فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 34 (پاییز 1393)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 34 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جعفر معصوم پور سماکوش*، سعید رجایی، مریم یگانه فر صفحات 7-26
    با توجه به ضرورت برآورد تبخیر و تعرق در مدیریت منابع آب، برنامه ریزی آبیاری و تامین نیاز آبی گیاهان، محاسبه و تغییرات زمانی و مکانی آن بسیار مهم و حیاتی می باشد. در این پژوهش به منظور محاسبه مقدار تبخیر و تعرق پتانسیل از روش پنمن مانتیث فائو که از دقت بالاتری نسبت به سایر مدل ها برخوردار است استفاده شده است. جهت محاسبه مقادیر روزانه تبخیر و تعرق، از آمار هواشناسی 50 ایستگاه سینوپتیکی طی یک دوره آماری 29 ساله (20091981) استفاده شد. ابتدا مقادیر ماهانه و سالانه تبخیر و تعرق طی دوره آماری مورد نظر محاسبه شدند و از مقادیر متوسط آنها نیز جهت بررسی تغییرات ماهانه و فصلی استفاده گردید. با استفاده از آزمون ناپارمتریک من کندال و در محدوده اطمینان 95 درصد، روند ماهانه و سالانه تبخیر و تعرق مشخص گردید. نتایج نشان داد که روند تبخیر و تعرق در سراسر کشور رو به افزایش است. بیشترین تغییر روند سالیانه و افزایش تبخیر و تعرق در ایستگاه های بیرجند، شاهرود، قزوین، جاسک، سمنان، بابلسر، دوشان تپه و سنندج و کمترین مقدار تغییر نیز در ایستگاه های فسا و کیش مشاهده شده است که در این دو ایستگاه، مقدار تبخیر و تعرق تقریبا بدون تغییر باقی مانده است. بیشترین تغییر روند ماهانه در ماه جولای و در ایستگاه های خشک کشور و همچنین کمترین تغییر روند ماهانه نیز در ماه های دسامبر و ژانویه رخ داده است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، پنمن، مانتیث فائو، روند، آزمون من، کندال، ایران
  • حسن افراخته*، اصغر عزیزی، مرتضی مهرعلی تبار فیروزجایی صفحات 27-46
    بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر توسعه نواحی روستایی هدف اصلی این تحقیق بوده است. منطقه مورد مطالعه تحقیق دهستان چهاردانگه جزء استان البرز و از توابع شهرستان ساوجبلاغ بوده است. جامعه نمونه از طریق مدل کوکران و برابر 38 خانوار معین شده است. داده های مورد نیاز تحقیق بر اساس مطالعه میدانی و برخی اسناد جمع آوری شده است. برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ (0/75) و برای تعیین روایی از نظرات کارشناسان استفاده گردیده است. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون های آماری نظیر آزمون تی، رگرسیون و مدل شبکه عصبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه معناداری بین سطح سرمایه اجتماعی و توسعه روستایی وجود دارد که در آن مولفه های مشارکت، آگاهی و اعتماد عوامل تعیین کننده هستند. نتایج مدل شبکه عصبی نشان دهنده این است که متغیرهای مشارکت، اعتماد و آگاهی بیشترین تاثیر را در روند توسعه دارند، در حالی که نقش انسجام اجتماعی و شبکه اجتماعی محدودتر می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه، مدل شبکه عصبی، انسجام اجتماعی، دهستان چهاردانگه
  • سعید ملکی*، الیاس مودت صفحات 47-68
    صنعت گردشگری در هزاره سوم از صنایع پاکی است که به یکی از پر رونق ترین و پر درآمدترین صنایع جهان تبدیل شده است. اما این صنعت در بعضی از استان های ایران از جمله یزد فعالیتی در خصوص زیرساخت این صنعت صورت نگرفته و یا به صورت نامتوازن این فعالیت انجام پذیرفته است. این عدم توازن در زیرساخت، باعث عدم جذب گردشگری و بی توجهی به عناصر جاذب گردشگری استان شده است. بنابراین پ‍ژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای-کاربردی، روش تحقیق ترکیبی(توصیفی، اسنادی و تحلیلی)، با هدف ارزیابی و اولویت بندی توسعه زیرساخت گردشگری در شهرستان های استان یزد به بررسی موضوع پرداخته است. همچنین در این پژوهش با استفاده از 30 متغیر و بهره گیری از مدل های TOPSIS و HDI و نرم افزارهای GIS، Excel و SPSS جهت تجزیه و تحلیل ها استفاده گردیده است؛ که نتیجه ی تکنیک TOPSIS نشان داده: شهرستان یزد با میزان TOPSIS، 0/921 درصد در ردیف اول توسعه، شهرستان های اردکان، طبس، تفت و بافق دارای سطح توسعه میانه و شهرستان های میبد، مهریز، صدوق، ابرکوه و خاتم با میانگبن TOPSIS، 0/052 درصد در پایین ترین سطح قرار دارند. و هچنین مدل HDI نشان داده که شهرستان خاتم با میزان HDI، 0/057 درصد و شهرستان یزد با میزان HDI، 0/909 درصد به ترتیب کمترین و بیشترین میزان امکانات و تسهیلات لازم را در شاخص زیرساخت گردشگری استان دارا می باشند.
