فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 30 (پاییز 1392)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 30 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز محمدی یگانه*، مهدی چراغی، محمد ولایی صفحات 7-25
    امروزه گردشگری به یکی از بزرگترین و پرمنفعت ترین صنایع در اقتصاد جهان تبدیل شده و به عنوان بستری جهت ایجاد تغییرات اجتماعی و اقتصادی در بسیاری از نقاط روستایی کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. علاوه بر این، سود صنعت گردشگری در نواحی روستایی صرفا در بهره اقتصادی خلاصه نمی شود، بلکه این مزایا را می توان از زوایای مختلفی همچون بهبود کیفیت زندگی روستائیان و سرمایه اجتماعی ارزیابی کرد. هدف تحقیق حاضر، بررسی نقش گردشگری مذهبی در توسعه روستایی، با تاکید بر کیفیت زندگی و سرمایه اجتماعی می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات هم به صورت آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون فریدمن و آزمون ویلکاکسون) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، شامل خانوارهای روستای قپچاق که طبق سرشماری سال 1390، دارای 963 خانوار و 3562 نفر جمعیت می باشد، طبق فرمول کوکران تعداد نمونه لازم 242 خانوار بدست آمد. یافته های تحقیق نشان می دهد، گردشگری مذهبی در بین ابعاد اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی تنها در بعد کالبدی بهبود وضعیت کیفیت زندگی خانوارهای روستاهای مورد مطالعه به همراه داشته است، همچنین یافته های تحقیق در ارتباط با سرمایه اجتماعی خانوارهای روستاهای مورد مطالعه نشان می دهد، در بعد انسجام وضعیت خانوارهای مورد مطالعه بعد از گسترش گردشگری مذهبی بهبود داشته، اما در ابعاد مشارکت و اعتماد اجتماعی، بعد از گسترش گردشگری مذهبی از سطح این ابعاد کاسته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، روستای قپچاق، اعتماد اجتماعی
  • زهره هادیانی*، وحید رحیمی صفحات 27-47
    در حال حاضر در اغلب کشورهای در حال توسعه گرایش برنامه ریزان به تمرکز زدایی فضایی، کاهش نابرابری های منطقه ایی، دوگانگی شهری–روستایی متمرکز شده و منجر به اتخاذ راهبردهای شهرنشینی متفاوتی گردیده است؛ یکی از مهمترین این راهبردها؛ تقویت شهرهای میانی و حمایت از آنها می باشد. در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی، نقش شهر میانی ایرانشهر در توسعه منطقه ای با استفاده از روش ها و مدل های کمی مانند مرتبه- اندازه، آنتروپی، کشش پذیری، جاذبه، ضریب مکانی مورد ارزشیابی و تحلیل قرار گرفته است. در بررسی صورت گرفته نتایج نشان می دهد که تمرکز جمعیت، امکانات و خدمات اقتصادی – اجتماعی در ایرانشهر بیشتر از بقیه ی شهرها به خصوص شهرهای کوچکتردر سطح شهرستان است؛ در این صورت راه حل توسعه متوازن منطقه ایی، علاوه توسعه و تقویت شهرهای میانی، استقرار خدمات و امکانات در سایر شهرها و نقاط روستایی پیرامون در سطح شهرستان نیز می باشد. بنابراین با توجه به نتایج تحقیق توسعه و تقویت شهرهای میانی مانند ایرانشهر می تواند علاوه بر ایجاد تعادل در نظام سلسله مراتبی استان، نقش زیادی در توسعه مناطق پیرامونی این شهر به خصصوص شهرهای کوچک و نقاط روستایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شهرهای میانی، توسعه منطقه ای، برنامه ریزی منطقه ای، تعادل فضایی، شهر ایرانشهر
  • امید مبارکی*، اصغر عبدلی صفحات 49-65
    امروزه فضای شهرها به عرصه ی تضادهای اجتماعی بدل شده اند و دستیابی به امکانات و منافع بیشتر، جدایی-گزینی اجتماعی- اقتصادی را جایگزین جدایی گزینی های قومی- نژادی کرده است. بنابراین بحث نابرابری های فضایی در شهرها و لزوم برقراری عدالت اجتماعی در برخورداری کلیه ی شهروندان از خدمات عمومی به یکی از مباحث جدی پیش روی برنامه ریزان و مدیران شهری تبدیل شده است. هدف از این پژوهش بررسی سلسله مراتب شهر ارومیه بر پایه شاخص های توسعه پایدار شهری است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. و برای ارزیابی سلسله مراتب مناطق شهر ارومیه بر پایه شاخص های توسعه پایدار از مدل تاپسیس استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد؛ به لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه پایدار منطقه چهار با نمره تاپسیس 7970/ در رتبه یک (فرابرخوردار)، منطقه یک با نمره تاپسیس 2805/ در رتبه دو (برخوردار)، منطقه سه با نمره تاپسیس 1829/ در رتبه سه (نیمه برخوردار) و در نهایت منطقه دو با نمره تاپسیس 1295/ در رتبه چهار (فروبرخوردار) قرار گرفته اند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، میزان برخورداری مناطق مختلف از خدمات شهری بصورت یکسان نبوده و مناطق کم جمعیت در مقایسه با نواحی پرجمعیت به خدمات بیشتری در داخل محدوده خود دسترسی دارند که این نشان دهنده ارتباط منفی بالا بین توزیع خدمات و جمعیت در میان مناطق می باشد. بنابراین برقراری ارتباط منطقی و هماهنگ بین پراکنش جمعیت و توزیع خدمات در مناطق شهری ارومیه برای نیل به توسعه پایدار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه پایدار، عدالت اجتماعی، مناطق شهری، شهر ارومیه
