فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 29 (تابستان 1392)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 29 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد شریفی کیا، پرویز ضیاییان فیروز آبادی، مرضیه چاجی صفحات 7-25
    پایش محصولات کشاورزی از جمله گندم، اقدام ارزشمندی است که مورد تاکید و توجه بسیاری از محققین سنجش از دوری قرارگرفته و داده ها و الگوریتم های متعددی در این زمینه معرفی و بکارگیری شده است. پردازش و تحلیل شاخص های بازیابی شده از سیگنال های راداری در طول موج ها و قطبیدگی های مختلف از جمله تکنیک های مورد استفاده در پایش این محصول است که هر چند در ایران کمتر مورد توجه واقع شده، لیکن محققان بسیاری به آن پرداخته و قابلیت های خاصی برای آن معرفی نموده اند. در این تحقیق برای اولین مطالعه، پایش گیاه گندم (آبی و دیم) در تعدادی از مزارع شهرستان شیروان با استفاده از داده های سنجنده راداری ENVISAT ASAR در باند C و دو قطبیدگی VV و HH و زاویه برخورد41 درجه و از طریق بازیابی و تحلیل ضریب بازپخش سیگنال به کمک تکنیک تداخلسنجی مورد توجه گرفته است. نتایج حاکی از آن است که ضریب بازپخش در هر دو قطبیدگی HH و VV توانایی قابل قبولی در پایش مراحل رشد گندم آبی برای نواحی خاصی از ایران از جمله منطقه مورد مطالعه را داراست. یافته های تفضیلی تحقیق روشن ساخت که عدم حساسیت سیگنال با قطبیدگی HH به رطوبت خاک، نتایج بهتری در پایش محصول به نسبت سیگنال با قطبیدگی VV فراهم می آورد. در گندم دیم به سبب وجود فضای خالی نسبتا زیاد بین ردیف های کشت و ظریف تر بودن اجزای این گیاه نسبت به گندم آبی، سیگنال رادار در قطبیدگی VV از تاج گیاه نفوذ کرده و با رشد بیشتر گیاه، سهم بازپخش از خاک کاهش می یابد. همچنین در قطبیدگی HH، بازپخش رادار تا رسیدن گیاه به مرحله خوشه دهی افزایش و پس از آن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پایش، تداخل سنجی، ضریب بازپخش، قطبیدگی، گندم، فاروج شیروان، امنیت غذایی
  • حسین فراهانی، جمشید عینالی، سمیه عبدلی صفحات 27-50
    مفهوم سرمایه اجتماعی، یک مفهوم فرارشته ای است که چند دهه اخیر مورد توجه محققان رشته های علوم انسانی قرار گرفته است. این مفهوم در تحلیل های اجتماعی و اقتصادی پیرامون توسعه جوامع روستایی نیز، مطرح شده و بر منابع محلی سکونتگاه های روستا از قبیل روابط انسانی، شبکه ها و نهادهای موجود در ساختارهای اجتماعی تاکید دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه مناطق روستایی در ابعاد مختلف اقتصادی- اجتماعی و کالبدی است، به همین منظور سه شاخص انسجام اجتماعی مدنظر پانتام (اعتماد، مشارکت و شبکه ها) در قالب سرمایه اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با تعداد 135 نفر از سرپرستان خانوار نمونه در 25 روستای دهستان مشهد میقان است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تاپسیس و روش های آماری همبستگی اسپیرمن، آزمون t و تحلیل واریانس (ANOVA) استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از این است که بین افزایش سرمایه اجتماعی و بالا رفتن توسعه روستایی رابطه مثبت و کاملا معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر با افزایش میزان سرمایه اجتماعی در بین پاسخگویان، توسعه روستایی بویژه در ابعاد اجتماعی و کالبدی تحول بیشتری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت، انسجام اجتماعی، توسعه روستایی
  • سید هادی کهنه پوشی، حمید شایان صفحات 51-73
    این تحقیق به بررسی اثرات قاچاق کالا بر شهر مرزی مریوان، که در مرز غربی استان کردستان و هم مرز با کشور عراق است، می پردازد. قاچاق تخلف گمرکی است شامل جابه جایی کالا در طول مرز گمرکی به روش مخفیانه و به منظور فرار از نظارت گمرکی. مساله قاچاق در کشور ما به دلیل شرایط خاص جغرافیایی برای ورود و خروج کالا و نیز نبود شرایط با ثبات در کشورهای همسایه، بسیار قابل توجه است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیرات اقتصادی قاچاق کالا بر شهر مریوان از لحاظ درآمد و اشتغال می باشد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بنابر