فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 16 (بهار 1389)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 16 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن کامران، بهادر غلامی، اسلام یاری، سید حسن حسینی، حسین خالدی صفحه 6
    مجموعه انسانهایی که تشکیل ملتی را داده و شکل یک کشور یا سازمان سیاسی پیدا کرده اند، دارای قدرتی می باشند که از برآیند قوای ترکیب شده آنها بدست می آید و می توان آن را قدرت ملی آن کشور یا ملت دانست. قدرت ملی دارای منشاء و مبادی گوناگونی است که در یک کارکرد جمعی به تولید قدرت ملی می پردازند. موضوع قدرت ملی از طرف جغرافیدانان، متخصصین ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی، علوم سیاسی و روابط بین الملل، استراتژیستها و سیاستمداران مورد توجه قرار گرفته و هر یک از آنها سعی نموده اند فهرست عوامل تاثیرگذار بر قدرت ملی را ارائه دهند که در بخش عمده ای از آنها اشتراک نظر وجود دارد. جغرافیا یکی از عوامل اصلی قدرت ملی در نظریات متخصصین فوق الذکر بوده است. عوامل جغرافیایی در دو دسته عوامل جغرافیای طبیعی و جغرافیای انسانی و به صورت کمی و کیفی در قدرت ملی کشورها تاثیر اصلی دارد. کشور ایران با موقعیت ویژه ای که به لحاظ پتانسیلهای جغرافیایی دارد، می تواند قدرت ملی برتر خاورمیانه باشد. در این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوالات هستیم که بستر اصلی و مبانی تعیین کننده قدرت ملی کشورها چیست؟ مولفه های جغرافیایی تاثیرگذار در قدرت ملی کدامند؟ و وضعیت ایران از لحاظ برخورداری از مولفه های قدرت آفرین چگونه است؟
    کلیدواژگان: جغرافیا، قدرت، قدرت ملی، ایران، منطقه
  • فرزانه ساسان پور، جعفر موسی وند صفحه 29
    یکی از عمده ترین مسائل و مشکلاتی که بیشتر کلان شهرهای جهان با آن دست به گریبانند، مخاطرات طبیعی است. مخاطرات طبیعی، به ویژه زلزله همواره سکونتگاه های بشر و جان انسان ها را تهدید می کند و در مدت کوتاهی می تواند خسارات و تلفات بسیار گسترده ای برجای بگذارد. دراین بین، کشور ایران به دلیل قرارگیری در کمربند زلزله خیز آلپ هیمالیا نیز از این قائده مستثنی نمی باشد و یکی از حادثه خیزترین کشورهای دنیا می باشد. براین اساس، محیط های کلان شهری آن که بر روی گسل ها استقرار یافته اند، مانند کلان شهر تهران با توجه به جذب حداکثر جمعیت و تراکم، بیشترین آسیب پذیری را نسبت به دیگر نقاط دارند.از سویی عوامل و عناصر انسانساخت و عدم رعایت اصول برنامه ریزی شهری در این مکانها مانند تمرکز شدید ساختمانی، کمبود فضاهای باز، عدم رعایت استاندارد های لازم در اکثریت سازه ها، جمعیت زیاد، عدم رعایت سرانه کاربری ها، شدت آسیب پذیری و خسارت های ناشی از زلزله احتمالی را دوچندان می کند. بنابراین ارزیابی میزان مخاطرات طبیعی به همراه تاثیر عوامل انسان ساخت در محیط های کلان شهری، یکی از مهمترین مسائلی است که در این مقاله مدنظر قرار گرفته است. هدف این مقاله ارزیابی، افزایش شدت میزان و نحوه ی آسیب پذیری مناطق و واحدهای شهری از زلزله در اثر عوامل انسان ساخت در منطقه 5 کلان شهر تهران است. در این راستا از دانش برنامه ریزی شهری و ترکیب روش منطق فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. معیارهای به کار گرفته شده جهت ارزیابی شامل گسل اصلی شمال تهران، گسل های فرعی و عرض معابر، فضاهای باز و مساحت کاربری ها در سطح منطقه می باشد. نتایج تحقیق با توجه به روابط بین متغیرهای گسل، معبر، فضای باز و مساحت واحدها، در روش فازی نشان می دهد، میزان آسیب پذیری ناشی از زلزله در منطقه 5 کلان شهر تهران شامل 4.82 درصد با آسیب پذیری خیلی کم، 26.94 درصد با آسیب پذیری کم، 35.16 درصد با آسیب پذیری متوسط، 27.96 درصد با آسیب پذیری قابل توجه، 2.88 با آسیب پذیری زیاد، 1.33 درصد با آسیب پذیری خیلی زیاد و 0.91 درصد از ساختمان ها کاملا آسیب پذیر می باشند.
