فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 23 (زمستان 1390)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 23 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهریار خالدی، رحمت الله منشی زاده، جهانبخش ریکا، شاهین خالدی، شبنم خالدی صفحه 7
    منطقه شمیرانات و لواسانات کوچک از ابتدای نهضت توریسم و طبیعت گردی ایران با وجود منابع اکولوژیکی، رودخانه های پر آب، جنگل و کوهستان، آب و هوای مطلوب، صخره و بویژه باغات انبوه به عنوان قطب تولید گیلاس کشور و استقرار مکانی - فضایی ویژه (همجواری با کلانشهر تهران)، از قابلیت توریستی- اگرواکوتوریستی ویژه ای بر خوردار می باشند. نتایج این پژوهش که به منظور امکانسنجی توریستی– اگرواکوتوریستی محدوده مطالعاتی، با استفاده از مدل «SWOT» تهیه گردیده است، نشان دهنده این است که محدوده، دارای نقاط قوت داخلی و قابلیتهای بالقوه توریستی - اگروتوریستی بسیار بالایی است. بنابراین ضرورت اعمال استراتژی ها و راهکارهای اساسی در جهت اولا: تاکید بر نقاط قوت و بویژه جنبه اگرواکوتوریستی، با از بین بردن یا کاهش تهدید ها، موانع پیش روی توسعه گردشگری، و ثانیا: استفاده از اصل مزیت نسبی و بهره گیری از عوامل بیرونی بخصوص، مجاورت با کلانشهر تهران به عنوان فرصتی بهینه، در راستای پایداری سکونتگاه های روستایی منطقه تاکید دارد.
    کلیدواژگان: توریسم، اگرواکوتوریسم، توسعه روستایی، مدل SWOT، لواسانات کوچک، باغات گیلاس
  • محمد سلیقه، بهلول علیجانی، قدیر دل آرا صفحه 25
    هدف تحقیق تحلیل فضایی بارش فصل مرطوب سال در استان اردبیل می باشد. بدین منظور از مدل زنجیره مارکف استفاده شد. مدل زنجیره مارکف حالت خاصی از مدل هایی است که در آنها حالت خطی یک سیستم به حالتهای قبلی آن بستگی دارد. پس از تهیه داده ها در محدوده استان، مطابقت داده ها با مدل مورد ارزیابی، و سپس رابطه روزهای متوالی دو روزه، سه روزه و... مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که نسبت دوره های خشک به کل دوره مورد مطالعه بسیار زیاد و دوره های خشک و مرطوب کوتاه مدت بیشتر از دوره های خشک و مرطوب بلند مدت اتفاق می افتد. بارش به جز در ایستگاه خلخال در سایر ایستگاه ها تداوم ندارد، و معمولا از بارش های کوتاه مدت و منقطع برخوردارند. روابط بین بارشهای متوالی 2 روزه و چند روزه بسیار کم و احتمال هر یک از بارشهای 1روزه 9/51%، 2روزه 3/24%، 3 روزه 7/11% 4روزه 7/5%، 5روزه 6/2%، 6روزه 4/1%، 7روزه 9/0% بوده است.
