایی های این نوع از آزمون ها حذف کامل آنها از روند پذیرش، امکان پذیر نباشد و برای برطرف کردن نواقص موجود می توان از استفاده از سیستم آزمون به جای یک ابزار (مثلا استفاده از آزمون عملی در کنار تستی چهارجوابی) استفاده کرد.
  • آزاده نوری، اکرم ثناگو*، لیلا جویباری صفحات 184-185
  • فرشته عراقیان مجرد*، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 186-188
  • عبدالحسین شکور نیا، نسرین خواجه علی، افسون باقری، مهدی بیژن زاده * صفحات 189-199
    مقدمه
    بررسی و شناسایی انگیزه ها و عوامل موثر در انتخاب رشته پزشکی می تواند در تربیت پزشکان متعهد و ارتقای سطح سلامت در جامعه موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی انگیزه ها و عوامل موثر بر انتخاب رشته دانشجویان پزشکی انجام شده است
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، نظرات 351 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 94-1393 به روش سر شماری مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 22 سوال بود که روایی و پایایی آن توسط کارشناسان بررسی و تایید شد. پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ با ضریب 84/0 تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد.
    نتایج
    یکصد هشتاد و پنج نفر (5/57%) از دانشجویان دختر و 191 نفر (61%) بومی خوزستان و میانگین سنی آنان 7/3±33/22 (18 تا 32 سال) بود. بر اساس میانگین نمره، انگیزه های شخصی و خدمت به جامعه (69/0±07/3)، اشتغال، درآمد بالا و منزلت اجتماعی (68/0±01/3) و علاقه به رشته پزشکی (98/0±87/2)از مهم ترین عوامل موثر در انتخاب رشته پزشکی بود. نقش خانواده و دوستان در انتخاب رشته دانشجویان دختر به طور معناداری از دانشجویان پسر مهم تر بود(255/1=F، 033/0p=). مقایسه نظرات دانشجویان به تفکیک سال ورود به دانشگاه نشان داد که میانگین نمره نظرات دانشجویان در بیش تر زمینه ها در طول دوره تحصیل به طور معناداری کاهش می یابد (97/34=F، 001/0p=).
    نتیجه گیری
    از نظر دانشجویان پزشکی خدمت به جامعه، درآمد بالا و منزلت اجتماعی از عوامل مهم در انتخاب رشته پزشکی است. با افزایش سنوات تحصیل در دانشگاه انگیزه ها و علاقه دانشجویان از تحصیل در رشته پزشکی کاسته می شود. کاهش انگیزه های دانشجویان پزشکی در طول تحصیل باید به عنوان هشداری برای مسوولین و دست اندرکاران بهداشت و درمان تلقی شود.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، انتخاب رشته، دانشجوی پزشکی
  • سیدمحسن عزیزی*، حسین زارع، حجت الله الماسی صفحات 200-210
    مقدمه
    یکی از مهم ترین اهداف دانشگاه ها در سراسر دنیا تربیت دانش آموختگان کارآفرین است. بنابراین متغیر هایی که می تواند ویژگی های کارآفرینی را تحت تاثیر قرار دهد باید مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین گرایش به تفکر انتقادی و جهت گیری هدف پیشرفت با ویژگی های کارآفرینی دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی همبستگی جامعه ی آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده های پرستاری و مامایی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال تحصیلی 95-1394بود. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی (برحسب دانشکده) 307 نفر به صورت تصادفی تعیین شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های گرایش به تفکر انتقادی ریکتس و همکاران (Ricketts)، جهت گیری هدف پیشرفت الیوت و مک گریگور (Elliot & McGregor) و سنجش ویژگی های کارآفرینی کردنائیج (Kordnaeej) و همکاران بود. به منظور تحلیل داده های آزمون های میانگین و انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    نتایج
    یافته های به دست آمده نشان داد که میانگین ویژگی های کارآفرینی (79/31±11/356) دانشجویان در سطح بسیار قوی بود. بین گرایش به تفکر انتقادی (01/0p≤ 357/0r=) (و جهت گیری هدف پیشرفت (01/0p≤ 306/0r=) با ویژگی های کارآفرینی رابطه معناداری وجود داشت. مولفه های خلاقیت (431/βeta=) و بلوغ شناختی (348/0=βeta) از متغیر گرایش به تفکر انتقادی و مولفه های تسلط- گرایش (428/0βeta=) و تسلط- اجتناب (296/0βeta=) از متغیر جهت گیری هدف پیشرفت، پیش بینی کننده ی ویژگی های کارآفرینی دانشجویان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد گرایش به تفکر انتقادی و جهت گیری هدف پیشرفت ارتباط معناداری با ویژگی های کارآفرینی دارد. بنابراین با توجه به قابلیت آموزش کارآفرینی، در برنامه های آموزشی در زمینه ی کارآفرینی باید به این دو متغیر توجه داشت.
    کلیدواژگان: گرایش به تفکر انتقادی، جهت گیری هدف پیشرفت، کارآفرینی، دانشجویان علوم پزشکی
  • علی دهقانی ناژوانی، مریم زارع پور* صفحات 211-218
    مقدمه
    در حوزه انگیزش و یادگیری، اهداف پیشرفت اهمیت ویژه دارد و پیشرفت تحصیلی پیامد رفتاری آن محسوب می شود. جهت گیری هدف بر این فرض استوار است که رفتار انسان هدف مند است و فرد به وسیله اهداف هدایت می شود. بنابراین اثرات انگیزشی مهمی در یادگیری و عملکرد دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه جهت گیری هدف با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دندانپزشکی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دندانپزشکی شیراز در سال 92-93 بود که علوم پایه را سپری کرده بودند. 120 دانشجو (60 دانشجوی سراسری و 60 دانشجوی واحد خودگردان) با نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. معدل دانشجویان ملاک پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه هدف گرایی تحصیلی بوفارد (Buffard) و همکاران ملاک ارزیابی جهت گیری هدف بود. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس دو راهه انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره کل دانشجویان در جهت گیری تسلط (36/3±17/23) از مجموع30 نمره، جهت گیری عملکردی (51/3±85/27) و جهت گیری اجتنابی (23/5±20/23) از مجموع 35 نمره به دست آمد. یافته ها نشان داد که پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت با جهت گیری هدف تسلط (83/0=r، 0001/0p<) و عملکردی (46/0=r، 004/0p<) و رابطه منفی با جهت گیری اجتنابی (91/0-=r، 007/0p<) دارد. در پسران پیشرفت تحصیلی با جهت گیری عملکردی (56/0=r، 0001/0p<) و در دختران با جهت گیری تسلط (63/0=r، 001/0p<) و عملکردی (42/0=r، 005/0p<) رابطه مثبت داشت. دانشجویان سراسری و واحد خودگردان فقط در جهت گیری هدف اجتنابی تفاوت معنادار داشتند (001/0=P، 27/11f=)؛ پسران عمل گراتر (002/0=P، 84/5f=) و دختران تسلط گراتر (01/0=P، 15/2f=) بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش و آموزش پذیر بودن جهت گیری هدف، سیستم آموزش دندانپزشکی می تواند در جهت بهبود انگیزش درونی و سوق دادن دانشجویان به سمت جهت گیری هدف مطلوب برنامه ریزی نماید.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، پیشرفت تحصیلی، دندانپزشکی، دانشجو
  • سهیلا کلانتری، علی اکبر آقایی نژاد، مریم چهره گشا، فرشته عراقیان* صفحات 219-221
  • محمد اکبری بورنگ*، حسن رحیمی بورنگ صفحات 222-232
    مقدمه
    محیط یادگیری نقش مهمی در فرایند یاددهی و یادگیری ایفا می نماید. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ادراک دانشجویان از محیط یادگیری بر سرزندگی تحصیلی و انگیزش تحصیلی آنان در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال تحصیلی 1394- 1393 طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    دراین پژوهش توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تشکیل دادند که بر اساس جدول مورگان و به شیوه خوشه ایتصادفی چندمرحله ای تعداد 269 آزمودنی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد شده ادراک از محیط یادگیری، سرزندگی تحصیلی و انگیزش تحصیلی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون ساده و چندگانه استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد ادراک دانشجویان از محیط یادگیری پیش بینی کننده سرزندگی تحصیلی آنان است (035/0 R2= ، 188/0R= ،01/0>p). بر اساس ضرایب رگرسیونی، مولفه های ادراک از توانایی علمی خود (01/0=p) و ادراک از جو آموزشی (01/0=p) نقش معناداری در پیش بینی سرزندگی تحصیلی دانشجویان داشت. ادراک دانشجویان از محیط یادگیری در سطح معناداری قادر به پیش بینی انگیزش تحصیلی آنان است (06/0 R2= ، 24/0R= ،01/0>p). طبق محاسبه ی ضرایب رگرسیونی، مولفه های ادراک از یادگیری (04/0=p) و ادراک از مدرسین (03/0=p) نقش معناداری در پیش بینی انگیزش تحصیلی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش در خصوص نقش ادراک از محیط یادگیری در پیش بینی سرزندگی و انگیزش تحصیلی، توجه به نقش محیط آموزشی و متناسب سازی آن بسیار مهم می نماید.
    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، انگیزش تحصیلی، برنامه درسی پنهان، ادراک دانشجویان از محیط یادگیری
  • عارفه عرفان، فریبا حقانی، اطهر امید*، مریم براتعلی صفحات 232-241
    مقدمه
    هوش هیجانی و هوش معنوی می تواند در جهت سالم سازی زندگی انسان مکمل یکدیگر باشند. هوش هیجانی حاکی از شناخت احساسات خویش و استفاده از آن برای اتخاذ تصمیمات مناسب در زندگی است. هوش معنوی با تقویت معنویت موجب ثبات صفات پسندیده می شود و فرد به سوی پیشرفت و رسیدن به کمال حرکت می کند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین هوش هیجانی و هوش معنوی دانشجویان کارشناسی رشته های پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اجرا شد.
    روش ها
    دراین پژوهش همبستگی 130 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته های پرستاری و مامایی ورودی سال های 1387 تا 1391 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری طبقه ای (20 درصد از ورودی های هر سال) انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ی هوش هیجانی بار- ان(on- Bar) و هوش معنوی کینگ(King) بود. داده ها از طریق آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و هوش معنوی دانشجویان رابطه ی معناداری وجود دارد ( 05/0>P). همچنین از بین مقیاس های هوش هیجانی، مقیاس سازگاری 13/0 از تغییرات هوش معنوی را تبیین می نماید( 05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه می تواند زمینه ساز تدوین برنامه های آموزشی هوش هیجانی و هوش معنوی برای دانشجویان پرستاری و مامایی توسط مسوولان آموزش عالی باشد تا صلاحیت های هیجانی و معنوی را در فراگیران تقویت نمایند و به رفع کمبود مهارت های لازم پرستاران و ماماها برای سازگاری موفقیت آمیز با دنیای کاری کمک کند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش هیجانی، دانشجوی مامایی، دانشجوی پرستاری
  • فیروز محمودی*، یوسف ادیب، زینب چراغی صفحات 242-248
    مقدمه
    تلفیق در آموزش پزشکی به عنوان یکی از موضوعات جدید در برنامه های درسی دانشگاه های علوم پزشکی مطرح گردیده است. با توجه به اهمیت تلفیق در ارتقای کیفیت آموزش، این مطالعه با هدف بررسی میزان و ترتیب توجه به گام های تلفیق در برنامه های درسی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی – پیمایشی، افراد نمونه شامل 177 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی تبریز در سال 94 بودند که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شد، گردآوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون فریدمن مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از نظر اعضای هیات علمی بین میزان و ترتیب توجه به گام های تلفیق از نظر رتبه بندی تفاوت معنادار وجود دارد (0001/0=p ، 421/744= . بالاترین میانگین و انحراف استاندارد در بین گام های تلفیق به ترتیب گام چهارم لانه ای (76/0±03/4)، گام اول جداسازی (71/59±0/3)، گام دوم آگاهی (92/26±0/3)، گام سوم هماهنگ سازی (13/1±99/2)، گام نهم چندرشته ای (18/98±1/2)، گام هشتم مکمل (00/24±1/2)، گام یازدهم فرارشته ای (00/1±23/2)، گام دهم بین رشته ای(87/23±0/2)، گام هفتم همبستگی (88/00±0/2)، گام ششم به اشتراک گذاری (91/0±92/1)، گام پنجم هماهنگ سازی زمانی (59/0±63/1) بود.
    نتیجه گیری
    بالاترین میانگین متعلق به گام چهارم (لانه ای) و پایین ترین متعلق به گام پنجم (هماهنگ سازی زمانی) است. بنابراین به نظر می رسد برای حرکت کردن به گام های بالاتر تلفیق لازم است که اساتید (مجریان برنامه درسی) با متخصصان و برنامه ریزان درسی (طراحان برنامه درسی) همکاری نزدیک داشته باشند، اختیارات تامی به گروه های آموزشی داده شود تا برنامه های درسی و دروس را بر اساس اقتضائات زمانی و مکانی تهیه و تدوین نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اعضای هیات علمی پزشکی، تلفیق در برنامه های درسی، یاددهی، یادگیری
  • شهرام یزدانی، فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 249-250
    در دانشگاه های علوم پزشکی کشور، تعیین استاندارد آزمون با متدولوژی علمی اکثرا به صورت قراردادی و نمره ثابت 10 یا 12 در نظر گرفته می شود. در حالی که برای برقراری عدالت آموزشی باید حد نصاب قبولی هر آزمون برای همان آزمون تعیین شود. روش های مختلف علمی برای تعیین استاندارد وجود دارد، نکته حائز اهمیت آن است که قضاوت هایی که صورت می گیرد از یک طرف بایستی با کم ترین خطا و هزینه و لطمه به دانشجو همراه باشد و از طرفی با آسان گیری همراه نشود تا گیرندگان خدمت در جامعه متضرر نشوند(1). یکی از روش های استاندارد آزمون روش هافستی است. نویسندگان، نحوه ارزیابی دانشجویان در هفتمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی کشور در سال 1394 با روش هافستی جهت تخصیص مدال را فرصتی غنیمت شمرده تا به معرفی این روش بپردازند.
    روش هافستی شیوه ای تعدیل یافته و از جمله رایج ترین روش های توافقی تعیین استاندارد آزمون(2) و دارای استاندارد نسبی و هنجار محور است(3) که در آن هم درصد مردودی و هم نمره قبولی افراد مرزی در آزمون از جمله معیارهای قضاوت محسوب می شود. در حقیقت نتیجه نهایی محصول مصالحه بین این دو قضاوت است(2). روش توافقی هافستی در سال 1983 به عنوان رویکردی نوآورانه برای رسیدگی به مشکلات عملی از معیارهای متضاد و هنجار محور به وجود آمد. این رویکرد هم مانند سایر روش های استاندارد با تعیین هدف، بکارگیری، انتخاب و آموزش شرکت کنندگان شروع می شود و شرکت کنندگان از انتظارات داوران آگاهی می یابند. داوران نیاز به این دارند که شرکت کنندگان به چهار سوال که برای اولین بار آن را امتحان داده اند پاسخ دهند. دو تا از سوالات مطرح شده در سطح قابل قبول دانش است که با نماد K نشان داده می شود و دو سوال دیگر بر میزان شکست در آزمون تمرکز دارد که با نماد F نشان داده می شود. چهار سوال پرسیده شده از شرکت کنندگان به قرار زیر است:-بالاترین درصد نمره صحیح برش شده قابل قبول چند است؟ حتی اگر همه آزمودنی ها آن را به دست آورند این مقدار، برآورد شرکت کنندگان از حداکثر سطح آگاهی که ازمودنی ها به آن نیاز دارند، می باشد که با نماد k max نشان داده می شود.
    - پایین ترین درصد نمره صحیح برش شده قابل قبول چند است؟ حتی اگر هیچ یک ازمودنی ها آن را به دست نیاورند. این مقدار، نشانه قضاوت شرکت کنندگان از حداقل سطح آگاهی که ازمودنی ها به آن نیاز دارند که با نماد k min نشان داده می شود.
    - بالاترین درصد نمره شکست برش شده قابل قبول چند است؟ این مقدار، نشانه قضاوت شرکت کنندگان از بالاترین درصد شکست از آزمودنی هاست که می تواند ه دست اید که با نماد f max نشان داده می شود.
    -پایین ترین میزان شکست قابل قبول چند است؟ این مقدار نشانه قضاوت شرکت کنندگان از پایین ترین درصد شکست از آزمودنی هاست که می تواند بدست اید که با نماد f min نشان داده می شود.
    شرکت کنندگان باید بدانند تمام این مقادیر بین 0 تا 100 است. میانگین مقدار پاسخ به سوالات در همه شرکت کنندگان محاسبه خواهد شد(4و5) سپس یک منحنی تجمعی از داده های آزمون در چهار مورد قضاوت شده که در مورد بالاترین و پایین ترین نمرات قبولی و بالاترین و پایین ترین نرخ مردودی است، ایجاد می شود. از حاصل ترسیم و اتصال این چهار ارزش، مستطیلی ایجاد می شود که پس از ترسیم قطر این چهار ضلعی، از تقاطع این قطر با منحنی عملکرد شرکت کنندگان در آزمون، استاندارد آزمون نقطه ای به دست می آید به عبارت دیگر این نقطه پایین ترین حد دریافت کنندگان مدال را هم در نمره و هم تعداد نشان می دهد(2).
    با توجه به این که چنین روش ارزشیابی برای اولین بار در المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی استفاده شده است از لحاظ نوآوری در ارزشیابی المپیاد دانشجویی قابل ستایش است. به نظر می رسد با توجه به تحولاتی که در سال های اخیر در شیوه های تدریس و ارزیابی روی داده است، علاوه بر اجرای برنامه های توانمندسازی جاری در دانشگاه ها برای اعضای هیات علمی، ضروری است تا شیوه های متنوع تعیین نمره قبولی (از قبیل بیوک، آنگوف، هافستی) نیز آموزش داده شود، ضمن این که فراگیران علوم پزشکی نیز بایستی با این شیوه ها آشنا شوند. این امر در خصوص آزمون های رقابتی کشوری از اهمیت دوچندانی برخوردار خواهد بود و سبب شفاف سازی و کاهش استرس شرکت کنندگان در آزمون خواهد شد.
    کلیدواژگان: هافستی
  • مژگان محمدی مهر، کیومرث تقی پور* صفحات 251-262
    پیشرفت روزافزون فناوری و اطلاعات، تغییراتی را در زمینه آموزش و یادگیری به وجود آورده است. برای یادگیری موثر، بایستی طراحی یادگیری الکترونیکی مبتنی بر اصول آموزشی باشد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی محتوای یادگیری الکترونیکی بر اساس دو رویکرد آموزشی (سازنده گرایی و شناخت گرایی) بر میزان یادگیری و نگرش یادگیرندگان دردرس باکتری شناسی بود.
    روش ها
    این پژوهش به روش آزمایشی دو گروهی در سال تحصیلی 95-1394 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش انجام شد. دانشجویان پزشکی در درس باکتری شناسی به روش تصادفی به دو گروه تقسیم شدند (40=n). محتوای الکترونیکی بر اساس رویکرد شناخت گرایی و اصول سازنده گرایی در قالب محتوای چندرسانه ای و از طریق نرم افزار Story Line 0.2 توسط تیم طراحی و تولید آماده شد و میزان یادگیری و نگرش در هردو گروه با یکدیگر مقایسه گردید. از ابزار پرسشنامه که پایایی و روایی آن مورد تایید قرار گرفت، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آنکووا و مانوا) استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمرات پس آزمون یادگیری گروه شناخت گرایی 70/2± 45/12 و گروه سازنده گرایی 84/1±65/15 از 20 نمره بدست آمد. مقایسه میانگین نمره یادگیری این دو گروه مورد مطالعه تفاوت معناداری را نشان داد (01/0= p). همچنین یادگیرندگان در گروه آموزش الکترونیکی بر اساس اصول سازنده گرایی با میانگین رضایت کلی 53811/1±95/15 در مقایسه با گروه آموزش الکترونیکی شناخت گرایی با میانگین 66508/2±55/11 از نگرش بهتری نسبت به گروه مقایسه برخوردار بودند (001/0= p).