    کلیدواژگان: تهران، مخاطرات طبیعی، محیط کلان شهری، منطق فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی، محیط انسان ساخت
  • شهرام درخشان، وحید غلامی، سیدعلی عبادی نژاد، ادریس تقوی سلیمی، علی اصانلو صفحه 51
    ایجاد رواناب در سطح زمین مشکلاتی مانند فرسایش خاک، وقوع سیلاب، کاهش حاصلخیزی خاک و پوشش گیاهی و حتی کاهش منابع آب زیر زمینی را در بر دارد که عواملی مانند شرایط اقلیمی، خاک، شرایط توپوگرافی زمین و پوشش سطح خاک در آن تاثیر دارند. در این تحقیق سطح حوضه آبخیز کسیلیان به مساحت 68 کیلومتر مربع که از نظر پتانسیل سیل خیزی وضعیت مناسبی نداشته مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق بدین ترتیب بوده است که ابتدا با بکارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی مدل فیزیکی حوضه آبخیز با بکارگیری DEM، شبیه سازی شده و با وارد نمودن این اطلاعات در مدل هیدرولوژیک HEC-HMS، یک مدل بارش- رواناب با بکارگیری روش SCS برای حوضه آبخیز کسیلیان ارائه گشت. پس از بهینه سازی مدل، اعتباریابی مدل هیدرولوژیک حوضه با اجرای آن برای سه واقعه بارش گذشته و مقایسه هیدروگراف های شبیه سازی شده با هیدروگراف های مشاهداتی انجام پذیرفت و با روش حذف انفرادی زیر حوضه ها، میزان مشارکت در تامین دبی اوج و حجم رواناب خروجی حوضه، برای هر یک از زیرحوضه ها بررسی و طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که زیر حوضه های با پوشش جنگلی دارای کمترین میزان رواناب و پتانسیل سیل خیزی است و بیشترین پتانسیل تولید رواناب در زیر حوضه هایی است که دارای اراضی وسیع زراعی و گسترش خاکهای گروه هیدرولوژیک C (بافت سنگین) اراضی غیر قابل نفوذ می باشند.
    کلیدواژگان: سیل خیزی، مدل بارش، رواناب، حوضه آبخیز کسیلیان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • رحمت الله منشی زاده، ابراهیم رستگار صفحه 65
    توسعه و عمران روستاها از ابزار و عوامل اصلی توسعه ملی به شمار می آید. از اینرو و به منظور تامین عدالت و محرومیت زدایی، در سالهای گذشته سکونتگاه های روستایی عرصه انجام طرح ها و پروژه های عمرانی وسیعی با حجم سرمایه گذاری بالائی بوده است. به دنبال اهداف توسعه ای در سطح این عرصه ها بوده اند. به همین دلیل دولتها با انجام طرح ها و پروژه های عمرانی در قالب برنامه های عمرانی بلند و کوتاه مدت در پی رسیدن به شرایط مطلوب زیستی در سکونتگاهای روستایی بوده است. براین اساس دولتها با صرف هزینه های زیاد اقدام به اجرای طرح ها وپروژه های عمرانی در سکونتگاه های روستایی نموده اند. این مقاله با مد نظر قرار دادن حجم طرح ها و پروژه های عمرانی صورت گرفته در بخش وراوی به تبیین پیامدهای حاصل از اینگونه طرح ها وپروژه ها در تثبیت جمعیت سکونتگاه های روستایی این محدوده پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش کمی و بر داده های اسنادی استوار است. جامعه آماری این پژوهش تمامی 15 سکونتگاه موجود بخش وراوی شهرستان مهر(استان فارس) را شامل می گردد. برای سنجش معناداری دو مولفه سرمایه گذاری طرح های عمرانی و روندهای جمعیتی حاکم بر سکونتگاه های روستایی از روش همبستگی پیرسون بین سود جسته ایم. یافته های تحقیق نشان می دهد: میزان همبستگی سرمایه گذاری طرح های عمرانی و تثبیت جمعیت سکونتگاه های روستایی بخش بسیار پایین بوده است و ارتباط معنا داری بین حجم سرمایه گذاری و تثبیت جمعیت سکونتگاه های روستایی وجود ندارد، به گونه ای که از مجموع 15سکونتگاه این بخش 9 سکونتگاه روستایی در دوره 1385-1375 به نرخ رشد منفی جمعیتی رسیده اند و سکونتگاه های دیگر دارای کاهش شدید نرخ رشد جمعیتی بوده اند.