    کلیدواژگان: مدل زنجیره مارکف، تحلیل فضایی، دوره های خشک و مرطوب، بارش، اردبیل
  • محسن احدنژاد روشتی، کریم جلیلی، علی زلفی صفحه 45
    با توجه به اینکه اصلی ترین نیاز آسیب دیدگان ناشی از زلزله داشتن یک سرپناه می باشد و نمی توان بعد از وقوع زلزله، سریعا مکان های مناسب برای آسیب دیدگان زلزله را تهیه دید، باید قبل از وقوع چنین بحران هایی، مکان های مناسب از نظر(دسترسی به کاربری های شهری، داشتن امنیت، دوری از مناطق مخاطره خیز و...) را برای آسیب دیدگان زلزله را فراهم کرد. بدین منظور پژوهش حاضر بر آن است تا مکان های بهینه اسکان موقت آسیب دیدگان از زلزله ای احتمالی را برای شهر زنجان مورد پیش بینی قرار داده و با تلفیق برنامه ریزی صحیح و علمی، مدیریت بحران زلزله را با ایجاد تسهیلات لازم جهت شناخت مکان های مناسب اسکان موقت یاری نماید؛ به طوری که در صورت وقوع سانحه زلزله، امکان برقراری سریع اردوگاه ها برای زلزله زدگان میسر گردد. در این مطالعه با استفاده از 14 معیار در قالب معیارهای طبیعی و معیارهای انسانی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به مکان یابی مناطق اسکان موقت در شهر زنجان پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده کمبود فضاهای کافی از جمله پارک ها و فضاهای باز شهری جهت استقرار زلزله زدگان در سطح شهر زنجان می باشد، که این امر در بافت مرکزی شهر واضح تر از سایر بخش ها دیده می شود.
    کلیدواژگان: اسکان موقت، زلزله، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، زنجان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • هاشم حسینی، امیر کرم، امیر صفاری، عزت الله قنواتی، ابراهیم بهشتی جاوید صفحه 63
    پارامترهای طبیعی یکی از عوامل اصلی و تعیین کننده جهات توسعه فیزیکی شهرها و سکونتگاه ها محسوب می شوند. در یک منطقه کوهستانی تاثیر این عوامل به عنوان موانع توسعه دوچندان شده و می تواند مخاطرات طبیعی را نیز به همراه داشته باشد. در این پژوهش سعی شده با شناسائی عوامل تاثیرگذار و ارزیابی آن، جهات بهینه توسعه فیزیکی شهر دیواندره به عنوان یک منطقه کاملا کوهستانی، مشخص شود. برای این کار از 10 شاخص موثر استفاده شده و برای ارزیابی، مدل سازی و پیش بینی نواحی مناسب توسعه کالبدی شهر از مدل منطق فازی استفاده شده است. به طوری که هرکدام از لایه ها با توجه به توابع عضویتی فازی در نرم افزار Arc GIS 9.3 فازی شده اند و سپس عملگر ضرب، جمع و مقادیر مختلف گامای فازی روی این لایه ها اجرا شده است. جهت انتخاب گامای بهینه فازی مقایسه تحلیلی روی پهنه های مناسب وضع موجود شهر بر اساس نقاط بحرانی با پهنه های مناسب حاصل از مقادیر گاما انجام گرفت و مشخص شد گامای 8/0 فازی بیشترین تطابق را با اراضی مناسب وضع موجود شهر دارد. در نهایت نقشه نهایی به 5 کلاس تناسب طبقه بندی گردید و مشخص شد که 24 درصد از منطقه مورد مطالعه (87/28کیلومترمربع) در کلاس با قابلیت تناسب مطلوب و 7/56 درصد از منطقه (68 کیلومترمربع) در کلاس تناسب نامطلوب قرار می گیرد. بر اساس نقشه نهائی طبقه بندی می توان نتیجه گرفت که پهنه های مساعد جهت توسعه فیزیکی آتی شهر دیواندره بیشتر در بخش شرقی، تا حدودی نیز بخش شمالی و جنوب شرقی به صورت پراکنده وجود دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، توسعه فیزیکی شهری، منطق فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر دیواندره
  • مراد کاویانی راد صفحه 85
    پیامدهای اجتماعی و سیاسی برخاسته از فروسایی محیطی، گرمایش جهانی و کشمکش بر سر منابع طبیعی، محیط زیست را کانون مطالعات امنیتی سده بیست و یکم قرار داده به گونه ای که ناامنی بوم شناسی و نابودی بن مایه های زیستکره به عنوان بخشی از تهدیدات غیر سنتی با جستار امنیت انسانی پیوند استواری یافته است. طی دو دهه اخیر، دانش ژئوپلیتیک، به فراخور درون مایه های جغرافیایی و سیاسی اش جایی که «ژئو»(زمین) و «پلیتیک» (سیاست) در هم می آمیزند در قالب ژئوپلیتیک زیست محیطی به واکاوی رخدادها و مسائل برخاسته از کشمکش بر سر منابع طبیعی و کمبود منابع