    نتیجه گیری
    با عنایت به یافته های پژوهش حاضر، با کاربست رویکرد سازنده گرایی در آموزش و رعایت اصول محوری آن می توان یادگیری دانشجویان از دوره های پزشکی به صورت الکترونیکی را ارتقا داد و نگرش آنان به این دوره را بهبود بخشید. بنابراین مدرسان پزشکی برای ارتقای کیفیت آموزش از رویکرد سازنده گرایی در تولید محتواهای الکترونیکی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، طراحی آموزشی، سازنده گرایی، شناخت گرایی
  • سلیمان احمدی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو* صفحات 263-264
    یکی از ابتکاراتی که جدیدا جهت داوطلبان شرکت در آزمون کشوری پذیرش دانشجوی دکتری تخصصی مطرح شده است استفاده از مصاحبه های کوتاه چندگانه (MMI: Multiple Mini Interview) به جای مصاحبه به روش جاری، پانل خبرگان است. برای ارزیابی فراتوانمندی های متقاضیان تحصیل در دوره های آموزشی دکترای تخصصی، در مرحله دوم آزمون (مصاحبه)، اجرای آزمون عادلانه، عینی و ساختارمند ضروری است. سنجش حیطه های یادگیری دانشجویان می بایست دانشی، عاطفی و روانی حرکتی و مهارتی باشد. حیطه دانشی در آزمون های ورودی PhD با آزمون کتبی چند گزینه ای ارزیابی می شود. برای سنجش حیطه های فراشناختی، کاربردی به بررسی پوشه کار (رزومه) و مصاحبه شفاهی بسنده می گردد. برگزاری مصاحبه به روش جاری پانل خبرگان با چالش های زیادی توام بوده است. MMI نوعی مصاحبه است که از ارزیابی های مستقل بسیار کوتاه استفاده می شود، عمدتا به صورت چرخشی است و نمره جمع ایستگاه ها محاسبه خواهد شد. این نوع مصاحبه ها بعد از آزمون بالینی ساختارمند عینی و در سال 2001 در دانشکده پزشکی دانشگاه مک مستر کانادا شکل گرفت(1و2). در این آزمون داوطلب معمولا هشت دقیقه فرصت دارد تا درباره یک موضوع با مصاحبه کننده بحث کند و توانایی و ظرفیت خود را برای کار در یک موقعیت چالش برانگیز بین فردی که توسط فرد دیگری مطرح می شود به نمایش بگذارد یا این که کاری را بدون حضور داوطلب دیگری انجام دهد(3). ایستگاه ها شامل تصمیم گیری اخلاقی، تفکر نقادانه، مهارت های ارتباطی، موضوعات مربوط به مسائل جاری بهداشتی و اجتماعی، ارزیابی حساسیت فرهنگی، بلوغ، کار تیمی، همدلی، قابلیت اعتماد و مهارت های ارتباطی است(1). مثالی برای موارد پیشگفت می تواند مشورت با همکاری باشد که بعد از رخداد یک رویداد تروریستی از پرواز می ترسد و یا بحث درباره تصمیم گیری اخلاقی باشد مانند این که آیا یک پزشک می تواند بیمار را با یک پلاسبو شناخته شده درمان کند یا نه(3). نمونه دیگری از سوالات MMI: برای دو دقیقه سوال زیر را بخوانید و برای هشت دقیقه درباره آن صحبت کنید« درباره یکی از سرگرمی های خود در خارج از دانشکده و این که چگونه مهارت کسب شده از این فعالیت به حرفه شما کمک خواهد کرد، بحث کنید»(1).
    قبل از شروع هر مصاحبه کوتاه داوطلب سناریو/ سوالی را دریافت می کند و زمان کوتاهی معمولا دو دقیقه فرصت دارد تا خود را برای پاسخ به سوال آماده سازد. وقتی داوطلب وارد اتاق مصاحبه می شود تبادل کوتاهی با مصاحبه گر/ ارزیاب دارد (حدود هشت دقیقه). به آزمون گر دو دقیقه فرصت داده می شود تا نمره داوطلب را محاسبه نماید در حالی که آزمون شونده برای ایستگاه بعدی آماده می شود. این الگو در چند چرخش تکرار می شود. مدت هر مصاحبه حدود دو ساعت است(1). از این روش در رشته های مختلف از قبیل پزشکی، پرستاری، داروسازی، حرفه های بهداشتی و با اهداف متنوعی مانند سنجش صلاحیت ها و توانمندی های داوطلبین برای ورود به دانشکده، قدرت پیش بینی کنندگی موفقیت آموزشی استفاده شده است(2تا5). برخی از شواهد حاکی از آن است که MMI نسبت به مصاحبه های سنتی ابزار ارزیابی قابل اطمینان تر و معتبرتری است(6). نتایج یک مطالعه طولی روی دانشجویان پرستاری نشان داد در مصاحبه های کوتاه چندگانه، مولفه های جمعیت شناختی؛ سن، جنس، ملیت و محل تحصیل در دوره دبیرستان داوطلبین اثر تورش ایجاد نکرده است(7).
    اگر بر این باور هستیم که آزمون مرحله دوم دکترای تخصصی سهم منحصر به فردی از فرایند پذیرش دارد و سرنوشت ساز است، بنابراین بایستی مقبولیت، روایی و پایایی مصاحبه ها افزایش یابد. مصاحبه های کوتاه چندگانه (MMI) یک روش بسیار ساختارمند انتخاب دانشجو است و انتظار می رود با به کارگیری این روش عدالت آموزشی در مصاحبه های آزمون های کشوری در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز محقق شود.
    کلیدواژگان: مصاحبه، ارزشیابی
  • مرتضی مالمیر، محمد زارع*، نرگس فیض آبادی، راحله ساریخانی صفحات 265-272
    مقدمه
    استفاده از فناوری های نوین مجازی در فرآیند یاددهی-یادگیری اجتناب ناپذیر است. از جمله این فناوری ها، استفاده و به کارگیری شبکه های اجتماعی مجازی در تعلیم و تربیت است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر به کارگیری شبکه اجتماعی مجازی بر پیشرفت تحصیلی و یادداری دانشجویان پرستاری در آموزش زبان انگلیسی بود.
    روش ها
    در این پژوهش شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان رشته پرستاری (70 نفر)، دانشکده پرستاری ملایر در سال تحصیلی 95-94 بود که از طریق نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد میزان پیشرفت تحصیلی (14/5=t، 001/0p=) و یادداری (36/4=t، 001/0p=) دانشجویانی که زبان انگلیسی را از طریق شبکه اجتماعی مجازی، آموزش دیدند، بیش تر از میزان پیشرفت تحصیلی (768/0= t، 537/0p=) و یادداری (747/0=t، 817/0p=) دانشجویانی بود که به روش سنتی زبان انگلیسی را آموزش دیدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر شبکه اجتماعی مجازی بر پیشرفت تحصیلی و یادداری دانشجویان پرستاری در آموزش زبان انگلیسی، توصیه می شود که از این شیوه آموزش در فرآیند یاددهی-یادگیری آموزش پزشکی بیش تر استفاده گردد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، پیشرفت تحصیلی، یادداری، آموزش پرستاری
  • بهمن کرد* صفحات 273-282
    مقدمه
    بهزیستی ذهنی یکی از سازه های مهم بهداشت روان است که شناسایی عوامل تاثیرگذار در آن از اهمیت شایانی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری بر اساس ذهن آگاهی و شفقت ورزی به خود است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، 250 دانشجوی پرستاری از دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد در سال تحصیلی 1394با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها سه مقیاس روا و پایا شامل بهزیستی ذهنی(مولوی) و ذهن آگاهی بائر(Baer) و شفقت ورزی به خود نف (Neef) مورد استفاده قرار گرفت . تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بین ذهن آگاهی و شفقت ورزی به خود با بهزیستی ذهنی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که متغیرهای ذهن آگاهی و شفقت ورزی به خود نقش معناداری در تبیین واریانس بهزیستی ذهنی دارند و در مجموع 31 درصد واریانس بهزیستی ذهنی را پیش بینی می کند. ضرایب استاندارد بین ذهن آگاهی و بهزیستی ذهنی (001/0، p< 182/0=β) و ذهن آگاهی و شفقت ورزی به خود (001/0، p<145/0=β) به دست آمد. این یافته ها نشان دهنده این موضوع است که ذهن آگاهی نقش بیش تری در پیش بینی بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری دارد.
    نتیجه گیری
    با افزایش ذهن آگاهی و شفقت ورزی به خود در دانشجویان می توان میزان بهزیستی ذهنی ایشان را افزایش داد و می توان از این متغیرها برای ارتقای رضایت از زندگی دانشجویان پرستاری بهره برد.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، ذهن آگاهی، شفقت ورزی به خود، دانشجویان پرستاری
  • مرضیه معراجی، ساناز سادات محمودیان*، الهه هوشمند صفحات 283-297
    مقدمه
    همگام با پیشرفت و توسعه علوم و فناوری شاهد دگرگونی هایی در فلسفه، محتوا و روش های آموزشی هستیم. رویکردهای سنتی و تصور انتقال دانش توسط معلمان و اساتید به مخاطبان، جای خود را به رویکردهای نوینی نظیر ساخت گرایی داده است. یکی از این رویکردها نقشه های مفهومی است. این مطالعه با هدف بررسی کاربرد نقشه های مفهومی در آموزش و یادگیری صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه مروری تمام مطالعات فارسی انجام شده در حوزه نقشه مفهومی از فروردین 80 الی اسفند 1393 از سه پایگاه اطلاعاتی الکترونیکی فارسی؛ بانک اطلاعات نشریات کشور (مگ ایران)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی ایران، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (سامانه دانش برکت گستر) جستجو و بررسی شدند. مقالات استخراج شده به روش تحلیل محتوی آنالیز شد.
    نتایج
    از مجموع 98 مقاله به دست آمده، 61 مقاله با توجه به معیارهای ورود از تحقیق خارج شدند. نتایج به دست امده از مطالعات 37 مقاله نشان داد که به طورکلی 6/94درصد مطالعات به بررسی کاربرد نقشه مفهومی در یادگیری و بقیه به کاربرد این روش در ارزیابی میزان یادگیری پرداخته بودند. 54درصد کل مطالعات در حوزه سلامت بوده است که از این تعداد 2/43درصد در حیطه آموزش پرستاری انجام شده است.
    نتیجه گیری
    در حوزه آموزش نقشه مفهومی، به عنوان راهبرد یادگیری- یاددهی و ابزار ارزیابی مطرح گردیده است که موجب ارتقا یادگیری معنادار و عمیق می گردد. نقشه مفهومی در حوزه سلامت و به طور خاص در حیطه پرستاری منجر به ارتقای یادگیری معنادار و عمیق، بهبود تصمیم گیری بالینی، افزایش و توسعه تفکر انتقادی، افزایش مهارت حل مساله، افزایش تعامل بین دانشجویان، افزایش خودکارآمدی و راهبردهای شناختی و آموزش به بیماران، افزایش میزان خلاقیت، بهسازی سبک رهبری، سامان دهی مراقبت ها و تسهیل تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به بیماری در محیط های پیچیده بالینی شده است.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، مرور نظامند، یادگیری، آموزش، ارزیابی
  • محمدعلی نادی *، رویا بابایی کسمایی، سعیده امین الرعایا یمینی، حشمت الله موسوی، غلامرضا قاسمی صفحات 298-309
    مقدمه
    در راستای رشد قابلیت های یادگیری مادام العمر در بین پرستاران، به ابزاری روا و پایا جهت سنجش فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی در بیمارستان ها نیاز است. هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس ارزیابی فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی – روان سنجی، از بین 1690 نفر کادر پرستاری بیمارستان های دولتی – آموزشی شهر رشت، 327 نفر به روش تصادفی منظم در سال 1392 انتخاب و مقیاس ارزیابی فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی را که دارای 28 گویه و پنج خرده مقیاس بود تکمیل نمودند. پایایی با ضریب آلفای کرونباخ و روایی سازه مقیاس به وسیله نرم افزار آماری لیزرل 75/8 (LISREL) و با اجرای آزمون های توصیفی و استنباطی، از جمله ضریب همبستگی اسپیرمن- براون و تحلیل عاملی تاییدی انجام شد.
    نتایج
    تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس ارزیابی فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی را در پنج عامل به رسمیت شناختن، نارضایتی، تحقق، وابستگی و نفوذ با استناد به شاخص های برازندگی از یکدیگر تفکیک کرد (89/0=، GFI 90/0، CFI= 08/0RMSEA=) و پایایی خرده مقیاس ها نیز بر حسب ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب به میزان71/0 ،52/0 ،74/0 ،64/0 ،53/0 برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که مقیاس ارزیابی فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی هندرسون و همکاران، ابزاری روا و پایا جهت ارزیابی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری بالینی سازمانی، کادر پرستاری، تحلیل عاملی تاییدی
  • زریچهر وکیلی *، طاهره چنگیز، شهرام یزدانی، ریتا مجتهدزاده صفحات 310-319
    مقدمه
    طراحی برنامه های آموزش مداوم جامعه پزشکی باید بر اساس سنجش نیازهای فراگیران باشد. از طرف دیگر، یکی از مشکلات شایع در کشور، مصرف بی رویه ی فرآورده های خونی است و شایع ترین درخواست رزرو خون مربوط به بخش های جراحی است. لذا مطالعه ی حاضر جهت سنجش نیاز های آموزشی متخصصین بیهوشی و رشته های جراحی در زمینه ی طب انتقال خون انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی پیمایشی برروی نمونه در دسترس شامل 134 نفر از متخصصین بیهوشی و رشته های جراحی در استان اصفهان انجام شد. نیازسنجی آموزشی با استفاده از دوپرسش نامه ی محقق ساخته روا و پایای خود ارزیابی و سنجش دانش انجام شد. آلفا کرونباخ محاسبه شده برای سوالات خودارزیابی سطح اطلاعات 958/0 و سوالات میزان نیاز به آموزش 981/0 و سوالات سنجش دانش 72/0 بود. داده ها وارد نرم افزار Excel شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های توزیع فراوانی و برای مقایسه نتایج ازآزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج
    اکثر شرکت کنندگان مرد (9/70%) با میانگین سابقه کار 8/8±9/15سال بودند. 8/65% شرکت کنندگان اطلاعات خود را در« حد نسبی» ارزیابی کردند. بیش ترین احساس نیاز به آموزش در مورد کرایوپرسیپتیت و کم ترین آن در مورد گلبول قرمز فشرده اعلام شد. میانگین نمرات سنجش دانش 24/0±60/6 بر مبنای 20 بود. بین میانگین نمرات خود ارزیابی سطح اطلاعات با میانگین نمره آزمون سنجش دانش و میزان مواجهه با فرآورده های خون ارتباط معنادار وجود داشت (0001/0p≤). بین نمرات نیاز به آموزش با نمرات خود ارزیابی سطح اطلاعات و میزان مواجهه با فرآورده های خون ارتباط معنادار وجود نداشت (23/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از نیازسنجی و کمبود دانش پزشکان در تمام مباحث انتقال خون، پیشنهاد می شود برنامه آموزشی مناسب برای متخصصین رشته های جراحی و بیهوشی طراحی گردد. این برنامه می تواند در قالب برنامه های آموزش مداوم برای دانش آموختگان ارائه شود. مطالعات بیش تر برای تصمیم گیری در مورد نحوه گنجاندن طب انتقال خون در برنامه های دستیاری تخصصی گروه های جراحی و بیهوشی لازم است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزش مداوم، انتقال خون، جراحان، متخصصین بیهوشی
  • نیکو یمانی، مهدیه موسوی، فریبا حقانی* صفحات 320-327
    مقدمه
    موتور حرکت و رشد اقتصادیک جامعه، کارآفرینان هستند که جامعه را توسعه می بخشند. اولین گام در توسعه کارآفرینی در دانشگاه، برنامه ریزی و نیازسنجی آموزش کارآفرینی است، لذا این پژوهش با هدف نیازسنجی درس کارآفرینی و آشنایی با کسب و کار انجام شد.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی مقطعی وشامل سه بخش بود. بخش اول مرور متون، مطالعه رئوس مطالب آموزشی کارآفرینی در دانشگاه ها در زمینه ی کارآفرینی، بخش دوم مصاحبه با افراد شاخص در این زمینه تهیه فهرستی از نیازهای آموزشی در سه حیطه شناختی، مهارتی و نگرش در قالب یک پرسشنامه و در نهایت بخش سوم انجام تکنیک دلفی و نظر خواهی از متخصصین به منظور تایید نهایی نیازها بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج
    در بخش اول 49 عنوان آموزشی، در بخش دوم 79 شایستگی و در بخش سوم و انجام تکنیک دلفی 35 نیاز آموزشی در سه حیطه مختلف دانش، مهارت و نگرش( به ترتیب 24، 6 و 5 نیاز)استخراج شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به استخراج نیاز های آموزشی درس کار آفرینی به منظور بالابردن مهارت های کارآفرینی ، پیشنهاد می گردد برنامه درس کارآفرینی و آشنایی با کسب و کار در دانشگاه علوم پزشکی بر اساس این نتایج تنظیم گردد و بدین وسیله گامی موثر در پیشبرد اقتصاد جامعه و توانمندسازی دانش آموختگان برداشته شود.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، نیازسنجی، کارآفرینی، توانمندی، برنامه ریزی درسی
  • شهلا علیاری*، حسن ملکی، مهرنوش پازارگادی، عباس عباسپور صفحات 328-340
    مقدمه
    امروز دانشگاه ها نیاز به شناختی دقیق از وضع موجود موسسه و برنامه های درسی آن دارند. اعتباربخشی به این نیاز پاسخ می دهد. هدف این مطالعه، تدوین و ارائه الگوی اعتباربخشی برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود.
    روش ها
    این تحقیق، از لحاظ هدف و ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی بودکه در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، به منظور تعیین عوامل، ملاک ها و شاخص ها، از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و در مرحله دوم، پس از ارائه الگوی پیشنهادی، به منظور تعیین مطلوبیت الگوی یاد شده و بومی سازی آن از شیوه دلفی دو مرحله ای استفاده شد. نمونه آماری این مطالعه در مرحله اول، 93 نفر اعضای هیات علمی گروه های پرستاری دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند و در مرحله دوم 38 نفر از صاحب نظران و متخصصان برنامه درسی و پرستاری که به روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. به منظور تعیین وزن عوامل اعتباربخشی برنامه درسی، از میانگین وزنی استفاده شد.
    نتایج
    در مرحله اول جهت اعتباربخشی برنامه درسی کارشناسی پیوسته رشته پرستاری 9 عامل، 39 ملاک و 143 شاخص تعیین شد. سپس با توجه به تجارب جهانی، ویژگی ها و شرایط موجود در کشور الگوی پیشنهادی تدوین و بومی سازی شد.
    نتیجه گیری
    الگوی تدوین شده در این مطالعه، دارای ویژگی های کاربردی بودن و قابلیت اجرا داشتن، بومی بودن و بهره مندی از جنبه های مشترک فرآیند اعتباربخشی برنامه آموزش کارشناسی پرستاری در تجارب بین المللی است.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، اعتبار بخشی برنامه، آموزش پرستاری، برنامه درسی، کارشناسی پرستاری
  • فریبا حقانی، مرضیه ضیایی راد* صفحات 341-355
    مقدمه
    قرارداد یادگیری فرآیندی فردی و پویا است که در آن یادگیری به صورت فعال و خودهدایتی صورت می گیرد. مطالعات مختلف بر استفاده از این روش در آموزش پرستاری تاکید داشته اند. این مطالعه با هدف مروری بر مزایا، محدودیت ها و راه کارهای اجرایی نمودن قراردادهای یادگیری در آموزش بالینی پرستاری انجام گردید.
    روش ها
    مطالعه از نوع مروری (Narrative) بود. بررسی مطالعات در پایگاه های اطلاعات علمی همانند Pubmed، Elsevier، Magiran و Sid و با استفاده از کلمات کلیدی قرارداد یادگیری (Learning Contract، یادگیری خود راهبر( Self-directed Learning)، آموزش پرستاری (Nursing Education)، آموزش بالینی(Clinical Education) و یا ترکیبی از این کلمات انجام گرفت. از 47 مقاله یافت شده، با توجه به معیارهای ورود و خروج در نهایت21 مقاله مرتبط با موضوع قراردادهای یادگیری در طی سال های 2015-1990، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از مقالات در سه حیطه مزایا و محدودیت های استفاده از قراردادهای یادگیری و راه کارهای اجرایی نمودن آن خلاصه گردید. رویکرد قراردادهای یادگیری، مزایا و محدودیت هایی را در حیطه های مرتبط با مربیان و دانشجویان به دنبال خواهد داشت که علی رغم وجود محدودیت ها، می تواند به فراگیران فرصت دهد تا در انتخاب و تمرکز بر موضوعات خاص تئوری و مهارتی مرتبط با موقعیت های مختلف بالینی فعالیت داشته باشند و مسوولیت یادگیری خود را به عهده گیرند. همچنین راه کارهای اجرایی نمودن این روش در 6 گام مختلف می تواند به کار گرفته شود.