  • علیرضا صادقی نیا*، بهلول علیجانی، پرویز ضیاییان، شهریار خالدی صفحات 67-90
    در این پژوهش با استفاده از تصاویر چند زمانه لندست TM تغییرات فضایی – زمانی جزیره حرارتی تهران مورد بررسی قرار گرفت. تصاویر مطالعه شده مربوط به دوره زمانی 1986 تا 2010 هستند(13 تصویر). ابتدا الگوریتم تک باندی کین و همکارانش(2001)برای استخراج دما از باند حرارتی تصاویر لندست TM استفاده شد. سپس با استفاده از روش های تحلیل خودهمبستگی فضایی عمومی و محلی تغییرات فضایی و زمانی دمای سطحی بررسی شد. نتایج تحلیل خودهمبستگی فضایی عمومی نشان داد که داده های دمای سطحی تهران دارای ساختار فضایی بوده و به شکل خوشه ایتوزیع شده اند. علاوه بر آن، بین سالهای 1986 تا 2010 مقدار خودهمبستگی فضایی افزایش یافته و متغیر دما تمایل بیشتری به متمرکز شدن و خوشه ایشدن در فضا پیدا کرده است. با توجه به نتایج خودهمبستگی فضایی عمومی دو نتیجه ی مهم حاصل شد: 1- در طول دوره مطالعه خوشه های حرارتی جدیدی در شهر تهران شکل گرفته اند. 2- وسعت فضایی خوشه های حرارتی قبلی رو به افزایش رفته است. جهت روشن شدن ماهیت خوشه های دمایی (داغ یا خنک بودن خوشه ها) و بررسی تغییرات فضایی آنها از آماره ی خودهمبستگی فضایی محلی استفاده شد. نتایج این بخش تقویت و گسترش خوشه های داغ و تضعیف خوشه های خنک را تایید نمود. بررسی و مقایسه ی پراکندگی فضایی نقاط بالا- بالا و پایین- پایین در طول دوره مطالعه نشان داد که بین سالهای 1986 تا 2010 به علت از بین رفتن نیمی از پوشش گیاهی نواحی غرب و جنوب غربی تهران(مناطق 18، 19، 21 و 22) خوشه های خنک مستقر بر این نواحی کوچک یا ناپدید شده اند و خوشه های داغ جدیدی در این نواحی شکل گرفته اند. در نتیجه ی این تغییرات جزیره حرارتی که در سال 1986 بر روی فرودگاه مهرآباد(منطقه9) و بخشهایی از مناطق 21 و 22 حاکم بوده است، در طول این 25 سال به سمت غرب و جنوب غرب گسترش یافته و مساحت بیشتری را اشغال کرده است. همچنین هسته های حرارتی کوچکی در جنوب و غرب منطقه 19 ظهور یافته است. علاوه بر آن به علت تخریب و نابودی بخش مهمی از باغات مناطق شمالی تهران(به خصوص شمیرانات) خوشه های خنک مستقر در این نواحی تضعیف شده اند.
    کلیدواژگان: جزیره حرارتی، تغییرات فضایی، زمانی جزیره حرارتی، تحلیل خودهمبستگی فضایی عمومی و محلی، شاخص موران، تهران
  • مهدی مهدی نسب*، محمدحسین ناصرزاده صفحات 91-109
    امروزه مطالعات بیوکلیمایی انسانی، پایه و اساس بسیاری از برنامه ریزی های توریسمی است. تفاوت های زمانی - مکانی آب و هوا در مناطق مختلف یک پتانسیل قوی برای گردشگری است و از دلایلی می باشد که ایران را در ردیف پنج کشور متنوع گردشگری جهان قرار داده است. یکی از مناطق بسیار زیبا که از جنبه اکوتوریسم توان بالقوه فراوانی دارد، محدوده حفاظت شده اشترانکوه و به تبع آن دریاچه گهر در استان لرستان است. سطح آسایش انسان تحت تاثیر عوامل محیطی و فیزیولوژیکی قرار دارد. مدل MEMI جزء مدلهای موازنه حرارتی ترمو-فیزیولوژیک، از سه زیر شاخص PMV،PET، SET تشکیل شده، اساس این مدل بر مبنای معادله بیلان انرژی بدن انسان استوار است. در این پژوهش در راستای تعیین تقویم زمان مناسب گردشگری در دریاچه گهر از فراسنج های اقلیمی دمای خشک هوا به سانتیگراد، میزان ابرناکی آسمان به اکتا، سرعت باد غالب به متر در ثانیه، فشار بخار آب به هکتو پاسکال و رطوبت نسبی به درصد ایستگاه سینوپتیک شهر دورود در بازه زمانی 1391- 1379، و پیراسنج های فیزیولوژیکی انسانی(سن، جنس، وزن، قد، نوع پوشش و فعالیت)، به همراه متغیرهای موقعیتی(طول، عرض جغرافیایی و ارتفاع هندسی منطقه مورد مطالعه)، در قالب مدل MEMI ارزیابی گردیدند. نتایج حاصل از محاسبه و ارزیابی شاخص آسایش در این مدل حاکی از آن است که خروجی شاخص های PET و PMW تقریبا شبیه هم، و در تمام طول سال شرایط فیزیولوژیکی متنوعی در دریاچه گهر حاکم می باشد. بر اساس این مدل مناسبترین زمان برای فعالیت گردشگری در منطقه ماه های اردیبهشت، خرداد، شهریور و مهر است.
