فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 53 (تابستان 1398)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 53 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • الهام یاراحمدی، مصطفی کرمپور *، هوشنگ قائمی، محمد مرادی، بهروز نصیری صفحات 1-18
    بررسی رفتار بارش در بعد مکانی – زمانی و تعیین آستانه های تحمل مناطق مختلف جغرافیایی با توجه به پوشش گیاهی، زندگی جانوری و فعالیت های انسانی، از ضروریات هر گونه تصمیم گیری در محیط است. بدین منظور، داده های بارش 27 ایستگاه همدیدی در دوره 60 ساله از سازمان هواشناسی دریافت و پس از بررسی کیفی داده ها توزیع زمانی و مکانی میانگین، ضریب تغییرات، چولگی و توزیع احتمال تجربی 20% بیشینه و کمینه ماهانه و فصلی پاییز و زمستان، برای یک دوره 60 ساله (2010-1951)، دو دوره 30 ساله (11951-1980)،(1981-2010) و دو دوره 10 ساله (2010-2001)، (1951-1960)محاسبه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) پهنه بندی شد. بررسی ها نشان می دهد، بجز سواحل دریای کاسپین، تغییرات کمی بین الگوهای پاییز و زمستان وجود دارد. میانگین بارش از مناطق میانی سواحل جنوبی کاسپین به سوی غرب و شرق کاهش یافته است. در دیگر نواحی کشور، تغییرات مکانی و زمانی بارش در فصل پاییز بسیار زیاد و از شمال بسوی جنوب با کاهش میانگین و افزایش ضریب تغییرات و چولگی همراه است. در زمستان ضمن حفظ الگوی پاییز، میانگین بارش افزایش و ضریب تغییرات کاهش می یابد. میانگین بارش 30 ساله دوم و 10 ساله آخر زمستان، نسبت به دوره های 30 و 10 ساله اول و نیز دوره 60 ساله در اغلب ایستگاه ها کاهش داشته است که با نتایج آزمون من کندال تطابق دارد. بررسی20 درصد حد کمینه و بیشینه بارش فصلی نشان می دهد که از شدت و گستره عملکرد سامانه های بارشی فراگیر فصل زمستان در دوره 30 ساله دوم کاسته شده است. همچنین فراونی و شدت خشکسالی فصل پائیز در 30 سال دوم و 10 سال آخر بیشتر شده است. بیشترین کاهش در بخش غربی و شرقی ساحل کاسپین و در شمال غرب رخ داده است که با توجه به زمینه های فعالیت و تمرکز جمعیت، توجه ویژه مدیران را می طلبد.
    کلیدواژگان: بارش، دوره خشک و مرطوب، من-کندال، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • علی بیات *، سعید مشهدی زاده ملکی صفحات 19-32
    بخار آب قابل بارش (PWV) یکی از کمیت های مهم در هواشناسی و تغییرات اقلیم است. شیدسنج خورشیدی، سنجنده AIRS و رادیوسوندها ابزارهایی هستند که PWV را از سطح، فضا و داخل جو زمین اندازه گیری می کنند. در این مقاله از داده های PWV اندازه گیری شده با شیدسنج خورشیدی دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان، سنجنده AIRS و داده های ایستگاه های سینوپتیک شامل دما، دمای نقطه شبنم، فشار و رطوبت نسبی 29 ایستگاه سینوپتیک ایران استفاده شده است. داده های شیدسنج خورشیدی دربازه اندازه گیری دسامبر 2009 تا دسامبر 2013 و داده های سنجنده AIRS و 29 ایستگاه سینوپتیک از سپتامبر 2002 تا دسامبر 2015 می باشد. برای اعتبارسنجی داده های سنجنده AIRS از اندازه گیری های شیدسنج خورشیدی استفاده شد که همبستگی 90 بین آنها بدست آمد. میانگین PWV اندازه گیری شده با شیدسنج خورشیدی و سنجنده AIRS به ترتیب برابر 9/8 و 10/8 میلی متر است. مقدار PWV بیشترین مقدار را در سواحل دریای عمان، خلیج فارس و دریای خزر دارد و کمترین مقدار آن در داخل ایران و در بالای رشته کوهای زاگرس می باشد. میانگین همبستگی PWV و دما، دمای نقطه شبنم، فشار و رطوبت نسبی به ترتیب 73، 74، 40 - و 30 – درصد بدست آمد. نقشه همبستگی دما و PWV یک روند افزایشی با عرض جغرافیایی را نشان می دهند که به ازای افزایش هر درجه در عرض جغرافیایی 2/8 درصد همبستگی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آب قابل بارش، سنجنده AIRS، شیدسنج خورشیدی، همبستگی
  • محمد جواد وحیدی، رسول میرعباسی نجف آبادی * صفحات 33-50
    به منظور حفاظت از منابع خاک و آب باید نواحی فرسایش پذیر حوضه های آبخیز شناسایی گردند تا بتوان با برنامه ریزی در قالب طرح های حفاظت خاک یا آبخیزداری، از تخریب بیشتر اراضی جلوگیری و فرسایش را کنترل نمود. بر این اساس، تحقیق حاضر با هدف کلاس بندی و پهنه بندی نواحی حساس به فرسایش آبی در حوضه آبخیز هروی با استفاده از منحنی یول استورم انجام شده است. در این مطالعه، 10 زیرحوضه بر اساس سطوح تغذیه آبراهه ها جدا شد. تغییرات مکانی مشخصه های خاک زیرحوضه ها شامل بافت و میانگین اندازه قطر ذرات به روش قرائت کامل هیدرومتر اندازه گیری گردید و حداکثر سرعت پتانسیل خروجی زیرحوضه ها نیز بر اساس خصوصیات هر زیرحوضه محاسبه شد. سپس وضعیت فرسایش و رسوب در حوضه ها و زیرحوضه ها با استفاده از منحنی یول استورم (بر اساس میانگین اندازه قطر ذرات رسوب و سرعت پتانسیل خروجی) بررسی و به طور مقایسه ای از لحاظ فرسایش پذیری کلاس بندی شد. نهایتا نقشه پهنه بندی نواحی حساس به فرسایش آبی منطقه مورد مطالعه به دست آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که قسمت های بالادست و کناری حوضه، شامل زیرحوضه شماره 4 (94/8 درصد از اراضی)، فرسایش پذیری خیلی زیاد و زیرحوضه های شماره 1 و 9 (94/36 درصد از اراضی) فرسایش پذیری زیاد دارند. این نواحی اغلب دارای شیب زیاد و فاقد پوشش گیاهی یا دارای پوشش گیاهی ضعیف (مانند مراتع ضعیف و زراعت دیم) هستند؛ لذا ارائه راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از فرسایش بیشتر در آن ها الزامی است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، حوضه آبخیز هروی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فرسایش آبی، منحنی یول استورم
