فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 19 (زمستان 1389)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 19 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یدالله کریمی پور صفحه 7
    این مقاله با شیوه بررسی توصیفی، تحلیلی، در گام نخست از دیدگاه ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک بازارهای گاز طبیعی جمهوری اسلامی ایران را مورد ارزیابی قرار داده است. آن گاه پس از اشاره ای زودگذر ولی حساس بر نقش گاز طبیعی دراقتصاد انرژی تا چشم انداز 2030، تنگناها و مسایل ایران به عنوان دومین دارنده ذخیره گاز طبیعی جهان برای دستیابی به برتری یا دست کم نفوذ پایدار در بازارهای شبه قاره چین، خلیج فارس، ژاپن و کره جنوبی بازخوانی شده اند. از این دیدگاه، کوشش های 20 ساله جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به بازار شبه قاره که درقالب خط لوله صلح اجرایی شده است، می توانست در قالبی با تمرکز ناچیز و راهبردی ضعیف پیگیری شود. همچنین بر پایه ی دستاوردهای این پژوهش، راهبرد تصمیم سازان تهران برای نفوذ در بازار گاز مایع کره و ژاپن و نیز بازار گاز طبیعی چین، با چند چالش زمانبر روبرو است. بازار خلیج فارس نیز اگر چه زنده وپویا است، اما استراتژیک محسوب نمی شود. این در حالی است که اروپا در بر دارنده بیشترین شاخص های یک بازار استراتژیک و پایدار است. اما ایران می بایست از کشوری وارد کننده گاز طبیعی به کشوری صادر کننده تبدیل شود.
    کلیدواژگان: بازار گاز طبیعی، بازار گاز مایع، خط لوله صلح، نابوکو، چالش های ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، تحریم ایران
  • زهرا صمدی، حسین محمدی صفحه 27
    پهنه بندی وبررسی توزیع جغرافیایی الگوهای بارش به دلیل ارتباط گسترده آن با فعالیت بخشهای مختلف کشاورزی از اهمیت خاصی برخورداراست.تحلیل توابع متعامد تجربی که بعنوان یک روش تحلیل مولفه های اصلی شناخته شده است، یکی ازکارامدترین روش های استخراج اطلاعات ازمجموعه داده های بزرگ می باشد. مزیت تحلیل توابع متعامد تجربی، فشرده سازی تغییرپذیری فضایی و زمانی سری های داده است که برحسب توابع متعامد یا روش های آماری فراهم می کند. کارایی این روش درمنطقه بندی بارش پاییزه (سه ماهه اکتبر، نوامبر، دسامبر) نیمه غربی ایران (از44 تا49 درجه طول شرقی و از30 تا40 درجه عرض جغرافیایی) که دارای تنوع شرایط اقلیمی وجغرافیایی بوده و شامل11 استان کشور می باشد، ارزیابی شده است. براساس این تحقیق مولفه های اول تا هشتمEOF که مجموعا 74/90 درصدازکل واریانس داده های اولیه را توجیه نموده اند به عنوان مولفه های اصلیEOF درنظر گرفته شدند و برای مرزبندی نواحی بارشی از آنها استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهدکه به دلیل هبستگی بالای مجموع بارهای عاملی هر مولفه با بخشی ازمنطقه مورد بررسی که دارای شرایط بارشی همگن تری می باشند، مولفه های اول تا ششم به ترتیب می توانند نماینده خوبی ازداده های بارش در بخش زاگرس میانی(استانهای ایلام، لرستان، کرمانشاه (به استثناء ایستگاه پاتاق)، همدان و ایستگاه های مظفرآباد قور و دیوان دره از کردستان و ده جلال از زنجان)، بخش گسترده ای از استان زنجان و نیمه جنوبی منطقه آذربایجان، استان خوزستان، بخش عمده منطقه آذربایجان، استان گیلان (به استثناءایستگاه های لاهیجان و کومله) و استان اردبیل