فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 42 (پاییز 1395)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 42 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طاهر رجایی *، اکرم زینی وند، حمیده جعفری صفحات 7-26
    در این تحقیق پیش بینی تراز آب زیرزمینی حوضه آبریز شریف آباد استان قم با بهره گیری از برخی مدل های هوشمند می باشد. به این منظور از داده های ماهیانه تراز آب زیرزمینی در سه حلقه چاه مشاهده ای واقع در حوضه آبریز شریف آباد در مدل سازی ها استفاده شده است. جهت مقایسه نتایج حاصل از مدل های هیبرید آنالیز موجک-شبکه عصبی (WNN)، برنامه ریزی ژنتیک (GP)، رگرسیون خطی چند متغیره (MLR) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) از دو معیار ریشه خطای مربع متوسط (RMSE) و ضریب کارایی نش- ساتکلیف (E) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که مدل ترکیبی موجک-عصبی پیش بینی دقیقتری برای تراز آب زیرزمینی ماهانه نسبت به مدل های ANN، GP و MLR ارائه داده، به طوریکه ضریب نش در مدل ترکیبی برای پیزومترهای 1، 2 و 3 به ترتیب 98/0، 98/0 و 95/0 حاصل شده است.
    کلیدواژگان: دشت شریف آباد، تراز آب زیرزمینی، شبکه عصبی، آنالیز موجک، برنامه ریزی ژنتیک
  • بهروز سبحانی، اکبر گل دوست * صفحات 27-40
    با توجه به تاثیر دمای هوا بر جوانب مختلف زندگی بشر و لزوم مطالعه ی نحوه ی تغییرات و پیش بینی آن، در این مطالعه با استفاده از تحلیل های آماری تغییرات دمای میانگین، حداقل و حداکثر ماهانه، در طول دوره ی آماری 24 ساله (از ماه ژانویه ی سال 1987 تا ماه دسامبر سال 2010 به طول 288 ماه) در ایستگاه های استان اردبیل بررسی، و در ادامه امکان پیش بینی دما با استفاده از سیستم استنتاج فازی - عصبی تطبیقی ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان داد که روند تغییرات دمای ماهانه در ایستگاه های استان اردبیل طی دوره ی مورد مطالعه افزایشی بوده است. شدت افزایش دمای حداقل بیشتر از دمای حداکثر و میانگین بود. بر اساس نتایج پیش بینی، رابطه ی مشخصی بین ویژگی های آماری داده ها و خطاهای پیش بینی وجود داشت. هرچه دامنه ی تغییرات داده ها کمتر، واریانس و انحراف معیار آنها بیشتر بوده و امکان پیش بینی مقادیر داده ها بیشتر است. در اکثر موارد در فصول سرد سال نوسان مقادیر دمای ماه ها در سال های مختلف بیشتر بوده است، مدل در پیش بینی این موارد دچار خطای بیشتری شده است. در اکثر موارد مدل دمای ماه های فصول گرم سال را که روند مشخص تری دارند بهتر پیش بینی کرده است. در کل بر اساس نتایج این تحقیق سیستم استنتاج فازی - عصبی تطبیقی در اکثر موارد کارایی قابل قبولی در پیش بینی دمای میانگین، حداقل و حداکثر ماهانه در ایستگاه های استان اردبیل داشته است.
    کلیدواژگان: تغییر دما، پیش بینی، ANFIS، استان اردبیل
  • یوسف قویدل رحیمی *، منوچهر فرج زاده اصل، منیره حاتمی کیا صفحات 41-58
    نوسان شمالگان یا AO یکی از موثرترین الگوهای پیوند از دور زمستانه در نیمکره شمالی است. در این پژوهش به بررسی اثر نوسان شمالگان یا AO بر حداقل دمای ماهانه ی منطقه ی شمال شرق ایران پرداخته شده است. داده های مورد نیاز که شامل داده های کمینه ی دمای ماهانه 17 ایستگاه سینوپتیک منطقه ی مورد مطالعه بود، از بخش آمار سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید. در تحلیل داده ها و کشف روابط، عمدتا روش همبستگی پیرسون مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین الگوی پیوند از دور AO و دماهای کمینه منطقه شمال شرق ایران رابطه معنی داری در دوره سرد سال وجود دارد. رابطه یاد شده از نوع منفی و معکوس می باشد و این بدان معنی است که وقتی شاخص عددی مثبت نشان می دهد، دما پایین رفته و برعکس زمانی که شاخص منفی است، دمای منطقه شرق ایران از خود افزایش نشان می دهد. در بین ایستگاه های مورد مطالعه، ارتباط دماهای کمینه و متوسط ماهانه ایستگاه های بیرجند و بجنورد بیش از سایر ایستگاه ها تحت تاثیر الگوی AO دچار نوسان شده و ضرایب همبستگی معنی داری بین دمای کمینه و متوسط ایستگاه های بیرجند و بجنورد با AO مورد محاسبه قرار گرفته است. اثر AO بر دمای متوسط منطقه مورد مطالعه یعنی شمال شرق ایران در سه ماهه ژانویه تا مارس و دو ماهه ژانویه- فوریه و در ماه ژانویه بسیار چشمگیرتر از سایر دوره های زمانی می باشد.
