فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 27 (زمستان 1391)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 27 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم گورابی، مصطفی کریمی صفحات 7-29
    تغییرات اقلیم و زمین ساخت نقش مهمی در تحول مخروط افکنه ها دارند. تاثیر این عوامل به همراه تکتونیک فعال گسل مروست بر تغییرشکل، و پیدایش الگوهای نابهنجار به ویژه در سطح مخروط افکنه مروست مشهود است. این پژوهش سعی دارد با استفاده از داده های مستخرج از بررسی های میدانی، تصاویر ماهواره ای، و تعمیم نتایج حاصل از بررسی های اقلیم دیرینه نواحی مجاور و داخلی ایران به منطقه مورد مطالعه، نقش عوامل مذکور را بر تحول مخروط افکنه مروست تبیین نماید. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر شروع تشکیل مخروط افکنه بزرگ مروست در دوره سرد و خشک اقلیمی اواخر پلیستوسن می باشد. فعالیت گسل مروست همراه با برتری دبی آب حوضه بر دبی رسوب در دوره مرطوب بعدی، سبب کاوش فرادیواره گسل مروست (مخروط قدیمی) و همزمان تشکیل مخروط افکنه ای جدید بر فرودیواره گسل شده است. مهم ترین عامل تغییر دهنده چشم انداز مخروط افکنه مروست پس از غلبه شرایط خشک اقلیمی، نوزمینساخت فعال گسل مروست بوده که توسعه مخروط افکنه جدید در بلافصل گسل مروست از پیامدهای عملکرد آن است. اگرچه حجم عظیم رسوب گذاری دوره های خشک- مرطوب اواخر پلیستوسن در تشکیل مخروط افکنه مروست نقش مهمی داشته است، ولی شواهد مورفوتکتونیک موجود بیانگر تسریع فرایندهای شکلزایی توسط فعالیت های نوزمین ساختی گسل مروست می باشد. ارزیابی کمی میزان تغییرشکل در لندفرم های نوزمین ساختی، بیانگر جابجاشدگی لندفرم های پلیستوسن به میزان 1000 متر، و شبکه های زهکشی هولوسن به میزان 30 متر می باشند، که همگی دلالت بر تکتونیک فعال گسل مروست، و احتمالا پتانسیل لرزه ای بالای این گسل در آینده است.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، تغییرات اقلیمی، ایران مرکزی، مخروط افکنه مروست
  • خدیجه بوزرجمهری، حمید شایان، مجید حمزه ایی صفحات 31-52
    امروزه صنعتی شدن در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به منزله شالوده دستیابی به توسعه محسوب می شود و در همین راستا به منظور بهبود شرایط اقتصادی و زندگی روستاییان، راهبرد ایجاد شهرک های صنعتی در نواحی روستایی در سه دهه گذشته از سوی برنامه ریزان اتخاذ شده است. در این تحقیق به منظور بررسی اثرات اقتصادی شهرک صنعتی خیام بر مناطق روستایی پیرامون، وضعیت اقتصادی و زندگی تعداد 190 کارگر روستانشین شهرک صنعتی با 198 نفر از سایر شاغلین روستایی از 22 روستای منطقه به روش کوکران محاسبه و شاخص های اقتصادی این دو گروه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل آماری (آمار پارامتری و ناپارامتری) نشان می دهد، بیشتر شاخص های اقتصادی مانند میزان اشتغال، افزایش درآمد و... در دو گروه نمونه، تفاوت معناداری با یکدیگر دارند و کارگران روستایی شاغل در شهرک از وضعیت مطلوبتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: شهرک های صنعتی، نواحی روستایی، اثرات اقتصادی، شهرک صنعتی
  • امین دهقانی، سید اسکندر صیدایی، سیروس شفقی صفحات 77-97