باشند. تفاوت بارش پاییزه ایستگاه های لاهیجان و کومله با دیگر ایستگاه های واقع در استان گیلان باعث گردیده تا بارهای عاملی مولفه هایEOF شماره 7 و 8 مقادیر بسیار زیادی را برای این دو منطقه در شرق استان گیلان نشان دهند. نتایج حاصل نشان دهنده تفکیک مطلوب نواحی بارشی متناسب با شرایط اقلیمی حاکم بر آنها می باشد که در دیگر مطالعات اقلیمی صورت گرفته، مورد آزمون و تائید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: الگوهای بارش، تحلیل توابع متعامد تجربی، تحلیل مولفه های اصلی، اقلیم شناسی
  • علی اکبر متکان، خاطره سعیدی، علیرضا شکیبا، امین حسینی اصل صفحه 45
    هدف از ارائه این مقاله، بررسی رابطه میان تغییرات پوشش اراضی با احداث و آبگیری سد مخزنی طالقان به کمک تکنیکهای سنجش از دور می باشد. بدین منظور، ابتدا نقشه پوشش اراضی حاصل از طبقه بندی سه تصویر ماهواره ای به روش هیبرید در یک دوره 20 ساله با سه مقطع زمانی قبل، همزمان و بعد از احداث سد به ترتیب در سالهای 1366، 1381 و 1386 استخراج گردید. سپس بررسی تغییرات 3 نقشه استخراج شده به روش مقایسه پس از طبقه بندی بر مبنای تفاضل، صورت پذیرفت و به منظور بررسی تغییرات مکانی انواع کلاس های مورد نظر از شاخص آماریLQ کمک گرفته شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در بازه زمانی مذکور سطح مراتع تقریبا ثابت بوده اما کیفیت آنها تا حدودی افت داشته است که علت آن تبدیل مراتع به اراضی زراعی و چرای دام می باشد. همچنین، سطح اراضی کشاورزی آبی و دیم به علت مهاجرت و بازگشت مجدد مردم به منطقه در این فاصله دارای نوسان بوده است. در این بازه زمانی،سطح اراضی مسکونی نیز افزایش قابل توجهی داشته که دلیل اصلی آن ویلاسازی و ساخت تفرجگاه توسط افراد بومی و غیر بومی در حوالی دریاچه سد می باشد. بررسی تغییرات الگوی مکانی پوشش های مختلف نیز نشانگر آن است که بیشترین تغییرات در زیرحوضه های اطراف دریاچه سد و حواشی رودخانه اصلی رخ داده است.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش اراضی، تکنیکهای طبقه بندی، حوضه آبخیز طالقان، شاخص آماری LQ
  • شهرام درخشان، وحید غلامی، ادریس تقوی سلیمی صفحه 65
    با از بین بردن خطوط تقسیم آب در شهرها سبب سرگردانی روانابها و عدم کنترل آنها می شوند. زهکشی روانابهای سطحی یکی از مشکلات مدیریت شهر رشت می باشد. بالا آمدن آب رودخانه و مسدود شدن کانالهای زهکشی یکی از عوامل آب گرفتگی خیابانها است. سیستم اطلاعات جغرافیایی به همراه مدلهای ابزاری کلیدی هستند که با داشتن مدلسازی و برخی آنالیزها در کنترل سیلابها موثر می باشد. برای مطالعات سیلاب، ژئومتری زمین یکی از عوامل بسیار مهم می باشد. استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی شبیه سازی ژئومتری زمین را با دقت و سرعت بالایی مقدورمی سازد. بدین منظور با استفاده الحاقیه HEC-GeoRAS(GIS) و نقشه های پلان رودخانه، ژئومتری بستر و اراضی حاشیه رودخانه های گوهررود و سیاهرود شبیه سازی شد. با استفاده از تجزیه و تحلیل های آماری، دبی ها با دروه بازگشت های مختلف برآورد گشت. سپس با بکارگیری اطلاعات ژئومتری بستر و اراضی حاشیه رودخانه ها در مدل هیدرولیکی HEC-RAS، رفتار هیدرولیکی رودخانه ها شبیه سازی شد. در نهایت مکانهای که امکان مسدود شدن کانالهای زهکشی وجود داشته و مکانهای مناسب برای احداث کانالهای زهکشی جدید شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: رفتار هیدرولیکی رودخانه، آبهای سطحی، زهکشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • امیرحسین مشکواتی، محمد کردجزی، ایمان باباییان صفحه 81