    کلیدواژگان: پیوندازدور، الگوی نوسانات شمالگان، دماهای حداقل، منطقه ی شمال شرق ایران
  • مهرداد هدایتیان، مرجان گودرزی * صفحات 59-82
    این تحقیق باهدف بررسی شرایط اقلیمی شهر بروجرد در رابطه با طراحی جهت استقرار ساختمان ها و معابر شهر با تاکید بر انرژی تابشی، تلاشی برای کاستن مشکلات مربوط به اقلیم سرد است؛ که در جهت نیل به این هدف از آمار و اطلاعات ایستگاه سینوپتیک شهر بروجرد در یک دوره ی آماری 23 ساله مشتمل بر دما، بارندگی، رطوبت نسبی و... به صورت پارامترهای حداکثر، حداقل و میانگین استفاده شده است. پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی-تحلیلی است و گسترده مطالعاتی آن کلیه مدارک و اسناد پژوهشی مرتبط با این مفهوم و دردسترس است؛ و روش جمع آوری اطلاعات چه در بیان وضع موجود و چه در تحلیل مسائل از شیوه های گوناگون از نوع کتابخانه ای بامطالعه اسناد سخت و نرم و تحقیقات میدانی است. ابزارهای اصلی تحلیل در این پژوهش شامل مدل های بیوکلیمایی اولگی، گیونی و روش محاسباتی قانون کسینوس است؛ که دراین رابطه ابتدا با استفاده ازداده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک بروجرد نمودار زیست اقلیمی ساختمانی و فضاهای آزاد، ترسیم شد و آستانه ها و نیازهای حرارتی درون و بیرون بنا و سپس اولویت های طراحی اقلیمی ساختمانی و معابر شهری مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بهترین جهت های استقرار ساختمان دربروجرد به منظور بهینه سازی مصرف انرژی، جهت های جنوبی-شمالی و بعدازآن جهت 15 درجه غربی است و بهترین جهت استقرار معابر نیز به منظور جلوگیری از ماندگاری یخ و برف درسطح خیابان ها، راستای جنوب غربی- شمال شرقی و بعدازآن جهت 60 درجه غربی با توجه به تداخل عامل تابش آفتاب است.
    کلیدواژگان: طراحی اقلیمی، ساختمان های مسکونی، فضاهای آزاد، جهت گیری، بروجرد
  • آئیژ عزمی *، مجتبی نوری، اکرم نصیری، تیمور بابایی صفحات 83-108
    طرح هادی در نواحی روستایی با انگیزه های اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و فرهنگی اجرا شده است و با توجه به اثرگذاری بالای این طرح بر زندگی روستاییان، ارزیابی تاثیرات آن ضرورت دارد. لذا این مقاله درصدد است تا از نگاه دهیاران و اعضای شورای روستا به بررسی ابعاد طرح هادی بپردازد. روش تحقیق توصیفی، تحلیلی از نوع پیمایشی و ابزار تحقیق پرسشنامه بوده است. جامعه آماری مشتمل بر دهیاران و اعضای شورای روستا است که دهیاران به روش سرشماری و اعضای شورا روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. تعداد نمونه دهیاران 31 و تعداد نمونه اعضای شورای روستایی 103 نفر بوده است(شوراهای سه نفره هر سه نفر و شوراهای 5 نفره سه نفر). نتایج نشان می دهد که طرح هادی بر روی وضعیت کالبدی روستاها اثر مثبتی گذارده است. با این همه از نظر اقتصادی و فرهنگی تاثیر چندانی نگذارده و نقشه های تدوین شده از روستا در طرح هادی نامناسب بوده است. یافته های تحقیق بیان می کنند که در مجموع رضایت پایینی از طرح هادی در بین دهیاران و اعضای شورا وجود داشته است و آنان معتقد بودند که در اجرای طرح هادی باید نظر آنان لحاظ می شد.
