فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 37 (تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 37 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی تهامی، مراد کاویانی راد صفحات 25-46
    فضای جغرافیایی نتیجه ترکیب عناصر کالبدی و محتوایی است که در قالب سازه های انسانی آشکار می شود. نمود بیرونی و کارکرد عناصر کالبدی فضا و اندیشه، با ذهنیت و آرمان ساکنان فضا، نسبت سرراستی داشته است. جستار فضای برگزیده در پیوند با تخصیص و چینش عناصر کالبدی فضا است به گونه ای که ساکنان فضا می کوشند این عناصر را در پیوند با امور قدسی و ماورایی قرار دهند تا نیازهای مادی و معنوی شان تامین شود. ساخت و پرداخت چنین فضایی از دیرباز در جهت دهی به کنش و منش انسان جهت داده است. فضای برگزیده در اسطوره ها و اندیشه ایران باستان نمودی تمثیلی دارد که در آن خونیرس جایی که ایرانویج در کانون آن قرار دارد مرکز هفت اقلیم است. مرکزیت عالم و آفریدگی اهورامزدا، دو ویژگی ایرانویج است. این فضا تصویر کوچکی از کی هان به شمار می رود که صفت ملکوتی و جاودانگی دارد. داده های مورد نیاز تحقیق حاضر به روش کتابخانه ای گردآوری شده است و روش پژوهش و روش شناسی متن نیز به ترتیب تاریخی و روایتی-نقلی هستند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که بخش عمده ای از شیوه اندیشه وری این دوره برگرفته از باور به اصل اشه یا ارته به عنوان نظم کی هانی است. شناسه های یاد شده درباره ارته شهر ایرانی گویای منطق توحید، دست کم در بعد عملی است. در اندیشه و اسطوره ایران باستان، والایی و ارزش مندی، قلمرو و فضای برگزیده تا زمانی ماندگار است که در پیوند با امور ماورایی و آسمانی است.
  • محمد دارند صفحات 47-70
    برای انجام این پژوهش از داده های روزانه ی بارش 8 پیمونگاه همدید استفاده شد. به کمک دو آستانه ی فراگیری و صدک 98ام، 107 روز از فراگیرترین و شدیدترین بارش ها انتخاب شدند که به لحاظ زمانی رخداد اینگونه بارش ها مربوط به فصل مرطوب سال است که از مهرماه تا خرداد مشاهده می شوند. داده های فشار تراز دریا بر روی یاخته هایی با اندازه ی یاخته های 5/2 * 5/2 درجه ی قوسی بر روی کرنل 10 تا 100 درجه ی طول شرقی و 0 تا 70 درجه ی عرض شمالی از مرکز ملی اقیانوس و جوشناسی ایالات متحده امریکا استخراج شدند. بر روی ماتریس همپراش داده های فشار تراز دریا در 107 روز، تحلیل مولفه های مبنا انجام شد و 12مولفه که حدود 93درصد از پراش فشار تراز دریا را تبیین می کردند، شناسایی شد. بر روی نمرات مولفه ها تحلیل خوشه ایبه روش ادغام وارد انجام شد. یافته ها نشان داد که در فصل مرطوب دو الگوی همدید فشار تراز دریا هنگام رخداد بارش های سیل آسای استان کردستان مشاهده می شود. به کمک دو آستانه ی فراگیری و صدک 99ام 32 روز همراه با بارش سیل آسا در فصل خشک(از خرداد تا مهرماه) شناسایی شد. انجام تحلیل خوشه ایبر روی نمرات 11 مولفه که حدود 93 درصد تغییرات فشار تراز دریا را تبیین می کردند، منجر به شناسایی یک الگوی همدیدی در تراز دریا شد. بیشترین شار همگرایی رطوبت برای بارش های سیل آسای فصل مرطوب در ترازهای زیرین جو(1000، 925 و 850 هکتوپاسکال) اتفاق افتاده است. منبع رطوبتی در ترازهای زیرین جو دریاهای عرب، سرخ، عمان، خلیج فارس و مدیترانه است. نقش دریای مدیترانه نسبت به دریاهای گرم جنوبی کمتر است و در بین دریاهای جنوب، دریای عرب سهم بیشتری در تغذیه ی رطوبتی بارش های سنگین استان دارد. در ترازهای بالای جوی(700، 600 و 500 هکتوپاسکال) میزان شار همگرایی کمتر است. منبع رطوبتی در این ترازها، دریای سرخ و مدیترانه هستند و نقش دریاهای جنوبی کم رنگ تر است. برای بارش های سیل آسای فصل خشک نیز بیشترین شار همگرایی رطوبت مربوط به ترازهای زیرین جو است ولی منبع تغذیه ی رطوبتی اینگونه بارش ها دریای خزر است. در ترازهای بالای جوی(از تراز 700 به بالا) منبع رطوبت علاوه بر دریای خزر، دریاهای مدیترانه و سرخ نیز هستند.
