فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 32 (بهار 1393)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 32 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صادق کریمی* صفحات 7-26
    اگرچه ازون تروپوسفری به مقدار متعارف در تروپوسفر وجود دارد ولی تشکیل مقادیر نامتعارف این مولکول طی فرآیندهای فتوشیمیایی اتمسفر، آن را به یکی از مهمترین آلاینده های هوای شهرها تبدیل نموده است. در این پژوهش با تکیه بر رویکرد محیطی به گردشی، اقدام به شناخت وضعیت ازون تروپوسفری در دوره زمانی 2011-2001 گردید. مقادیر ازون تروپوسفری و مقادیر عناصر آب و هوایی از طریق مرکز پایش آلودگی محیط زیست استان تهران وابسته به سازمان محیط زیست و شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران وابسته به شهرداری دریافت گردید. داده های جو بالا نیز از طریق پایگاه های NCEP NCAR/ تهیه شد. به دنبال آن الگوهای گردشی تبیین کننده بیشنه این آلاینده به کمک تحلیل خوشه ای، استخراج و طبقه-بندی گردید. نتایج نشان می دهد بیشترین تمرکز و شدت این آلاینده در دوره گرم سال یعنی ماه های ژوئیه و اوت اتفاق می افتد که مهمترین الگوهای گردشی تبیین-کننده آن کم فشار سطحی و پرفشار جنب حاره هستند. اگرچه در فصول دیگر سال نیز بیشینه ازون مشاهده شده است. به طور کلی آنچه باعث تراکم ازون تروپوسفری در کلانشهر تهران می شود پایداری سطحی است. چراکه پایداری، فرآیندهای فتوشیمیایی جو و متعاقب آن غلظت ازون تروپوسفری را افزایش می دهد. عوامل بوجود آورنده این پایداری، الگوهای پرفشار دینامیکی فوقانی نظیر پرفشار جنب حاره در تابستان و همچنین الگوهای پرفشار حرارتی در سطح زمین نظیر پرفشار سیبری در زمستان هستند.
    کلیدواژگان: ازون تروپوسفری، بیشینه ازون، الگوهای گردشی، تراز 850 هکتوپاسکال، فشار تراز دریا
  • مجتبی یمانی*، علی اکبر شمسی پور، ابوالقاسم گورابی، مریم رحمتی صفحات 27-44
    یکی از مخاطرات مهم طبیعی که راه های ارتباطی را در مناطق کوهستانی تهدید می کند، ناپایداری های دامنه ای و زمین لغزش هاست. این پدیده در زمان احداث جاده ها به واسطه برهم زدن تعادل دامنه ها فراوانی بیشتری را نشان می دهد. آزادراه خرم آباد – پل زال جزئی از مسیر ترانزیتی شمال – جنوب کشور است که سیستم حمل و نقل این مسیر از نظر حرکات توده ای دچار تهدید شده است. در این تحقیق ابتدا عوامل هشت گانه شیب، جهت، بارندگی، فاصله از جاده، فاصله از گسل، فاصله از شبکه زهکشی، کاربری اراضی و سنگ شناسی به عنوان عوامل موثر در بروز زمین لغزش های منطقه تشخیص داده شدند. پس از تهیه لایه های اطلاعاتی با استفاده از پارامترهای فوق و تطبیق هر کدام از این لایه ها با لایه پراکنش زمین لغزش ها، نقشه پتانسیل خطر با روش سلسله مراتبی (AHP) و طبقه بندی با روش فازی به کمک قابلیت مدل سازی و تحلیل فضائی بالای سامانه اطلاعات جغرافیائی (GIS) تهیه شد. به منظور میزان کارائی مدل، با استفاده از تکنیک Cross tabulate area، میزان تطابق پهنه های خطر با لغزش های رخ داده محاسبه شد. نتایج به دست آمده از مدل و تطبیق آن با لغزش های روی داده در مسیر راه، ضمن کارائی مناسب مدل در شناسائی پهنه هائی با خطر زیاد (42٪) و خیلی زیاد (15٪)، بیانگر آن است که در کنار عامل شیب و سنگ شناسی به عنوان عوامل اصلی رخداد لغزش، احداث جاده وقوع لغزش ها را تشدید نموده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، مدل FAHP، تکنیک Cross، آزادراه خرم آباد، پل زال
  • زهراحجازی زاده*، مصطفی کریمی، پرویز ضیاییان، سمیه رفعتی صفحات 45-69
    سامانه های همرفتی همه ساله در مناطق مختلف ایران خسارت های زیاد و در مواردی غیر قابل جبران به وجود می آورند. با توجه به این که بارش حاصل از این سامانه ها در جنوب غرب ایران بخش عمده ای از بارش کل را تشکیل می دهند و نقش مهمی در تامین منابع آب دارند، ضرورت بررسی ویژگی های اقلیم شناسی آن ها اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه به منظور شناسایی الگو های مکانی و زمانی رخداد سامانه های همرفتی میان مقیاس (MCSs) در جنوب غرب ایران از محصول موزاییک شده دمای درخشندگی مرکز پیش بینی اقلیمی NCEP/NWS و داده های ایستگاه های همدید استفاده شد. سامانه های همرفتی میان مقیاس طی ساعات بارشی و رخداد پدیده های مرتبط با همرفت، بر اساس آستانه ی دمایی 228 درجه کلوین، آستانه ی