فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 39 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید بازگیر* صفحات 7-32
    تخمین عملکرد محصول قبل از برداشت آن می تواند کمک موثری به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسب در تهیه غذا، توزیع، قیمت گذاری و همچنین واردات و صادرات داشته باشد. چون تولید محصول نتیجه بر هم کنش فرایندهای مختلف گیاه و فاکتورهای آب و هوایی می باشند، کمی سازی این فاکتورها و مطالعه روابط آنها با عملکرد، در استخراج مدل های آب و هوا-محصول بسیار ضروری است. در این مطالعه با استفاده از مدلهای آماری و تحلیل روابط همبستگی بین عملکرد محصول در مراحل مختلف رشد ذرت دانه ای و متغیرهای اقلیم شناسی، امکان سنجی تخمین تولید محصول ذرت دانه ای قبل از برداشت در برخی از مناطق غربی و جنوب غربی کشور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف مقادیر برآورد شده با مقادیر واقعی در کرمانشاه از 250- تا 3577- و از 16 تا 1812 کیلوگرم در نوسان بوده است. این تغییرات در کوهدشت لرستان از 160- تا 3000- از یک طرف و از 24 تا 2566 کیلوگرم از طرف دیگر در نوسان بوده است. در دهلران ایلام می توان به تغییرات 207- تا 1370- و 286 تا 3550 کیلوگرم اشاره نمود. در رابطه با دزفول نیز اختلاف مورد نظر از 188- تا 1322- و از 26 تا 2130 کیلوگرم در هکتار در نوسان بوده است. در مجموع، نتایج نشان می دهد که دماهای بیشینه و کمینه، سرعت باد در ارتفاع 2 متری، ساعات آفتابی و رطوبت نسبی بیشترین همبستگی را با عملکرد محصول در مراحل ظهور گل آذین نر تا تشکیل تارهای ابریشمی و همچنین تشکیل تارهای ابریشمی تا بلوغ فیزیولوژیکی (رسیدن کامل) داشته اند که در همین مراحل تخمین عملکرد محصول به مقادیر واقعی نزدیک تر بوده است(ضریب همبستگی از 573/0 تا 858/0 و خطای معیار از 1002 تا 2148 کیلوگرم در هکتار).
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، تخمین عملکرد، اقلیم شناسی کشاورزی، مدل آماری، ایران
  • نادر پروین* صفحات 33-55
    هدف از این پژوهش تحلیل شرایط همدید توفانهای شدید حوضه ی آبریز زاب است. داده های روزانه ی سرعت باد سه پیمونگاه همدیدی در بازه ی زمانی 01/01/1364 تا 29/12/1390 (9861 روز) اداره کل هواشناسی اخذ شد. با توجه به مقیاس توزیع زمانی و مکانی، به کمک سه آستانه ی اندازه سرعت باد و فراگیر بودن و محاسبه صدک 90 ام سرعت باد، تعداد 40 روز از فراگیرترین و شدیدترین توفانها انتخاب شدند. داده های فشار تراز دریا بر روی شبکه ای با اندازه ی 5/2×5/2 درجه قوسی بر روی محدوده 0 تا 80 درجه ی طول جغرافیایی شرقی و 0 تا 80 درجه ی عرض جغرافیایی شمالی از پایگاه داده های NCEP/NCAR استخراج شدند. ماتریسی در ابعاد 864 ستون در 40 ردیف تشکیل شد که بر روی ردیف ها روزهای همراه با توفان و بر روی ستونها داده های ارتفاعی تراز میانی جو قرار داشت. تحلیل مولفه های مبنا بر روی ماتریس همپراش داده های ارتفاعی انجام شد و 6 مولفه که حدود 4/97% از تغییرات ارتفاع فشار تراز hp500 را تبیین می کردند، شناسایی شدند. برای شناسایی الگوهای همدیدی بر روی نمرات مولفه ها تحلیل خوشه ایبه روش ادغام «وارد» انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که، بیشترین فراوانی وقوع توفانها در فصول بهار و پاییز است. فروردین با 33% بالاترین فراوانی و تیر و شهریور ماه کمترین تعداد رخداد توفانها را داشتند. پنج الگوی تراز میانی جو در قالب سه گروه عمده باعث وقوع توفانهای شدید سطح حوضه ی آبریز زاب شده اند: الگوی سردچال جوی، الگوی تراف کم عمق موج بلند و الگوی تراف عمیق موج کوتاه. در این بین، الگوی همدید سردچال جو بالایی با فراوانی وقوع 5/47 درصد در اردیبهشت و آذرماه بیشترین فراوانی ماهانه را داشت. ناهنجاری های جابجایی ورتکس قطبی و موقعیت جت استریم ها و باندهای توفانی مربوط به آنها باعث سیطره ی نصف النهاری بیشتر بادهای غربی و عمیق تر شدن محور ترافها به سمت عرضهای جغرافیایی پایین شده است و به دلیل نحوه آرایش خاص قرارگیری سیستم های همدید نسبتا قوی و متضاد سطح زمین میزان گرادیان فشار و تبادل انرژی در محل فشردگی خطوط همفشار به حداکثر میزان خود رسیده و در نتیجه، بادهای شدید سطح حوضه آبریز بوجود آمده است. جهت بادها در همه الگوهای شناسایی شده عمدتا از سمت غرب و جنوب غربی است.
