فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 5 (پائیز و زمستان 1383 و بهار و تابستان 1384)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 5 (پائیز و زمستان 1383 و بهار و تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر آل شیخ، عباس علی محمدی، علی قربانعلی صفحه 9
    سواحل، مناطق ویژه ای هستند که با سه محیط اتمسفر، هیدروسفر و لیتوسفر زمین در تماس بوده و از مهم ترین پدیده های خطی سطح زمین هستند که از طبیعتی پویا برخوردار می باشند. مدیریت بهینه سواحل، و حفاظت از محیط زیست در جهت توسعه پایدار نیازمند استخراج خطوط ساحلی و تغییرات آن ها می باشد.این مقاله به ارزیابی علمی روش های متداول تعیین تغییرات خطوط ساحلی با استفاده از تصاویر ماهواره ای می پردازد. در این مقاله روش جدیدی برای استخراج خطوط ساحلی ارائه و آزمایش شده است که معایب روش های متداول را ندارد. آلگوریتم پیشنهادی از ترکیب دو روش آستانه گذاری بر روی هیستو گرام تصویر و نسبت بین باندها تشکیل شده است. مکان موردمطالعه این تحقیق دریاچه ارومیه می باشد. این دریاچه بیستمین دریاچه بزرگ دنیا و دومین دریاچه به لحاظ شوری است. پایش خطوط ساحلی دریاچه در فاصله زمانی سال های 1989 تا 2001 و با استفاده از تصاویر سنجنده های TM و ETM+ صورت پذیرفت. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، مساحت در یاچه 1040 کیلو متر مربع در بازه زمانی مورد نظرکاهش یافته است. در این تحقیق، ارتباط تغییرات سطحی دریاچه با اطلاعات ارتفاعی ماهواره TOPEX/POSIDON موردبررسی قرار گرفت و تغییر ارتفاع سطح آب دریاچه در فاصله زمانی موردنظر سه متر برآورد شد. به منظور ارزیابی دقت حاصل از روش پیشنهادی، نتایج با مشاهدات میدانی مطابقت داده شد. دقت خطوط ساحلی استخراج شده برابر 3/1 پیکسل (هر پیکسل معادل 30 متر) برآورد شد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، پایش خطو ط ساحلی، سنجنده های TM، ETM+ و TOPEX، POSEIDON، آستانه گذاری، نسبت بین باندها
  • قاسم عزیزی، مصطفی کریمی احمدآباد، زهرا سبک خیز صفحه 27
    این مقاله سعی دارد ضمن مطالعه روند دمای چند دهه اخیر در ایران به ارتباط این روند با افزایش گاز Co2 جو بپردازد. به همین منظور ابتدا ایستگاه هایی که دارای آمار بلند مدت (از سال 1958، به علت اینکه داده های Co2 ازاین سال در دسترس هستند) بودند انتخاب گردیده و در مرحله بعد از بین آنها، ایستگاه هایی که بیش از دو سال پی در پی فاقد آمار (به علت حساسیت مطالعه تغییر اقلیم) بودند از تحلیل کنار گذاشته شده اند، در نهایت تمام بررسی ها بر روی 12 ایستگاه انجام گرفته است. در این پژوهش برای تعیین صحت داده ها از آزمون خود همبستگی مرتبه اول و ران تست استفاده شده است. از آزمون ناپارامتریک من کندال جهت تعیین میزان، جهت و معنی داری روند استفاده گردیده. طبق نتایج پژوهش در اکثر ایستگاه های موردمطالعه (ایستگاه های سینوپتیک) روند افزایشی دما با شدت های مختلف مشاهده شده، به طوری که ایستگاه های آبادان و شاهرود بدون روند، ایستگاه های اصفهان، تبریز، کرمان از روند مثبت با شدتی ضعیف، ایستگاه های بابلسر و زنجان از روند مثبت با شدت متوسط، ایستگاه های یزد، کرمانشاه، مشهد از روند مثبت با شدت نسبتا بالا، ایستگاه های تهران و بوشهر از روند مثبت با شدت بالا و ایستگاه انزلی از روند منفی با شدت متوسط برخوردار بوده اند. و با توجه به اینکه میزان Co2 جو در این مدت روندی افزایشی داشته است به نظر می رسد روندهای مشاهده شده در ایستگاهای مذکور نیز از افزایش Co2 متاثر گردیده است.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، دی اکسید کربن، گاز های گلخانه ای، روند دما