    کلیدواژگان: سیل، بارش سنگین، تحلیل همدید، کردستان، شارهمگرایی رطوبت
  • نیما فیاض، مجید وظیفه دوست، شهاب عراقی نژاد صفحات 71-88
    با استفاده از تولیدات روزانه و هشت روزه پوشش برف سنجده مادیس، می توان تغییرات سطح پوشش برف را در حوضه های کوچک و بزرگ و دور از دسترس از سال 2000 مورد مطالعه قرار داد. اما یکی از بزرگترین مشکلات در استفاده از تولیدات سطح پوشش برف از تصاویر مادیس، ابرناکی آسمان می باشد که به شدت کاربرد این تولیدات را در شرایط ابری با محدودیت مواجه می سازد. در این تحقیق با استفاده از تولیدات هشت روزه سطح برف سنجنده مادیس تغییرات پوشش برفی در حوضه کارون که در غرب ایران قرار دارد، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین به منظور غلبه بر محدودیت کاربرد تولیدات سطح برف در شرایط ابری، استفاده همزمان از تصاویر سنجنده نوری مادیس و سنجنده مایکرویو AMSR-E جهت پایش سطح پوشیده از برف در یک دوره یکماهه پیشنهاد گردید. بدین منظور با ترکیب تصاویر روزانه مادیس و AMSR-E وسعت سطح پوشش برف با گام زمانی روزانه استخراج شد و نتایج آن با سطح پوشش برف که از هر کدام از تصاویر مادیس و AMSR-E به تنهایی استخراج شده بود در روزهای ابری و ابر آزاد مقایسه گردید. نتایج نشان می دهند که با وجود نفوذ امواج مایکرویو از پوشش ابری، به دلیل قدرت تفکیک مکانی پایین تصاویر AMSR-E، این تصاویر درصد پوشش برف را به طور میانگین 16 درصد نسبت به تصاویر مادیس بیشتر نشان می دهند. نتایج همچنین نشان می دهند که با استفاده از رابطه بین درصد پوشش سطح برف در تصاویر AMSR-E و تصاویر مادیس در روزهای ابرآزاد، اختلاف میانگین سطح پوشش برف از 16 درصد به 5 درصد کاهش می یابد. همچنین نتایج صحت سنجی با استفاده از اطلاعات مربوط به دبی روزانه نشان می دهد که همبستگی داده های پوشش برف حاصل از تصویر ترکیبی در مقابل دبی با ضریب همبستگی 66/0 از دقت بالاتری نسبت به تصاویر مادیس با ضریب همبستگی 55/0 برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: مادیس، سطح برف، AMSR، E، مایکرویو، کارون، ایران
  • صادق اصغری لفمجانی، غریب فاضل نیا، مرتضی توکلی، مرضیه شوقی صفحات 89-109
    توسعه پایدار، مفهومی زیست محیطی و متناسب با عصر ماست که امروزه در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست- محیطی و کالبدی مورد توجه و تاکید همگان قرار دارد. هم اکنون مجامع جهانی که در ارتباط با موضوع توسعه پایدار به فعالیت مشغولند، بر توسعه پایدار روستایی (که در پی ارتقاء سطح زندگی و رفاه ساکنان روستاهای مختلف جهان می باشد)، تاکید دارند. زیرا امروزه روند دگرگونی های اجتماعی- اقتصادی و تحرک و جابه جایی روزافزون گروه های انسانی، به دگرگونی در روستاها منجر شده است. لذا با توجه به اهمیت موضوع و روند رو به افزایش ناپایداری روستاها، این تحقیق در پی بررسی وضعیت ناپایداری روستاها و تعیین شدت آن در روستاهای بخش کاکی شهرستان دشتی می باشد. روش تحقیق حاضر، توصیفی-تحلیلی است که در آن، کل روستاهای دارای سکنه واقع در این بخش، مورد بررسی قرار گرفته اند. در این راستا، با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در روستاهای مورد مطالعه و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 255 پرسشنامه برای پرسشگری محاسبه گردید که سهم هر یک از 38 روستای مورد مطالعه نیز متناسب با تعداد خانوارهای آن تعیین گردید. در این پرسشنامه ها، 34 شاخص مربوط به چهار بعد توسعه پایدار(زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی –فضایی) مورد توجه بوده اند. برای تعیین شدت ناپایداری روستاها و تحلیل فضایی آنها، از روش AHP (در نرم افزار Expert Choice) و نرم افزار ArcGIS و برای تحلیل های آماری نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج بررسی شدت ناپایداری روستاهای بخش کاکی موید آن است که در حال حاضر تمامی روستاهای مورد مطالعه دارای مراتبی از ناپایداری می باشند که در این راستا، 8/65 درصد از روستاها در سطح شدید یا بسیار شدید ناپایداری قرار دارند.
