فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 65 (تابستان 1396)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 65 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نورالدین الله دادی، محمد جواد زاهدی مازندرانی، هوشنگ نایبی، شهناز صداقت زادگان صفحات 9-42
    مقدمه
    از دید جامعه شناسان هویت یابی فرایندی است که مدام در معرض بازسازی است و عوامل این بازسازی به لحاظ اجتماعی، تاریخی و فرهنگی متفاوت است. سبک زندگی از جمله عوامل مهمی است که تاثیر تعیین کننده ای بر تعلقات هویتی دارد. سبک زندگی با انتخابی شدن زندگی روزمره معنا می یابد؛ بدین ترتیب برخلاف جامعه سنتی در جامعه معاصر به واسطه ظهور جامعه مصرفی، سبک زندگی و تعین بخشی آن در حوزه های دیگر و از جمله تعلقات قومی و ملی اهمیت بیشتری یافته است. سبک زندگی با خاصیت بازاندیشانه و بازتابی و قدرت انتخابی که برای افراد ایجاد کرده است، هویتهای منسجم و تعلقات نسبتا پایدار سنتی را دچار استحاله کرده است و منابع متکثر و متعددی را برای هویت سازی و ایجاد تعلقات، تعهدات و همچنین تمایزات و تشخصهای هویتی ایجاد کرده است. هدف این مقاله بررسی رابطه سبک زندگی و تعلقات قومی و ملی شهروندان شهر خرم آباد است.
    روش
    در این تحقیق از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری شهروندان شهر خرم آباد است. همچنین با استفاده از فرمول کوکران 516 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق بیانگر این است، که سبک مدرن 5/0 بر تعلقات ملی و 21/0- بر تعلقات قومی اثرگذار است. همچنین سبک سنتی 24/0 بر تعلقات قومی و 31/0 بر تعلقات ملی تاثیرگذار است. سبک زندگی مدرن اثر بیشتری روی تعلقات ملی دارد تا تعلقات قومی. همچنین، اثر سبک زندگی سنتی بر تعلقات ملی بیشتر از تعلقات قومی است. مدل معادلات ساختاری نیز بیانگر شاخص برازش GFI برابر با 94/0 است و شاخصهای AGF، CFI وRMR نیز بیانگر برازش خوب و قابل قبول مدل است. همچنین شاخص RMSEA که مقادیر باقیمانده را نشان می دهد برابر با 0.047 است، که مقدار کم آن بیانگر این است که مدل دارای برازش نسبتا مطلوبی است.
    بحث: تغییرات ناشی از برهم کنش نظامهای سنتی و مدرن و تعارضهای ناشی از آن در شهر خرم آباد منجر به شکل گیری مسائل مختلف و از جمله مسائل هویتی شده است. به طور خلاصه می توان گفت شهر خرم آباد در حال تجربه نوعی گذار است که امکان بازاندیشی و به چالش کشیده شدن عناصر فرهنگی و هویت ساز در آن بسیار وجود دارد. درواقع می توان گفت تغییرات ناشی از سبک زندگی جدید ساختار سنتی حاکم بر این شهر را به چالش کشیده و پیامدهایی را از خود بر جای گذاشته است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تعلقات قومی، تعلقات ملی، شهروند، خرمآباد
  • حسین راغفر، حمید کردبچه کردبچه، طیبه خدایاری صفحات 43-68
    مقدمه
    تغذیه و مصرف مواد غذایی در برنامه ریزی بودجه خانوار اهمیت فراوانی دارد. تحلیل تخصیص درآمد خانوار به کالاها و خدمات، مورد توجه اقتصاددانان و سیاستمداران بوده و برآورد تقاضای کالاها و خدمات به منظور تشخیص ترجیحات و نیازهای آینده از اهمیت برخوردار است. شناخت اولویتهای مصرفی خانوار به برنامه ریزی برای افزایش رفاه آنها کمک موثری خواهد کرد که بنا به این مهم، مقاله حاضر به بررسی سبد مصرفی مواد غذایی در مناطق شهری ایران می پردازد.