  • جمیله توکلی نیا، سعید ضرغامی *، اصغر تیموری، مجید اسکندرپور صفحات 51-74
    لزوم به کارگیری اصول و معیارهای پدافند غیرعامل در برنامه ها و طرح های شهری در چارچوب مکانیابی کاربری ها، مقاوم سازی بناها و آموزش و افزایش تاب آوری دارای اهمیت است. رعایت این اصول و معیارها موجب کاهش آسیب پذیری شهروندان و شهر نسبت به تهدیدات امنیتی و نظامی خواهد شد. لذا این پژوهش به دنبال ارزیابی آسیب شناسی فضایی از ساختار کالبدی و بافت اجتماعی منطقه شش با رویکرد پدافند غیرعامل براساس اصول و مهم ترین مبحث آن آموزش شهروندی است. از این رو این پژوهش منطقه منطقه شش کلانشهر تهران، به دلیل وجود کاربری های مهم و حساس با کارکرد منطقه ای و فرا منطقه ای به عنوان محدوده پژوهش انتخاب کرده است. جهت سنجش آسیب شناسی ساختار کالبدی از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شده است. به منظور سنجش آسیب شناسی بافت اجتماعی منطقه با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ای– فضایی، سه محله در سطح منطقه انتخاب و سپس نگارندگان با استفاده از روش تحقیق پیمایشی اقدام به جمع آوری نظرات و دیدگاه های ساکنان محلات نموده است. روش تعیین حجم جامعه نمونه براساس فرمول کوکران صورت گرفته است. نتایج پژوهش گویایی آن است که آسیب پذیری منطقه از لحاظ ساختار کالبدی متوسطه و رو به پایین قرار دارد. علاوه بر آن آسیب پذیری بافت اجتماعی منطقه نیز بالاتر از حد متوسط است. در نهایت عوامل موثر بر آسیب پذیری ساختار کالبدی و بافت اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت که براساس آن می توان بیان داشت که شاخص تراکم جمعیتی و ساختمانی به عنوان عوامل موثر بر آسیب پذیری براساس نظر کارشناسان مطرح می باشد. افزون بر آن مشخص گردید که شاخص های آموزش و آگاهی، تاب آوری در مقابل وقوع تهدیدات امنیتی – نظامی، مهارت ها و تخصص به ترتیب بر آسیب پذیری بافت اجتماعی منطقه موثر هستند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی فضایی، ساختار کالبدی، بافت اجتماعی، پدافند غیرعامل
  • محمد ظاهری ، علی مجنونی توتاخانه * صفحات 75-98
    افزایش استفاده از نیروگاه های حرارتی منجر به انتشار گازها گلخانه ای در هوا و بروز مشکلات روحی و روانی برای جوامع شده است. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری مواد آلاینده انتشار یافته از نیروگاه حرارتی سهند بناب و بررسی اثرات روحی و روانی این آلودگی بر روستاها انجام گرفته است. برای اندازه گیری مواد آلاینده، از روش GWP100 و برای اندازه گیری فشارهای روانی از پرسشنامه سنجش فشار روانی مارکهام استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش 10254 نفر بالای 15 سال سن در 7 روستای واقع در جریان گازهای گلخانه ای نیروگاه ساکن هستند. با استفاده از فرمولکوکران و به روش تصادفی ساده، 375 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. نتایج نشان داد که بیشترین مواد آلاینده انتشار یافته، CO2 و NOx است که در فصول سرد 71/4 برابر فصول گرم است. همچنین نتایج آزمون پیرسون نشان داد متغیرهای عصبی و بدخلقی 272/0p=، استرس 325/0p=، تقلیل انرژی 287/0p=، یاس و ناامیدی 142/0p=، افسردگی در زندگی 211/0p= و تغییر در الگوهای رفتاری روزمره 269/0p= دارای بیشترین اثرپذیری از آلودگی هوا بوده اند. میزان فشار روحی در روستاهای نزدیک بیش از روستاهای دور، زنان بیشتر از مردان و افراد مسن بیشتر از افراد جوان بوده است. نتایج آزمون رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر نیز نشان داد که درمجموع، آلودگی هوای ناشی از نیروگاه توانایی تبیین 42/37R2= درصد از تغییرات مربوط به فشار روحی و روانی روستائیان را دارد. در نهایت می توان گفت نیروگاه های حرارتی به تناسب نوع فعالیت، نوع سن و جنسیت روستائیان دارای اثرگذاری روحی و روانی منفی هست که بایستی در مطالعات احداث نیروگاه ها مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیروگاه حرارتی، آلودگی هوا، فشار روحی و روانی، جوامع روستایی
  • محمدرضا گودرزی *، آتیه فاتحی فر صفحات 99-118