    کلیدواژگان: گردشگری، آسایش زیست اقلیمی، بیوکلیمایی انسانی، دریاچه گهر، مدل MEMI
  • عطاالله کاویان*، عطا صفری صفحات 111-130
    در این تحقیق، 10 مدل PSIAC، MPSIAC، EPM، Fournier، Douglas، Musgrave، Stehlik، Kirkby، Geomorphology و Hydrophysical با هدف تعیین مناسب ترین مدل برای برآورد فرسایش و رسوب در حوزه آبخیز بابلرود مازندران مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی مدل های مورد استفاده و تعیین مدل مناسب، از داده های مشاهده ای و اندازه گیری شده رسوب (آمار 43 ساله ایستگاه قران تالار) استفاده گردید. روش های آماری مورد استفاده در این تحقیق جهت ارزیابی نتایج، شامل آزمون t جفتی، ضریب همبستگی (R)، اختلاف نسبی، BIAS، RE و RMSE می باشد. نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 95%، اختلاف معنی داری بین داده های مشاهده ای و نتایج مدل MPSIAC وجود نداشته و همچنین مدل مذکور با مقادیر اختلاف نسبی، BIAS، RE و RMSE به ترتیب 93/7، 013/0، 35/7 و 63/8، با ضریب همبستگی 86/0 مناسب ترین مدل برای برآورد رسوبدهی در حوزه آبخیز بابلرود شناخته شد. پس از مدل MPSIAC، مدل Geomorphology با مقادیر اختلاف نسبی، ضریب همبستگی، BIAS، RE و RMSE به ترتیب 98/10، 78/0، 02/0، 34/12 و 95/11 و نیز عدم اختلاف معنی دار در سطح اطمینان 95%، مدلی مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: حوزه آبخیز بابلرود، رسوبدهی، داده های مشاهده ای، روش های آماری
  • محمد غلامی*، عقیل حیاتی صفحات 131-150
    هویت کالبدی از نظر مفهومی با اصطلاحات«شخصیت» و «حس مکان» مترادف بوده و درارتباط با محله، با موضوعات بسیاری از جمله ساکنین محله، باورها، شیوه زیست، آرمان ها، فرهنگ، جهان بینی و... مرتبط و غیر قابل تفکیک است. هدف اصلی این پژوهش سنجش وابستگی هویت کالبدی محله اوین شهر تهران با میزان انسجام اجتماعی موجود در محله است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که به صورت پیمایشی در جامعه نمونه ای به حجم 95 نفر انجام شده است. محله اوین با قدمتی بیش از هزار سال و تمدنی اصیل در پهنه یک محیط شهری، تحت تاثیر شرایطی، هویت کالبدی و میزان تعلقات مکانی ساکنین آن دچار تحول گردیده است. در این پژوهش جهت سنجش میزان وابستگی هویت کالبدی و انسجام اجتماعی از روش های تی- تست و آزمون اسپیرمن استفاده شده که نتیجه تحقیق، کاهش هویت کالبدی در محله اوین و متعاقبا گسستگی و سردی روابط اجتماعی و انسجام محله ای، در محیط محله را نشان می دهد. بنابراین رابطه تنگاتنگی بین دو متغیر هویت کالبدی و انسجام اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت کالبدی، تعلقات مکانی، انسجام اجتماعی، محله اوین
  • محمدرضا گلابی*، علی محمد آخوندعلی، فریدون رادمنش صفحات 151-169
    بارندگی یکی از اجزای اصلی چرخه ی هیدرولوژی است. این فرآیند پیچیده به عوامل متعدد اقلیمی وابسته است. شبکه های عصبی مصنوعی در چند دهه اخیر و در مطالعات صورت گرفته برای مدل سازی سیستم های پیچیده و غیر خطی قابلیت بسیار بالایی از خود نشان داده است. تحقیق حاضر در سه ایستگاه منتخب از استان خوزستان صورت گرفته است. برای این منظور از داده های بارندگی ماهانه سه ایستگاه هواشناسی استان به مدت 48سال، (1340-1387)، استفاده شده است. سپس با استفاده از این مقادیر به عنوان خروجی های هدف، شبکه های مختلفی با ساختار های متفاوت تعریف و آموزش داده شد. در نهایت قابلیت شبکه برای تخمین بارش با استفاده از قسمتی از داده ها که در آموزش شبکه وارد نشدند، مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق شبکه-های MLP و RBF با تغییراتی در تعداد لایه های میانی، تعداد نرون ها و الگوریتم های آموزش MOMو LM وCG به منظور پیش بینی بارش فصلی به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که برای ایستگاه اهواز شبکه RBF با توپولوژی 1-4-6 و یادگیریLM دارای بیشترین مقدار ضریب همبستگی برابر 96/0 و کمترین MSE برابر 044/0 است. برای ایستگاه آبادان شبکه RBF با توپولوژی 1-7-6-6 و یادگیریLM دارای بیشترین مقدار ضریب همبستگی برابر 92/0 و کمترین MSE برابر 062/0 است. برای ایستگاه دزفول شبکه MLP با توپولوژی 1-4-3-6 و یادگیریLM دارای بیشترین مقدار ضریب همبستگی برابر 94/0 و کمترین MSE برابر 034/0 است.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، بارش فصلی، منابع آب، استان خوزستان