    امروزه با توسعه برنامه ریزی های مکانی، میزان رضایت از کیفیت زندگی در فضاهای برنامه ریزی شده از اهداف اولیه و اصلی به شمار می رود. به طوری که بهبود کیفیت زندگی می تواند زمینه های توسعه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی را به همراه داشته باشد. این مقاله با هدف بررسی شاخص های کیفیت زندگی کانون های اسکان عشایری تدوین شده است. نوع تحقیق به صورت کاربردی- توسعه ای است و روش مطالعه، اسنادی، تحلیلی و پیمایشی است. جهت تکمیل اطلاعات موجود از پرسشنامه استفاده شده است. با توجه به جمعیت کانون های مورد مطالعه، حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر برآورد شده است. و برای آزمون فرضیات پژوهش نیز از آزمون T.test و آزمون توکی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بر اساس دیدگاه های نمونه، کیفیت آموزش، کیفیت محیط مسکونی، کیفیت محیط فیزیکی، و نیز کیفیت درآمد و اشتغال پایین تر از حد متوسط ارزیابی شده اند.؛ کیفیت سلامت و امنیت و کیفیت کالبدی در حد متوسط ارزیابی شده اند؛ و در مجموع از نظر ابعاد کیفیت زندگی در کانون های اسکان مورد مطالعه در سه طبقه قرار می گیرند؛ که در طبقه یک کانون های دشت بکان، گل افشان چشمه رحمان با بالاترین سطح رضایت مندی جای دارند؛ در طبقه دو کانون تل معدن با سطح متوسط و در طبقه سه کانون دشت لار با پایین ترین سطح کیفیت زندگی و رضایتمندی قرار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه، کیفیت زندگی، کانون ها اسکان عشایری، فارس، اصفهان
  • محمدرضا کشاورز، مجید وظیفه دوست، ابراهیم فتاحی، محمد باقر بهیار صفحات 97-110
    خشکسالی در طول تاریخ یکی از تهدیدهای اصلی ساکنان و تمدن های کشور ایران بوده است. نمایه های زیادی بر مبنای داده های هوانشناسی، ماهواره ای و مدل های شبیه سازی به منظور تعیین شدت خشکسالی توسعه داده شده است. در این تحقیق توزیع مکانی نمایه شدت خشکسالی پالمر برای یک دوره 36 ساله (1975 تا 2010) با استفاده از داده های شبکه ای شده خاک و هواشناسی (متشکل از 296 ایستگاه سینوپتیک و بیش از 1500 ایستگاه بارانسنجی) با تفکیک مکانی 4 کیلومتر و تفکیک زمانی ماهانه، توسط کد نویسی در نرم افزار مطلب در مقیاس کشوری محاسبه و استخراج شد. برای مشاهده الگوی شدت و روند خشکسالی از روندیابی با روش رگرسیون خطی با گام زمانی یک ماهه و بصورت توزیع مکانی استفاده شد. نتیجه محاسبات نشان می دهد که بیش از 60 درصد از سطح مورد مطالعه دارای روند منفی (افزایش خشکسالی) بوده و کمتر از 4 درصد از آن روندی مثبت (بهبود ترسالی) دارد (در سطح 5 درصد معنی دار). شیب روند نیز بین 12/0 تا 22/0- متغیر است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خشکسالی، روندیابی، نمایه پالمر، داده های شبکه ای، نمایه توزیعی پالمر
  • پرستو موفقیان، سیدعباس احمدی، یاسر عظیمی صفحات 111-122
    در حالی که زمان خیزش و پیروزی در تونس، لیبی و مصر کوتاه مدت بود و دولت های متکی به ارتش و طبقه ی دیوان سالار در برابر خواست اکثریت شهروندان به سرعت تسلیم شدند، روند فرایند تحولات سوریه حاکی از ایستادگی نظام سیاسی حاکم است. کدامین زمینه ها و بسترها موجبات به درازا کشیده شدن درگیری در سوریه شده است؟ این پژوهش با دستیازی به اسناد و اطلاعات دانشگاهی و معتبر و با روش توصیفی- تحلیلی، کوشش کرده است نقش و چشم انداز صف بندی های پیچیده سوریه را در نواحی مختلف جغرافیایی، ترسیم، بررسی و ارزیابی نماید. در همین ارتباط و در مرحله استدلال و نتیجه گیری کوشش شده است، صف بندی این نیروها را با توجه به گرایش بیرونی آنها به تصویر کشیده و تاثیرشان را در به درازا کشیدن درگیری در این کشور عربی تشریح نماید. به نظر می رسد که دولت سوریه به دلیل برخورداری از حمایت علویان، مسیحیان، دروزها، و یزیدیه ها، کنترل محورهای استراتژیک مرزی و حمایت دولت های ایران، عراق، لبنان، روسیه و چین در کوتاه مدت و میان مدت توانایی کنترل ناآرامی ها را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: چشم انداز خیزش، زمینه ها و بسترها، ژئوپلیتیک قوم ها، مسیحیان، سوریه