طبیعی پرداخته است. به گونه ای که برهمکنشی و درهم تنیدگی مفاهیم و مصادیق سیاست، قدرت و محیط زیست از پر بسامدترین واژگان واکاوی جستار محیط زیست از دهه 1980 به بعد بوده اند. از این دیدگاه، مناسبات قدرت و زیستکره به شدت به هم در آمیخته اند. چنین درهم آمیختگی در چارچوب دانش ژئوپلیتیک امکان بررسی و واکاوی می یابد. از آنجا که تهدیدات یاد شده، کارکرد و گستره ای کروی یافته اند، رویکردهای «نظامی و ملی محور» سنتی توان تبیین عوامل تهدیدات غیر سنتی را ندارند. بر این پایه، تبیین و مدیریت امنیت، سرشتی انسان محور با کنشی مشترک و جهان گستر طلب می کند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، امنیت، امنیت انسانی، امنیت زیست محیطی، گرمایش جهانی
  • محمود فال سلیمان، محمد حجی پور صفحه 107
    در سرتاسر دنیا به ویژه در کشورهای در حال توسعه، روش های دولت مدار در دست یابی به مدیریت پایدار منابع طبیعی مبتنی بر مشارکت جوامع محلی، به شکل گسترده ای در معکوس نمودن روند تخریب محیط زیست اثر مثبت داشته و تقویت معیشت روستایی را به اثبات رسانده اند. پروژه ترسیب کربن به منظور توسعه مدل مشارکتی و بسیج جوامع محلی در اکوسیستم خشک و نیمه خشک دشت حسین آباد غیناب با هدف فقر زدایی و بهبود شاخص های توسعه انسانی و افزایش میزان جذب دی اکسیدکربن طراحی شده است. محور فعالیت های مشارکتی جامعه محلی بر پایه ایجاد تشکیلاتی سازمان یافته از سوی پروژه به نام گروه های توسعه روستایی می-باشد. این مقاله به دنبال بررسی میزان پایداری گروه های توسعه روستایی ایجاد شده در منطقه در صورت حذف کمک سیستم های رسمی(دولتی) می باشد. پژوهش حاضر، به لحاظ هدف کاربردی و از نظر محتوا و روش، توصیفی- استنباطی است. برای گردآوری داده ها از دو روش میدانی و اسنادی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای 40 گروه توسعه تشکیل شده در روستاهای دشت حسین آباد غیناب می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای و فرمول کوکران در مرحله اول 19 گروه توسعه روستایی و در مرحله دوم به طور تصادفی 267 نفر از اعضای آن ها به عنوان نمونه جهت پرسشگری انتخاب شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری بیانگر این موضوع هستند که گروه های توسعه روستایی ایجاد شده به عللی چون تقویت روحیه مشارکتی، بهره مندی از دوره های آموزشی و بالا رفتن سطح آگاهی ها و توانمندی ها، ایجاد تنوع شغلی، کاهش وابستگی به مراتع و در نهایت آشنا شدن با سازوکار اداری و بانکی انگیزه و پایداری لازم را برای ادامه فعالیت های خود به دست آورده اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، بسیج جوامع محلی، مشارکت های مردمی، پروژه ترسیب کربن، گروه های توسعه روستایی
  • ابراهیم فتاحی، مجید دلاور، الهه قاسمی صفحه 129
    حوضه آبریز بازفت یکی از زیر حوضه های آبریز کارون بزرگ می باشد این حوضه آبریز کاملا کوهستانی و مرتفع می باشد و رواناب ناشی از ذوب برف در آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از مدل شبیه سازی رواناب حاصل از ذوب برف (Snowmelt Runoff Modelling) SRM، رواناب روزانه حاصل از ذوب برف با استفاده از اطلاعات برف بدست آمده از تصاویر هشت روزه سنجنده MODIS در این حوضه آبریز مورد شبیه‎سازی و ارزیابی قرار گیرد. نتایج کاربرد مدل، شبیه سازی موفق و قابل قبولی را نشان د اد بطوریکه نتایج حاصل از ارزیابی مدل با استفاده از دو شاخص ضریب تبیین و تفاضل حجمی به تربیت برابر با 82 و 9/18- درصد می باشد. مقاد یر بدست آمده د قت بالای مدل را در برآورد رواناب حاصل از ذوب برف را برای حوضه مذکور نشان می د هد. و نشانگر قابلیت کاربرد مدل برای حوضه های دیگر منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، ذوب برف، مدل SRM، سطح پوشش برف، حوضه بازفت
|
  • Shahriar Khaledi:, Jahanbakhsh Rika, Shahin Khaledi, Shabnam Khaledi Page 7