    کلیدواژگان: زیرساخت گردشگری، TOPSIS، HDI، GIS، استان یزد
  • سیدعلی علوی*، فرزانه احمدی صفحات 69-88
    دستیابی به عدالت فضایی در توزیع خدمات عمومی شهری هدف برتر و با اهمیتی برای برنامه ریزان شهری بوده است. بنابراین اندازه گیری عدالت فضایی از نظر دسترسی به فضاهای عمومی از جمله فضاهای سبز و پارک های شهری از نیازهای مدیریت شهری می باشد. در این مقاله به منظور سنجش عدالت فضایی در چارچوب تحلیل های سیستم های اطلاعات جغرافیایی(GIS) و تحلیل شبکه روشی کمی برای اندازه گیری دسترسی به پارک های شهری در منطقه شش تهران ارائه شده است. جاذبه یا وزن هر پارک، فاصله شبکه ای بلوک های شهری و شعاع دسترسی هر پارک از معیار های اصلی این پژوهش بوده است. نتایج تحقیق نشان داده است توزیع فضایی و توسعه پارک ها در منطقه شش عادلانه نبوده است و در اکثر قسمت های منطقه دسترسی متوسط رو به ضعیفی به پارک ها وجود دارد. روش تحلیل پیشنهادی توانایی مقایسه کمی بین بلوک های شهری از نظر دسترسی به پارک های شهری و امکان شناسایی بلوکهای با حداقل دسترسی را دارا بوده است.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی شهری، نابرابری، جدایی فضایی، تحلیل شبکه، توزیع فضایی
  • کمال امیدوار*، شهاب شفیعی، زهرا تقی زاده صفحه 89
    بارش یکی از اجزای اصلی بیلان منابع آب بوده و پیش بینی آن می تواند در مدیریت تامین آب کشاورزی مدیریت منابع آب موجود در مخازن سدها و... مفید باشد. درخت تصمیم به عنوان یکی از مدل های پیش بینی، کارایی زیادی در این زمینه دارد و به تولید قانون می-انجامد. در این پژوهش جهت رسیدن به اهداف از ارزیابی کارایی مدل درخت تصمیم جهت پیش بینی بارش در ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه و از الگوریتم (CART (Classification And Regression Tree به عنوان یکی از انواع درختان تصمیم رگرسیونی جهت پیش بینی بارش 30 ماه بعد استفاده شده است. داده های مورد استفاده این پژوهش مربوط به آمار ماهیانه بارندگی، تبخیر، رطوبت نسبی، دمای ماکزیمم، دمای متوسط و سرعت باد در دوره آماری(1389- 1349) می باشد. سپس جهت ارزیابی درخت های ایجاد شده در این پژوهش از معیارهای آماری مختلف استفاده شده است که در نهایت نتایج نشان می دهد در ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه درخت تصمیم گیری رگرسیونی، مدلی نسبتا کارا در پیش بینی بارش می باشد که استفاده از میانگین متحرک نسبت به سایر حالات منجر به افزایش چشمگیر کارایی مدل درخت تصمیم می شود و در صورت تعدیل دامنه تغییرات داده های ورودی قادر است با ضریب اطمینان بالایی میزان بارش را 30 ماه قبل از وقوع برآورد نماید که در شبیه سازی های صورت گرفته، زمانی که از میانگین متحرک پنج ساله داده ها برای اجرای مدل استفاده گردیده، ترکیب بارش قبلی، دمای ماکزیمم به عنوان مناسب ترین حالت شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: درخت تصمیم، پیش بینی، بارش، الگوریتم CART، ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه
  • هوشمند عطایی*، راضیه فنایی صفحه 111
    بررسی روند تغییرات پارامترهای هواشناسی در طولانی مدت اهمیت بسزایی در مطالعات تغییر اقلیم و آشکارسازی آن دارد. بر مبنای این نگرش اقلیمی، پژوهش حاضر با هدف آشکارسازی روند تغییرات ماهانه حداکثر رطوبت نسبی استان اصفهان طی نیم سده گذشته صورت پذیرفته است. بر این اساس از آمار حداکثر رطوبت نسبی 21 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی داخل و خارج استان طی مقطع زمانی 2010-1961 استفاده به عمل آمد. با حصول اطمینان از غیرنرمال بودن داده ها توسط آزمون اندرسون دارلینگ و همچنین همگن بودن داده ها با استفاده از آزمون ران تست، آزمون