بیشینه مساحت ده هزار کیلومترمربع و آستانه ی طول عمر 3 ساعت، شناسایی شدند. در مجموع 189سامانه همرفتی میان مقیاس طی سال های 2001 تا 2005 شناسایی شد. یافته های این تحقیق نشان داد، بیشترین تعداد MCSs در ماه دسامبر (54 مورد) رخ داده است، شکل گیری MCSs از شرایط توپوگرافی تاثیر پذیرفته، ولی دامنه ی رو به باد نقش خیلی مهمی در شکل گیری آن ها نداشته است. فراوانی رخداد این سامانه ها در ماه آوریل و می کاملا از توپوگرافی منطقه تبعیت کرده، اما با افزایش سرما میزان تبعیت از توپوگرافی کم تر شده تا آن جا که در ماه ژانویه هماهنگی بین فراوانی رخداد MCSs با توپوگرافی منطقه مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: سامانه های همرفتی، دمای درخشندگی، پراکندگی مکانی، توزیع زمانی، جنوب غرب ایران
  • جعفر توکلی* صفحات 71-92
    یکی از چالش های جدی سکونتگاه های روستایی در کشورهای در حال توسعه مقوله پایداری اجتماعی- اقتصادی است که به رغم ارتباط نظام مند با پایداری محیطی تا حد زیادی در سایه و سیطره آن قرار گرفته و کمتر به طور مستقل مفهوم سازی و بررسی شده است. این دو بعد که بخش درخور توجهی از ناپایداری سکونتگاه های روستایی کشور در ارتباط با آنها قرار دارد، بیش از هر چیز بر مفهوم عدالت درون نسلی تاکید دارند. تحقیق حاضر بر پایه 29 شاخص پایداری اجتماعی- اقتصادی 50 روستای دهستانهای خاوه شمالی و جنوبی در شهرستان دلفان را بررسی نموده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه روستا و مراجعه به مطلعین محلی گردآوری شده است. برای رتبه بندی پایداری روستاها از تکنیک تاپسیس و ضریب ناموزون موریس استفاده شده و یافته ها مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج گویای آن است که با روش تاپسیس 92 درصد و با روش موریس 96 درصد روستاهای مطالعه شده در شرایط نیمه پایدار قرار دارند. بین دو روش بررسی تفاوت معنیدار در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. بین سطح پایداری روستاها به روش تاپسیس با جمعیت رابطه ای مشاهده نشد اما بین همین متغیر و جمعیت به روش موریس همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، اقتصادی، تکنیک تاپسیس، ضریب ناموزون موریس، خاوه شمالی، خاوه جنوبی
  • جمشید عینالی*، حسین فراهانی، نسرین جعفری صفحات 93-115
    سرمایه اجتماعی به عنوان یک مفهوم فرارشته ای در چند دهه اخیر در تحلیل های اجتماعی و اقتصادی پیرامون توسعه روستایی مطرح شده و به نقش ساختارهای اجتماعی محلی از قبیل روابط متقابل، شبکه ها و نهادهای محلی، نگرش، انسجام و اعتماد تاکید دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی در کاهش میزان آسیب پذیری ناشی از سانحه زلزله است. به این منظور، از 3510 خانوار ساکن در دهستان سجاسرود، با استفاده از فرمول اصلاح شده کوکران تعداد 186 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شده است. پایایی داده های مورد استفاده با بهره گیری از آلفای کرونباخ به میزان 857/0 محاسبه شده است. برای نیل به این هدف، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تکمیل پرسشنامه در بین سرپرستان خانوار بهره گرفته شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی اسپیرمن، آزمون t، فریدمن و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج حاصله از تحلیل آماری نشان می دهد که همه ابعاد سرمایه اجتماعی در بین خانوارهای نمونه از سطح مطلوب پایین تر می باشد. به طوری که، در ابعاد شبکه های محلی و انسجام اجتماعی حتی از حد متوسط نیز پائین تر است. تحلیل مهمترین ابعاد سرمایه اجتماعی تاثیرگذار در کاهش آسیب پذیری زلزله از دیدگاه پاسخگویان نشان می دهد که شاخص های شبکه ها و نهادهای محلی، اعتماد و مشارکت و همکاری با دارابودن ضرایب استاندارد منفی به ترتیب با مقادیر 331/0-، 123/0-، 219/-0 بیشترین و شاخص های نگرش مردم (163/0) و انسجام اجتماعی با (239/0) نیز کمترین تاثیر را در کاهش آسیب پذیری روستاهای نمونه داشته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت، سوانح طبیعی، آسیب پذیری، شهرستان خدابنده
  • سمیه لطیفی*، حشمت الله سعدی، حسین شعبانعلی فمی، سیدمحسن مشرف صفحات 117-139