    روش
    با استفاده از روش تخمین رگرسیون ظاهرا نامرتبط (SUR) و حداکثر درستنمایی (FILM) به برآورد سیستمهای تقاضای تقریبا آرمانی (AIDS) و مخارج خطی (LES) مواد غذایی خانوارهای شهری و همچنین آزمون فرضیه های تقارن و همگنی با استفاده از نرم افزار ایویوز (Eviews)، پرداخته شده است. در پایان کششهای خودقیمتی، متقاطع و درآمدی محاسبه شده است.
    یافته ها
    در تابع تقاضای AIDS برای مواد غذایی، فرضیه همگنی برای هر سه گروه نان و غلات، پروتئین و میوه و سبزی پذیرفته می شود، اما در تابع تقاضای LES، فرضیه همگنی برای گروه میوه و سبزی رد می شود و در مصرف این گروه خانوارها دچار توهم پولی می باشند. با توجه به نتایج محاسبه کششها، در تابع تقاضای AIDS مواد غذایی، گروه نان و غلات کالای ضروری می باشد، پروتئین و میوه و سبزی و سایر گروه ها لوکس می باشند و برای تابع تقاضای LES مواد غذایی، تمامی کالاها ضروری می باشند.
    بحث: با توجه به مقایسه نتایج دو مدل تقاضا، گروه نان و غلات در هر دو سیستم به عنوان کالای ضروری شناخته شده است و در نتیجه تاثیرات بیشتری بر تغییرات رفاهی خانوارها دارد. همچنین خانوارها برای گروه نان و غلات دچار توهم پولی نیستند و نسبت به درآمد واقعی حساس می باشند. با توجه به این نتایج در هنگام سیاست گذاری باید توجه خاصی به گروه نان و غلات به عنوان کالای ضروری خانوار داشته باشیم. گروه پروتیئن و سبزی برای خانوارها کالای لوکس محسوب می شود. با افزایش قیمت این گروه ها تقاضای خانوارها برای این دو گروه کاهش می یابد. در صورت افزایش درآمد خانوارها اقدام به خرید این گروه کالاها می نمایند.
    کلیدواژگان: رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط، سیستم تقاضای تقریبا آرمانی، سیستم مخارج خطی، فرضیه تقارن و همگنی
  • هما سروش مهر، موسی اعظمی، احمد یعقوبی، نادر مهرگان صفحات 69-102
    مقدمه
    مقابله با خشکسالی، توسعه روستایی-کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان مستلزم افزایش جذابیت روستاها به عنوان محل زندگی و کار از ضروری ترین برنامه های توسعه و جزء حفاظت از ایران به ویژه در چند سال اخیر به شمار می رود. سنجش میزان کیفیت زندگی روستایی و شناسایی عوامل بهبوددهنده آن، به سیاستگذاران برای افزایش سطح کیفیت زندگی کمک می کند. در این راستا پژوهش حاضر به سنجش کیفیت زندگی روستاها به روش فازی می پردازد.
    روش
    لازمه دسترسی به نتایج دقیق تر استفاده از روش های هوشمند مانند فازی برمبنای استفاده از دانش افراد خبره و داده های آماری است. با توجه به مبانی نظری و تحقیقات صورت گرفته متغیرهای مختلف کیفیت زندگی روستایی در شاخصهای منفی (خشکسالی و بیکاری) و مثبت (اجتماعی، آموزشی-بهداشتی و زیربنایی) تقسیم بندی شده، با استفاده از پرسشنامه نخبگان وزن هر شاخص تعیین و همزمان از داده های سرشماری سال 90 نیز مقدار عددی این شاخصها محاسبه، وارد نرم افزار MATLAB شده و مقدار نهایی کیفیت زندگی در استانهای کشور تعیین شد.
