فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 33 (تابستان 1393)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 33 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحید ریاحی*، اصغر پاشازاده صفحات 7-25
    صنعتی شدن مناطق روستایی بهترین راه حل برای توسعه نواحی روستایی در برخی از مناطق کشور است و اثرات مثبت و منفی بر محیط روستایی پیرامون خود دارد. در همین خصوص بررسی اثرات ایجاد شهرک صنعتی گرمی بر روستاهای پیرامون در جنبه های مختلف هدف اصلی این تحقیق بوده است. تحقیق حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات نیز بر اساس تلفیقی از روش اسنادی و روش پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق را واحدهای تولیدی شهرک صنعتی و روستاهای واقع شده در شعاع 15 کیلومتری آن تشکیل می دهند که با توجه به عامل جمعیتی و دسترسی به شهرک صنعتی تعداد 6 روستا از آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه بوده که در دو سطح پرسشنامه از سرپرست خانوار روستایی روستاهای پیرامون شهرک صنعتی تعداد 235 سرپرست خانوار به روش فرمول کوکران و کارفرمایان واحدهای تولیدی فعال نیز تعداد 5 کارفرما به روش تمام شماری، تکمیل شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمونT تک نمونه ای، استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که، واحدهای تولیدی شهرک صنعتی گرمی در سطح معناداری 95% موجب ایجاد تغییراتی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیطی در روستاهای پیرامون خود شده است. اثرات مثبتی همچون کاهش مهاجرت، کاهش فقر، افزایش درآمد و اشتغال در بر داشته است. اما از سوی دیگر تبعات منفی نیز در پی داشته است. که نتواتسته توسعه روستایی را آنچنان که در اهداف صنعتی سازی آمده است، به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: صنعتی سازی روستاها، شهرک صنعتی، روستاهای پیرامون، توسعه نواحی روستایی، شهرستان گرمی
  • مصطفی امیر فخریان*، علیرضا معینی صفحات 27-49
    ز جمله موضوعات مهم در برنامه ریزی گردشگری، شناسایی تفاوتهای موجود در خصوص نحوه گذران اوقات فراغت ساکنین شهری است، این مطالعه، نگاهی جغرافیایی به موضوع اوقات فراغت در شهر مشهد دارد، به عبارتی در هر پهنه فضایی، چه الگویی از گذران اوقات فراغت قابل مشاهده است؟ و اینکه برنامه ریزی گردشگری در شهر مشهد چه رویکردی را در قبال این الگوها مدنظر قرار دهد؟ سطح مطالعه، مناطق 13 گانه شهرداری مشهد می باشد، برای این منظور نظرات شهروندان هرمنطقه در خصوص گرایش به جاذبه های مهم گذران اوقات فراغت پیرامون شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت، نتایج اولیه به تفکیک منطقه، با استفاده از نرم افزار ArcGIS، در پایگاه اطلاعات مکانی، ذخیره و گرایش ساکنین مناطق به هرجاذبه جهت گذران اوقات فراغت در قالب نقشه های گوناگون مشخص گردید، نتایج این مرحله گرایش به 10 جاذبه (شامل 6 جاذبه مذهبی و 4 جاذبه طبیعی) پیرامون شهر مشهد را نشان داد، استفاده از آزمون تحلیل واریانس وجود تفاوت معنادار بین گرایشهای ساکنین هر منطقه به جاذبه های فوق الذکر را تایید کرد که به نوعی نشان از تفاوت نگرش شهروندان در خصوص گذران اوقات فراغت در شهر مشهد است، در ادامه از طریق استانداردسازی داده های به دست آمده از گرایشهای ساکنین و نمایش آنها بر روی نمودار پراکنش، الگوی گذران اوقات فراغت هر یک از مناطق شهر مشهد تعیین گردید، نتایج این مرحله نشان داد که در 4 منطقه الگوی گذران اوقات فراغت، گرایش به جاذبه های طبیعی، در 2 منطقه گرایش به جاذبه های مذهبی، در 4 منطقه گرایش به ترکیبی از جاذبه های طبیعی و مذهبی و در 3 منطقه نیز گرایش ضعیف به هر دو دسته جاذبه ها وجود دارد، همچنین نتایج تحلیل همبستگی بیانگر آن بود که بین سطح تحصیلات و درآمد سرپرست خانوار و گرایش به جاذبه های طبیعی رابطه مثبت و درخصوص گرایش به جاذبه های مذهبی رابطه منفی وجود دارد، همچنین ارتباط مستقیمی بین نزدیکی به جاذبه های طبیعی و گرایش شهروندان وجود دارد اما در خصوص جاذبه های مذهبی چنین رابطه ای مشاهده نمی شود،