  • زهراحجازی زاده*، محمدسلیقه، یدالله بلیانی، سیدمصطفی حسینی، محمدحسن ماهوتچی صفحات 171-190
    در این پژوهش از پارامترهای اقلیمی و زمینی جهت مکان یابی مساعد کشت درخت زیتون که شامل عناصر: مجموع بارش سالانه، درجه روزهای رشد درخت زیتون(GDD)، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، دمای سالانه، دمای حداقل سرد ترین ماه سال(ژانویه) با طول دوره اماری 23 ساله از سالهای(2008-1986)میلادی و پارامترهای زمینی درصد شیب، جهت شیب و ارتفاع با استخراج از مدل رقومی ارتفاع جهت مطالعه استفاده شده است. برای بررسی عناصر اقلیمی از 11 ایستگاه داخل و 4 ایستگاه مجاور بعنوان نقاط کمکی جهت پهنه بندی اقلیمی بهره گرفته شد. در ادامه با بهره گیری از نیازهای رویشی و اثر گذاری و بررسی های کارشناسی (شرایط اقلیمی – زمینی) کشت زیتون، لایه های اطلاعاتی کلاسه بندی و ارزش وزنی هریک از پهنه ها مشخص شد. نهایتا با روی هم گذاری و تقاطع لایه های اطلاعاتی به روش ارزش وزنی طبقه بندی شده ی مخدوم نقشه نهایی که پتانسیل های اقلیمی – زمینی مناسب را برای کشت زیتون در استان فارس نشان می داد تهیه گردید. نتایج نهایی حاصل از این پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که نقش هریک از عناصر موثر در کشت زیتون متفاوت بوده و پنج عنصر اقلیمی بارش سالانه، درجه- روزهای رشد، دمای سالانه و حداقل دمای سردترین ماه سال (ژانویه)و رطوبت نسبی باتوجه به وزن دهی کارشناسانه و منابع علمی مرتبط در فرایند کشت درخت زیتون اثر گذار تر و سهم و قابلیت بیشتری را نشان می دهند. همچنین از طریق انطباق لایه های وزن گذاری شده با در نظر گیری میزان اهمیت هریک از لایه های موثر در فرایند کشت در محیط GIS، امکان شناخت میزان مطلوبیت مناطق جهت کشت این درخت باغی ارزشمند شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پارامترهای اقلیمی - زمینی، کشت زیتون، GIS، استان فارس
  • پرستو پیله فروش ها*، محمد کریمی، محمد طالعی، بهمن فرهادی بانسوله، محمدعلی شریفی صفحات 191-210
    یکی از مراحل مهم برنامه ریزی فضایی، تعیین مساحت موردنیاز (تقاضا) کاربری های مختلف می باشد. در این خصوص معمولا تقسیمات سیاسی و مدیریتی به عنوان واحد تقاضا مورد توجه قرار گرفته و مساحت موردنیاز هر واحد با استفاده از روش های رگرسیون آماری، مدل های اجتماعی- اقتصادی و یا برنامه ریزی چند هدفه، محاسبه می شود. در این تحقیق ابتدا با لحاظ نمودن تقسیمات سیاسی و مدیریتی و همچنین قابلیت ها و پتانسیل محدوده مورد مطالعه، واحدهای همگن مدیریتی – محیطی به عنوان واحدهای تقاضای کوچکتر تعریف شد. سپس تقاضای محصولات کشاورزی با استفاده از روش برنامه ریزی چند هدفه که شامل دو هدف، پنج محدودیت و بیست و دو متغیر می باشد، محاسبه شد. مدل توسعه داده شده با استفاده از نرم افزارهای GAMS 23.7 و ArcGIS 10، برای برآورد تقاضای محصولات کشاورزی بخشی از استان اصفهان در سال 1394 پیاده سازی شد. به منظور ارزیابی واحد تقاضا، در این تحقیق، واحدهای همگن مدیریتی – محیطی به عنوان یک نوع واحد تقاضای ریزدانه با دو واحد تقاضای درشت دانه شامل دهستان و محدوده جغرافیایی تحت پوشش نقاط جمعیتی مقایسه گردید. نتایج حاصل شده دلالت بر اولویت بالاتر واحد تقاضای ریزدانه داشته و مبین آن است که به منظور تدقیق میزان تقاضای کاربری ها نیاز است تا با مدنظر قرار دادن قابلیت ها و پتانسیل محدوده مورد مطالعه، از واحدهای تقاضای ریزدانه در تعیین میزان تقاضای کاربری استفاده شود.