  • زهرا احمدی پور، چمران بویه، رضا جنیدی صفحات 123-140
    بروز جنگ و رقابت های ژئوپلیتیکی برآیند کنش جوامع انسانی برای رقابت بر سر ارزش ها و کسب منفعت مادی و معنوی است. جنگ به شیوه کلاسیک آن در رویارویی نیروها و ادوات نظامی نمایان می شود. انگیزه ی اقدام به جنگ بر بنیاد امیال غریزیی همچون مبارزه جویی، شکست دشمن و کسب ارزش استوار است. هرگاه که این امیال بستر مساعد اجتماعی خود را برای کنشگری پیدا کنند؛ صورت نمادینی از جنگ کلاسیک هویدا می شود. در این میان حوزه رقابت های ورزشی بستری مناسب برای بازنمایی نمادها، مناسک جنگ و رقابت های ژئوپلیتیک (مبارزه جویی و شکست دشمن) است. بر این اساس هدف این جستار پاسخ به این پرسش است که نسبت رقابت های ورزشی بین المللی و هماوردی های ژئوپلیتیک چیست؟ فرض این جستار بر این است که میدان رقابت های ورزشی بین المللی به لحاظ همپوشانی در مفاهیم قدرت، رقابت و ارزش های ملی با حوزه رقابت های ژئوپلیتیکی، عرصه جنگ نمادین کشورها و ملت ها است. نبرد و ستیز یاد شده از یک سو برآیند تفاوت در ادرک منافع و ارزشها نزد هویت های متکثر و متمایز انسانی در اجتماع است و از سوی دیگر بازنمایی غریزه رقابت ژئوپلیتیکی و جنگ (حوزه سیاسی) در حوزه اجتماعی است.
    کلیدواژگان: جنگ، ارزش، نماد، جهانی شدن، مسابقات ورزشی، موقعیت تعریفی و معنایی، رقابت های ژئوپلیتیکی
  • ابراهیم مقیمی، سعید رحیمی هرآبادی، مجتبی هدایی آرانی، محمد علیزاده، حسن اروجی صفحات 163-184
    ژئومورفوتوریسم یکی از بخش های نوین در علوم زمین مبتنی بر شناخت ژئومورفوسایت ها یا چشم اندازهای ویژه ی ژئومورفولوژی است که با تاکید بر تعیین لندفرم های ویژه و با ارزش گردشگری وارد ادبیات جغرافیایی و گردشگری شده است. این شاخه از گردشگری با ترکیب نمودن مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژیکی پتانسیل هایی را در راستای برنامه ریزی گردشگری پایدار عرضه می کند. در این نوشتار تلاش شده است با استفاده از روش Pereira و بررسی های میدانی به ارزیابی قابلیت ژئومورفوسایت های جاده ای در بخش هایی از آزادراه قم– کاشان پرداخته شود در این روش با استناد به پیمایش میدانی، از مجموع دو عیار علمی و عیار مکمل، ارزش ژئومورفولوژیک سایت ها شناسایی می شود و ارزش مدیریتی از مجموع عیار محافظت و عیار استفاده بدست می آید و از جمع این دو عیار اصلی امتیاز نهایی ارزش ژئومورفوسایت مشخص می شود. نتایج تحقیق نشان داد از میان سایت های مورد بررسی، بالاترین امتیاز در بخش ژئومورفولوژی (82/7) متعلق به اشکال چین خورده ی ترشیاری و بالاترین امتیاز در بخش مدیریتی (37/7) متعلق به سایت تیغه ها و شیب های واریزه ای متوالی است. با توجه به نتایج بدست آمده، برنامه ریزان می بایست توجه خود را به پایداری ژئومورفوسایت ها معطوف کنند چرا که به دلیل حساسیت بالای آن در تعامل با سیستم های انسانی، نیازمند برنامه ریزی جامعی در راستای مدیریت محیط می باشند.
