فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 13 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس علی محمدی، علی اکبر متکان، پرویز ضیاییان، هومن طباطبایی صفحه 7
    نقشه های قابل اعتماد از تیپ جنگل ها نقش مهمی در اتخاذتصمیمات بهینه برای مدیریت اکوسیستم های جنگلی در نواحی وسیع ایفا می کنند. در سال های اخیر تهیه این نقشه ها از طریق طبقه بندی رقومی داده های سنجش از دور به عنوان جایگزینی مناسب موردتوجه قرار گرفته است. نتایج حاصله در این زمینه برحسب روش های طبقه بندی مورداستفاده، وضعیت پوشش جنگلی، شرایط منطقه موردمطالعه و داده های بکار گرفته شده متفاوت بوده است. هدف از این تحقیق، مقایسه روش های طبقه بندی پیکسل پایه و شئ پایه و درخت تصمیم برای تهیه نقشه تیپ های جنگل با استفاده از تصویر ماهواره ای SPOT5 در محدوده ای از جنگل آستارا واقع در شمال ایران است. اطلاعات زمینی با استفاده از 153 پلات به صورت تصادفی درمساحت های یک هکتاری تهیه گردید. نوع تیپ در هر پلات بر اساس درصد فراوانی کل نوع گونه ها تعیین شد و شامل تیپ های انجیلی آمیخته، پهن برگ مخلوط، ممرز آمیخته، راش آمیخته و حفاظتی بود. برای تهیه نقشه این تیپ ها، در روش پیکسل پایه با استفاده از داده های طیفی و طبقه بندی کننده شبکه عصبی، صحت کلی 04/52 درصد و ضریب کاپای 39/0 حاصل شد و در روش طبقه بندی شئ پایه با روش نزدیکترین همسایه و توابع فازی، صحت کلی 3/63 درصد و ضریب کاپای 54/0 بدست آمد. به دلیل تشابه طیفی تیپ های آمیخته جنگل و تفکیک پذیری پائین آنها از یکدیگر در محدوده باندهای طیفی از اطلاعات بافت و داده های توپوگرافی موثر در پراکنش مکانی تیپ ها شامل ارتفاع، جهت، شیب و فاصله از شبکه آبراهه برای کلاسه بندی تیپ های آمیخته جنگل استفاده گردید. بکارگیری داده های کمکی در روش های طبقه بندی پیکسل پایه و شئ پایه حاکی از مفید بودن مدل رقومی ارتفاع در مقایسه با سایر داده های کمکی در تفکیک تیپ ها داشت. استفاده از داده های مربوط به فاکتورهای محیطی بعنوان متغیرهای کمکی در کنار داده های طیفی در روش درخت تصمیم به صحت کلی 5/76 درصد و ضریب کاپای 7/0 در تفکیک تیپ های آمیخته جنگل منجرشد که نشان دهنده افزایش قابل ملاحظه صحت می باشد. مقایسه نتایج حاصل از روش های طبقه بندی بکار گرفته شده در این تحقیق بیانگر پتانسیل بالای روش شئ پایه در بکارگیری داده های طیفی برای کلاسه بندی تیپ های آمیخته جنگل در مقایسه با روش طبقه بندی پیکسل پایه بود. همچنین تیپ های آمیخته جنگل با استفاده از داده های کمکی در کنار داده های طیفی با روش درخت تصمیم بهتر از روش های پیکسل پایه و شئ پایه در محدوده مطالعه تفکیک شد.