روش توصیفی- تحلیلی است. ساکنین شهر مرزی «مریوان»، جامعه آماری این تحقیق است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 315 بدست آمد. این تحقیق ابتدا به جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای از منابع می پردازد. پس از آن داده ها و اطلاعات مربوط به منطقه گردآوری و سپس به تهیه پرسشنامه و تکمیل آن در بین ساکنین شهر مریوان همراه با مشاهده پرداخته است. برای رسم نقشه ها نیز از نرم افزار ARC GIS استفاده شد. در نهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS تحلیل شده و به ارایه نتیجه گیری پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از تاثیرات مثبت و زیاد قاچاق کالا بر میزان اشتغال و درآمد ساکنین شهر «مریوان» و نیز تاثیر قاچاق کالا بر سایر بخش های اقتصادی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: شهرهای مرزی، قاچاق کالا، شهر مریوان، اقتصاد شهری، امنیت
  • زهرا حجازی زاده، ابراهیم فتاحی، محمد سلیقه، فاطمه ارسلانی صفحات 75-89
    سیگنال های اقلیمی، الگوهای بزرگ مقیاسی از ناهنجاری های گردش و فشار هوا میباشد که در محدوده جغرافیایی وسیع گسترش یافته است. این سیگنال ها در توجیه رفتار اقلیم از اهمیت زیادی برخوردارند. در این پژوهش ارتباط بارش با سیگنال های اقلیمی(AO، NAO،SOI، ENSO) در ناحیه مرکزی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. داده های سیگنال ها از پایگاه داده های NCEP استخراج گردید و مجموعه داده های بارش ماهانه نیز از مرکز خدمات ماشینی سازمان هواشناسی کشور دریافت شد. داده ها ماهانه طی دوره ی آماری 30 ساله، بین سال های 1978 تا 2008 بوده است. در نهایت با بکارگیری روش شبکه عصبی مصنوعی، مدل های شبیه سازی شده برای بازه های 0، 3 و 6 ماهه محاسبه شد و نتایج نشان داد از بین سیگنال های مورد مطالعه سیگنال ENSO در مناطقNINO1.2 و NINO3 بر بارش منطقه مورد مطالعه تاثیر معنی داری دارد و تاخیر 3 و 6 ماهه موجب قوی شدن ضریب همبستگی شاخص انسو در مناطق NINO1.2 و NINO3 با بارش ایستگاه های مورد مطالعه شده است. همچنین تاخیر 6 ماهه باعث منفی شدن ضریب همبستگی بین شاخص انسو در مناطق NINO1.2 و NINO3 است. مطابق با مدل های ارئه شده، سیگنال انسو در مناطق NINO1.2 و NINO3 می تواند به عنوان پیش بینی کننده بارش در کنار سایر پارامترهای تاثیر گذار مورد استفاده قرار گیرد و سایر سیگنال های اقلیمی مورد مطالعه تاثیر معنی داری بر بارش ایستگاه های مورد مطالعه ندارد.
    کلیدواژگان: بارش، شبکه عصبی مصنوعی، نوسان قطبی، نوسان اطلس شمالی، انسو
  • هادی نیری صفحات 91-113
    رودخانه مهاباد در جنوب دریاچه ارومیه قرار دارد. در حد فاصل سد مهاباد در بالادست و سد انحرافی در پایین دست، رودخانه به شکل آدا تغییر می یابد که هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر شکل گیری این نوع از مجرا است. بدین منظور چندین مسئله در ارتباط با مسائل طبیعی این رودخانه از جمله متغیرهای پهنای بستر، توان جریان، شیب مجرا، میزان رس کرانه ها در ارتباط با شکل مجرا مطالعه شد. سپس شکل مجرا در دو مقطع زمانی قبل از احداث سد و بعد از احداث با استفاده از عکسهای هوایی سال 1346 سال 1382 مورد بررسی قرار گرفت. این عکس ها بعد از اسکن در سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت استخراج پهنا مجرا پردازش شده اند. در نهایت تاثیر سد بر روی رودخانه و تغییرات حادث شده بعد از احداث سد معین گردید. نتایج حاصل نشان دهنده اینست که پتانسیل سیل خیزی و فرسایش پذیری حوضه که میزان آن در دوره های جدید افزایش یافته است پتانسیل. لازم برای مجاری آدا را در این محدوده فراهم آورده است. اما مهمترین عامل شکل گیری این نوع مجرا ایجاد سد می باشد که با کاهش دبی اوج سبب نهشته شدن رسوبات در داخل مجرا شده است. رودخانه در واکنش به کاهش توان جریان قسمتی از بار بستری را در داخل بستر ته نشین کرده و با تغییر شکل به تعادل رسیده است. همچنین وجود سد انحرافی در پایین دست سبب شده طول جزایر توسعه کم داشته باشند و مجرای آدا با مدل ارائه شده برای این نوع مجاری، توسط نانسون و نایتون منطبق نباشد.