    Since the beginning of tourism and sight-seeing, the Shemiranat and minor Lavasanat region have special tourism-Argo-ecotourism attractions. The populated cherry gardens as the main source of cherry production in the country, located in proximity to the Metropolitan Tehran, should specifically be mentioned. In this work, the SWOT model is used to investigate the feasibility of tourism, eco-tourism and the development of the country sight-seeing. The results of this research indicate that the Shemiranat and minor Lavasant region have high potential strengths and capabilities for tourism and Agro-ecotourism activities. The necessity of applying essential strategies and solutions is therefore emphasized due to two reasons: Firstly the particular aspects of Agro-tourism should be strengthened by removing or at least reducing the threats and obstacles hindering the development of tourism. Secondly, the principle of comparative advantage and the use of particular external factors such as the proximity to metropolitan Tehran as the country tourist hub are addressed. This highlights the optimum opportunity of the region for the sustainability of the rural settlements.
  • Mohammad Saligheh, Bohloul Alijani, Ghadir Delara Page 25
    In this research the spatial analysis of precipitation in humid seasons of the year in Ardebil Province was studied. Markov chain model is a special case of the models in which the linear case of a system is related to its previous cases. In this research the data of the daily raining was divided into two different groups (arid and humid) in five climatology synoptic stations (Ardabil, Khalkhal, Meshkinshahr, Parsabad, Saryein) in winter, spring and autumn and was analysed by using the spss software of statistic processing. And in final step by using the Arcgis software (saj) the probable percipitation maps of the province were drawn. The results show that Ardebil Province has many arid periods. And also in this province the short arid and humid periods happen more than long arid and humid periods. Raining except in Khalkhal Station does not last long and in other stations it lasts for short and discontinuous periods. Markov chain model is a good model to obtain the short and long humid and arid periods. Especially for the regions like Ardebil in which its humid and arid periods do not exist in the same place and conform to the model completely.
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty, Karim Jalili, Ali Zolfi Page 45
    Considering that the main need of earthquake injured is shelter and it impassible to immediately preparing after earthquake for earthquake injured, before the occurrence of such crises where appropriate (for urban access, security, avoidance of risk prone areas, etc.) for damage provided earthquake injured. The purpose of this study is to optimize the location of temporary housing for injured of the earthquake potential and prediction of Zanjan about combining proper planning and research, earthquake disaster management with facilities to identify locations for temporary resettlement to help, so that in the event of earthquake disasters, the rapid establishment of camps for earthquake victims as possible. In this study, using 14 criteria in the form of criteria and human criteria using hierarchical analysis (AHP) to place a temporary settlement area in the city of Zanjan has been seeking. The results indicate a lack of adequate spaces, including parks and open spaces in the city of Zanjan is a city for the earthquake victims, in which tissue from other parts of the central city more clearly seen.