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، شهر مشهد، جاذبه های مذهبی، جاذبه های طبیعی، الگو گذران اوقات فراغت
  • امیر صفاری*، محمدحسین رامشت، رامین حاتمی فرد صفحات 51-74
    اساس تحلیل های ژئومورفولوژی کارکردی بر مبنای دیدگاه سیستمی است. ژئومورفولوژی سیستمی به شناسایی فرم و فرایندهای ژئومورفیک و روابط بین آنها استوار است. کارایی این دیدگاه زمانی که روابط متقابل بین اجزاء و عناصر سیستم برقرار است، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. هدف از این پژوهش بررسی هیدروژئومورفولوژی دیرینه دشت کوهدشت ودریاچه قدیمی آن و بازشناسی ساختار و نحوه تحول این دریاچه در دوران چهارم، بر اساس دیدگاه سیستمی می باشد. مطالعه در زمینه نحوه تغییرات حرارتی- رطوبتی کوهدشت در دوران چهارم و تاثیر آن در سیستم های شکل زا، یکی از مباحث بنیادی در مطالعات هیدروژئو مورفولوژی دیرینه آن است که اطلاع از چنین روابطی می تواند بیانگر خصوصیات ژئومورفیک منطقه و نحوه تغییرات آنها باشد. بدین منظور، شرایط ژئومورفولوژیکی منطقه با استناد به دلایل فرم شناسی، رسوب شناسی، شواهد اقلیمی، بازسازی آب و هوای گذشته و مقایسه آن با شرایط اقلیمی حال حاضر مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که منطقه مطالعاتی در دوره های سرد و مرطوب کواترنر از لحاظ دمایی نسبت به زمان کنونی حدود 9 درجه سردتر و به لحاظ بارشی در حدود 245 میلیمتر مرطوب تر بوده که در نتیجه بیلان آبی دشت مذکور مثبت بوده است. این عامل باعث شده تا دشت کوهدشت در گذشته به صورت یک دریاچه مطرح باشد که بر اثر سرریز آب، پارگی در آن اتفاق افتاده و در نهایت پس از اتمام ذخیره آبی آن نابود شده است. همچنین بررسی ارتباط دریاچه با کانون های مدنی نشان می دهد که این منطقه به صورت یک سیستم باز طبیعی بوده و ارتباط درونی مستقیمی بین حجم دریاچه و هردینگ سیستم های منطقه وجود داشته است.
    کلیدواژگان: پالئوهیدروژئومورفولوژی، کواترنر، دریاچه پلوویال، تغییرات اقلیمی، کوهدشت
  • بهروز سبحانی*، برومند صلاحی، اکبر گل دوست صفحات 75-90
    در این پژوهش ارتباط نوسانات شاخص فشار سطح دریا در اطلس شمالی، با میانگین، حداقل و حداکثر دماهای ماهانه شمال غرب ایران در دوره آماری از سال های 1987 تا سال 2005 مورد بررسی قرار گرفته است. روش مورد استفاده این پژوهش، استفاده از آمار تحلیلی (ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مولفه های روند چند جمله ای مرتبه ی 6) می باشد. همچنین با استفاده از نقشه پهنه بندی میزان همبستگی شاخص NAO با دماها به صورت فضایی مشخص گردید. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهد که پدیده NAO در همه ایستگاه ها با دمای هوا همبستگی منفی دارد. ضرایب همبستگی به دست آمده تاثیر ضعیف تا نسبتا متوسط NAO در دماهای منطقه را نشان می دهند. بیشترین میزان همبستگی شاخص NAO با دماهای میانگین ماهانه، و کمترین همبستگی با حداقل دماهای ماهانه دیده می شود. بیشترین ضریب همبستگی به دست آمده در هر سه دمای میانگین، حداقل و حداکثر با شاخص NAO، مربوط به ایستگاه شهرستان اردبیل می باشد. مدل نوسانی روند چندجمله ای طی دو موج مشخص، وجود همبستگی منفی بین NAO را با دماهای شمال غرب ایران تایید می کند.
