فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 25 (تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 25 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هاشم داداش پور، سینا محسن زاده صفحات 7-29
    استفاده از الگوهای کلیشه ای توسعه شهری درایران، تخریب اراضی کشاورزی و باغات اطراف شهر را در پی داشته است. یکی از دلایل اصلی این امر به نقص طرح های جامع و تفضیلی، ضعف مدیریت شهری در کنترل بازار زمین و تغییر کاربری اراضی کشاورزی به کاربری های دیگر و...بر می گردد. یکی از رویکردهای موجود درزمینه ایجاد تغییر در روند تبدیل کاربری اراضی کشاورزی به دیگر کاربری ها و به تبع آن کاهش و مدیریت روند تخریب اراضی کشاورزی ومحافظت از آنها، رویکرد انتقال حقوق توسعه است. ازاین رو، مقاله حاضر به دنبال امکان سنجی استفاده از این رویکرد، در محافظت از اراضی کشاورزی شهر بابلسر می باشد. روش تحقیق مقاله توصیفی- تحلیلی است. پس از بررسی مبانی نظری موضوع و شناخت عرصه پژوهش به تحلیل یافته ها و تدوین رویکرد یکپارچه حق انتقال توسعه (TDR) پرداخته می شود. این رویکرد یکپارچه، با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت تعیین مناطق حفاظت و توسعه و با مدل محاسباتی اختصاصی برنامه TDR جهت تعیین تراکم ساختمانی و نسبت حق توسعه و در نهایت ماتریس دستیابی به اهداف جهت انتخاب گزینه بهینه تحلیل می شود. نتایج یافته ها نشان می دهد که برنامه انتقال حقوق توسعه به دلیل سودآوری بیشتر برای کشاورزان و رشد هوشمندانه شهر و اصلاح روند تخریب اراضی کشاورزی، در صورت رعایت تراکم ساختمانی پیشنهادی (100 درصد) و نسبت حق توسعه (25 به 75) قابلیت اجرایی برای محافظت از اراضی کشاورزی شهر بابلسر و دیگر شهرهای شمالی کشور را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: انتقال حقوق توسعه، مناطق حفاظت، مناطق توسعه، اراضی کشاورزی، بابلسر
  • مهرداد کرمی صفحات 31-55
    امروزه گردشگردی به یکی از مهمترین منابع اشتغال در جوامع تبدیل شده است. این صنعت باعث ایجاد و رونق سرمایه گذاری های کلان در آن دسته از زیرساخت هایی شده است که شرایط زندگی افراد محلی را بهبود و ارتقاء می بخشند. از طرفی، جوامع پیچیدگی خاص خود را دارند و به عنوان منابع مهمی برای گردشگری محسوب می شوند. با توجه به سمت و سوهایی که در زمینه پایداری بوجود آمده، مشارکت جوامع محلی تحت لوای گردشگری اجتماع محور یکی از محوریت های بسیار مهم برنامه های گردشگری می باشد. چرا که، جوامع تنها تاثیرپذیر گردشگری نیستند بلکه آنها در مقابل آن واکنش نشان می دهند و از فرصت هایی که بوجود می آورد بهره می برند. برهمین اساس هدف این مقاله سنجش پایداری گردشگری از دیدگاه ساکنین جامعه محلی شهر نیاسر می باشد. فرضیه اصلی تحقیق بر این اساس است که منافع ساکنین محلی شهر نیاسر در روند اجرای گردشگری پایدار لحاظ شده است. روش پژوهش این مطالعه پیمایشی(مصاحبه های عمقی و تکمیل پرسشنامه) و از نوع کاربردی است. یافته های پژوهش حاکی از این است که منافع جامعه میزبان در روند اجرای توسعه گردشگری پایدار شهر نیاسر لحاظ نشده و تا کنون این صنعت منافع پایداری از توسعه گردشگری برای ساکنین محلی به ارمغان نداشته است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری پایدار، گردشگری اجتماع محور، شهر نیاسر
  • فرامرز خوش اخلاق، قاسم عزیزی، مجتبی رحیمی صفحات 57-77