    مدلهای تولید کننده وضع آب و هوا در سال های اخیر کاربردهای فراوانی پیدا کرده است از جمله تولید داده های آب و هوایی، با بکارگیری سناریوهای مختلف انتشار گازهای گلخانه ای مربوط به مدلهای گردش عمومی جو می باشد. با استفاده از تولید کننده های وضع آب و هوا می توان خروجی مدلهای گردش عمومی جو را ریز مقیاس نمود. یکی از این مدلها Lars-WG می باشد. در این مقاله به بررسی عملکرد مدل Lars-WG در مدلسازی داده های هواشناسی ایستگاه های استان گلستان در دوره 2007-1993پرداخته شده است. متغیرهای مورد بررسی شامل دمای حداقل، دمای حداکثر، بارش و ساعت آفتابی می باشند. نتایج حاصل از محاسبه میانگین خطای مطلق مدلسازی در ماه های سال نشان داد که بیشترین خطا مربوط به ساعت آفتابی می باشد اما متغیرهای بارش و دمای حداقل و حداکثر با دقت خوبی مدلسازی شده اند. بیشترین خطای ساعت آفتابی در ایستگاه گرگان به میزان 6/0 ساعت و بیشترین خطای بارش در کلاله به میزانmm 1/6 می باشد. در مورد دمای حداکثر، بیشترین خطا در مراوه تپه به میزان 5/0 و دمای حداقل در آق تقه به میزان 4/0 درجه سانتی گراد می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بطور کلی عملکرد مدل Lars-WG در مدلسازی متغیرهای هواشناسی ایستگاه های تحت بررسی مناسب است و می توان از آن جهت بازسازی داده های ایستگاه ها در دوره گذشته و یا تطویل این داده ها به دوره آینده بهره جست. همچنین می توان از آن در جهت ارزیابی اقلیم آینده استان در مقیاس محلی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، تولید کننده آب و هوا، ریزمقیاس نمایی، خطای مطلق
  • فرهاد عزیزپور، سیده عاطفه قاسمی صفحه 97
    سکونتگاه های روستایی نظامهایی با اجزا گوناگون محیطی- اکولوژیکی و اقتصادی بشمار می روند که تغییر در هریک از اجزای آنها موجب تغییر و تحول در سایر اجزا و نهایتا کل این نظام خواهد شد. برخی از این تحولات درون زا بوده و تحت تاثیر نیروهای درونی و محلی است اما بخشی متاثر از عوامل و رخدادهای بیرونی از جمله سیاستگذاری ها و یا اقدامات عمرانی در مقیاس محلی، ناحیه ای و ملی می باشد. منطقه ویژه اقتصادی عسلویه در استان بوشهر یکی از مناطقی است که در ظرف کمتر از 10 سال سرمایه گذاری صنعتی گسترده ای در آن انجام شده است. این سرمایه گذاری نه تنها فرایند صنعتی شدن و پیشرفت تکنولوژیکی در منطقه عسلویه (جنوب ایران) را تسریع بخشیده بلکه زمینه های تحولی را در عرصه های زیستی بویژه سکونتگاه های روستایی (از جمله روستای اخند) در ابعاد مختلف زیست محیطی، اجتماعی – فرهنگی، اقتصادی و کالبدی – فضایی فراهم آورده است. این تحولات، اگرچه بخشی شان مثبت بوده ولی بخشی دیگر تاثیرات نامطلوبی بر روستاها گذاشته است. نتایج بررسی نشان داده است که تغییر و تحول در چشم انداز سکونتگاه های روستایی امری اجتناب ناپذیر است ولی نکته حایز اهمیت این است که تغییر چشم انداز بدرستی و به صورت عقلایی صورت پذیرد. این امر نیازمند نظامی است که بتواند بدرستی تعیین کند چه تغییراتی با چه دامنه ای در چشم انداز سودمند و کارآمد و چه تغییراتی نامناسب و غیرکارآمد خواهد بود.