    در عصر حاضر، با افزایش فعالیت های صنعتی و نادیده گرفته شدن مسائل زیست محیطی، اثرات تغییر اقلیم بیشتر نمایان شده و این پدیده را به عنوان یک معضل جهانی مطرح ساخته است. افزایش احتمال وقوع رخدادهای حدی اقلیمی مانند سیلاب و افزایش فرکانس و شدت آن از اثرات تغییر اقلیم است. منطقه ی شمال غرب کشور، به دلیل داشتن اقلیمی نیمه خشک و کوهستانی و درنتیجه تغییرپذیری بالای بارش، ازجمله مناطقی است که در معرض سیلاب های مخرب قرار دارد. بنابراین پهنه بندی در اثر تغییرات اقلیمی امری ضروری است. از اینرو در پژوهش حاضر به منظور بررسی خطر پذیری سیلاب حوضه آذرشهر چای در اثر تغییرات اقلیمی ابتدا با استفاده از مدل گردش عمومی CanESM2 تحت جدیدترین سناریوهای انتشار گزارش پنجم هیئت بین الدول تغییر اقلیم، بدبینانه ترین سناریو RCP8.5 انتخاب و متغیر های دما و بارش با روش آماری SDSM ریز مقیاس گردانی شده است. سپس با مدل هیدرولوژیکی SWAT رواناب روزانه، نقشه حوضه بندی و خطوط آبراهه ها حاصل شده است. نتایج ارزیابی مدل SDSM با ضریب تعیین و نش-ساتکلیف 0.95 به طور متوسط، بیانگر عملکرد خوب مدل در ریزمقاس نمایی داده های بزرگ مقیاس است. همچنین افزایش 0.23 درجه سانتی گراد دما و 4.53 درصدی بارش و دبی های حداکثر در دوره آتی 2059-2030 پیش بینی شده است. با مدل SWAT نقشه های پایه تحلیل و حوضه با تلفیق نقشه متوسط دبی حداکثر، ضریب شکل حوضه و فاصله از رودخانه که با رویکرد AHP پهنه بندی شده است. با توجه به پهنه بندی 41.55 درصد از مساحت حوضه در خطر بسیارکم وکم، 27.23 درصد خطر متوسط و 31.2 درصد در خطر زیاد و بسیار زیاد می باشد. همجنین با نقشه نهایی مشخص شد که اواسط حوضه به دلیل داشتن شرایط مستعد دارای خطر زیاد است و نیاز به انجام اقدامات مدیریتی دارد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سیلاب، پهنه بندی، آذرشهرچای، SWAT، GIS
  • عبدالحسن شیوایی*، اصغر ضرابی صفحات 119-136
    اولین قدم در زمینه ی تدوین برنامه های کارآمد و منطبق بر واقعیت ها و دست یابی به اهداف متعالی توسعه ی متوازن ، متناسب و متعادل ، شناخت و آگاهی لازم و کافی از توان ها و امکانات هر منطقه ی جغرافیایی است . از این رو شناخت وضع موجود مناطق نسبت به همدیگر ضرورتی اجتناب ناپذیر است . هدف از این پژوهش سطح بندی مناطق شهری شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد و تعیین اولویت توسعه در هر شهرستان و هر عامل است . این کار با استفاده از 84 شاخص مختلف ترکیب شده در spss به 8 عامل ؛ اشتغال و فعالیت ، مسکن ، اقتصادی – تولیدی ، حمل و نقل و ارتباطی ، خدمات شهری عمومی ، بهداشت و درمان ، کتاب و سواد و آموزشی مربوط به آمار سال 1390 ، با استفاده از دو تکنیک ؛ شاخص ترکیبی توسعه ی انسانی و موریس و ادغام نتایج آنها با تکنیک ادغامی صورت گرفته است . روش تحقیق تحلیلی – توصیفی است . جامعه ی آماری پژوهش مناطق شهری هفت شهرستان ( 16 شهر ) استان است . یافته های پژوهش حاکی از آن است که ؛ شهرستان های بویراحمد ، دنا و گچساران در رتبه های اول تا سوم توسعه یافتگی و شهرستان بهمئی در رتبه ی آخر توسعه یافتگی استان بوده است و در بررسی همه ی عامل ها به صورت جداگانه شهرستان بهمئی در شرایط محروم و رتبه ی آخر بوده و شهرستان های ؛ چرام ، کهگیلویه و باشت از نظر سطح توسعه ، محروم و اندکی بهتر از بهمئی بوده اند که لازم است شهرستان بهمئی در اولویت اول جهت برنامه ریزی توسعه قرار گیرد .
    کلیدواژگان: سطح بندی توسعه، برنامه ریزی فضایی، شاخص ترکیبی، موریس
  • اسداللهحجازی، فاطمه خدایی قشلاق *، لیلا خدایی قشلاق صفحات 137-156
    رودخانه ور کش چای با طول تقریبی 69 کیلومتر، با روند شمالی- جنوبی از رودخانه های اصلی و دائمی شهرستان تبریز است که 10 روستا با بافت فرسوده و نامقاوم در بستر آن توسعه یافته است. مطالعات میدانی گویای این مطلب است که، روستاهای حاضر، بدون شناخت قوانین حاکم بر رفتار هیدرولیکی و پیش بینی آن ، عدم رعایت حریم بستر اصلی رودخانه و با تبدیل سیلاب دشت های کناری آن، به اراضی کشاورزی و باغی گسترش پیدا کرده است. عدم شناخت و توجه به موارد مذکور و دستکاری بستر رودخانه، سبب افزایش میزان آسیب پذیری روستاها، اراضی و سایر تاسیسات انسانی از خطر وقوع سیلاب در حوضه ی آبریز ورکش چای شده است. از این رو، بررسی نواحی مستعد وقوع سیلاب و تهیه ی نقشه ی پهنه ی سیل گیر، در این منطقه ضرورت دارد. در پژوهش حاضر، سطوح سیل گیر در دوره های بازگشت 25 و 50 ساله، در طول رودخانه اصلی تعیین گردید. در همین راستا، به منظور شبیه سازی ژئومتری زمین، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و مدل HEC_RASو الحاقیه ی HEC_GEO_RAS مورد استفاده قرار گرفت و نقشه های پلان رودخانه، سواحل چپ و راست رودخانه و سرعت جریان آن به دست آمد و روستاهایی که در معرض وقوع سیلاب با دوره های بازگشت مذکور قرار دارند ، شناسایی و سپس رفتار هیدرولیکی رودخانه شبیه سازی گردید. بر طبق نتایج حاصل، 100 کیلومتر از مساحت کل حوضه ی آبریز تحت تاثیر سیلاب هایی با دوره بازگشت 50 سال و 63 کیلومتر از آن، تحت تاثیر سیلاب هایی با دوره بازگشت 25 ساله قرار دارد. در نهایت، راهکارهای کاهش خسارات ناشی از وقوع سیلاب در امتداد رودخانه اصلی، معرفی گردید.
