فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 44 (بهار 1396)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 44 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا مباشری*، سمیرا رنجبر صفحات 7-24
    هدف این پژوهش تشخیص مزارع آلوده به بیماری زنگ گندم می باشد. برای این منظور از داده های سنجندهETM+ ماهواره لندست 7 در سال زراعی 92-93 و داده های آزمایشگاهی مربوط به طیف بازتابندگی برگ و درجه سلامت برگ در مراحل مختلف بیماری استفاده شده است. مقادیر بازتابندگی برگ در محدوده طیفی قرمز و مادون قرمز نزدیک را از طیف اسپکترورادیومتر استخراج نموده و با استفاده از تابع پاسخ طیفی لندست 7 داده ها برای باندهای این سنجنده شبیه سازی گردید. سپس با استفاده از شاخص DVI و داده های مربوط به کسر سلامت برگ شاخصی به نام شاخص سلامت گندم ایجاد گردید. در این رابطه مقدار همبستگی این شاخص با کسر سلامت برگ 82/0 به دست آمد. در ارزیابی شاخص WHI مقدار RMSE برابر 089/0 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که این شاخص در مراحل سبزینگی گیاه عملکرد خوبی از خود نشان می دهد و می تواند مناطق سالم، بیمار و مشکوک به بیماری را تشخیص دهد. ازآنجاکه شاخص به دست آمده یک شاخص طیفی است و به رنگ برگ حساس می باشد هرچه تصاویر به زمان برداشت محصول نزدیک تر شوند این شاخص ضعیف تر عمل می کند. منطقه مورد آزمون در این تحقیق در شهرستان سعادت شهر استان فارس واقع است.
    کلیدواژگان: بیماری زنگ گندم، شاخص طیفی، شاخص DVI، تصویر لندست، سنجش از دور
  • فیروز مجرد، امان الله فتح نیا*، سعید رجایی نجف آبادی صفحات 25-43
    این مطالعه با هدف برآورد میزان تابش دریافتی در سطح استان کرمانشاه به منظور گسترش سایت های خورشیدی با استفاده از مدل لیو و جردن به انجام رسیده است. با استفاده از شاخصی به نام شاخص شفافیت آسمان (AWT IMAGE) مقدار حذف اتمسفری در هر ماه محاسبه و بر روی شیب ها ، جهات شیب و ارتفاع های مختلف اعمال گردید. سپس با توجه به نتایج به دست آمده، مقادیر تابش مستقیم، پراکنده و کل در توپوگرافی های مختلف منطقه محاسبه و نقشه های مربوطه رسم گردید. نتایج نشان داد مقدار حداقل حذف اتمسفری و در نتیجه بیشترین مقدار تابش دریافتی در سطح استان به دلیل افزایش شاخص AWT IMAGE در اواخر فصول بهار و تابستان با حداکثر ماه می به میزان 1360 کالری بر سانتی متر مربع در روز رخ می دهد. در مقابل، کمترین مقدار تابش دریافتی متعلق به ماه ژانویه به میزان 3/386 کالری بر سانتی متر مربع است. تغییرات تابش در سطح استان بین مناطق پست و مرتفع در ماه های ژانویه و دسامبر با توجه به نقش زاویه تابش و تغییرات قابل توجه ارتفاعی زیاد است. اما در تابستان به دلیل ارتفاع زیاد خورشید، توزیع تابش در سطح زمین تقریبا یکسان شده و مقدار انحراف معیار مقادیر تابش رسیده کاهش می یابد. بیشترین مقدار تابش در شهرستان جوانرود به میزان 1/528 کالری بر سانتی متر مربع در روز به دلیل ارتفاع بیشتر، و کمترین آن در شهرستان قصرشیرین به میزان 6/443 کالری بر سانتی متر مربع در روز به دلیل ارتفاع کمتر دریافت می شود.