    تعاونی های فرش دستباف روستایی با هدف حمایت از قشر محروم و مولد قالیباف کشور و سازماندهی آن ها در قالب نظام تعاون به منظور دستیابی به عدالت اجتماعی و اقتصادی در این هنر و صنعت ملی تشکیل شده اند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی نقش این تعاونی ها در بهبود وضعیت اقتصادی - اجتماعی قالیبافان استان همدان است. جامعه آماری تحقیق را اعضاء تعاونی های فرش دستباف استان همدان تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 214 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین با توجه به هدف تحقیق به تعداد برابر (214n=) از قالیبافان غیر عضو تعاونی ها جهت مقایسه وضعیت اقتصادی- اجتماعی دو گروه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت انتساب متناسب طبقه ای و در مرحله بعد به صورت تصادفی بوده است. مهمترین ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن توسط متخصصان تایید و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 81/0 برآورد شد. نتایج نشان داد که بین قالیبافان عضو و غیر عضو تعاونی ها به لحاظ میزان تولید، درآمد حاصل از قالیبافی، دسترسی به وام و تسهیلات قالیبافی، دسترسی به مواد اولیه و ابزار قالیبافی، میزان تعامل اجتماعی، میزان آگاهی اجتماعی و دانش و آگاهی تخصصی قالیبافی تفاوت معنی دار در سطح یک درصد وجود دارد. به طوری که قالیبافان عضو تعاونی از وضعیت بهتری در مقایسه با قالیبافان غیر عضو برخوردار بوده اند. همچنین نتایج نشان داد بین عضویت در تعاونی و برخورداری از خدمات بیمه، دریافت وام و تسهیلات قالیبافی و شرکت در دوره های آموزشی رابطه معنی داری در سطح 1 درصد وجود دارد. در مجموع می توان گفت تعاونی های فرش دستباف روستایی استان همدان نقش موثری در بهبود وضعیت اقتصادی - اجتماعی قالیبافان استان داشته اند.
    کلیدواژگان: تعاونی فرش دستباف روستایی، قالیبافان، اثرات اقتصادی، اثرات اجتماعی، استان همدان
  • علیرضا حبیبی*، صمد شادفر، معصومه صادقی صفحات 141-159
    هدف از این مطالعه بررسی و تهیه نقشه شدت بیابان زایی دررخساره های ژئومورفولوژی دراستان خوزستان می باشد. برای این منظور واحدهای کاری موجود در منطقه بعنوان نقشه پایه با استفاده از روش ژئومورفولوژی تهیه گردید. علاوه بر معیارهای اصلی مدل شامل؛ اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت و سیاست دو معیار فرسایش آبی و فرسایش بادی نیز در ارزیابی بیابان زایی این منطقه استفاده شده است. در این راستا فرآیندهای عمده بیابان زایی شناسایی و قابلیت های مدل مدالوس در ارائه یک مدل منطقه ای ارزیابی گردید. شاخص های مربوطه در واحدهای کاری؛ منطبق بر رخساره ها با تعیین بازه 1 تا 2 امتیاز دهی گردید و امتیاز هر معیار از محاسبه میانگین هندسی امتیازات شاخص ها حاصل گردید. در نهایت امتیاز وضعیت بیابانزایی نیز با محاسبه میانگین هندسی امتیاز معیارهای تعیین شده، به دست آمد و کلاس بیابان زایی هر واحد کاری و به تبع آن کل منطقه مشخص گردید. نتایج نشان می دهد 53/7 % از کل منطقه در کلاس بسیار شدید بیابان زایی، 36/ 3% در کلاس شدید بیابان زایی و 8/9 % در کلاس متوسط از نظر شدت بیابان زایی قرار گرفتند، که منطبق با، اراضی پف کرده و کویری، سطوح تپه ماسه ای، فرسایش آبراهه ای و مخروط افکنه، دشت ریگی و پادگانه آبرفتی می باشد. نتایج حاصل از ارزیابی شاخص ها و معیارهای مختلف تاثیرگذاردر بیابان زایی نشان داده است که مدیریت و سیاست با متوسط امتیاز 176، پوشش گیاهی با متوسط امتیاز 8/166، فرسایش بادی با متوسط امتیاز 75/164، اقلیم با متوسط امتیاز 13/162، خاک با متوسط امتیاز 25/145 و فرسایش آبی با متوسط امتیاز 4/132 است. ضمنا میانگین وزنی ارزش کمی شدت بیابان زایی برای کل منطقه بر اساس شش معیار مورد بررسی 7/ 155 DS= است که کلاس حساسیت به بیابان زایی برای کل منطقه بحرانی نوع (C3) برآورد گردید.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، رخساره های ژئومورفولوژی، خوزستان، مدل مدالوس، فرسایش
  • مهدی برنافر*، کاظم افرادی صفحات 161-179