    کلیدواژگان: برآورد تقاضا، تناسب اراضی، کاربری، برنامه ریزی آرمانی وزنی، اصفهان
  • سمانه پوریزدی*، منصوره ملکیان صفحات 211-228
    امروزه با توجه به افزایش فزاینده جمعیت و تقاضای روزافزون در استفاده از منابع گردشگری، توجه به ظرفیت برد منابع و بهره-برداری از آن ها در حد ظرفیت و توان آن ها بیش از پیش اهمیت یافته است. مقاله حاضر به بررسی ظرفیت برد گردشگری در چهار بوستان شهر قم شامل بوستان های هاشمی، نبوت، فدک و علوی می پردازد. داده های مورد نیاز برای انجام تحقیق از طریق پرسشنامه و نیز آمارهای آب و هوائی ایستگاه هواشناسی قم جمع آوری گردید. در نهایت ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر چهار بوستان مورد مطالعه به دست آمد. نتایج نشان داد که بوستان علوی بیشترین ظرفیت برد و بوستان نبوت کمترین ظرفیت برد گردشگری را دارد و توانمندی های مدیریتی پارک نقش مهمی در میزان ظرفیت برد گردشگری پارک های مورد مطالعه دارد. در فصول پائیز و زمستان و در ایام غیر تعطیل هفته میزان تقاضا از حد ظرفیت برد کمتر بوده و در فصول بهار و تابستان و در روزهای جمعه و تعطیل و غالبا در ساعات بعد از غروب خورشید میزان تقاضا از حد ظرفیت برد فراتر می رود. بنابراین با توجه به زمان اوج بازدید، باید ظرفیت برد پارک بتواند این زمان ها را تحمل کند تا از افزایش فشار بر منابع و تسهیلات پارک جلوگیری شود. بنابراین این موضوع باید در طرح ریزی پارک ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تفرج، پارک شهری، ظرفیت برد فیزیکی، ظرفیت برد واقعی و ظرفیت برد موث
  • محمد حامد عبدی*، فرزین فاروقی، آرمان رحیمی کاکه جو صفحات 229-250
    پس از گسترش شهرها و افزایش جمعیت شهری، نیاز به جابجایی و استفاده از وسایل نقلیه به طور فزاینده ای گسترش و تراکم ترافیک را در نواحی شهری پدید آورد که خود بسیاری از چالش ها همچون آلودگی های هوا و صدا را سبب گردید. از این پس مدیران شهری حمل و نقل همگانی را عنصر اصلی دستیابی به سامانه ی حمل و نقلی متعادل معرفی نمودند. گسترش پراکنده شهر یزد و توسعه ی شهرک های آن در جهت های غربی و جنوبی و شمالی و همچنین به سبب مرکزیت اداری و سیاسی استان و نیز مراکز آموزشی و درمانی، روزانه حجم بالایی از سفرهای درون شهری صورت می پذیرد. در این میان شبکه ی اتوبوسرانی شهر یزد سهم قابل توجهی در جابجایی روزانه مسافران دارد. بنابراین مقاله حاضر بر آن است تا با استفاده از روشی توصیفی- تحلیلی و با ماهیتی کاربردی به ارزیابی کارایی سامانه اتوبوسرانی در یزد به ویژه در سه مسیر 11، 55 و 62 اتوبوسرانی باحجم بالای سفر بپردازد. به منظور انجام ارزیابی سامانه از معیارهای دسترسی پذیری و راحتی و آسایش مطرح شده در گزارش TCRP100 کمک گرفته شده است. در معیار دسترسی پذیری، به بررسی ساعات فعالیت خطوط در طول شبانه روز، فراوانی سرویس و درصد ناحیه تحت پوشش سرویس و در معیار راحتی و آسایش به محاسبه تطبیقی زمان کل سفر با اتوبوس و خودرو شخصی پرداخته شده است. سنجه های فوق به خوبی می تواند عملکرد سامانه و کیفیت سرویس آن را بسنجد و تصویری جامع از کارایی حمل و نقل همگانی را در شهر یزد ارائه دهد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بالابودن زمان سفر با اتوبوس در مقایسه با خودرو شخصی در حدود دو برابر است که علیرغم بالا بودن سطح سرویس ناحیه تحت پوشش منجر به ترغیب شهروندان برای استفاده از خودرو شخصی می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، کیفیت سرویس، دسترسی پذیری، سامانه حمل و نقل همگانی، خطوط اتوبوسرانی شهر یزد
|
  • Behroz Mohammadi Yeghaneh*, Mahdi Charaghi, Mohammad Valaei Pages 7-25
    Today, tourism is one of the largest and most profitable industries in the global economy and as hospitalization for social and economic changes in in many rural areas of developing countries is considered. In addition, the benefit of tourism industry in rural areas not is limited to only an economic benefit, but the benefits can be derived from different angles, such as improving the quality of rural life and social capital be evaluated. The aim of the present study was to examine the role of religious tourism in rural development, with an emphasis on quality of life and social capital. Type of applied research, descriptive research method - analytical and field data collection, and analysis libraries and other information descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Friedman test, Wilcoxon test) was conducted. Statistical population of research, includes families in the rural of ghepchagh according to Census 2011, has 963 households and 3562 people are required sample size of 242 households was obtained Cochran formula. Research findings show that religious tourism in the economic, physical, social and physical environment to improve the quality of life in rural households has been studied, The research findings in relation to social capital in rural households case study demonstrates the consistency condition of the households studied had recovered after religious tourism, But the scale of participation and social trust, the surface these dimensions the development of religious tourism has declined.