    کلیدواژگان: پیوند از دور، شاخص نوسانات اطلس شمالی، دما، شمال غرب ایران
  • فرزاد کریمی*، مصطفی احمدوند صفحات 91-111
    مدل سازی توسعه یافتگی، ابزاری کارآمد در ایجاد شناخت کافی از سرزمین و پراکنش توسعه آن است. از این رو، هدف پژوهش حاضر مدل سازی سطوح توسعه یافتگی مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان بویراحمد است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر تجزیه و تحلیل عددی داده ها، تحقیقی کمی است که به شیوه پیمایش صورت پذیرفته است. جامعه ی آماری پژوهش، روستاهای 20 خانوار و بالاتر بخش مرکزی شهرستان بویراحمد (89 روستا)است که 566 خانوار، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها، افزون بر اسناد (سالنامه های آماری استان و گزارش های بایگانی شده)، پرسش نامه محقق ساخته به کار رفت. ضریب آلفای کرونباخ (0/561- 0/955) به دست آمده، از بهینه گی پرسش نامه حکایت داشت. به منظور مدل سازی سطوح توسعه یافتگی، با نگرشی اندام وار شاخص ها انتخاب و از تئوری مجموعه های فازی، تحلیل سلسله مراتبی و روش وایکور استفاده به عمل آمد. مقاله حاضر رویکرد جدیدی برای سنجش درجه ی توسعه یافتگی مناطق ارایه می دهد. در واقع در این رویکرد روستاها بر مبنای ایده آل هایی مورد سنجش قرار می گیرند که وضعیت آن ها از لحاظ توسعه یافتگی مشخص است. تحلیل نتایج حاصل از رویکرد مذکور نشان داد که روستاهای مورد مطالعه با میانگین درجه ی توسعه یافتگی 0/387 (دامنه میانگین بین صفر و یک) در وضعیت نامناسبی از لحاظ توسعه یافتگی قرار دارند. فزون بر آن، بالاترین درجه ی توسعه یافتگی به روستای سرابتاوه (0/635) تعلق دارد به نحوی که این روستا به 63 درصد از سطح ایده آل شاخص های مورد بررسی دسترسی دارد. همچنین روستای گاوبرگ با درجه ی توسعه یافتگی 0/182 در انتها قرار دارد که بیان کننده ی وضعیت بحرانی آن روستا می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، توسعه روستایی، تئوری مجموعه فازی، وایکور، بویراحمد
  • الهام یوسفی روبیات*، فاطمه قسامی، اسماعیل صالحی، فاطمه جهانی صفحات 113-130
    با توسعه های جدید شهری امروزه هیچ گونه تعادلی از نظر سطح فضای سبز و مناطق باز موجود بین شبکه های شهری و الگوهای طبیعی سرزمین در ایران مشاهده نمی شود و شبکه های شهری در حال مسلط شدن بر شبکه های اکولوژیکی هستند. بر همین اساس یکی از وظایف اساسی و مهم برنامه ریزان شهری و ناحیه ای، تخصیص بهینه زمین به کاربری فضای سبز شهری است. که در این تحقیق برای دستیابی به این هدف یک روش تحلیل تناسب فضایی مکانی فضای سبز شهری (در مقیاس منطقه ای) با تاکید بر ترکیب مولفه های کمی و کیفی (عامل های اجتماعی و فیزیکی) و با توجه به اصول اکولوژیک، با بهره گیری از قابلیت ارزیابی چند معیاره و در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی ارائه شده است. در نهایت از این روش برای تحلیل تناسب فضایی مکانی پارک های منطقه ای شهر بیرجند استفاده شده است؛ و بر اساس آن مشخص شد، به طور کلی وضعیت تناسب پارک های منطقه ای در سطح قابل قبولی قرار دارد که البته با سطح ایده آل نیز فاصله ی چشمگیری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل تناسب، اصول اکولوژیک، تحلیل سلسله مراتب، فضای سبز، مکانیابی
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 131-152
    اندیشمندان برنامه ریزی اعتقاد دارند، برنامه ریزی ها باید همسو با بهبود کیفیت زندگی باشند. از طرفی بهبود کیفیت زندگی می تواند زمینه های دیگر توسعه مانند توسعه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی را به همراه داشته باشد. در این راستا، نواحی روستایی، از فضاهای نیازمند مطالعات مرتبط با کیفیت زندگی محسوب می شوند. این مطالعات باید زمینه های مرتبط با کیفیت زندگی روستایی را، کاهش محرومیت جغرافیایی و دسترسی به نیازهای اساسی زندگی را در بر گیرد. هدف این مقاله سنجش و اولویت بندی مناطق روستایی بر حسب سطوح کیفیت زندگی با استفاده از تاپسیس فازی در شهرستان مشگین شهر می باشد. روش کار به صورت میدانی بوده و اطلاعات از طریق پرسش نامه از 185 نفر از روستاییان شهرستان مشگین شهر جمع آوری گردیده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی پرسش نامه تحقیق 0/83 بدست آمد و داده های بدست آمده با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی مورد تحلیل قرار گرفتند. در نهایت، نتایج مدل تاپسیس فازی بر اساس وزن های محاسبه شده نشان داد که در بین دهستان های مناطق روستایی شهرستان مشگین شهر؛ دهستان صلوات و نقدی از حیث کیفیت زندگی در رده اول و دوم و دهستان قره سو در رده آخر قرار دارد. در نهایت، بر اساس نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی ارائه شده است