    کلیدواژگان: رودخانه ی ورکش چای، پهنه بندی سیلاب، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل -HEC-RAS، الحاقیه ی HEC-GEO-RAS
  • شادیه حیدری تاشه کبود، یونس خوشخو * صفحات 157-176
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق گیاه مرجع در مقیاس های زمانی فصلی و سالانه در چند ایستگاه منتخب در غرب ایران است. برای این منظور چهار ایستگاه سینوپتیک سنندج، سقز، خرم آباد و کرمانشاه که واجد آمار کافی در یک دوره طولانی مدت بودند انتخاب شدند و اثر تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق مرجع این ایستگاه ها تحت دو سناریوی انتشار RCP2.6 و RCP8.5 و در سه دوره زمانی آتی 2040-2011، 2070-2041 و 2100-2071 در مقایسه با دوره پایه 1999-1970 مورد بررسی قرار گرفت. جهت برآورد تبخیر و تعرق مرجع از روش فائو- پنمن- مانتیث و برای شبیه سازی شرایط اقلیمی آینده تحت سناریوهای اقلیمی از مدل گردش عمومی جو CanESM2 و برای ریزمقیاس نمایی داده های این مدل از روش SDSM استفاده شد. نتایج نشان داد که در تمامی دوره های آتی و تحت تمامی سناریوها و برای کل ایستگاه ها، میانگین تبخیر و تعرق مرجع در مقیاس های سالانه و برای فصول پاییز و زمستان در مقایسه با دوره پایه افزایش معنی داری در سطح 01/0 خواهد داشت. برای فصل بهار، تنها تغییر معنی دار در میانگین تبخیر و تعرق مرجع دوره های آتی در مقایسه با دوره پایه در کل منطقه مورد مطالعه، وجود یک افزایش معنی دار در سطح 01/0 در دوره 2100-2071 تحت سناریوی RCP8.5 و برای فصل تابستان نیز این افزایش معنی دار برای کل منطقه در دو دوره 2070-2041 و 2100-2071 تحت سناریوی RCP8.5 خواهد بود. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که بیشترین نرخ افزایشی تبخیر و تعرق مرجع دوره های آتی در مقایسه با دوره پایه در تمامی مقیاس های فصلی و سالانه و در کل منطقه تحت سناریوی RCP8.5 و در دوره 2100-2071 رخ خواهد داد. مقایسه نرخ تغییرات تبخیر و تعرق مرجع بین مقیاس های مختلف فصلی و سالانه نیز نشان داد که نرخ افزایش تبخیر و تعرق مرجع در غرب ایران در فصول پاییز و زمستان بسیار چشمگیرتر از سایر مقیاس های زمانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق مرجع، تغییر اقلیم، مدل های گردش عمومی جو، مدل SDSM، غرب ایران
  • بتول زینالی *، سیما خلیلی، سعیده عینی صفحات 177-194
    هدف پژوهش حاضر، پهنه بندی اقلیمی مخاطرات جوی در شمال غرب ایران می باشد. برای این منظور از داده های سازمان هواشناسی کشور شامل دمای متوسط، دمای حداقل، دمای حداکثر و بارش در مقیاس روزانه و ماهانه برای تعداد سیزده ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در محدوده سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل برای یک دوره ی 26 ساله (2015-1990) استفاده شد. در این تحقیق تعداد ده مخاطره جوی مهم مورد بررسی قرار گرفت. سپس نقشه های فراوانی وقوع به تفکیک برای هر یک از مخاطرات با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) تهیه شد. یافته های تحقیق نشان داد که در شمال غرب بخش های شرق و جنوب شرق، مرکز و غرب آن از جهت فراوانی وقوع جزء پرمخاطره ترین مناطق هستند. در عین حال بخش های شمال شرق از کمترین میزان خطرخیزی برخوردارند. کولاک و توفان گرد و غبار از مهم ترین مخاطرات جوی شمال غرب بود. بالاترین فراوانی مخاطره در منطقه ی شمال غرب پدیده ی کولاک با مجموع 4148 بار مخاطره در طی دوره ی مورد مطالعه است. بیشترین فراوانی کولاک در ایستگاه اهر با مجموع 514 بار مخاطره مشاهده گردید. دومین مخاطره در شمال غرب پدیده ی گرد و غبار با مجموع 1948 بار مخاطره است. بیشترین فراوانی آن در ایستگاه مراغه با مجموع 410 بار مخاطره مشاهده می گردد. سومین مخاطره در شمال غرب پدیده ی توفان تندری با مجموع 1773 بار مخاطره بوده است. ششمین مخاطره پدیده ی یخبندان با میانگین 1315 بار مخاطره است. بیشترین فراوانی یخبندان در ایستگاه خلخال با مجموع 144 بار مخاطره شد. هفتمین مخاطره صورت گرفته در شمال غرب پدیده ی تگرگ با مجموع 341 بار مخاطره است. بیشترین فراوانی تگرگ در ایستگاه مراغه با مجموع 56 بار مخاطره گردید. هشتمین مخاطره پدیده ی مه با مجموع 333 بار بوده است. بیشترین فراوانی مه در ایستگاه اهر با مجموع 135 بار مخاطره می باشد. نهمین مخاطره صورت گرفته در شمال غرب پدیده ی خشکسالی با مجموع 168 بار مخاطره است. بیشترین فراوانی خشکسالی در ایستگاه های ارومیه و اردبیل هر دو با مجموع 16 بار مخاطره مشاهده گردید. دهمین و کمترین مخاطره مشاهده شده در شمال غرب پدیده ی بارش حدی با مجموع 149 بار مخاطره می باشد. بیشترین بارش حدی در ایستگاه پارس آباد با مجموع 19 بار مخاطره مشاهده گردید. کمترین فراوانی بارش حدی در ایستگاه های ماکو، خلخال هر دو با مجموع 4 بار مخاطره بوده است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، شمالغرب، مخاطرات جوی، ARCGIS
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، هادی امامی صفحات 195-216
    حرارت سطح زمین شاخص مهمی در مطالعه مدل های تعادل انرژی در سطح زمین در مقیاس منطقه ای و جهانی است. با توجه به محدودیت ایستگاه های هواشناسی، سنجش از دور می تواند جایگزین مناسب برای برآورد حرارت سطح زمین باشد. هدف اصلی از این تحقیق پایش دمای سطح زمین و رابطه ای آن با کاربری اراضی می باشد که با استفاده از تصاویر ماهواره ای پایش شده است. به همین منظور ابتدا تصاویر مربوطه اخذ شد و پیش پردازش های لازم بر روی هرکدام اعمال شد. سپس نسبت به مدل سازی و طبقه بندی تصاویر اقدام شد. ابتدا به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی، نقشه طبقه بندی شده کاربری اراضی برای هردوسال با استفاده از روش شیءگرا استخراج شد و سپس به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی نقشه تغییرات کاربری اراضی در یک بازه زمانی18 ساله(2000-2017) استخراج شد. درنهایت به منظور پایش دمای سطح زمین نقشه دمای سطحی شهرستان اردبیل استخراج شد. نتایج نشان داد که رابطه قوی بین کاربری اراضی و دمای سطحی وجود دارد. به این صورت که کاربری همچون کاربری شهری، دارای دمائی حدود 41 درجه سانتیگراد(2017) می باشد که به دلیل جاذب حرارت بودن عوارض شهری دارای دمای بیشتری نیز می باشد. این درحالی است که کاربری مناطق آبی به دلیل جذب کمتر حرارت دارای دمای 34 درجه سانتیگراد(2017) می باشد . این موضوع نقش کاربری های مختلف را در تعیین دمای سطحی نشان می دهد. همچنین در این پژوهش رابطه دمای سطحی با پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نواحی همچون خاک و شهری که دارای پوشش گیاهی کمتری نسبت به نواحی همچون کشاورزی و مرتع می باشند، دارای دمای بیشتری نیز می باشند. زیرا پوشش گیاهی همواره به صورت مانع برای ورود حرارت بوده است و رابطه معکوس با حرارت سطحی دارد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، کاربری اراضی، طبقه بندی، تصاویر لندست، تغییرات کاربری
  • طاهر صفرراد *، مهران منصوری نیا، هیرش انتظامی صفحات 217-232
    رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی یکی از عوامل اصلی تغییر در کاربری های شهری است، متعاقب این پدیده تغییر مولفه های بیلان تابش در آن منطقه مورد انتظار خواهد بود. پژوهش پیش رو، سعی دارد با محاسبه تابش خالص و واکاوی آن با کاربری های مختلف شهری، به توصیف و تحلیل نقش کاربری های شهری در بیلان تابش بپردازد. بدین منظور از تصویر ماهواره ی لندست 8 در سال 2016 کمک گرفته شد. ویژگی های شار تابش شامل، شار تابش خالص (RN)، آلبیدو سطح زمین (α)، طول موج بلند ورودی (↓RL)، طول موج کوتاه ورودی (↓RS)، تابش طول موج بلند خروجی (↑RL) و درجه حرارت سطح زمین با بهره گیری از الگوریتم سبال محاسبه شدند. مقادیر این مولفه ها در کاربری های مختلف (مسکونی فشرده، مسکونی پراکنده، فضای سبز و زمین های بایر) از طریق آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آنوآ) و آزمون تعقیبی توکی تحلیل و بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که کاربری های انتخاب شده دارای تفاوت معنادار در مقدار شار تابش هستند چنانچه زمین های بایر حدود 6 درجه از زمین های مسکونی و ساخته شده گرم تر هستند و زمین های مسکونی نیز حدود 5/1 درجه گرم تر از فضای سبز هستند، نتایج پژوهش نشان داد، تفاوت های یاد شده بخاطر تغییر در مقادیر انرژی خروجی (α و↑RL) ایجاد شده اند و هرگونه تغییر کاربری در طول زمان نهایتا منجر به تغییر بیلان تابش و درجه حرارت آن مکان ها خواهد شد که این افزایش دما، متفاوت از افزایش دمای ناشی از گرمایش جهانی است.