    کلیدواژگان: مجرای آدا، احداث سد، تغییرات ژئومورفولوژیکی، تعادل رودخانه، جزایر رسوبی
  • کاظم افرادی صفحات 115-135
    یکی از موضوعات مهم سال های اخیر در حوزه شهرسازی کشور، بحث انتقال کاربری های ناسازگار به خارج از بافت های مسکونی است. این کاربری ها که اغلب شامل انواع کارخانجات، پادگان ها، کشتارگاه ها و زندان ها می شود، در طی حضورشان در بافت های مسکونی، مشکلات ایمنی، زیست محیطی و اجتماعی متعددی را برای ساکنان ایجاد می کنند. مطالعات اولیه نشان می دهد در حال حاضر در کشور ما حداقل جهت تعیین نظام کاربری این اراضی سازوکاری روشن، واضح و مصوب وجود ندارد و مطالعه های محدودی که در حال اجرا است بر اساس ساز وکارهای غیر رسمی، غیر واحد و غیر مصوب پیش می رود. پژوهش حاضر با مدنظر قرار دادن این نقص با هدف تعریف ساز وکاری واضح، واحد و مشخص که با توجه به ویژگی های مختص هر سایت و منطقه واقع در آن باشد، از طریق شیوه پژوهشی تحلیلی- کاربردی فرآیندی را برای تعیین نظام کاربری این گونه اراضی ارائه می نماید. این فرآیند که در قالب پنج بخش نیاز سنجی، قابلیت سنجی، تعدیل سازی، نظام سازی و منطبق سازی تعریف شده، بر اساس روش گردآوری اطلاعات، ساختارسازی و منطبق سازی، با کمک منابع مطالعاتی محدود موجود پیشنهاد گردید. در نهایت این فرآیند در سایت پادگان قلعه مرغی واقع در منطقه 19 شهر تهران در راستای الزامات طرح جامع (1385) و طرح تفصیلی تهران پیاده شد و نظام کاربری پیشنهادی اراضی سایت پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: کاربری های ناسازگار، اراضی استحصال شده، نظام کاربری، منطقه 19 تهران، پادگان قلعه مرغی
  • فیروز مجرد، شهرام همتی صفحات 137-157
    در سالهای اخیر استفاده از انرژی های پاک و تجدیدپذیر از جمله انرژی باد به دلیل محدودیت ها و مشکلات بهره برداری از سوخت های فسیلی به یکی از استراتژی های مهم کشورها تبدیل شده است. در این پژوهش قابلیت های انرژی باد در استان های کرمانشاه و کردستان با هدف شناسایی مناسب ترین نواحی برای استقرار توربین های بادی مورد ارزیابی قرار گرفته است. تحلیل ها بر مبنای داده های باد با فواصل زمانی3 ساعته در 11 ایستگاه سینوپتیک منطقه در دوره آماری هر ایستگاه انجام شد. با توجه به اینکه حداقل سرعت لازم برای راه اندازی یک توربین بادی کوچک، 3 الی 4 متر بر ثانیه و توربین های تجاری به صورت مزرعه بادی 6 متر بر ثانیه است، مجموع ساعات با سرعت کمتر از m/s 3، به عنوان ساعات سکون و با سرعت برابر یا بیشتر از آن، به عنوان ساعات تداوم در نظر گرفته شد. سپس با استفاده از روش های موجود، بر اساس سرعت باد ثبت شده در ارتفاع 10 متری از سطح زمین سرعت های باد تا ارتفاع 100 متری برآورد گردید. با توجه به جداول، نمودارها و نقشه های مختلف تداوم- سرعت، میانگین سرعت و چگالی قدرت باد، ایستگاه بیجار از ارتفاع تقریبی50 متری (ارتفاع معمول دکل یک توربین بادی) و ایستگاه زرینه اوباتو، از ارتفاع 100 متری به بعد برای نصب توربین های تجاری به صورت مزرعه بادی مناسب تشخیص داده شدند. سایر ایستگاه ها به جز مریوان و سرپل ذهاب در ارتفاعات متفاوت از سطح زمین، قابلیت بهره برداری از برق بادی در مقیاس محدود برای مصارفی همچون شارژ باتری، پمپ های بادی آبکش و تامین برق برای مصارف خانگی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: پتانسیل، سرعت باد، چگالی قدرت باد، توربین بادی، غرب ایران
  • سهام میرزایی ترک، غدیر عشورنژاد، حسن علی فرجی سبکبار صفحات 159-178
    با رشد شهرنشینی و افزایش وسایل نقلیه در دهه های اخیر ترافیک به یک معضل جدی برای شهرهای بزرگ تبدیل شده است. پارکینگ ها به عنوان یکی از مهمترین زیرساخت های شهری نقش مهمی در کاهش پارک حاشیه ای و روانی ترافیک ایفا می کنند. این تحقیق با استفاده از مدل آنالیز خوشه‎بندی خاکستری بدنبال ارائه مدلی بهینه در جهت پهنه‎بندی فضای شهری از دیدگاه مطلوبیت استقرار پارکینگ‎ها می‎باشد و پس از شناسایی معیارهای موثر در این زمینه از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی جهت وزن‎دهی به این معیارها استفاده شده است. این تحقیق در منطقه شش شهر تهران با مراکز زیاد جاذب سفر و نقش فرا منطقه‎ای جهت پهنه‎بندی این منطقه و پیشنهادات آتی اجرا شد. بر اساس مشاهدات میدانی مدل مورد نظر مورد ارزیابی قرار گرفت و از ضریب گاما جهت تعیین میزان همگونی میان نتایج بدست آمده در مدل و نتایج مشاهدات استفاده شد که نتایج حاصل ضریبی برابر با 904/0 را نشان می دهد که از رابطه قوی بین دو متغیر حکایت می‎کند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که مدل خوشه‎بندی خاکستری با کمک گرفتن از توابع آنالیز GIS دارای دقت و سرعت قابل قبولی در زمینه پهنه‎بندی و تصمیم گیری های گوناگون مکانی ‎می‎باشد.