    کلیدواژگان: گردش جوی، تندباد، مولفه مبنا، خوشه بندی، حوضه زاب
  • علی احمدآبادی*، امیر کرم، محسن پوربشیر هیر صفحات 57-74
    فرسایش خاک در حوضه های آبخیز باعث بروز مشکلاتی مانند: از بین رفتن قشر سطحی خاک و کاهش بازدهی اراضی کشاورزی، به مخاطره انداختن عمر مفید مخازن سدها و تاسیسات آبی، کاهش قدرت باروری خاک، افزایش وقوع سیل، تهدید امنیت غذایی بشر و غیره می شود. این تاثیرات منفی ناشی از فرسایش خاک، عملیات آبخیزداری را اهمیت می بخشد. با توجه به وسعت حوضه های آبخیز و کمبود منابع، اولویت بندی نواحی مختلف حوضه آبخیز از نظر نیاز ضروری به اجرای طرح های آبخیزداری یکی از راهکارها است. بدین منظور در این تحقیق ابتدا واحدهای پاسخ هیدرولوژیکی (HRU)حوضه آبخیز سد لتیان استخراج گردید استخراج واحد پاسخ هیدرولوژیکی به عنوان یک رویکرد جدید می تواندکوچک ترین سطح مطالعات حوضه آبخیز را تشکیل دهد. اولویت بندی واحدهای پاسخ هیدرولوژیکی از نظر نیاز به اقدامات آبخیزداری، با استفاده از روش مجموع ساده وزنی و روش وزن دهی فرآیند تحلیل شبکه ای انجام گردید. نتایج نشان می دهد که بیشترین میزان فرسایش و در پی آن، اولویت اول آبخیزداری مربوط به بخش شرقی دریاچه سد و بالادست حوضه با کاربری مرتع فقیر و جنس زمین رسوبی-آبرفتی و شیب 26 درجه است.
    کلیدواژگان: واحد پاسخ هیدرولوژیک، اولویت بندی فرسایش، فرایند تحلیل شبکه ای، روش مجموع ساده وزنی، لتیان
  • امامعلی عاشری* صفحات 75-91
    گردشگری ورزشی یکی از راه های توسعه پایدار روستایی است. هدف از این مطالعه، بررسی توان محیطی مناطق روستایی حوضه آبریز زاب به منظور توسعه گردشگری ورزشهای زمستانه با استفاده از GIS و مدل تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) است. ابتدا، داده ها و پارامترهای محیطی شامل: نقشه توپوگرافی 1:25000، داده های ارتفاعی، شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، تقسیمات حوضه آبریز، جاده های ارتباطی، زمین شناسی، مراکز شهری و روستایی از سازمان نقشه برداری کشور اخذ گردید. مقایسه زوجی و ارزش گذاری اولیه هر لایه توسط کارشناسان ورزش، منابع طبیعی و محیط زیست انجام شد. با استفاده از نرم افزار Idrisi، ماتریس نرمال برای تعیین وزن نهایی هر لایه استخراج و در لایه مربوطه اعمال شد. سپس، بانک اطلاعات نقشه های رقومی در سامانهArcGIS تهیه شد و پارامترهای محیطی طبقه بندی شدند. با بکارگیری تابع Overlay عملیات ترکیب لایه های اطلاعاتی انجام شد و نقشه واحدهای جغرافیایی منطقه همراه با جدول ویژگی های هر واحد ایجاد شد. نهایتا، توان محیطی مناطق روستایی حوضه آبریز زاب ارزیابی شد. نتیجه بررسی نشان می دهد که، با در نظر گرفتن تمامی پارامترهای محیطی حدود 4% کل اراضی با مساحتی کمتر از 5 کیلومتر مربع برای توسعه گردشگری ورزشهای زمستانه در مناطق روستایی حوضه آبریز زاب مناسب می باشند. نتیجه دیگر اینکه، وسیع ترین پهنه های با پتانسیل بالا در شمال غربی (روستاهای غرب پیرانشهر) و جنوب شرقی(روستاهای شرق بانه) شناسایی شدند. علاوه براین، 2450 کیلومتر مربع سطح حوضه آبریز تناسب درجه دوم و1920 کیلومتر مربع تناسب متوسط را داراست.