    یافته ها
    برمبنای تحلیل حساسیت در MATLAB، بیشترین وزن در بین شاخصهای کیفیت زندگی روستایی به ترتیب مربوط به شاخصهای ارتباطات و حمل ونقل، بازرگانی، سلامت و بهداشت می باشد؛ لذا استانهایی که در این شاخصها وضعیت بهتری دارند از کیفیت زندگی روستایی مناسب تری نیز برخوردارند. نتایج نشان داد استانهای سیستان، کرمان و کرمانشاه در بیشتر شاخصهای کیفیت زندگی در بحران بوده و روستاهای واقع در استانهای گلستان، خراسان رضوی، مازندران و تهران از بهترین و استانهای سیستان، البرز، گیلان و لرستان از پایین ترین کیفیت زندگی روستایی برخوردارند.
    بحث: اهمیت حمل ونقل در توسعه اقتصادی به اندازه ای است که بسیاری از صاحبنظران، جهش اقتصادی کشورهای توسعه یافته را ناشی از سرمایه گذاری مناسب در بخش حمل ونقل می دانند؛ زیرا فعالیتهای اقتصادی در پی وجود شبکه متکامل و گسترده حمل ونقل مکان گزینی می کنند. همچنین قرارگرفتن روستاها در مسیر جاده های اصلی و استفاده و دسترسی به وسایل حمل ونقل سریع؛ ارتباط آنها را با نواحی پیرامون فراهم ساخته و موجب تبادل اطلاعات و افکار می شود که خود موجب توسعه اجتماعی و فرهنگی روستا نیز می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، روستا، کیفیت زندگی، منطق فازی
  • شیرین احمدنیا، آتنا قالیباف کامل صفحات 103-136
    مقدمه
    نسبت رو به رشد خانوارهای زن-سرپرست، یکی از تحولات چشمگیر نهاد خانواده در ایران تلقی می شود. پژوهش حاضر با تمرکز بر شرایط گروهی از زنان سرپرست خانوار در تهران، که به علت فوت همسر یا طلاق مسئول خانوار شناخته می شوند، تجربیات زیسته، احساسات و مشکلات آنها را در ابعاد اشتغال، سلامت و ازدواج مجدد مورد کنکاش قرار داده است.
    روش
    روش تحقیق در این مطالعه کیفی است. تکنیک اصلی جمع آوری داده ها، علاوه بر مطالعات اسنادی، مشتمل بر مصاحبه های عمیق نیمهساخت یافته است. این پژوهش بر اساس مصاحبه با افراد نمونه قابل دسترسی بالغ بر 30 نفر از زنان 27 تا 63 ساله تهرانی صورت گرفته است و بنا بر هدفمند بودن نمونه گیری و اقتضائات روش کیفی، مدعی تعمیم آماری نیست.
    یافته ها
    اگرچه قرار گرفتن در جایگاه مسئول خانواده، سطح استرس و اضطرابی را که این زنان در زندگی تجربه می کنند، افزایش داده است اما از سوی دیگر، با پذیرش مسئولیت زندگی، اعتماد به نفس آنها نیز روندی صعودی پیدا کرده است. این زنان، به مرور، نگاه مثبت تری به خود و توانایی هایشان پیدا کرده اند. توجه به الگوهای اشتغال زنان سرپرست خانوار، تمایز این پژوهش با پژوهشهای مرتبطی است که صرفا به دوگانه شاغل/ بیکار در زنان توجه داشتند. باورهای جنسیتی که اشتغال زن را برعکس اشتغال مرد یک امکان یا انتخاب می داند، تاثیر یکسان و یکنواختی بر اشتغال همه زنان ندارد. در اینجا باید به تقاطع جنسیت و طبقه اجتماعی توجه کرد. در جمعیت نمونه این پژوهش، اشتغال منقطع، الگوی رایج در میان زنان متعلق به طبقه پایین بوده است و اشتغال دایم یا بیکاری، الگوی رایج در میان زنان سرپرست در طبقه متوسط و بالاست. همچنین رویکرد زنان سرپرست خانوار، صرف نظر از موقعیت طبقاتی، به ازدواج مجدد منفی بوده است. بنابراین می توان ادعا کرد، زندگی بدون سرپرست مرد مزیتهایی برایشان داشته است، یا دست کم زندگی با سرپرست مرد دارای نقاط ضعف و منشا هراس برای زنان به شمار آمده است. نقش خشونت خانگی علیه زنان در حالی که در این میان حمایت جدی از زنان خشونت دیده نمی شود را باید جدی گرفت. از هراسهای این زنان از دست دادن آزادی و درگیری مجدد در روابط خانوادگی ناسالمی است که خارج شدن از آن دشوار است.