    نتیجه گیری
    قراردادهای یادگیری به عنوان یک روش موثر آموزش بالینی با تمرکز بر حرفه گرایی، ارتباط و کار تیمی و تاکید بر تداوم سواد علمی می تواند در تربیت پرستارانی کارآمد و مستقل نقش کاربردی داشته باشد. لذا ضروری است تا در برنامه های آموزش بالینی مورد توجه مسوولین و برنامه ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قراردادهای یادگیری، آموزش بالینی، آموزش پرستاری، آموزش بالینی
  • علی اکبر عجم * صفحات 356-365
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سلامت اجتماعی و انگیزه دانشجویان در نظام تعلیم و تربیت، این پژوهش با هدف بررسی نقش سلامت اجتماعی در انگیزش و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1394 انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گناباد بود. تعداد افراد نمونه 288 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل؛ پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (Keyes)، پرسشنامه انگیزش تحصیلی (AMS) ولرند Velrand)) و همکاران بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
    نتایج
    بین سلامت اجتماعی دانشجویان در رشته های مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد. بین مولفه های سلامت اجتماعی با انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد ) 05/0p<). یافته ها در زمینه نقش سلامت اجتماعی در انگیزش تحصیلی نشان داد که 5/46 درصد از واریانس انگیزش تحصیلی دانشجویان توسط مولفه های سلامت اجتماعی تبیین شد(57/48 f= و 01/0p<). همچنین، نتایج نشان داد که 5/21 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی دانشجویان توسط مولفه های شکوفایی اجتماعی، انسجام اجتماعی و پذیرش اجتماعی تبیین شد(24/15 f= و 05/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که سلامت اجتماعی در انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان نقش دارد، بنابراین پیشنهاد می شود تقویت سلامت اجتماعی دانشجویان توسط دست اندرکاران دانشگاه علوم پزشکی مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی سلامت، انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • محسن ادیب حاج باقری *، الهام سادات مطهریان صفحات 366-378
    مقدمه
    آموزش از طریق همتایان در برنامه های درسی مختلف استفاده می شود. ولی، گزارشات متناقضی درباره آثار آن وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مرور بر مطالعات قبلی و بررسی پیامدهای آموزش توسط همتای نزدیک در دانشجویان علوم پزشکی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مروری جستجوی اینترنتی جهت یافتن مطالعات از سال 1995 تا 2015 که برای بررسی پیامدهای آموزش همتای نزدیک در دانشجویان علوم پزشکی انجام شده، در پایگاه های PubMed، Science Direct، ERIC و SID و scholar Google، با کلمات کلیدی near-peer، education، medical، students، learning و performance انجام شد. مقالات مداخله ای، متن کامل، انگلیسی یا فارسی که از روش همتای نزدیک در گروه مداخله استفاده کرده بودند استخراج شد.104 مقاله پیدا شد که پس از بررسی عناوین و چکیده در نهایت 15 مقاله وارد مرور نهایی شد.
    نتایج
    طراحی مطالعات، نوع دروس، مدت مطالعه و نوع پیامد مورد بررسی متفاوت بود. برخی مطالعات به صورت تک گروهی اجرا شده برخی دیگر دارای گروه کنترل بودند. همه مطالعات طراحی فقط بعد (only after) داشتند. 9 مطالعه نمرات مهارت فراگیران را به عنوان پیامد بررسی کرده بود، ولی در سه مطالعه تفاوت معناداری بین نمرات گروه مداخله و کنترل مشاهده نشده بود. در هشت مطالعه نظرات فراگیران درباره این روش مثبت بود. ولی، برخی فراگیران درباره دانش و توانایی همتایان نگرانی داشتند. چهار مطالعه گزارش دادند این روش باعث ارتقای اعتماد به نفس و مهارت تدریس یاددهندگان شده اما برخی یاددهندگان نگران ناکافی بودن دانشی که انتقال داده اند بودند.
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق همتای نزدیک می تواند موجب ارتقای یادگیری و عملکرد، تقویت مهارت های تدریس و افزایش اعتماد به نفس دانشجویان علوم پزشکی و همتایان نزدیک شود.
    کلیدواژگان: آموزش همتا، دانشجویان علوم پزشکی، یادگیری، عملکرد
  • رضا بهنام فر، مهرداد مستغاثی * صفحات 379-387
    مقدمه
    ژورنال کلاب یکی از روش های پذیرفته شده در آموزش بالینی دانشجویان پزشکی است. هدف این پژوهش بررسی میزان رضایت دانشجویان پزشکی و دستیاران دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد از جلسات ژورنال کلاب بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی مقطعی 134نفر از دستیاران و دانشجویان پزشکی بخش های بالینی ماژور(داخلی، زنان، اطفال) بیمارستان شهید صدوقی یزد که از طریق سرشماری انتخاب شدند، شرکت نمودند. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که پس ازتایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کروسکال والیس مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    دستیاران، کارورزان و کارآموزان بخش داخلی رضایت بیش تری از جلسات ژورنال کلاب نسبت به دانشجویان سایر بخش ها داشتند. نتایج نشان داد بین میانگین نظرات دانشجویان سطوح مختلف، تفاوت معناداری وجود داشت (0001/0p=). بر این اساس، دستیاران بالاترین سطح رضایت و کارآموزان کم ترین سطح رضایت را داشتند. به طور نسبی، جلسات ژورنال کلاب به صورت منظم و در ساعات مشخص برگزار می گردید.
    نتیجه گیری
    کارآموزان و کارورزان و دستیاران دانشگاه شهید صدوقی یزد به طور نسبی از جلسات ژورنال کلاب رضایت داشتند. هر جلسه ژورنال کلاب در صورت مدیریت صحیح و به شرط با اهمیت قلمداد شدن، می تواند بستری برای خلق ایده های جدید و نوآورانه باشد.
    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، بخش های ماژور، آموزش بالینی، دانشجویان پزشکی، دستیاران پزشکی
  • علیرضا منجمی، اکبر سلطانی، لیلا افشار، غلامحسین مقدم حیدری، حمیدرضا نمازی، شهرام یزدانی، ابراهیم کلانتر، احمدرضا همتی مقدم، فرزاد گلی، مینو یغمایی* صفحات 388-398
    مقدمه
    المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی بر حوزه هایی که نیاز به تفکر، تامل، اندیشیدن، استدلال و حل مساله دارند و در نظام آموزشی رسمی و ارزشیابی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی نسبت به آن غفلت می شود، تمرکز دارد. المپیاد در سال های اولیه در سه حیطه تفکر علمی در علوم پایه، استدلال بالینی و مدیریت نظام سلامت برگزار شد. با توجه به این که جای حیطه ای که در آن تامل و تحلیل فلسفی در مسائل حوزه سلامت مدنظر باشد خالی بود، تصمیم گرفته شد تا حیطه ای با عنوان فلسفه ی پزشکی به حیطه های قبلی افزوده شود. در این مقاله، مراحل مختلف فرآیند طراحی چارچوب نظری و چگونگی عملیاتی کردن المپیاد فلسفه پزشکی به تشریح بیان شده است.
    روش ها
    طراحی حیطه فلسفه پزشکی برای المپیاد، در چهار فاز تدوین چارچوب طراحی سوالات آزمون، تعیین موضوعات آزمون، طراحی سوالات و برگزاری آزمون و داوری، صورت پذیرفت و در تابستان 1394 در هفتمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی کشور، برای نخستین بار، آزمون های فلسفه ی پزشکی در دو مرحله انفرادی و گروهی اجرا شد.
    نتایج
    با بهره گیری از اساتید رشته های مرتبط، در مدت 12 ماه چارچوب طراحی سوالات آزمون با سه هدف ارزیابی دانش فلسفی، تحلیل فلسفی و مباحثه ی فلسفی تدوین شد. موضوعات این حیطه، هستی شناسی و معرفت شناسی سلامت و بیماری و تشخیص و درمان تعیین گردید. در بخش انفرادی، آزمون دانش فلسفی با 75 سوال و آزمون تحلیل فلسفی با 4 سوال برگزار شد. در مرحله انفرادی این آزمون، 106 دانشجوی رشته های مختلف علوم پزشکی از سراسر کشور شرکت کردند. در آزمون گروهی، هشت تیم سه نفره با مباحثه درباره ی سه مساله با هم رقابت کردند.
    نتیجه گیری
    برگزاری آزمون فلسفه پزشکی در المپیاد نشان داد که ایجاد و تقویت نگاه فلسفی در حوزه ی سلامت امکان پذیر است. شرکت گسترده ی دانشجویان علوم پزشکی سراسرکشور و همکاری اعضای هیات علمی نشان داد که فلسفه ی پزشکی می تواند به عنوان حوزه ای میان رشته ای در مباحث سلامت کشور مورد توجه قرار گیرد و آموزش و پژوهش در آن مورد عنایت جدی واقع شود.
    کلیدواژگان: فلسفه ی پزشکی، دانش فلسفی، تحلیل فلسفی، مباحثه ی فلسفی، المپیاد علمی
  • مژگان کچویی*، امیر محمدی، بهنام میرزاکوچکی صفحات 399-406
    مقدمه
    آموزش مبتنی بر رایانه می تواند پاره ای نواقص و محدودیت های آموزش سنتی را جبران نماید. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده ازآموزش الکترونیکی به صورت فیلم و پاورپوینت ساخت اجزا سیمی پلاک متحرک ارتودنسی به عنوان مکمل آموزش سنتی در ایجاد مهارت در واحد عملی پری کلینیک دانشجویان دندانپزشکی بود.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی آینده نگر، 40 نفر از دانشجویان ترم هشتم دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال تحصیلی 92-91 که واحد ارتودنسی 1 عملی را آغاز می نمودند با استفاده از روش نمونه گیری آسان انتخاب شدندو سپس به صورت تصادفی به دوگروه تقسیم شدند. گروه شاهد تحت آموزش سنتی شامل آموزش عملی ساخت اجزا، سیمی پلاک متحرک ارتودنسی توسط استاد وگروه تجربی تحت همان آموزش به علاوه آموزش الکترونیک قرار گرفتند. در این مطالعه مهارت ایجاد شده در دانشجویان در زمینه ساخت سه جزء اصلی پلاک های متحرک ارتودنسی Adams clasp، Labial bow و Z spring، بر اساس چک لیست 21 آیتمی مورد بررسی قرار گرفت. ازآزمون t مستقل وزوجی جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    میانگین مجموع نمرات دو گروه کنترل و گروه ترکیبی سنتی و e-learning به ترتیب 4/1±2/14و8/1±5/15(از 20 نمره) بود و اختلاف آنها از نظر آماری معنادار بود (31/2t=، 026/0= p). در مقایسه میانگین نمره مهارت ساخت labial bow در گروه ترکیبی سنتی و e-learning بیش تر از گروه شاهد بود(72/2t=، 01/0= p). در حالی که میانگین نمرات ساخت Z spring و Adams clasp ، در دو گروه اختلاف معنادار را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    استفاده از آموزش الکترونیکی به عنوان مکمل آموزش سنتی، می تواند در ارتقای مهارت عملی دانشجویان در ساخت اجزاء سیمی اپلاینس متحرک ارتودنسی نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش الکترونیکی، ارتودنسی، دانشجوی دندانپزشکی
  • زهرا سهرابی، کبری صالحی، حبیب الله رضایی، فریبا حقانی* صفحات 407-417
    مقدمه
    ارزیابی بخش اساسی و لاینفک آموزش علوم پزشکی است. یک روش مطلوب ارزیابی دانشجو، علاوه بر معتبر و روا بودن باید دارای تاثیر مثبت بر یادگیری دانشجو، قابل اجرا و مورد قبول اساتید و دانشجویان نیز باشد، لذا مقاله مروری حاضر با بررسی اجرای آزمون مشاهده مستقیم مهارت های عملی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران پرداخت.
    روش ها
    در این مطالعه مروری با استفاده از کلمات کلیدی ارزشیابی عملی، مشاهده مستقیم مهارت های عملی، مهارت های عملی، سنجش مهارت، ارزشیابی مهارت، (DOPS) direct observation of procedural skills، medical science، clinical skills، assessment، practical assessment، Iran تمام مطالعات مرتبط از سال1393-1380 و مقالات لاتین از سال 2015-2000 در پایگاه های Magiran، SID و موتور جستجوی گوگل اسکالر Google Scholar)) انتخاب شدند.
    نتایج
    در جستجوی اولیه 226 مقاله یافت شد. پس از حذف مقالات تکراری 164 مقاله باقی ماند. با خواندن عنوان و چکیده مقالات تعداد 152مقاله حذف و تعداد 12 مقاله باقی ماند. تعداد 5 مقاله به بررسی دیدگاه و رضایت دانشجویان از آزمون DOPS، 2 مقاله به بررسی روایی و پایایی آزمون DOPS، 4 مقاله به بررسی تاثیر روش DOPS بر میزان یادگیری مهارت های بالینی و یک مقاله به مقایسه تاثیر به کارگیری روش های DOPS و mini CEX با روش سنتی بر میزان یادگیری پرداخته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات بررسی شده از اثرات مثبت ارزیابی عملکرد دانشجویان علوم پزشکی با استفاده از مشاهده مستقیم مهارت های عملی حمایت نمودند. با توجه به نتایج مطالعات توصیه می شود که اساتید از این روش جهت ارزیابی عملکرد دانشجویان در بالین استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی عملی، مشاهده مستقیم مهارت های عملی، مهارت های عملی، ایران
  • فیروز محمودی*، زینب فیض الله زاده، زهرا صمدی صفحات 418-429
    مقدمه
    مهارت های بین فردی یکی از مهارت های اساسی زندگی جمعی است که برای دانشجویان با توجه به چالش های فراروی آن ها امری ضروری محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ابعاد روابط میان فردی دانشجویان دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی، تعداد 770 نفر از دانشجویان تمام مقاطع تحصیلی رشته های دانشگاه تبریز و علوم پزشکی تبریز با روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد آزمون مهارت های بین فردی فترو
    (Fetro) بود که دارای 65 سوال پنج درجه ای با مقیاس لیکرت در چهار بعد حفظ و توسعه ی ارتباطات، مهارت های ارتباطی، حل تعارض و همدلی است. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس چندسویه تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در مجموع 750 پرسشنامه تکمیل و تحلیل شد، که تعداد 423 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و 327 نفر از دانشجویان علوم پزشکی تبریز بودند. دانشجویان دو دانشگاه مذکور در مهارت های بین فردی تفاوت معناداری باهم داشتند (05/0>P). نتایج نشان داد میانگین نمره دانشجویان دانشگاه تبریز در مولفه توسعه و حفظ ارتباطات (023/0= P) و همدلی(020/0= P) بیش تر از میانگین دانشجویان علوم پزشکی تبریز است. همچنین میانگین نمره مهارت های بین فردی در بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری نشان داد (05/0>P). از نظر سطح تحصیلات تفاوت معناداری بین آن ها مشاهده ‎نشد (05/0
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد دانشجویان دانشگاه تبریز از نظر مهارت های بین فردی نسبت به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در وضعیت مطلوب تری قرار دارند. پیشنهاد می شود بهبود مهارت های روابط بین فردی در دانشگاه علوم پزشکی مورد توجه بیش تر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت های بین فردی، مهارت های ارتباطی، همدلی، حل تعارض، دانشجویان علوم پزشکی
  • شبنم رزمجویی*، حیدر علی عابدی، رضا مسعودی صفحات 430-439
    مقدمه
    ارزش های حرفه ای، بخش عمده و مهم عملکرد حرفه پرستاری را تشکیل می دهند. یادگیری مفهوم این ارزش ها و ایجاد شرایطی جهت توسعه و تکامل آنها امری ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی ارزش های حرفه ای و اخلاقی ارائه مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با شرکت 150 نفر از پرستاران بیمارستان شهید چمران شیراز به صورت نمونه در دسترس در سال 1394 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ای دو قسمتی مشتمل بر ویژگی های دموگرافیک پرستاران و مقیاس بازنگری شده ی ارزش های حرفه ای پرستاری (NPVS-R) شانک و ویس در پنج بعد (مراقبت، عمل گرایی، حرفه ای شدن، اعتماد و عدالت) و مقیاس پنج گزینه ای لیکرت از بی اهمیت تا بسیار مهم جمع آوری شد. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در بین مولفه های مربوط به ارزش های حرفه ای در پرستاران بیش ترین میانگین امتیاز مربوط به مولفه ی عدالت با میانگین 79/0±91/3 و کم ترین میانگین امتیاز مربوط به مولفه ی عمل گرایی با میانگین 74/0±31/3 بودهاست. میانگین امتیاز کل سوالات پرسش نامه ارزش های حرفه ای در پرستاران برابر 53/0±72/3 بود. اولویت بندی ابعاد ارزش های حرفه ای از دیدگاه پرستاران به ترتیب شامل بعد عدالت، مراقبت، اعتماد، حرفه ای شدن، عمل گرایی بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد پرستاران آن دسته از ارزش های پرستاری را که به طور مستقیم با شغل آنها ارتباط دارد را مهم می شمارند. بنابراین درک اهمیت برخی از ابعاد یامولفه های ارزش های حرفه ای که مرتبط با برخی از وظایف غیر مستقیم پرستاران است نیاز به حمایت بیش تری دارد و لازم است آموزش تمام ابعاد ارزش های حرفه ای و اخلاقی در دوران تحصیلی پرستاران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش های حرفه ای، ارزش های اخلاقی، پرستاران، مراقبت های پرستاری
  • حبیب الله رضایی، فریبا حقانی صفحات 440-453
    مقدمه
    پیشرفت های تکنولوژی، افزایش انفجار آمیز اطلاعات و علوم، لزوم تغییر در نیازهای آموزشی دانشجویان و تغییر در سیستم آموزشی را می رساند. محققان مقاومت در برابر تغییر را یکی از دلایل مهم عدم موفقیت تغییرات می دانند. هدف این مطالعه شناسایی علل مقاومت در برابر تغییر بر اساس مرور متون و ارائه راه کارهایی برای غلبه بر آن بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مروری، مقالات، کتب و پایان نامه های پایگاه های اطلاعاتی شاملSID، Magiran، Pubmed، google scholar و Eric در بازه زمانی 1379تا 1393با استفاده ازکلید واژه های تغییر رفتار، مقاومت در برابر تغییر، مدل های تغییر رفتار، مدیریت تغییر، مدیریت تحول و موانع تغییر و نیز ترجمه لاتین این واژه ها مورد جستجو قرارگرفت. مقالات به زبان های فارسی و انگلیسی وارد مطالعه شد.
    نتایج
    در جستجوی صورت گرفته 2538 مقاله، کتاب و پایان نامه یافت شد. پس از مطالعه مقالات با توجه به هدف مطالعه 52 مقاله، 2 پایان نامه و 7 کتاب مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از این بررسی در دو دسته ی علل مقاومت در برابر تغییر و راه کارهایی برای غلبه بر این علل قرار داده شد. 16 دلیل شامل توجه و ادراک انتخابی، عادت، مسائل امنیتی، دلایل اقتصادی، انگیزه پایین، دلایل روانی، عوامل گروهی، عوامل فردی، نداشتن زمان کافی جهت تمرکز بر تغییر، سهیم نبودن کارکنان در ارزش های حاکم بر تغییر، فقدان نیاز آشکار، دلایل سیاسی، فقدان پشتیبانی، موانع فرهنگی و مدیریتی، تامین و بازگشت و بی اعتمادی علل مقاومت در برابر تغییر بود. چند راه کار برای غلبه بر این علل ارائه شد.
    نتیجه گیری
    علل مقاومت در برابر تغییر متعدد و متنوع است. دلایل اقتصادی، دلایل امنیتی، سهیم نبودن کارکنان در ارزش های حاکم بر تغییر و فقدان پشتیبانی از مهم ترین دلایل مقاومت در برابر تغییر است. برای اجرای موفق تغییر، باید راه کار‎های مناسب غلبه بر این علل را به‎کار بست.
    کلیدواژگان: مدیریت تغییر، مقاومت در برابر تغییر، مدل تغییر رفتار
  • منیره پیران، ناصر ناستی زایی* صفحات 454-464
    مقدمه
    رفتار اخلاقی از موضوعات مهم تمامی سازمان ها و به ویژه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی است که می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله سرمایه فکری و مسوولیت پذیری اجتماعی قرار بگیرد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه سرمایه فکری و مسوولیت پذیری اجتماعی با رفتار اخلاقی اعضای هیات علمی انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و روش جمع آوری داده ها بررسی پیمایشی بود. جامعه آماری شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 183 نفر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه سرمایه فکری (بونتیس، 1998) با ضریب آلفای 83/0، پرسشنامه مسوولیت پذیری اجتماعی (قلاوندی و همکاران، 1393) با ضریب آلفای 81/0 و پرسشنامه رفتار اخلاقی (سوانسون و هیل، 1993) با ضریب آلفای 91/0 بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه هم زمان استفاده شد.
    نتایج
    مقدار ضرایب همبستگی سرمایه فکری و مولفه های آن: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای با رفتار اخلاقی به ترتیب برابر با 402/0، 297/0، 225/0 و 229/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سرمایه فکری 17 درصد از واریانس رفتار اخلاقی را تبیین می کند (05/0p<). هم چنین مقدار ضرایب همبستگی مسوولیت پذیری اجتماعی و مولفه های آن: اقتصادی، قانونی، اخلاقی و خیرخواهانه با رفتار اخلاقی به ترتیب برابر با 507/0، 291/0، 414/0، 38/0 و 367/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مسوولیت پذیری اجتماعی 9/25 درصد از واریانس رفتار اخلاقی را تبیین می کند(05/0p<).