    کلیدواژگان: بیلان تابش، تابش خالص، کاربری شهری، الگوریتم سبال، کرمانشاه
  • جواد سدیدی *، سید حسن حسینی ساجدی، هانی رضاییان صفحات 233-250
    یکی از مسائلی که در مدیریت بحران اهمیت دارد، چهار چوب زمانی در ارتباط با حوادث است. در چنین مواردی لحظه ای بودن دارای جایگاه قابل توجهی است و وب سرویس مسیریابی لحظه ای به عنوان ابزاری مهم در مدیریت زمان، نقش بسزایی در جهت بهبود عملیات امدادرسانی دارد. در پژوهش حاضر، سامانه WebGIS، متن باز تحت مرورگر، جهت مسیریابی بهینه اکیپ های امدادرسانی در شرایط بحرانی در منطقه 11 تهران طراحی گردیده است. در سامانه مذکور جهت وزن دهی معیارها از مدل ANP به جهت در نظر گرفتن روابط درونی معیارها، استفاده شده است و از آن جایی که در این پژوهش، هدف یافتن بهترین مسیر بین دو گره مد نظر با وزن های غیر منفی بر اساس معیار اصلی فاصله هست، الگوریتم Dijkstra نیز، به عنوان الگوریتم مسیریابی استفاده شده است. جهت طراحی این سامانه از زبان ها، فرمت ها، کتابخانه ها و نرم افزارهای متن باز همچون HTML، CSS، JavaScript، AJAX، GeoJSON، PHP، OpenLayer، PostGIS استفاده شده است و از مشخصه های اصلی آن می توان به قابلیت اعمال وزن ها به صورت آنلاین، انسداد هر قطعه از مسیر و مسیریابی مجدد بدون حضور معبر مسدود شده، اجرای پردازش ها در سمت سرور و کاهش حجم عملیاتی در سمت کاربر به منظور افزایش سرعت پردازش ها، تحت مرورگر بودن، عدم نیاز به نصب هر گونه نرم افزار و امکان استفاده از آن در هرنوع سیستم عامل اشاره کرد. برحسب نتایج به دست آمده، معیار طول مسیر و حجم ترافیک اصلی ترین نقش را در تشکیل تابع هدف (هزینه سفر) دارند و از این رو مسیری به عنوان مسیر بهینه انتخاب خواهد شدکه عامل فاصله تا مقصد و حجم ترافیک در آن کمینه باشد. بسته به شدت تغییر حجم ترافیک مسیر بهینه استخراج شده متفاوت خواهد بود، بنابراین در این سامانه قابلیت اعمال وزن ها به صورت آنلاین به منظور مسیریابی لحظه ای در جهت کاهش تلفات فراهم شده است.
    کلیدواژگان: مسیریابی، مدیریت بحران، Dijkstra، WebGIS
  • سعید جوی زاده *، زهرا حجازی زاده صفحات 251-277
    خشکسالی یکی از وقایع محیطی و بخش جدایی ناپذیر نوسانات اقلیمی است. این پدیده از ویژگی های اصلی و تکرار شونده ی اقلیم های مختلف به شمار می رود. آگاهی از رفتار مکانی- زمانی بارش در برنامه ریزی های محیطی سرزمین موثر است. روش های آمار فضایی امکاناتی را فراهم می سازد که با استفاده از آنها، الگوهای فضایی متغیرهای تصادفی مانند بارش را تحلیل کرد. در این پژوهش با استفاده از داده های بارندگی 84 ایستگاه منتخب سینوپتیک در بازه زمانی 30 ساله (1985 تا 2014) در ایران، به بررسی و تحلیل فضایی خشکسالی پرداخته شده است. ابتدا با استفاده از مقادیر SPI (مقیاسهای زمانی 3 ، 6، 12، 24 و 48 ماهه)، دوره های خشکسالی و ترسالی منطقه شناسایی شدند و با استفاده از افزونه Geostatistic Analyst اقدام به پهنه بندی خشکسالی با روش های درونیابی شد. به منظور تبیین الگوی حاکم بر خشکسالی در ایران از آماره موران استفاده شد. نتایج شاخص موران در مورد خشکسالی نشان داد که مقادیر مربوط به سال های مختلف در طول دوره آماری دارای ضریب مثبت و نزدیک به یک می باشند که نشان دهنده ی این است که داده های شاخص خشکسالی SPI دارای خودهمبستگی فضایی و دارای الگوی خوشه ایمی باشد. همچنین نتایج حاصل از مقادیر امتیاز استاندارد Z و مقدار P-Value، خوشه ایبودن توزیع فضایی خشکسالی را مورد تائید قرارداد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، آمار فضایی، آماره موران، پهنه بندی، ایران
|
  • Elham Yarahmadi , Mostafa Karampoor *, Hooshang Ghaemi , Mohammad Moradi , Behrouz Nasiri Pages 1-18
    Investigating of rainfall behavior in the spatial-temporal dimension and determining the tolerance thresholds of different geographical areas with respect to vegetation, animal life and human activities, is essential for any decision in the environment. Therefore, precipitation data of 27 stations were received from the Meteorological Organization during the 60-year period and After the data were evaluated qualitatively, The distribution of temporal and spatial mean, coefficient of variation, skewness and probability distribution of 20% maximum and minimum monthly and seasonal autumn and winter, for a period of 60 years (1951-2010), two 30-year periods (1980-1951), (1981- 2010) and two 10-year periods (2010-2001), (1951-1960) were calculated and were zoned using GIS. Studies show, except on the shores of the Caspian Sea, there is little change between autumn and winter patterns. The average rainfall of the southern shores of the Caspian Sea has decreased to the west and east. in other areas of the country, the spatial and temporal variations of rainfall in the autumn are very highand from the north to the south, the mean decreases and the coefficient of variation and skewness increase. In winter, maintaining the pattern of autumn, the average precipitation increases and the coefficient of variation decreases. The average precipitation of 30 years and 10 years of the second winter season, compared to the first 30 years and 10 years, and also the 60 year period, has decreased in most stations, which is consistent with the results of the Mannkundal test. Analysis and review of the 20% minimum and maximum seasonal rainfall show that the intensity and range of performance of winter precipitation systems in the second 30 years have decreased. Also, the frequency and severity of drought in the autumn season have increased in the second 30 years and in the last 10 years. The highest decline occurred in the western and eastern parts of the Caspian coast and in the northwest, which requires special attention to managers in light of the areas of activity and concentration of the population.