    کلیدواژگان: طرح هادی، دهیاران، اعضای شورای روستا، عمران روستایی، توسعه فیزیکی
  • معصومه بحری *، احسان زاهدی صفحات 109-132
    در این پژوهش به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر وضعیت هیدرولوژیکی حوضه آبخیز ارازکوسه پرداخته شده، برای این منظور پس از واسنجی و اعتبارسنجی مدلLARS-WG ، خروجی HadCM3 تحت سناریوی A2 در ایستگاه های ارازکوسه، رامیان و مینودشت برای عناصر اقلیمی بارش، دمای حداقل و دمای حداکثر ریزمقیاس گردید. پارامترهای اقلیمی پیش بینی شده دوره های 2030-2011، 2065-2046 و 2099-2080 به مدل SWATکه در دوره گذشته واسنجی و اعتبارسنجی شده، وارد و رژیم جریان سطحی دهه های مذکور پیش بینی شد. نتایج نشان دهنده افزایش 8/0، 1/2 و 9/4 درجه سانتی گرادی در متوسط دمای سالانه در دوره های نامبرده بود. همچنین بارش در سال های ابتدایی و میانی قرن با افزایش 8/8 و 2/11 درصدی و در سال های انتهایی قرن با کاهش 7/8 درصدی رو به رو خواهد بود. اوج بارش از ماه مارس به دسامبر و به سمت فصول سرد جابه جا خواهد شد. به دنبال تغییرات اقلیمی، دبی رودخانه جاری در منطقه مطالعاتی در آینده نزدیک و متوسط، 13 و 5 درصد افزایش و در آینده دور، 18 درصد کاهش خواهد یافت. میزان آبدهی دهه های آتی رودخانه درفصل تابستان افزایش و در بهار با کاهش رو به رو خواهد بود. همچنین نتایج پیش بینی شده در این خصوص بیانگر جابه جایی دبی اوج سالانه از ماه مارس به آوریل در منطقه مورد پژوهش بود.
    کلیدواژگان: ارازکوسه، ریزمقیاس نمایی، HadCM3، LARS، WG، SWAT
  • داریوش یاراحمدی *، سعید بساطی، بهروز نصیری، سمیه رفعتی صفحات 133-154
    بارش های سنگین ناشی از سامانه های همرفتی میان مقیاس در غرب ایران که از نظر شدت و فراوانی باعث خسارات جانی و مالی زیادی شده اند و سهم زیادی از بارش سالانه را به خود اختصاص داده اند، نقش مهمی در امنیت غذایی و منابع آب داشته و بدین منظور چرخه عمر، شرایط تشکیل و ویژگی های سامانه همرفتی میان مقیاس 23آوریل 2004 با استفاده از تصاویر ماهواره های متئوست، GEOS و GMS از طریق معیارهای شاخص تغییرات مساحت (ΔE)، آستانه های دمای درخشندگی 221 و 243 کلوین و آستانه مساحت بیش از 10000 کیلومترمربع مورد بررسی قرار گرفت. مساحت سامانه در شروع چرخه عمر با روند کندی افزایش داشته و روند کاهشی مساحت آن در مرحله زوال شدید و ناگهانی است. در مرحله شکل گیری شرایط سینوپتیک تاثیر بیشتری داشته و عامل غالب بوده است؛ اما در مرحله بلوغ تاثیر توپوگرافی و ارتفاعات زاگرس در شدت فعالیت موثر تر بود. یافته های این مطالعه نشان داد، در مرحله بلوغ، با افزایش درصد کسر همرفتی و کاهش دمای درخشندگی بر شدت فعالیت همرفتی افزوده شده؛ اما در مرحله زوال این وضعیت برعکس شده است. همچنین ساعات اوج فعالیت همرفتی و افزایش مساحت سامانه همزمان با بیشینه سرعت سامانه بوده است.