    کلیدواژگان: ناپایداری، تحلیل فضایی، روستا، شهرستان دشتی
  • حسین زارعان صفحات 111-132
    درختان قادرند تاثیرات طولانی مدت متغیرهای اقلیمی را در خود ثبت نمایند. به کمک دانش اقلیم شناسی درختی می توان این متغیرها را به ویژه برای مناطقی که از داده های اقلیمی کوتاه مدتی برخوردارند، بازسازی نمود. به همین منظور در این مطالعه به کمک پهنای حلقه های سالیانه گونه بلوط ایرانی و با استفاده از یک تحلیل رگرسیونی، اقدام به بازسازی درجه حرارت نیمه گرم سال(اردیبهشت-شهریور) ایستگاه های منطقه دنا شده است. با این هدف، سه ارتفاع رویشی در جنگلهای منطقه دنا انتخاب و 52 نمونه رویشی از 26 پایه درخت استخراج و پهنای حلقه های رویشی آنها، توسط دستگاه اندازه گیری LINTAB5 با دقت 01/0 میلی متر، قرائت شدند. بعد از مرحله تطابق زمانی، برای حذف اثرات غیراقلیمی، میانگین دمای اردیبهشت-شهریور ایستگاه های منطقه و سری زمانی دوایر رویشی، استاندارد شدند. گاه شناسی باقیمانده(RES) محاسبه شده توسط نرم افزارARSTAN، با درجه حرارت، طی دوره مشترک1390-1361 واسنجی و همبستگی معنادار مثبت دما با پهنای دوایر رویشی تایید شد. بر اساس روابط بین گاه شناسی به دست آمده و داده های درجه حرارت دوره آماری مشترک، کار بازسازی بیش از یک قرن میانگین دمای نیمه گرم سال انجام و نتایج نشان داد، میانگین دمای اردیبهشت- شهریور منطقه در سه دهه اخیر، نسبت به یک قرن قبل از خود، تا حدودی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، تحلیل رگرسیونی، گاه شناسی، گونه بلوط ایرانی، منطقه
  • حمیدرضا وارثی، ملیحه ایزدی*، محمود محمودزاده صفحات 133-154

    توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه پایدار در چهارچوب برنامه ریزی ملی و منطقه ای ضروی است تا با بهره گیری از دانش و تکنیک های برنامه ریزی، وضعیت موجود و مسایل مربوط به آن مشخص گردد. بدین منظور، هدف اصلی این پژوهش بررسی و تجزیه و تحلیل مولفه های تاثیرگذار در برنامه ریزی مسکن و سطح بندی استان های کشور براین اساس می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها با استفاده از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 و منابع کتابخانه ای و اسناد و مدارک موجود انجام شده است. شاخص های بررسی، 27 شاخص کمی و کیفی مسکن فراگیر مسکن می باشد که براساس مدل های برنامه ریزی منطقه ای (تحلیل عاملی و مدل تصمیم گیری چندمعیاره ویکور) تجزیه و تحلیل شده است. با استفاده از روش تحلیل عاملی، 4 عامل موثر مشخص گردید که این عوامل جمعا 18/91 درصد از واریانس را تبیین و محاسبه می نمایند. سپس به منظور سطوح برخورداری استان های کشور از شاخص های مزبور از روش ویکور استفاده شده است. بر اساس این سطح بندی، استان های اصفهان (با ضریب صفر)، گلستان(صفر)، تهران(صفر) و آذربایجان شرقی (با ضریب079/0) در رتبه های اول تا چهارم و در سطح بسیار برخوردار جای گرفته اند و استان های سمنان(با ضریب87/0) شوند. اردبیل (88/0)، سیستان و بلوچستان (90/0)، بوشهر(90/0)، لرستان(91/0)، هرمزگان(91/0)، چهارمحال و بختیاری(92/0)، کهگیلویه و بویراحمد (94/0)، قم(94/0)، خراسان شمالی(96/0) و ایلام(1) به ترتیب در رتبه های آخر و سطح بسیار محروم را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، تحلیل عاملی، روش ویکور، استان های کشور
  • هادی نیری صفحات 155-178
    موضوع موردمطالعه در این پژوهش، تحلیل شکل مجرا در حوضه آبریز رودخانه مهاباد است. این منطقه در جنوب دریاچه ارومیه قرار دارد. تغییرات سریع شکل مجرا یکی از ویژگی های مهم این رودخانه است که بررسی این تغییرات جهت اجرایی پروژه های عمرانی لازم است. برای این منظور تغییرات مورفولوژیکی مجرای رودخانه در زمان های مختلف با استفاده از عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای دوره های مختلف مشخص شد، سپس ارتباط بین متغیرهای موثر بر شکل مجرا ازجمله دبی، شیب، توان جریان، میزان رس کرانه ها و پهنای بستر با تغییرات مشاهده شده مورد تحلیل واقع گردید، نتایج نشان داد که مواد درشت دانه موجود در کرانه ها همراه با افزایش نسبت پهنا به عمق سبب شکل گیری مجرای گیسویی شده است. به طرف پایین دست بعد از محدوده گیسویی، رودخانه به شکل سینوسی تغییر پیدا می کند. به نظر می رسد افزایش میزان رس که سبب مقاومت بالا کرانه ها می گردد، همراه با افزایش دبی، عامل این تغییر باشد. در حدفاصل سد مهاباد در بالادست و سد کوچک انحرافی در پایین دست جریان، رودخانه به شکل آدا تغییر می یابد مقایسه عکس های هوایی سال های متوالی نشان می دهد این نوع مجاری در دوره کنونی توسعه پیداکرده اند. به نظر می رسد ایجاد سد سبب کاهش دبی اوج و نهشته شدن رسوبات در داخل مجرا شده که درنتیجه این امر شرایط لازم برای مجرای آدا فراهم آمده است.