    خشکسالی یکی از مخاطرات طبیعی است، که در بیشتر نقاط جهان اتفاق می افتد ولی نمود آن در مناطق خشک و نیمه خشک بیشتر است. هدف این مطالعه، بررسی پدیده خشکسالی و شناخت الگوهای همدیدی موثر بر رخداد آن و مقایسه با شرایط ترسالی است. بدین منظور داده های روزانه و ماهانه بارش طی یک دوره آماری مشترک 20 ساله (2008- 1989)، برای 20 ایستگاه در جنوب غرب ایران، از سازمان هواشناسی دریافت و با روش های آماری از جمله شاخص Z مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج اولیه نشان داد فراوانی دوره های خشکسالی در منطقه بیش از دوره های ترسالی است. روند دوره های کاهش بارش بویژه در سالهای اخیر رو به افزایش است. همچنین هرچند ژانویه و دسامبر دارای حداکثر فراوانی رخداد خشکسالی هستند اما روند این پدیده در آنها رو به کاهش است؛ در حالی که در ماه های مارس و فوریه با فراوانی کمتر رخداد خشکسالی، روند افزایشی دارند. از نظر همدید، جابجایی سالانه کمربند پرفشارجنب حاره بویژه پرفشار جنوب عربستان نقش مهمی در نوسان بارش زمستانه جنوب غرب کشور ایفا می کند، بطوری که دوره های خشک معمولا همراه با جابجایی غرب سو، قرارگیری بر روی شبه جزیره و افزایش ارتفاع ژئوپتانسیلی و دوره های مرطوب با جابجایی شرق سو، قرارگیری بر روی دریای عرب و کاهش ارتفاع ژئوپتانسیلی این مرکز پرارتفاع همراه می باشد. همچنین موقعیت مکانی محور ناوه دریای مدیترانه در تغییرات بارش جنوب غرب ایران نقش بسزایی دارد. هر چه ناوه به شرق دریا نزدیکتر و بصورت شمال غرب-جنوب شرق جهت گیری داشته باشد، بارش ها افزایش و فاصله بیشتر ناوه از شرق مدیترانه و جهت گیری شمال شرق- جنوب غرب آن معمولا با دوره های کاهش بارش و رخداد خشکسالی همراه است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص نمره استاندارد، الگوهای همدید، پرفشار جنب حاره، جنوب غرب ایران
  • بهروز محمدی یگانه، عصمت مهدیزاده، عفت مهدیزاده، مهدی چراغی صفحات 79-96
    یکی از گام های موثر جهت نگهداشت جمعیت و ایجاد اشتغال در مناطق مرزی، ایجاد بازارچه های مرزی(تجارت مرزی)است. امروزه بازارچه های مرزی ضمن تامین سطح قابل توجهی از نیاز مردم مرز نشین از طریق مبادلات مرزی، به قانونمند کردن ترددها و تهاترها، تثبیت و پایدار نمودن امنیت در مناطق مرزی، فروکش کردن مبادله قاچاق کالا، تقویت معیشت مرزنشینان و توسعه اقتصادی این مناطق کمک کرده اند. تحقیق حاضر به دنبال ارزیابی اثرات اقتصادی بازارچه مرزی مهران در توسعه نواحی روستایی پیرامون می باشد. در این تحقیق روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات هم از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آماره t تک نمونه ای و ویلکاکسون) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین ایجاد بازارچه و اثرات اقتصادی آن از جمله افزایش اشتغال، کاهش فقر، افزایش درآمد و کاهش تمایل مهاجرت ساکنان مناطق مرزی به جاهای دیگر رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مناطق مرزی، توسعه اقتصادی، مهاجرت، اشتغال، ایلام
  • اصغر ضرابی، حمیدرضا وارثی، جابر علی زاده صفحات 97-125
    یکی از ارکان توسعه، جامعیت و یکپارچه بودن آن در رفع عدم تعادلهای اقتصادی و اجتماعی مناطق است. وجود نابرابری و ابعاد مختلف آن از نشانه های مهم توسعه نیافتگی است که برای رفع چنین کمبودهایی نیاز به نگرش در نحوه پراکندگی شاخص های توسعه در سطوح مختلف می باشد. به منظور حل مسایل ناشی از عدم تعادلهای منطقه ای، گام نخست شناخت و سطح بندی مناطق از نظر برخورداری در زمینه های مختلف است. در این مطالعه، نوع پژوهش «توصیفی- تحلیلی» می باشد. بر این اساس تعداد 45 شاخص از شاخص های توسعه که شامل شاخص های فرهنگی، اقتصادی، شاخص های زیربنایی توسعه در نقاط روستایی شهرستان ها و شاخص های کالبدی در نقاط شهری شهرستان های استان اردبیل می باشد، مورد ارزیابی قرار گرفته که مبنای گردآوری آمار برای سال 1385 می باشد. نتایج نشان می دهد که در ارتباط با شاخص های فرهنگی شهرستان های اردبیل، پارس آباد، گرمی، نیر و مشگین شهر، در ارتباط با شاخص های اقتصادی، شهرستان های بیله سوار، گرمی و نمین، در ارتباط با شاخص های کالبدی در نقاط شهری، شهرستان گرمی و در ارتباط با شاخص های زیربنایی توسعه در نقاط روستایی شهرستان های اردبیل، خلخال، کوثر و نمین در گروه توسعه یافته قرار می گیرند. ترکیب نتایج نشان می دهد که شهرستان های نیر و گرمی به ترتیب با امتیاز 447/0 و 442/0 دو شهرستان توسعه یافته و شهرستان های اردبیل، بیله سوار و پارس آباد به ترتیب با امتیاز 431/0، 421/0 و 418/0 شهرستان های درحال توسعه استان را شکل می دهند. امتیازها در کلیه شاخص های مطروحه برای شهرستان ها بکار رفته است.