    کلیدواژگان: طرح های عمرانی روستایی، ارزیابی، تثبیت جمعیت، توسعه یکپارچه روستایی، بخش وراوی
  • وحید ریاحی صفحه 83
    یکی از نادرترین اشکال اسکان غیر رسمی در مجاورت کلان شهر تهران در دهه اخیر شکل گرفته است. این پدیده به شدت بر شاخصهای شهری کلانشهر تهران تاثیر گذاشته است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی محلات و پهنه های اسکان غیر رسمی اسلامشهر مبتنی بر شاخصهای اجتماعی و اقتصادی و نیز روش ها و راهکارهای کالبدی ارتقای محیط زیست این سکونتگاه ها و در نهایت با هدف ارائه روش های توانمند سازی ساکنان محلات اسکان غیر رسمی صورت گرفت. روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی – توصیفی بوده است و گرداوری اطلاعات اسنادی با هماهنگی دستگاه های اداری مرتبط مانند مرکز آمار ایران و وزارت مسکن و شهرسازی و اطلاعات میدانی از طریق تشکیل گروه های بحث در 4 محله هدف و 840 پرسشنامه بدست آمده است.یافته های تحقیق نشان داده است که اسلامشهر یکی از شهرهای ویژه برای پهنه بندی محلات اسکان غیر رسمی است و این شهر از حیث مذکور با بسیاری از شهرهای متعارف و مشابه تفاوت دارد. بگونه ای که محلات زیادی از این شهر تحت پوشش اسکان غیر رسمی است. محله میان آباد در جنوب اسلامشهر نماد کامل اسکان غیر رسمی در این شهر به شمار میرود. چرا که این محله خارج از بافت شهر است و سیر تکوین متعارف محلات را نداشت. بنابراین سطح پایین تری از شاخصها را نسبت به محلات دیگر اسلامشهر دارد. ضمن آنکه این محله به سبب خارج بودن از محدوده قانونی شهر و رشد غیر متعارف، با ساختار کالبدی و اجتماعی خاص، محرومیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، اسلامشهر، برنامه توانمند سازی، ساماندهی اسکان غیر رسمی
  • محمد شریفی کیا، منیره معتمدی نیا، سیاوش شایان صفحه 105
    تهیه نقشه مخاطرات زمینی موضوع نسبتا جدید است که به واسطه معرفی ابزارهای تحقیقاتی نوین مانند داده های جدید سنجش از دوری و مدلهای تحلیلی نوین در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محققین در سطح جهانی قرار گرفته است. تحلیل فضایی مخاطرات زمین به واسطه برخورداری از نگاه خاص و ویژه به مساله پهنه بندی و معرفی نواحی مخاطرات آمیز ناشی از هم کارکردی و همزادی برخی مخاطرات طبیعی توانسته است تصویر روشن تر و دقیق تری از خطرزایی بستر و مالا خطرپذیری گروه های انسانی ساکن در آن را ارائه نماید. این پژوهش برآنست 3 مخاطره ژئومورفولوژیکی(لرزه ای، لغزشی و سیل) را در محدوده شهر ماهنشان مورد بررسی قرار داده و نقشه مخاطرات زمینی آن را به منظور تحلیل خطر پذیری ناشی از توسعه فیزیکی شهر تهیه نماید. دراین پژوهش با استفاده از داده های سنجش از دوری و مشاهدات میدانی، هرکدام از مخاطرات زمینی (زمین لرزه، زمین لغزش و سیل) در قالب یک مدل تحلیلی، آنالیز و پهنه بندی گردید و سپس با همنهاد سازی نقشه های پهنه بندی هر کدام از مخاطرات، و بکارگیری الگوی نوین برای همنهادساری، نقشه نهایی پهنه بندی مخاطرات زمین برای محدوده مورد مطالعه تهیه گردیده است. سپس اقدام به تهیه نقشه توسعه فیزیکی شهر مستخرج از تصاویر چند زمانه سنجش از دوری در طی بیش از نیم قرن گردید، تحلیل فضایی و رویهم گذاری نقشه مخاطرات زمینی و نقشه روند و الگوی توسعه فیزیکی شهر ماهنشان نشان داد؛ بخش عمده بستر فیزیکی شهر ماهنشان در معرض خطر ناشی از مخاطرات قرار دارد. بطوریکه 81/51% مساحت این شهر در منطقه خطر زیاد واقع شده است. همچنین یافته ها موید تغییر در توجه و اهمیت به مقوله مخاطرات در الگوی توسعه فیزیکی شهر است. بطوریکه با افزایش فیزیکی بستر شهر؛ مساله توجه به مخاطرات بستر تعدیل شده و اراضی با درجه خطر پذیری افزونتر مورد توجه برای ساخت و ساز و حتی در مواردی ساخت تاسیسات دولتی و ملی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهر، نقشه مخاطرات زمین، تحلیل فضایی، ماهنشان، سنجش از دور