    کلیدواژگان: پیکسل پایه، شئ پایه، درخت تصمیم، شبکه عصبی
  • نفیسه مرصوصی، خلیل پورابراهیم صفحه 27
    مقاله حاضر باهدف بررسی تاثیرپارامترهای محیط طبیعی در مکانیابی پایانه-های بین شهری (مسافربری) به مطالعه موردی یکی ازشهرهای شهرستان شبستر در استان آذربایجان شرقی می پردازد. روش تحقیق این پژوهش آماری توصیفی با استفاده از مدل پتانسیلی هنس می باشد. به همین منظور با استفاده از قابلیت های GIS، از داده های مربوط به شاخص های هیدرولوژی، اقلیم و توپوگرافی شهر، برای ترسیم بافر و تحلیل فضایی از بسته نرم افزاری spatial analysis، استفاده شد. همچنین با استفاده از نوار ابزار spline منطقه موردمطالعه در رابطه با پارامترهای اقلیم مرزبندی و شیب منطقه را باایجادtin در محیط GIS و با استفاده از نوار ابزارslope طبقه بندی شد. به این ترتیب مکان های بهینه از نظر شاخص های هیدرولوژیکی، اقلیمی و توپوگرافیک به صورت polygon مشخص-گردید. سپس با هم پوشانی این polygonها و با استفاده از تئوری فیلد پتانسیل افزایشی و با هم پوشانی polygon ها، نقاط هم پوشان به عنوان نقطه بهینه از نظرمحیط طبیعی انتخاب گردید. لازم به یادآوری است که در مکان یابی پایانه عوامل مختلف می توانند به عنوان معیار مکان یابی قرار گیرند. در این مقاله تاکید بر پارامترهای محیط طبیعی است. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در مکانیابی پایانه های شهری و سایر تاسیسات و خدمات شهری مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی، اقلیم، هیدرولوژی، توپوگرافی پایانه بین شهری، GIS، مدل پتانسیلی هنس
  • حسن افراخته، اصغر عبدلی صفحه 53
    بافت قدیمی بسیاری از شهرها فرسوده است این بافت نمی تواند خدمات مناسبی به جمعیت ساکن خود ارائه نماید. در نتیجه اقشار متوسط و مرفه اجتماعی از آن جا به بخش نوساز شهری جابجا می شوند. و محله به محل تمرکز اقشار مختلف فرهنگی تبدیل می شود. در این شرایط نابهنجاری های اجتماعی در بافت قدیمی افزایش می یابد. هدف اصلی این مقاله بررسی فرضیه مزبور در محله باباطاهر شهر خرم آباد می باشد.
    داده های موردنیاز از طریق مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده است، جامعه نمونه موردمطالعه را کل104 خانوار ساکن محله تشکیل می دهد. داده های جمع آوری شده از طریق آمار توصیفی، روش لیکرت و مطالعه تطبیقی تحلیل شده است.
    ننتیجه نشان می دهد که به رغم وجود میراث فرهنگی با ارزش در محله به دلیل عدم بهسازی مناسب، اقشار مرفه محله را ترک می کنند و تمرکز اقشار مختلف فرهنگی نابهنجاری های اجتماعی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بافت قدیمی، محله باباطاهر، تمرکزفقر، جدایی گزینی اجتماعی، نابهنجاری های اجتماعی
  • فریبا اسفندیاری، بهروز سبحانی، محمد آزادی مبارکی، فاطمه جعفرزاده صفحه 83
    در این پژوهش با استفاده از داده های مربوط به فراوانی روزهای برفی ایستگاه سینوپتیک تبریز به عنوان نمونه ای از اقلیم شمال غرب ایران، خصوصیات زمانی و روزهای برفی با روش آماری موردمطالعه قرار گرفته است. در این مطالعه برحسب مورد از روش های تعیین همبستگی پیرسون، تحلیل روند خطی و پلی نومیال درجه شش و نیز تحلیل خوشه ایادغام برحسب روش وارد با معیار فاصله اقلیدسی برای طبقه بندی ماهانه روزهای برفی استفاده شده است. این مطالعه نشان داد که در مقیاس زمانی ماهانه، ماه های فوریه، ژانویه، مارس و دسامبر در بازه فصلی زمستان دارای بیشترین فراوانی روزهای برفی هستند. همچنین ارتباط نسبتا مستقیمی بین شاخص نوسان اطلس شمالی و روزهای برفی سالانه در ایستگاه تبریز مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: برف، تحلیل خوشه ای، شاخص نوسان اطلس شمالی (NAO)، شهرستان تبریز، مخاطرات محیطی
  • علی شماعی، حمید عسکری صفحه 103
    امروزه تبیین آسیب های کاربری آموزشی برای حل بخشی از مشکلات فرهنگی شهرها ضروری است. با این هدف به بررسی فضاهای آموزشی شهر ایلام پرداخته ایم. در این پژوهش مشخص گردید سرانه آموزشی، نحوه کاربرد فضا، نحوه استقرار در محیط و ویژگی ها و تناسبات مسائل و مشکلاتی دارند. جامعه آماری نمونه دبیرستان های شهر ایلام طی سال های1355 تا 1385 انتخاب شده است. شاخص های شعاع عملکرد مفید، جمعیت زیرپوشش، سطح زیربنا، سطوح و فضاهای آزاد، همجواری مناسب، از جنبه های گوناگون تجزیه و تحلیل شده است.