    Keywords: religious tourism, quality of life, social capital, the rural of ghepchagh, social trust
  • Zohreh Hadiyani*, Vahid Rahimi Pages 27-47
    At the present time, the tendency of planners in most developing countries shifted towards spatial decentralization, decreasing regional inequality, sustainable development and dichotomy of urban- rural areas. That is why different urbanization strategies have been developed. Strengthening middle cities is considered as one of the most important strategies. The research method is an analytical-descriptive, and the role of Iranshahr as a middle city in the regional development has been evaluated using quantities analysis and model such as rank- size, entropy, extended model, and gravity and location quotient. Findings show that population density and social-economical services in the center of province has been increased. Therefore, the solution to the regional balance development is supporting middle cities and providing them with facilities. Consequently, development and supporting of middle cities can play a significant role in the development of peripheral regions of these cities.
    Keywords: Middle cities, Regional development, Regional planning, spatial scales, Iranshahr city
  • Omidmobaraki*, Asghar Abdoli Pages 49-65
    Nowadays, cities spaces have become scenes replete with social conflicts. And, access too many facilities has replaced social- economical segregation with ethnic racial segregation. Therefore, discussion of spatial inequalities in cities and necessity of establishment of social justice in enjoyment of all citizens from public services have become one serious discussion for urban planners and managers. The purpose of this research is hierarchy analysis of Uremia City Zones based on urban sustainable development indexes. The type of research is applied and research method is descriptive-analytical, and Topsis Model was used for hierarchy analysis of Uremia city zones based on urban sustainable development indexes. Findings show that with base access sustainable development indexes four zone with topsis score (.7970) in one rank, one zone with topsis score (.2805) in two rank, three zone with topsis score (.1829) in three rank and two zone with topsis score (.1295) in four rank have been. It should be noted that access of areas with urban services is not equal, and areas population low in compared with areas population full have access more services, that this show high negative correlation between population and services distribution in between areas is. Therefore, in the field of public services distribution in Uremia City, access justice was not observed. So, attending this problem for solution of Uremia city problems and providing of fields urban sustainable development in this city is necessary.
    Keywords: Planning, Sustainable Development, Social Justice, Urban Zones, Uremia
  • Alireza Sadeginia*, Bohloul Alijani, Parviz Zeaiean Firouzabadi, Shahriar Khaledi Pages 67-90
    In this study, Landsat TM images were used to analyze the spatio-temporal changes of urban heat island of Tehran. The time period of images (13 images) is from 1986 to 2010. First, the mono-window algorithm was utilized to retrieve land surface temperature (LST) from thermal band of Landsat TM images. Then, the global and local spatial autocorrelations are used to quantitatively explore the spatial and temporal evolution of LST in Tehran. Results of global spatial autocorrelation showed that LST field in Tehran has changed to cluster pattern during the study period. In addition, the rate of global spatial autocorrelation increased from 1986 to 2010. According to the results of the global spatial autocorrelation two important remarks were obtained: (1) new thermal clusters were created during the study period. (2) The spatial extent of the old thermal clusters have been increased. To clarify the nature of the clusters (hot or cool cluster) and to explore the spatial variations of these clusters, the local spatial autocorrelation were used. These results confirmed the strengthening and extension of the hot clusters and weakening of the cool clusters. Exploration and Comparison of the spatial distribution of the high-high and low-low points during the study period showed that between 1986 and 2010 due to the degradation of half of the vegetation in the west and southwest of the Tehran (Districts of 18, 19, 21 and 22) cool clusters have been disappeared or fragmentized and new thermal clusters formed. As a result of these changes, urban heat island that was dominant in Mehrabad Airport (District 9) and portions of Districts 21 and 22 in 1986 expanded toward the west and southwest. Also, small thermal cluster have been emerged in the south and west of District 19. Moreover, because of the degradation of orchards in the northern part of Tehran (especially Shemiranat) cool clusters of these Districts have been weakened.