    Keywords: Precipitation, dry, wet seasons, Mann-Kendall, GIS
  • Ali Bayat Dr *, Saeed Mashhadizadeh Maleki Pages 19-32
    Precipitable Water Vapor (PWV) is one of the most important quantities in meteorology and climate studies. PWV in Earth's atmosphere can be measured by Sun-photometer, the Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), and radiosonde from surface, atmosphere and space-based systems, respectively. In this paper, we use PWV measured by Sun-photometer located in Institute for Advanced Studies in Basic Sciences (IASBS), AIRS and 29 Iranian synoptic stations data include temperature, dew-point temperature, pressure and relative humidity. For validation of AIRS data, the correlation coefficient between AIRS and Sun-photometer data calculated. The correlation is 90%. Average of PWV measured with sun-photometer and AIRS are 9.8 and 10.8 mm, respectively. Pearson's correlation coefficients between PWV of AIRS data set and temperature, dew-point temperature, pressure and relative humidity for synoptic stations are calculated. Correlation between PWV and temperature, dew-point temperature, pressure, and humidity are 73%, 74%, -40% and -30%, respectively. PWV and temperature correlation coefficient map shows a positive trend between latitude and correlation coefficient. Rising a degree in latitude lead to increasing 2.8 percent in the correlation coefficient.
    Keywords: Precipitable water vapor, AIRS, Correlation coefficient, temperature, Sun-photometer
  • Mohammad Javad Vahidi Dr, Rasoul Mirabbasi Dr * Pages 33-50
    In order to protect soil and water resources should be identified erodible areas of watersheds, to be able to prevent land degradation and to control erosion in the form of soil conservation planning or watershed management. Therefore, the present study aimed to classification and delineation of susceptible areas to water erosion in the Hervi watershed using Hjulstrom curve, has been conducted. Increasing of accuracy, speed and facility of spatial achievement, using GIS technology, are advantages of the present study. In this study, were separated 10 sub-watersheds based on the feeding levels of streams. Spatial variability of soil properties in sub-watersheds, such as texture and the mean diameter size of the particles using hydrometer method were measured; also the maximum potential velocity of outlet in sub-watersheds based on the characteristics of each sub-watershed were calculated. Then, status of erosion and sediment in watersheds and sub-watersheds was studied using Hjulstrom curve (based on the mean diameter size of sediment particles and the maximum potential velocity of outlet), and was comparatively classified in term of erodibility. Finally, delineation map of susceptible regions to water erosion in the study area were obtained. The results revealed that the upstream and side areas of the watershed including: Sub-watershed No.4 (8.94% of the land), has very high erodibility, and Sub-watersheds No.1 and No.9 (36.94% of the land) have high erodibility. These areas are steep and often devoid of vegetation or have poor vegetation (such as poor pastures and rain-fed farming); so, it is necessary a proper strategy to prevent further erosion.
    Keywords: Delineation, Geographical Information System, Hervi Watershed, Hjulstrom curve, Water erosion
  • Saeed Zarghami *, Asghar Teymori, Jamile Tavakoliniya Pages 51-74
    Using the passive defense principles in urban plans and projects is important in the context of land use planning, reinforced concrete, citizen education, and increasing urban resiliency. Observing and adhering to these principles will reduce the vulnerability of the city and citizens to security and military threats. Therefore, this study aims at evaluating the spatial pathology of the physical and social structure of the 6th urban district of Tehran municipality with emphasis on passive defense approach principles particularly citizenship education principle. Therefore, this research has selected the 6th urban district of Tehran municipality, due to its important and sensitive land uses with regional and trans-regional functions as a research area. In this study, the AHP model was used to assess the physical structure pathology. In order to evaluate the social structure damages of the area, three neighborhoods were selected in the region using cluster-spatial sampling. Then, using the survey method, the authors sought to collect the views of the inhabitants. In order to determine the sample size, the Cochran's formula was used. The results of this study indicate that the vulnerability of the region in terms of the physical structure is moderate and downward. Additionally, the social vulnerability of the area is also above average. Finally, the factors influencing the vulnerability of physical and social structure were investigated. Accordingly, it can be concluded that the indicators of population and construction density are the most important factors affecting vulnerability from experts' viewpoint. In addition, it was revealed that education and awareness, resiliency against security-military threats, skill and expertise, respectively, are the effective indicators of the vulnerability of the social structure of the area.
    Keywords: pathologic, physical structure, social structure, passive defense, 6th urban district, Tehran
  • Mohammad Zaheri Dr , Ali Majnouni, Toutakhane * Pages 75-98
    The increased use of thermal power plants has led to the spread of greenhouse gases in the air and has caused psychological problems for humans. Accordingly, the present study was conducted to measure the pollutants released by Sahand Bonab thermal power plant and to investigate the effects of this pollution on the psychological and psychological pressure of rural residents. The GWP100 method was used to measure the pollutants of the power plant and to measure the mental and emotional pressures of the citizens, a questionnaire was used to assess the psychological stress of Markham. The statistical population of this study is 10254 people over 15 years of age in 7 villages located in the greenhouse of the power plant. Using formulas and simple random sampling, 375 subjects were selected as sample size. The results showed that the most pollutants released are CO2 and NOx, which is 4.17 times the warm seasons in the seasons. Also, analysis of the results by using a Pearson test showed that six variables including neurological and disturbing variables p= 0.272, stress and psychological stress p= 0.325, feeling of energy decrease, p= 0.287, feeling of despair and disappointment in life p = 0.142, feeling Depression in life of p= 0.211 and change in behavior patterns in everyday life p= 0.269 had the most effect on air pollution. Also, mental and psychological stress in nearby villages was higher than in remote villages, more women than young men than older men and elderly people. The results of multivariate regression and path analysis showed that in general, the air pollution caused by the power plant has the ability to explain R2 = 37.42 percent of the changes related to the psychological and psychological pressure of the villagers. Finally, it can be said that thermal power plants have negative mental and psychological effects according to type of activity, type of age and gender of the villagers, which should be considered in the studies of the construction of power plants.