    کلیدواژگان: تابش دریافتی، تغییرات فضایی، مدل لیو و جردن، شاخص شفافیت، استان کرمانشاه
  • سیامک بهاروند، سلمان سوری* صفحات 45-64
    پهنه بندی زمین لغزش یکی از روش هایی است که می توان به کمک آن مناطق بحرانی را به لحاظ پایداری شیب مشخص کرده و از نقشه های پهنه بندی به دست آمده در برنامه ریزی های توسعه پایدار استفاده کرد. هدف از این مطالعه مقایسه مدل های تهیه نقشه خطر زمین لغزش؛ منطق فازی، ارزش اطلاعاتی و تراکم سطح مورد استفاده در حوضه چم سنگر در 40 کیلومتری جنوب شرق خرم آباد لرستان بوده، به منظور بررسی پایداری دامنه ها در حوضه چم سنگر ابتدا با استفاده از تصاویر گوگل ارث و بازدید های میدانی (ثبت نقاط لغزشی با استفاده از GPS) نقاط لغزشی شناسایی و متعاقب آن نقشه پراکنش زمین لغزش های حوضه تهیه گردیده در این مطالعه، عوامل مرتبط با زمین لغزش مانند شیب، جهت شیب، ارتفاع، زمین شناسی، بارندگی، کاربری اراضی، فاصله از جاده و آبراهه در تجزیه و تحلیل لغزش مورد استفاده قرار گرفت. برای ارزیابی و طبقه بندی نتایج خروجی مدل های مورد استفاده در برآورد خطر لغزش منطقه از شاخص جمع مطلوبیت (QS) استفاده شد ، نتایج بدست آمده نشان داد که مدل تراکم سطح، با مقدار 85/1 QS= روش کار آمدتری نسبت به مدل های ارزش اطلاعاتی با 60/1 QS= و منطق فازی با 554/0 QS=، برای تهیه نقشه خطر لغزش های حوضه چم سنگر دارد. بر اساس پهنه بندی صورت گرفته با استفاده از مدل تراکم سطح به ترتیب 31/36، 78/44، 62/16، 65/1، 63/0 درصد از مساحت منطقه در کلاس های خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، حوضه چم سنگر، لرستان، مدل تراکم سطح
  • جلیل محمدی*، علیرضا محمدی صفحات 65-86
    سرمایه اجتماعی با شامل شدن ارزش هایی چون اعتماد و مشارکت و همبستگی در پهنه سکونتی، مفهومی است که در فرآیند نوسازی شهری در دهه های اخیر اهمیتی ویژه یافته است. هدف این پژوهش سنجش میزان سرمایه اجتماعی و بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی با الگوی مداخلات کالبدی و انگیزه تداوم سکونت از یک سو و نوع و میزان رابطه میان سرمایه اجتماعی با افزایش مشارکت و سرعت در اجرای طرح های نوسازی شهری می باشد. این تحقیق به شیوه پیمایشی و با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است. ابزار سنجش در این تحقیق پرسش نامه می باشد. با استفاده از منابع کتابخانه ای به طرح مبانی نظری اقدام شده است. جامعه آماری کلیه ساکنان(سرپرستان خانوار) بافت فرسوده شهر زنجان به تعداد 46150 نفر است. نمونه گیری با روش چندمرحله ای و تصادفی انجام شده و تعداد نمونه با فرمول کوکران 330 نفر انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان داد که ساکنان بافت فرسوده شهر زنجان دارای میزان سرمایه اجتماعی بالاتر از حد متوسط، تقریبا در همه مولفه های آن هستند. همچنین معناداری بالای رابطه میان متغیرهای سرمایه اجتماعی، با نوسازی بافت فرسوده شهری را نشان می دهد. هنوز ساکنان بنا به عوامل مختلف از جمله: بی اعتمادی به بدنه مدیریت شهری، عدم تقویت و برنامه ریزی بر روی متغیرهای تاثیرگذار مورد نیاز با تردید و دودلی به مسئله نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری می نگرند. که لزوم برنامه ریزی در این حیطه را گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بافت فرسوده، زنجان، نوسازی شهری
  • سمیه سلطانی گردفرامرزی، عارف صابری، مرتضی قیصوری صفحات 87-105
    بارندگی یکی از مهمترین اجزای چرخه آب بوده و به عنوان یکی از مهمترین مولفه های ورودی به چرخه های هیدرولوژیکی بشمار می رود که در سنجش خصوصیات اقلیمی هر منطقه، نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. در این پژوهش برای پیش بینی بارندگی سالانه ایستگاه های سینوپتیک مهاباد، ارومیه و ماکو در استان آذربایجان غربی در دوره آماری 92-1363، از سری زمانی آریما استفاده شد. برای بررسی ایستایی مدل توابع خودهمبستگی (ADF) و خودهمبستگی جزیی (PACF) بکار رفت و با روش تفاضل گیری داده های ناایستا به داده ایستا تبدیل شدند. با ایستا کردن داده ها از مدل های تصادفی برای پیش بینی میانگین بارندگی سالانه استفاده گردید. با در نظر گرفتن معیارهای ارزیابی مدل شامل آماره T، P-VALUE کمتر از 05/0 و معیار اطلاعات بیزی (BIC)، مدل(1،0،0) ARIMA، مدل(0،1،1) ARIMA و مدل(0،1،1) ARIMA به ترتیب در ایستگاه های ارومیه، ماکو و مهاباد به عنوان مدلی مناسب جهت پیش بینی بارندگی سالانه تعیین و بارش به مدت سه سال (95-1392) پیش بینی شد. نتایج نشان دهنده افزایش بارش است که براساس آمار بارندگی موجود در سال های مربوطه، نتایج مدل برازش یافته قابل قبول است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، خودهمبستگی، بارندگی سالانه، سری زمانی، آریما