    کلیدواژگان: ژئومورفوتوریسم، ژئومورفوسایت، روش پری یرا، آزادراه قم - کاشان
  • واحد دهقانی کاظمی، حمیدرضا جعفری، بهرام ملک محمدی صفحات 185-204
    در چند دهه اخیر بازیافت پسماند بعنوان یک راهکار موثر برای کاهش هزینه های مدیریت پسماند و نیز حفظ سرمایه های طبیعی مورد توجه اغلب کشورهای جهان قرار گرفته است. لزوم مدیریت بهتر فرآیند بازیافت و کنترل اثرات آن، سازماندهی صنایع بازیافت را ناگزیر می نماید. برای نیل به این مهم احداث ایستگاه بازیافت، پیشنهادی راهگشا است. با توجه به اهمیت هزینه های حمل و نقل در سودآوری صنعت بازیافت، اغلب ایستگاه های بازیافت در مناطق شهری یا نزدیک شهر احداث می شوند لذا لازم است که برای اجتناب از جنبه های ناخوشایند آن بر محیط اطراف، محل استقرار این تاسیسات بنا بر یکسری ضوابط و اصول علمی انتخاب گردد. هدف از این تحقیق ارائه چارچوبی جهت ترکیب تکنیک های تصمیم گیری دلفی و دلفی فازی با سامانه اطلاعات مکانی، به منظور شناسایی مکان های مستعد جهت احداث ایستگاه بازیافت پسماند است. همچنین کاربرد عملی رهیافت ارائه شده، در قالب یک مطالعه موردی در منطقه نه شهرداری تهران نشان داده شده است؛ بدین ترتیب که: پس از شناسایی معیارها با استفاده از تکنیک دلفی کلاسیک، حریم استاندارد هر معیارها نیز به کمک تکنیک دلفی فازی تعیین گردید؛ در نهایت با بکارگیری GIS، حریم های تعیین شده در منطقه مطالعاتی اعمال و مکان های مستعد جهت احداث ایستگاه بازیافت شناسایی شدند. تحقیق حاضر در وهله نخست منتج به شناسایی هشت معیار موثر در مکان یابی ایستگاه بازیافت و تعیین حریم مجاز آن ها گردید. در ادامه با اعمال حریم ها در نرم افزارGIS و سپس بازدیدهای میدانی، 5 گزینه مکانی برای استقرار ایستگاه بازیافت در منطقه مطالعاتی شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: ایستگاه بازیافت پسماند، منطق فازی، دلفی، مکان یابی، سامانه اطلاعات مکانی
|
  • Abolghasem Goorabi, Mostafa Karimi Pages 7-29
    Active tectonics and climate changes have important role in evolution of the alluvial fans in Central Iran. Climate change coupled with neotectonics of Marvast active faults have had significant role in creation and transformation of abnormal morphological patterns on the Marvast alluvial fan. In this research, have been imployed fieldworks, different software, digital elevation model, satellite images and results generalization of paleo-climatic changes studies related to Iran and adjacent areas to determine the evolution of Marvast alluvial fan. We considered all aspects of dispersion, distribution and landforms patterns to determined the mechanism of faulting, and then the development and evolution of the Marvast alluvial fans are analyzed. Perhaps, Initial formation of the Marvast alluvial fan could be attributed to the late Pleistocene, when the basin had cold and dry climate and poor vegetation cover and thunder rainfall, therefore existed large floods associated with high frequency. Following this period, with increasing of precipitation and wet period (15-10 million years ago), there were not much vegetation in the watershed, but water flow and sediment loads are increased dramatically, therefore the Marvast fan has reached its maximum expansion (950 Km2). With establishment of the wet period and dense vegetation in the basin, the sediment loads of the basin have been outclassed on basin water debit. These led to: the trenching of large fan, leaving the water flow from the abandonment fans (3 cone) on the hanging-wall of the Marvast fault, forming the new fan on