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، تاپسیس فازی، مشگین شهر
  • حسن کامران*، افشین کرمی صفحات 153-169
    خلیج فارس از جمله مناطق جغرافیایی با ویژگی های ممتاز در جهان است و از قرن ها پیش به طور پیوسته مورد توجه دولت ها بوده، بنابراین همواره در معرض رقابت ها و کشمکش ها بوده است. این منطقه در برگیرنده کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به علاوه ایران و عراق است. روابط میان ایران و کشورهای جنوبی خلیج فارس از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مقاله بررسی روابط این کشورها با جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب تئوری سازه انگاری است. در مسیر بررسی این موضوع، نظر به شیوه خاص و بینابینی که این رویکرد با توجه به هستی شناسی خود در شناخت و بررسی پدیده ها دارد، ما نیز در بحث روش شناسی راهی میانه را برگزیده و بنابراین از روشی هرمنوتیکی- اثباتی بهره خواهیم جست. روش گردآوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه ای و اسنادی بوده و پس از بررسی اطلاعات گردآوری شده به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته شد. عوامل و مولفه های مختلفی منجر به شکل گیری نوعی سوءظن دایمی میان دو طرف شده است که تغییر این ذهنیت نیازمند بازساخته شدن مبانی و انگاره های هویتی جدیدی برای دو طرف است که منابع تنش زا در آن به حداقل ممکن برسد. دو طرف برای همگرایی نیازمند بازتعریف مفاهیمی هستند که در چارچوب منافع و هویت ملی هر دو طرف باشد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، ساختار ژئوپلیتیکی، ایران، شورای همکاری خلیج فارس، منطقه
  • محمدرضا پورمحمدی*، احمد اسدی صفحات 171-192
    مسکن از نیازهای اولیه هر انسان به شمار می آید و در کشورهای مختلف، دولتها اقدامات و برنامه ریزی های جامعی را در زمینه تامین مسکن اقشار مختلف بویژه طبقات کم درآمد انجام داده اند. در کشور ما طی چند سال اخیر، به منظور تامین مسکن اقشار کم درآمد جامعه، دولت سیاست احداث مسکن مهر را در پیش گرفته است. هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی نقاط ضعف و قوت پروژه های مسکن مهر در شهر زنجان می باشد. این پژوهش از نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد که از هر دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه ای) برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات استفاده شده و همچنین از نرم افزار SPSS و روش SWOT برای تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که این مجتمع ها دارای مسائل مختلفی از جمله ضعف سازه، طراحی نامناسب، ضعف دسترسی به کاربری ها و برخورداری ها مانند مراکز خرید، مراکز آموزشی، مراکز بهداشتی، مراکز تفریحی و ایستگاه های حمل و نقل عمومی بوده و ساکنان با درآمد و پس انداز پایین توانایی پرداخت اقساط را نخواهند داشت همچنین بیشتر ساکنان بهترین روش مسکن دار شدن را ایجاد اشتغال و توانمندسازی بیان کرده اند که هم اکنون مهمترین رویکرد تامین سرپناه در جهان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، پروژه ها، برخورداریها، مسکن مهر، شهر زنجان
  • صادق صالحی*، زهرا پازوکی صفحات 193-215
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان شناخت دانشجویان از تغییر اقلیم و عوامل اجتماعی موثر بر آن است. چارچوب نظری این پیمایش، تئوری پارادایم نوین زیست محیطی می باشد. برای انجام این تحقیق، 816 نفر از دانشجویان مراکز آموزش عالی استان مازندران (شامل دانشگاه مازندران، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشگاه علوم کشاورزی ساری،دانشگاه علوم پزشکی بابل و دانشگاه دامپزشکی آمل) با روش نمونه گیری طبقه ای برگزیده شدند. پس از بررسی اعتبار و روایی پرسشنامه، اطلاعات لازم با استفاده از روش پیمایشی جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به مدل نظری تحقیق، 3 فرضیه کلی تدوین و مورد بررسی تجربی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که سطح شناخت دانشجویان از پدیده ی تغییرات جهانی اب و هوا، پایین است و بین دانشکده محل تحصیل، گروه آموزشی، پارادایم نوین زیست محیطی، کارایی ادراک شده ی شخصی، رفتارهای زیست محیطی و منابع اطلاعاتی رابطه مستقیم و مثبت با دانش تغییر اقلیم وجود دارد. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داده است که بین جنسیت، محل سکونت ودانش تغییر اقلیم رابطه ایوجود ندارد. در خاتمه مقاله، به منظور ارتقاء سطح شناخت دانشجویان از روند تغییر اقلیم و گرم شدن جهانی و با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد شده است تا آموزش زیست محیطی برای همه ی گروه های آموزشی صورت پذیرد