    کلیدواژگان: پارکینگ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرایند سلسله مراتبی فازی، آنالیز خوشه بندی خاکستری
  • مهرداد نوابخش، سیدموسی پورموسوی، زهره تاجیک صفحات 179-194
    بعد اجتماعی رویکرد توسعه پایدارشهری با تکیه بر اصل عدالت اجتماعی و برابر ی درون نسلی، ابزار مفیدی درخدمت انسجام شهری می باشد، به همبن دلیل طرح مبحث توسعه پایدار اجتماعی در کلانشهر تهران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چراکه کلانشهر تهران امروزه به منظور حفظ و ارتقای کیفیت زندگی شهروندانش باچالش های جدی مواجه می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تطبیقی ابعاد اجتماعی مبتنی بر رویکرد توسعه پایدارشهری کلانشهر تهران در2منطقه 6و10 است. این تحقیق مبتنی بر روش توصیفی- پیمایشی بوده که روش گردآوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه می باشد، تعداد پاسخگویان براساس نمونه گیری طبقه بندی شده در دو منطقه (6و10)365 نفر می باشد. یافته های تحقیق بر اساس تحلیل های آماری (آزمونF) نشان می دهد، وضعیت عواملی از جمله: مشارکت شهروندی شهروندان، نحوه عملکرد اجرایی مدیریت شهری، میزان دسترسی به منابع و امکانات شهری وکیفیت محیط زندگی در منطقه 6 پایدارتر از منطقه10می باشد و این عوامل موجب اختلاف و تفاوت دو منطقه 6 و10از منظر توسعه پایدار اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایداراجتماعی، مشارکت شهروندی، کیفیت محیط زندگی، عملکردمدیریت شهری، کلانشهرتهران
  • مسلم صیدی شاهیوندی، شهریار خالدی، علیرضا شکیبا، بابک میرباقری صفحات 195-214
    در بین عوامل مختلف تاثیرگذار در تولید محصولات کشاورزی، شرایط جوی و اقلیمی از مهمترین متغیرهای محیط طبیعی است. در این مطالعه به پهنه بندی اراضی مستعد کشت ذرت دانه ای در سطح استان لرستان پرداخته شده تا بهترین مکان ها برای کشت مشخص گردد. در این بررسی، عناصر اقلیمی دما، بارش، درجه روز از 7 ایستگاه سینوپتیک در سطح منطقه و پارامترهای محیطی ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از شبکه هیدروگرافی و خاک به عنوان فاکتورهای موثر در پهنه بندی، مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا داده های اقلیمی استخراج و اطلاعات مورد نظر بدست آمد، سپس نقشه های مربوط به این پارامترها با استفاده از توابع عضویت فازی و معیارهایی که برای کاشت ذرت دانه ای در نظر گرفته شده، استاندارد شد و به هر کدام بر اساس روشAHP وزن خاصی داده شده است. سپس همه نقشه ها با یکدیگر تلفیق و نقشه پهنه بندی اراضی مستعد کشت ذرت دانه ای در استان لرستان به دست آمد. بدین ترتیب در نقشه نهایی بدست آمده، 299521 هکتار از اراضی استان برای کشت بسیار مناسب، 809956 هکتار مناسب، 1040944 دارای قابلیت متوسط، 529535 هکتار نامناسب و95930 هکتار نیز برای کشت ذرت دانه ای بسیار نامناسب هستند. نتایج نشان می دهد که نقش هر یک از عناصر اقلیمی و زمینی، در مناطق مختلف استان متفاوت است و از طریق تلفیق لایه های موثر در فرایند کشت در محیط GIS، امکان شناخت مناطق مستعد جهت کشت این گیاه زراعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: استان لرستان، ذرت دانه ای، اقلیم، روش منطق فازی، مدل AHP
  • حدیث گل محمدیان، محمدرضا پیشوایی صفحات 217-236
    شاخص چرخندگی بیان کننده میزان اثر سامانه چرخندی یا واچرخندی در یک منطقه است. اهداف این پژوهش، تولید شاخص های چرخندگی روزانه در استان خراسان متمرکز شده در مشهد با استفاده از نقشه های میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 و 700 هکتوپاسکال، به تعداد 23011 در دوره 2010-1948، برآورد فراوانی سامانه های فشاری حسب تعداد روز حاکمیت در سال بر منطقه و پاسخ اقلیمی دما و بارش مشهد به شاخص چرخندگی می باشد. پنج نوع مختلف گردش جوی شامل منطقه واقع در حاشیه ناوه، خط ناوه، زین ارتفاعی یا الگوی ناشناخته، حاشیه پشته و خط پشته بر مبنای انحنای تراز ارتفاعی ژئوپتانسیل طبقه