    Keywords: urban heat island, Tehran, spatio, temporal variations of heat island, the global, local spatial autocorrelation, Moran index
  • Mehdi Mehdi Nassab*, Mohammad Hossein Nassrzadeh Pages 91-109
    today, the worth of the human basis of tourism planning. A difference in time-where climate in different regions a strong potential for tourism, and the reason is that Iran is a diverse country in the world tourism has five rows. A very beautiful area that has great potential in terms of ecotourism, protected areas Ashtarakoh and consequently Gohar Lake in the province. The level of comfort is influenced by environmental factors and physiological. MEMI model component models the thermal equilibrium thermo - physiological, the three sub-indices PMV, PET, SET formed, the basis of this model based on energy balance equation is based on the human body. In this study, in order to determine the appropriate time for tourism in the Lake Gohar Calendar of air drying temperature climate indices C, amount of cloud in the sky Acta, prevailing wind speed in meters per second, the water vapor pressure Hkto Pascal and relative humidity in percent synoptic stations city Dorud period 1379-1391, and parameters human physiological (age, Genus, weight, height, coverage and activity), as well as situational variables (longitude, latitude and altitude geometric study area), the model MEMI were evaluated. Calculate the comfort index for evaluating the results of this model suggest that PET and PMW output indicators are almost identical, and all year variety of physiological conditions in the lake is ruling Gohar. According to this model, the best time for tourist activity in the months of May, June, September and October are.
    Keywords: Tourism, Comfort Bio Climatic, Bio Climate Human, Lake Gahar, Models MEMI
  • Ataollah Kavian*, Atta Safari Pages 111-130
    In this research, PSIAC, MPSIAC, EPM, Fournier, Douglas, Musgrave, Stehlik, Kirkby, Geomorphology and Hydrophysical models in Babolroud watershed were investigated to determine appropriate model to erosion and sediment estimation. Sediment observation data (43 years data of Ghoran talar station) was utilized, to evaluation of used models and determine of appropriate model. In order to evaluation of results, statistical methods such as paired t-test, correlation coefficient, relative difference, BIAS, RE, RMSE were used. Results showed that in 95% confidence level, haven’t significant difference between observation data and results of MPSIAC model and also mentioned model with values of relative difference, BIAS, RE and RMSE 7.93, 0.013, 7.35 and 8.63 relatively, and by correlation coefficient equal 0.86 was the best model identified for estimation of sediment yield in Babolroud watershed. Afterward MPSIAC model, Geomorphology model with values of relative difference, correlation coefficient, BIAS, RE and RMSE equal 10.98, 0.78, 0.02, 12.34 and 11.95 relatively and haven’t significant difference in 95% confidence level was the second appropriate model to sediment yield estimation.
    Keywords: Babolroud watershed, Sediment yield, Observation data, Statistical methods
  • Mohammad Gholami*, Aghil Hayati Pages 131-150
    From conceptual point of view, body identity is synonym with terms such as “personality” and “place sensation”. These are connected to the area, residence and residents, beliefs, the way of living, goals, culture, wisdom and they all are not separable. The main goal of this research is the measurement of body identity of even shahr of Tehran dependence with respect to the level of social integrity in the aforementioned area. This research is a kind of descriptive-analytical survey method with a sample collection of 95 individuals. Even area with a rich history, more than thousand years and genion civilization in a large city environment under specific condition, its body identity and level of habitation dependence has been changed. The measurement of dependence for body identity and social integrity has been conducted using T-test and Spearmen test. The results show that decreasing of body identity in even area and subsequently disruption and indifference social relationship in area integration. Therefore there is a close relationship between two variables, body identity and social integrity under investigations
    Keywords: Identity, Physical Identity, Place Belongings, Social Solidarity, Even Neighborhood
  • Mohammad Reza Golabi*, Ali Mohammad Akhondali, Feridon Radmanesh Pages 151-169
    The precipitation is one of the main components of hydrology cycle. This complex phenomenon relates to several climatological factors. Over the last decades, Artificial Neural Networks (ANNs) have shown a considerable ability for modeling complex and nonlinear systems. The monthly rainfall data of three meteorological stations in Khuzestan province for 48 years, from 1961 to 2008 were used. Then, using these values as target outputs, various networks with different structures were defined and train. At last, the capability of the network for estimating precipitation was studied using a part of data which were not used for training the network. In present work, RBF and MLP networks with some changes in number of neurons and number of middle layers and MOM, LM, CG training algorithms were used to predict the seasonal rainfall. The results showed that for Ahvaz station, RBF network with 6-4-1 topology and LM learning have the highest correlation coefficient value, 0.96 and MSE had the lowest one, 0.044. For Abadan station, RBF network with 6-6-7-1 topology and LM learning had the highest value, both with 0.92 and MSE had the lowest one, 0.062. For Dezful station, MLP network with 6-3-4-1 topology and LM learning, both with 0.94, had the highest and MSE had the lowest value, 0.034.