ناپارامتری من – کندال جهت محاسبه و تحلیل روند برگزیده شد. با توجه به این که در پژوهش حاضر بررسی تغییرات ماهانه به صورت پیکسلی مدنظر می باشد، از این رو داده های ایستگاهی در ماتریسی با ابعاد 600 × 21 چیدمان شده و توسط نرم افزار سرفر با روش کریگینگ به داده های پیکسلی با تفکیک مکانی 5 × 5 کیلومتر تبدیل گردید. سپس ماتریس جدید با ابعاد 600 × 4260 و با حالت T آرایش شده و به نرم افزار مت لب منتقل، و روند هر یک از پیکسل ها توسط آزمون من – کندال در سطح معنا داری 95 درصد محاسبه شد. بر پایه یافته های حاصل از این پژوهش طی دوره آماری مورد مطالعه روندهای کاهشی رطوبت نسبی بر روندهای افزایشی غلبه داشته به طوری که در هر ماه بیش از 66/8 درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده است. همچنین بیشترین میزان کاهش رطوبت نسبی در ماه فوریه و کمترین میزان آن در ماه ژوئن به وقوع پیوسته است.
    کلیدواژگان: آزمون من، کندال، حداکثر رطوبت نسبی، روند، روش کریگینگ، استان اصفهان
  • علی امیری*، زهرا احمدی پور، حمید مستجابی سرهنگی صفحه 133
    عدم تطابق مراکز و نواحی تولید و مصرف منابع انرژی زمینه شکل گیری چگونگی انتقال انرژی در مقیاس های مختلف را فراهم نموده است. کشور ایران همواره تلاش نموده تا با استفاده از خطوط لوله انتقال انرژی میزان بهره وری از ظرفیت های تولید و مصرف خود را به حداکثر برساند. یکی از موارد مهمی که در زمینه طراحی خطوط انتقال انرژی باید مورد دقت قرار گیرد، توجه به مسائل امنیتی می باشد. براین اساس، این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل فضایی سعی دارد تا به تحلیل فضایی- امنیتی خطوط لوله انتقال انرژی در ایران بپرازد. نتایج حاصله نقش متغیرهای اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و جغرافیایی را از بعد امنیتی در طراحی مسیر و استقرار خطوط انتقال انرژی در ایران نشان می دهد.
    کلیدواژگان: امنیت، ژئواکونومی، ژئوپولیتیک انرژی، نفت و گاز
  • علیرضا انتظاری*، علی اکبر صابرمقدم، محمد باعقیده، فاطمه میوانه صفحه 159
    ناخنک از بیماری های شایع چشمی است که می تواند سبب آستیگماتیسم، محدودیت میدان دید و مشکلات زیبایی شود. این بیماری شایع جهانی با 22% شیوع در نقاط استوایی بیشترین فراوانی را در بین بیماری های چشمی دارا است. هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش عناصر آب و هوایی در بیماری ناخنک در بازه ی زمانی(1390-1385) در شهر مشهد است. جهت انجام این پژوهش از آمار مراجعین به کلینیک چشم پزشکی خاتم الانبیاء در طی سالهای 1385 تا 1390 که مبتلا به بیماری ناخنک چشم بودند و همچنین داده های اقلیمی ایستگاه سینوپتیک مشهد استفاده شده است. پس از گردآوری ابتدا نرمال بودن داده ها در محیط نرم افزار Minitab 16 مورد آزمون قرار گرفت و سپس با استفاده از روش های آماری رگرسیون، همبستگی پیرسون و چندگانه، مدل ANOVA تاخیر زمانی(توابع خودهمبستگیACF) و شاخص اشعه ماوراء بنفش به بررسی و تجزیه و تحلیل ارتباط عناصر آب و هوایی با بیماری ناخنک پرداخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که همبستگی ماهانه عناصر آب و هوایی گرد و غبار، ساعات آفتابی، تابش کل و سرعت باد با بیماری ناخنک در ماه های (اردیبهشت، خرداد، آذر، دی و بهمن) بیشترین مقادیر را دارا است. همچنین در بین عناصر یاد شده ارتباط بین سرعت باد و ساعات آفتابی با بیماری ناخنک دارای بیشترین همبستگی می باشد (r=0.89، p=0.01، & r=0.63، p=0.1). از دیگر نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیر عناصر آب و هوایی با زمان تاخیر فصلی و یک دوره شش ماهه در تشدید بیماری است که این ارتباط در شش ماهه دوم سال بیشتر مشهود است.