    نتیجه گیری
    با ارتقای سرمایه فکری و مسوولیت پذیری اجتماعی اعضای هیات علمی می توان انتظار به بود رفتار اخلاقی آنان را داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مسوولیت پذیری اجتماعی، رفتار اخلاقی، اعضای هیات علمی
  • حمیدرضا افتخاریان*، مریم خوش خواهش، باربد ضمیری صفحات 465-467
    نیازسنجی آموزشی دقیقا معلوم می کند که چه پرستارانی نیازبه آموزش دارند و به چه آموزش های نیاز دارند. عدم توانایی پرستاران در انجام مراقبت های پرستاری و ایفای نقش های مربوطه مطابق اصول جدید موجب پایین آمدن کیفیت خدمات پرستاری می گردد. در مطالعه ای که سال 2008 در کشور کره با روش دیکوم به بررسی و تحلیل شغل پرستاران پرداخت5 وظیفه ی اصلی، 23 وظیفه فرعی و 86 تکلیف فرعی مشخص شد، که مراقبت های حرفه ای پرستاری به عنوان مهم ترین وظیفه ی اصلی در اولویت اول قرار گرفت(1). مطالعه دیگر در سال 2009 با بررسی نیازهای آموزشی پرستاران شاغل در واحدهای مراقبت حاد بیمارستانی در نیوزلند، یک مجموعه از نیازهای آموزشی تهیه نمودند، بعضی از این موارد شامل شناخت بیش تر موارد اورژانسی، مداخلات فوری، فارماکولوژی و نحوه پرستاری بیماران به شدت بدحال بود(2). هدف محقق در این پژوهش تعیین نیازهای آموزشی کارکنان پرستاری در دانشکده دندانپزشکی شیراز و تعیین عوامل موثر بر آن به منظور تدوین برنامه های واقعی، مبتنی بر نیازهای آموزشی پرستاران است.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی
  • شروین سادات هاشمیان، آرش نجیمی* صفحات 468-469
    گاهی نمونه هایی از مقالاتی را می توان یافت که در شکل یکسان، در دو مجله منتشر می شوند. این نقض شدید و بدیهی اخلاق است زیرا بیانگر ادعای جعلی اصلی یک مقاله است. در صورتی که شواهدی مبنی بر قصد واقعی برای جعل وجود داشته باشد این نقض اخلاق، جدی تر می شود مانند زمانی که یک بدنه یکسان با عناوین و چکیده ای متفاوت به چاپ می رسد. در مقاله هگزهام (Hexham)، این موضوع به عنوان «تقلب یا جعل بازیافتی» ذکر شده است زیرا استدلال، مثال ها، شواهد و نتایج بدون توسعه ایده های جدید یا ارایه شواهد بیش تر یکسان باقی می ماند (1).
    به عبارت دیگر، زمانی که دو کار تنها ظاهرا از هم تفاوت دارند ولی به صورت کارهای متفاوت و مجزا ارائه می شوند، به آن تقلب یا جعل بازیافتی می گویند. از نظر رویگ (Roig)، این فرایند موسوم به« نشر حشو» یا « نشر مکرر» است که از نظر او در منابع زیست پزشکی به یک مساله مهم تبدیل شده است. در برخی زمینه ها، نشر یا انتشار چند باره یک کار علمی در بیش از یک مجله به صورت یک انحراف جدی از اصول و شیوه های پذیرفته شده و به صورت یک سوء رفتار قابل پیگرد قانونی تلقی می شود. علی رغم شکل نسبتا مفرط ذکر شده، در برخی از موارد حالات تعدیل کننده ای در نشر مکرر مقالات نیز وجود دارد که آشنایی و در نظر گرفتن اصول آن برای نویسنگان مقالات لازم و حیاتی است(2).
    یکی از این موارد در این زمینه، ارسال مقاله به سردبیران دو مجله در زمینه های کاملا متفاوت است (برای مثال محور یک مجله به طور تخصصی مربوط به یک رشته خاص در علوم پزشکی است و یک مجله دیگر دارای رویکرد عمومی در زمینه سلامت است). این موضوع مستلزم اعلام به موقع نویسنده به هر دو سردبیر است. در صورتی که هر دو سردبیر مقاله را برای انتشار بپذیرند، هر یک از آن ها بایستی انتشار موازی را به مخاطبان و خوانندگان مجله اعلام کنند. یکی از موارد شایعی که نویسندگان فارسی زبان در این زمینه درگیر هستند چاپ مقالات به زبان فارسی با هدف قرار دادن مخاطبین داخلی و چاپ مقالات به زبان دیگر با هدف قرار دادن مخاطبین بین المللی است. لازم است نویسندگان توجه نمایند که انتشار یک مقاله در مجله دوم که مستقیما از مقاله اصلی ترجمه شده و یا با اندکی اصلاحات ترجمه شده است، مستلزم اعلام به سردبیر هنگام ارسال مقاله است(3).
    مورد خاص دیگر در این مقوله، ارایه یک مقاله به یک سمینار همراه با ارسال آن به یک مجله بعد از همایش و یا احتمالا به طور موازی با آن است. قواعد مربوط به این فرایند در میان رشته ها و مجلات مختلف متغیر است. همان طور که در مطالعه کولبرگ و کوبوروف (Collberg، Kobourov) ذکر شده است، IEEE و ACM دارای سیاست های رسمی در خصوص این موضوع هستند به طوری که در مورد ACM، وجود 25 درصد از اطلاعات جدید به صورت یک قاعده مطرح است. از سوی دیگر، برخی دیگر از سیاست ها صرفا این است که نویسندگان باید تصریح نمایند که پیش نویس مقاله در حال حاضر در هیچ مجله دیگر یا هیچ همایش دیگری تحت داوری نیست(4). به علاوه، همایش های با اعتبار بالا غالبا دارای تمهیداتی مناسب با مجلات مانند روش «بررسی سریع مقالات» برای انتشار مقالات پس از همایش هستند. اگر چه در این موارد نیز یک انتظار رایج این است که مقاله ارسالی به مجله به منظور منعکس کردن بازخورد های دریافت شده در همایش، تا زمان انتشار توسعه بیش تری یابد(5).
    یک مورد ویژه دیگر می تواند موسوم به «انتشار مجدد رسمی» باشد برای مثال، در کتاب هایی که مقالات منتشر شده قبلی بر روی یک موضوع را گردآوری می کنند. ارایه مجدد به خودی خود خطا یا اشتباه بزرگی نیست، به شرطی که این ارایه مجدد در ابتدا به ناشر (انتشاردهنده مجدد) و به مخاطب اعلام شود (البته در صورتی که نویسنده دارای حق مالکیت نباشد، گواهی نیز نیاز است). اعلان در این موارد نمی تواند از طریق استناد یا ذکر در فهرست منابع صورت گیرد. یک اعلان مجزا ترجیحا هم در مقدمه سردبیر و هم قبل یا بعد از متن مقاله نیاز است(6). در نهایت امید است، این دست نوشته، مورد توجه خوانندگان قرار گیرد و با رعایت این نکات اندک، سبب بهبود رعایت اصول بنیادین در انتشار و در نتیجه افزایش اطمینان به مقالات محققین ایرانی در سراسر جهان گردد.
  • داود محمدی، مهین قمی*، زهرا مسلمی، محمد عباسی صفحات 470-481
    مقدمه
    یکی از هدف های آموزش عالی تربیت دانش آموختگانی خوب و با شخصیتی سالم و سازگار است. همچنین سازگاری تحصیلی ازمباحث بنیادی و بسیار گسترده روان شناسی محسوب می شود. به جهت شناسایی عوامل مرتبط با آن، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط راهبردهای فراشناختی، سازگاری تحصیلی و عملکرد تحصیلی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1394 انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی همبستگی، نمونه ای شامل303 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بر حسب جنسیت، از شش دانشکده پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری و مامایی، پیراپزشکی، بهداشت و طب سنتی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد حالت فراشناختی اونیل (O''neill) و عابدی و پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (Baker & Siryk) جمع آوری شد. سپس اطلاعات با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین راهبردهای فراشناختی با سازگاری تحصیلی (379/0=r ؛ 000/0=p) و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (173/0=r ؛ 004/0=p). همچنین بین نمره سازگاری تحصیلی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معناداری به دست آمد (306/0=r ؛ 0001/0=p). نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که راهبردهای فراشناختی و پیشرفت تحصیلی به شکل مثبت و معناداری پیش بینی کننده سازگاری تحصیلی هستند و حدود 20 درصد از واریانس سازگاری تحصیلی از طریق این دو متغیر تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، بین راهبردهای فراشناختی، سازگاری تحصیلی و عملکرد تحصیلی ارتباط وجود دارد. بنابراین، مدرسان باید در آموزش این مهارت ها به فراگیران بکوشند تا از این طریق آنان را به یادگیرندگان فعال و سازگار مبدل سازند.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، سازگاری تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • نادیا مشایخی، فریبا حقانی*، بابک عشرتی صفحات 482-493
    مقدمه
    آموزش مداوم نیروی انسانی بخشی تفکیک‎ناپذیر از وظایف دانشگاه های علوم پزشکی در ارائه خدمات مطلوب و پاسخ گویی به نیازهای جامعه است که به شیوه های متفاوتی از جمله کارگاه های آموزشی به اجرا در می آید. این پژوهش با هدف بررسی میزان رعایت اصول طراحی و اجرای کارگاه های آموزشی در حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی درسال 1393 انجام گرفت. جامعه ونمونه پژوهش کلیه کارگاه های آموزشی ضمن خدمت کارکنان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک بود که به تعداد 28 کارگاه به شیوه سرشماری وارد مطالعه شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از چک لیست محقق ساخته پس از تایید روایی و پایایی استفاده شد. هچنین از پرسشنامه نظرسنجی که در هرکارگاه به صورت تصادفی بین 20نفر و در مجموع 560 فراگیر توزیع گردید نیز استفاده شد. نتایج با استفاده از شاخص‎های پراکندگی و مرکزی تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین امتیاز طراحی کارگاه ها با اکتساب 07/9±18/78 از 100 نمره در حد مطلوب و اجرا با میانگین، 72/7±47/60 در حد متوسط به دست آمد. بالاترین میانگین امتیاز طراحی از 5 نمره مربوط به مطابقت محتوا با اهداف (76/0±71/4) و پایین ترین مربوط تعداد مناسب شرکت کنندگان (72/0±67/2)، اطلاع فراگیران ازپیش نیازها (57/1±95/2) و تناسب زمان مباحث نظری و کارگروهی (94/0±3) بود. در اجرا بیش ترین امتیازمربوط به رفتار و تاثیر مدرسین در یادگیری (72/0±23/4) وضوح اهداف (74/0±18/4) و کم ترین در زمینه دقت علمی محتوا (99/0±95/1)، عدم ارتباط کامل محتوا با نیاز فراگیران (24/1±02/2) و اجرای نامناسب کارهای گروهی (48/1±23/3) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از مطلوب بودن طراحی کارگاه ها بود، اما اکثر فراگیران اجرا را متوسط ارزیابی نمودند. لذا پیشنهاد می گردد ضمن برگزاری دوره های آموزشی برای مجریان در زمینه نحوه اجرای کارگاه، به رفع نقاط ضعف طراحی نیز توجه گردد.
    کلیدواژگان: کارگاه، کارگاه آموزشی، طراحی آموزشی، نیازسنجی، نیازسنجی آموزشی
  • رقیه پورصابری* صفحات 494-503
    مقدمه
    مرور مطالعات نشان داد تاکنون پژوهش های متعددی درحیطه ی تعیین شخصیت و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی انجام گردیده است، اما در هیچ مطالعه ای ارتباط تیپ های شخصیت مایرز/بریگز با پیشرفت تحصیلی مورد بررسی قرار نگرفته است. لذا این پژوهش با هدف تعیین نیم رخ شخصیتی مایرز/بریگز و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردید.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی -همبستگی جامعه آماری شامل کلیه ی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 93-1394 بود. حجم نمونه 150نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری از نوع غیراحتمالی (در دسترس) بود. ابزار پژوهش سیاهه تیپ شناسی مایرز/بریگز (فرمM) و معدل تحصیلی بود. داده ها با روش های آماری ماتریس همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    رایج ترین تیپ شخصیتی در میان دانشجویان شرکت کننده در این پژوهش، تیپ شخصیتی برون گرای شمی عقلانی قضاوت گرا (ENTJ)، با فراوانی7/22درصد و نادرترین تیپ شخصیتی، درون گرای شمی احساسی ملاحظه گرا (INFP)، با فراوانی7/0درصد بود. برون گرایی با پیشرفت تحصیلی ارتباط معنادار معکوس نشان داد (011/0، p= 207/0r=). تحلیل رگرسیون نشان داد درون گرایی، 4درصد پراکندگی پیشرفت تحصیلی را تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    بر طبق یافته های پژوهش، شخصیت یکی از ابعاد اساسی در رشد انسان است و نقش محوری در موفقیت فرد دارد. لذا باید نوع تیپ شخصیت یادگیرنده را در برنامه ریزی های تحصیلی گنجاند.
    کلیدواژگان: نیم رخ شخصیت، مایرز، بریگز، پیشرفت تحصیلی
  • شهرام یزدانی، زهره خوش گفتار*، سلیمان احمدی، سید عباس فروتن صفحات 504-515
    مقدمه
    با گذر از عصر دیجیتال و ورود به عصر سایبر در دنیای تکنولوژی، متخصصین علوم پزشکی برای تامین نیاز های اطلاعاتی و ارتباطی خود ناگزیر به استفاده از سیستم های مفهومی متفاوتی شده اند. هر کدام از مفاهیم علمی نوظهور دارای بار معنایی خاصی هستند که باید در زمینه خود باز تعریف شوند، تا بتوان در سیستم های مفهومی علوم تخصصی از جمله آموزش پزشکی از آنها بهره برد. هدف از این مطالعه بررسی سیستم مفهومی شکل گرفته ناشی از تغییرات یادگیری مبتنی بر تکنولوژی در نظام آموزش علوم پزشکی، با نگاهی نقادانه و پیشنهاد مفهوم آموزش پزشکی سایبری در سیستم یادگیری علوم پزشکی است.
    روش ها
    این مطالعه مروری در سال 1394با رویکرد مرور نیمه نظام مند متون و با دیدگاهی نقادانه انجام شد ، مفاهیم کلیدی در موضوع مورد پژوهش در پایگاه های اطلاعاتی مرتبط (پایگاه پاب مد سنترال و گوگل اسکولار ) در بازه زمانی 1980 تا 2015 میلادی، با کلید واژه های تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، آموزش پزشکی، تکنولوژی آموزشی، یادگیری مبتنی بر تکنولوژی، یادگیری سایبری، انفورماتیک پزشکی، جستجو شدند.
    نتایج
    تلفیق مفاهیم و اصطلاحات علوم انفورماتیک و یادگیری، ترمینولوژی گسترده ای را وارد چرخه علمی نموده است. گستردگی و ناهمگونی مفاهیم، در حیطه آموزش پزشکی مبتنی بر تکنولوژی، مدیریت محتوای علمی را دشوار ساخته است. در این پژوهش نهادینه سازی مفهوم سایبر در سطوح مختلف نظام آموزش پزشکی، با هدف مدیریت دانش علوم پزشکی در عصر معاصر و آماده سازی یک سیستم مفهومی تخصصی برای نسل آینده پزشکان و سایر متخصصین علوم سلامت پیشنهاد شد.
    نتیجه گیری
    تفکر نقادانه و اتخاذ رویکردهای هوشمندانه برای بازنگری و حتی بازتعریف برخی مفاهیم مبتنی بر تکنولوژی در حیطه آموزش پزشکی از مفاهیم پایه تا طراحی، شکل گیری و توسعه مراکز علمی آینده مانند دانشگاه های پزشکی مجازی ضروری است.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر تکنولوژی، یادگیری سایبری، آموزش پزشکی، انفورماتیک پزشکی
  • معصومه باقرپور *، حسن عبدالله زاده، زهرا سلامتی صفحات 516-524
    مقدمه
    شکیبایی و ارتباط مناسب هنگام رویارویی پرستاران با بیمار بستگی زیادی به جهان بینی پرستار و چگونگی ارتباطش با جهان هستی (معنویت) دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرآموزش مهارت های معنوی بر انگیزه تحصیلی و سبک های ارتباط با بیمار دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد گرگان بود.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر یک پژوهش شبه تجربی با روش پیش آزمون - پس آزمون با گروه شاهد بود. بدین منظور30 نفر بعنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه انگیزه تحصیلی هرمنس و پرسشنامه ارتباط محمد وکیلی بود. برنامه آموزش مهارت های معنوی طی12 جلسه ی 90 دقیقه ای و در مدت پنج هفته متوالی به دانشجویان ارائه گردید. گروه شاهد درمعرض هیچ مداخله ای قرار نگرفت. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معناداری بین میانگین نمرات انگیزه تحصیلی دانشجویان قبل از مداخله از مجموع 116 نمره (84/6±87/67) و بعد از مداخله در گروه تجربی (45/16±13/96) مشاهده شد(946/7=F، 009/0=P). آموزش مهارت های مراقبت معنوی در گروه تجربی تاثیر مثبتی بر ارتباط غیرکلامی با بیمار قبل از مداخله (62/4±13/55) و بعد از مداخله (44/5±07/63) داشت (81/4= F، 037/0=P). این تاثیر برا ی سبک ارتباط کلامی با بیمار معنادار نبود (070/0=F، 794/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، آموزش مهارت های مراقبت معنوی انگیزه تحصیلی دانشجویان پرستاری را افزایش داد. همچنین این مداخله آموزشی باعث ارتقا سبک غیرکلامی ارتباط با بیمار در دانشجویان پرستاری شد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های معنوی، انگیزه ی تحصیلی، سبک های ارتباط با بیمار
  • بهاره طحانی*، علیرضا فرزانه خو، جابر یقینی صفحات 525-533
    مقدمه
    ارتقای سلامت افراد جامعه با استفاده از امکانات مکان های مذهبی به عنوان راهکاری جهت حوزه های مختلف طب در جهان مطرح شده است. در حوزه دندانپزشکی در ایران کمتر چنین برنامه هایی طرح ریزی شده است. مطالعه حاضر برآن است تا ضمن معرفی یک روش نوین ارائه خدمات دندانپزشکی با استفاده از یونیت های سیار در مکانی مذهبی رضایت دانشجویان و اساتید را از دستاوردهای آموزشی آن بررسی کند.
    روش ها
    دراین مطالعه توصیفی، ابتدا یونیت های سیار دندانپزشکی در سال اجتماعات مکان مذهبی (زینبیه اصفهان) جهت ارائه خدمت به مردم محروم منطقه استقرار یافت. کلیه دانشجویان سال آخر دندانپزشکی (75 نفر) به صورت سرشماری انتخاب و در طی دوهفته ضمن معاینه و ارائه طرح درمان جامع با توجه به اولویت بیمار، بخشی از خدمات درمانی مورد نیاز را نیز ارائه دادند. مراجعین اقشار محروم منطقه بودند. بعد از یک نیمسال اجرا، برنامه از طریق سنجش رضایت 30 نفر از دانشجویان شرکت کننده و 5 نفر اساتید همراه (انتخاب به صورت تصادفی) با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته 10 آیتمی پس از تایید پایایی و روایی صورت گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نمره میانگین کل 5/0±1/3 بود. 60% دانشجویان تاثیر برنامه در افزایش توانمندی هایشان را زیاد یا خیلی زیاد در درمان های بالینی ترمیمی و پیشگیرانه وبرقراری ارتباط موثر با بیماران گزارش کردند. کم ترین رضایت در افزایش توانمندی آنها برای انجام خدمات درمان ریشه گزارش شد.
    نتیجه گیری
    رضایت دانشجویان از طرح در زمینه افزایش توانمندی های ارائه خدمتشان در زمینه برقراری ارتباط با بیماران، خدمات پیشگیرانه و برخی درمان های دندانپزشکی بالا بود.
    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی مبتنی بر جامعه، ارتباط پزشکی، مذهب، دانشجویان دندانپزشکی، مذهب، ایران
  • سارا شهسواری، زهره بادیه پیمای جهرمی* صفحات 534-536
    از عمده عوامل مهم رشد و توسعه هر کشوری نیروی انسانی نخبه است و برنامه ریزی برای شناسایی و رشد استعدادهای درخشان جزء برنامه آموزشی هر کشوری است. این افراد نیاز به برنامه های آموزشی و خدمات متمایز دارند تا بتوانند برای خود و جامعه کارامد باشند(1).