    کلیدواژگان: شکل مجرا، ژئومورفولوژی رودخانه ای، مجرای آدا، احداث سد، رودخانه مهاباد
  • کریم امینی نیا صفحات 179-204
    منطقه ارسباران یکی از مناطق مهم اقتصادی، کشاورزی و توریستی شمال غرب ایران می باشد که معمولا بیشترین بارش سالانه را در فصل بهار دریافت می نماید. به منظور شناسایی الگوهای همدیدی تراز میانی جو در بهار های پر بارش این منطقه، داده های میانگین روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال برای مختصات صفر تا 70 درجه طول شرقی و 15 تا 65 درجه شمالی در دوره های مرطوب بهار سالهای (1972،1976،1979،1981،1986،1992) از پایگاه داده های اقلیمیNCEP/NCAR استخراج گردید. برای انتخاب مهمترین مولفه ها با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی(PCA)،از ماتریسی به ابعاد 386×610(610 یاخته × 386 روز) با آرایه S بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که با سیزده مولفه حدود 92 درصد از کل تغییرات تراز میانی جو قابل توجیه است. با انجام روش خوشه بندی تفکیکی بر روی این سیزده مولفه و دوره های مرطوب یاد شده، شش الگوی گردشی بدست آمد که در 5 مورد از الگوهای استخراج شده، وجود یک مرکز پرارتفاع در شرق مدیترانه تا جنوب شرق اروپا از مهم ترین عوامل وقوع دوره های مرطوب بهاره تشخیص داده شد. از عوامل اصلی دیگر می توان به امواج کوتاه تراز میانی جو اشاره نمود که در این موقع از سال معمولا مابین دریای خزر و دریای سیاه فعال بوده و دوره های مرطوب بهاره این منطقه را موجب می شوند. این سامانه ها در ارتباط با مراکز فعال ناوه ای مستقر در آسیای مرکزی و ارسال امواج کوتاه آنها، ناپایداری و وقوع بارش را در فصل بهار برای این منطقه به ارمغان می آورند.
    کلیدواژگان: ارسباران، بهارمرطوب، تراز 500 هکتوپاسکال، تحلیل مولفه های اصلی، خوشه بندی
  • وحید ریاحی، محمد حجی پور، هادی قراگوزلو صفحات 205-220
    مسکن دارای کارکرد چندجانبه ای در نظام روستایی است. یکی از ابعاد مورد تاکید نظام برنامه ریزی، نوسازی و بهسازی مسکن است. در کشور ما توسعه مسکن روستایی روند رو به رشدی به ویژه در بعد کالبدی و ساختی تجربه نموده است. با این وجود بخش عظیمی از جمعیت روستایی در نواحی مختلف کشور در مساکن غیر مقاوم و کم دوام ساکن هستند. در این مقاله تلاش شده است تا به بررسی و تحلیل توزیع فضایی کیفیت و ساخت مسکن روستایی در استان های مختلف کشور پرداخته شود. داده های مورد نیاز از مطالعات اسنادی استخراج شده است. کیفیت ساخت مساکن روستایی در قالب 9 شاخص به تفکیک استان های کشور سنجیده شده است. داده ها با بهره گیری از روش تصمیم گیری چند معیاره VIKOR تجزیه و تحلیل شده است. در نهایت طبقه بندی استان ها بر ساخت و کیفیت مسکن روستایی با استفاده از روش تحلیل خوشه ایK در SPSS انجام گرفت و خروجی به صورت نقشه در محیط GIS ترسیم شده است. نتایج نشان داد تفاوت و تمایز معناداری در نوع مصالح به کار رفته در مساکن روستایی کشور وجود دارد. به گونه ای که درصد قابل ملاحظه ای از این مساکن با مصالح آجر، آهن و سنگ که به نوعی موید داوم و کیفیت متوسط می باشد، ساخته شده است. به لحاظ توزیع فضایی – مکانی نیز می توان گفت کیفیت ساخت مساکن روستایی در بخش عمده ای از استان های کشور (24 استان) در سطح کم کیفیت، متوسط و مناسب قرار دارد. تنها سه استان مازندران، آذربایجان شرقی و کرمان از کیفیت عالی ساخت مساکن روستایی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: مسکن، سکونتگاه روستایی، کیفیت مصالح، ویکور
  • محمد امین حیدری، فرامرز خوش اخلاق صفحات 221-244