    کلیدواژگان: مجموعه های فازی، تحلیل های چند معیاره فازی، روش های مبتنی بر منطق کلاسیک، شاخص های ترکیبی توسعه، استان اردبیل
  • جمال محمدی، اصغر عبدلی، محمد فتحی بیرانوند صفحات 127-150
    برای سنجش و سطح بندی توسعهیافتگی مناطق، شاخص های بسیاری وجود دارد. هر یک از این شاخص ها دارای ارزش و اهمیت خاصی می باشند که با توجه به نوع هدف و روش مطالعه مورد استفاده قرار می گیرند. پژوهش حاضر با استفاده از 61 شاخص مربوط به بخش های مسکن، کشاورزی و صنعت به دنبال سنجش سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان لرستان و تعیین سطوح برخورداری آنها می باشد. روش تحقیق بصورت توصیفی – تحلیلی بوده و داده های تحقیق به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که نابرابری بین شهرستانهای استان طی دوره زمانی مورد بررسی در بخش مسکن و خدمات رفاهی- زیربنایی افزایش و در بخش کشاورزی و صنعت کاهش یافته است. همچنین باید بیشترین توجه را به شهرستان های محروم دلفان، الیگودرز و پلدختر داشت.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تاکسونومی عددی، شاخص های توسعه، سنجش سطح توسعه یافتگی، استان لرستان
  • مرجان بدیعی ازنداهی، نرجس سادات حسینی نصرآبادی صفحات 151-172
    اساسا، جهانی شدن به مجموعه فرآیندهای پیچیده ای اطلاق می شود که به موجب آن دولت های ملی بطور روز افزون به یکدیگر مرتبط و وابسته می شوند.در جغرافیای سیاسی نیز، فرایند یا پدیده ی جهانی شدن به اشکال مختلف بویژه در بحث مربوط به حاکمیت ملی مطرح می شود. امروزه تحت تاثیر فرایندهاو ابعاد گوناگون جهانی شدن، مفهوم حاکمیت ملی دستخوش تحول گردیده است، بگونه ای که در برخی از حیطه ها، قلمرو مفهومی آن محدود شده و در برخی دیگر از زمینه ها، گسترش یافته است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهدکه به رغم همه فشارها و محدودیت هایی که در آزادی و عملکرد یک کشور ایجاد شده است، جهانی شدن نتوانسته است حاکمیت ملی کشورها را از بین ببرد ولی توانسته است گستره مفهومی و قلمرویی حاکمیت ملی را دچارتحول سازد. پیشرفت تکنولوژی ارتباطات و گسترش وسایل ارتباط جمعی ازجمله عوامل بسیار تاثیرگذاردراین باره هستند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حاکمیت ملی، تداوم حاکمیت، فرسایش حاکمیت
  • سعید زنگنه شهرکی، آنیتا مجیدی هروی، آزاده کاویانی صفحات 173-193
    چنانکه رشد و گسترش کالبدی و فضایی شهر کنترل نگردد و برنامه ای برای آن اندیشیده نشود، پدیده ای به نام اسپرال شهری یا پراکنش افقی بی رویه را به وجود خواهد آورد. نتایج تحقیقات نشان می دهد این پدیده در اکثر کشورهای جهان با اثرات و پیامدهای نامطلوبی همراه بوده است؛ به همین علت برای ارائه راهکارهای مناسب برای کنترل پراکنش افقی بی رویه یک شهر، قبل از هر چیز باید عوامل و فاکتورهای موثر بر بروز چنین پدیده ای مورد شناسایی قرار گیرد. در راستای رسیدن به این هدف، شهر یزد که یکی از گسترده ترین شهرهای کشور از نظر فضایی و کالبدی می باشد به عنوان نمونه مورد مطالعه این پژوهش انتخاب شده است. روش تحقیق این مقاله، روش توصیفی – تحلیلی با استفاده از تصاویر ماهواره ای، داده های گردآوری شده از سازمان های شهری و استفاده از نرم افزار ArcGIS می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تنها یک عامل یا فاکتور مسبب پراکنش افقی بی رویه شهر یزد در چند دهه اخیر نبوده است؛ بلکه مجموعه ای از عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، محیطی – جغرافیایی و سیاسی-مدیریتی به صورت ترکیبی دست به دست هم داده اند تا امروزه این شهر دچار اشغال فضایی سریع و گسترده گردد که از نظر حجم و اندازه گستردگی فضایی شهر در نوع خود کم نظیر می باشد.
    کلیدواژگان: پراکنش افقی شهر، حرکات مرکز، پیرامون، مهاجرت، الحاق زمین، شهر یزد