    همچنین با توجه به این که دوران آموزش عالی مرحله مهمی از شکوفایی استعدادهای درخشان در جامعه و در عین حال دوره ی خطیری برای جذب استعدادها به خارج از کشور است، لازم است که دانشگاه ها برای انجام اقدامات زیربنایی در جهت جلب استعدادها برنامه ریزی کنند(2). در کشور ایران در سال های اخیر فعالیت هایی در این زمینه آغاز گردیده است. دانشگاه ها با معرفی دانشجویان دارای رتبه های بالا به عنوان استعداد درخشان درصدد تشویق و جلب و نگهداری این افراد به شکل پویا و فعال هستند(3).
    نویسندگان در خصوص آیین نامه دانشجویان استعداد درخشان دو مورد را که به نظر می رسد نیاز به توجه و بازنگری دارد به حضورتان اعلام می دارند.
    الف- طبق آیین نامه استعدادهای درخشان مصوب 17/4/1393 در بند 1-2 شاخص های «ط» و «ی» به ترتیب اشاره گردیده است که 1% دانشجویان برتر هر رشته با ورودی مشترک در هر دانشگاه در پایان هر سال تحصیلی به شرط کسب معدل کل حداقل 17 در آن سال تحصیلی و 10% برتر دانش آموختگان هر رشته با ورودی مشترک در مقاطع کارشناسی و بالاتر در هر دانشگاه با کسب معدل کل حداقل 17 به عنوان دانشجوی استعداد درخشان محسوب می گردند و در ادامه بدین ترتیب توضیحات آورده شده است که بدیهی است واجدین شرایط بند «ط» (10% برتر دانش آموختگان) می توانند فقط از تسهیلات آموزشی پایان دوره (استفاده از سهمیه با شرکت در آزمون ورودی مقاطع بالاتر آیین نامه تسهیل ادامه تحصیل دانشجویان و دانش آموختگان ممتاز و استعداد درخشان به مقاطع بالاتر و تسهیلات مربوط به گذراندن طرح مطابق بند 5 ماده 3 این آیین نامه) استفاده نمایند.
    همان طور که ملاحظه می شود در متن آیین نامه «دانشجویان و دانشجویان مقاطع کارشناسی و بالاتر» ذکر گردیده است که شامل مقاطع مختلف می گردد. با توجه به این که درجه دکتری تخصصی(PhD) خود بالاترین مرحله دانش پژوهی و پیشرفت تحصیلی در بسیاری از رشته ها است(4). عملا تسهیلات شرکت در آزمون ورودی مقاطع بالاتر شامل این گروه از دانشجویان نمی گردد. همچنین در خود بند 5-3 اشاره گردیده است که دانش آموختگان مقاطع Ph.D و تخصصی بالینی مشمول این بند آیین نامه نیستند که بتوانند با رعایت مصوبات آیین نامه اجرایی قانون خدمت پزشکان و پیراپزشکان، خدمات موضوع قانون مذکور را در سازمان ها و مراکز آموزشی، پژوهشی، درمانی و یا مدیریتی مرتبط با دانشگاه های علوم پزشکی یا وزارت بگذرانند. بنابراین دانش آموختگان مقطع Ph.D نمی توانند از تسهیلات مربوط به گذراندن طرح نیز استفاده نمایند و از سوی دیگر بسیاری از دانشجویان مقطع دکتری تخصصی مشمول قانون طرح نیستند و یا قبل از شروع دوره دکتری تخصصی، تعهدات طرح را گذرانده و به عنوان هیات علمی در مراکز آموزشی و پژوهشی مشغول به کار هستند.
    بنابراین به عنوان یک نتیجه کلی، در آیین نامه استعداد های درخشان تسهیلات ویژه و کارآمدی جهت دانشجویان دکتری تخصصی در نظر گرفته نشده است و سایر تسهیلات آموزشی نیز مطابق برنامه این گروه از دانشجویان قابل استفاده نیست.
    از این رو پیشنهاد می گردد بر اساس بند 4-3 بخش «د» آیین نامه که به فراهم نمودن امکانات لازم برای شرکت دانشجویان استعداد درخشان در کنفرانس های علمی و کارگاه های آموزشی داخل و خارج از کشور اشاره گردیده است، برای دانشجویان دکتری تخصصی (PhD) تسهیلاتی نظیر ایجاد فرصت های مطالعاتی در داخل و خارج از کشور ارائه شود که موجبات رضایت مندی و شکوفا شدن آنان فراهم گردد. به علاوه پیشنهاد می شود تسهیلات جهت جذب و استخدام دانشجویان استعداد درخشان مقطع دکتری تخصصی در دانشگاه ها و مراکز دولتی فراهم گردد.
    به دلیل این که جلب رضایت مندی دانشجویان می تواند بر نگرش مثبت آنها به رشته تحصیلی خود در جهت ایجاد انگیزه و ارتقای کیفیت آموزش موثر باشد(5)، از جمله وظایف کارکنان، محققان و مسوولان امور آموزشی کشور این است که با شناسایی علل و موانع پیشرفت، از به هدر رفتن این سرمایه ها جلوگیری به عمل آورده و در جذب استعدادهای درخشان برنامه ریزی صحیح و دقیق به عمل آورند(3).
    همچنین در بند 1-2 شاخص«ز» آیین نامه استعداد های درخشان 5/2% برتر پذیرفته شدگان کشوری در هریک از آزمون های متمرکز جامع علوم پایه پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، جامع پیش کارورزی پزشکی، پذیرش دستیار پزشکی و دندانپزشکی به عنوان دانشجوی استعداد درخشان محسوب می گردند.
    با توجه به تفویض فرآیند برگزاری آزمون های جامع علوم پایه و پیش کارورزی به قطب های آموزشی کشور از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پیشنهاد می گردد آزمون جامع دکتری تخصصی گروه های مختلف علوم پزشکی نیز به همین شکل برگزار گردد تا بدین ترتیب بتوان در مقطع دکتری تخصصی نیز دانشجویان استعداد های درخشان را شناسایی و به بند مذکور اضافه نمایند.
    نویسندگان معتقدند با بازنگری در آیین نامه استعداد های درخشان می توان به نحو مطلوب تری از پتانسیل های دانشجویان استعداد های درخشان به ویژه دانشجویان مقطع دکتری تخصصی استفاده نمود و آنان را در امر پیشرفت و خودشکوفایی ترغیب نمود.
    کلیدواژگان: استعداد درخشان
  • زهرا شیخ علیپور، مژگان لطفی، لیلا ولیزاده*، فضا ویرانی صفحات 537-551
    مقدمه
    از سال1387 برنامه دوره کارشناسی هوشبری برای اولین بار در کشور اجرا شد و تاکنون نیز ادامه دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی نقادانه رشته هوشبری براساس مدل ارزیابی ایزنر است.
    روش ها
    در این مطالعه، از روش کیفی برای ارزشیابی برنامه آموزشی کارشناسی هوشبری با استفاده از مدل نقادی و خبرگی ایزنر استفاده شد. براساس این مدل، برنامه آموزشی کارشناسی هوشبری و محیط آموزشی در حیطه های توصیف، تفسیر و ارزیابی، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق مشاهده، مصاحبه و مرور منابع جمع آوری گردید. سپس نتایج در جمع اساتید صاحب نظر و دانشجویان دوره دکتری دانشکده پرستاری و مامایی تبریز مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    با وجود این که در اکثر کشورهای دنیا برنامه دوره هوشبری به صورت کارشناسی ارشد پرستاری ارائه می گردد، در ایران به صورت کارشناسی پیوسته ارائه می شود. کدهای اولیه استخراج شده از مصاحبه های انجام گرفته، در چهار تم خلاصه گردید: عدم توجه به بستر، بلاتکلیفی، عدم افتراق سطوح تحصیلی و نابسامانی آموزشی. همچنین براساس نتایج به دست آمده از نظر فضای آموزشی و امکانات رفاهی برای دانشجویان و اعضای هیات علمی کمبودهایی وجود دارد. برای آموزش بالینی از مربیان حق التدریس استفاده می شود که اکثرا در حین شیفت کاری خود آموزش دانشجویان را پوشش می دهند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که باتوجه به نوپا بودن این دوره و اهمیت مراقبت از بیماران تحت بیهوشی، باید ارزیابی از برنامه به صورت جامع انجام گیرد و تغییرات لازم در آن داده شود. همچنین مشخص گردد که آیا این برنامه توانسته میزان و کیفیت مراقبت از بیماران که هدف نهایی برنامه است را بالا ببرد و در مورد ادامه یا پایان دوره تصمیم گیری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، هوشبری، اتاق عمل، مدل ارزیابی ایزنر
  • هدایت الله عسگری، وحید عشوریون*، سهیلا احسانپور صفحات 552-560
    مقدمه
    یکی از قوی ترین ابزارهای آموزش و ارزشیابی دانشجویان به خصوص دانشجویان پزشکی و رشته های وابسته کارنامه عملکرد (Log Book) است این پژوهش با هدف طراحی، اجرا و رضایت سنجی اساتید و فراگیران از لاگ بوک کارآموزی 2 در عرصه دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی انجام شد.
    روش ها
    دراین پژوهش توصیفی جمعیت مورد مطالعه 44 نفر از دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی و6 نفر از اساتید دوره کارآموزی در عرصه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1394 بودند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. پژوهش در دو مرحله، طراحی و به کارگیری لاگ بوک و رضایت سنجی به وسیله پرسشنامه محقق ساخته اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون من ویتنی و کای اسکولر انجام شد.
    نتایج
    در بخش اول لاگ بوک شامل 21 قسمت برای کارآموزی تهیه گردید و در یک گروه 22 نفری از دانشجویان اجرا و نتایج با گروه شاهد مقایسه شد. میانگین سطح رضایت اساتید در گروه روش متداول 6/4±38 و در گروه روش جدید 1/8±7/36 بود که از نظر آماری با استفاده از آزمون من ویتنی این اختلاف غیرمعنادار (87/0p=) بود. سطح رضایت دانشجویان در گروه روش متداول 3/6±8/37 و در روش جدید 8±6/41 و اختلاف آن معناداربود (047/0، p= 5/175z=).
    نتیجه گیری
    استفاده از دفترچه ثبت مهارت های بالینی برای آموزش و ارزشیابی کارآموزان در عرصه دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، ضمن ایجاد انگیزش و افزایش رضایت دانشجویان روش یکسان در فرآیند آموزشی کارآموزی در عرصه را فراهم می کند ولی در دستیابی به تمام اهداف و حداقل های یادگیری نیاز به بازنگری دارد و به کارگیری آن مستلزم انجام مطالعات وسیع تر است.
    کلیدواژگان: کارنامه عملکرد، کارآموزی در عرصه، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، ارزشیابی
  • سیدعلی خالقی نژاد، حسن ملکی*، مقصود فراستخواه، عباس عباس پور صفحات 561-575
    مقدمه
    برنامه درسی از عناصر کلیدی آموزش عالی برای انتقال دانش، نگرش و مهارت به دانشجویان به شمار می آید که نیازمند تحلیل و بازنگری مداوم هستند. مطالعه حاضر با هدف ارائه چارچوب مفهومی ارزشیابی برنامه درسی قصد شده دوره کارشناسی صورت گرفت
    روش ها
    این پژوهش توصیفی کیفی با مشارکت اعضای هیات علمی دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران و خوارزمی، علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسان آموزشی برنامه ریزی آموزش عالی در سال تحصیلی 95-1394 صورت گرفت. نمونه پژوهش شامل 31 نفر (17 عضو هیات علمی، 12 دانشجوی دوره کارشناسی، 2 کارشناس دفتر برنامه ریزی آموزش عالی) از رشته های دانشگاهی مختلف بود که بر اساس روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار مند صورت گرفت. تحلیل داده ها با تکیه بر رویکرد نظریه زمینه ای سیستماتیک و با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد.
    نتایج
    یافته های به دست آمده منجر به شناسایی پنج مولفه برای چارچوب مفهومی ارزشیابی برنامه درسی قصد شده، گردید شامل: «ارزشیابی فلسفه آموزشی هر رشته»، «ارزشیابی صلاحیت های مورد انتظار»، «ارزشیابی پیامدهای یادگیری»، «ارزشیابی محتوای برنامه درسی»، «ارزشیابی سازمان دهی محتوای برنامه درسی».
    نتیجه گیری
    در مجموع، چارچوب مفهومی ارزشیابی برنامه درسی قصد شده می تواند به عنوان مبنایی برای ارزشیابی برنامه درسی قصد شده در دوره کارشناسی در رشته های مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چارچوب مفهومی، ارزشیابی برنامه درسی، برنامه درسی قصد شده، دوره کارشناسی
  • طاهره چنگیز، بتول اقبالی* صفحات 576-581
    پایه و اساس هر سازمان آموزشی، برنامه ی درسی آن است(1). نظارت و ارزیابی دقیق مراحل طراحی و اجرای برنامه ی درسی (و به عبارتی مدیریت برنامه ی درسی) در سطوح مختلف مدیریتی، می تواند به عنوان مبنای خوبی برای برنامه ریزی در جهت ارتقای نظام آموزشی، مورد استفاده ی مدیران مرتبط با برنامه ی درسی قرار گیرد. عبارت «مدیریت برنامه ی درسی (Curriculum Management)» گاهی مترادف با مدیریت یاددهی- یادگیری و گاه به معنای مدیریت کل سازمان آموزشی در نظر گرفته شده است(2). در هر صورت مدیران برنامه ی درسی برای اعمال مدیریت خود، نیاز به یک سری اطلاعات دارند که صحیح و دقیق باشد و به نحوی به ایشان ارائه شود که بتواند مبنای تصمیم گیری مدیریتی واقع شود. چنانچه حجم این اطلاعات زیاد باشد، برای سازمان دهی مناسب آنها، استفاده از رایانه ضرورت پیدا خواهد کرد. در این نوشتار مفاهیم مرتبط با سامانه ی اطلاعات مدیریت برنامه درسی و کاربردهای آن در دوره ی پزشکی عمومی تشریح می شود.-
    کلیدواژگان: سامانه ی اطلاعات مدیریت برنامه ی درسی
|
  • Gholamreza Kheirabadi *, Laya Golshani, Nasrin Masaeli, Dorna Kheirabadi, Mahdokht Hajrahimi, Mahdokht Hajrahimi Pages 1-8
    Introduction
    Empathy is the art of understanding people's feelings such that the tone or behavior does not imply sympathy. Considering the importance of empathy in the process of caring patients, this study was designed to assess empathy with patients among medical residents in different specialties in Isfahan University of Medical Sciences for possible future intervention planning.
    Methods
    This descriptive-correlational research was performed in Isfahan City in 2013. All residents were selected through census method (286 people). Participants filled out the Jefferson Scale of Physician Empathy and demographic information questionnaires. The empathy scale is a 20-item self-report five point Likert scale. The collected data were analyzed using descriptive statistics and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis test.
    Results
    Ultimately, 274 questionnaires were analyzed. The mean score of empathy in the total sample was 76.62±8.82 (total=100). Mann-Whitney test did not show a significant correlation between empathy score and gender (p=0.19). Psychiatry residents had the highest (82.8±64.96) and orthopedics residents received the lowest (72.5±61.72) mean score. There was a significant difference between empathy scores among residents in different specialties (P=0.015).
    Conclusion
    Regarding the significant correlation of residents’ empathy score and field of study, it could be concluded that empathy is influenced by the clinical education environment and is a teachable subject for medical students.
    Keywords: Empathy, Medical residents, Medical Students, Patient
  • Hasan Kaviani *, Mohammad Reza Nili Pages 9-20
    Introduction
    Considering determinant factors in effective teaching could lead to improvement of education, teaching-learning process and motivate students to learn. The purpose of this study was to perform a meta-analysis of factors affecting effective teaching in medical education.
    Methods
    Meta-analysis method was employed in this research. A total of 30 publications were selected and four general variables were identified after analyzing a large number of theses, articles and research studies on factors affecting effective teaching in medical education from 2001 to 2015. The Comprehensive Meta-analysis software (CMA-2) was used to analyze the collected data.
    Results
    Combining effect sizes in order of importance were calculated for communication skills (ES=0.622), individual characteristics (ES=0.56), teaching skills (ES=0.473) and evaluation skills (ES=0.367); all components were statistically significant (P
    Conclusion
    The results of the meta-analysis indicated that in order of importance, communication skills, individual characteristics, teaching skills and evaluation skills were the most important components affecting effective teaching in medical education.
    Keywords: Meta, analysis, effective teaching, medical education, communication skills, teaching skills
  • Mohsen Adib, Hajbaghery *, Hosein Karimi Pages 21-30
    Introduction
    There are many methods for teaching ECG interpretation, but deciding on the best method is yet to be discussed. The purpose of this research was to examine teaching methods for ECG interpretation and introduce the most effective ones.
    Methods
    This systematic review was conducted by searching through scientific databases of PUBMED, Science Direct, SID and IranMedex. Papers published between 2000 to 2015 were reviewed using the keywords teaching method, electrocardiogram interpretation and ECG interpretation. Finally, 16 papers were selected out of 45 publications.
    Results
    The papers were classified in three categories: common methods of teaching electrocardiogram, the impact of lecture, and the role of computer programs in learning electrocardiogram. Findings showed that lecturing, workshop, self-directed learning, internet and computer programs are the methods used for teaching electrocardiogram interpretation. Lecture is used more than other methods, although it is less effective than other methods such as workshop and educational software. Experience of working in cardiac units also could significantly affect the learning of ECG interpretation.
    Conclusion
    It would be better to combine lecture with other methods such as educational software and group discussion when teaching ECG interpretation so that students could be more actively engaged in the teaching process.
    Keywords: Education, teaching method, electrocardiogram, lecture
  • Saeid Mohanna *, Siavash Talepasand Pages 31-42
    Introduction
    Academic engagement is an important variable in the field of education and learning, whose underlying factors must be identified. Therefore, the aim of this study was to investigate the structural relationship between environmental supports, emotional self-awareness, academic well-being with academic engagement.
    Methods
    This descriptive correlational study was performed on students of Mashhad University of Medical Sciences. A number of 290 students (127 males and 167 females) who were selected through random sampling method completed the questionnaires of environmental supports by Lent et al, emotional self-awareness by Grant et al, academic well-being by Pietarinen et al, and academic engagement by Schaufeli et al. The data were analyzed using structural equation modeling method.
    Results
    The hypothetical model of academic engagement provided a good fit to the research population (X2/df=1.69, RMSEA=0.49). Direct paths of environmental supports to academic well-being and academic well-being to academic engagement were negative and significant. Also, direct paths of environmental supports to academic engagement and emotional self-awareness to academic engagement were positive and significant. However, the direct path of emotional self-awareness to academic well-being was not confirmed.
    Conclusion
    Students’ academic well-being could be improved through enhancing environmental supports in universities and teaching students about emotional self-awareness. These factors together provide the conditions for academic engagement.
    Keywords: Academic engagement, educational well, being, environmental support, emotional self, awareness
  • Fariba Haghani, Shahla Shahidi *, Farinaz Manoochehri, Babak Kalantari, Golsa Ghasemi Pages 43-52
    Introduction
    Nowadays, cell phone has proved to be a useful device for education and access to health services particularly in developing countries. The present study aimed to determine the effect of distance learning program via SMS during pregnancy on the knowledge and satisfaction of pregnant women.
    Methods
    This experimental study was conducted in Isfahan city during 2012-13. The sample included 300 eligible pregnant women who were selected through convenience method and assigned randomly to two groups. The control group received routine prenatal trainings while the experimental group received those trainings plus a daily pregnancy age-appropriate educational message. The knowledge of the participants was assessed at the beginning and the end of trainings using a researcher-made questionnaire, and the satisfaction of the experimental group was also assessed by a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using chi-square tests, independent t-test, paired t-test and ANOVA.
    Results
    The mean and standard deviation of pre-test scores were 8.62±3.33 and 8.69±4.09 in experimental and control group respectively, indicating no statistically significant difference (p=0.86). However, comparison of post-test mean scores in the experimental group (11.68±3.80) and the control group (7.56±3.53) showed a significant difference (P
    Conclusion
    The results of the study showed that the use of SMS in presenting pregnancy trainings could lead to increased knowledge and satisfaction of pregnant women. Therefore, planning and implementation of this method along with pregnancy trainings are recommended.
    Keywords: Distance learning, knowledge, satisfaction, pregnancy, text message, cell phone
  • Mohsen Adib, Hajbaghery *, Saeedeh Rafiee Pages 53-62
    Introduction
    Several studies have compared lecturing and group discussion and reported conflicting results. Due to the role of review studies in preparing reliable research evidence, this review study aimed to compare the effectiveness of lecture and group discussion methods on the learning of medical sciences students.
    Methods
    A review study was conducted. Articles were searched through SID, IranMedex, Magiran, PubMed, Science Direct and Google scholar databases. Searching of original articles published from 2000 to 2015 was performed using English key words of teaching, small group discussion, lecture, discussion, student centered and equivalent Farsi keywords. Initially, 65 papers were found and finally 15 articles related to the issue were included in the final review.
    Results
    All studies had compared lecturing and group discussion, but they had different designs. In all studies, students’ scores were used as learning criterion. In nine studies, the students received higher scores through group discussion than in lecture method. Only in one study, lecturing resulted in better scores and in three studies, no difference was found between the two methods. Four studies also assessed the students’ satisfaction and in three other studies, more satisfaction was reported in group discussion method.