  • Hashem Hosseini, Amir Karam, Amir Saffary, Ezzatolla Ghanavati, Ebrahim Beheshti Javid Page 63
    Natural parameters are the main and defining factors in physical development aspects of the cities and habitats. The effects of these factors as developmental obstacles are doubled in a mountainous region and can cause natural hazards. In this study we tried to identify the optimal directions of physical development in Divandareh as a mountainous region through recognizing and evaluation of influential factors. To do so, 10 effective indices are used and for evaluation, modeling and predicting the suitable areas of physical development of the city, the fuzzy logic model is used so that each layer are entered into the ARC GIS 9.3 software. And then product, sum and various amounts of Fuzzy gamma operator are implemented in these layers.. Analytical comparison on suitable zones of the present situation of city based on critical points with appropriate zones obtained from gamma amounts were done in order to select the optimal fuzzy gamma and it was identified that 0.8 fuzzy gamma has the maximum compatibility with the suitable lands for existing condition of the city. Then final map was grouped into 5 classes and it was determined that 24 percent of the study area (28.87 km2) is located in the class with the high suitability. 56.7 percent of the area (68 km2) is located in a unfit suitability class. Based on the final classified map of we can conclude that the suitable zones for future physical development of Divandareh are mostly located in east, partly in northern and south-eastern areas in a disperse manner.
  • Morad Kavianirad Page 85
    Concerns of social and political consequences of environmental degradation, global warming and conflicts over natural resources, have put Environment on the Center of Security Studies in the twenty-first century. So that, ecological insecurity and the destruction of the biosphere as part of non-traditional threats have strongly linked to human security. According to geographical and political issues, over the past two decades, geopolitics science, where land (geo) and politics are compounded in the environmental geopolitics, has analyzed events and issues of conflicts over natural resources and lack of natural resources. Since the 1980s, interaction and interrelationship of concepts and examples of politics, power and environment have become the most frequent words of the Environmental analysis issues. According to this perspective, the relations between power and the biosphere are strongly mixed together. This can be studied only in Geopolitics. Hence, these threats have global function. Accordingly, military, national and traditional approaches can not explain the factors of non-traditional threats. Based on this, for explanation and security management, we have to consider human oriention and global cooperation.
  • Mahmoud Falsolaiman, Mohammad Hajipoor Page 107
    All over the world and particularly in developing countries, achieving a stable management of natural resources based on local communitie's participation via governmental-based methods have been widely effective in countering the environmental destruction and improving the rural subsistence. An appropriate and systematic participation happens when local communities have the right to make decisions or they are to some extent involved in decision making. Sequestration project in Hossein Abad Qeynab Plain was set up to develop the participatory model and mobilizing local communities in this arid and semi-arid ecosystem with the aim of eliminating poverty and improving the Human Development Index (HDI) as well as increasing the carbon dioxide absorption. The goal of this paper is exploring stability of rural development groups established in the area in case official (governmental) systems are omitted. This study is an applied one in objective and deductive-descriptive in content and method. Data were collected using documents and field study. The statistical population of this study consisted of 40 development groups in villages of Hossein Abad Qeynab Plain chosen via two stage cluster sampling method. First, 19 groups were chosen among the whole 40 groups and at the second stage a sample 267 was chosen among the members of each group. The statistical analysis shows that the established development groups gained the necessary stability for pursuing their activities because of factors such as supporting participation, making use of educational courses and the improvement of knowledge level of the people, providing varied employment opportunities, reducing dependence to pastures and finally getting familiar with administrative and banking processes.
  • Ebrahim Fattahi, Majid Delavar, Elahe Ghasemi Page 129
    Bazoft basin is one of sub basin of Karun watershed. It is quite mountainous and high and snow melt runoff is very important in this area. In this study, SRM (Snowmelt Runoff Modeling) is used for runoff computation. The model computes the snowmelt runoff by using 8 day product of Moderate Resolution Imaging Spectra-radiometer [MODIS] satellite data,. The results of model simulations show successful and satisfactory. The model accuracy evaluated by comparison of two computed and measured runoff that the simulation was successful with the coefficient of determination (R2) and volume difference (Dv) are 82 and -18/9%. The results show the high accuracy of the model in computing snowmelt runoff for the study area.