    کلیدواژگان: بیماری، ناخنک، پارامترهای اقلیمی، مشهد، مدل ANOVA، توابع ACF
  • علی عزیزی*، حمیدرضا جعفری، بهرام ملک محمدی، فرامرز خوش اخلاق صفحه 175
    انرژی باد یکی از منابع انرژی تجدیدپذیر می باشد که استفاده از آن به دلیل عدم آلودگی محیط زیست و همچنین قیمت پایین توربین های بادی در مقایسه با دیگر انرژی های نو، در بسیاری از کشورهای جهان رو به فزونی گذاشته است. در این راستا یافتن مکان بهینه برای استقرار تجهیزات و تاسیسات بهره برداری از پتانسیل های موجود و بالقوه ضروری است. پژوهش حاضر به مکان یابی محل مناسب جهت استقرار توربین های بادی در استان اردبیل با در نظر گرفتن معیارهای موثر در این راستا می پردازد. به این صورت که از طریق تحلیل سلسله مراتب فازی و تحلیل شبکه، وزن هر معیار و زیر معیارهای آن محاسبه شد. نواحی دارای محدودیت برای مکان یابی نیروگاه های بادی حذف و با استفاده از توابع تحلیلی در GIS، کل محدوده برای هر یک از معیارها پهنه بندی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که قسمت های شرقی شهرستان اردبیل در محدوده سیاسی شهر نمین می تواند به عنوان مکانی مناسب جهت بهره گیری از انرژی باد مورد توجه قرار گیرد. همچنین مقایسه نتایج دو مدل در اوزان به دست آمده، طبقه بندی کلاس ها و صحت سنجی مدل در این تحقیق بیانگر این مطلب می باشد که روش FAHP نسبت به ANP نتایج بهتری را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نیروگاه بادی، تحلیل سلسله مراتب فازی، تحلیل شبکه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، استان اردبیل
  • علیرضا موقری*، محمود خسروی صفحه 195
    پرتو فرابنفش در محدوده طول موج کوتاه خورشید دارای انرژی زیادی است که می تواند باعث بیماری های پوستی، چشمی، تخریب ژنتیکDNA، اختلال در سیستم ایمنی بدن و پیری زودرس در انسان شود. در این پژوهش به منظور محاسبه میزان پرتو فرابنفش، 94 نقطه نماینده با بهترین پراکنش در گستره ایران انتخاب گردید. سپس میانگین شاخص پرتو فرابنفش، در دوره آماری 2011-2000 برای تمامی ماه ها محاسبه شد. آنگاه به وسیله روش درونیابی IDW به تحلیل فضایی توزیع مکانی شاخص فرابنفش در مقیاس ماهانه و فصلی اقدام گردید و مشخص شد در دوره گرم سال، ارتفاعات بیشتر و عرض های پایین تر به ویژه در استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و فارس دارای میزان پرتو فرابنفش بیشتر بوده و از این رو خطر آسیب چشم و ابتلا به بیماری های پوستی بالاتر می رود. در مقابل استان های گیلان، مازندران، گلستان، اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی پرتو کمتری دریافت می کنند. برای تهیه نقشه میانگین سالانه شاخص فرابنفش به ارزیابی روش-های زمین آمار جهت تعیین بهترین روش میانیابی پرداخته شد. نتایج نشان داد که مدل کروی چهار وجهی با تکنیک کریجینگ معمولی، مناسبترین مدل جهت برازش میانگین سالانه فراسنج پرتو فرابنفش در گستره ایران می باشد. نقشه نهایی نشان داد که در مقیاس سالانه، 4 درصد از مساحت کشور از شاخص پرتو فرابنفش متوسط برخوردار است که استانهای حاشیه دریای خزر را در بر می گیرد. 54 درصد از سطح کشور که نیمه شمالی کشور را شامل می شود، شاخص زیاد پرتو فرابنفش دریافت می-کند و 42 درصد از مساحت کشور که عموما استان های جنوبی کشور را در برمی گیرد، از میزان شاخص خیلی زیاد برخوردار است.