foot-wall of fault (5-10 thousand previous year). The most important factor of changing of the Marvast fans, after conquering the dry climate conditions (since the early Holocene), is the active tectonic of the Marvast fault. It cased to forming a new alluvial fans in direct the Marvast fault. Although large amounts of sedimentation of dry-wet periods late Pleistocene had an important role in the Marvast alluvial fan, but available evidence suggests acceleration of the morphogenesis processes by tectonic activities. Deformation of tectonic landforms on Marvast fans, indicated displacement of about 1000 m of Pleistocene landforms, and offset the Holocene drainage systems as much as 30 meters, all of which imply an active tectonic fault Marvast, and possibly high seismic potential of faults in the future.
    Keywords: Active Tectonics, Climatic changes, Central Iran, Marvast Alluvial fan
  • Khadijeh Bouzarjomehri*, Hamid Shayan, Majid Hamzehee Pages 31-52
    Nowadays industrialization in many developing countries is considered as the foundation to achieve development. In addition, industrialization is considered as a process that has positive and negative effects on all aspects of human life. Especially in economic sectors its effects are quite tangible. Therefore in order to accelerate the transformation of rural life, creating industrial towns and industrial areas strategy in rural areas was taken by the planners in the past three decades. In this study, to evaluate the effects and consequences of Khayyam industrial town in the economic development of surrounding rural areas, 2 villages have been chosen. Then comparisons of economic indicators were done between two groups, village residents of industrial town and other rural workers. Results using statistical analysis (parametric and non-parametric) shows, further economic indicators such as employment rates, increase revenue and. .. are significantly different from each other.
    Keywords: Industrial town, industrial areas, Economic, peripheral effects, Khayam industrial Town
  • Hamid Nazaripour, Zahra Karimi Pages 53-75
    In this research, to understand the changes in precipitation daily persistence's share in the supply of Iran’s rainy days and precipitation amount, the annual and monthly share of 1, 2 and 3 day persistence's had been evaluated. These are, respectively, the most significant persistence's of Iran's precipitation. The possible changes in their role are the evidence of climate change of precipitation in Iran. The results of this research are based on Iran's daily rainfall network data in 1961-2004. Evaluation of the trends in the time series, by using linear regression (parametric) and Mann-Kendall and Sen’s estimator tests (nonparametric), showed evidences of change in precipitation. The Annual share of 1, 2 and 3 day persistence was in the supply of Iran’s rain days and precipitation respectively decreasing, increasing and increasing. No-trend aria is also increasing. One-day persistence share in the supply of rain days, decreased in May, April and March and 2-day persistence share increased in December. One-day persistence share in the supply of precipitation amount, decreased in May, April and 2-day persistence share increased in December, January and February.