    کانونهای کنترل جوی هر منطقه متنوع هستند و شناخت چگونگی ارتباط و اثرات آنها با مولفه های جوی سطح زمین کمک شایانی به پیش یابی افت وخیزهای آب وهوایی می نماید. در این پژوهش ارتباط ناهنجاری های فراگیر بارش غرب ایران با دو مولفه دما و فشار مراکز جوی (چرخندزایی) شرق و غرب مدیترانه در پنج تراز جوی (دریا، 925، 850، 500 و 300 هکتوپاسکال) دردوره آماری 2010-1961 مورد تحلیل و مدل سازی آماری به ترتیب به روش های همبستگی پیرسون و وایازی چند متغیره خطی قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده ارتباط و اثر مراکز کنش جوی شرق و غرب مدیترانه بر ناهنجاری های بارشی غرب ایران بصورت وارون و در سطح معنی داری 95% می باشد. در این پژوهش شاخص های آماری اختلاف دما و فشار استاندارد شده بین غرب و شرق مدیترانه به عنوان یکی از شاخصهای مهم در رابطه با تغییرات بارش منطقه غرب ایران شناسایی و ارائه شده است. بر اساس شاخص های طراحی شده هرگاه اختلاف DT و یا DH مثبت باشد به معنای بالاتر بودن دما و یا فشار استانداردشده (Z) جو در قسمت غرب دریای مدیترانه نسبت به شرق آن و در نهایت ترسالی (ماهانه) در منطقه پژوهش است و هرگاه شاخص منفی باشد به معنای رخداد دوره خشک در غرب ایران است. همچنین در زمینه شاخص های ارائه شده در ترازهای زیرین جو و به ویژه در مورد مولفه دما ارتباط معنی دار مستقیم و قوی با ناهنجاری بارش غرب ایران دیده شد. مدل سازی چند متغیره شاخصهای ارائه شده در منطقه مدیترانه با استفاده از روش وایازی چندمتغیره، رابطه نسبتا قوی را در این زمینه ارائه داد که مولفه های انتخابی این شاخص شامل اختلاف فشار تراز دریا، اختلاف دمای تراز 925 و 850 هکتوپاسکال در قسمت غرب نسبت به شرق مدیترانه است. همچنین بررسی عملکرد مدل وایازی با استفاده از داده های واقعی صحت نسبی عملکرد مدل را تایید کرد.
    کلیدواژگان: مراکز کنترل جوی، دریای مدیترانه، ناهنجاری گسترده بارش، همبستگی و وایازی، غرب ایران
  • محمد سلیقه، حسین عساکره، محمدحسین ناصرزاده، یدالله بلیانی صفحات 245-271
    بارش از سرکش ترین عناصر اقلیمی به شمار می رود. بنابراین شناخت رفتار نوسانی آن از ضروریات برنامه ریزی محیطی (آگاهی از رفتار آشکار و نهان)، این متغیر کلیدی می باشد. الگوسازی روند و تکنیک تحلیل طیفی یکی از روش های مناسب جهت درک رفتار آشکار و نهان، برای استخراج و تحلیل نوسان های اقلیمی با طول موج های مختلف است.دراین راستا تکنیک تحلیل طیف اندازه ای از توزیع واریانس را در امتداد تمامی طول موج های ممکن سری زمانی به دست می دهد. در این پژوهش از آمار 37 ایستگاه حوضه های آبریز مند و حله(اعم از باران سنجی و سینوپتیک) از بدو تاسیس تا سال 2011میلای که حداقل 30 سال آمار داشتند، جهت بررسی و تحلیل چرخه های بارش سالانه بهره گرفته شده است. براین اساس،ابتدا الگوسازی در خانوداه چند جمله ای ها برای شناسایی روند بارش سالانه(الگوی خطی یا سهمی) ایستگاه ها در منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت.در ادامه نیز با استفاده از تکنیک تحلیل طیفی دوره نگارهای بارش سالانه با فاصله اطمینان 95 درصد برای هر یک از ایستگاه های منطقه مورد مطالعه برآورد و چرخه های معنی دار در طول سری های زمانی بارش حوضه استخراج گردید. بر پایه یافته های این پژوهش مشخص شد که درتمامی ایستگاه های حوضه، بارش سالانه دارای روند کاهشی می باشند، و در این میان 11 ایستگاه با توجه به معنی داری آماری از الگوی روند خطی و سهمی تبیعیت می نمایند، و حاکی از یک رفتار کاهشی در بارش سالانه ایستگاه های مورد مطالعه است.در ادامه نیز مشخص شد که با استفاده از تکنیک تحلیل طیفی چرخه های 3-2 ساله، 10- 3 ساله و گاها چرخه های با دوره بازگشت 10ساله و بالاتر بر بارش حوضه حاکم می باشد. بطوری که میزان چرخه های 3-2ساله بصورت فضایی نیز در تمامی منطقه مورد مطلعه دارای بیشترین رخداد بازگشت بارش سالانه می باشند.