  • مجتبی قدیری معصوم، حسین نصیری، یوسف رفیعی صفحات 195-218
    بهره برداری بهینه و اصولی از منابع طبیعی سرزمین و ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان طبیعی اکولوژیکی آن، نقش مهمی در مدیریت محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن در راستای توسعه پایدار دارد. ارزیابی توان اکولوژیکی به عنوان هسته مطالعات زیست محیطی با پیشگیری از بحران های محتمل، بستر مناسبی را برای برنامه ریزی زیست محیطی فراهم می آورد. از آنجا که تعیین مقدار دقیق توان هر عرصه از سرزمین برای کاربری های مختلف تقریبا غیرعملی است، با بکارگیری منطق فازی به عنوان منطق مدل سازی می توان بستری را برای مدل سازی در شرایط عدم اطمینان فراهم ساخت. از اینرو، در این پژوهش برای پیاده سازی بهتر مدل ارزیابی توان اکولوژیکی کشاورزی از روش سیستم استنتاج فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده از منطقه مرودشت، نشان می دهد که با استفاده از این سیستم می توان ارزیابی توان اکولوژیکی سرزمین را نزدیکتر به واقعیت مدلسازی نمود. سیستم های استنتاج فازی از عبارت های زبانی برای ارائه ارتباط بین ورودی ها و خروجی های مشاهده ای یک سامانه استفاده می نمایند. لذا با توجه به منطق این روش، اعتمادپذیری به این روش نسبت به دیگر روش ها بیشتر است. نتایج آنالیز حساسیت پارامترها در روش بکارگرفته، نمایانگر کارایی روش FIS جهت مطالعات آمایش سرزمین بویژه در مطالعات ارزیابی توان اکولوژیکی می باشد که عمده ترین دلایل آن می تواند پیکسل پایه بودن روش در ارزیابی توان اکولوژیکی و در نظر گرفتن بحث عدم قطعیت در داده های ورودی (فازی سازی داده های ورودی) باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، ساماندهی کاربری اراضی، توان اکولوژیکی، سیستم استنتاج فازی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
|
  • Hashem Dadashpoor, Sina Mohsenzadeh Pages 7-29
    Stereotyped patterns of urban development in Iran have led to the degradation of agricultural land and orchards around cities. One of the main reasons of this issue is due to comprehensive and detailed plans, poor urban management in controlling the land market trends, change the location of agricultural lands due to the added value created by the destruction of agricultural lands. In this regard, one of the current approaches in this field is Transfer of Development Rights (TDR) approach, TDR's main goal is the management of changes of agriculture lands. Thus, this article studies feasibility of TDR to protect agricultural lands in the city of Babolsar. The research method of article is considered as descriptive and analytical. In the analysis, trends and tendencies, forces and constraints are evaluated separately. In addition, TDR integrated model will be formed through the three following models. In this integrated approach, AHP technique is used for protected areas and TDR approach is considered for determining building density and development and finally the Objective-oriented Matrix is used for the selection of the optimal option. Based on the model, Transfer of Development Rights program is more profitable for farmers and smart growth is a significant issue for the prevention of agricultural land degradation, taking into account of the proposed building density and the ratio of executive ability and right to develop agricultural land protection and could be generalize to the Babolsar and other northern cities of the country. Utilizing the potential of inner city, participation of farmers in the program and the lack of external forces cause it provides.