  • عبدالرضا رحمانی فضلی صفحه 47
    در دوران جنگ سرد، حوضه دریای خزر جزء مجموعه امنیتی همه جانبه اتحاد جماهیر شوروی بود تا جایی که اتحاد شوروی حتی به قرار داد دو جانبه 1920 و 1941 منعقد بین ایران و شوروی در رابطه با نظارت، دخالت و بهره برداری از سطح و عمق، هیچ گونه توجهی به ایران نداشت. بهره برداری از نفت حوضه خزر تحت نظارت کامل شوروی بود ولی برای سه کشور اطراف دریای خزر که جزو محدوده سیاسی و امنیتی اتحاد شوروی بودند، محدوده بهره برداری با نظارت دولت مرکزی شوروی تحدید حدود شده بود. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در 1991 و پایان جنگ سرد، ماهیت قدرت در روابط بین المللی تغییر یافت ومعادلات ژئواستراتژیک جای خود را به ژئواکونومیک داد. به همین دلیل اکنون یکی از اهداف مهم قدرت های جهانی دستیابی به منابع انرژی است. ایران هم اکنون در مرکز 75 درصد از منابع انرژی جهان، بین حوضه خلیج فارس و حوضه دریای خزر قرار گرفته و این موقعیت حساس استراتژیکی و ژئوپلیتیکی امنیت ایران را با امنیت منطقه و جهان گره زده است، بنابراین قدرت های جهانی نمی توانند به راحتی ایران را نادیده گرفته و مزاحمت های امنیتی حاد برایش فراهم نمایند. در حال حاضر مهم ترین مشکل منابع نفت و گاز طبیعی حوضه دریای خزر، فقدان توافق میان پنج دولت ساحلی خزر و تدوین رژیم حقوقی آن می باشد. در این تحقیق سعی بر این است که به تشریح موقعیت ژئوپلیتیکی حوضه دریای خزر پرداخته و به این سوال پاسخ دهیم که چه رابطه ای بین ژئوپلیتیک جدید این دریا و تدوین رژیم حقوقی آن وجوددارد؟ تحولات جهان در قرن 21 به سمتی پیش می رود که مفاهیم و کاربردهای ژئواستراتژی به سرعت جای خود را به مفاهیم و کاربردهای ژئواکونومی، می دهد، بنابراین ابتدا ویژگی های ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک حوضه دریای خزر را تجزیه و تحلیل نموده و سپس رژیم حقوقی حاکم بر این دریا را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، دریای خزر، انرژی، رژیم حقوقی، امنیت ملی، ژئواستراتژی، استراتژی
  • سعدالله ولایتی، مهدی جهانی، آزاده رامش صفحه 69
    با بروز پدیده تغییر اقلیم و دخالت روز افزون بشر در اقلیم جهانی دو سانحه طبیعی خشکسالی و سیل، بخش های مختلف کره زمین را تحت تاثیر قرار می دهند. کشور ما نیز در چند سال اخیر به تناوب شاهد وقوع سیلاب ها و خشکسالی های شدید در اکثر نقاط بوده است، به ویژه آن که بروز توام این دو سانحه طبیعی یکدیگر را تقویت می کنند به گونه ای که در اثر وقوع خشکسالی های شدید، پوشش گیاهی و رطوبت خاک از بین می رود که این خود عامل تسهیل کننده جریان یافتن سیلاب های مخرب می باشد و از سوی دیگر بروز سیلاب های شدید نیز باعث از بین رفتن اراضی زراعی و شسته شدن خاک های حاصلخیز می شود که این امر اثرات خشکسالی را در این منطقه تشدید می کند. در این حوضه آبریز که از پتانسیل سیل خیزی نسبتا بالایی بر خوردار است، با اعمال یک مدیریت صحیح و جامع، علاوه برآن که اثرات وصدمات سیلاب را می توان کاهش و یا تخفیف داد می توان از سوانح طبیعی، برای افزایش پتانسیل آبی موجود در منطقه نظیر افزایش رطوبت خاک، تغذیه آبخوان های زیرزمینی و افزایش ذخیره آب دریاچه پشت سدها نیز بهره برد که لازمه این امر وجود یک مدیریت جامع و بهینه ریسک سیل در این حوضه آبریز می باشد. در این