    کلیدواژگان: ایران، شاخص پرتو فرابنفش، توزیع مکانی، کریجینگ، مدل کروی چهار وجهی
  • آئیژ عزمی*، اکرم رزلانسری صفحه 215
    دردنیای امروز گردشگری به مثابه یک فعالیت سود آور در بین کشورها توسعه یافته و در حال توسعه جایگاه ویژه ای را بدست آورده است، گردشگری مولفه ها و اجزای متعددی دارد که گردشگری روستایی یکی از انواع آن است. گردشگری روستایی یکی از انواع گردشگری است که بر طبق تحقیقات متعدد انجام شده در این زمینه بر اقتصاد روستایی اثر گذاشته است. این تحقیق در روستاهای خانقاه و شمشیر از توابع بخش مرکزی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه انجام شده است، روش پژوهش از نوع توصیفی– تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و پیمایشی صورت گرفته است و از ابزار پرسشنامه که حاوی سوالاتی با طیف لیکرت بود، استفاده گردید. از جامعه آماری بالغ بر 888 خانوار، نمونه آماری مشتمل بر 200 نفر انتخاب شد که روش نمونه گیری بصورت اتفاقی انجام شده است. برای تحلیل داده ها از ابزار SPSS استفاده شد و روش های بکار گرفته شده شامل میانگین، درصد، آزمون غیر پارامتری ویلکاکسون است. یافته های بدست آمده نشان از تاثیر مثبت طرح روستاهای هدف گردشگری بر زیر ساختهای روستایی و زمینه های لازم برای توسعه گردشگری دارد که اجرای طرح مورد پذیرش اکثریت پاسخگویان بوده است. در نهایت نتایج این تحقیق نشان می دهد که طرح هدف گردشگری بر قیمت زمین های زراعی و کالاها اثر گذارده و بر کیفیت زندگی روستاییان اثر منفی می گذارد که در این راستا پیشنهاد می شود دولت اقدامات لازم را برای حل این مشکلات انجام دهد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، طرح روستاهای هدف گردشگری، روستای خانقاه و شمشیر، شهرستان پاوه، زمین های زراعی
  • مجید خزایی*، محمدرضا میرزایی صفحه 233
    داده های اقلیمی دارای خود همبستگی، اثر فصل، روند و ویژگی تصادفی می باشند، در نتیجه از مفاهیم سری های زمانی در پیش بینی متغیرهای اقلیمی استفاده می شود. هدف این مقاله پیش بینی متغیرهای اقلیمی به کمک تحلیل سری های زمانی حوضه آبخیز زهره می باشد. درگام اول اقدام به بررسی آزمون های کلموگراف-اسمیرنف و من-کندال برای تعیین نرمالیته و تعیین روند گردید. نتایج آنالیز روند من-کندال نشان دهنده روند معنی دار متغیر دبی بوده است (0/05>P)، درحالی که متغیرهای دیگر فاقد روند معنی دار بوده است (P<0.05). همچنین متغیرهای بارش، دبی و تبخیر دارای روند نزولی (Z> 0) و دما دارای روند صعودی بوده است (Z> 0). در گام بعد اقدام به ایستا نمودن داده ها گردید که با استفاده از عملگر تفاضل؛ داده های ناایستا بعد از انجام یک مرحله تفاضل گیری ایستا گردیدند (1=d). به کمک شکل-های خود همبستگی و خود همبستگی جزئی یک مدل سری زمانی مناسب شناسایی گردید. حدود تغییرات مرتبه های اتورگرسیو و میانگین متحرک مدل ها تا حداقل صفر و حداکثر 2 تعیین و به وسیله معیار آکائیک مناسب ترین مدل ها استخراج گردید و معنی داری پارامترها به وسیله روش حداکثر درست نمایی تایید شد (0/05>P). اعتبارسنجی مدل ها، توسط معیارهای مختلف حاکی از دقت و صحت مدل آریمای فصلی (ساریما) برای متغیر دما و تبخیر (R=0.98) است. نتایج مدل ها در مقیاس ماهانه بهتر از مقیاس فصلی بوده است.