    Conclusion
    Group discussion seemed to result in better learning than the lecture method. Therefore, this method can be used in combination with lecture method to increase the students` learning.
    Keywords: Teaching method, group discussion, lecture, learning, students
  • Aref Shahviren *, Taghi Zavvar, Abolfazl Ghasemzadee, Fateme Hazratian Pages 62-71
    Introduction
    Blended learning is a combination of systemic and contingency approaches to learning which means that besides paying attention to the relationships between all components as a whole, the conditions of utilizing these tools to achieve the best results are especially taken into account too. The aim of this study was to explore the perspectives of Sarab health and treatment network staff on the establishment and implementation of blended learning system (face-to-face and online) based on ISO 10015 requirements.
    Methods
    The population of this descriptive survey included all of the health workers of Sarab health and treatment network in 2015 and the sample size was set at 265 using Morgan table. Data collection tool was a 63-item researcher-made questionnaire in the five-point Likert scale based on the requirements of ISO 10015. It measured feasibility assessment, design, implementation and evaluation of blended learning. Descriptive statistics and independent t-test were used to analyze data.
    Results
    The mean scores were calculated for needs assessment at 2.81±0.43, design at 2.6±0.52, implementation at 2.5±0.6, evaluation at 2.3±0.7 for the implementation of blended learning which all were less the expected mean (3) and this difference was statistically significant (t=1.4, p
    Conclusion
    These results could be used as the basis of establishment and to enable strengthening of needs assessment, design, implementation and evaluation for providing appropriate infrastructure for the establishment of blended learning and making use of the benefits of both the online and face-to-face methods.
    Keywords: Blended learning, e, learning, feasibility assessment, ISO 10015, health, treatment network
  • Shahin Tohidi, Hossein Karimi Moonaghi * Pages 72-83
    Introduction
    Education and learning systems are globally evolving toward self-learning-based educational models. The purpose of this study was to determine the features and principles of developing a self-learning module, compare the self-learning module with other methods of teaching, and explore the effects of self-learning module on learning.
    Methods
    In this review study, data were collected by searching through online databases such as Scopus, web of science, PubMed, Magiran and SID with the keywords self-learning, online modules, self-direct learning, self-learning module and web-based module with no time limit.
    Results
    A total of 27 articles were reviewed. This review study explored the features of self-learning modules (flexibility, accessibility and transferability, easiness, learner’s accountability, motivating the learner, cost-effectiveness, safe learning environment and saving time); in addition, the principles of developing the self-learning module as well as factors associated with the effects of self-learning module were identified.
    Conclusion
    Since this paper revealed many aspects of the self-learning module, it is suggested that faculty members become more familiar with this educational approach and apply it.
    Keywords: Self, learning modules, web, based learning modules, self, learning, online learning modules, teaching methods
  • Mansooreh Azizzadeh Forouzi, Parisa Shahmohammadipour, Aazam Heidarzadeh *, Lagha Dehghan, Zeynab Taheri Pages 84-93
    Introduction
    Burnout is a negative state of physical, emotional and mental exhaustion, accompanied by a deep sense of work failure. Therefore, it is necessary to identify factors influencing it. The purpose of this study was to investigate the relationship between the quality of learning experience and academic burnout and achievement among students of Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a cross-sectional, descriptive and correlational research. The population included all students of Kerman University of Medical Sciences in 2014 from among 303 were selected randomly as the sample. Data collection tools were quality of learning experience and academic burnout questionnaires and the students’ GPA. A one-way ANOVA, independent samples t-test, post hoc test (Bonferroni and Dunnett) and Pearson and Spearman correlation coefficients tests were used to analyze the data.
    Results
    Mean scores of quality of learning experience and academic burnout were 32.82±6.78 (out of 60) and 43.90±7.57 (out of 75), respectively. The GPA of the sample was 16.37±1.47. A significant difference was found between the quality of learning experience scores and academic failure dimension of academic burnout (P
    Conclusion
    The findings indicated the necessity to improve learning conditions in universities so that students can have higher level learning experiences. Moreover, it is suggested that academic burnout, especially the self-efficacy dimension which was correlated with learning experience, be reduced.
    Keywords: Quality of learning experiences, academic burnout, academic achievement, students of medical sciences
  • Akbar Hedayati, Hasan Maleki *, Ali Reza Sadeghi, Esmaeil Saadipour Pages 94-103
    Introduction
    One of the approaches to explaining the relationship between education and the world of work, and reducing the gap between students’ knowledge and their professional needs is competency-based curriculum. Due to its unique characteristics, competency-based curriculum has been noticed recently by educational systems of various countries especially in medical education. Given the importance of competency approach in medical education, this paper attempts to explain this approach.
    Methods
    This paper is a review study. The keywords competence, competency, competency-based curriculum and learning outcomes in the field of medical education were used for searching through the databases of Sagepub, ProQuest, Google Scholar, Magiran and SID from 1990-2014.
    Results
    A total of 52 publications were reviewed. Graduates’ professional needs are of great importance in competency-based curriculum in medical education and elements of the curriculum and competency models are closely tied with these needs in any field.
    Conclusion
    The quality of the educational system could be improved by recognition of the competency approach, the characteristics and elements of the curriculum in this approach, and also the process of designing and planning competency-based curriculum and its implementation.
    Keywords: Curriculum, competency, based curriculum, competency, medical education
  • Fariba Haghani, Habibolah Rezaei *, Amin Baeigzade, Batool Eghbali Pages 104-119
    Introduction
    One of the challenges facing medical sciences faculty members is the huge amount of materials in the field of medical education and limited class time. To overcome this challenge, different strategies such as flipped classroom could be used. The aim of this study was to review the concept of flipped classroom in medical education.
    Methods
    In this review study, the SID, Magiran, PubMed and Eric databases were searched using the keywords flipped classroom, backwards classroom, reverse instruction and reverse teaching.
    Results
    The results of the search yielded 222 articles, books, and theses related to flipped classroom. Based on the purpose of the study, 28 articles, 4 theses and 2 books were reviewed and selected. First the flipped classroom method was explained and then its advantages and disadvantages were described.
    Conclusion
    Flipped classroom is a pedagogical method divided into two parts of direct individual instruction outside the classroom and group instruction inside the classroom. One of its advantages is its interactive nature while requiring more time and effort on the side of the teacher is among the disadvantages. The majority of research studies report satisfaction with this method; however, its impact on learning needs to be further examined with stronger research designs.
    Keywords: Flipped classroom, backwards classroom, reverse instruction, reverse teaching
  • Fatemeh Karbasi, Mahnaz Khatiban *, Alireza Soltanian Pages 120-130
    Introduction
    Student-centered methods can improve nursing clinical education. The aim of this study was to determine the effects of teaching nurse-patient communication through role-play method on nursing students’ caring behaviors.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out in Hamedan University of Medical Sciences in 2015. Four experimental groups (n=32) and four control groups (n=32) were randomly selected from 15 training groups. The experimental group received patient-nurse communication skills by means of role-play method. Demographic information questionnaire, communication skills checklist and Wolf’s caring behaviors questionnaires were completed before and after the training course. Data were analyzed by means of independent t-test, paired t-test and ANCOVA at 95% confidence level.
    Results
    At the beginning of the study, mean scores of caring behaviors and communication skills were 83.47±23.56 (total=220) and 3.87±1.86 (total=31) respectively in the control group and 77.87±29.34 and 4.78±2.37in the experimental group and were not significantly different (p>0.05). After the intervention, however, the mean scores of caring behaviors (172.28±15.14) and communication skills (26.22±2.86) in the experimental group were significantly higher than those of the control group (P
    Conclusion
    Results indicated that implementation of role-play method improved the communication skills at the beginning of, during and after the communication and the caring behaviors among MSc nursing students.
    Keywords: Education, role, play, nurse, patient communication, caring behavior, nursing student
  • Mohammad Zare, Rahele Sarikhani * Pages 131-137
    Introduction
    The use of electronic technologies in teaching-learning process has become the integral part of education. The aim of this study was to explore the effect of using electronic portfolio on self-regulation strategies of nursing students in the physiology course.
    Methods
    This paper is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of all students of the nursing school of Malayer City in 2014-15 academic years. Thirty students were selected by means of convenient sampling method, and then randomly assigned into control and experimental groups. In order to measure self-regulated learning strategies, Pintrich and De Groot’s self-regulated learning strategies questionnaire whose validity and reliability was confirmed in previous studies was used. The collected data were analyzed by descriptive and inferential statistics (independent t-test).
    Results
    Findings showed the improvement of self-regulation in the experimental group who learned the physiology course through electronic portfolio, as opposed to the control group who received routine teachings (t=4.58, p=0.001).
    Conclusion
    Given the findings of the present study and effectiveness of using electronic portfolio in improving students’ self-regulation in the physiology course, it is recommended to implement this electronic technology in medical education.
    Keywords: Electronic Portfolio, self, regulation, physiology course, nursing students
  • Ghazal Azari, Leila Riahi *, Reza Dehnavieh Pages 138-148
    Introduction
    One of the key factors in knowledge management is the organizations’ ability to share knowledge. The purpose of this paper was to examine the status of and factors affecting knowledge sharing in Deputy of Education in Iran’s Ministry of Health and Medical Education in 2016.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out in 2016. Research population consisted of all of the staffs in the Deputy of Education in the Ministry of Health and Medical Education, and the sample was formed by means of census method (280 people). Data about knowledge sharing were gathered by a researcher-made five-point Likert scale questionnaire which measured five dimensions: human factors, cultural factors, structural factors, leadership strategies, and system and technology (total=46 items). Spearman correlation coefficient was used to analysis the data.
    Results
    A total of 234 people answered the questionnaire and participated in the study (response rate: 83.5%). The mean scores of the five dimensions were respectively obtained for structural factors (2.7±0.46), leadership strategies (2.66±0.54), system and technology (2.59±0.44), cultural factors (2.47±0.51), and human factors (2.46±0.52). The item “to get rewarded in exchange for knowledge sharing” with the mean score 1.73±0.82 had the lowest score and the item “no problem in the rate of available knowledge and information exchange between units/parts of the organization” with the mean score 3.61±0.97 had the highest score among all of the items. A significant relationship was only found between the variable of work experience and knowledge sharing. (p˂0.05).
    Conclusion
    Since human and cultural factors were given the lowest scores among the examined dimensions, it is necessary to strengthen these dimensions. Improving the cultural structure in the Deputy of Education through emphasis on knowledge sharing seems to be an appropriate solution for effective and efficient use of this capability. Accordingly, offering incentives for staff’s voluntary participation and activities is recommended.
    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Transfer, Deputy of Education, Ministry of Health, Medical Education, Iran
  • Abbas Moghadami, Leila Jouybari *, Hamid Reza Baradaran, Akram Sanagoo Pages 149-156
    Introduction
    Narrative writing describes a particular clinical event or situation. The aim of this study was to determine the effect of narrative writing on nursing students’ communication skills in teaching hospitals of Golestan University of Medical Sciences.
    Methods
    This interventional study, with a pretest-posttest design, was conducted in 2015 on 58 student nurse interns of 7th and 8th semesters in Golestan University of Medical Sciences. Subjects were selected using census method and then randomly divided into an intervention and a control group. Both groups completed the self-assessment nursing student-patient communication skills questionnaire before and after the intervention. The questionnaire had already been translated and its validity and reliability had been confirmed. The students in the intervention group were asked to describe their feelings and experiences during eight weeks of internship (at the end of each week) about clinical events as “the worst communication experience with patients and accompaniers, the best communication experience with patients and accompaniers, the most difficult moment, and vice versa”. They were required to write their experiences in the form of narrative based on Gibbs’s model. Paired t-test, Mann–Whitney, Wilcoxon and independent t tests were used for data analysis.
    Results
    The t-test showed no statistical significant difference between mean scores of therapeutic communication skills in the intervention group (172.9±12.66) and the control group (162.31±21.66) after the intervention (P=0.07). The mean scores of clinical communication skills were not significantly different before and after the intervention (P>0.05).
    Conclusion
    The results showed that although narrative writing improved the score of therapeutic communication skills, but the difference was not statistically significant. It seems that narrative writing in clinical education of nursing students could improve clinical communication skills; however, more research is necessary to further examine this issue.
    Keywords: Narrative writing, Communication skill, Nursing students, Reflection
  • Zahra Akbari * Pages 157-164
    Introduction
    One of the essential needs of faculty members is English language educational needs. Identifying and fulfilling these needs could contribute to promotion of education and research in universities. The aim of this study was to determine faculty members’ English language educational needs in the faculty of management and medical informatics in Isfahan University of Medical Sciences in 2014-15.
    Methods
    The population of this applied descriptive survey included all the faculty members of three specialized departments (n=20) and faculty members of nonspecialized departments (n=15) of the faculty of management and medical informatics who were selected by means of census method. Data collection tools were a researcher-made questionnaire whose validity and reliability had been confirmed. The collected data were analyzed using descriptive statistics tests.
    Results
    According to the findings of study, paper writing (44.6%), scientific conversation in conferences (33.3%), and improving English language proficiency (31.4%) were faculty members’ highest priority needs respectively. Among the skills needed for work environment, reading comprehension (51.4%), English-to-Persian translation skills (40%), listening skills (37.1%) were highest priority needs respectively.
    Conclusion
    Results showed that reading and comprehending English sources were the most important faculty members’ needs. Among educational needs, English paper writing, academic writing workshops and conversation in English were of great importance which requires appropriate planning.
    Keywords: Needs assessment, faculty members, English language, educational needs
  • Naser Sobhi, Mozaffar Ghaffari *, Mehri Molaee Pages 165-175
    Introduction
    Personality factors in academic settings which are highly intensive in terms of academic pressure may increase or decrease students’ adaptability and affect their academic performance. Therefore, the purpose of this research was to propose a predictive model of academic performance based on sense of coherence, self-compassion and personal intelligence.
    Methods
    This correlational study was performed in 2014-15 academic year on a sample of 260 medical students of Bonab and Maragheh’s universities who were selected by multistage cluster sampling. Antonovsky’s sense of coherence questionnaire, Neff’s self-compassion scale, and Mayer’s personal intelligence questionnaire were used for data collection. Data were analyzed by means of Pearson correlation coefficient, Bootstrap and Sobel test.
    Results
    The direct effects of controllability (0.113), meaningfulness (0.116), self-compassion (0.196), forming the model (0.161), and selection guide (0.299) on students’ academic performance were significant (P
    Conclusion
    Given the direct and indirect effect of sense of coherence, self-compassion and personal intelligence on the academic performance, it seems that reinforcement of personal intelligence, sense of coherence and self-compassion may enhance students’ academic performance.
    Keywords: Sense of coherence, self, compassion, academic performance, personal intelligence
  • Azadeh Noori, Akram Sanagoo *, Leila Jooybari Pages 179-181
  • Nazanin Shamaiian Razavi, Aeen Mohammadi * Pages 182-183
  • Abdolhossein Shakornia, Nasrin Khajeh Ali, Afsoon Bagheri, Mahdi Bijanzadeh* Pages 189-199
    Introduction
    Assessment and identification of factors and motivations affecting medical major selection could be effective in training committed physicians and improving society’s general health. The aim of this study was to assess the factors and motivations which affect medical students’ major selection.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, opinions of 351 medical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences who were selected by means of census method in 2014-15 were analyzed. Data were collected by a 22-item questionnaire whose validity was verified by experts. Its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha at 0.84. Descriptive statistical tests, independent t-test and ANOVA were used to analyze the data.
    Results
    185 students (57.5%) were female and 191 (61%) were natives of Khuzestan Province and their average age was 22.33±3.7 (18-32 years old). According to the mean scores, individual motivations and serving the society (3.07±0.69), employment, high income and social status (3.01±0.68) and interest in the medical field (2.87±0.98) were the most important factors affecting medical major selection. The role of family and friends in female students’ major selection was significantly more important than male students (p=0.03, F=1.255). Comparison of the views of students divided by their year of entrance to the university showed that the mean score of students’ views in most of the aspects decreases significantly (p=0.001, F=34.97).
    Conclusion
    Medical students believe that serving the society, high income and social status are important factors in medical major selection. With higher educational stage, students’ motivation and interest in studying medical fields would decrease. Decreased motivation of medical students during their study should be taken as a warning for the authorities of health care sector.
    Keywords: Effective factors, major selection, medical students
  • Seyyed Mohsen Azizi*, Hosien Zare, Hojatollah Almasi Pages 200-210
    Introduction
    One of the most important goals of universities across the world is to train entrepreneur graduates. Therefore, special attention should be given to variables that can affect entrepreneurial characteristics. The aim of this study was to examine the correlation of critical thinking disposition and achievement goal orientation with student entrepreneurial characteristics.
    Methods
    The statistical population of this descriptive-correlational research consisted of all undergraduate students of nursing and midwifery and paramedical faculties at Kermanshah University of Medical Sciences in 2015-2016 academic years. The sample included 307 subjects who were selected through proportionate stratified random sampling (based on the faculty). Research tools were critical thinking disposition (Ricketts, 2003) and achievement goal orientation (Elliot & McGregor, 2001) questionnaires, and entrepreneurial characteristics scale (Kordnaeej et al, 2006). Data were analyzed using mean and standard deviation, Pearson correlation coefficient and multiple regression.
    Results
    Findings showed that the mean of student entrepreneurial characteristics traits were at a very strong level (356.11±31.79). The correlation of critical thinking disposition (r= 0.357, p≤ 0.01) and achievement goal orientation (r= 0.306, p≤0.01) with characteristics of entrepreneurship was found to be significant. The components creativity (βeta=0.431) and cognitive maturity (βeta=0.348) of critical thinking disposition, and mastery-tendency (βeta=0.428) and mastery-avoidance (βeta=0.296) of achievement goal orientation were predictors of students’ entrepreneurial characteristics.
    Conclusion
    Results showed that critical thinking disposition and achievement goal orientation were significantly correlated with entrepreneurship characteristics. Therefore, considering the educability of entrepreneurship, these two variables should be taken into account in developing educational programs for entrepreneurship.
    Keywords: Critical thinking disposition, achievement goal orientation, entrepreneurship, medical sciences students
  • Ali Dehghani Nazhvani, Maryam Zarepour* Pages 211-218
    Introduction
    In motivation and learning areas, achievement goals are of special importance whose behavioral outcome is academic achievement. Goal Orientation (GO) is based on the premise that human behavior is purposeful and people are driven by goals. Therefore, it has motivational implications for learning and performance. The purpose of this paper was to examine the relationship between GO and academic achievement in dental students.
    Methods
    This study was a descriptive, cross-sectional research. The population consisted of all dental students of Shiraz University in 2013-14 who had passed the basic sciences course. A total of 120 dental students (Shiraz university=60, international branch=60) were selected by simple random sampling. Students’ grade-point average and Buffard’s academic goal orientation questionnaire were respectively the criteria for academic achievement and assessing GO. Data were analyzed by means of Pearson correlation coefficient and two-way ANOVA.
    Results
    Students’ mean scores were 33.17±3.36 (out of 30) for the mastery GO, 27.85±3.51 for the performance GO, and 23.20±5.23 (out of 35) for the avoidance GO. Academic achievement had a positive relationship with mastery GO (p
    Conclusion
    Considering the present results and educability of GO, dental education system should plan for improving internal motivation and directing students toward favorable GO.
    Keywords: Goal orientation, academic achievement, dentistry, student
  • Soheila Kalantari, Aliakbar Aghaeii Nejad, Maryam Chehreh Gosha, Fereshteh Araghian* Pages 219-221
  • Mohammad Akbaribooreng*, Hassan Rahimibooreng Pages 222-232
    Introduction
    Learning environment has an important role in the process of teaching and learning. The purpose of this study was to examine the effects of students’ perception of the learning environment on their academic vitality and motivation in Birjand University of Medical Sciences in 2014-15 academic years.
    Methods
    This paper is a descriptive correlational research. The statistical population consisted of all students of Birjand University of Medical Sciences of whom 269 students were selected based on Morgan table and through multi-stage cluster sampling. Data collection tools were standardized questionnaires of perception of the learning environment, academic vitality and motivation. Simple and multiple regressions were employed for data analysis.
    Results
    Findings showed that students’ perceptions of the learning environment would predict their academic vitality (R=0.188, R2=0.035, p
    Conclusion
    Given the role of perception of the learning environment in predicting students’ academic vitality and motivation, it is important to pay attention to the role and adjustment of academic environments.
    Keywords: Academic vitality, academic motivation, hidden curriculum, student's perception of learning environment
  • Arefeh Erfan, Fariba Haghani, Athar Omid*, Maryam Baratali Pages 232-241
    Introduction
    Emotional intelligence and spiritual intelligence can be complementary to make life healthy. Emotional intelligence indicates the recognition of one’s own feelings and using them to make the right decisions in life. Spiritual intelligence causes the stability of desirable traits by strengthening spirituality and thus, the individual moves towards growth and perfection. The purpose of this study was to examine the relationship between emotional intelligence and spiritual intelligence in nursing and midwifery students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This correlational study was performed on 130 MSc students of nursing and midwifery at Isfahan University of Medical Sciences during 2008-12 (20 percent of each year’s entrants) who were selected by stratified sampling method. Data collection tools were Bar-On’s emotional intelligence and King’s spiritual intelligence questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and regression.