تحقیق، حوضه آبریز (کارده) که در نزدیکی شهر مشهد واقع شده است به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شد و ریسک سیلاب های جریان یافته در این حوضه با استفاده از سه نوع مدل آماری: 1) توابع توزیع احتمال، 2) مدل رگرسیونی، 3) مدل سری زمانیARIMA مدل سازی شد. طبق نتایج حاصل از آزمون مدل های بدست امده، توابع توزیع احتمال، به خوبی قادر به مدل سازی ریسک سیلاب های حوضه نبودند. مدل رگرسیونی نیز به علت این که از یک روند کلی تبعیت می نمود، جواب های قابل قبولی ارائه نمی کرد. در نهایت مدل های سری زمانیARIMA از مراتب مختلف موردآزمون قرارگرفتند که در نهایت مدل ARIMA(1،2،3) بهترین برازش آماری را ارائه کرد. طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، با استفاده ترکیبی از سه مدل آماری توابع توزیع احتمال، مدل رگرسیونی و مدل سری زمانیARIMA می توان یک مدل مناسب برای مدیریت ریسک سیلاب برای حوضه کارده بدست آورد که به صورت کاربردی و عملیاتی قابل استفاده بوده و همچنین نتایج این تحقیق برای سایر حوضه های آبریز مشابه نیز قابل بسط و استفاده است
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، سیلاب، سری زمانی، مدل سازی، حوضه آبریز کارده، خشکسالی، فرسایش خاک
  • رحمت الله منشی زاده، فرهاد خوشحال صفحه 89
    این مقاله به بررسی تاثیر توریسم در تغییر کاربری اراضی شهرستان لاهیجان درمناطق شهری وروستایی حوزه نفوذ آن پرداخته است. محلات شهری به لحاظ موقعیت مکان یابی نسبت به مناطق توریستی و یا واقع شدن درمسیرهای ارتباطی به چند گروه تقسیم شده. تاثیرات توریسم بر تغییر کاربری اراضی این مناطق براساس قیمت زمین، کیفیت و نوع کاربری اراضی و هم چنین مطالعه کمی و کیفی جمعیت ساکن، بررسی گردید. در مناطق روستایی نیز نقش پدیده ی توریسم در روند مهاجرت یا مهاجر پذیری روستاها و هم چنین تاثیر توسعه شهر و مناطق توریستی آن در حومه های روستایی بررسی شده که هر یک از این عوامل منجر به نوعی تغییر کاربری در اراضی روستایی است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، مکان یابی، توریسم، توسعه پایدار
  • حسن افراخته صفحه 107
    استان سیستان و بلوچستان در دهه اخیر خشکسالی شدیدی را تجربه کرده که اثرات مهمی در زندگی روستایی ناحیه داشته است. اثرات خشکسالی در معیشت دامداری ناحیه به دو دلیل محسوس تر بوده است: اول، آنان به مراتع طبیعی وابسته بوده اند و دوم، دولت برنامه مشخصی جهت حمایت از دامداری در مقابل خشکسالی نداشته است. دامنه های جنوب و شرق تفتان در بلوچستان از قدیم مامن مردمی بوده که معیشت آنان به بهره برداری از مراتع طبیعی وابسته بوده است. آن ها از سال 1310 زمانی که خلع سلاح عشایر صورت گرفته و فعالیت های کشاورزی آغاز شده، معیشت خود را به نیمه کوچ نشینی تغییر داده اند. تغییر نوع معیشت از کوچ نشینی به نیمه کوچ نشینی و یکجانشینی پدیده ای معمول است اما این تحول باید روندی تدریجی، درونزا و همراه با طی مرحله «جامعه پذیری» باشد در غیر این صورت ممکن است به عواقب نامطلوب بیانجامد. مطالعه تحولات معیشتی دامداران مزبور در اثر خشکسالی های اخیر هدف اصلی مقاله حاضر می باشد. مقاله ابتدا شاخص خشکسالی ناحیه را بر اساس داده های آماری مطالعه می کند آن گاه داده های جمع آوری شده (از طریق بررسی محلی و برخی منابع) با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن«تحلیل می شود. نتیجه نشان می دهد که معیشت نیمه کوچ نشینی در اثر خشکسالی اخیر به شرح زیر تحول یافته است: گروهی که دارای