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، پارادایم نوین زیست محیطی، دانشکده، مراکز آموزش عالی استان مازندران
  • محمد اجزاء شکوهی، هومن شاداب مهر صفحات 217-235
    در سال های اخیر از تعداد دانش آموزانی که سفرهای خود به مدرسه را به روش پیاده روی و دوچرخه سواری انجام می دهند، کاسته شده، در حالیکه استفاده از روش های فوق مزایای مهمی برای دانش آموزان و سلامت کل اجتماع دارد. ادامه این روند ضمن ایجاد مشکلاتی در حوزه های اجتماعی، باعث افزایش تردد وسایل نقلیه شخصی به خصوص در ساعات اوج صبح بوده و برخلاف معیارهای پایداری شهر است. مبنای نظری تحقیق حاضر، نظریه رشد هوشمند شهری است. فرضیه تحقیق این است که با کاهش مسافت خانه تا مدرسه، افزایش تراکم جمعیتی در سطح منطقه و کاهش سطح برخورداری مناطق شهری، نسبت دانش آموزانی که در سفرهای آموزشی خود شیوه پیاده روی یا دوچرخه سواری را انتخاب می کنند، افزایش می یابد. دراین پژوهش روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مورد استفاده قرار گرفته است. برای گردآوری اطلاعات اسنادی، با استفاده از روش های کتابخانه ای از اطلاعات موجود در شهرداری مشهد، سازمان حمل و نقل و ترافیک مشهد، سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی، وزارت راه و شهرسازی و سایر نهادهای دخیل استفاده شده و همچنین مطالعات میدانی با استفاده از پرسشنامه جهت تکمیل اطلاعات موجود و تشکیل و تصحیح لایه های اطلاعاتی انجام شده است. جهت تحلیل جغرافیایی نتایج بدست آمده نیز از نرم افزار GIS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد به طور کلی در مناطق شمال، شمال شرق و شرق مشهد (مناطق محروم) تمایل استفاده از شیوه پیاده روی برای انجام سفرهای دانش آموزی بیشتر از نواحی مرکزی و غربی شهر (مناطق برخوردار) می باشد. همچنین در مناطق محروم شهر، طول متوسط مسافت پیاده روی دانش آموزان بیشتر از نواحی برخوردار است. در پایان راهکارهایی برای افزایش سفرهای دانش آموزی به شیوه پیاده روی و دوچرخه سواری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پایداری شهری، رشد هوشمند، سفرهای دانش آموزی، پیاده روی، شهر مشهد
  • اسماعیل نصرآبادی، ابوالفضل مسعودیان، حسین عساکره صفحات 237-255
    شناسایی ویژگی های بارش روزانه در برنامه ریزی منابع آب و الگوهای کشت اهمیت زیادی دارد، با برازاندن مدل های احتمال بر بارش روزانه می توان به برخی ویژگی های این داده ها در قالبی خلاصه دست یافت. در این پژوهش، از داده های بارش روزانه شبکه بندی شده پایگاه داده بارش آفرودیت خاورمیانه به ابعاد 25/0 25/0 درجه طول / عرض جغرافیایی استفاده شده است. داده های بارش روزانه این پایگاه داده در محدوده ایران طی دوره 1/1/1330 تا 29/12/1385 (معادل20453 روز) خورشیدی به کمک نرم افزار Grads استخراج گردید. برای شناسایی برازنده ترین توزیع روزهای بارشی، از آزمون نیکویی برازش کلموگروف- اسمیرنف استفاده شد. با برنامه نویسی در محیط نرم افزار Matlab توابع توزیع تیپ نرمال و گاما بر تک تک یاخته های با بارش بیش از 5/0 میلی متر برازش داده شد. تابع نظری توزیع گامای دو فراسنجی و نمایی توانسته اند شرایط آماری لازم آزمون نیکویی برازش در فاصله اطمینان 95% را به عنوان برازنده ترین توزیع احراز نمایند. محاسبه فراسنج های برازنده ترین تابع توزیع فراوانی نشان می دهد با وجود کم بودن مقدار فراسنج میانگین بارش مورد انتطار در بخش قابل توجهی از کشور میزان اعتماد به بارش روزانه کم و نوسان بارش زیاد است. فراسنج های چولگی و کشیدگی حکایت از چوله بودن بارش و عدم تقارن در بارش دارد. از طرف دیگر، پایین بودن مقدار فراسنج شکل، نشان دهنده فاصله زیاد تابع توزیع فراوانی بارش با شرایط نرمال دارد موضوعی که توسط آماره های آزمون آماری نیکویی برازش نیز تایید شده بود.