    کلیدواژگان: الگو سازی روند، تحلیل طیفی، بارش سالانه، شمال خلیج فارس، حوضه های آبریز حله و مند
|
  • Mahdiyeh Shahabinejad, Alireza Yousefi, Amimozafar Mini Pages 7-24
    Agricultural sector has an important role in development of countries. One of the obstacles to development in this sector، especially in Iran is significant fragmentation of agricultural lands. The aim of this study is to assess the farmers’ willingness to participate in land consolidation project using structural equation modeling. The population of this study consists of all farmers of Meymeh County and its surrounding cities and villages and Niloofar-Abi cooperative of Vazvan city. Data were collected on a sample of 156 farmers through face-to-face interviews based on a comprehensive structured questionnaire. Before the survey، the reliability and validity of questionnaire was initially evaluated on a pre-test study respectively by using Cronbach’s alpha coefficient، expert’s judgment and Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) criteria. The results of this study show that the most important factors on farmers'' willingness to participation are crop acreage and number of plots which respectively has the greatest positive and negative effect. The awareness of the farmers about benefit of consolidation project is another factor which has significant and positive impact on farmers'' willingness. Furthermore، level of farmers schooling has no significant effect.
    Keywords: Land consolidation, Farmer's participation, Awareness, Structural equation modeling, Communication, Isfahan
  • Mohammad Darand Pages 47-70
    The aim of this study is synoptic analysis of heavy precipitations in Kurdistan Province during 1/1/1961 to 31/12/2010 (18263days). By using two thresholds of extensively and intensity of precipitation، 107 days have been recognized. In temporal view، the selected days occurrences in wet seasons of year that start from October to June. By applying the principle component analysis on the sea level pressure during the 107 days، the results showed that 12 components explain about 93 percent of sea level pressure variation. The results of the applying cluster analysis on the component score showed that two circulation patterns result in occurrence of extreme and heavy precipitations in Kurdistan province. In order to recognize heavy precipitation in dry season (June to October)، the area mean precipitation for the province have been calculated. According to the 99 percentile threshold and extensively of precipitation the heavy phenomena recognized. By two thresholds 32 days selected and same as to the wet season precipitation the sea level pressure data from NOAA extracted. The data analyzed by Principle Component Analysis and 11 components extracted that explain the 93 percent of variation sea level pressure in the frame study. By doing cluster analysis on the 11 components، one pattern recognized for the sea level pressure. The results showed that in lower atmospheric levels (1000، 925 and 850 hpa) occurred highest convergence on the study region during wet season. The source of humidity in the lower levels is Arabian، Red، Oman، Persian Gulf and Mediterranean Seas. In the high level atmosphere، the value of convergence is low. The sources of humidity in high levels atmosphere are Red and Mediterranean Seas. In the mid level atmosphere (500 hpa) the presence of trough results in nutrition of the instability on the study region. Also during dry season، the highest moisture flux convergence occurred in the low levels but the resource of the moisture is Caspian Sea. In the upper levels (from 700 hpa to up) in addation to Caspian Sea، Mediterranean and Red sea are the resource of heavy precipitations.
    Keywords: Heavy precipitation, Flood, Synoptic Analysis, Kurdistan, Moisture Convergence Flux
  • Nima Fayaz, Majid Vazifedoust, Shahab Araghinejad Pages 71-88
    Variation of snow cover area (SCA) in small to large scale catchment can be studied using MODIS snow products on daily to montly time step since the year 2000. However، one of the major problems in applying the MODIS snow products is cloud obscuration which limits the utilization of these products. In the current study، variation of SCA was investigated in Karoun basin، western part of Iran، using MODIS 8-day snow cover product (MOD10A2). More over in order to overcome the cloud barrier in application of snow cover products، a simultaneous employment of the images from both MODIS optical sensor and AMSR-E microwave sensor was recommended. Meeting our target، the combination of MODIS and AMSR-E daily images was exercised to accomplish snow cover area in daily interval and afterwards، a comparison was made between the result and those which had been obtained by the sole utilization of either of them while the weather had been either cloudy and not been overcast. Validation of snow cover gained by combined images was additionally compared with the discharge of one of the catchments existing in Karoun basin. The results demonstrate that regardless of the fact that microwave data، featuring a coarse spatial resolution، can penetrate the cloud cover، on average، AMSR-E images approximately show 16% more snow cover in comparison to MODIS images. The results also illustrate that the correlation existing between snow cover rate of AMSR-E and MODIS images during cloudless days، the difference of average snow cover area decreases from 16% to 5%. Moreover، the upshot of validation by the exercise of daily discharge data indicates that by possessing a correlation coefficient of 0. 66، the correlation of snow cover and discharge in combined images features a higher accuracy in comparison to MODIS images with a correlation coefficient of 0. 55.