    Keywords: Sending Area, Receiving Area, Transfer of Development Right, Agricultural Lands, Babolsar
  • Mehrdad Karami Pages 31-55
    Tourism has become one of the world’s most important sources of employment. It stimulates enormous investment in infrastructure, most of which also helps to improve the living conditions of local people. Community with its complex is as important resource for tourism industry. In attention to sustainability science, assistant of local peoples as community base tourism is one of the more important program in tourism. Therefore, the present study aims to assess sustainability of tourism development from point of host community in Niasar City. The research method is a survey (deep interviews and questionnaires) and applied type. The study results indicate that benefits of local community is not answer in process of tourism sustainability development and until now this industry has not have any sustainability benefits for local peoples.
    Keywords: Sustainable Development, Sustainable Tourism, Community Base Tourism, Niasar town
  • Faramarz Khoshakhlagh, Ghasem Azizi, Mojtaba Rahimi Pages 57-77
    Drought is one of the natural hazards that occur in most parts of the world but its manifestation in the arid and semiarid regions of the world is more. First purpose of this study is the identification of synoptic patterns affecting in drought occurrence and second is its comparison with wet periods. For this purpose, daily and monthly precipitation data over a period of 20 years (2008-1989), were gathered and analyzed using statistical methods such as Z score for 20 meteorological stations in southwestern of Iran. Preliminary results showed that the frequency of drought events in the study area is more than wet occurrences. Trend of droughts, particularly in recent years is increasing, although January and December show a maximum frequency of occurrence of drought, but the phenomenon is declining in both. However, in March and February with a lower frequency of occurrence of drought, the drought is increasing. From synoptic view point the annual shift of sub-tropical high pressure belt, particularly meridional extension the STHP cell in southeast of Saudi Arabia plays an important role in the winter precipitation variation. So, often dry periods with the movement toward the West, taking place on peninsula and the increasing in heights, and wet periods with the movement toward the East, taking place on sea and the decreasing in geopotential heights. Also the location of the Mediterranean trough axis plays an important role in precipitation variations in southwest of Iran. Whatever the trough be closer to the east part of Mediterranean Sea and its axis forms a NW-SE orientation, rainfall in study area will be increased but with increase the trough distance from east part of Sea and with NE-SW orientation, it is usually associated with periods of reduced precipitation and drought events.
    Keywords: Drought, Standard Score, Synoptic patterns, Sub, tropical high pressure, Southwest of Iran
  • Behroz Mohammadi Yeghaneh, Esmat Mehdizadeh, Effat Mehdizadeh, Mehdi Cheraghi Pages 79-96
    One of the effective steps to maintain the population and creating job in border Areas Creation a border markets (border trade) is. Nowadays border markets help to border people because of meeting their needs by border business and help to legalize businesses, to establish security in border areas, to decrease contraband businesses and to make border people's livelihood better. This research evaluates the Border Market Mehran's economic effects on developing on their surrounding rural areas. In this research, descriptive research method - analytical and data collection library and field (interviews and questionnaires) and analysis of descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Wilcoxon and T single sample) used has. The results show, There Significant relationship between Create Markets And its economic effects, including increasing employment, reducing poverty, increasing income and reducing the inhabitants of border regions tend to migrate elsewhere.