    کلیدواژگان: سامانه های همرفتی میان مقیاس (MCS)، چرخه عمر، شاخص ?E، ایران
  • علی رضازاده جودی *، محمد تقی ستاری صفحات 155-176
    در کلیه مطالعات اقلیمی نیاز به داده های صحیح و قابل اعتماد می باشد. روش های متعددی برای بازسازی داده ها وجود دارند که بسته به نوع داده ها و خصوصیات آب و هوائی هر منطقه تعدادی از آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق بخشی از داده های بارش ماهانه ایستگاه سینوپتیک شهر سراب در استان آذربایجان شرقی به صورت تصادفی داده های فرضی در نظر گرفته شد. سپس برای بررسی میزان کارایی، روش های متعدد بازسازی داده ها، هفت روش کلاسیک آماری و مدل درختی ام 5 بعنوان یکی از روش های کارآمد داده کاوی و به کمک داده های بارش ایستگاه های مجاور تخمین گردید. نتایج نشان داد از بین روش های کلاسیک آماری بررسی شده به ترتیب روش های انتساب چندگانه، نسبت نرمال و رگرسیون خطی چند متغیره دارای نتایج نسبتا دقیق تر با خطاهای کمتری می باشند. بررسی کلی نتایج نشان داد که مدل درختی ام 5 با توسعه قوانین اگر-آنگاه با ارائه چهار رابطه خطی ساده با آماره های (ضریب همبستگی برابر 974/0، ضریب نش-ساتکلیف برابر 948/0، ریشه میانگین مربعات خطا برابر 11/5 (میلی متر) و میانگین خطای مطلق برابر با 189/4 (میلی متر) دقیق ترین نتیجه را در بین تمامی روش های بررسی شده در این مطالعه ارائه می دهد. لذا با توجه به سادگی روند مدل سازی، کاربردی و قابل فهم بودن و داشتن دقت بالا استفاده از آن برای تخمین مقادیر گم شده بارش ماهانه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بازسازی داده ها، بارش ماهانه، مدل درختی ام5، روش نسبت نرمال، روش های کلاسیک آماری
  • عقیل مددی *، الناز پیروزی صفحات 177-195
    هدف از این پژوهش برآورد میزان فرسایش و رسوب درحوضه آبخیز لای چای، واقع در شمال غرب ایران می باشد. دراین تحقیق به منظور شبیه سازی و پیش بینی فرسایش و رسوب لای چای از مدل WEPPاستفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز برای اجرای مدل WEPP به طور کلی در شش فایل رایانه ای می باشد، که شامل خاک، اقلیم، مدیریت زراعی، شیب، آبراهه و مخزن است. در این تحقیق پس ازتعیین واحدهای کاری، به جمع آوری اطلاعات موردنیازبرای ساختن فایل های خاک، مدیریت زراعی، اقلیم، شیب (در این تحقیق شیب زمین به وسیله نرم افزار Geowepp تهیه شد) و آبراهه گردید. در منطقه مورد مطالعه 3 نوع خاک، 2 نوع مدیریت، 5 نوع آبراهه وجوددارد. پس ازساختن کلیه فایل های مورد نیاز،مدل WEPP از طریق نرم افزار Geowepp اجرا شد. در این نرم افزار، میزان فرسایش و رسوب به سه روش دامنه، حوضه آبخیز و مسیر جریان برآورد شد، که میزان رسوب به ترتیب 308/0، 215/0 و 491/0 تن در هکتار در سال می باشد. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که روش دامنه با 308/0 تن درهکتاردرسال به عددمشاهده ای 319/0 نزدیکتر بوده و جهت برآورد میزان فرسایش و رسوب در منطقه مورد مطالعه مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، تولید رسوب، حوضه لای چای، مدل WEPP
  • محمدحسن یزدانی، علی سلطانی، حسین نظم فر، محمد امین عطار * صفحات 197-222
    جدایی گزینی شهری موضوعی مهم در بسیاری از شهرهای جهان است و از مدت ها قبل بسیاری از محققان به این مبحث توجه داشته اند. جدایی گزینی شهری، تمرکز فقر و پیدایش طبقات پایین را به طرز شدیدی در پی دارد. انواع مختلفی از جدایی گزینی شهری از قبیل جدایی گزینی درآمدی و قومی- نژادی وجود دارد که وابسته به مکانیزم های موجود در درون یک شهر است. به منظور برنامه ریزی جامعه ای بهتر، برنامه ریزان شهری نیازمند آگاهی از نحوه ی اندازه گیری جدایی گزینی و تجزیه وتحلیل نتایج حاصل از آن هستند. روش های متعدد سنجش جدایی گزینی شهری وجود دارد که به