    Keywords: Iran, Climate Change, Precipitation, Persistence, Trend
  • Amin Dehghani, Seyyed Skandar Seydaei, Sirous Shafaghi Pages 77-97
    Today, developing positional planning, the extent of satisfaction from life quality in planned spaces is considered as primary goals in such a way that improving life quality may provide bases for social, economical and spatial development. The present paper aims at investigating quality of life indexes in tribal settlement centers. Research type is applied-developmental and research method is documental, analytical and survey. To complete available data, questionnaires were used. Concerning the population of studied centers, sample size was estimated 384 by Cochran Formula. To test hypotheses, T.student and Tukey Test using SPSS were employed. Findings indicate that according to model perspectives, education quality, settlement quality, physical environment quality as well as income and employment quality are evaluated lower than normal level. Furthermore, security and health quality and spatial quality are evaluated as normal. Generally speaking, from the viewpoint of quality of life dimensions, those understudy centers are categorized in three levels: 1) highest satisfaction: Dasht-e-Bokan, Golafshan and Cheshmeh Rahman, nomad’s settlement centers; 2) average satisfaction: Tal-e-Maadan Center; and 3) lowest satisfaction: and Dasht-e-Lar Center.
    Keywords: Development, Life Quality, nomads Settlement Centers, Fars, Isfahan
  • Mohammad Reza Keshavarz, Majid Vazifedoust, Ebrahim Fattahi, Mohammad Bagher Behyar Pages 97-110
    Drought has been always known as one of the most important threats for civilizations in Iran. Several indices based on meteorological data, satellite data and simulation model has been introduced for detection of drought extension. In this study, spatial distributions of PDSI (Palmer Drought Severity Index) patterns were derived for a 36-year-period (1975-2010) using gridded soil properties and meteorological data consists of 296 synoptic stations and more than 1500 rain gage stations with 4 km spatial resolution. The calculations were performed using an automated interface program developed in MATLAB. To see the drought pattern intensity and its direction spatially, a regression trend analysis was performed in monthly and general time steps pixel by pixel. The results indicated that during the 36-year-period more than 60 percent of the area had a downward trend (increasing droughts) and less than its 4 percent shows upward trend. The slope of trends was variable between -0.22 and 0.12.
    Keywords: SC, PDSI, PDSI, DSC, PDSI, Drought routing
  • Parasto Movafaqiyan, Sayedabass Ahmadi, Yasser Azimi Pages 111-122
    While duration of rise and victory in Tunisia, Libya and Egypt was short and these governments that relied on military and bureaucratic class quickly surrendered to willing of the majority of citizens, this process in Syria shows that the Syrian regime is resisting to changes. What backgrounds underlies this warfare in Syria that makes it so long? In this study by using reliable documents and academic information in a descriptive-analytic way, it has been attempted to trace, review and evaluate the role and perspective of complex alignments in different geographical parts of Syria. In this regard, in logic reasoning and conclusions stages it has been attempted to depict the alignment of these forces according to their external tendency, and describe their impacts on the long pulling of warfare in this Arab country. It seems that because of the support of the Alawite, Christians, Druze, and Yazidi populations, controlling strategic points of the border and support from the governments of Iran, Iraq, Lebanon, Russia and China, the Syrian government has the power to control the protests in short and medium terms.
    Keywords: Rise Perspective, Backgrounds, Context, Tribes Geopolitics, Christians, Syria
  • Zahra Ahmadipour, Chamran Booyeh, Reza Jonidi Pages 123-140
    Occurrence of war and geopolitical competitions are resulting from the actions of the human communities’ competitions for values and gaining the material and spiritual interests. The classic war is revealed in a contrast between forces and military equipment. The war stimulus is based on the principle of innate desires for campaigning, defeating the enemy, and gaining the value. Thus, the symbolic form of war is unfolded when these desires find the favorable social bed for activism. Meanwhile, the area of sporting competition is a suitable bed for revealing the symbols and ritual of war as well as the geopolitical competitions (campaigning and defeating the enemy). So, the purpose of this essay is based on answer to this question that what is the ratio between competitive sports and the geopolitical rivals. This essay is based on this assumption that the field of international sporting competitions which intervenes with the area of geopolitical competitions in power concepts, competition, and national values is an arena of a symbolic fighting between nations and states. Thus, the states are forced to fight each other to succeed in this arena. This battle and conflict is resulting from the difference between the perception of interests and values with distinct and diverse human identities in community on one hand, and the revealing of the instinct of geopolitical competition and war (political field) in social area, on the other hand.