بندی گردید و درنتیجه سری زمانی شاخص چرخندگی روزانه ساخته شد؛ میانگین های فراوانی انواع گردش جوی در تراز 500 هکتوپاسکال به ترتیب برابر 67، 15، 111، 105 و 66 روز در سال بودند. سامانه های کم فشار (حاشیه و خط ناوه) در 23% و سامانه های پرفشار (حاشیه و خط پشته) در 47% روزهای سال حاکم بر منطقه بودند. تخمین پوشش مکانی شاخص چرخندگی تا شعاع حدود 300 کیلومتر از نقطه ی مرکزی و سطحی بالغ بر 280 هزار کیلومتر مربع می باشد. در نیمه گرم سال به طور مطلق سامانه پرفشار (الگوی پشته) حاکم است که نشان دهنده حاکمیت کمربند پرفشار جنب گرمسیری بر منطقه است. در نیمه سرد سال فراوانی الگوهای پشته، زین ارتفاعی و ناوه به ترتیب برابر 47%، 23% و 20% بودند. میزان همبستگی شاخص چرخندگی و تغییرات دما و بارش در مشهد در مقیاس ماهانه (تراز 500 هکتوپاسکال) به ترتیب برابر 81/0- و 50/0 می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی ناوه، پشته، سامانه کم فشار، پرفشار، شاخص چرخندگی روزانه، خراسان، گردش جوی
  • نادر پروین صفحات 235-250
    مطالعه رودبادهای به عنوان یکی از مولفه های اصلی سیستم گردش جوی موثر بر سیل اهمیت و ضرورت خاصی دارد. هدف از این تحقیق شناسایی الگوهای گردش جوی روزهای بارش و بررسی موقعیت مکانی رودبادها در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه می باشد. پس از تعیین شاخص زمانی- مکانی سیل، داده های ارتفاعی تراز HPa500 تعداد 189 روز بارش منجر به سیل طی دوره(1389-1370) با استفاده از روش تحلیل عاملی و خوشه بندی به روش وارد پردازش شد. نهایتا هفت الگوی رودباد تراز میانی جو در قالب دو گروه عمده شناسایی گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که، هنگام وقوع سیلاب های فراگیر محور ترافها به سمت عرض های جغرافیایی پایین عمیق تر شده و حدود 70 درصد رودبادها عمدتا در راستای جنوب غربی- شمال شرقی و بین مدارات 25 تا 35 درجه عرض شمالی بر بالای دریای مدیترانه تا شمال شرقی ایران مستقر بوده اند.
    کلیدواژگان: سیل، تحلیل عاملی، الگوی سینوپتیک، رودباد، حوضه آبریز دریاچه ارومیه
|
  • Mohammad Sharifikia, Parviz Ziaeian Firoozabadi, Marzih Chaji Pages 7-25
    Wheat Crops monitoring, is an important task that many researchers as well as RS researchers have been focused on and several algorithms have been introduced and applied in this field. Radar signals processing and analyzing in different wavelengths and polarizations for indicator extraction is a technique to monitoring this importance agricultural product. Out of several researchers which are deal with this task, a few Iranian was attending and none published research can found to exit in this field. The present study is deal with backscatter coefficient execution from temporal ASAR C band double polarization data for wheat mentoring in part of North-East Iran namely Shirvan-Faroj Plane. The research outcome was shown acceptable capability of backscatter coefficient in both polarizations for wheat monitoring in an area such as study area. The detailed of research result was shown that compare between HH and VV polarization, the lack of signal sensitivity in HH polarization for soil moisture can provide a better result. Furthermore, conform uncorrelated between backscatter coefficient and plant growing in HH polarization over the rainfed wheat has been observed in this research. This is mainly because of signal penetration and backscatter reducing due to low density and fine texture of rainfed wheat compare to irrigate. It is also observed that backscatter coefficient was increases until the plants reach to heading stage, but it is decreases after this stage due to plant daring.