    Keywords: Border areas, Economic development, Migration, Employment, Ilam
  • Asghar Zarrabi, Hamidreza Varesi, Jaber Alizadeh Pages 97-125
    One of the pillars of the development is its comprehensiveness and integration in terms of elimination of regional imbalances. Inequality and its dimensions are signs of non-development while in order to remove such deficiencies we need new attitudes in terms of distribution of development indicators in various levels. In order to solve the problems created by regional imbalances, the first step is to identifying and leveling the regions in terms of fruition at various fields. At this research type of study is Descriptive-Analytical. Accordingly, number of 45 indicators of development including cultural, economical, infrastructural indicators in rural places and physical indicators in urban centers of Ardebil province has been evaluated. The source of used data is census of 2006 year. The results displayed in terms of cultural indicators, the townships of Ardebil, Pars Abad, Germi, Nir and Meshkin shahr, in terms of economic indicators the townships of Bile savar, Germi and Namin, in terms of physical indicators in urban centers, the township of Germi and finally in terms of infrastructure indicators of development in rural places the townships of Ardebil, Khalkhal, Kowsar and Namin are placed in developed cohort. Combined results show which the townships of Nir and Germi respectively with the scores of 0.447 and 0.442 are two developed townships and the townships Ardebil, Bile Savar and Pars Abad respectively with the scores 0.431, 0.421 and 0.418 are three developing townships.
    Keywords: Fuzzy sets, Fuzzy multi criteria analysis, Classical techniques, Development integrated indicators, Ardabil province
  • Jamale Mohammadi, Asghar Abdoli, Mohammad Fathi Biranvand Pages 127-150
    There are many index to measuring and ranking of level of the province’s development in lorestan state which any one have special importance, but computing and appointment of province rank through these indexes is very difficult, because measuring of indexes according to the single unit occurring. Number of indexes is so much and choosing special indexes effect on the result of research and selected indexes have different importance. In this research by using 61 housing, culturing and industrial indexes we pursue measuring of level of development and ranking province according them. The research method in this paper is descriptive – analytical and for gathering data uses the librarian method. The goal of this research is survey grad of counties development of Lorestan province in separation housing, cultural and industrial sectors with two methods, taxonomy and factor analysis (also with use of SPSS software) in two period of 1382-1387. Also the counties of province grading in term of development in any sector and calculate inequity percent between them. In the end of research necessary priority for development in any county is distinct. The conclusion of research show that increased inequity between counties of province in housing sector, but this increase is less and the trend balanced development between counties of province is increasing. In the other hand the inequity between counties of province in agriculture and industrial decrease. The most attention should be on Delfan, Aligoudarz and poldokhtar counties.
    Keywords: factor analysis, taxonomy method, development indexes, Lorestan province, the grading of level development
  • Marjan Badiee Azandehie, Narjes Sadat Hossainy Nasrabadi Pages 151-172
    Globalization, basically, refers to a complex set of processes whereby national governments are increasingly related to each other. Also, In political geography, process or phenomenon of globalization in various forms particularity the discussion of national sovereignty is discussed. Today, concept and implication of national sovereignty has been transformed under the influence of process of globalization. As if, in some areas it was confined to the conceptual realm and in some other areas, has spreads. The present study indicates the despite of all the pressures and constraints that have been established in a country of freedom and performance, globalization has failed to destroy national sovereignty. But has been able to spreads the concept of national sovereignty. Development of communications technology and media, including highly influential factors, these are about.
    Keywords: Globalization, National Sovereignty, Erosion, Continuity of Sovereignty
  • Saeed Zanganeh Shahraki, Anita Majidi Heravi, Azadeh Kaviani Pages 173-193
    In case urban expansion and growth do not be controlled, a phenomenon named urban sprawl would likely happen. The results of investigations show that this issue has had many undesirable effects in most of the cities, so for presentation of applicable strategies to control it, we need to explain the main reasons and factors. To achieve this goal, Yazd, which is one of the largest cities in Iran in point of view of urban sprawl, has selected as our case study. The methodology of this paper is analytical-descriptive. Here, satellite images, secondary data from urban organizations and ArcGIS software were used. findings show that it is not just one factor which is contribute to urban sprawl in the city of Yazd, but a set of social factors, economic factors, geographical- environmental factors and even political factors are contributed to this phenomenon. Therefore, as a result of them, Yazd has occupied a very immense space that in terms of volume and size is unique in this subject.
    Keywords: Urban sprawl, Core, Periphery migration, migration, Land annexing, Yazd