    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی عسلویه، تحول کالبدی، فضایی، روستای اخند
  • مصطفی قدمی، سیمین تولایی، سیدمحمدمهدی فاطمی صفحه 111
    امروزه، بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه، از گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه ی پایدار یاد می کنند و در تلاش هستند با شناسایی قابلیت های توسعه ی گردشگری مناطق و رفع موانع آن سهم بیشتری از عایدات این بخش را نصیب خود سازند. در این راستا، شهرهای ساحلی استان مازندران از مقاصد مهم گردشگری کشور می باشد که می تواند با برنامه ریزی اصولی و مناسب و شناسایی توان ها و محدودیت های گردشگری آن، نقش موثری در توسعه ی این مناطق و در نتیجه توسعه ی ملی و تنوع بخشی به اقتصاد ملی داشته باشد. بدین منظور در مقاله حاضر ابتدا با نظر سنجی پرسشنامه ای از ده تن از متخصصان و کارشناسان امور شهری شهر فریدونکنار و با فهرست کردن عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار در توسعه یا عدم توسعه ی گردشگری با استفاده از مدل (SWOT)، به ارزیابی استراتژیک قابلیت های توسعه ی گردشگری حوزه ی فریدونکنار پرداخته شد. در ادامه با وزن دهی و الویتبندی عوامل مذکور، استراتژی های درخور ارائه گردید. تجزیه تحلیل های صورت گرفته در تحقیق نشان می دهد که جهت تاکید بر رفع آسیب پذیری حوزه ی مطالعه شده، استراتژی های تدافعی باید در اولویت برنامه های توسعه ی گردشگری حوزه مذکور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی استراتژیک، قابلیت های توسعه ی گردشگری، مدلswot، فریدونکنار
|
  • Yadowllah Karimipour Page 7
    This article, applying a descriptive analytical research method, demonstrates Iran’s geopolitical challenges in entering the international natural gas and LNG market. The article takes a quick but necessary look at the 2030 outlook for the role of natural gas in energy economics. It then investigates the impasses and problems faced by Iran, as the holder of the world’s second largest natural gas reserves, in becoming the predominant supplier, or at least finding and maintaining a stable position in the market, in the Indian subcontinent, China, Persian Gulf, Japan, and South Korea. From this point of view, the Islamic Republic of Iran’s twenty-year efforts to gain access to the Indian subcontinent market, which have been put into operation through the Peace Pipeline project, could have been pursued through a less focal and more geopolitical project. Moreover, on the basis of the findings of this study, the strategy of the decision makers in Tehran to find a position in the CNG market in South Korea, Japan, and China faces some prolonged challenges. Likewise, the Persian Gulf market, as lively and dynamic as it is, is not considered to be a strategic market. However, the European market provides more reliable indicators of a strategic, stable, and expanding market. Nonetheless, Iran up until 2010 is still one of the natural gas importers, and, before planning for its access to the target market, must become one of the natural gas exporter countries.
  • Zahra Samadi, Hossien Mohammadi Page 27
    The regionalization and study of geographical extent of precipitation pattern is important because of its expanded impact with different parts activity of agriculture. The Empirical Orthogonal Functions that known as the principal components analysis, is one of the most efficient ways to extract information from large data sets. The advantage of EOF analysis is that it provides a compact description of the spatial and temporal variability of data series in terms of orthogonal functions, or statistical "models". The efficiency of EOF analysis in the regionalization of autumn precipitation (third month: October, November, December) of half the west of Iran (44-49ْ E and 30-40ْ N) has been evaluated, that its has variety of climatologically and geographical conditions and contains 11 provinces of country. The basis of this research, eight of the first EOF, which account for 90. 74 % of total variance in the precipitation data, were kept and used for the regionalization of precipitation regions. The result of this survey show that because of component each loadings become high with part of the region that its has more homogeneous precipitation conditions, six of the first EOFs could be used as the regional time series of autumn precipitation in the part of middle zagros (Ilam, Lorestan, Kermanshah (exceptionally patagh station), hamedan provinces and mozaffarabad Ghor and Divandarreh stations from kordestan and dehe-Jalal station from Zanjan), large part of the Zanjan province and half the south of Azarbayejan region, Khuzestan province, important part of the Azarbayejan region, Gilan province (exceptionally Lahijan and Koomaleh stations) and Ardebil province respectively. Because of different of autumn precipitation between Lahijan and Koomoleh stations and the other stations of Gilan province, loadings EOF-7 and EOF-8 components have showed high for this two regions in the eastern of Gilan province. The results show that the precipitation regions have been separated desirably that they have proportiated with climatological conditions that they have been dominated on the rigions and in the other done climatological researches have been confirmed.
  • Ali Akbar Mtkan, Khatereh Saeedi, Alireza Shakiba, Amin Husseini Asl Page 45
    In this paper, we consider the relation between land cover changes and construction and Inauguration of the Taleghan dam by using Remote sensing techniques. This research implemented by production land cover maps from satellite imagery at 20 years period, with 3 section; before, simultaneous and after making dam in 1366,1381 and 1386 respectively. Thus, consideration of changes in 3 maps implemented by using past classification method and used LQ statistical index for consideration of land cover pattern changes. Result shows that, in 20 year period, pasture's area was stable but its quality was become short due to alteration between pasture and cultivation and grazing land. Also, areas with dry farming and irrigation lands have an oscillation because of migration and renewed return. In this period, built-up areas increased greatly because of constructing villa and promenade in around of the dam. Changes in land use spatial pattern show that maximum alterations, happened in sub-basins around dam's lake and Major River.