    کلیدواژگان: توان طبیعی، توسعه پایدار روستایی، MCDM، ArcGIS، حوضه آبریز زاب
  • علی اصغر عبدالهی* صفحات 93-116
    این پژوهش با هدف تحلیل فضایی شاخص اقلیم آسایش گردشگری استان کرمان با استفاده ازGIS، صورت گرفته است، ابتدا آمار هفت پارامتر اقلیمی مورد نیاز بصورت ماهانه در 10 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی داخل استان در بازه زمانی 60 ساله (1951-2010 میلادی)استخراج شد و تبدیل های لازم بر اساس مدل TCI در داده ها اعمال شده است و پس از تجزیه وتحلیل و پردازش آنها و تهیه بانک اطلاعاتی، رتبه هر کدام از مولفه هایCID ،CIA را بدست آورده، مقدار عددی TCI به تفکیک برای ماه های سال در نرم افزارTCI calculator محاسبه گردید. سپس نقشه پراکندگی ماهانه TCI هر شهرستان، با استفاده از روش درون یابی (IDW). درنرم افزار ARCGIS ترسیم شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بهترین ماه ها از نظر دارا بودن شرایط آسایشی برای گردشگران ماه های آوریل با مجموع ارزشTCI در 10 ایستگاه مورد مطالعه که برابر با 835، اکتبر 829، نوامبر818، می 782، مارس757 و سپتامبر 756، به ترتیب 6 ماه برتر استان شناخته شد. همچنین بدترین ماه ها از نظر دارا بودن شرایط آسایشی برای گردشگران به ترتیب ماه های ژانویه با ارزش 622، ژولای 643، ژوئن 665، اگوست667، فوریه 693 و دسامبر707 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اقلیم آسایش، گردشگری، استان کرمان، روش TCI، GIS
  • الهام قاسمی فر*، محمد رضایی، فروزان عیسوند زیبای صفحات 117-137
    هدف مطالعه حاضر بررسی توزیع زمانی و مکانی پوشش برف در ایران بر مبنای ویژگی های توپوگرافیکی است. ابتدا، بر اساس فراگیرترین پوشش برفی ( سال 2008) ناحیه برف خیز ایران جدا و بر مبنای ارتفاع به 5 ناحیه مجزای دیگر تفکیک گردید. سپس، توزیع مکانی پوشش برف بر اساس شیب و جهت آن ( شیب های 44.9 -0 و 89.8 -44.9 درجه) ، و توزیع زمانی آن با استفاده از آماره های میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرات برای ماه های ژانویه و فوریه (9 دوره ی هشت روزه برای هر سال) طی دوره 2015-2001 با استفاده از داده های 500متری برف سنجنده مودیس با نام اختصاری MOD10A2 بررسی گردید. نتایج نشان داد میانگین پوشش برف در شیب های 89.8 -44.9 بسیار بالاتر از شیب های 44.9 -0 بوده و بالاترین و پایین ترین درصد پوشش برف بترتیب مربوط به جهات شمالی و مسطح بود. همچنین بین پوشش برف و ارتفاع ارتباط مستقیمی وجود داشت، به گونه ای که در نواحی مرتفع(ناحیه 4 و 5) پوشش برف به صد در صد می رسد. بالاترین رقم در میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرات برف بترتیب در هشت روزه های پنجم (دوم تا نهم فوریه (33))، دوم (نهم تا شانزدهم ژانویه(9))وششم (دهم تا هفدهم فوریه (41)) رخ داده است. انحراف معیار در هشت روزه های میانی (از 9تا 41) اوج داشت و سپس در هشت روزه های پایانی از آن کاسته می شد. بالاترین رقم ضریب تغییرات که آماره جالبی در نمایش تغییر پذیری برف بود در نواحی پست خزری مشاهده می شد و با افزایش ارتفاع از آن نیز کاسته می شد.