    Keywords: Greenhouse gases, thermal power plant, air pollution, psychological stress, rural communities, Bonab
  • Mohammadreza Goodarzi *, Atiyeh Fatehifar Pages 99-118
    In the present time, with the increase of industrial activities and the neglected environmental issues, the effects of climate change have become more evident and poses this phenomenon as a global difficult. Increasing the probability of occurrence of extreme climatic events such as flood and increasing the frequency and intensity of the effects of climate change. The northwest of the country is one of the most vulnerable areas of the country due to its semi-arid and mountainous climates and high rainfall variability. Therefore, zoning due to climate change is essential. Therefore, in this study, in order to investigate the risk of flood in the Azarshahr basin, due to climate change, using the CanESM2 general circulation model under RCP8.5 scenarios negativity according to the assessment report fifth IPCC, rainfall and temperature variables were down scaling by Statistical down scaling model (SDSM). Then,with hydrological model SWAT the daily runoff, the basin map and the lines of the canals are achieved. The results of the evaluation of the SDSM model with a coefficient of determination and Nash-Sutcliff 0.95 on average represent the good performance of the model in the down scaling of large scale data. The results show an increase of 0.23 ° C and 4.53% rainfall and maximum discharge. The basin is zoned with the combination of the maximum mean discharge map, the coefficient and distance from the river with the AHP approach. Due to the zoning they are 41.55% of the area of the basin, at very low and low risk, 27.23% at average risk and 31.2% at high and very high risk. Also, with the final map, it became clear that the mid-basin had a high risk due to its prerequisite conditions and that it needed to carry out managerial actions.
    Keywords: Climate Change, Flood, Zoning, Azarshahr basin, SWAT, GIS
  • Abdall hassan Shivaey *, Asghar Zaraby Dr Pages 119-136
    The first step in designing effective programs that are consistent with realities and attaining transcending goals is to develop balanced, proportionate and balanced knowledge and knowledge of the capacities and capacities of each geographic region. Hence, the recognition of the status quo of the regions is inevitable. The purpose of this research is to measure the urban areas of Kohgiluyeh and Boyerahmad provinces and determine the priority of development in each city and each factor. This work was carried out using 84 different combinations of spss components into 8 factors: employment and activity, housing, economic - production, transportation and communication, public utilities, health care, books and literacy and education related to the statistics of 2011 , Using two techniques: a combination of Human Development and Mauritius, and integrating their results into a merger technique. The research method is analytical-descriptive. The statistical population of the research is urban areas of seven provinces (16 cities) of the province. The findings of the research indicate that Boyerahmad, Dena and Gachsaran cities were developed in the first to third grades and the Bahmei city was at the last rank of development of the province, and in the study of all factors individually, Was deprived of the last rank, and the counties of Saram, Kohgiluyeh and Basht were deprived of the level of development and were slightly better than Bahmei, which is why the Bahmei city should be placed in the first priority for development planning.
  • Asdollah Hejazi, Fatemeh Khodaie geshlag *, Leila Khodaie geshlag Pages 137-156
    Varkesh-Chai River with approximately 69 kilometer and north-south trend, in one of the main and permanent rivers of Tabriz city, That 10 villages with worn out texture have established in its main bed. Field studies show that, villages’development has been without knowing the rules governing hydraulic behavior, prediction of river hydrological behavior, and no respecting the main bed of river, it has been conserved to the agricultural land or garden. Lack of knowledge and attention to the above-mentioned cases and river bed manipulation has increased the vulnerability of villages, agricultural land or other human facilities of the flood risk in the catchment area. Therefore, it is necessary to study the areas potential to the flood occurrence and to prepare floodplain maps in district. In present study, flood levels were determined along the main river, during the return periods of 25 and 50 years. For this purpose, geography information systems (GIS) and HEC_RAS model and HEC_GEO_RASextension were usedto simulate earth geometry, river plans, left and right rivers shores, and flow rate obtained then, the villages exposed to flood with these return peaks were identified and then, hydraulic behavior of the river was simulated. Finally, solution to reduce the damages caused by flood along the main river were identified.
    Keywords: Varkesh-chai drainage basin, Geographic Information Systems, HEC-RAS Model, HEC-GEO-RAS Extension
  • Shadieh Heydari Tasheh Kaboud, Yoones Khoshkhoo * Pages 157-176
    The aim of this research is the study of the climate change impacts on the seasonal and annual reference evapotranspiration time scales in some selected stations located in the West of Iran. To this purpose, four stations including Sanandaj, Saghez, Khorramabad and Kermanshah synoptic stations with enough long-term data were selected and the climate change impact on the reference evapotranspiration of these stations under two RCP2.6 and RCP8.5 scenarios in three future time periods including 2011-2040, 2041-2070 and 2071-2100 in comparison with the 1970-1999 base period was studied. The FAO-Penman-Montieth method was applied to calculating reference evapotranspiration and the CanESM2 general circulation model and SDSM downscaling method were used to simulating future climate conditions under the climatic scenarios. The results showed that the mean reference evapotranspiration in the annual and autumn and winter time scales in comparison to the base period will significantly increase for all of the studied stations under all of the scenarios and periods at the 0.01 confidence level. For spring season, the only significant change of the future period mean reference evapotranspiration compared to the base period in the all of the studied area will be a significant increase at the 0.01 confidence level in the 2071-2100 period under the RCP8.5 scenario and for the summer season, this significant increasing rate will occur in the 2041-2070 and 2071-2100 periods under the RCP8.5 scenario. The overall results of this research showed that the highest increasing rate of the future periods in comparison with the base period for all of the seasonal and annual time periods and for all of the studied area will under RCP8.5 scenario and in the 2071-2100 time periods. by comparing the reference evapotranspiration change rates between the different seasonal and annual scales, the results showed that the increasing rate of the mean reference evapotranspiration at the West of Iran will be very remarkably in the autumn and winter seasons compared to the other time scales.