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، علی احمدی، رضا رحمانی صفحات 107-129
    مهاجرت های بی رویه و روز افزون، پیامدهای بسیاری برای شهرها و سکونتگاه های مقصد به وجود آورده است. اثرات اجتماعی مهاجرت بر شهرها باعث می شود قوم مداری و تنوع زبانی و چگونگی ایجاد هم نوایی در بین ساکنین شهر مدنظر باشد. این موضوع در شهر تاکستان در استان قزوین مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. برای تبیین مسئله از نظریه های مایکل تودارو ، ادوارد ساپیر، بنیامین ورف و ویلیام. جی. سامنراستفاده شده است. این تحقیق به روش های کتابخانه ای (اسنادی) و میدانی (به ویژه پرسش نامه و پیمایش) انجام پذیرفته است. ضمن تایید روایی پرسشنامه توسط اساتید مجرب ،پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ و با ضریب 82.2 درصد به دست آمده و از نرم افزار SPSS در تحلیل و پردازش آن، با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتیجه بدست آمده از تحلیل پرسشنامه های تکمیل شده توسط 400 نفر که تعداد آن براساس جدول مورگان و افراد آن به روش تصادفی انتخاب شده اند،حاکی از آن است که بین قوم مداری و تنوع زبانی با توسعه ی شهری رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، قوم مداری، تنوع زبانی، توسعه ی شهر، تاکستان
  • محسن شاطریان، صدیقه کیانی سلمی*، یونس غلامی، زهرا منتصری صفحات 130-153
    بخش بسیار مهمی از فعالیت های گردشگری در دنیا مبتنی بر بهره مند شدن از طبیعت است و مناطقی که دارای توان های طبیعی با ارزش تری باشند در این زمینه بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. هدف پژوهش اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در روستاهای بخش برزک به عنوان ضرورتی برای برنامه ریزی گردشگری است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و نتایج با تلفیق روش های ANP و DEMATEL و استفاده ازنرم افزارهایMATLAB وSuper Decisions مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است از بین 17 معیار مورد بررسی، عامل جلب مشارکت سرمایه گذاران محلی - منطقه ای و واگذاری مسئولیت اداره و سازمان دهی توسعه طبیعت گردی منطقه به آنان، بیشترین امتیاز و رتبه اول را در بین 17 عامل مورد بررسی دارا بوده است. عامل برگزاری تورهای بازدید از منطقه به خصوص در فصل گلابگیری و نیز فصل رویش گیاهان دارویی و توسعه تسهیلات واسطه ای(سفرگذاری ها، گشت پردازها، دفاتر تبلیغاتی و اطلاع رسانی و...) در جایگاه دوم از نظر میزان اهمیت در توسعه طبیعت گردی منطقه قرار دارد. نهایتا عامل استفاده از مردم محلی(بومی) و علاقه مند برای فعالیت به عنوان راهنمای تورهای طبیعت گردی، افزایش آگاهی و اطلاعات آنان از مزایای گردشگری و بهبود نحوه برخورد با گردشگران در جایگاه سوم عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در بخش برزک قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، اکوتوریسم، بخش بزرک، روش ANP، روش DEMATEL
|
  • Mohammad Reza Mobasheri *, Samira Ranjbar Pages 7-24
    The goal of this study is to identify farms which are affected by wheat rust disease. For this, the sensor data of Landsat 7 satellites in growing season of 2013 and 2014 along with some laboratorial data containing reflectance spectrum of leaf and leaf health degree in different levels of disease are used. The reflectance values of leaf are collected by an ASD spectroradiometer in the range of red and near infrared spectrum. The spectral are simulated for Landsat sensor bands using their spectral response functions. Then with the index of DVI and data obtained for leaf health, the Wheat Health Index was introduced. The correlation coefficient obtained is 0.82 and the relevant RMSE is 0.089 which is really good result for diagnosing highly advanced disease. The results show that, this index has a good performance in wheat high growing season when the greenness is high. It can diagnose regions that are healthy from those whom are blighted. Because the WHI index is a spectral index and is sensitive to leaf color, if the acquired images are close to the harvesting time, its performance will be weakened. The selected region in this survey is located in Fars, province, Saadatshahr city.