    Keywords: War, Value, Symbol, Globalization, sporting Races, Semantic, Define Situation, Geopolitical Competitions
  • Mohammad Hossein Nasserzadeh, Esmail Ahmadi Pages 141-162
    Drought is one of the most chronic environmental phenomena that annually caused a lot of damage to human societies. In this study, the meteorological drought indices for drought assessment and mapping in Qazvin province were discussed. Indices used include CZI, MCZI, SPI, ZSI and DI. After collecting station’s precipitation data in the study area, drought intensity values using meteorological drought indices on the time scale of yearly was calculated. The results show that Standardized Precipitation Index (SPI) and deciles index (DI) is in first rank, ZSI in second rank and CZI and MCZI indexes are in third and fourth rank respectively in display the sever drought. ZSI index has the most similarities in results to the Standardized Precipitation Index. Also deciles index (DI) as regards the appropriate performance in display the sever drought has some exaggeration in displaying the sever drought.
    Keywords: Meteorological Drought, Drought Sever, annual Scale, Drought Mapping, Qazvin Province
  • Ebrahim Moghimi, Saad Rahimi Herabadi, Mojtaba Hodaei Arani, Mohammad Alizadeh, Hassan Oroji Pages 163-184
    Geomorphotourism is one of the new tendencies in relation between geosciences and tourism or special landscapes of geomorphology that raise in geographical and tourism literature focusing on determine special landforms. This branch of tourism achieve potentials in order to sustainable develop by combine cultural, historical and ecological heritage. In this paper is tried to assess capability geomorphosites of road in parts Qom-Kashan freeway using surveys and Pereira method. In this method, according to field studies, realize geomorphologic value for sites in total of two scientific and additional values and management value achieve by combine use and protect values and determine final value for sites by combine this two main values. The results shows that among investigated geomorphosites,in geomorpho-logic value, The highest score belong to the forms of folded Tertiary and the highest score in the management sector (7/37) belonged to the cretc and talus slopes. According to achieved results, planners should be attention to stability geomorphosites because with respect to high sensitivity of these geomorphosites in relation with human systems, comprehensive planning is necessary in order to environmental management.
    Keywords: Geomorphotourism_Geomorphosite_Pereira Method_Tourism_Qom – Kashan Free Way
  • Vahed Dehghani Kazemi, Hamid Reza Jafari, Bahrammalek Mohammadi Pages 185-204
    Since last decade, waste recycling- as an effective option for reducing the expenses of waste management and survival of natural resources- has gained striking attentions in many countries. The essence of proper management of recycling process and control of its probable negative consequences, made the organization of recycling industries unavoidable. To achieving these objectives, establishment of recycling center can be proposed as a good alternative. With respect to the importance of transportation costs in profitability of recycling industries, recycling centers are constructed in urban areas. Therefore, in order to avoid from their harmful effects the location of these facilities should be selected according to scientific bases. Accordingly, this article aims to propose an approach to combine Delphi and fuzzy-Delphi, as group decision making techniques, as well as GIS capabilities in order to determination of suitable sites for establishing recycling center in urban regions. The practical application of this approach also has been done in region nine (9) of municipality of Tehran. The criteria and their allowable distances were determined using classical Delphi technique and fuzzy Delphi, respectively. Subsequently, the results were bringing to GIS environment to determine suitable sites. Therefore, the spatial database of study area developed. Screening of suitable areas for establishment of recycling center was done using the specified allowable distances of criteria. Finally, site visits and expert judgments resulted in determination of five appropriate sites for recycling center construction.
    Keywords: recycling center, fuzzy logic, Delphi, site selection, GIS