طرق مختلفی با هم متفاوتند. پژوهش حاضر پرکاربردترین شاخص های سنجش جدایی گزینی مسکونی چند گروهی(8 شاخص) را با استفاده از نرم افزار تحلیل گر جدایی گزینی در سطح شهر شیراز و میان پایگاه های مختلف اجتماعی- اقتصادی این شهر مورد مطالعه قرار داده است. جامعه آماری، کل محدوده کالبدی شهر شیراز به تفکیک بلوک های آماری(451بلوک) در قالب نقشه در محیط سیستمهای اطلاعات جغرافیایی و خانوارهای ساکن در آن(416141 خانوار) می باشد. درمجموع نتایج پژوهش وقوع پدیده جدایی گزینی در شهر شیراز را به میزان متوسط به بالا و با مقادیر محاسبه شده ی 7177/0، 5785/0، 1 - 5474/0، 5407/0، 3969/0، 3759/0، 3613/0، 3375/0 برای هر یک از شاخص ها مورد تایید قرار می دهد. از طرف دیگر به کارگیری تحلیل لکه های داغ نرم افزار ArcGis در محدوده موردمطالعه نیز نشان می دهد بیشترین تجمع فضایی پایگاه اجتماعی- اقتصادی بالا(لکه های داغ) تقریبا در حوالی مرکز و ناحیه شمال غربی شهر، پایگاه اجتماعی- اقتصادی متوسط در سمت غربی شهر و پایگاه اجتماعی- اقتصادی پایین نیز در سمت جنوب غربی شهر شیراز خوشه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی مسکونی، شاخص های اندازه گیری چندگروهی، شهر شیراز، نرم افزار تحلیل گر جدایی گزینی، تحلیل لکه های داغ
|
  • T. Rajaei *, A. Zeynivand, H. Jafari Pages 7-26
    In this study is predicted the groundwater level of Sharif Abad catchment using some artificial intelligence models. For this purpose used of monthly groundwater levels for modeling in the three observed wells located in the Sharif Abad watershed of Qom. To compare the results of the hybrid model of wavelet analysis-neural network (WNN), genetic programming (GP) multiple linear regression (MLR) and artificial neural network (ANN), two criteria of root mean squared error (RMSE) and nash-sutcliffe coefficient of efficiency (E) is used. The results of the study indicated that the WNN models provide more accurate monthly groundwater level predicted in compared to the ANN, GP and MLR models so the nash-sutcliffe coefficient in WANN model for piezometers 1, 2 and 3 are 0.98, 0.98 and 0.95, respectively.
    Keywords: Sharif Abad Plain, Groundwater Level, Neural Network, Wavelet Analysis, Genetic Programming
  • B. Sobhani, A. Gooldoost* Pages 27-40
    Temperature alteration plays special role as one of the most basic climate elements. So inspection of temperature alteration and anticipation has scientific- applied magnitude. In this study inspection of several cases of statistical characteristics of monthly­ average, maximum and minimum temperature and illumination of their alteration method­, temperatures predictability by ANFIS is evaluated­. Applied data is over 288 months during 24 years of statistical period since January of 1987 until December of 2010 through synoptic stations of Pars Abad, Ardebil and Khalkhal. According to equations of data lineal process­, lineal process of temperatures through all of the stations is positive and­ additive­. Lineal process gradient in minimum temperature is more than other­ maximum and average temperature. Less amplitude more variance and standard aviation and­­ data ­predictability is more. According to present article adaptive Neuro – fuzzy inference system mostly has acceptable function through anticipation of monthly minimum, maximum and average temperature in the stations of Ardebil province.