    کلیدواژگان: الگوهای احتمال، فراسنج های توزیع، پایگاه داده آفرودیت، بارش، ایران
|
  • Vahid Riahi*, Asghar Pashazadeh Pages 7-25
    Industrialization of rural areas is the best solution for development of rural zones in some state regions and has positive and negative effects on adjacent rural zones. Therefore, analyzing the effects of establishment of Germy Industrial area on adjacent villages in different aspects is the objective of this study. The present research is an applied study in the light of objective and a descriptive-analytical study in terms of nature and method. The data collected based on a combination of documentary and survey method. Population consists of manufacturing units of industrial area and villages located within 15km distance thereof. Considering the demographic factor and access to industrial area, six villages selected as samples. Data collected by questionnaire,observation and interview.The questionnaires completed by 235 guardians of rural families around the industrial area based on Cochrane formula and total five employers of active manufacturing units. To analyze the data, SPSS and one-sample t test were used. Summary of results indicated that manufacturing units of Germi Industrial Area caused economical, social and environmental changes in their adjacent villages in significance level 95%. It also had positive impacts such as reduction of immigration and poverty and increase of income and employment. However, on the other side, it had negative consequences that failed to achieve rural development as predicted in the industrialization goals.
    Keywords: Rural Industrialization, Industrial Area, Around Villages, Rural Zones Development, Germi County
  • Mostafa Amirfakhriyan*, Alireza Moeini Pages 27-49
    Among the most important issues in tourism planning is identifying differences in leisure activities of urban residents، This study looks at Mashhad people leisure in a geographical view، In other words، it is going to investigate what patterns of leisure exist in each area،، what approaches should be considered towards these patterns in the planning of tourism in Mashhad? The study areas were 13 Mashhad Municipality areas، To achieve the purpose، residents’ opinions of each region about their tendency toward the major leisure attractions of the city were investigated، Using ArcGIS software، preliminary results of the separated areas were saved in spatial database and their trend toward leisure attractions were determined in the form of maps، The results in this stage showed the tendency towards 10 attractions (including six religious and four natural attractions) in Mashhad، Using ANOVA analysis confirmed a significant difference between the residents’ trends in each area to attractions، which showed the difference in their attitudes towards leisure in Mashhad، Then through the standardization of data obtained from the citizen’ trends and displaying them on a scatter plot، leisure patterns were determined for each area of Mashhad، The results showed that there are tendencies to natural attractions in 4 areas، to religious attractions in 2 areas، a combination of both natural and religious in 4، and in 3 areas there is weak trend to the both، Correlation analysis also showed the head of household’s level of education and income has a positive relationship to the natural attraction trends and a negative relationship to the religious attraction trends، On the other hand، there is a direct relationship between proximity to the natural attractions and trends toward them، but such a relationship was not found about proximity to the natural attractions.
    Keywords: leisure, Mashhad, religious attractions, natural attractions, leisure patterns
  • Amir Saffari*, Hossein Ramesht, Ramin Hatamifard Pages 51-74
    The basis of analysis of functional geomorphology is on systematic approach. Systematic geomorphology is to identify geomorphologic forms, processes, and relations between them. Efficiency of this approach is very important when there are interactions between components and elements of the system. The purposes of this study is to survey Paleo hydro geomorphology of Kuhdasht plain and its old lake and recognize structure and transformation of the lake in Quaternary, in this Plain according to systematic approach. studying in the field of how changes in temperature– humidity of Kuhdasht plain during the Quaternary and its effect on forming systems is one of the fundamental issues in studies of Paleo hydro geomorphology, Knowing of such relationships represent geomorphological characteristics of the region and the way of its changes. For this purpose, the geomorphological conditions of this region, citing reasons of Morphology, sedimentology, climatic evidence, reconstruct past climates and compared with the present climate was studied. The results show that the study area cold and wet periods during the Quaternary in terms of temperature, compared to nowadays, was about 9 degrees colder and that precipitation was about 245 mm more humid than today. So, water balance in the plain was positive. This factor has caused the Kuhdasht plain was considered as a lake in the past, and eventually led to the rupture of the lake in the result of water over flow. Relationship review between the lake and Civic Societies indicates that this region is considered as a natural open system and had been a direct Interconnection between the lake and the area’s herding systems.