    کلیدواژگان: آریمای فصلی، حوزه آبخیز، خود همبستگی، اقلیم، روند
|
  • Jafar Masoompour*, Saeid Rajaee, Maryam Yeganefar Pages 7-26
    The calculation of temporal-spatial variations of the evapotranspiration is very important, because of its effects over water resources management, the irrigation planning and crop water needed. In this study, in order to calculate the potential evapotranspiration, the FAO Penman-Monteith method is used; as it has higher accuracy than other methods. To calculate daily values of the evapotranspiration, meteorological data related to 50 synoptic stations during a period of 29-years (1981-2009) was used. First, the monthly and annual values of the evapotranspiration during statistical period were calculated and then their mean values were used to examine the monthly and seasonal variations. By the Mann-kendall nonparametric test and in confidence level 95%, the monthly and annual trend of evapotranspiration was extracted. The results show that the evapotranspiration trend is increasing in Iran. The maximum changes of the annual trend and the evaporanspiration increase were detected in Birjand, Shahrood, Ghazvin, Jask, Semnan, Babolsar, Doshantapeh and Sanandaj stations and also, its minimum has been observed in Fasa and Kish Stations where the evapotranspiration values have remained almost unchanged. The highest monthly trend change has occurred in July in the dry stations, and also the lowest monthly trend change has occurred in the December and January.
    Keywords: Evapotranspiration, FAO Penman, Monteith, Trend, Mann, Kendall Test, Iran
  • Hasan Afrakhteh*, Asghar Azizi, Morteza Mehralitabar Firozjaei Pages 27-46
    The main aim of this paper is analysing the role of social capital on rural development. Research study area is Chahar Dangeh district in Savejbolagh County of Alborz province. Research sample is determined through Cochran's model as 380 households. Required data has been collected based on field study and some documents. Research questionnaire validity is calculated through Cranach's alpha (0/75) and its reliability is measured through viewpoints of experts. Collected data are analyzed through statistical test including T-test, Regression and neural network model. Result shows that there is meaningful relationship between level of social capital and rural development, in which, components of participation, Knowledge and trust are more determinants factor. Results of neural network model depicted those variables such as participation, trust and knowledge has the most important role on the development process, while the role of social coherence and social network is more limited.
    Keywords: Social Capital, Development, neural network model, Chahar Dangeh district
  • Saeed Maleki*, Elyas Mavedat Pages 47-68
    Tourism industry is one of the most booming mining industries and has become the highest earning industries in the Third Millennium of world. Tourism as a social - economy phenomenon in recent decades as the "industry" has been a significant role to play in economic and cultural exchanges. The most countries that have the least to be a tourist attraction, the investment have done in tourism infrastructure. While some of in Iran province for example Yazd province, including the infrastructure is not work or if the work is performed Imbalance. This imbalance in infrastructure, tourism and attracting the attention of the elements tourism is catchy. The research is developmental- applied and its method is combination of (descriptive, documentary and analytical),has been study and examine the issue to evaluate and prioritize the development of tourism infrastructure in the city of Yazd, using 30 variables and by using models TOPSIS, GIS and HDI and Excel and SPSS software. The results showed that TOPSIS technique of Yazd city TOPSIS, 0/921 percent is of the primary development also townshops of Ardekan, Tabas, Taft and Bafgh are development of the Middle and townshops of Meybod, Mehriz, Sadough, Abarkouh and Khatam with TOPSIS, 0/052 percent are lowest level development. In addition, show results of HDI to townshops of Khatam 0/057 percent HDI and Yazd townshop 0/909 percent of the constituents representing the lowest and highest index of infrastructure, tourism facilities in the province.
    Keywords: Tourism infrastructure, distribution, prioritization, TOPSIS, HDI, GIS, Province Yazd
  • Seyed Ali Alavi*, Farzaneh Ahmadi Pages 69-88
    The spatial equity of urban public facility is an important goal to urban planners. Therefore, spatial justice measuring in terms of access to public spaces, such as green spaces and urban parks, is a need of urban management. In this study, for assessment of spatial equity by using Geographic’s information systems (GIS) technology and network analysis have been presented a quantitative method for measuring the accessibility to urban parks in the zone 6 in Tehran municipality. Gravity or weight of each park, the network distance of urban blocks and radius of access is the main criteria of this research. The results showed, with regard to network distance, instead of direct distance, spatial distribution and development of parks in zone 6 have been unjust and there is poor access to the parks. The proposed analysis method has the ability of a Quantitative comparison between urban blocks in terms of their accessability to urban parks and their ability to identify the blocks with the least access.