    دراین مقاله با توجه به قابلیت های GIS دربررسی میزان تاثیرگذاری کاربری ها بر یکدیگر و همچنین ارزیابی موقعیت کاربری ها، شعاع دسترسی وآستانه های جمعیتی از مدل تحلیل Buffering، Distance بهره گرفته شده است. برای بررسی و ارزیابی دبیرستان های شهر ایلام از معیارهای کاربری اراضی (ماتریس سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت) استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد توزیع ناموزون فضاهای آموزشی و مکانیابی نامناسب آنها زمینه ساز بحران های شهری است. فضاهای آموزشی مقطع موردمطالعه به لحاظ توزیع فضایی ناموزون، کارکرد مطلوبی ندارند. همچنین از لحاظ دسترسی دانش آموزان نواحی مختلف شهر به مدارس، از شعاع دسترسی مطلوب بی بهره اند. بیش از 30 درصد از مدارس موردمطالعه در حریم کاربری های ناسازگار قرار گرفته اند. همچنین از لحاظ سرانه های آموزشی، 35 درصد از دبیرستان ها حداقل سرانه های استاندارد دارند و بقیه مدارس از حد سرانه های استاندارد محرومند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، شهر ایلام، فضاهای آموزشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کاربری زمین، مکانیابی
  • عیسی سراقی، داریوش ابوالفتحی، حسین ملکی صفحه 139
    شهرنشینی ارتباط بین جمعیت، اشتغال، مهاجرت، ساخت کالبدی و محیط انسان ساخت می باشد، که توسعه آن در هر زمان و فضای جغرافیایی تحت تاثیر شرایط ملی و بین المللی است. فرآیند جهانی شدن که از دهه 1980 در جهان فراگیر شده کاهش اعتبار مرزهای جغرافیایی و فشرگی مفهوم زمان را به دنبال داشته است و ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی کلانشهرها را که جهانی-شدن در آنها نمود پیدا می کنند تحت تاثیر قرارداده است. در عصراطلاعات، ارتباطات کلانشهرها با یکدیگر درچارچوب فضای ملی یا درسطوح بین المللی ازطریق امواج الکترونیکی صورت می پذیرد، بنابراین در نقش و کارکرد کلانشهرها نیز تغییراتی حاصل شده است. در کلانشهرها یک فضای مجازی وغیرواقعی قابل-مشاهده است که نتیجه توسعه فناوری های اطلاعاتی، میکروالکترونیک و ارتباطات راه دور می باشد بنابراین ترافیک عملکردها و نقش های جهانی در کلانشهرها قابل-مشاهده است. از آنجایی که جهانی شدن جغرافیای ویژه ای دارد که مناطق کلانشهری را به عنوان کانون توسعه خود شامل می شود وآنها را در شبکه ای جهانی یکپارچه می سازد. این کلانشهرها مرکز اطلاعات، تولید اندیشه و ستاد مدیریت برای تولید و توزیع پراکنده در سطح جهان هستند و خدمات مالی بیشترین نقش را در آنها دارند این گونه کلانشهرها مرکز مدیریت فرآیند تولید است بدون آنکه مکان تولید باشند و در واقع تولید غیرمتمرکز با متمرکزشدن مدیریت همراه است. در این مقاله به بررسی فرآیند جهانی شدن با توجه به جریان چندوجهی آن و اثراتی که در شهرنشینی کشورهای در حال توسعه داشته با نمونه موردی کلانشهر تهران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، کلانشهر، عصر اطلاعات، جهانی شدن، مهاجرت