    Keywords: Temperature alteration, prediction, ANFIS, Ardabil province
  • U. Ghavidel*, M. Farahzade, M. Hatamikiya Pages 41-58
    An AO is an example of teleconnection pattern in the northern hemisphere’s winter. In this study, the effect of AO on the monthly minimum temperatures in the North-East region of Iran is investigated. The required statistics, including statistics monthly minimum temperatures for 17 synoptic stations of the under study area was provided from Iran Meteorological Organization’s (IRMO). Pearson correlation analysis as the main method used in this study Show an inverse relationship between minimum temperatures and most selected stations and AO index.The results of this study shows that there is a significant relationship between the AO teleconnection pattern and minimum temperatures of north-east of Iran during the cold season of the year. This shows decrease of temperature in positive phase of the AO and rise of temperature is negative phase. In terms of time correlation coefficients were calculated showed a significant negative correlation between the temperature of stations and the AO Among the studied stations, the relationship between the minimum and average monthly temperatures in Birjand and Bojnoord station more than other stations, affected by the AO pattern, has been fluctuated and significant correlation coefficients between the minimum and average temperature of Birjand and Bojnoord Stations with AO has been calculated. The effect of Arctic oscillation on mean temperature of the studied area, north-east of Iran, during the three months, January to march, and ,two months, January to February, is very distinctive against any other periods of time.
    Keywords: Teleconnection, Arctic oscillation pattern, Minimum temperatures, North, east of Iran
  • M. Hedayatiyan, M. Goodarzi * Pages 59-82
    This study aimed to evaluate the climatic conditions for the establishment of Borujerd city in the design of buildings and streets of the city with an emphasis on radiant energy, an attempt to reduce problems related to cold climate is that in order to achieve this goal of data synoptic station in the city of Boroujerd a period of 23 years, including temperature, precipitation, relative humidity and other parameters as maximum, minimum and average is used. This study is cross-sectional study and extensive research studies of all documents related to the concept and the; and the method of data collection in the expression of the status quo and in Analysis of the types of library issues Bamtalh documents, and field research. The main tools of analysis in this study include Oleg bioclimatic models, Gioni and computational methods is the law of cosines In this respect, first using data from synoptic weather station borujerd in chart eco building and open spaces and drawing on its,thresholds and thermal requirements of the building inside and outside and then priorities for the design and construction of climate , urban streets is determined;The results showed that , best orientation for settlement building in Borujerd in order to optimize the energy consumption is south- north after15 west.and best orientation for streets plan in Borujerd according the AS interaction is toward southwest- northeast and after that 60 west in order to avoid permanent ice and snow.
    Keywords: Climate design, residential constructions, open spaces, orientation, Borujerd
  • A. Azmi *, M. Noori, A. Nasiri, T. Babaei Pages 83-108
    Guidance plan does with economic, structure, social and cultural attitude in Iran and this plan has high effect on rural life. Therefore it is essential that we study guidance plan base of rural managers and rural councils attitude. Investigative method was descriptive, analysis (survey method) and research tools were questionnaire. Statistical society includes rural managers and rural council members. Sampling method in rural managers was census method and rural council methods were random sampling method. Number of rural managers was 31 and number of rural council members was 103 respondents (in councils with 3 members we select 3 respondents and in rural councils with 5 members we select 3 respondents). Results shows that guidance plan have positive effect on structure of village. But in economic and cultural dimensions, there is no effect on villages. Maps of guidance plan were weak. Respondent believe that there are low satisfaction about guidance plan among rural managers and rural council members. It is important and we must notice to it.
    Keywords: Guidance plan, rural managers, rural council members, rural construction, physical development
  • M. Bahri *, E. Zahedi Pages 109-132
    In this research, impacts of climate change on the streamflow hydrological status of the Arazkooseh River are discussed. After Calibration and validation of the LARS-WG, HadCM3 was downscaled under A2 Scenario in three climatology station. Beside, calibration and validation of the SWAT model were done by observed data relative to past period of times. Streamflow values are then predicted using climatic parameters of period of 2011-2030, 2046-2065 and 2080-2099 years via SWAT model. The results indicated that the average annual temperature will increased around 0.8, 1.2 and 4.9 °C in desired periods, respectively. Precipitation values will increased 8.8 and 11.2 percent in the early and mid- century and it will decreased with 7.8 percent in the last years of century, correspondingly. The peak of rainfall will moved from month of March to the December. Because of climate changes, streamflow will increase 13 and 5 percent in the near periods. By contrast, in this case, it will reduce around 18 percent in far future. In this case research, the river discharge will increased in autumn and will decreased in spring seasons. Likewise, results of estimation showed that the annual peak flow will shifted from month of March to the April.