    تامین امنیت به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای انسانی، می تواند علاوه بر تامین نیازهای اصلی (فیزیولوژیک)، زمینه ساز تامین سایر نیازها نیز باشد. کاستن از آسیب پذیری نیروی انسانی وتاسیسات و تجهیزات حیاتی کشور در حملات خصمانه و مخرب دشمن و استمرار فعالیت ها در شرایط بحرانی ناشی از جنگ، از جمله موارد ضروری در برنامه ریزی های مربوط به سکونتگاه های انسانی است که از آن عموما تحت عنوان پدافند غیر عامل یاد می شود. در پژوهش حاضر، شهر بندر انزلی به عنوان شهری ساحلی و با عملکرد بالای اقتصادی، به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده و مراکز ثقل آن، با شیوه تحلیلی و از طریق ماتریس پیشنهادی اولویت بندی مراکز ثقل مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت به وسیله جدول SWOT راهبرد های دفاعی مناسب برای این شهر پیشنهاد شده است. توسعه و ایجاد فضاهای امن در مراکز مهم، ایجاد مراکز مهم متعدد به جای مراکز حساس منفرد، کاهش خطر ناشی از کاربری های مهم خطرزا و پراکنش مراکز مهم در سطح شهر از جمله این راهبردها هستند.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، مراکز حیاتی، مراکز حساس، مراکز مهم، بندر انزلی
  • علی موحد*، سالار کهزادی، فریماه عابدین زاده صفحات 181-204
    یکی از مهمترین مقاصد سفر گردشگران طبیعت است. کشور ایران از لحاظ جاذبه های فرهنگی و طبیعی در بین 5 کشور برتر دنیا و از لحاظ جاذبه های تاریخی در رتبه 10 قرار گرفته است. استان کردستان یکی از غنی ترین استان های کشور از نظر جاذبه های طبیعی است. هدف این تحقیق بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی اکوتوریسم استان کردستان و ارائه راهبردهایی برای توسعه پایدار آن است. تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات میدانی (پرسشنامه ای) است. برای تحلیل علمی از مدل های SWOT و ماتریس کمی سازی QSPM استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی(ضعف و قوت)، جمع نمره های نهایی، 43/2 محاسبه شده که این امر نشان می دهد نقاط قوت از نقاط ضعف کمتر است. این بدان معناست که مدیریت فعالیت های اکوتوریسم از نظر عوامل درونی دارای ضعف است. ماتریس ارزیابی عوامل خارجی(تهدید و فرصت) با مجموع امتیاز 91/2 نشان دهنده آن است که در وضعیت موجود، می توان با تقویت فرصت ها در مقابل تهدیدها، واکنش راهبردی مناسبی نشان داد. بنابراین، راهبردST بهترین راهبرد جهت حرکت به سمت توسعه مطلوب اکوتوریسم در کردستان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، راهبرد، اکوتوریسم، QSPM، SWOT، کردستان
  • مرجان بدیعی ازنداهی*، مجید شریفی رضوی، فاطمه سادات میراحمدی صفحات 205-229
    پدیده یا فرایند جهانی شدن بیانگر نوعی پراکنش کروی کالا، اندیشه و... است که اثرات متعددی بر شاخص های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورها دارد. جهانی شدن دربعد سیاسی از ویژگهای متعددی برخوردار است مانند فرسایش حاکمیت های ملی، شدت گیری روندهای منطقه گرایی و ورود بازیگران جدید در عرصه تصمیم سازی سیاسی در سطح ملی و فراملی. سازمان های منطقه ای از جمله بازیگران جدید در صحنه بین الملل هستند که در نیمه دوم قرن بیستم در طی روند منطقه گرایی که با جهانی شدن همزمان بوده است به سرعت در مناطق جغرافیایی جهان گسترش یافته اند. یکی از بزرگترین سازمان های منطقه ای درجهان به لحاظ وسعت و جمعیت، «سازمان همکاری شانگهای» می باشد که در سال 2001 تاسیس شده است. تحقیق حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از رویکرد اثبات گرایانه به بررسی و تحلیل چگونگی تاثیرات جهانی شدن سیاسی بر این سازمان می پردازد. نتایج این نوشتار نشان می دهد دو مولفه در ارتقای تاثیرپذیری «سازمان همکاری شانگهای» از «جهانی شدن سیاسی»نقش داشته اند: اول، ملاحظات نظامی- امنیتی و اهداف سیاسی بنیان گذاران سازمان؛ دوم، تاثیر پذیری کشورهای آسیای مرکزی عضو سازمان از مسائلی همچون افراط گرایی مذهبی، تجزیه طلبی و تروریسم.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن سیاسی، منطقه گرایی، سازمان های منطقه ای، سازمان همکاری شانگهای
  • محمدرضا ثروتی*، منیژه قهرودی تالی، عابد گل کرمی، اسماعیل نجفی صفحات 231-249