    Results
    Results showed that there was a significant relationship between students’ emotional intelligence and spiritual intelligence (P>0/05). Also, among the scales of emotional intelligence, the adjustment scale explained 0.13 of spiritual intelligence changes (P>0/05).
    Conclusion
    Higher education authorities may benefit the results of this study to compile educational programs of emotional intelligence and spiritual intelligence for midwifery and nursing students in order to strengthen the spiritual and emotional competencies in learners and also to help to overcome the shortfalls of skills necessary for nurses and midwives to successfully adapt to their workplace.
    Keywords: Emotional intelligence, spiritual intelligence, midwifery student, nursing student
  • Firooz Mahmoodi*, Yosef Adib, Zeynab Cheraghi Pages 242-248
    Introduction
    Curriculum integration is a newly emerged topic in medical education. Given the importance of integration in improving the quality of education¡ the aim of this study was to examine the extent and order of attention to steps of curriculum integration in Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive-survey research was carried out in 2015 on a sample of 177 faculty members of Tabriz University of Medical Sciences who were selected through cluster sampling method. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability had been confirmed. Data were analyzed by means of descriptive statistics and Friedman test.
    Results
    Views of faculty members indicated that there was a significant difference between the extent and order of attention to integrations steps in terms of ranking (X2=744.421¡ P= 0.0001). The highest mean scores and standard deviations of integration steps were respectively related to step-4 nesting (4.03±0.76)¡ step-1 isolation (3.59±0.71)¡ step-2 awareness (3.26±0.92)¡ step-3 harmonization (2.99±1.13)¡ step-9 multidisciplinary (2.98±1.18)¡ step-8 complementary (2.26±1)¡ step-11 transdisciplinary (2.23±1)¡ step-10 interdisciplinary (2.23±0.87)¡ step-7 correlation (2±0.88)¡ step-6 sharing (1.92±0.91)¡ step-5 temporal harmonization (1.63± 0.59).
    Conclusion
    Results showed that the highest and lowest mean scores were related to the fourth (nesting) and fifth (temporal harmonization) steps respectively. It therefore seems that moving up to higher steps of integration requires close cooperation of faculty members (curriculum presenters) and curriculum experts and planners (curricularists)¡ and full power of educational departments for designing and developing curriculum according to temporal and spatial requirements.
    Keywords: Curriculum, medical faculty members, curriculum integration, teaching, learning
  • Shahram Yazdani, Fereshteh Araghian, Akram Sanagoo, Leila Jooybari Pages 249-250
  • Mojgan Mohammadimehr, Kiumars Taghipour* Pages 251-262
    Introduction
    Increasing development of technology and information has created changes in the field of teaching and learning. For effective learning, e-learning design should be based on educational principles. The purpose of this study was to compare the effectiveness of e-learning content based on two educational approaches (constructivism and cognitivism) on the level of learning and learners’ attitudes in the bacteriology course.
    Methods
    This two-group experimental research was conducted in AJA University of Medical Sciences in 2015-2016 academic year. Medical students taking the bacteriology course were randomly divided into two groups (n=40). Multimedia e-contents were designed using Storyline 0.2 software on the basis of constructivism and cognitivism and the levels of learning and learners’ attitudes were compared in both groups. A valid and reliable questionnaire was employed for data collection. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics (ANCOVA and MANOVA).
    Results
    The post-test mean scores were calculated at 12.45±2.70 out of 20 for the cognitivism group and 15.65±1.84 out of 20 for the constructivism group. Comparison of the learning mean scores of the two groups showed a significant difference (p=0.01). Also, the learners in the constructivism-based e-learning group with a general satisfaction mean score at 15.95±1.53 had better attitudes than those in the cognitivism-based e-learning group with the mean score at 11.55±2.66 (p=0.001).
    Conclusion
    According to the findings, the application of constructivism approach in education and following its core principles can promote students’ e-learning of medical programs and improve their attitude toward the program. Thus, it is recommended that medical instructors should use constructivism approach in providing e-contents to improve the quality of education.
    Keywords: E, learning, instructional design, cognitivism, constructivism
  • Morteza Malmir, Mohammad Zare *, Narges Feizabadi, Rahele Sarikhani Pages 265-272
    Introduction
    The use of modern virtual technologies in the process of teaching-learning is inevitable. One example is the use of virtual social networks in education. The purpose of this study was to examine the effects of social networking on nursing students’ academic achievement and retention in learning English.
    Methods
    The pretest-posttest design with a control group was used in this quasi-experimental research. Research population consisted of all of the nursing students (n=70) of Malayer nursing school in 2015-16 academic years, 30 of whom were selected using convenience sampling method and randomly assigned to the control and experimental groups. Independent paired sample test was used to analyze the data.
    Results
    Findings showed that the rates of academic achievement (t=5.14, p=0.001) and retention (t=4.36, p=0.001) of the students who learned English through social networks were higher than the rates of academic achievement (t=0.768, p=0.537) and retention (t=0.747, p= 0.817) of the students who learned the language with traditional methods.
    Conclusion
    Due to the impact of virtual social networks on nursing students’ academic achievement and retention in learning English, it is recommended that this method should be used more in the teaching-learning process of medical education.
    Keywords: Virtual social networks, academic achievement, retention, nursing education
  • Bahman Kurd* Pages 273-282
    Introduction
    Subjective well-being is one of the important constructs of mental health and identifying the factors affecting it is of paramount importance. Hence, the purpose of this study was to predict the subjective well-being of nursing students based on mindfulness and self-compassion.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 250 nursing students of Mahabad Islamic Azad University were selected through convenience sampling in 2015. Data collection tools included three valid and reliable scales: Molavi’s subjective well-being, Baer’s mindfulness, and Neef’s self-compassion. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    Findings showed that there was a significant positive correlation between mindfulness, self-compassion and subjective well-being. Regression analysis indicated that the variables of mindfulness and self-compassion play a significant role in explaining the subjective well-being variance, totally predicting 31% of it. Beta coefficients obtained were (β=0.182 and p
    Keywords: Increased mindfulness, self, compassion can be used to enhance nursing student's subjective well, being as well as to improve their life satisfaction
  • Marziyhe Meraji, Sanaz Sadat Mahmoodian*, Elahe Houshmand Pages 283-297
    Introduction
    Along with science and technology advancement, philosophy, content and educational methods are transforming. Modern approaches such as constructivism have replaced traditional approaches and the assumption of knowledge transfer from teachers to learners. One of these approaches is concept map. The purpose of this paper was to examine the application of concept maps in education and learning.
    Methods
    In this review study, all of Persian studies published on the subject of concept map from 2001-15 were searched and reviewed through three electronic Persian databases (Magiran, SID and Iranmedex). Selected publications were analyzed by means of content analysis.
    Results
    Sixty-one papers were excluded from a total of 98 publications based on inclusion criteria. Findings showed that 94.6 percent of the papers had assessed with the application of concept map in education, while the remainder dealt with its application in learning evaluation. The subject of 54 percent of the papers was in the field of health with 43.2 percent in the nursing education field.
    Conclusion
    Concept map is introduced in education as a learning-teaching strategy which promotes deep and meaningful learning. In the field of health in general and nursing in particular, concept map has led to deep and meaningful learning, improved clinical decisions, enhanced critical thinking and problem solving skills, increased student interactions, enhanced self-efficacy and cognitive strategies. It also has improved creativity, patient training, leadership style, care management and has facilitated the analysis of disease information in complicated clinical environments.
    Keywords: Concept map, systematic review, learning, education, evaluation
  • Mohammad Ali Nadi *, Roya Babaei, Saeideh Aminoroaya Yaminy, Heshmatolah Mosavi, Gholamreza Ghasemi Pages 298-309
    Introduction
    There is a dearth of standardized instrument to ass the lifelong leaning capabilities of nurses. This study aimed at evaluating some of the psychometric properties of the Clinical Learning Organisational Culture Survey (CLOCS) in Iranian context.
    Methods
    The sample study comprised of 327 nursing staff affiliated to government educational hospitals in Rasht- I. R Iran during 2013. The participants voluntarily completed the COLS, comprised of 28 items with five sub scales. Data were computer analyzed, using LISREL 8. 75, person correlation and confirmatory factor analysis.
    Results
    Confirmatory factor analysis yielded promising results by segregating the previous five factors, namely, dissatisfaction, applicability, dependency, and influence. (GFI=. 89 CFI=. 90 RMSEA=. 08). They turned to show highly reliable internal consistency and factor structure. Respectively (0/71), (0/52), (0/74), (0/64), (0/53).
    Conclusion
    Henderson’s COLS is a highly reliable and valid scale which can have strong holding in evaluating educational system in Iranian context.
    Keywords: culture of clinical learning, nursing staff, confirmatory factor analysis, psychometric
  • Zarichehr Vakili *, Tahereh Changiz, Shahram Yazdani, Rita Mojtahedzadeh Pages 310-319
    Introduction
    Developing continuing medical education (CME) programs should be based on assessments of learners’ needs. On the other hand, one of the prevalent problems in Iran is the excessive use of blood products, and the highest demand for blood transfusion is related to surgical wards. Hence, the purpose of this study was to assess the educational needs of anesthesiologists and surgeons in transfusion medicine.
    Methods
    This survey was carried out on a convenience sample of 134 anesthesiologists and surgeons in Isfahan. The educational need assessment was administered using two valid and reliable researcher-made questionnaires: self-assessment and knowledge assessment. Cronbach’s alphas were calculated at 0.958 for information self-assessment questions, 0.981 for educational needs questions, and 0.72 for knowledge assessment questions. Data were imported to Excel Software. Distribution frequency indices and Pearson correlation coefficient test were used respectively to analyze the data and compare the findings.
    Results
    The majority of participants were male (70.9%) with a mean work experience of 15.9±8.8 years. 65.8 percent of the participants evaluated their knowledge at an “average level”. The most important educational need was about cryoprecipitate and the least important was related to packed red blood cells. The mean score of knowledge assessment questions was 6.60±0.24 (out of 20). There was a significant correlation between self-assessment mean scores and the knowledge assessment mean scores and the frequency of encountering blood products (P≤0.0001). No significant correlation was found between the educational need assessment mean scores and the self-assessment mean scores and the frequency of encountering blood products (P=0.23).
    Conclusion
    Given the findings of the present need assessment and little knowledge of the physicians, it is suggested that an appropriate educational program should be developed for surgeons and anesthesiologists. Such program could be offered in the form of continuing education programs for graduates. Further research is needed to make decision about how transfusion medicine should be introduced into the anesthesiology and surgery residency programs.
    Keywords: Need assessment, continuing education, transfusion, surgeons, anesthesiologists
  • Nikoo Yamani, Mahdieh Mousavi, Fariba Haghani * Pages 320-327
    Introduction
    Entrepreneurs are the driving force behind the progress and economic growth of a society. The first step in developing entrepreneurship in universities is planning and performing an entrepreneurship need assessment. Therefore, the purpose of this study was to perform a need assessment of the course “entrepreneurship and familiarization with business”.
    Methods
    This descriptive cross-sectional research consisted of three parts. The first part; reviewing the literature and the topics of the entrepreneurship course in universities; the second part consisted of interviews with entrepreneurship experts and preparing a list of educational needs in terms of knowledge, skill and attitude in the form of a questionnaire; and in the third part, the Delphi technique and a survey of experts’ opinions were carried out to confirm the needs. Data were analyzed by means of descriptive statistics.
    Results
    Forty-nine educational topics as and 79 competences were found in the first and the second parts respectively. The third part including the Delphi technique led to 35 educational needs in three areas of knowledge (24), skills (6) and attitudes (5).
    Conclusion
    Given the educational needs of the entrepreneurship course, it is suggested that the curriculum of the course “entrepreneurship and familiarization with business” in medical universities should be planned according to these needs, thereby taking an effective step toward promoting the economy and empowering the graduates.
    Keywords: Educational Need, need assessment, entrepreneurship, ability, curriculum
  • Shahla Aliyari *, Hasan Maleki, Mehrnoosh Pazargadi, Abbas Abbaspour Pages 328-340
    Introduction
    Nowadays, the universities need to have an accurate understanding of their present situation and the institution’s curriculum. Academic Accreditation responds to this need. Therefore, this study has been done to design an accreditation model for curricula of baccalaureate degree nursing education in Iran’s universities of medical sciences.
    Methods
    This study, in terms of aim, is a practical study. Its methodology is descriptive - surveying type. In the first step, a manmade questionnaire was used in order to determine elements, criteria and indicators. In the second step, after presenting proposed model, a two-phased Delphi technique was used in order to determine the desirability of mentioned model and its localization. The statistical sample of this study includes 93 faculty members of nursing groups in nursing and midwifery schools of medical sciences universities in Tehran who were selected through proportional stratified random sampling and also in qualitative section, 38 curriculum and nursing experts were selected through a purposeful sampling. In order to determine the weight of Curriculum accreditation’s elements, a weighted average was used.
    Results
    in the first step, 9 elements, 39 Criteria and 143 indicators was determined for accreditation curricula of baccalaureate degree nursing education. After that, according to the international experiences and current situations in Iran, the proposed model was developed and localized.
    Conclusion
    The features of the model which is developed in this study include: practicality and applicability, being native and benefit from common aspects of the international experiences about the accreditation processes of baccalaureate degree nursing education.
    Keywords: Accreditation, Nursing Education, Model, Curricula, Baccalaureate Degree
  • Fariba Haghani, Marzieh Ziaeirad* Pages 341-355
    Introduction
    Learning contract is an individual and dynamic process through which students become self-directed and proactive in learning. Several studies have underscored using this method in nursing education. The purpose of this paper was to review benefits, limitations and administrative methods of learning contracts in nursing clinical education.
    Methods
    This paper is a narrative review. Databases of PubMed, Elsevier, Magiran and SID were searched for publications using the keywords “learning contracts”, “self-directed learning”, “nursing education”, “clinical education” or a combination of these words. At the end, out of the 47 publications found on the topic of learning contracts, 21 papers published from 1990-2015 were selected and analyzed according to the inclusion and exclusion criteria.
    Results
    Findings were summarized in three domains: benefits, limitations and administrative methods of learning contracts. The learning contracts approach would bring about both benefits and limitations in areas related to teachers and students. Despite the limitations, it may allow learners to engage in choosing and focusing on specific theories and skills related to various clinical situations, and to take responsibility for their own learnings. Also, the administrative methods of learning contracts can be used in 6 different steps.
    Conclusion
    Learning contracts, as an effective method of clinical education focusing on professionalism, communication, teamwork, and continuing scientific literacy, can be implemented in training efficient and autonomous nurses. Therefore, authorities and planners should consider learning contracts in clinical education programs.
    Keywords: Learning Contracts, Clinical Education, Nursing Education
  • Ali Akbar Ajam* Pages 356-365
    Introduction
    Given the importance of students’ social well-being and motivation in the educational system, the purpose of this research was to examine the role of social well-being in academic motivation and achievement of students at Gonabad University of Medical Sciences.
    Methods
    This study was a descriptive-analytical study. The research population included all undergraduate students at Gonabad University of Medical Sciences in 2015. The sample size was determined at 285 using stratified sampling. Data collection tools were Keyes’ social well-being questionnaire and Vallerand’s academic motivation scale. The Data were analyzed using ANOVA, Pearson’s correlation coefficient, and regression.
    Results
    No significant difference was found in social well-being of students of different majors. A positive significant correlation was found between the components of social well-being, academic motivation and academic achievement (p
    Conclusion
    The results showed that social well-being plays a role in students’ academic motivation and academic achievement. Therefore, it is suggested that authorities of medical universities should duly consider and plan to enhance students’ social well-being.
    Keywords: Social determinants of well, being, academic motivation, academic achievement, students of medical sciences
  • Mohsen Adib, Hajbaghery *, Elham Sadat Motaharian Pages 366-378
    Introduction
    Peer education is implemented in various curricula. However, there are conflicting reports of its effects. The aim of this study was to review the literature and assess the outcomes of near-peer education for students of medical sciences.
    Methods
    In this systematic review, an online search was carried out to identify articles published from 1995-2015 on assessing the outcomes of near-peer education for students of medical sciences. The databases of PubMed, Science Direct, Google scholar, ERIC and SID were searched using the keywords near-peer, education, medical, students, learning and performance. Interventional full-text articles in English or Persian that had used near-peer method in the intervention group were extracted. A total of 104 articles were found, of which 15 were selected for final review after skimming their titles and abstracts.
    Results
    Research designs, course types, research duration, and the type of outcome varied across the studies. Some of the studies used one-group only design while others had a control group. All of the studies had an only after design. Nine studies examined learners’ skill scores as the outcome. However, three of them did not find any significant difference between the intervention and control groups. Eight studies reported learners’ positive views toward this method, while some of the learners had concerns about near-peers’ knowledge and abilities. Four studies reported that this method had enhanced teachers’ confidence and teaching skills. However, some of the teachers were concerned about the adequacy of the transferred knowledge.
    Conclusion
    Near-peer education can enhance learning and performance, teaching skills and confidence of both students of medical sciences and near-peers.
    Keywords: Near, Peer education, medical students, learning, performance
  • Reza Behnamfar, Mehrdad Mostaghaci * Pages 379-387
    Introduction
    Journal club is one of the accepted methods in clinical training of the medical students. The purpose of this study was to evaluate the satisfaction of residents and medical students with journal club meetings at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study was carried out on 134 residents and medical students of major clinical wards (internal medicine, gynecology, pediatrics) who were selected through census method in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were verified. Data were analyzed using descriptive statistics and Kruskal-Wallis test.
    Results
    Residents, interns and stagers of internal medicine ward were more satisfied with journal club meetings than the students of other wards. There was a significant difference between the mean scores of students’ opinions at different educational level (p=0.0001). Accordingly, residents and stagers had the highest and lowest level of satisfaction respectively. Journal club meetings were relatively held on a regular basis and at specific hours.
    Conclusion
    Stagers, interns and residents of Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences were relatively satisfied with journal club meetings. Each journal club meeting, if properly managed and deemed important, could be the basis for creating new and innovative ideas.
    Keywords: Journal club, major wards, clinical education, medical students, residents
  • Alireza Monajemi, Akbar Slotani, Leila Afshar, Gholamhossein Moghadam Heidari, Hamidreza Namazi, Shahram Yazdani, Debrahim Kalantar, Ahmad Reza Hemmati, Farzad Goli, Minoo Yaghmaei* Pages 388-398
    Introduction
    Academic Olympiad for medical sciences students focuses on areas that require reflection, reasoning and problem solving and that are generally neglected in the official education system and evaluation of medical students. Previously, it was administered in three areas of scientific thinking in basic sciences, clinical reasoning and health system management. In order to cover, philosophical reflection and analysis on health issues, Philosophy of Medicine was added to the previous areas. This paper explains the process of designing the theoretical framework and implementing the Philosophy of Medicine Exam.
    Methods
    Philosophy of Medicine Exam was designed in four phases: developing the framework for designing the exam questions, selecting the topics of the exam, preparing the exam questions and running the exam. Philosophy of Medicine Exams were held for the first time in the seventh National Olympiad for Medical Sciences Students in the summer of 2015 in both individual and group competition phases.
    Results
    With the contribution of faculties with relevant specialties for 12 months, the framework for designing the exam questions was developed; it aimed at evaluating philosophical knowledge, philosophical analysis and philosophical debate. The topics included ontology and epistemology of health and disease as well as diagnosis and treatment. For the individual competition, 75 questions in the philosophical knowledge exam and four questions in the philosophical analysis exam were asked; 106 medical sciences students participated in this phase nationwide. In the group phase, eight three-student teams competed by debating on three issues.
    Conclusion
    The Philosophy of Medicine Exam in the Olympiad showed that initiating and promoting the philosophical view in the health domain is achievable. Large participation of students across the nation and cooperation of faculty members suggest that philosophy of medicine could be a crucial interdisciplinary filed in the health discourse, and research and education in this area should be taken into account.
    Keywords: Philosophy of medicine, Philosophical knowledge, Philosophical analysis, Philosophical debate, Academic Olympiad
  • Mojgan Kachoei*, Amir Mohammadi, Behnam Mirzakouchaki Pages 399-406
    Introduction
    Computer aided education can compensate for some deficiencies and limitations of traditional education. The aim of this study was to evaluate the effect of e-learning, as an adjunctive method of traditional education, in the form of video clips and PowerPoint presentations on the skills of fabricating the wire components of removable orthodontic appliance in the preclinical course of dental students.