    Keywords: reference evapotranspiration, climate change, general atmospheric circulation model, SDSM model, West of Iran
  • Batool Zeinali Dr *, Sima Khalili , Saideh Eiyni Pages 177-194
    The aim of current research is atmospheric hazards climate zoning in Iran Northwest. So meteorological organization data were used in cases such as mean temperature , minimum temperature , maximum temperature, precipitation in monthly and daily scale for 13 synoptic stations in range of East Azerbaijan province, West Azerbaijan province) and Ardebil province during 26 years. (1990-2015) in this research , it was investigated 10 main atmospheric hazards such as famine or drought , hailstone,, heavy snow , thunder storm, severe precipitation, margin precipitation , blizzard , fogging , dust storm in range of Northwest bound. Then happening frequency maps were prepared with separating form for hazards by using Geographic information system. (GIS) Also spatial zoning maps were prepared for every class. Finally by combining all of hazards investigation; it was prepared Northwest region atmospheric hazards extensive map. Results show that, East, Southeast, center and West parts in Northwest region are located among most hazard zones based on happening frequency. But Northeast parts and zones have the least hazards. Also results express that blizzard and dust storm are main atmospheric hazards at Northwest regionThe highest hazard frequency in Northwest region relate to blizzard with 4148 hazards during 1990-2015 study period. The highest blizzard frequency in Ahar station is observed with 514 hazards. The second hazard in Northwest relate to dust phenomenon with 1948 cases. The highest frequency of mentioned case was observed in Maragheh station with 410 hazards. The third case in Northwest relate to thunder storm phenomenon with 1773 hazards. The sixth case relate to icing phenomenon with 1315 hazards meaning. The highest icing frequency is observed in Khalkhal station with 144 hazards. The seventh case relate to hailstone phenomenon at Northwest with 341 hazards. The highest of hailstone frequency is observed in Maragheh station with 56 hazards. The eighth case relate to fogging phenomenon with 333 hazards. The highest of fogging is observe in Ahar station with 135 hazards. The ninth case relate to famine or drought phenomenon at Northwest with 168 hazards. The highest of famine or drought frequency is observed in Urmia and Ardebil stations with 16 hazards totally. The highest margin precipitation is observed in Parsabad station with 19 hazards. The lowest frequency of margin precipitation relate to Makou and Khalkhal stations with 4 hazards totally.
    Keywords: Climate zoning, Northwest, Atmospheric hazards, ARCGIS
  • Sayyad Asghari Dr *, Hadi Emami Pages 195-216
    Earth surface temperature is an important indicator in the study of energy equilibrium models at the ground level on a regional and global scale. Due to the limitation of meteorological stations, remote sensing can be an appropriate alternative to the Earth's surface temperature. The main objective of this study is to monitor the surface temperature and its relationship with land use, which is monitored using satellite imagery. For this purpose, the images were first obtained and the necessary pre-processing was applied to each one. Then it was compared to modeling and classification of images. Firstly, in order to investigate the changes in user-orientation, a user-defined classification map for each object was extracted using the object-oriented method. Then, to investigate the land use change, a map of user-landing changes map was extracted in an 18-year time period (2000-2017). Finally, in order to monitor the surface temperature, the surface temperature map of Ardebil was extracted. The results showed that there is a strong relationship between land use and surface temperature. As a user, urban users have a temperature of about 41 ° C (2017), which is also due to heat-absorbing urban temperatures. This is despite the fact that the use of hydrocarbons is due to a lower heat absorption of 34 ° C (2017). This shows the role of different uses in determining surface temperatures. Also, the relationship between surface temperature and vegetation cover was investigated in this study. The results showed that areas such as soil and urban areas with a lower coverage than areas such as agriculture and pasture, have a higher temperature. Because the coating is always an obstacle to the entry of heat, it has an inverse relationship with superficial heat.
    Keywords: Land surface temperature, land use, classification, Landsat images, changes Detection
  • Taher Safarrad *, Mehran Mansourinia , Hersh Entezami Pages 217-232
    Population growth and urbanization development are the main triggering factors of changes in urban land uses. These, in turn, result in changes in the components of radiation balance. The present study tries to analyze the role of urban land uses in radiation balance by calculating net radiation and its analysis. For this purpose, the Landsat 8 satellite image of 2016 was used. Characteristics of radiation flux including net radiation flux (RN), ground surface albedo (α), incoming longwave radiation (RL↓), incoming shortwave radiation (RS↓), outgoing longwave radiation (RL↑), and ground surface temperature were computed using Sebal algorithm.The values ​​of these components in different land uses (compressed residential, scattered residential, green area and wastelands) were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s test. The results of this study showed that the selected land uses have significant differences in the amount of radiation flux, therefore the wastelands are warmer than the residential areas by about 6 oC and the residential areas are warmer than the green areas by about 1.5 oC. The results also indicated that these differences are due to changes in output energy (α and RL↑), and any change in land use over time will ultimately lead to a change in the radiation balance and the temperature of those places, which this temperature increase, is different from the increase of the temperature due to global warming.
    Keywords: radiation balance, net radiation, urban land use, sebal algorithm, Kermanshah
  • Javad Sadidi Dr *, Seyed hassan Hosseini sajedi Pages 233-250
    Timing framework associated with catastrophes is one of the most important issues in crisis management. In such cases, being immediate has a considerable importance and web based real-time routing service as an important tool has a significant role in relief operations improvement. At this study, a web-based real time routing service based on open source technology has designed for 11th district of Tehran aiming to efficiency enhancement of relief teams at emergency conditions. In this service ANP model was used to evaluate increasing interaction between the factors, and since the purpose of this study was to find the best possible routs between two nodes by non-negative weight according to the main distance factor, Dijkstra's algorithm has been chosen as a proper routing algorithm. Open source languages, format, libraries and software such as HTML, CSS, AJAX, GeoJSON, PHP, OpenLayer, PostGIS were also used to design the service and applying online weightings, blocking each piece of routes and re-routing procedure without blocked traffics, implementation of server-side processing and reducing the volume of the client-side’s operations, being under the browser’s surveillance, no need to install any software and the ability to use it on any operating system can be named. According to the obtained results, the path’s length and traffic’s volume variables have the most important role in target function formation (travel cost) therefore the specific path will be selected as the optimal path, with the minimized distance between the destination and the traffic volume. Depending on the traffic volume severity changes, the optimal extracted route will be changed and the system has such ability to apply online weighting in order to instantaneous routing to reduce losses.
    Keywords: Routing, Crisis Management, Dijkstra, WebGIS
  • Saeed Javizadeh *, Zahra Hejazizadeh Pages 251-277
    Drought is one of the environmental events and an inseparable part of climatic fluctuations. This phenomenon is one of the main characteristics of the various climates. Awareness of spatiotemporal behavior is effective in land planning. The spatial statistical methods provide the means by which they analyze the spatial patterns of random variables such as precipitation. In this study, using the rainfall data of 84 selected synoptic stations during the period of 30 years (1985 to 2014) in Iran, the spatial analysis of drought has been investigated. Initially, using SPI values (timescales 3, 6, 12, 24 and 48 months), drought and traumatic periods of the area were identified and using the Geostatistic Analyst extension, the drought was zoned by interpolation methods. Moran statistics were used to explain the pattern of drought in Iran. The results of Moran index for drought showed that the values for different years during the statistical period have a positive and close to one, indicating that the SPI drought index data has spatial self-correlation and cluster pattern. Also, the results of Z score and P-value values, clustering of a spatial distribution of drought, were confirmed.
    Keywords: Drought, spatial statistics, Moran statistics, zoning, Iran