    Keywords: Paleo hydro geomorphology, Quaternary, Pluvial lake, climate change, Kuhdasht
  • Behrouz Sobhani*, Bromand Salahi, Akbar Goldust Pages 75-90
    In this study, the relationship of index oscillations of sea level pressure in North Atlantic with average, minimum and maximum of monthy temperature in northwest of Iran has been analyzed in the period from 1987 to 2005. The method used in this study is analytical statistics using correlation factors and analyzing the border polynomial trend components. Also by means of derived classified zoning map, the correlation rate of NAO Index with temperatures determined spatially. Results of this studies show that NAO phenomenon has a negative correlation with temperature in all stations. Obtained correlation factors show a weak effect to relatively modest of NAO in region's temperatures. The maximum and minimum correlation rates of NAO index observed to be with monthy average temperatures and minimum monthy temperatures respectively. The maximum correlation factor in every three, average, minimum and maximum temperature with NAO index, is related to station of Ardabil province. Pendulous model of the polynomial flow in two definite waves confirms the existence of negative correlation between NAO and temperatures in northwest of Iran.
    Keywords: Tele, connection, NAO, Temperature, Pendulous model, Northwest of Iran
  • Farzad Karimi*, Mostafa Ahmadvand Pages 91-111
    Today, awareness about distribution of rural development is the first step in formulation of plans and programs. In this regard, modeling the levels of development is an efficient tool. Therfore, this research aims at modeling rural development in the central district of Boyer-Ahmad county. For this purpose, a descriptive-analytical method with the aid of a comparative approach was used. The statistical population of study was the villages in the county with 20 or more households (89 villages). Accordingly, 566 rural households were determined and selected as a sample using Lin sample size table. To collect data, a questionnaire was used. The Cronbach's alpha coefficient (0.561-0.955) indicated the reliability of the questionnaire. In order to model development of rural areas in the district, organism approach (structured) interms of selecting criteria was used. In addition, the Fuzzy theory was used to select criteria and 51 criteria were identified and finalized. Furthermore, Analytical Hierarchy Process (AHP) and VIKOR were used in order to determine the degree of importance of each of the criterion. Findings revealed that the VIKOR model with absolute approach was powerful and recommended. The findings showed that Sarabtaveh, Deh Bare- Aftab Olia, and Tangary villages with regard to 51 criteria by 0.635, 0.608, and 0.579 scores, respectively were developing villages and Gavbarg, Cheshmeh Tabarghoo, Tal-Gahi with 0.182, 0.201, and 0.233 scores respectively were non-developed villages. Also, there wasn’t any village in level of completely undeveloped, developed and completely developed. The findings also indicated the undesirable rural development (with mean 0.387 and range from 0 to 1) in the region. Also, approximately half of villages (48.31 percent) with 32.94 percent of the population of the rural region were undeveloped villages.
    Keywords: Modeling, Rural development, Fuzzy theory, VIKOR, Boyer, Ahmad
  • Elham Yousefi*, Fatemeh Ghassami, Esmaeel Salehi, Fatemeh Jahani Shakib Pages 113-130
    Due to new urban development, there is no balance of green space and open space between urban networks and natural patterns and urban networks are dominating ecological networks. Therefore, cities are in need of urban revival. Because the presence of nature in cities is a necessity for sustainable development. Hence, optimal allocation of land to urban green space usage is one of the main responsibilities of urban and regional planners. The first step is land suitability analysis (i.e. identifying the suitability of a piece of land for a special and defined usage), because an appropriate site selection is the result of a correct suitability analysis. In fact, the purpose of the present study is to provide a method for spatial-local analysis of urban green space (in regional scale) with emphasis on combination of qualitative and quantitative factors (social factors (population) and physical (local and situational), on the basis of ecological principles and using multi-criteria evaluation in GIS to select appropriate sites for creating green space. Finally, this method is used for suitability analysis and site selection of regional parks in Birjand City. Based on, in general, state of regional parks suitability is acceptable. However, there is a significant gap between the current level and ideal level.