    Keywords: MODIS, snow covered area, AMSR, E, microwave, Karoun, Iran
  • Sadegh Asghari, Gharib Fazelniya, Morteza Tavakoly, Marzie Shoghi Pages 89-109
    Sustainable development is an environmental concept appropriate to our era that nowadays in all of economic، social، environmental and physical- spatial aspects is considered and focused by everyone. In these times، global organizations that are working around the issues of sustainable development، emphasis on rural sustainable development، which seeks to improve rural living standards and welfare of the inhabitants of the villages، because at present time، the procedure of socio–economic variations accompanied by increasing migration of human groups is led to evacuation of villages. With attention to the importance of the subject and the increasing instability of the villages، present study was done for determining the effective factors on rural instability and measuring the intensity of this instability in Kaki District of Dashti Township. The research method is descriptive - analytical in which whole inhabited villages of Kaki District of Dashti Township were surveyed. In this regard، according to the number of households living in villages and using the Cochran formula، 255 questionnaires were calculated for questioning andthese questionnaires have been completed in the villages in proportion to the population of each village. In these questionnaires، 34 indicators related to the four dimensions of sustainable development (environmental، social، economic and physical-spatial) are considered. In order to determining instability intensity of the villages and their spatial analysis، is used AHP method in Expert Choice and ArcGIS software. Also SPSS software is used for statistical analysis. The results show that at the present time، all villages have various degrees of instability. In this regard، 65. 8 percent of these villages have severe or very severe instability.
    Keywords: Instability, Spatial analysis, Village, Dashti Township
  • Hossein Zarean Pages 111-132
    Trees can record long-term effects of climate variables. Using dendroclimatology knowledge، we can reconstruct such variables especially for areas which have short-term climatic data. For this purpose، we reconstructed the temperature degree of the warm months (May-September) through annual rings width of Quercus persica and regression analysis of data obtained from stations on Dena region. With this goal in mind، three growth heights were selected in Dena Forests and 52 growth samples from 26 bases were extracted and their growth rings width were measured with LINTAB5 with an accuracy of 0. 01 mm. After cross dating stage، to eliminate non-climate effects، May to September temperature average and tree rings time series were standardized. The Residual Chronology (RES) calculated by ARSTAN was calibrated with temperature degree of the period 1882-2011 and its positive and significant correlation with the width of growth rings was confirmed. Based on the relations between the calculated chronology and joint statistical temperature degree data، the reconstruction of temperature degree of the warm seasons for over a century was performed and it was found that in the last three decades، region''s average temperature of May to September had an increase in comparison to the average of the previous century.
    Keywords: Dendroclimatology, Regression analysis, Chronology, Quercus Persica, Dena region
  • Hamid Reza Varesi, Malihe Izadi, Mahmod Mahmodzadeh Pages 133-154

    Attention to housing and planning in line with sustainable development in the framework for planning national and regional is to our use of the knowledge and techniques of programming، existing situation and issues related to it is made clear that. To the main goal this research study and the analysis of the most tiresome effective in planning housing classification level and province of the country based on. This is a descriptive method of research-analysis. collecting data with the use of the results of the census and public housing in 1390 and resources library and documents and evidence have been done. The index of the study، 27 indicators inclusive of housing is a little bit you returned home Models based on regional planning (Multi-criteria decision analysis Vikor) Has beenanalyzed. Using a factor analysis technique، These four factors were total 91/18 % of the variance explained Calculation of productivity. The provinces have indices using vikor. Based on this classification level، Esfahan (Zero coefficient)، Golestan (Zero)، Tehran (zero)، East Azerbaijan (0/079 coefficient) in first to fourth levels are very Brkhordar And Semnan provinces (0/87)، ­­Ardabil (0/88)، Sistan and Baluchistan (0/90)، Bushehr (0/90)، Lorestan (0/91)، Hormozgan (0/91)، Mahal­­ Bakhtiari (0/92)، Kohkiluyeh &Bourahmd (0/94)، Qom (0/94)، North Khorasan (0/96) and Elam (1)، Respectively، and thelastlevelsvery brkhordar havetheleast.

    Keywords: planning housing, factor analysis, method Vikor, Provinces
  • Hadi Nayyeri Pages 155-178
    The subject of the study is to analysis pattern of Mahabad River channel. This area is located on the south of Uromia Lake. Rapid changing of its channels pattern is an important characteristics which the evaluation of these characteristics is necessary to any hmplementation of development projects. For this purpose، the morphological changes of river channel were recognized by the areal photographices and satellite imageduring different times periods. The relationship between effective variables on the channel pattern such as، discharge، slope، stream power،stream bank clay content and width of bed، and observed pattern changes were analyses. The results showed that formation of braising channels could be the result of accumulation of bank coarse materials and increasing of width to depth ratio. The pattern of the river changed to sinuosity at the downside of braiding channel. the increased discharge and more river bank resistance due to high clay content caused to river pattern changed from breading to sinocity. In the distance between Mahabad dam at the upstream and diversion dam at the downstream، the river pattern was changed to Anabaranching. Assessment and comparison of Arial photographs before and after of Mahabad dam construction revealed that these types of channels were developed recently. Reduction of peak flows and sediment deposition in the channel as the result of dam construction، prepared the essenssial conditions to form Anabrancing
    Keywords: Channel pattern, Geomorphologic River, Anabranching channel, Dam construction, Mahabad River
  • Karim Amininia Pages 179-204
    Arasbaran is one of most important regions in terms of agriculture، economics and tourism in northwest of Iran that it usually receives the most yearly spring precipitation. To recognize the synoptic patterns of the 500 hpa، geopotential height data were driven for coordinates 00-70 ˚ E and 15- 65˚N in rainy springs (1972-1976-1979-1981-1986). To select the most important component using principal components analysis، a matrix S mode with dimensions 386×610 was used. The results showed that more than 92% of the total variance can be explained by 13 components. After clustering procedure on the 13 components، six circulation patterns were obtained. In 5 cases of the extracted patterns، there''s a really high center of east Mediterranean and south east Europe، the most important component was detected during the wet spring. Other major factors will be referred to the short-wave atmospheric middle level that at this time of year is usually active between the Caspian Sea and the Black Sea and cause wet periods in spring in this area. The systems accompanying low active centers of located in Central Asia and their short waves bring instability and precipitation in the spring to this area.