  • Shahram Derakhshan, Vahid Gholami, Edris Taghva Salimi Page 65
    Surface runoff drainage is one of the management problems in Rasht City. Also, one of the urban flood factors is drainage channel obstruction through water level rising. The purpose of presented study is to investigate the probability of drainage channels obstruction and site selecting new outlets along Goharrood and Siahrood rivers. So, the rivers bed of Goharrood and Siahrood and their bank terrains were simulated by using HEC-GeoRAs extension and digital map (scale: 1000). Pick discharges with different return periods were estimated by using stochastic analysis. Then, river hydraulic behavior was simulated by using HEC-RAS model. Finally, unsuitable and suitable sites for runoff drainage were identified.
  • Amir Hossein Meshkati, Mohammad Kordjazi, Iman Babaeian Page 81
    According to the IPCC report, due to increasing greenhouse gases, climate change and global warming is occurring. There are many methods for future climate change modeling and assessment. One of the most important statistical methods is generating daily weather data from General Circulation Models (GCM outputs under different emission scenarios using Weather Generator (WG) techniques. To use the GCM outputs (which have small spatial resolution) on the local scale, it is necessary to downscale GCM's outputs by either dynamical or statistical methods. Because of heavy computational requirements of dynamically downscaling, some efforts have been done to prepare methods with less computational requirements. Weather Generators technique is one of these methods that is capable to extended weather station data to the future by using WG scenarios. In this paper capability of LARS-WG model in simulation of meteorological data including maximum and minimum temperature, precipitation and radiation in 3 synoptic stations of Golestan Province including Gorgan, Gonbad Kavous and marave tappeh and 3 climatology stations, including Bandar-e torkaman, kalaleh and Agh Togheh has been studied in the period of 1993-2007. By comparing observed data and generated data, we found that the greatest error has been found in radiation data. Accuracy of the model in simulation of minimum and maximum temperatures is statistically accepted. The greatest errors of radiation, rainfall, minimum temperature and maximum temperature were found in gorgan with 0. 6 hr, kalaleh with 6. 1 mm, maraveh tapeh with 0. 5 ْC and agh togheh with 0. 4 ْC, respectively. Finally, it is highly recommended that LARS-WG could be used as a reliable tool for future climate assessment over Golestan province.
  • Farhad Azizpour, Sideh Atefeh Ghasemi Page 97
    Rural developments are systems that have environmental-ecological and economic elements. The elements change to cause transformation of other elements and ultimately whole system. Some these transformations are inner but other some are external. For example: making policy in community, area and national levels. Asaloyeh specific economical region in the Bosher state one of regions that were done great industrial investment in less than ten year. This investment not only have accelerated industrialization process and technological improvement but also to supplied transformation contexts of rural settlements in several dimensions ecology, social-cultural, economical and physical-spatial. However some of transformations are positive but other some have impressed undesirability to villages. Research conclusions’ have displayed that change and transformation is inevitable into rural settlement landscape but this change and transformation must be done truly and intellectual. These issue have required to system that to determined truly what changes range to be will useful for landscape and what changes range is unsuitable.
  • Mustafa Qhadami, Simin Tavalaee, Sid Mehdy Fatemi Page 111
    Today, many planners and develop policy makers notice, tourism as a main element of sustainable development. They try by recognition of areas tourism development capability and dissolve its problems to have more earnings in this section. In this context, the coastal towns of Mazandaran is the most important tourist destination that with a logical and appropriate planning and recognition of its tourism potencies and limitations has a significant Role in these areas development, and lets to national development and diversify of national economy. For this purpose the paper first with a survey questionnaire of Fereidoonkenar ten specialists and experts in urban affairs and listing affective internal and external factors in tourism development or undevelopment by (SWOT), model. Fereidoonkenar strategic assessment of tourism development capability was discussed. After this with weighting and prioritization of mentioned factors, optimal strategies were presented. Analysis on research shows that for emphasizing on decrease of the study areas vulnerability, the defensive strategies (WT) should be the priority in this areas tourism development programs.