    Keywords: urban public facilities, inequity, spatial separation, network analysis, spatial distribution
  • Kamal Omidvar*, Shahab Shafie, Zahra Taghizade Page 89
    Rainfall is one of the main components of the water balance and its prediction is useful in managing agricultural water supply and managing water resources in reservoirs. Decision tree model as being one of the prediction models, has several functions in rainfall modelling and results in law making. In this study, to evaluate the performance of the decision tree model for the precipitation to be predicted in Kermanshah synoptic stations, and the algorithm CART (Classification and regression tree), being a kind of the regression decision trees, was used to predict the rainfall for the next 30 months. The data used in this study collected from the monthly rainfall stats, evaporation, relative humidity, maximum temperature, average temperature and wind speed in the statistical period of 1970 to 2010. To assess the created trees in this study, different statistical criteria were used. Finally, the results show that in Kermanshah synoptic stations, the regression decision tree is a relatively efficient model in predicting rainfall in which the use of moving average leads to a significant increase in the performance of the model than other modes. And in the case of modification in the range of changes in the input data, it is able to precisely estimate the rainfall 30 months prior to its occurrence, which in the simulations done, whenever the average five-year movement is used to reinforce the data, the combination of the previous rain and the maximum temperature is identified as the most proper status.
    Keywords: Decision tree, Precipitation predictions, Algorithm CART, Kermanshah synoptic stations
  • Hooshmand Ataei*, Razieh Fanaei Page 111
    Study of meteorological parameters changes trend within a long period has a significant importance on climate change and its detection studies. Based on this climatic view, the present survey aims at detecting the monthly changes of relative maximum humidity in Isfahan province during the recent half century. Accordingly, the relative humidity statistics of 21 synoptic and climatology stations inside and outside of the province during the period time 1961-2010. Being certain of the data abnormality using Darling-Anderson Test as well as the homogeneity of the data using Runs Test, non-parametric Mann-Kendall Test selected for calculation and trend analysis. Respecting that in the present survey the study of monthly changes as pixelis desired, the stations data was ranked on matrix at 600×21 dimensions and changed into the pixel data at spatial resolution 5×5 km using Kriging method by Surfer software. Then, new matrix at 4260×600 dimensions was arranged in T mode and transferred to Matlab software and the trend of each pixel computed at 95% confidence level using Mann-Kendall Test. Based on the findings resulted from this survey, the decreased trends of relative humidity has predominated the increased trends during the studied statistical period so that it has devoted more than 66.8% of the province area to itself. In addition, the highest rate of decreased relative humidity has occurred in February and the lowest in June.
    Keywords: Mann, Kendall Test, relative maximum humidity, trend, Kriging method, Isfahan province
  • Ali Amiri*, Zahra Ahmad Pour, Hamid Mostajabi Sarhangi Page 133
    The discrepancy between energy production and consumption sites is why there are various ways of energy transfer on different scales. Iran has always attempted to boost productivity both in consumption and in production via using piplines. Security issues should be taken into consideration when desgining these piplines. The present study tries to analyes the issue of implementing piplines in Iran in terms of security considerations. The method used here is a spatial-based one. Economic, social, environmental and geographical variations have been discussed in terms of security issue.
    Keywords: Security, Geoeconomics, Geopolitics of energy, Oil, Gas
  • Alireza Entezari, Ali Akbar Sabermoghaddam, Mohammad Baaghide, Fatemeh Mayvaneh Page 159
    Pterygium is one of the most common eye diseases causing astigmatism, eyesight limitation and some other skin diseases. Pterygium, with an outbreak of 22%, is of the highest rate of frequency of eye diseases in tropical areas. This study is to investigate the role of climatic factors spreading Pterygium during 1385-1390 in Mashhad. The data needed for the study has been gathered from the patients referred to Khatam Al-Anbiya Ophthalmology Department suffering from Pterygium during 1385-1390 in Mashhad, also the climatic data collected in Mashhad Synoptic Station has been used. At first the collected data were assessed by Minitab 16 software to have normal data, secondly the relationship between climatic factors and Pterygium has been analyzed by such different methods as statistical regression, Pearson correlation, multiple correlation, ANOVA model (ACF self correlation functions) as well as ultraviolet ray indication. The results of the study showed that monthly correlation between climatic elements of dust, sunny times, total radiation and wind speed with Pterygium is in its highest rates in Ordibehesht, Khordad, Azar, Dey and Bahman. Among the above parameters, the relationship between wind speed and sunny times with Pterygium has the highest correlation (r=0.89, p=0.01, & r=0.63, p=0.1). In addition, the results showed that climatic elements increase the disease rate according to the seasonal delay time, especially in the second half of the years.