    Keywords: Arazkoose, Downscaling, HadCM3, LARS, WG, SWAT
  • D. Yarmohammadi *, S. Basati, B. Nasiri, S. Rafati Pages 133-154
    In Iran the issue of occurring natural disasters, particularly mesoscale convective systems. They are important on one hand, because of their increasing intimidations and causing damages and on the other hand, because of their increasing abundance, time of duration, and happening. Therefore life cycle, constituton condition and mesoscale convective systems features in west of Iran using satellite and extention area index and thresholds of brightness temperature 221 and 243 K have been studied. After their statistic analysis, based on mesoscale convective system importance, life and daily cycle, behavior parameters, and synoptic conditions of this system life cycle were analysed. Most of the systems have been formed in southeastern Iraq and in western Zagros hillsides. Wile puberty stages (the maturity) and their expandings were increased with the height increase; in turn, declining of the systems began by passing Zagros chain mountains. The system extention area at the system life cycle starting increases with a smooth process; whereas the reduction process of the system extention area at the declining stage was severe and sudden.
    Keywords: Mesoscale Convective System, Life cycle, Extention Area Changes, West of Iran
  • A. Rezazade*, Mt Satari Pages 155-176
    There are numerous methods to estimate missing values of which some are used depending on the data type and regional climatic characteristics. In this research, part of the monthly precipitation data in Sarab synoptic station, east Azerbaijan province, Iran was randomly considered missing values. In order to study the effectiveness of various methods to estimate missing data, by seven classic statistical methods and M5 model tree as one of efficient data mining methods, hypothetical missing values were estimated using precipitation data from neighbor station. The results showed that multiple imputation, Delta Learning Rule, and Multivariable Linear Regression (MLR) yield relatively more accurate results with fewer errors. The results also indicate the fact that, developing if-then rules, M5 tree model, as one of modern data mining methods, has been able to give the most accurate results among the mentioned methods with four simple linear relationship and statistical values including correlation coefficient (0.974), Nash-Sutcliffe model efficiency coefficient (0.948), RMSE (5.11), and MAE (4.189). Therefore, taking simple modeling process, functionality, comprehensibility, and high accuracy of this method into account, this method is proposed to estimate monthly precipitation missing values.
    Keywords: Restoring data, Monthly Rainfall, M5 Model tree, Normal Ratio Method, Classical Statistical Methods
  • Aghil Madadi *, Elnaz Piroozi Pages 177-195
    The purpose of this study is erosion and sediment is estimated in whole of Lay watershed, located in the North Wast of Iran.In this study, the model of WEPP, was provided for simulation and forecast of erosion and sedimentation in the study watershed. The data required for WEPP model are entered in six files, including soil file, management, climate, slope, channel and pounds files. In this study, after determining of work units, the information for developing file were collected. In this region there are, 3 types of soil, 2 managements and 5 channel types. After making the files, WEPP model was run via Geowepp software. It is notable that in this software water erosion and sediment amount was estimated by three methodes of hillslope, watershed and fow path. In these methods sediments estimated were 0.308, 0.215, 0.491 tha-1 y-1, respectively. According to estimated results, the hillslpe with 0.308 tha-1 y-1 was in good agreement with actual amount 0.319 and is suitable for the erosion and sediment of Lay watershed.
    Keywords: soil erosion, sediement yieldusing, lay Chay basin, weep model
  • Mohammad Hassan Yazdani, Ali Soltani, Hossein Nazmfar, Mohammad Amin Attar * Pages 197-222
    Urban segregation has been a problem of many cities of the world. Many researchers have interested in the urban segregation issues. Urban segregation has strongly concentrated poverty and created underclass. Different types of urban segregation exist, including income and racial or ethnical segregation, and depending on the contextual mechanisms within a city. To understand and plan a better community, urban planners needs to know how to measure the segregation and interpret the results. There have been many developments of segregation measures. Some evolved and some remained unchanged. This paper is studied the most used multigroup measures of residential segregation (8 indicators) in Shiraz city and between different socio-economic groups of it by using of the Segregation Analyzer Software. In general, the results show the occurrence of segregation in the medium amount to the high amount and by the calculated values of 0/7177, 0/5785, 0/5474 – 1, 0/5407, 0/3969, 0/3759, 0/3613, 0/3375 in the city of Shiraz. On the other hand, the use of Hot spots Analysis in the study area shows that the greatest concentrations of the socio-economic high group are in almost near the center of Shiraz city and the northwest of city, and for the socio-economic medium group exists in the west of city. Also there is the greatest concentration of the socio-economic low group in the southwest of Shiraz city.
    Keywords: Multigroup Indices, Residential Segregation, Segregation Analyzer Software, Shiraz city, the Hot Spots Analysis