    Methods
    This prospective quasi-experimental study was performed on 40 eighth semester dental students who were taking the course practical orthodontics 1 in Tabriz School of Dentistry in 2012-13 academic year. Participants were selected through convenience sampling and randomly divided into two groups. The control group received traditional trainings including practical training of fabricating the wire components of removable orthodontic appliance, and the experimental group received the same plus e-learning. The skills in fabricating three major components of removable orthodontic appliance namely Z spring, Adams clasp and labial bow were evaluated using a 21-item checklist. Data were analyzed by means of independent and paired t-tests.
    Results
    The mean scores of the control and the experimental groups were 14.2±1.4 and 15.5±1.8 (out of 20) respectively and their difference was statistically significant (P=0.026, t=2.31). The mean score of labial bow fabrication was higher in the experimental group than that of the control group (p=0.01, t=2.72). However, the mean scores of Z spring and Adams clasp fabrication were not significantly different in the two groups.
    Conclusion
    Using E-learning as an adjunctive method of traditional education can improve the practical skills of fabricating the wire components of removable orthodontic appliances.
    Keywords: Traditional education, e, learning education, orthodontics, dental student
  • Zahra Sohrabi, Kobra Salehi, Habibollah Rezaie, Fariba Haghani* Pages 407-417
    Introduction
    Assessment is a fundamental part of medical education. A good method to assess students, besides being valid and reliable, should have a positive impact on students’ learning, be applicable and acceptable to both teachers and students. Therefore, the purpose of this paper was to review the results of implementation of Direct Observation of Procedural Skills (DOPS) at Iran’s universities of medical sciences.
    Methods
    In this systematic review, the keywords direct observation of procedural skills (DOPS), medical science, clinical skills, assessment, and practical assessment were used to find all of the related studies published from 2000 onwards in Magiran, SID, and Google Scholar search engine.
    Results
    The preliminary search yielded 226 papers. A total of 164 papers were left after excluding the duplicates. By reading the titles and abstracts, 152 papers were also excluded and 12 papers were reviewed at the end. Five papers examined students’ attitudes and satisfaction with DOPS, two papers addressed the validity and reliability of DOPS, four papers explored the effect of DOPS on learning clinical skills, and one paper compared the effects of DOPS and mini CEX with the traditional method on learning.
    Conclusion
    The results of the reviewed papers support the positive effects of assessing medical sciences students’ performance by DOPS. Accordingly, it is suggested that teachers should employ this method to assess students’ clinical performance.
    Keywords: Assessment, practical assessment, Direct Observation of Procedural Skills (DOPS), procedural skills, Iran
  • Firooz Mahmoodi*, Zeynab Feyzollah Zadeh, Zahra Samadi Shahrak Pages 418-429
    Introduction
    Interpersonal skills are among the basic skills in social life and are essential for students due to the numerous challenges facing them. The aim of this study was to compare the dimensions of students’ interpersonal skills in Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive study was performed on 770 students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences who were selected by simple random sampling. Data collection tool was Fetro’s interpersonal skills assessment questionnaire. It has 65 five-point Likert scale items and measures four domains of development and maintenance of communication, communication skills, conflict resolution and empathy. Data were analyzed using MANOVA.
    Results
    A number of 750 questionnaires were completed and analyzed by 423 students of Tabriz University and 327 students of Tabriz University of Medical Sciences. The students of two universities had a significant difference in interpersonal skills (p0.05).
    Conclusion
    Results showed that the interpersonal skills of Tabriz University students are more favorable than students of Tabriz University of Medical Sciences. It is therefore recommended that interpersonal skills should be further enhanced in medical universities.
    Keywords: Interpersonal skills, communication skills, empathy, conflict resolution, medical sciences students
  • Shabnam Razmjoei*, Heidarali Abedi, Reza Masoudi Pages 430-439
    Introduction
    Professional values comprise a significant part of the nursing profession. Learning the concept of these values and creating conditions for developing and completing them are necessary. The aim of this study was to examine the professional and ethical values in providing nursing care from the nurses’ perspective.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study was performed on 150 nurses in Shiraz’s Shahid Chamran Hospital who were selected by convenience sampling in 2015. The data was collected through a two-part questionnaire comprised of the nurses’ demographic information and Shank and Weise’s Nursing Professional Values Scale-Revised (NPVS-R) which measured five aspects (caring, activism, professionalism, trust and justice) in a five-point Likert scale (from unimportant to highly important). The collected data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation).
    Results
    Among the components of nursing professional values, the highest mean score was related to “justice” at 3. 91±0. 79 and the lowest mean score was related to “activism” at 3. 31±0. 74. The total mean score of the questionnaire was 3. 72±0. 53. The aspects of the professional values were prioritized from the nurses’ perspective as justice, caring, trust, professionalism and activism respectively.
    Conclusion
    The results show that nurses consider those nursing values important which directly relate to their job. Therefore, understanding the importance of certain aspects of the professional values which are related to the nurses’ indirect tasks requires further support, and it is necessary that all of the aspects of professional and ethical values should be taught during the nursing education.
    Keywords: Professional values, ethical values, nurses, nursing care
  • Habibolah Rezaei, Fariba Haghani Pages 440-453
    Introduction
    Technological advances as well as science and information explosion necessitate the change in students’ educational needs and in the education system. Researchers consider resistance to change as one of the major causes of the failure of changes. Therefore, the purpose of this review study was to identify the causes of resistance to change and provide solutions to overcome it.
    Methods
    In this review study, the papers, books and theses published from 2000 to 2014 were searched through databases of SID, Magiran, PubMed, Google Scholar and Eric using keywords such as change of behavior, resistance to behavior, models of behavioral change, change management, and barriers to change. The documents published in Persian and English were included.
    Results
    Search results yielded 2538 articles, books and theses. Fifty two articles, seven books and two theses were selected based on the purpose of the study after reviewing the publications. Findings of the review were divided into two groups: causes of resistance to change and solutions to overcome those causes. Sixteen causes were found: selective attention and perception, accustomedness, security issues, economic reasons, low motivation, mental reasons, group-related reasons, personal reasons, inadequate time to focus on change, staff non-involvement in values governing change, no explicit need to change, political reasons, lack of support, cultural and managerial obstacles, provision and reversal, and distrust. Several solutions were also proposed to overcome these causes.
    Conclusion
    There are various causes of resistance to change. The most important ones include economic reasons, security reasons, staff non-involvement in values governing change, and lack of support. Successful implementation of change requires that appropriate solutions should be applied to overcome these causes.
    Keywords: Change management, resistance to change, behavioral change model
  • Monireh Piran, Naser Nastiezaie* Pages 454-464
    Introduction
    Ethical behavior is an important issue for all organizations, especially universities and higher education institutions that can be influenced by various factors including intellectual capital and social responsibility. The purpose of this study was to examine the relationship between intellectual capital and social responsibility and ethical behavior among faculty members.
    Methods
    This study was a descriptive-correlational research and the data was collected through a survey method. Statistical population comprised all faculty members of University of Sistan and Baluchistan of whom 183 were selected by stratified random sampling. Data collection tools were intellectual capital questionnaire (Cronbach’s alpha=0.83) (Bontis, 1998), social responsibility questionnaire (Cronbach’s alpha=0.81) (Ghalavandi et al, 2014) and ethical behavior questionnaire (Cronbach’s alpha=0.91) (Swanson & Hill, 1993). Correlation coefficient and multiple regression were used for data analysis.
    Results
    The values of the correlation coefficients of intellectual capital and its components - human capital, structural capital and communicative capital - with ethical behavior were 0.402, 0.297, 0.225, and 0.229 respectively (p
    Conclusion
    Enhancing the intellectual capital and social responsibility of faculty members may improve their ethical behavior.
    Keywords: Intellectual Capital, Social Responsibility, Ethical Behavior, Faculty Members
  • Hamid Reza Eftekharian*, Maryam Khoshkhahesh, Barbod Zamiri Pages 465-467
  • Shervinsadat Hashemian, Arash Najimi* Pages 468-469
  • Davood Mohammadi, Mahin Ghomi*, Zahra Moslemi, Mohammad Abbassi Pages 470-481
    Introduction
    One of the higher education’s goals is to train fine graduates with a healthy and adaptable personality. Moreover, academic adjustment is one of the fundamental and broad issues in psychology. Therefore, in order to identify associated factors, the purpose of this study was to determine the relationship between metacognitive strategies, academic adjustment and academic performance in students of Qom University of Medical Sciences in 2015.
    Methods
    This descriptive-correlational study was performed on a sample 303 students in Qom University of Medical Sciences who were selected, in terms of gender, through proportional stratified random sampling from schools of medicine, dentistry, nursing and midwifery, paramedics, health and traditional medicine. Data were collected through O’neill and Abedi’s metacognitive questionnaire and Baker and Siryk’s academic adjustment questionnaire. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient, independent t-test, and simultaneous multiple regression.
    Results
    Metacognitive strategies had a positive significant correlation with academic adjustment (P=0.000, r=0.379) and academic performance (P=0.004, r=0.173). There was also a positive significant relation between academic adjustment and academic performances (P=0.000, r=0.306). Results of multiple regression revealed that metacognitive strategies and academic performance would positively and significantly predict academic adjustment and explain around 20% of the academic adjustment variance.
    Conclusion
    According to the results, there was a correlation between metacognitive strategies, academic adjustment and academic performance. Therefore, teachers should try to teach these skills to students in order to turn them into active and adaptable learners.
    Keywords: Metacognitive Strategies, Academic Adjustment, Academic Performance
  • Nadia Mashayekhi, Fariba Haghani, Babak Eshrati Pages 482-493
    Introduction
    Continuing education of human resources is an integral part of medical universities’ tasks to offer desirable services and meet the society’s needs which is achieved through various ways including workshops. Therefore, the purpose of this study was to examine the extent of compliance with principles of designing and implementing educational workshops by the vice chancellor for health of Arak University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study was performed in 2014. The population and sample consisted of in-service all of educational workshops for the staff of the vice chancellor for health of Arak University of Medical Sciences which were calculated at 28 workshops Data collection tool was a researcher-made checklist whose validity and reliability had been confirmed. Also, a survey questionnaire was randomly distributed among 20 learners in each workshop leading to a total number of 560 learners. Data were analyzed by central tendency and dispersion indices.
    Results
    The mean score of design was at a desirable level (78.18±9.07 out of 100), while that of implementation was average (60.47±7.72). The highest score of design was related to content-goal compatibility (4.71±0.76 out of 5), while the lowest scores were related to the appropriate number of participants (2.67±0.72), learners’ knowledge of prerequisites (2.95±1.57) and proportion of the time of theoretical subjects and group work (3±0.94). As to implementation, the highest scores were related to the behavior and impact of teachers in learning (4.23±0.72) and clarity of goals (4.18±0.74), while the lowest scores were related to the content’s scientific accuracy (1.95±0.99), the lack of complete relevance of contents to learners’ needs (2.02±1.24) and improper implementation of group work (3.23±1.48).
    Conclusion
    The results indicate the desirability of workshops’ design but most of the learners had an average evaluation of the implementation. Therefore, it is suggested that besides holding training courses for directors about the implementation of workshops, special attention should be given to overcoming the weaknesses of workshops’ design.
    Keywords: Workshop, educational workshop, educational designing, need assessment, educational need assessment
  • Roghayyeh Poursaberi * Pages 494-503
    Introduction
    Review of the literature shows that numerous studies have been carried out on determining personality type and its relationship with academic achievement. Nevertheless, none has examined the correlation between Myers/Briggs personality types and academic achievement. Thus, the purpose of this study was to determine Myers/Briggs personality profiles and its correlation with academic achievement at Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    The statistical population of this descriptive correlational study included all students of Tabriz University of Medical Sciences in 2014-15 academic year. Sample size was set at 150 and participants were selected using convenience sampling method. Research tools were Myers/Briggs type indicator (M form) and students’ grade point averages. Data were analyzed using correlation matrix and stepwise multiple regression.
    Results
    The most common personality type was Extrovert/Intuitive/Thinking/ Judging (ENTJ) type (22.7%) and the least common was Introvert/Intuitive/Feeling/Perceiving (INFP) type (0.7%). A significant reverse correlation was found between extroversion and academic achievement (p=0.011, r= -0.207). Regression analysis indicated that introversion accounted for 4% of the dispersion of academic achievement.
    Conclusion
    Results suggest that personality is one of the essential dimensions of human growth and development which plays a pivotal role in one’s success. Hence, learners’ personality types should be introduced into educational planning.
    Keywords: Personality profile, Myers, Briggs, academic achievement
  • Shahram Yazdani, Zohreh Khoshgoftar *, Soleiman Ahmady, Syed Abbas Foroutan Pages 504-515
    Introduction
    Along with the transition from the digital era to the era of cyber-technology, medical professionals have been forced to use different conceptual systems to meet their informational and communicational needs. These emerging scientific concepts each have specific meaning which should be redefined in their own context so that they could be utilized in the conceptual systems of specialized sciences including medical education. The aim of this study was to examine critically the conceptual system emerged from the changes of technology-based learning in the medical education system and to propose the concept of cyber medical education in the medical learning system.
    Methods
    This semi-systematic review study was conducted in 2015 with a critical approach. The databases of PubMed Central and Google Scholar were searched for publications from 1980-2015 using the keywords “information and communication technology, medical education, educational technology, technology-based learning, cyber learning, medical informatics”.
    Results
    Integration of the concepts and terms of informatics and learning sciences has introduced a wide range of terminology into the scientific cycle. The extent and diversity of concepts in field of technology-based medical education have made it difficult to manage scientific contents. This paper suggested the institutionalization of the concept “cyber” at different levels of the medical education system for the purpose of medical knowledge management in the contemporary era and development of a specialized conceptual system for the next generation of physicians and other health professionals.
    Conclusion
    Critical thinking and adoption of smart approaches are essential for reviewing and even redefining some of the technology-based concepts in the field of medical education ranging from basic concepts to designing, shaping and developing future scientific centers such as virtual medical universities.
    Keywords: Technology - based learning_cyber learning_medical education_medical informatics
  • Masoumeh Bagherpour *, Hasan Abdollahzadeh, Zahra Salamati Pages 516-524
    Introduction
    Nurse’s patience and good communication with patient highly depend on nurse’s worldview and his or her relationship with the universe (spirituality). The purpose of this study was to investigate the impact of spiritual care skills instruction on nursing students’ achievement motivation and styles of communication with patients in Azad University of Gorgan.
    Methods
    In this quasi-experimental study with pre-test, post-test design and control group, 30 students were selected through simple random sampling. Data collection tools were Hermens’ achievement motivation questionnaire and Vakili’s communication questionnaire. Spiritual care skills instruction program was presented to students during 12 ninety-minute sessions within five successive weeks. The control group received no intervention. The data were analyzed using covariance test.
    Results
    Compared to the control group, a significant difference was found between the mean scores of achievement motivation before (67.87±6.84) and after (96.16±13.45) the intervention in the experimental group (P=0.009, F=7.946). Spiritual care skills instruction had a positive effect on non-verbal communication with patients before (55.13±4.62) and after (63.07±5.44) the intervention (P=0.037, F=4.81). This effect was not significant for verbal communication (P=0.794, F=0.070).
    Conclusion
    The results suggested that spiritual care skills instruction enhanced nursing students’ achievement motivation. In addition, this educational intervention promoted their non-verbal communication with patients.
    Keywords: Education, spiritual skills, achievement motivation, styles of communication with patient
  • Bahareh Tahani *, Alireza Farzanehkhoo, Jaber Yaghini Pages 525-533
    Introduction
    Promoting public health through the facilities of religious sites has become a popular solution for different fields of medicine around the world. However, these programs have been less developed in Iran’s dentistry. The purpose of this study was to introduce a novel method of providing dental care using portable units in a religious site and to evaluate the satisfaction of students and faculty members with the educational outputs of the program.
    Methods
    In This descriptive study, mobile dental units were first moved to the auditorium of a religious site (Zeinabieh) to provide dental care to the deprived patients of that area. All the senior dental students (N=75) were selected through census method. While examining the patients and providing the comprehensive treatment plan according to patient priority, they provided some necessary dental care during two weeks. After one semester, the program was evaluated through measuring the satisfaction of 30 students and five supervisor professors (selected randomly) by using a researcher-made 10-item questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The total mean score was 3.1±0.5. Sixty percent of the students believed that the effects of the program were high or very high on increasing their ability in restorative and preventive clinical treatments and efficient communication with patients. The lowest satisfaction level was related to improved skills in root canal treatment.
    Conclusion
    Students’ satisfaction with the program was high in improving ability to provide preventive and dental care services and in communicating with patients.
    Keywords: Community-based dental education, medical-religious partnerships, dental students, religion, Iran
  • Sara Shahsavari, Zohreh Badiyepeymaiejahromi * Pages 534-536
  • Zahra Sheikhalipour, Mojgan Lotfi, Leila Valizadeh *, Faza Virani Pages 537-551
    Introduction
    The anesthesiology BSc program was first started in 2008 in Iran and has been continued so far. The purpose of this study was to provide a critical appraisal of the anesthesiology BSc program according to the Eisner’s Connoisseurship and Criticism Model.
    Methods
    This qualitative study employed Eisner’s Connoisseurship and Criticism Model to evaluate the anesthesiology BSc program. Consistent with this model, the curriculum and educational environment of the program were assessed in three main dimensions: description, interpretation and evaluation. Data were gathered by means of observation, interview and review of the literature. Results were then discussed and criticized by professors and PhD students of Tabriz School of Nursing and Midwifery.
    Results
    While other countries offer anesthesiology as nursing MSc program, it is offered as anesthesiology BSc program in Iran. Preliminary codes extracted from interviews were summarized in four themes: inattention to context, uncertainty, lack of differentiation between educational levels, and educational irregularities. Findings also indicate shortages in educational space and facilities for students and faculty members. Hourly-paid instructors who teach students during their work shifts are employed for clinical training.
    Conclusion
    It seems that due to the novelty of the program and the importance of caring for anesthetized patients, a comprehensive evaluation of the program and making the necessary changes are essential. It also should be determined whether the program has been successful to achieve its ultimate goal that is improving the quality and quantity of care for patients; final decision then should be made about the continuation or termination of the program.
    Keywords: Curriculum, anesthesiology, operating room, Eisner's Connoisseurship, Criticism Model
  • Hedayatalah Asgari, Vahid Ashoorion *, Soheila Ehsanpour Pages 552-560
    Introduction
    One of the strongest tools for teaching and evaluation of students, especially medical students and related fields is Logbook. The aim of this research was to design, implement and measure teachers and students’ satisfaction with the logbook in the field training 2 course for health services management undergraduate students.
    Methods
    This descriptive study was performed on 44 health service management undergraduate students and six faculty members of field training at School of Management and Medical Information, Isfahan University of Medical Sciences in 2015. Participants were selected through census method. The research consisted of two stages: design and implementation of the logbook, and satisfaction survey through a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and Mann-Whitney and Chi-square tests.
    Results
    In the first stage, a 21 section logbook was developed for field training and implemented with a group of 22 students; results were then compared with the control group. The mean score of faculty members’ satisfaction with the conventional method was 38± 4.6 and with the logbook method was 36.7±8.1; the difference was statistically insignificant using the Mann-Whitney test (P=0.87). The mean score of students’ satisfaction with the conventional method was 37.8± 6.3 and with the logbook method was 41.6±8 and the difference was significant (P=0.047, Z=175.5).
    Conclusion
    Using the logbook for teaching and evaluation of field training for health services management undergraduates while motivating students and increasing their satisfaction, provides a consistent method in the educational process of field training. However, in order to achieve all of the goals and minimum learning essentials, the logbook should be reviewed and further investigated for implementation.
    Keywords: Logbook, field training, health services management, evaluation
  • Seyed Ali Khaleghinezhad, Hassan Maleki *, Magsoud Farasathkah, Abbas Abbaspour Pages 561-575
    Introduction
    Curriculum is a key element of higher education for transforming knowledge, attitude and skills to students and needs to be analyzed and revised constantly. The purpose of this study was to provide a conceptual framework for evaluation of the undergraduate intended curriculum.
    Methods
    This descriptive qualitative research was performed on faculty members and undergraduate students in universities of Allameh Tabatabaei, Tehran, Kharazmi, and AJA University of Medical Sciences as well as educational experts of Planning in Higher Education Department in 2015-16 academic year. Research sample included 31 participants (17 faculty members, 12 undergraduate students, and 2 experts of Planning in Higher Education Department) from various disciplines who were selected through purposive sampling. Data were collected by means of semi-structured interviews. The collected data were analyzed using the systematic grounded theory and using open, axial and selective coding.
    Results
    Findings yielded five components for the conceptual framework for evaluation of the undergraduate intended curriculum: “evaluation of discipline-specific educational philosophy”, “evaluation of expected competencies”, “evaluation of learning outcomes”, “evaluation of curriculum content”, and “evaluation of the organization of curriculum content”.
    Conclusion
    In general, the conceptual framework for evaluation of the intended curriculum can be used as a basis for evaluating the undergraduate intended curriculum in various disciplines.
    Keywords: Conceptual Framework, Intended Curriculum, Curriculum Evaluation, Undergraduate Education
  • Tahereh Changiz, Batool Eghbali * Pages 576-581