    Keywords: Wheat Rust Disease, Spectral Index, DVI index, Landsat image, Remote Sensing
  • Firouz Mojarrad, Amanollah Fathnia *, Saeed Rajaee Najafabadi Pages 25-43
    The aim of this study was to provide a reliable estimate of the amount of solar radiation in Kermanshah province by using “Liu and Jordan” model in order to develop solar sites. The amount of atmospheric elimination in each month was calculated using an index called clearness index (AWT IMAGE) and the results were applied on different slopes, aspects and heights. Then, according to the obtained results, amounts of direct, diffuse and total radiation were calculated in different slopes of the region and the relevant maps were consequently drawn. The results showed that the minimum amount of atmospheric elimination and thus the maximum amount of received radiation in the province occurs in late spring and summer due to the increase of clearness index (AWT IMAGE) with a maximum of 1360 cal/cm2/day in May. the least amount of received radiation occurs in Janury equal to 386.3 cal/cm2/day. Radiation variations at the provincial level are high between lowlands and highlands in Janury and December, according to the angle of radiation and significant elevation changes in the region. However, in summer, distribution of surface radiation is almost identical because of high solar radiation, and thus standard deviation amount of received radiation is reduced. The highest amount of radiation is received in Javanrood city as much as 528.1 cal/ cm2/day due to greater heights, and the lowest amount is received in Qasr-e Shirin city as much as 443.6 cal/ cm2/day due to lower heights.
    Keywords: Received Radiation, Spatial Varitions, Liu, Jordan Model, Clearness Index, Kermanshah Province
  • Siamak Baharvand, Salman Soori * Pages 45-64
    Landslide mapping is one of the approaches (which can be) used to define the slope stable critical areas and the maps prepared based on this demarcating are used in desining sustainable development. The purpose of this study is to compare the landslide susceptibility mapping models based on Fuzzy logic, Information value and area Density applied in the Chamsangar watershed. According to the tectonic and Iran old basins divisions, this basin is a part of folded Zagros. To study the stability of slopes in the Chamsang field, in first step the sliding point and subsequent distribution maps of landslide were prepared using satellite images and field visits (recording the sliding points by GPS). in this study, Landslide-related factors such slope, aspect, altitude, lithology, rainfall, landuse and distance from the road and drainage used in the landslide susceptibility analyses. To assess and classify was there models outputs the Sum of Quality (QS) index used. Results show that area Density model with QS=1.85 is the more suitable than Information value model with QS=1.60 and Fuzzy logic with QS=0.554 based on the out put of the area Density model, the 36.31, 44.78, 16.62, 1.65, and 0.63 percent of the area is located in very low, low, medium, high and very high risk classes, respectively.