    آبکندزایی فرآیندی پیچیده است که به وسیله بسیاری از عوامل کنترل می شود و وابسته به آستانه هایی است که زمینه ایجاد آن را فراهم کرده اند. تبیین و ابداع مدل مناسب برای پیش بینی مکانی شکل گیری و گسترش آبکندزایی و مشخص کردن آستانه های ژئومورفولوژیکی موثر بر آن و نیز پهنه بندی این فرآیند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بر این اساس در این پژوهش با استفاده از منابع موجود، در حوضه آبریز کچیک در شمال شرق استان گلستان با مساحت 8/3598 هکتار، با حضور در منطقه 35 آبکند نمونه انتخاب شد. مشخصات کمی و مورفومتری آنها یادداشت گردید. پس از بررسی تصاویر ماهواره ای و نقشه های پایه، در محیط GIS برای 9 عامل ژئومورفولوژی موثر در آبکندزایی نقشه تولید گردید و سهم و میزان هر آبکند از هر عامل ژئومورفولوژی از نقشه های تولیدی بدست آمد. سپس نقشه های تولیدی به دو سطح درگیر آبکند و غیر درگیر تبدیل گردید. در پایان با تولید جدول مربوطه برای هر عامل و هم پوشانی نقشه ها، نقشه نهایی و آستانه ها مشخص گردید. نتایج این پژوهش نشان داد کلیه عوامل ژئومورفولوژی به میزان دامنه اثرگذاری و آستانه های شان در شکل گیری و گسترش آبکند در منطقه مشارکت دارند.
    کلیدواژگان: آستانه ژئومورفولوژی، لس، آبکندزایی، حوضه آبریز کچیک
  • عطا غفاری گیلانده*، زهرا کاملی فر، محمدحسن یزدانی صفحات 251-270
    فضای سبز شهری از مهم ترین کاربری های شهری است که از آن همانند ششهای تنفسی شهرها یاد می کنند. از آن جا که اهداف اصلی برنامه ریزی شهری، سلامت، آسایش و زیبایی می باشد، مکان یابی فضای سبز شهری نیز به عنوان یکی از مهمترین عناصر محیط شهری سهم زیادی در مطلوبیت و مطبوعیت فضا از نظر شهروندان دارد. بنابراین توجه ویژه به ساماندهی مکانی فضایی این کاربری، گامی مهم در تامین رفاه و آسایش شهروندان محسوب می شود. با توجه به تعدد معیارهای مطرح در مکان گزینی فضای سبز شهری در تحقیق حاضر سعی شده است با انتخاب منطقه1شهرداری تبریز به عنوان مطالعه موردی، کاربرد عملیاتی استفاده از TOPSIS به عنوان یکی از فنون تحلیل چند معیاری(MADM) در فرآیند تحلیل تناسب اراضی در مکان گزینی فضای سبز شهری مورد آزمون قرار گیرد. در این تحقیق بعد از شناسایی عوامل تاثیرگذار در مکانیابی فضای سبز، اقدام به تهیه نقشه های معیار شده و پس از آن استانداردسازی داده ها و وزن دهی آنها انجام گرفته است. در نقشه نهایی، زمین های منطقه برای انتخاب مکان مناسب کاربری فضای سبز اولویت بندی شده است. بررسی نتایج بکارگیری مدل در محدوده مورد مطالعه نشان می دهد که پیکسل های معرفی شده در خروجی حاصل از مدل، دارای شرایط بهینه از منظر معیارهای تعریف شده هستند. بنابراین استفاده از تکنیک های کاربردی مثل تکنیک TOPSIS و توانمندی های GIS می تواند متولیان امور شهری را در تصمیم گیری بهتر در جهت تخصیص اراضی برای کاربری های مورد نیاز به طور اعم و کاربری فضای سبز به طور اخص یاری رساند.
    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، مکانیابی، تحلیل چند معیاری، مدل TOPSIS، منطقه یک تبریز
|
  • Sadegh Karimi* Pages 7-26
    Although the amount of tropospheric ozone in the troposphere is natural, but abnatural amounts of this molecule formed during the photochemical processes in the atmosphere, it has become one of the most important urban air pollutants. In this study relied on environmental approach to Circulating, to identify status of the tropospheric ozone in the period 2001-2011. Troposphere ozone values and the values of climatic were received through the environmental pollution monitoring center of Tehran Province - depending on the Environmental Organization-and Tehran Air Quality Control Company-depending on the Municipal. High atmospheric data prepared through the database NCEP/NCAR. Followed by circulation patterns that create the maximum amount of ozone, with the help of cluster analysis were extracted and classified. The results show that the highest concentration and intensity of this pollutant Occurs during the warm months of July and August, which the main its circulation patterns are surface low-pressure and Subtropical High Pressure. Although in other seasons of the year are observed ozone maxima. In general what causes the tropospheric ozone concentration in the Tehran Metropolis is surface stability. Because, stability increases photochemical processes in the atmosphere, consequently, increases the concentration of tropospheric ozone. Causes of this stability are patterns of upper dynamic high-pressure such as Subtropical High Pressure in summer and patterns of thermal high-pressure on the surface such as the Siberian high-Pressure in winter.