    Keywords: ASAR Radar data_backscattering coefficient_wheat monitoring_polarization_Farvj – Shirvan plane
  • Hossein Farahani, Jamshid Einali, Somaye Abdoli Pages 27-50
    The concept of social capital, as an interdisciplinary concept, has been considered by many branches of humanities. This concept has been studied in the social and economical analysis related to the development of rural communities and it emphasize on the available resources in rural. These sources include human relations, networks and institutions in the social structure. Therefore, in order to achieve stable rural development, access to social is essential. This study enamines & analysis the role of social capital in rural development according to three Pantum idenes (trust, partnerships and networks). The influential role of social capital on the quality of life cannot be in this study back ground variables such as the subjective quality of life and disregarded. So, objective quality of life and social capital was measured. In this research descriptive statistics and inferential analysis based on obtained data from survey. The data was analysis through methods of statistical correlation, t-test, kruskal-wallis, multiple regression, analysis of variance, path analysis, Maurice model. And TOPSIS model is used. For the purpose of these study 25 rurals from Mashhad-e- Meighan County in Arak Province, trough sampling was selected. The required data collected through two questionnaires including 135 household and 13 authorities. The findings indicated that there is a significant relationship between social capital and the increase in the quality of life in the region studied. And it showed that there is a significant relationship between the increase of social capital and the social and physical dimensions of rural development. Social participate largely affected high quality of life in Mashhad mighan country.
    Keywords: Social capital, Quality of life, rural development, Mashhad Myghan
  • Seyed Hadi Shabby, Hamid Shayan Pages 51-73
    This study examines the effects of smuggling on the economics of Marivan,a border town, that is placed in the western frontier of Kurdistan province in Iran and is bordering the Iraq country. The Smuggling is a kind of customs frauds that includes the illegal transportation of goods across the customs border through the secret ways and to evade customs controls. Nowadays, the issue of free trade and attention to marketing and customer’s attraction is considered as one of the most influencing factors in the economic growth and development. However, this global activity is always at risk and exposing with serious damages. Because of geographical conditions for goods import and export, and lack of stability in the neighboring countries, the smuggling issue is so noteworthy in Iran. The purpose of this research is surveying the economic impacts of smuggling on the city of Marivan, In terms of income and employment. The methodology of this study is functional in purpose aspect and including descriptive – analytical method. The residents of Marivan city are the statistical population of this research and the number of samples was calculated by using 315 Cochran formulas. In this study, as the first step we collected library information of resources; then, data and information about the area of study were gathered. After that, preparing and completing of the questionnaire along with observation was accomplished among the residents of Marivan city. For drawing the maps, Arc GIS software was used. Finally the collected data were analyzed by using SPSS and Excel software and conclusions are presented. The results of this study indicate positive and high effects of smuggling on the employment and income of residents of Marivan and also on the other sectors of this area economy.
    Keywords: border cities, smuggling, Marivan, the urban economy, Kurdistan
  • Zahra Hejazizadeh, Ebrahim Fatahi, Mohammad Saligheh, Fatemeh Arsalani Pages 75-89
    Climate signals are large-scale models of abnormalities in circulation and pressure and spread over wide geographical area. These signals are very important in translating the climate behaviour. In this research the relationship between precipitation and the climate signals (AO, NAO, SOI, and ENSO) in the Central Iranian zone, has been studied. The signals data are acquired from the NCEP Data Centre; also the aggregate data of the monthly precipitation are obtained from the Automation Centre in Iran Meteorological Organisation. Monthly data gathered through a 30-year statistical period (between 1978 to 2008). Finally, by exploiting Artificial Neural Network method, the simulation models for 0,3 and 6 months intervals were created. The results indicated that among the investigated signals, signal ENSO has a meaningful impact on precipitation in NINO1.2 and NINO3 zones, and the 3 and 6 month delay has strengthened the correlation coefficient of the ENSO index in zones NINO1.2 and NINO3 in relation to precipitation in the studied stations. The 6-month delay has resulted in negative correlation coefficient between ENSO index in NINO1.2 and NINO3 zones. According to the presented models, ENSO signal in NINO1.2 and NINO3 zones combined with other effective parameters could regard as a precipitation forecast model. Other climate signals do not have a meaningful impact of precipitation in the stations under study.