    Keywords: Landslide, zonation, Chamsangar basin, Lorestan, Density area model
  • Jalil Mohammadi *, Alireza Mohammadi Pages 65-86
    Social capital including values such as trust and cooperation and solidarity in a residential zone is a concept that has been very important and critical in the process of urban renewal in recent decades. The aim of the present study was to measure the degree of social capital and to investigate the relationship between social capital and physical interference pattern and continued motivation of residence. And it also tries to identify the type and extent of the relationship between social capital with the increased participation and the rate of the implementation of urban renewal projects, on the other hand. The present study is a survey –based research. It is descriptive - analytical. The conceptual questionnaire was used as an instrument in this study. Formulation of theoretical foundation was based on library resources. The population of the present study consisted of all the inhabitants living in Zanjan old texture (family heads) that was 46150. Using multi-stage random sampling was used and 330 samples were selected using Cochran formula. The results showed that the Zanjan old texture residents have the social capital above average; nearly it was true in all of its components. Also significance relationship does not exist between social capital and the renewal of old urban texture. Due to various factors including lack of trust in the body of urban management, lack of reinforcing the planning of required effective variables, residents are uncertain and in doubt on the issue of renewal and improvement of urban old texture. So, it emphasizes on the importance of planning in this area.
    Keywords: social capital, old texture, Zanjan, urban renewal
  • Somayeh Soltani Gerdfaramarzi *, Aref Saberi, Morteza Gheisouri Pages 87-105
    Rainfall is one of the most important components of the water cycle and plays a very important role in the measurement of climate characteristic in any area. Limitations such as lack of sufficient information about the amount of rainfall in time and space scale and complexity of the relationship between meteorological elements related to rainfall, causes the calculation of these parameters using the conventional method not to be implemented. One method of evaluating and forecasting of rainfall in each region is time series models. In this research, to predict the average annual rainfall synoptic station at Mahabad, Uromiya and Mako in West Azarbayejan provience during 1984-2013, linear time series ARIMA was used. To investigate model static, Auto Correlation Function (ACF) and Partial Auto Correlation Function (PACF) was applied and with differencing method, the non-static data transformed to static data. In next step, stochastic models to estimate the annual rainfall average were used. With regard to the evaluation criterion such as T, P-VALUE
    Keywords: Prediction, autocorrelation, annual rainfall, time series, ARIMA
  • Esmaeil Nasiri *, Ali Ahmadi, Reza Rahmani Pages 107-129
    Migration is among important issues that less developed and developing countries have confirmed during the recent five decades. This issues in Iran has attraced a lot of researcher and planner views. Irregular and increasing migrations have created a lot of consequences for cities and the target settlements, social effects of migration on the cities is among such consequence these, in this project, ethnocentrism, linguistic diversity and conformance quality are considered among the city's residents. This issue has been studied in Takestan Qazvin. For illustrating the issue, theories of Michael Todaro, Edward Sapir, Benjamin Whorf and William Samner have been used. The research has been done according to library methods (documents) and field methods (special for questionnaires and measurement).In addition to confirming the questionnaire by the experienced faculties, its reliability has been obtained in accordance with Cornbrash’s Alpha coefficient by 82,2 percent and the SPSS software is used for analyzing and processing. The result obtained by analyzing questionnaire filled in by 400 people that the number has been chosen according to Morgan's Table, and the people have been chosen randomly, shows that there is a meaning full relation ship between ethnocentrism and linguistic diversity with development of the city.
    Keywords: migration, ethnocentrism, linguistic diversity, conformance, city development, Takestan
  • Mohsen Shaterian, Sedigheh Kiani *, Yones Gholami, Zahra Montaseri Pages 130-153
    A most important part of the world’s tourism activities is based on the use of nature and areas having valuable natural potentials. one most considered in this regard the aim of this research is priorititing the affecting factors on development of ecotourism in villages of Barzok district. As a need for tourism planning. The research method is descriptive – analytical And Results are combined using ANP and DEMATEL methods. MATLAB and Super Decisions software used for Results analysis. The results show that among the 17 criteria participate of local and regional investors and giving respansibilitis of Assignment, Tourism organizating and managment to local people have the highest score and stand in the first rank. Visiting tours, especially during Rose water production and during growing season of Medicinal Plants and the use of local and interested people as a tour leader and stand the second and third respectively.
    Keywords: prioritize, Ecotourism. Barzok, ANP method, Dematel method