  • اصغر ضرابی، جمال محمدی، علی اصغر عبدالهی صفحه 173
    به دنبال تغییر در دیدگاه ها و الگوهای برنامه ریزی شهری، مبانی نگرش به برنامه ریزی کاربری زمین و نحوه رویکرد به نقش سرانه های کاربری و چگونگی تعیین و استفاده از آن تا حدود زیادی تغییر کرده است. لذا در این تحقیق سعی شده است از یک طرف با استفاده ازروش های مقایسه ای، میزان کاربری های شهری مناطق چهارده گانه اصفهان با کل شهر اصفهان، ایران و دنیا مقایسه شود و از طرف دیگر با استفاده از روش ضریب مکانی LQi به تفاوت های مکانی کاربری ها در سطح شهر اصفهان پرداخته شده و وزن هر کاربری در سطح مناطق شهر اصفهان موردارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، روش مقایسه ای، مدل ضریب مکانی، استانداردسازی
  • فرزانه ساسان پور صفحه 203
    بررسی وضع موجود شرایط زیست محیطی کشور، بخصوص در بزرگ ترین نمود و دستاورد انسان بر محیط یعنی شهرها، خبر از ناپایداری، آسیب و تخریب فزاینده، بر فضای اکولوژیکی آن می دهد. پیامدهای حاصل از این توسعه ناپایدار زنگ خطری را برای سیاستگذاران و دست اندرکاران زیست محیطی به صدا درآورد که منجر به تهیه مجموعه ای از متدها و روش های تحلیلی در جهت ارزیابی پیامدهای زیست محیطی و برآورد، میزان ناپایداری مکان ها شد. در این راستا این مقاله سعی دارد، ردیابی و اثرات اکولوژیکی را به عنوان روشی جدید در ارزیابی توان محیط شهرها معرفی کند. در حقیقت روشی برای درک ارزیابی روابط، تاثیر انسان و فعالیت های او بر محیط اکولوژیک است. تغییر شهر خطی، زایا و نوگرا به شهر چرخه ای و پویا که در آن تولید- مصرف و بازیافت به صورت بهینه عمل می کنند، از دستآوردهای ارزیابی بوم شناختی می باشد. براساس این مطالعه ارزیابی توان پایداری با روش ردیابی و اثرات بوم شناختی برای کلان شهر لندن 5.3 هکتار، سانتیاگو 2.6 و برای تهران 3.79 هکتار برای هر فرد محاسبه شده است. این ارزیابی نشان می دهد که آنها دارای ردیابی و اثراتی چند برابر بیشتر از سطح جهانی (2.3 هکتار برای هر فرد) می باشند که مبین ناپایداری محیط کلان شهرها و در نتیجه عدم مدیریت مناسب است. بنابراین، نگرش و روش کاربردی و نیل به نتایج مشخص و قابل ارزیابی را می توان از نکات مثبت این رهیافت نوین به ویژه در مدیریت و حکمرانی خوب شهری دانست.