    Keywords: Tropospheric Ozone, Ozone Maximum, Circulation Patterns, 850 hpa, Sea level Pressure
  • Mojtaba Yamani*, Aliakbar Shamsipour, Abolghasem Goorabi, Maryam Rahmati Pages 27-44
    Road networks are threatened in the mountain areas through two major natural hazards, Slope instabilities and landslides. During construction of roads, this phenomenon shows more frequency due to disturpting the slope equilibrium. Khorramabad- Pole Zaal freewayy is a part of the Iran’s north-South transit route which is threatened through (by) mass movements. In this research at first the eight factors including slope, aspect, precipitation, road, faults, stream, land use and lithology were identified as factors that caused the landslides of area. After providing data base of spatial layers in GIS, using the above parameters and adjusting each of the layers with layer of landslide distribution, potential hazard map was prepared by Analytical Hierarchy Process Model (AHP) and fuzzy classification and using Geographic Information System (GIS). To the performance of the model, using the technique Cross tabulate area؛ as one of the ArcGIS operators, was calculated compliance rate the risk zone with landslide occurred. The results of the model and its implementation with the landslides occurred on the road، the suitable performance of the model in identifying high-risk areas (42%) and very high (15%), Indicate that the slope and lithology as the main factor in the occurrence of landslides, road construction has intensified. construction road landslide occurrence has intensified.
    Keywords: Landslide, Zoning, F, AHP, Cross technique, Khorramabad, Pole Zaal freeway
  • Zahra Hejazizadeh*, Mostafa Karimi, Parviz Ziaeian, Somayeh Rafati Pages 45-69
    Convective systems cause many hazards in Iran. On the other hands, convective precipitation is the major proportion of total precipitation in southwest of Iran, and has important role on providing water resources. Thus, it is important to assess their climatology characteristics. In this research, spatial and temporal distribution of Mesoscale Convective Systems (MCSs) assessed over southwest of Iran by the use of Global merged IR brightness temperature images obtained from NCEP/NWS and synoptic stations data. MCSs was detected on the basis of temperature, maximum area and duration thresholds (228 k, 10000 km2 and 3 hours respectively) in cases rainfall was more than 10mm during 6 hours and also convective phenomena recorded at least in three stations. A total number of 189 systems were detected during 2001-2005. The analysis revealed that the most of MCSs (54 cases) occurred in December. MCSs initiation location influenced by topography but windward slope of Zagros has not played important role in MCSs formation. In general, they were most predominant across northeast of study area with a decreasing southwestward gradient, that follows topography, but this pattern was different in cold and warm months, so that we have observed the most accordance in warm months and the least accordance in cold months.
    Keywords: MCSs, brightness temperature, spatial distribution, temporal distribution, southwest of Iran
  • Jafar Tavakkoli* Pages 71-92
    One of the most serious challenges of rural settlements in developing countries is the socio-economic sustainability. In spite of its systemic relation with environmental sustainability, this issue, considerably is over-shadowed and rarely conceptualized and investigated. These two dimensions that notably are underlying factors of the country’s rural settlements instability, emphasizes on the concept of intergeneration justice. This research based on 29 socio-economic sustainability indices investigates 50 villages of north and south Khave rural districts in Delfan County. Required data obtained through filling questionnaire referring to local informants. For ranking villages based on their sustainability, TOPSIS technique and Moris coefficient in a comparative way employed. The results indicate that with TOPSIS technique 92 percent and with Moris coefficient, 96 percent of surveyed villages are in the semi-sustainable condition. There is significant difference between the two methods at 99 percent of confidence level. There is no correlation between population and sustainability level in TOPSIS method. However, there is positive and significant correlation between the same variables.