    کلیدواژگان: پوشش برف، سنجنده مودیس، توزیع مکانی و زمانی، توپوگرافی، ایران
  • مهدی دوستکامیان*، فرشته محمدی بیگدلی، نواب کوهپایه صفحات 139-152
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات زمانی و مکانی وزش رطوبتی جو ایران زمین می باشد. برای دست یابی به این منظور داده های مولفه های مداری و نصف النهاری طی دوره 1390-1340 از پایگاه داده های NCEP/NCAR وابسته به سازمان اقیانوس شناسی ایالات متحده استخراج و مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که وزش رطوبتی در اکثر ماه ها به جز در آذر که روند افزایشی داشته است در بقیه ماه ها وزش رطوبتی از روند کاهشی برخوردار بوده است این روند کاهشی برای آبان، اسفند و فروردین به لحاظ آماری معنی دار نبوده است. بیشترین روند کاهشی در فصل تابستان رخ داده است. با این وجود در تمام ماه ها نواحی غرب و بخش هایی جنوبی زاگرس شدید ترین شیب کاهشی را در طول دوره داشته است. در تمام ماه ها به خصوص فصل تابستان نواحی جنوب شرق از روند افزایشی قابل توجه برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: وزش، رطوبت ویژه، مولفه مداری و نصف النهاری باد، تحلیل روند، ایران
  • رضا خیرالدین*، فردیس سالاریان صفحات 153-176
    روند تحولات و گسترش های فضایی در محدوده حومه شهرها به خاطر جاذبه های زیست محیطی، وجود اراضی بکر طبیعی و نیز تمایلات سوداگرانه ساخت و ساز در برخی مناطق، سرعت زیادی پیدا کرده است. تحول روند مذکور، تاثیر بسزایی را بر ساختار کالبدی- فضایی شهرها وارد کرده است. سرعت و گسترش تحولات کالبدی-فضایی در این مناطق به واسطه ساختار پیچیده مناطق به حدی است که پایش و پیش بینی آنها را به روش های سنتی و مرسوم، ممکن نمی سازد و بیان روند تحولات آینده را نیز با مفروضات قبلی واقع بینانه نمی کند. پس نیاز به مدلی که همراستا با ساختار پیچیده مناطق بهبود و تکامل یافته باشد، احساس می شود. هدف این تحقیق روند تحولات فضایی- کالبدی چالوس به روش مناسبتری مانند الگوی رشد خودکار سلولی که نتایج واقع بینانه تری از سیر تکوین تحولات فضایی منطقه بدست می دهد، تحلیل و الگوسازی شود تا بستر مناسبی برای بیان رویکردهای انتظام بخشی به تحولات فضایی شهرستان فراهم نماید. خروجی های تحلیل و الگوسازی گسترش فضایی شهرستان نشان می دهد که اغلب توسعه های درونی در بخش ساحلی دریای مازندران و اراضی داخل محدوده شهری است. توسعه های بیرونی نیز در بخش جنوبی شهر و در حد فاصل کمربندی با محدوده قانونی شهر قرار دارد که می تواند اراضی کشاورزی و محیط زیست را تهدید کند. انتظام بخشی به روند مذکور که سرعت و شدت زیادی دارد، مستلزم رویکردهای راهبردی، مدیریتی، سیاست گذاری های دقیق و قانونمند است.
    کلیدواژگان: تحولات فضایی شهری، رشد خودکار سلولی، توسعه فضایی، پراکنده رویی، شهر چالوس
|
  • Saeed Bazgeer* Pages 7-32
    Crop yield estimation can be helpful for planning and implementation of policies pertaining to food procurement, distribution, pricing and import-export. Since crop yield is the culmination of many temporal plant processes and is affected by various climatic factors, parameterization of these factors and investigation of their relationship with yield are essential for crop yield modeling. In this study, the feasibility of corn yield estimation has been carried out using statistical regression models together with the analysis of correlation between corn yield during different growth stages and climatological variables for some regions in the west and south west of country. The results revealed that the difference between estimated and actual corn yield were -250 to -3577 and 16 to 1812, -160 to -3000 and 24 to 2566, -270 to -1370 and 286 to 3550, -188 to -1322 and 26 to 2130 kg/ha for Kermanshah, Kohdasht in Lorestan, Dehloran in Ilam and Dezfool in Khozestan, respectively.In Overall, the results show that maximum and minimum temperatures, wind speed at 2 meter height, sunshine hours and relative humidity have maximum correlation with corn yield in emergence of earing to silking and silking to physiological maturity (ripening) stages which had close estimated values to observed ones for different regions(correlation coefficient of 0.573 to 0.858 and standard error of 1002 to 2148 kilgram per hectare).