    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط زیست شهری، ردیابی و اثرات بوم، شناختی، توسعه پایدار، حکمرانی شهری، مدیریت شهری
|
  • Dr. Abas Alimohammadi, Dr. Aliakbar Matkan, Dr. Parviz Ziaeean, Human Tabatabaii Page 7
    Accurate Forest type maps over large areas are important to construct an optimal decision support tool for forest ecosystems management. Recently, digital classification of remotely sensed data has been increasingly used as a suitable replacement to produce these maps. The obtained results are different based on the classification methods, forest covers, study area conditions and satellite data. This research utilizes data from SPOT5 images to compare the results of pixel-based, object-oriented and decision tree classification methods for mapping forest types in the Astara forests located in the northern parts of Iran. To obtain the field information, we chose a random systematic sampling aapproach, where 153 plots of 1 hectare were sampled. Forest type in each plot was identified based on the percent of frequency of different species including the mixed Parrotia, mixed hardwood, mixed Carpinus, mixed Fagus and protected lands. In order to map these forest types, we used a pixel-based neural network classifier method. Forest types could be classified using spectral data with an overall accuracy of 52.04% and a kappa coefficient of 0.39. In addition to the pixel-based approach, the object-oriented classification method consisting of segmentation of image data into the primary objects and employment of the Nearest neighbor and membership functions was used for classication. The overall accuracy and kappa coefficient of classification reached 63.3% and 0.54 respectivelly by using the spectral data alone, Results of the accuracy assessment showed that, the performance of the object-oriented method for discrimination of forest types is considerably better than the pixel-based method. Spectral signatures of forest types showed overlaps and most of them were porrly separable in the feature space provided by remotely sensed data. Therefore, to improve discrimination of forest types. We used a texture measure and ancillary data such as DEM, slope. Aspect and distance to stream data which could be effective for mapping spatial occurrence of mixed forest types. Integration of the ancillary data with spectral data in a decision tree classifier resulted in the improvement of the classification results. In this process, overall accuracy of 76.5% and a kappa coefficient of 0.7 were obtained and DEM was the most useful layer for forest type separation and Comparison in the results of pixel-based and object-oriented classification methods showed that the object-oriented method has higher capabilities for classifying forest types. Also, higher accuracies could be achieved for separation of mixed forest types by the decision tree classifier.
  • Dr. Naficeh Marsousi, Khalil Poorebahim Page 27
    The aim of this article is to find the optima location for urban terminal in Tasoj city. By regarding the effect of physical environment on it. There are many factors which can be consider to this subject. but in this paper we only regarded to hydrologic, climatologic and topographic factors. We use these criteria: wind and its direction, nearing or faring to the sea, floodwater ways and slops. Tasoj is a city in Azarbayjan county in Iran. It has had not any serious earthquake in his history so we will not study this factor in our survey. we use the descriptive statistic methodolog. Then by using GIS extension to spatial analysis and drawing the Bafer of criteria and find the overlap points, we could presented the optima place for terminal location.
  • Dr. Hasan Afrakhte, Asghar Abdoli Page 53
    Old texture of many cities is wearing. This texture can not provide suitable services to residential people. As a result medium and high classes of people remove from there to modern parts of cities and the district will be the place of poor people concentration. In this conditions, social anomalies increase in the old texture of cities.The main aim of this paper is consideration of above mentioned hypothesis in Babataher district of Khoramabad.Required data are collected through observation, interview and filling questionnaire. Sample society of study was the total households of district's dwellers (104 households).Collected data are analyzed based on discretional statistics, liker scale and comparative studies.Finding shows in spite of existing valuable cultural heritage in the district, high social and economic classes of people leave there and the concentration of poor people increase social insecurity in the area.