    Keywords: Suitability analysis, ecological principles, analytic hierarchy process (AHP)
  • Vakil Heidari Sarban* Pages 131-152
    The thinkers of plannig believed that the palnning must be parallel with improvement of life quality. In addition, the improvements of life quality can Bering another development bachground such as social, economical, physical development. In this relation, rural regions include needed spaces for related studies with to life quality. These studies must include the related bachground with the quality of life in the rural areas. The aim of this paper is measurement and prioritztion of rural areas in term of quality of life by using of Fuzzy Topsis Tecnique in the meshgin Shahar County. The methodological approach of this study employed an analytical –descreptive method. The study population consists of farmers living in Meshginshar County. (n185) by using Cochran formula (n=185). Content and face validity of questionnaire were discussed in the panel discussion that experts from Ardabil County agricultural Organization office and academic staff from Department ofAgriculture and Extension Education. A pilot study was conducted with 30 members. Reliability of questionnaire was estimated by calculating Cronbach's Alpha. Reliability for the overall instrumentwas estimated at 0.83. The data collectd were analyzed by way Fuzzy Topssis techniques. In the end, the results of multi –attribute decision making methods in the base of calculated weights showed that dehstans of Noghdi and Salavat lied in the first rank in view of social developemnt, respectively, and dehestans of Gharh Su lied in the last rank. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided
    Keywords: Life quality, Social Development, Rural Development, Fuzzy Topsis, meshginshar Couny
  • Hasan Kamran*, Afshin Karami Pages 153-169
    Persian Gulf is one of the unique geographical regions with outstanding characteristics in the world. It has always been recognized as an attractive place by governments in such a way that it has been exposed to competitions and combats regularly. This area includes countries that are members of Persian Gulf Cooperation Council as well as Iran and Iraq. The relationships of Iran and southern countries of Persian Gulf have been scrutinized from different aspects. The aim of this article is to consider the relationships between these countries and Islamic Republic of Iran in a constructivism theory framework. According to constructivism theory, the reality of system is not only predetermined but also has made a genesis in mutual communication of players and then indexes and the characteristics of this social stage appears within the relations. The players perform based on their own constructs, ideas and imaginations in the reciprocal communications and, in the long run, they create the reality based on a combined imagination. To investigate this issue, with regards to the special style of this approach in relation to the ontology uses to recognize and analysis of phenomena, we have chosen a particular approach in the methodology and therefore we will use a hermeneutic-approval method.
    Keywords: constructivism, geopolitical structure, Iran, Persian Gulf Cooperation Council
  • Mohammad Reza Pourmohammadi*, Ahmad Asadi Pages 171-192
    The housing is one of the main and basic needs for human being. In many countries, governments have fulfilled planning and best strategies to provide house for low income peoples. The definition and concept of housing includes whole of residential environment also a home that is lacking in facilities and infrastructure in your environment can not be defined housing In developing countries and especially in Iran, in few last decades government has been taken the construction of Mehr housing project. In this paper, the investigation of weakness and strength of Mehr housing project has been evaluated by using of document and Questionnaire approach. For this purpose, SWOT method has been used for analysis of empirical results. The main findings of this paper indicate that the Mehr housing project has been included problems such as structures, designing, land uses, shopping canters, health canters, recreation censers, public transit stations and etc. Moreover, the results of this paper reveals that residents of low income and low saving cannot pay the annually payments. These units have a shelter, no one can say that most of the housing and more residents have explained the improvements of peoples as a best policies for owner of housing.
    Keywords: Evaluation, projects, facilities, Mehr Housing, Zanjan City
  • Sadegh Salehi*, Zahra Pazukinejad Pages 193-215
    The purpose of this review is the assessment of student's understanding of global climate change and social and educational factors affecting it. The theoretical framework of this survey is the new environmental paradigm theory. To do so, 816 students of Mazandaran University, Babol Industrial Noshirvani University, Sari University of Agricultural Sciences, Veterinary University, Amol and Babol University of Medical Sciences were selected using a disproportionate stratified sampling, and then check the validity and its reliability, the survey data were collected and analyzed. The nine hypotheses were examined. Results showed that the level of student understanding of global climate change phenomenon is low and the School of Education, Education Department, the new environmental paradigm, perceived personal performance, environmental behaviors, and information resources has had positive direct relationship with changes in knowledge of global climate. In addition, there is no relationship between gender, location and semester and global climate change. In order to promote student understanding of the process of global climate change and global warming, it is suggested that environmental cource should be undertaken in all departments.
    Keywords: Climate Change, New Environmental Paradigm, Faculty, Higher Education Institute's Mazandaran Unive