    Keywords: precipitation, artificial neural network, arctic oscillation (AO), north Atlantic oscillation (NAO), ENSO
  • Hadi Nayyeri Pages 91-113
    Mahabad River is located in south part of Urmia Lake. The River is deformed to Anabranching in the region between the upstream of Mahabad dam and downstream of detour dam. The aim of this research is evaluation of the factors that affects the formation of this kind of channel. For this purpose, multiple physical variables including wide bed, stream power, channel slope and the amount of the bank clays were studied. The form of channel were assessed at two different times before and after build of the dam based on 1346 and 1382 aerial photographs. The aerial photographs scanned and processed in Geographic Information System, in order to extract of the wide channel. Finally, the effect of the dam on river and changes after the construction of the dam were determined. The results showed that increasing recent period’s runoff potential and basin erosion were provided the necessary potential for Anabranching formation in this area. But, the most important factor for construction the Anabranching was the dam building causes decreasing peak flow and increasing bed-material deposing rate. The river adjusted by deformation in response to deposition of bed-materials as a result of decreasing stream power. On the other hand, decreasing island length and nonoccurrence of Anabranching channel to Nanson and Knighton model was the result of the presence of the detour dam on downstream.
    Keywords: Anabraching Channel, Dam construction, geomorphologic changes, Adjustment of River, depositnal islands
  • Kazem Afradi Pages 115-135
    One of the important topics in urban planning domain, in recent years, is the transformation of incompatible landuses from residential areas. This landuses, which often includes kinds of factories, military bases, the slaughterhouses and prisons, during its presence in the residential areas, provide numerous safeties, environmental and social problems. Now, in our country, initial studies indicates, at least there isn’t clear, transparent and approved mechanism for landuse determination of this lands and limited samples that are running goes on informal, non-unit and non-approved mechanism. The study with considering this defect has aimed to define a clear, unit and specified process, that is regard to the specific characteristics of each site and its surrounding areas, through analytical - practical technique propose process for such land use determination of this sites. This steps that defined in five stages, includes, need assessment, capability assessment, smoothness, systemization and synchronization, synchronization proposed Based on data collection methods, structurization and synchronization, with the appeal of the limited resources available studies. Finally, steps implemented in line with the requirements of Master Plan (2006) and detailed plan of Tehran for Ghalehmorghi military base at Region 19 and its land use structure proposed
    Keywords: Incompatible land uses, Extracted lands, Land use structure, Region19 Tehran city, Ghalehmorghi military base
  • Firouz Mojarrad, Shahram Hemmati Pages 137-157
    In recent years, the use of clean and renewable energies such as wind energy has become one of the most important strategies of countries because of the limitations and problems of exploitation of fossil fuels. In this study, wind energy potentials have been evaluated in Kermanshah and Kordestan provinces with the aim of identifying areas suitable for the establishment of wind turbines. Wind data analyses performed based on 3-hour intervals in 11 synoptic stations in the statistical period of every station. As the necessary speed for installation of a small wind turbine is about 3 to 4 m/s, and for an industrial turbine in the form of wind farm is 6 m/s, the total hours with speed less than 3 m/s were considered as calmness hours and with speeds more than that were considered as continuity hours. Afterwards by using the available methods, based on wind speed in height of 10 meters, wind speeds were estimated up to 100 meters heights. According to the tables, graphs and maps of wind continuity, wind speed and wind power density (WPD), Bijar station from the height of almost 50 meters (The usual height of a wind turbine tower) and Zarrine-obato station from the height of 100 meters and more, have the proper conditions for installation of commercial wind turbines in the form of wind farms. Other stations except Marivan and Sarpol-zahab have the capacity to use wind power in limited scale in different heights for consumptions like charging the batteries, wind water pumps and providing electricity for household usages.
    Keywords: Potential, Wind Speed, Wind Power Density, Wind Turbine, West of Iran
  • Saham Mirzaei Turk, Qadir Ashournejad, Hasan Ali Faraji Sabokbar Pages 159-178
    With the urbanization growth and increasing in vehicle density in the last decades, traffic has become a serious problem in big cities. Public parking as one of the most important urban infrastructure plays an important role in traffic fluency and reduces marginal car parking. The aim of this study is to propose an optimum model for zoning urban areas from the parking deployment utility point of view by using Gray Clustering Analysis. After determining the effective parameters, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) was used for weighting parking parameters. The purpose of the study is to assess current public parking conditions and suggest some places for future development, in the 6th district of Tehran that has a lot of traveling attraction places and plays a Cross-region role. The model assessed based on field observations and gamma coefficient used to determine the similarity between the results of model and field observations. The gamma coefficient was 0.904 that shows strong relationship between them. The results of this study indicated the fact that the use of Gray Clustering model in the zoning and site based decision-making, along with GIS analysis functions, is very accurate.