اراضی زراعی در»سنگان«هستند، فعالیت زراعی و تولیدات خود را تغییر داده و تعدادی دام را به صورت دامداری روستایی حفظ کرده اند زیرا دولت به روش های مختلف از کشاورزان در برابر خشکسالی حمایت کرده است. گروه کوچک دیگری معیشت خود را از نیمه کوچ نشینی به رمه گردانی تغییر داده و در ناحیه کوهستانی تفتان» شونده«ساکن شده اند. این دو گروه می توانند زندگی قبلی خود را با استفاده از بارش های اخیر و پایان دوره خشکسالی مبتنی بر بهره برداری از مراتع طبیعی از سر بگیرند. بالاخره شمار قابل توجهی از جمعیت، نوع معیشت خود را از دست داده و به مراکز شهری مهاجرت کرده اند. آن ها سرمایه یا مهارت لازم برای زندگی در نواحی شهری را ندارند و می توانند مشکلات شهری را تشدید کنند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، بلوچستان، نیمه کوچ نشینی، تغییر نوع معیشت، مشکلات شهری
  • شهریار خالدی صفحه 127
    پهنه های جنوبی و جنوب غربی قم ارتفاعات قابل ملاحظه ی تا بیش از 3000 متر را داراست که این امر خود در انتقال آب به داخل دشت های استان نقش به سزایی را ایفا می کند. میزان بارندگی در استان قم بین 100 تا 300 میلیمتر است. احداث دو سد در این استان در جلوگیری از فرسایش تاثیر چندانی نداشته است، استفاده از آبهای زیرزمینی نیز افزایش داشته و باعث شده که ترازنامه آب های زیرزمینی منفی شود. به دلیل خشکی آب و هوایی و شوری خاک، شاهد فقر پوشش گیاهی در این پهنه هستیم. بنابراین، گیاهان نمک دوست از اهمیت زیادی برخوردار می باشند. با این حال به علت توپوگرافی استان می توان شاهد 300 گونه گیاهی در این استان بود. گونه های مرغوب تر را می توان در ارتفاعات بیش از 1300 متر مشاهده کرد. با مطالعه خاک ها، هیدرولوژی و آب و هواشناسی قم به این نتیجه رسیدیم که خاک توام با آب و هوا در شرق و آب و هوا به تنهایی در غرب و جنوب غرب استان به عنوان عوامل طبیعی غالب بر پراکنش و تراکم پوشش گیاهی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، نمک دوست ها، آب و هواشناسی
|
  • Dr. Aliasghar Alesheikh, Dr. Abas Alimohammadi, Ali Ghorbamali Page 9
    Coast is a unique environment in which atmosphere, hydrosphere and lithosphere contact each other. Coastline is one of the most important linear features on the earth’s surface, which display a dynamic nature. Coastal zone, and its environmental management requires the information about coastlines and their changes. This paper examines the current methods of coastline change detection using satellite images. Based on the advantages and drawbacks of the methods, a new procedure has been developed. The proposed procedure is based on a combination of histogram thresholding and band ratio techniques. The study area of the project is Urmia Lake; the 20th largest, and the second hyper saline lake in the world. In order to assess the accuracy of the results, they have been compared with ground truth observations. The accuracy of the extracted coastline has been estimated as 1.3 pixels (pixel size=30meters). Based on this investigation, the area of the lake has been decreased approximately 1040 square kilometers from Aug-1998 to Aug-2001. This result has been verified through TOPEX/Posidon satellite information that indicates a height variation of three meters.