    Keywords: Corn, Yield estimation, Agricultural climatology, Statistical Models, Iran
  • Nader Parvin* Pages 33-55
    The aim of this study is to analyze the synoptic situation of severe storms of Zab basin. Daily data of wind speed, over the period 1364/01/01 to 1390/12/29 (9861 days) from three synoptic stations, was taken from the department of meteorology. Given the scale of temporal and spatial distribution, through threshold size of wind speed and comprehensiveness as well as calculation of the 90th percentile of the wind speed, 40 days of pervasive and severe storms were selected. Sea level pressure data on the network with a size 2.5° × 2.5° that was located on 00-80 degrees east longitude and 00-80 degrees northern latitude from the database NCEP/NCAR were extracted. A Matrix was formed in the dimensions of 864 columns in 40 rows on rows of days with stormy days on the rows and elevation data middle levels of the atmosphere, on the columns. A principal component analysis was performed on data matrix elevation and six factors were identified that about 97/4% of the Pressure elevation changes of 500hp level was explained. To identify synoptic patterns, cluster analysis integration "wards" was performed on these components. The results showed that the storms happen frequently during spring and autumn. April was the most prevalent (33%) and July and August had the lowest number of storms. Five synoptic patterns of atmospheric middle level, in the form of three major causes of severe storms in the Zab River Basin: Cut off low pattern, Shallow trough pattern of long wave and deep trough pattern of short wave. In these between, cut off low synoptic pattern of the upper atmosphere with an abundance of 47.5 percent in May and December had the highest frequency. Irregularities in the movement and position of the polar vortex caused the jet stream and storm paths meridional winds to have greater control and troughs to be driven deeper towards the low latitudes. Because of the special arrangement of relatively strong and contrasting surface synoptic, the pressure gradient and energy exchange at its maximum reached compression Isobaric lines and as a result, strong winds in the catchment area level have been created. The winds blow, almost in all identified patterns, from the west and southwest.
    Keywords: Atmospheric Circulation, Severe Storms, Principal Component, Clustering, Zab basin
  • Ali Ahmadabadi*, Amir Karam, Mohsen Pourbashi, Hir Pages 57-74
    Soil erosion in watersheds, causing problems such as the loss of agricultural land productivity and reduce soil surface layer, endangering the life of reservoirs and water utilities, loss of soil fertility, increasing flood, threatening human food security, etc. The negative effects of soil erosion, watershed management operations to improve care. According to the extent of the watershed and the lack of resources, prioritizing catchment areas due to the urgent need to implement watershed management plan is one of the solutions. Therefore, in this study the hydrological response units (HRU) were extracted in the Latyan dam basin. Hydrologic response units as a new approach can form smallest catchment study area. The need to prioritize the hydrological response of the watershed, using "Simple Additive Weighting and weighing "Analytical Network Process were performed. The results show that Most amount of erosion and Following the First Priority of Watershed's preserve is in the eastern part of the lake dam And the upstream basin with poor ranch land use, sedimentary-alluvial lithology and 26 degree of slop.
    Keywords: HRU, Prioritize of Erosion, ANP, SAW, Latyan
  • Emam Ali Asheri* Pages 75-91
    Sports tourism is one of the ways sustainable rural developments. The aim of this study was to evaluate the environment in rural areas to develop tourism Zab catchment Winter sports using GIS and multi-criteria decision-making models (MCDM) is. First, data and environmental parameters such as topographical maps of 1: 25,000, elevation data, slope, slope, land use, watershed divisions, road communication, geology, urban and rural centers were obtained from national mapping agency. Compare the test and evaluation of each layer by sports experts, natural resources and the environment was conducted. Using the software, Idrisi, normal matrix to determine the final weight of each layer and extraction was applied in the respective layers. Then, information, digital maps were prepared in the ArcGIS system and environmental parameters were classified. Overlay function operation was performed using a combination of informative layers and map geographic area with the characteristics of each unit was created. Finally, the peripheral rural areas Zab basin was assessed. The results showed that, taking into account all environmental parameters about 4% of the total land area of less than 5 Km² for development of winter sports tourism in rural areas are suitable Zab basin. Another consequence is that the areas with the greatest potential in the North West (villages of West Piranshar) and Southeast (villages of East Baneh) were identified. In addition, the proportion of secondary catchment area is 2450 Km² and the average proportion is 2450 Km².