    Keywords: The Artificial neural networks, Seasonal Rainfall, Water Resource, Khuzestan Province
  • Zahra Hejazizadeh*, Mohammad Saligheh, Yadollah Balyani, Seyed Mostafa Hoseini, Mohammad Hassan Mahotchi Pages 171-190
    In this study, the parameters for locating favorable climate and land cultivated olive tree that in clues elements of total annual precipitation, The minimum temperature of the coldest month (January) with a duration period of 23years (2008-1986) in the land of the parameters slope, aspect and elevation extraction from digital elevation models for Slope and elevation extraction from digital elevation model was used for the study. To examine the elements of the11stationswithin and adjacent toStation4was used as the support for climate zoning. (Climate-land) olive cultivation, classification of information layers and the weight of each zone was calculated. Finally, on cross-layer information sharing and value-weighted classification method. By sub serve the final map of the potential climate-land suitable for olive cultivation in the province were taken show. Final results from this study indicate the fact that the elements of each of the five elements of olive cultivation varied climate and annual rainfall, degree-days of growth, annual temperature, minimum temperature of the coldest month of the year (January) and relative weighting of scientific expertise and resources in a more effective contribution to the cultivation of olive trees and the ability to show more. Also, the weighting adjustment layers with each layer allowing for the importance of culture in the process of GIS, to identify are as favorable for the cultivation of this valuable tree in the garden has been detected.
    Keywords: location, climatic factors, land, olive cultivation, GIS, province
  • Parastu Pileforushha*, Mohammad Karimi, Mohammad Talea, Bahman Farhadi Bansouleh, Mohammad Ali Sharifi Pages 191-210
    One of the important stages of spatial planning is determination of required area (demand) for different land use types. In order to achieve that, political and administrative divisions are generally considered as demand units and the area required per unit is calculated using statistical regression methods, socio-economic models or multi-objective programming methods. In this paper, considering political and administrative divisions as well as capabilities and potentials of the study area, homogeneous administrative-environmental units were defined as smaller demand units. After that, the demand for agricultural products calculated using multi-objective programming method that includes two objectives, five constraints and twenty-two variables. The developed model implemented for estimating the demand for agricultural products for part of Isfahan province for the year 1394, using GAMS 23.7 and ArcGIS 10. In order to evaluate the demand unit, homogeneous administrative-environmental units as a type of disaggregated demand unit were compared with two aggregated demand units including rural district and geographical coverage of the population points. The obtained results indicated higher priority of disaggregated units than aggregated ones and showed that in order to more accurately determine the demand of land use types, there is a need to use disaggregated demand units with considering capabilities and potentials of the study area.
    Keywords: Demand Determination, Land Suitability, Land use, Weighted goal programming, Isfahan
  • Samaneh Pouryazdi*, Mansoureh Malekian Pages 211-228
    Due to the increasing population and demands for recreational resources, estimating the caring capacity of such resources and sustainable use of these recourses is very important to human societies. The current paper investigated the recreational carrying capacity of four urban parks of Qom city including, Hashemi, Nabovat, Fadak, and Alavi park. The required data collected via questionnaire and climatic data from meteorology station of Qom. Finally, the physical, real and effective carrying capacity of the four selected parks was calculated. The result showed that Alavi had the highest and Nabovat the lowest recreational carrying capacity and management capacities play an important role in the estimated value of recreational carrying capacity. Results also showed that demand level is less than carrying capacity in winter and autumn seasons and weekdays. It increases in spring and summery seasons, weekend and holydays and after sunset and it exceeds the carrying capacity. So given the peak time of visit, the park's capacity must be tolerate this times and this issue should be considered in planning and management of parks. Therefore, park managers need to plan carefully for equal distribution of users in different seasons and times to reduce pressure on park resources and facilities.
    Keywords: outdoor recreation, urban park, Physical carrying capacity, Real carrying capacity, Effective carrying capacity
  • Mohammad Hamed Abdi*, Farzin Farooghi, Arman Rahimi Kakejob Pages 229-250
    The cities expansion and urban population growth and the need to meet mobility place more demands on use of automobile that increased and brought forward traffic congestion in urban areas. This in turn caused many environmental challenges such as noise and air pollutions. Because of this, urban authorities introduced public transportation as a key option towards balanced system of urban transportation. Expansion dispersed the city of Yazd and Development of new towns in the west, south, and north of the city, it is experiencing high volume of daily trips and commuting between these new towns and downtown Yazd. Bus plays a major role in Yazd transit since all major routes are served by bus-based modes of transportation. A descriptive and analytic approach was applied to evaluate the efficiency of lines numbers 11, 55 and 62 that contained high volume of daily trips. The evaluation is based on the TCRP100 Report particularly three criteria of transit accessibility and comfort and convenience. For transit accessibility, three parameters were considered including frequency of services, area of service coverage, hours of services. For comfort and convenience of bus system, total travel time of bus and private vehicle was compared. These criteria can measure bus transit performance and quality of services. The findings show that the time of travel by bus is twice of private vehicles. For this reason, citizens usually prefer to use private cars in spite of bus within the study area.
    Keywords: public transportation efficiency, quality of bus service, transit accessibility, public transportation system, Yazd bus lines