  • Dr. Fariba Esfandiary, Dr. Behrooz Sobhani, Mohammad Azadi Mobaraki, Fatemeh Jafarzadeh Page 83
    In this research, the time and statistical characteristics of snowy days were studied using data pertaining to the frequency of snowy days recorded at Tabriz Synoptic Station as a sample of the climate of northwestern Iran. To classify the months on the basis of the number of snowy days, Pearson's correlation, linear trend analysis, six degree polynomial and cluster analysis in line with Ward's hierarchical clustering method with Euclidean Distance standard were utilized. This study indicated that on a monthly time scale, December, January, February, and March, the winter phase, have the highest frequency of snowy days. Furthermore, a relatively direct association between the North Atlantic Oscillation index and yearly snowy days in this Tabriz station was observed.
  • Dr. Ali Shammaie, Hamid Askari Page 103
    It is argued pathological explanation regarding educational landuse for solving cultural problems is very essential.Taking into account this objective, this study aims to investigate the educational spaces from pathological view point. This study suggests that per capita of educational spaces their, spatial- locational application, and their properties and proportionalities entails some problems. Sampling group is composed of all of Ilam's high schools during 1355-1385. Index of effective radial distance (range) served population, floor area, open spaces and suitable contingency, from different aspects, have been analysed.Taking into account GIS capabilities with regard to the assessment of the degree of mutual impacts of different landuses as well as their locational dimension, range, and population threshold, distance analytical and buffering models have been applied. Different landuses, yard sticks and critevia (compatibity, potentialities and desirability materecies have been used in order to evaluate Ilam's high schools. This study suggests that there exist imbalances in spatical distribution of educational landuses. This is followed by their improper locational the cisions. This in turn paved the ways for some urban crisis. Ilam's studied high schools do not accurately function. This is related to their imbalanced distribution and locations as far as the student's accessibity is concerned. Over 30% of studied high schools are located in proximity to uncom patible landsuses. In addition, 35% of them are confronting with minimum per capita of educational landuse and the rest, do not possess standard one.
  • Isa Soraghi, Daryosh Abolfathi, Hosein Maleki Page 139
    urbanization is realationship between population, occupation, migeration, structural body and humans environment which its development in every time and geographical space is under the effect of national and international condation. Since 1980s the spread of globalization caused reduction of authority of broader and times condense and affected the economical, social structur and their globalization. At the era of information and the communications among the metropolitans in open national space or international levels through electroniv waves, so has changed the role and function of the metropolitanes. There is a fales open space in these large cities due to information technologies, micro electronic and distance communication. So the traffic function of the golobalization roles is observablr. The globalization has chosen the areas of metropolitanes as its focussed development and unified it in a world notework. These metropolitan are the center of information production of ideas and management (for generation, vast distribution in the world level) and the financial services has a great role. These cities are centers in managment. Production process without being a place for population and infact, the non-centered production is accompained with centered managment. This paper deals with the globalizaton process in respect to its many trend and the effects in urbanization in cities in developing countries in case study of tehran.
  • Dr. Asghar Zarabi, Dr. Jamal Mohammadi, Aliasghar Abdollahi Page 173
    In consequence to the change in views and patterns of urban landuse planning. Fundamental wiews to landuse planning and approach to landuse shares and the way of its determination and use has been greatly changed. Thus, in this paper attempted has been made to first computer 14 urban landuse Zones of Esfahan with its entire city, Iran and the world using campo rig metod and the other hand, with the use of LQi spatial coefficient, spatial difference of landuse of entrer city was stutied and the weight of each landuse for entire city was assessed.
  • Farzaneh Sasanpour Page 203
    The investigation of current urban environmental conditions indicates an extraordinary destruction unsustainability status. The consequences of this unsustainable development invite many urban policy makers equipped with assessments techniques regarding urban environmental- ecological impacts.The major objective of this paper is to apply ecological footprint technique for measuring urban- environmental impacts and mutual human environment relations.This study suggests that London's EF and Santiago's is 5.3 and 2.6 ha respectively as opposed to world's figure (2.3). However, Tehran's EF is amounted to be 3.7 ha. This means that all of these metropolitans are in the state of unsustainability and dictate un proper urban management and governance.