  • Dr. Ghasem Azizi, Dr. Mostafa Karimi Ahmadabadi, Zahra Sabokkhiz Page 27
    In this article, an attempt was made to study the Iran’s trend of temperature in recent decades, dealing with the relationship between this trend and increase in the amount of co2 in the atmosphere. First, stations with long-term data (since 1958: because data about co2 was available since 1958) were selected, then those which missed data in two successive years, were deleted from the dataset and all the study was conducted just with 12 stations. In this research, in order to determine the authenticity of the data, autocorrelation test and run test were carried out and nonparametric Mann Kendall test was performed to determine its amount, direction and significance. According to the results obtained, in the most stations under consideration (synoptic stations) the increasing of temperature with different rates was observed, for example Abadan and Shahrood were not observed trend, Esfahan, Tabriz and Kerman slight positive trend, Babolsar and Zanjan moderate positive trend, Yazd, Kermanshah and Mashhad some high deal trend, Tehran and Boushehr high trend and Anzali moderate negative trend observed. It was supposed that there is a same relationship between the trend of increasing temperature in Iran and the growth in the amount of co2 in the atmosphere.
  • Dr. Abdolreza Rahmani Fazli Page 47
    Throughout the cold war the Caspian Sea was part of the Soviet Union’s overall security zone. Moscow attached so much importance to this zone that it totally ignored its southern Caspian neighbor, Iran, when it came to dividing and using the landlocked sea’s surface and bed. The central Soviet government strictly supervised the oil exploration and decided on the share of each of the three remaining states that made up its political and security sovereignty zone. The collapse of the Soviet Union in 1991 and the end of the cold war, however,re-defined power’s sole in international relations replacing geostrategic factors with geo-economic ones. That is why the world powers have now shifted their focus on getting access to energy resources. Lying between the Persian gulf and the Caspian Sea where 75 percent of the earth’s energy resources lie Iran enjoys a sensitive strategic and geopolitical situation which has tied its security to that of the region and the rest of the world. It therefore feels relatively immune from the superpowers’ security harassment knowing that its stability cannot be threatened seriously by others. At present the main hurdle for the exploration of the Caspian oil and gas resources is the lack of consensus among the now five states rimming the disputed body of water and the absence of a legal regime. This research attempts to clarify the geo-political situation of the Caspian Sea and how its new geopolitics play a role in the establishment of a legal regime. The global developments in the 21st century are rapidly replacing the geo-strategic concepts and applications by their geo-economic counterparts prompting us to expound on the Caspian Sea region’s geo-strategic and geo-political features in the first place and then its legal regime.