    Keywords: socio, economic sustainability, TOPSIS technique, Moris coefficient, north Khave, south Khave
  • Jamshid Einali*, Hossein Farahani, Nasrin Jafari Pages 93-115
    Social Capital as a multidisciplinary concept has been emphasized in recent decades in social and economic analyses on rural development; and emphasizes the role of local social structures such as reciprocity, networks and local institution, attitude, cohesion and trust. The aim of this study is the evaluation of the role of social capital in reducing vulnerability of rural settlements that originated from earthquake disaster. The reliability of used data has been calculated 0.875 by Cronbach’s, appha. For this purpose, from a total number of 3510 settled households in Sojasrood County, 180 cases were selected as a sample by using modified Cochran formula. To achieve this objective, descriptive- analytical method based on a questionnaire among heads of households have been used; and for data analysis statistical methods such as Spearman correlation, one sample T test, Friedman and ANOVA tests were used. The results of statistical analysis indicate that the levels of all dimensions of social capital among sample households are lower than desirable level. So that, social capital in the aspects of local networks and social cohesion is even lower than the average. The analysis of the most important aspects of social capital, effective in reducing seismic vulnerability, indicates that from the perspective of the respondents, the local networks and institutions, participation and cooperation and trust indicators having negative standardized coefficient values of -0.331, -0.219 and -0.123 respectively, have had the most effect in reducing Vulnerability and the indicators of people attitude (0.163) and social cohesion (0.239) have had the lowest impact on reducing earthquake Vulnerability in sample rural.Key Words:
    Keywords: Social capital, Disaster, Vulnerability, Khodabande Township
  • Somaye Latifi*, Heshmatolah Saadi, Hossein Shabanali Fami, Syed Mohsen Mosharraf Pages 117-139
    Rural hand-made carpet cooperatives established with the aim of supporting the deprived and productive of carpet weavers of country and organizing them in the cooperative discipline system for accessing social and economic justice in this art and national industry. This study aims at assessing the role of these cooperatives in improving social and economic situation of carpet- weavers. The statistical community of the study includes all members of carpet cooperatives of Hamadan province selected according to Cochran’s formula. This sample included 214 of carpet – weavers. In addition, an equal number of carpet- weavers (214) who are not member of carpet cooperatives selected to compare the social and economic situation of two groups. The subject selected randomly through proportional stratified sampling. The most important tool for data collection was questionnaire. The validity of the questionnaire confirmed by specialists and its reliability computed using Cronbachs Alpha coefficient (0.81(. Results indicate a significant difference between two groups of carpet-weavers. The members and non-members regarding the rate of production, income, access to loan and facilities of carpet- weaving, access to raw material and carpet- weaving tools, rate of social interaction, rate of social awareness and special carpet-weaving knowledge and this difference is almost one percent (1%) in such a way that in all seven economic and social indices studied on member carpet-weavers, they had a better condition compared with non-member ones. In addition, result revealed that there is a significant different between members and non-member carpet- weavers in regard with insurance services, getting loan and facilities and attendance in educational courses (1%). In general, handmade carpet cooperatives play an important role in improving the social and economic situation of carpet-weavers in Hamadan province.
    Keywords: Rural Hand, Made Carpet Cooperatives, Carpet, Weavers, Economic Effects, Social Effects, Hamadan province
  • Alireza Habibi*, Samad Shadfar, Masomeh Sadeghi Pages 141-159
    Percent 80 Iran territories situate in the arid and semi- arid region and third it is susceptible by desertification. This study by model medalus and touchstones; climate, soil, vegetation cover and management by Policy with tow watery and windy erosion touchstone assessment desertification present status and abilities medalus model at show regional model. By sensitive regions and significant process in desertification is identity. touchstones and respective indicators score in work envelope unit s. on base get results desertification present status at locale, severe %28.7 and very severe %71.3 area so sensitivity class is at totale of zone critical (C2,C3) and %71.3 of region is C3 critical class. results show that most effective for touchstone in desertification including; management by policy, vegetable cover, windy erosion, and climate by score average 176.4, 166.8,164.75 and 162.13 effecte very severe by most effective indicator average of touchstones. indicator effect; at management by Policy at pasture using the destruction of pasture with average 186.4 has most effecte, maintenance activity by score 181.66,index of percent of vegetable cover at touchstones vegetable cover by score169.125., index of frequency erosivity wind has most score equal 187.9 that is more effect at desertification, in climate evaporation by average 182.56. soil by average 145.2 has severe effecte study index of soil show that percent organic material, rapport of sodium absorbent(SAR), percent of gravel and conduction electric tidy has score 169.6,164.35,159.4 and 148.7 that are more effecte at desertification in touchstones. Watery erosion effecte with average 132.5 is average. Average quantity value severity desertification for total region at six touchstone is studies DS=156/66 so for region total present status and sensitivity class to desertification is estimate at very severe by critical (C3) class.
    Keywords: desertification, khozestan zone, medalus, touchstone, water erosion, wind erosion
  • Mahdi Bornafar*, Kazem Afradi Pages 161-179
    Developing Security as one the most fundamental human needs, in addition to primary needs (physiological), can underlie other needs. Reducing the Human damages and decreasing the vulnerability of the critical facilities and equipment of the country in enemy hostile and malicious attacks with keeping support activities in crisis of war, are among essential acts in the planning of human settlements that are generally known as Passive Defense. In this paper, Bandar-e Anzali (Anzali Port), as a coastal city with high economic performance, was selected as a case to study and its gravity centers were reviewed and evaluated by implementing an analytical method so called proposed prioritization gravity centers matrix and finally defensive strategies for the city are proposed using SWOT matrix. Development and creating safe spaces in important and primary centers, creating several major centers instead of single critical centers, reducing the risk of hazardous land uses and distribution of main centers in the city, are among these strategies.