    Keywords: Parking, Geographical information system (GIS), Fuzzy Analytic Hierarchy (FAHP), Gray Clustering Analysis (GCA)
  • Mehrdad Navabakhsh, Sayed Mousa Pourmosavi, Zohreh Tajik Pages 179-194
    Social dimension of sustainable urban development approach based on the principle of social justice and within generation equality, are two efficient tools serving for urban cohesion, due to this, discussing the case of sustainable social development in Tehran metropolis has a significant importance, because nowadays the metropolis of Tehran has faced serious challenges for retaining and promoting the life quality of its citizens. The purpose of this research is to conduct a comparative survey on the social dimensions based on the sustainable urban development approach in Dist. 2, 6 and 10 of Tehran metropolis. This research is based on the descriptive-surveying method and the method of gathering information is through questionnaire. According to the categorized sampling, the number of responders in 2 districts (6 & 10) is 365. Based on the statistical analyses (F test) the research findings show the status of factors such as: citizens partnership, urban management operating performance, amount of accessibility to urban resources and facilities and the quality of life environment in dist. 6 is more constant than dist. 10 and these factors result in the disagreement and difference of 2 districts of 6 and 10 from the perspective of sustainable social development.
    Keywords: Sustainable social development, citizen's partnership, quality of life environment, urban management performance, Tehran metropolis
  • Moslem Seydi Shahivandi, Shahryar Khaledi, Ali Reza Shakiba, Babak Mirbagheri Pages 195-214
    Climatic factors are the most important variables among effective factors in agricultural production. In this study, climatic parameters including temperature, precipitation, degree day and environmental parameters such as slop aspect, hydrographical network and distance to streams and soil are exerted. In order to achieve this goal, first the date of crop production, and then environmental are collected and finally their maps were produced using methods in Arc GIS software. These maps are standardized with fuzzy logic and criteria specified for grainy maize implant and then each of them is taken specific weight. In the next step, all of the standardized maps are integrated using AHP logic and subsequently, the appropriate location for grainy maize plantation zonation map in lorestan province is identified. Results reveal that, 299521 hectares are so suitable for grainy maize implants, 809956 hectares are suitable, 1040944 hectares have a medium capability, 529535 hectares are unsuitable, and 95930 hectares are so unsuitable for this purpose. Final result of this study indicates that each climatic and environmental factor according to the different regions have specific capability for grainy maize plantaion and these recognized capable areas needs to be considere for future plannings.
    Keywords: lorestan province, grainy maize, climate, fuzzy logic, AHP logic
  • Hadith Golmohammadian, Mohammad Reza Pishvaei Pages 217-236
    Cyclonicity Index in upper level (surface level) may indicate the effects of trough (cyclone) or ridge (anticyclone) pattern over an area. The goal is to create Daily Cyclonicity Indices (DCI) in 500 and 700hPa level over Khorasan province focusing on Mashhad in 1948-2010 period as well as to estimate the frequencies (days/year) of upper circulation types and effect of DCI on temperature and precipitation in region. Daily means of geopotential maps in 500 (and 700) hPa level (23011 numbers) were extracted from NCEP/NCAR Reanalysis Published by NOAA. In upper level five types of atmospheric circulation are diagnosed as follows: area influenced by trough line (TL), trough edge (TE), geopotential col or unclassified pattern (COL), ridge edge (RE) and ridge line (RL). Time series of DCI were then resulted. The frequency averages annually in the total period for the circulation types, TL, TE, COL, RE and RL, are respectively 67, 15, 111, 105 and 66 (days/year). This research showed that the Khorasan area are under: low geopotential height (trough pattern: TL+TE) in 23% of days/year, geopotential col (or unclassified) in 13% of days/year, high geopotential height (ridge pattern: RL+RE) in 47% of days/year. Coverage area of DCI is estimated to be about 300km radius from the center point (over 280,000km2) that extracted from the mean of atmospheric wavelengths. Correlation coefficient between DCI and temperature (precipitation) in monthly scale is -81% (50%).
    Keywords: Atmospheric circulation, Daily Cyclonicity Index, Khorasan, Low, High pressure system
  • Nader Parvin Pages 235-250
    The study of jet streams as one of the mean components of atmospheric circulation system that effects flood is important and necessary. The aim of this research is to identify atmospheric circulation patterns of rainy days and to study location of the 500 hp level jet streams over Uremia lake basin. After determining the flood spatial-temporal index for 189 days of rain tendency flood during 1370-1389, the 500 HPa level high data were processed with factor analysis method and Ward`s method clustering. Finally, seven synoptic patterns of atmospheric middle level were recognized. Research results show that the trough axis has been deepened while occurrence of spread floods and jet streams settled over Mediterranean Sea to northwest of Iran mostly in direction southwest-northeast between latitude 25 to 35 circles.
    Keywords: flood, factor analysis, synoptic pattern, jet stream, Uremia lake basin