  • Dr. Saadollah Velaiati, Dr. Mehdi Jahani, Azadeh Ramesh Page 69
    By occurrence of climate change phenomenon and increasing of human’ s interference on global climate, two natural disasters mamely drought and flood have effected on different parts of the earth. In the recent years, our country was alternatively witness in occurring of floods and sever droughts in most of places, specially twice occurring of these natural disasters, improve each other as because of severe droughts, vegetative coverage and humidity of soil are spoiled that is facilitation agent for flowing destructive floods. On the other hand, occuring of severe floods have destroyed agricultural lands and lynching fertile soils and has amplified the effective of drought in these places. In a watershed which has high submergible potential, with an alternative and correct management, we can reduce the effects and damages of flood and use of it for increasing of water potential in this place, for example increasing of soil moisture and discharging of aquifer and increasing of water resources of lake of dams. For succession in these actions, an alternative and optimum flood risk management in that watershed is neccessary. Kardeh watershed is located near Mashhad, and is considered as a case study. The risk of flown floods in this basin is modulated with three flowing types of statistical models: 1) probability Distribution Function, 2) Linear Regressive Model, 3) Auto Regressive Independent moving Average (ARIMA) Models. According the results of models testing, Probability Distribution Function couldn’t be able to model the floods risk in basin. Regressive Model doesn’t offer acceptable responses because it obeys from one general trend. ARIMA Time Series Models are tested in difference stages and finally, ARIMA (1,2,3) Model offer the best statistical fitness. According the conclusion from this research, by using of three statistical models, we can get a fit model for flood risk management for (Kardeh) basin, that It is usable into practical and conclusion of this research is expansible and usable for the other similar watershed basin.
  • Dr. Rahmatollah Monshizadeh, Farhad Khoshhal Page 89
    This essay is a study on effects of tourism on change of land use in urban and rural hinterland areas of Lahijan. Urban quarters are divided into different groups regarding their locationconcerning tourist regions or their being located in communication cousrses.Effects of tourism on change of land use in thes regions are investigated withrespect to land price quality and its kind of use, and also quantitative and qualitative study of its residents. In rural region, role of tourism on change of land use is studiedregariding the location of villages and popilation movement. In this respect citydevelopment and its tourist regions in rural and also the amount that regions in rural suburbs and also the amount that villages asccept or send immigrantsis of special concern.
  • Dr. Hassan Afrakhteh Page 107
    Sistan and Baluchestan province has experienced severe drought during last decade. This, in turn, has had an important impacts on rural life of the area. The impacts of drought have been more perceptible on the livelihood of area for two reasons: first, they have been dependent on natural pasture, and second, government have not had any specific program to support the livestock raising against drought. The south and eastern slops of Taftan in Baluchestan had been the home of people in the past times, whom their livelihood were based on exploitation of natural pastures. They have changed their livelihood to Semi Nomadism since 1310, when the nomads disarmed and agricultural activities started. Changing the livelihood from Nomadism to Semi Nnomadism and sedentarization is a common phenomenon, but it should be gradual and indigenous. It should embody "socialized" stage, otherwise it may result in undesirable consequents The objective of this study is to investigate the livelihood's trends and changes of mentioned group. Following this, this paper studied the drought indicator of the area based on statistical data, and then analyses the collected data (based on field study) by using "ُSpear man correlation". The result shows that; Semi Nomadism livelihood has changed as a result of drought as follows: groups that have some agricultural lands in "Sangan", have changed their agricultural activities and productions, and have maintained some livestock raising. Because the government have supported farmers against drought in some ways. Another small groups have changed their livelihood from Semi Nomadism to Transhumance, and are settled in "Shondeh" in the mountain area of Taftan. This two groups can continue their past livelihood based on exploitation of natural pasture by using recent rainfall and end of drought. Finally, the considerable number of population have lost their livelihood and have emigrated to urban centers. They did not have sufficient capital and skills for living in the urban centers and may encounter the urban problems.
  • Dr. Shahriar Khaledi Page 127
    South and South Western of Qom Areas are elevated and their altitude reach to around 3000m. Annual precipitation of these areas vary between 100 to 300 mm. Our studied areas face deficit in terms of its under groud water resources. The pastural areas cover about 771465 hectars, are mainly poor and become of overgrazing, they are over shadowed by rapid negative trend. The dominat species seen in the plains are halophyts. There are also a great variety at different plant species. Pedology, hydrobgy and climatology of Qom all are observed and it is notable that the plant covers in east of Qom are affeceted by soil and climate factors. But plants in southwest and west of areas are under influence of climatological elements.