|
  • Hassan Kamran, Bahador Gholami, Eslam Yari, Sid Hassan Hosseini, Hossein Khaledi Page 6
    That humans set up the nation and a country or political organizations have found have the power of their combined resultant force is obtained and it can be a national power that country or nation, he said. National Power is the origin and diversity principles in a working group to produce national power pay. Subject of national power by geographers, geopolitical and geo-political experts, political science and international relations, strategists and politicians have been considered and each of them have tried to list the factors affecting national power to provide the bulk of They shared there. Geography major factors in theories of national power experts have been above. Geographical factors in the two categories of factors and natural geography and human geography as a quantitative and qualitative impact of national power are the main. Iran with a special status in terms of the geographical potential is the Middle East could be the top national power. In this study we seek to answer these questions that the original context and principles of national power determines what Geographical component in effective national power are there? Iran's status in terms of having power components How Blessed?
  • Farzaneh Sasanpour, Jafar Mosavand Page 29
    One of the major problems in metropolitans of the world is Natural hazards. Natural hazards, particularly earthquakes always threaten human habitat and lives and in a short time can damage and casualties rather than leave a very broad. Between this, Iran due to placement in earthquake belt of the Himalayas, the Alps not exempt from this rule and are of the most disaster prone countries of the world. Accordingly, the overall urban environment on which it has deployment on faults, such as Tehran metropolitan with a population density up to attract the most vulnerable than are other parts. The one hand, man-made elements and non-compliance with certain principles in these places within places such as levels, lack of open spaces and low user area is highly vulnerable and probable losses resulting from earthquakes will doubled. So evaluate natural hazards with the impact of human-made factors in metropolitan environments is one of the main issues considered in this paper.This article evaluated to increases the intensity and quantity the vulnerability of urban areas and units of the earthquakes caused by human-made factors in five metropolitan area of Tehran. In this context, the combined knowledge of urban planning and fuzzy logic methods and Geography information system (GIS) is used. Criteria evaluation includes the main fault north of Tehran, subsidiary faults and the width of streets, open spaces and user area in the surface region. Research results by fuzzy method show that the rate vulnerability caused by an earthquake in Tehran metropolitan 5 area, including 4.82 percent with very low vulnerability, low vulnerability of 26.94 percent, 35.16 percent with moderate vulnerability, 27.96 percent with a significant vulnerability, 2.88 with high vulnerability, the vulnerability of 1.33 percent and 0.91 percent of very large buildings are quite vulnerable.