    Keywords: Rainy spring, PCA, 500 hpa, Arasbaran, clustring
  • Vahid Riahi, Mohammad Hajipour, Hadi Gharagozloo Pages 205-220
    Housing enjoys a multilateral functioning in the rural system. One of the aspects highlighted by planning system is the renewal and rehabilitation of housing. In our country، Iran، development of rural housing has experienced a growing trend، especially in the physical and structural aspects. However، a large part of the rural population in different areas of the country is living in non-resistant and less durable housing. This article attempts to analyze the spatial distribution and quality of rural housing in the country. In this article it is tried to address and analyze the spatial distribution of quality and construction of rural housing in various provinces in the country. The data was derived from document studies. The quality of rural housing in 9 indices has been measured for each province of the country. Data has been analyzed using VIKOR method for the multi-criteria decision analysis. Finally، the classification of provinces based on the construction and quality of rural housing was conducted using K cluster analysis in SPSS and output was drawn in GIS as a map. The results showed that there is a significant difference and distinction in the types of materials used in the rural settlements. Such that a significant percentage of the houses are made out of bricks، iron and stone that somehow confirms the durability and normal quality. In terms of spatial and local distribution it can also be said that the quality of rural housing in most of the provinces (i. e. 24 provinces) are in low-quality، medium and/or appropriate levels. Meanwhile، only three provinces of Mazandaran، Azerbaijan Sharghi and Kerman enjoy the excellent quality in rural housing construction.
    Keywords: Housing, Rural Settlement, õStuff Quality
  • Mohammad Amin Heydary, Faramarz Khoshakhlagh Pages 221-244
    Climate control centers in each area are diverse and understanding how they relate to the atmospheric components of the Earth''s surface contribute to prediction of climate fluctuations. In this study، by using Pearson''s correlation and multivariate regression in a thirty-year period (1961-2010)، the relationship between widespread rainfall anomalies in entire of Iran west with temperature and pressure of atmospheric centers in East and West of Mediterranean Sea in 5 atmospheric levels (SLP، 850، 500 and 300 Hpa) were analyzed and modeled. Based on the results، the correlation of atmospheric control centers in the East and West Mediterranean Sea with anomalies of rainfall in West of Iran is inverse and meaningful in 95% level. In this study، statistical indicators such as temperature differences and standardized pressure between West and East Mediterranean sea were identified as the most important indicators in relation to changes of rainfall in the study area. Based on the designed indicators، whenever indicators DT and DH is positive، this means higher temperature and higher atmospheric standardized pressure in the Western parts of Mediterranean sea in compare with its East and therefore the wet spells (Monthly) occur in the study area، and If the above mentioned index is negative، means that the occurrence of drought in West Iran. As for the indicators introduced for lower levels of the atmosphere، especially in the case of temperature، meaningful strong and direct correlation is seen with rainfall abnormalities in entire West of Iran. Modeling provided some indicator for Mediterranean region using multivariate regression that they showed a relatively strong correlation in this regard of the selected components that include the pressure difference in sea level، the temperature difference in 925 and 850 hPa level in the West (Compared to its East) Mediterranean sea. Also check the regression model using real data confirm the accuracy of the relative performance of the model.
    Keywords: Atmospheric Control Centers, Mediterranean Sea, Widespread Rainfall Anomalies, Correlation, Regression, West of Iran
  • Mohammad Saligheh, Hossein Asakereh, Mohammad Hossein Nasserzadeh, Yadollah Balyani Pages 245-271
    Precipitation is one of the most intractable elements. The oscillating behavior of the crucial environmental planning (explicit and tacit knowledge of the behavior)، is the key variable. Spectrum analysis techniques to understand the behavior of overt or covert methods suitable for the extraction and analysis of climate oscillations with different wave lengths. The size range of the distribution variance across all wave lengths may provide time series. In this study، data from 37 stations Heleh and Mond watershed (both rain and synoptic) from its inception until 2011، who had over 30 years of data، to analyze the cycle of annual rainfall، interest has been taken. So that the space is 3-2 year cycles in every area of study، the highest annual rainfall events are returned. On this basis، the Story of annual precipitation 95 percent for each of the stations under study and cycle meaningful estimate of the time series of basin data were extracted.
    Keywords: annual rainfall, spectral analysis, the northern Persian Gulf, Heleh, Mond watershed