    Keywords: Passive defense, important centers, Prioritization gravity centers matrix, Bandar, e Anzali (Anzali Port)
  • Ali Movahed*, Salar Kuhzadi, Farimah Abdinzadeh Pages 181-204
    One of the most important destinations is nature. In terms of natural and cultural attractions, Iran is among five top countries and in terms of historical attractions has been ranked 10. Kurdistan Province is one of the richest provinces in terms of natural attractions. Analyzing of strengthens, weakness, opportunities and threats of ecotourism activity in Kurdistan and offering strategies for its sustainable development is main aim of this research. The study by applied of SWOT and QSPM is analytical – descriptive research which is based on filed study (Questionnaire). For scientific analysis SWOT and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) is used. According findings in the matrix of evaluation of inner factors (strength, weak), sum of total mark was 2/43 which shows that strength are lower than weeks. This situation shows that management of ecotourism activities in field of inner factors is weak. The matrix of evaluation of external factors (opportunity, threat) with total mark of 2/91 indicated that in the existing situation, powering strength in contrast of threat can be strategic respond. So ST is the best approach toward development of ecotourism activities in Kurdistan.
    Keywords: Tourism, approach, ecotourism, SWOT, QSPM, Kurdistan
  • Marjan Badiee Azandahi*, Majid Sharifi Razavi, Fatemeh Sadat Mirahamadi Pages 205-229
    The phenomenon or process of globalization is the result of global distribution of goods, ideas, etc.; and entails profound consequences on the political, social, economic and cultural indices of different countries. In the political sphere, globalization has numerous features such as corrosion of national sovereignty, intensification of regionalism, and entry of new national and international actors into the decision making arena at national and transnational level. Regional organizations are among the new actors of international arena which have expanded during the second half of the 20th century along with the trend of regionalism occurring simultaneously with globalization. One of the biggest regional organizations in terms of size and population is the Shanghai Cooperation Organization founded in 2001. The present study, using descriptive-analytical method and positivist approach, addresses the impacts of political organizations on this organization. The findings revealed that two factors contribute to the impacts of “political organization” on “Shanghai Cooperation organization”, namely, “security and defense considerations and political goals of the founders of the organization” and “the effect of issues like religious extremism, separatism, and terrorism on the Central Asian member states.
    Keywords: Globalization, Political Globalization, Regionalism, Regional organizations, Shanghai Cooperation Organization
  • Mohammadreza Sarvati*, Manijeh Ghahroudi Tali, Abed Golkarami, Esmail Najafi Pages 231-249
    Gullying is a complicated process controlled by so many factors and dependent on thresholds which cause its formation. It is important to have innovation in application of an appropriate model in order to make spatial formation predication and development of gullying in addition to determining geomorphologic thresholds which affect it and also make a zonation of this process. Using existing materials in Kechic watershed located in the northeast of Golestan province which is 3598/8 acre in size, we selected 35 gullies as samples in a field survey. Then, we wrote down their morphometric and quantitative characteristics. Analyzing satellite images and basic maps, we produced maps for 9 geomorphologically influential factors in gullying in GIS. Proportion of every gully at geomorphologic factor of maps was determined. Afterwards, produced maps were turned into two categories of gullying and non-gullying. Finally, having produced the related maps for each factor and map overlaying, we produced the ultimate map and thresholds. The results showed that all geomorphologic factors, based on their effect range and thresholds, are involved in the formation and development of gully in the area.
    Keywords: Geomorphologic threshold, loess, gullying, Kechic basin
  • Ata Ghaffari Gilandeh*, Zahra Kamelifar, Mohammad Hasan Yazdani Pages 251-270
    Urban green space is one of the most important urban land use which are known as citie's breathing's lungs. Since the main objects of urban planning are health, comfort and beauty; from citizens point of view locating the green spaces as one of the most important elements of urban environments, have great impact on desirability and amenities of space. Therefore special attention to spatial organizing of this landuse, is an important step in ensuring the welfare of citizens. Due to the multiplicity of standards in locating the urban green space, in the present study by selecting zone one of Tabriz city as a case study, the feasibility of TOPSIS model as one of the multi-criteria analysis technique (MCDM) has been tested in land suitability analysis in the site selection of urban green space process. In this study, after identifying the effective factors in location green space, the criterion maps generated and then have been standardized and weighted. In the final map, area's land has been classified for selecting the suitable site for green space. Results of applying the model in study area show that the model is outputted pixels from the model, have the optimal conditions in terms of the defined criteria. Thus use of practical techniques such as TOPSIS model and capabilities of GIS can help civil affairs authorities in allocating lands for the required land use in general and green space in particular.
    Keywords: Urban green spaces, location, multi, criteria analysis, TOPSIS model, zone one of Tabriz