  • Shahram Derakhshan Page 51
    Run off generation is determined by watershed characteristics: climate, topography, soil and vegetation. Also, it is necessary to know the area with high run off generation in terms of watershed management. In this study Kasilian Watershed with 68 km2 surfaces was separated to 32 small sub- basins. The purpose of this study is flood production potential zoning. In first, physical model of Kasilian Watershed was simulated by using GIS (HEC-GeoHMS extension) and DEM. Then, a rainfall-run off model was presented by using SCS method and HEC-HMS software for Kasilian Watershed. The presented model was optimized and validated. Then sub-basins flood production potential was investigated by using sub-watershed single successive elimination method and these sub-basins were classified in terms of run off generation and flood production potential. Finally, the results were presented as a flood production potential zoning map.
  • Rahmatollah Monshizadeh, Ebrahim Rastegar Page 65
    The development of villages is one of the main factors of national development. In recent years, villages have been the field of many constructional projects and investments to eradicate poverty from them. Therefore, governments, by conducting plans and developmental projects in the form of short and long term constructional programs, have attempted to reach an ideal environmental condition in rural settlements. Accordingly, governments have spent large sums of money for doing these constructional projects in rural settlements. This paper aims at the explanation of the consequences of these constructional projects in stabilizing the population of rural settlements in waravi district by considering the bulk of the plans and projects conducted there. Considering the documents related to the investment of constructional plans and projects in the villages of waravi district during the Islamic Revolution years (1358-1378), 1270418 million Rails was spent in the villages of the district of which 1202918 was spent widely and 6750 was spent pointedly. It is expected that during this period these investments must have shown their positive effects in the developmental transformation and stabilization of the population in the villages of waravi district. However, the findings of this research show that the correlation between the investments for constructional projects and the stabilization of population in these villages has been very low. In other words, there is not a meaningful relationship between the investments and the stabilization of the population of the villages so much so that from the 15 villages located in this district, 9 villages have had a negative population growth rate and the other villages have had a stark reduction of population growth rate.
  • Vahid Riahi Page 83
    One of the rarest forms of informal settlement area in the vicinity of Tehran metropolis in recent decades formed the indicators heavily on Tehran metropolitan city is affected. This study identified areas and informal settlement area Islamshahr based social and economic indicators and the methods and strategies for promoting physical environment Hydrology and ultimately aims to provide accommodation procedures empower neighborhood residents were informal. Research in analytical - descriptive information has been collected documents in coordination with relevant administrative agencies such as the Statistical Center of Iran and Ministry of Housing and Urban Development and field information through discussion groups formed in the fourth quarter and 840 questionnaires goal is achieved. Research findings has shown that one of the cities Islamshahr or special zoning areas for informal settlements and the town of as many cities in the conventional and the same is different.. Islamshahr neighborhood south of the Main Abad full symbols in informal settlements is of the city. Because this kind of neighborhood to neighborhood because of the isolated city neighborhoods does not have enough conventional development of a lower level than other neighborhoods has Islamshahr. While these neighborhoods due to being outside the city limits of legal and non-conventional development, physical and social structures, in particular, has the most deprivation.
  • Mohammad Sharifikia, Monire Motamedi Nia, Syavash Shayan Page 105
    Geomorphologic hazards are most importance task for sustainable development in an urban area. Furthermore, the Geo-Hazard study for identification and vulnerability assessment in term of zonation can help urban planner to determined high risk area. The out com map of this study can mark the target area for future physical developing as low to high hazard zone. Where the city physical developing in form of settlements and infrastructures should take place in a low hazard area for its more safety. This research work involved geomorphologic hazard assessment (Geo-hazard) in Mahneshan urban area. The study’s main objects are to identify and prepare an inventory of morphological hazardous factors for integrated and vulnerability assessments as well as physical developing trend extraction. A loge with this two main aims, the hazard map of pervious developed area was generated to identify the degree of safety for human and infrastructures. The several data input namely remote sensing images, hydrological and climatic data, digital thematic maps, etc. along with field data collection has been processed over GIS environment to prepared digital layers as input to model for final Geo-hazard map generation. The set of geomorphologic maps such as litiology, morpho units, lineaments, land use/Landover, slope, aspect, drainage pattern, and soil were forms an input as an integrated database in the analysis of the Landslide Hazard Zonation Map (LHZM), Earthquake Risk Map (ERM) and Flood Hazard Map (FHM). The three above individual maps were classed into three different categories from very high to very low hazard. The amount of weight that is given to a certain factor and the way this factor is classified is highly subjective. The different hazards with their respective weighted values were combined into a Geo-hazard map.