    Keywords: disease, pterygium, climatic parameters, Mashhad, model ANOVA, functions ACF
  • Ali Azizi*, Hamidreza Jafari, Bahram Malekmohmmadi, Faramarz Khoshakhlagh Page 175
    Wind energy as a renewable energy resources used increasingly in many countries because of its low price and non-polluting characteristic against others. So in order to exploit the the wind potentials, site selection to establish the equipment and facilities is inevitable. This study assessed the land suitability of establishing wind farms in Ardabil province. The effective factors considered. The weights of the criteria and classes were determined using ANP and FAHP methods. Exclusionary areas for wind power plants are liminated. So using analytic functions in GIS environment, the study area is zoned for each criterion. The results show that the eastern area of Ardabil province can be considered as most suitable for establishment of wind turbines. The sensitivity analysis, map classification, and factor weights for the two methods show that FAHP model provides better results than ANP.
    Keywords: Wind Power Plant, Fuzzy Analytic hierarchy Process, Analytic Network Process, Geographical Information System, Ardabil province
  • Alireza Movaghari*, Mahmood Khosravi Page 195
    Ultraviolet radiation in the short wavelength range has a lot of energy and can cause skin and eye disorders, genetic DNA damage, immune system dysfunction and premature aging in humans. In this study, in order to calculate the amount of ultraviolet radiation, 94 points selected that represent the best distribution of the range. The ultraviolet index calculated in the period 2011-2000 for all months. Monthly and quarterly index of spatial distribution of the UV was studied using spatial analysis the IDW interpolation method. The results showed that the warm period of the year, higher altitudes and lower latitudes, especially in the provinces of Sistan and Baluchestan, Kerman, Hormozgan and Fars higher levels of ultraviolet radiation and the risk of eye damage and skin diseases is high. The provinces of Gilan, Mazandaran, Golestan, Ardebil, East Azerbaijan and West Azerbaijan receive less light. Different geostatistical methods evaluated to determine the best way to map the annual average for UV index. The results showed that four-dimensional spherical model technique with ordinary kriging is the most appropriate model parameters to fit the average annual ultraviolet light across Iran. Final map showed that the annual average of 4 percent of the total area of the country has an ultraviolet index consists of Caspian provinces. Nationally, 54 percent of the northern half of the country, including high ultraviolet index receive 42 percent of the area. Generally encompasses the southern provinces of the country, the index is very high.
    Keywords: Iran, UVI, spatial distribution, kriging, Tetra spherical model
  • Aeizh Azmi*, Akram Razlansari Page 215
    Nowadays tourism as a profitable activity among developed and developing countries has earned a special place. Tourism has many components and parts that rural tourism is one of them. Rural tourism is a type of tourism, according to several studies has affected on the rural economy. The research in the village Khanghah and the Shamshir in central district of city of Kermanshah are done. Investigative method was descriptive-analysis and data collection was conducted in two method documentary and survey. In this research, the questionnaire was used that it included questions with Likert scale. Statistical society includes 888 households and statistical sample consisted of 200 individuals was selected. Sampling was random sampling. SPSS software was used for data analysis and techniques used include the mean, percentage, Wilcoxon's test. Findings show the positive impact of plan of tourism aim villages on rural infrastructure and it provides the background necessary for tourism development. This paper shows, plan has been accepted by the majority of respondents. The results show that the plan affects on the price of agricultural land and goods and it affect on quality life, too. It is suggested that government performs the necessary steps to solve these problems.
    Keywords: tourism development, plan of tourism aim villages, Shamshir, Khanghah villages, Paveh County, agricultural Land
  • Majid Khazayi*, Mohammad Reza Mirzaei Page 233
    Climatic variables such as discharge, rainfall, temperature and evaporation, have autocorrelation, seasonality, trend and stochastic processes. In present study of time series analyses in prediction of climatic variables in monthly and seasonality scales were used. Zohre and Kheirabad subwatersheds were selected. In the first step, nonparametric tests such as kolmogorov-smirnov and Mann-Kendall tests, for determination of normalization and trend, was applied respectively. The result of Mann Kendall test showed that discharge variable have a significant trend (P<0.05) while, variables of rainfall, temperature and evaporation, have not a significant trend (P >0.05). Also, the rainfall, discharge and evaporation variables have negative trend (Z> 0) and the temperature variable have a positive trend (Z>0). In the next step, difference operator for converting non- static to static data, were used. The techniques of model identication which are most commonly used were propounded originally by Box and Jenkins. Their basic tools were the sample autocorrelation function and the partial autocorrelation function. Minimum and maximum P and Q between 0 and 2 changed, respectively and using of Akaike criteria the most appropriate model was selected. Then using maximum likelihood method, significant parameters confirmed. Results of validation test indicated that temperature and evaporation models have the height accuracy (R=0.98) and Monthly scale is better than seasonally scale.
    Keywords: Autocorrelation, Climate, SARIMA, Trend, Watershed