    Keywords: Normal Capacity, Sustainable Rural Development, MCDM, ArcGIS, Zab Basin
  • Ali Asghar Abdollahi* Pages 93-116
    This study has aimed to carry out spatial analyze of comfort climate index in Kerman Province using GIS, firstly the statistics of seven required climatic factors were extracted in 10 synoptic and Climatologic stations in the province in the time period of 60 years (1951 to 2010 AD ), and based on TCI model ,essential changes were exerted on data. After processing and analyzing the data and providing the information bank, the ranks of CID and CIA were got and numeral amount, f ICT by TCI calculation software was calculated with differentiation of month of the year. Monthly TCI distribution map for each city was drawn in ARCGIS software using interpolation method (IDW).The results showed that the best months in terms of comfort for tourists are April (835), October (829), November (818), may (782), march (757), and September (756). the worst months are January (622), July(643), June(665), august(667), February (693) December (707).
    Keywords: climate comfort, tourism, Kerman province, TCI method, GIS
  • Elham Ghasemifar*, Mohammad Rezaei, Forozan Isvand Zibaei Pages 117-137
    Snow cover is an important parameter in the hydrological cycle and energy budget of the surface. The knowledge of the spatial and temporal distribution of snow cover is essential to understand the complex behavior of this parameter. This study aims to evaluate the spatio-temporal of snow cover in Iran using the 500 m 8 day MODIS snow cover product data (MOD10A2) during 2001–2015. Since the maximum of the snow cover area was observed in January 2008, we separated this area as region of snowy in Iran. Separated area categorized into five districts based on elevation. Spatial distribution of snow cover carried out in relation to slopes of 0 to 44.9 ° and 44.9 to 89.8 °. We used from Mean, standard deviation (SD) and coefficient of variation (CV) to showing temporal distribution of snow cover. Results show that, the snow cover is directly related to elevation. The highest regions have the Maximum snow cover (in regions of 4 and 5 snow cover reached to 100%). Average of 8-day snow cover in slops of 44.9 to 89.8 ° was higher than slops of 0 to 44.9 °. The maximum and minimum of snow cover were related to northern and flat slopes, respectively. The maximum values in mean, SD and CV has occurred in 8 days of 33, 9 and 41, respectively. SD Rises in the middle 8-day (from 9 to 41) and reduced in ending the 8-day. The CV is an interesting statistic to show the variability of snow cover. The maximum values of CV were observed in the Caspian lowlands region. the CV values reduced by increasing in elevation In all cases.
    Keywords: snow cover, spatio, temporal of snow cover, MODIS, Iran
  • Mehdi Dostkamyan*, Fereshteh Mohammadi Bigdeli, Navab Kohpayehi Pages 139-152
    The purpose of this study is to investigate the changes of temporal and spatial moisture advection in Irans atmosphere. To achieve this purpose, data -orientation and meridional components of the database during the 1390-1340 NCEP / NCAR related to the Oceanography Organization United States was extracted, examined and analyzed .For the calculation of features and software programming environment Mat lab, software Grads and Surfer software was used to perform graphics operations’. The largest decline occurred in summer. However, in all months, western and southern parts of zagros had the most intensive decreasing slope during the period. In all months, especially summer, south east have increasing consistency.
    Keywords: direction, special humidity orientation components, meridional wind, trend analysis, Iran
  • Reza Kheyroddin*, Fardis Salarian Pages 153-176
    In recent years, areas of cities have been change because of extreme climatic conditions and natural attractive conditions. Speeds of these changes and development are too fast that cause some speculation, because the value of land in some regions is too important to make a good decision with an update model. It is therefore appropriate to such developments Chalous physical spatial pattern of cellular automata that realistic results obtained from the evolution of regional spatial development, analysis and modeling approaches in order to be suitable for expression of the changes provide city condition. The output of the analysis and modeling of spatial development of the inner city shows that most developments in the Caspian Sea and coastal lands are within the metropolitan area. External developments in the southern part of the city and is located at the junction of the ring with the law that could threaten agricultural land and the environment. Order part of the process that has a lot of speed and intensity, strategic and management approaches and policies are strict and regulated.
    Keywords: urban spatial development, cellular automation, spatial development, sprawl, City Branch