    بحث: اصطلاح «زنان سرپرست خانوار» بر اساس درکی سلسله مراتبی از خانواده بهنجار ساخته شده است که باید توسط یک مرد نان آور سرپرستی شود. سرپرستی زن، استثنایی بر قاعده است که نیازمند پژوهش و تامل است. الگوی کلی حاکم بر سیاست گذاری در رابطه با اشتغال زنان نیز از الگوی مرد نان آور پیروی می کند. اما خانواده های با سرپرست زن چه در ایران و چه در جهان رو به افزایش است و تغییر و تحولات در نهاد خانواده بر این افزایش تاثیر زیادی داشته است از جمله اینکه در ایران به تدریج اولین ازدواج دیرتر صورت می گیرد، بعد خانوار کاهش یافته و احتمال رخداد طلاق بالاتر رفته است، تحصیلات زنان افزایش یافته و در نرخ مشارکت زنان متاهل در بازار کار افزایش نسبی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: ازدواج مجدد، اشتغال، زنان سرپرست خانوار، سلامت
  • یونس بودات، محسن معروفی صفحات 137-170
    مقدمه
    تمایز اجتماعی وضعیتی است که از طریق فعالیتهای معطوف به مصرف مشاهده می شود. در جوامع مدرن طبقه ها و پاره طبقه های اجتماعی به واسطه مصرف کالاهای اقتصادی و فرهنگی مواضع اجتماعی متفاوتی اتخاذ می کنند. اتومبیل نماد شاخص تعیین وضعیت اجتماعی افراد است که حد و مرزهای طبقه های اجتماعی را مشخص می کند اما در نهایت فهم ناروایی از نابرابری های طبقه های اجتماعی را رسمیت می بخشد. پژوهش حاضر تلاش دارد نشان دهد که، طبقات مختلف دارای سرمایه های اقتصادی و فرهنگی یا فاقد آن، با انتخاب اتومبیل لوکس در پی کسب تشخص و تمایز هستند و با انتخاب تولید انبوه به دنبال برآوردن ضرورت زندگی شان هستند و به طور مشخص در پی پاسخ به این پرسش است که آیا اتومبیل لوکس پلاک اروند، منجر به ایجاد حس تشخص در میان پاره طبقه های اجتماعی بالای دارای سرمایه های اقتصادی و فرهنگی شده است؟
    روش
    روش تحقیق در پژوهش حاضر، پیمایش است. جامعه آماری متشکل از تمامی افراد 18 سال به بالای شهر دزفول و حجم نمونه برابر با 268 نفر است که تعداد 134 نفر را گروه دارندگان اتومبیلهای لوکس اروند و 134 نفر را گروه دارندگان اتومبیلهای تولید انبوه تشکیل داده اند. از نمونه گیری دردسترس استفاده شده است. همچنین برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار بود.
    یافته ها
    تحلیل داده های تحقیق حاکی از تفاوت معنادار بین دارندگان خودروهای لوکس و تولید انبوه از لحاظ هر سه بعد سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی و تمایز اجتماعی است. در ضمن، شدت همبستگی بین سرمایه اقتصادی و تمایز اجتماعی بیشتر از شدت آن بین سرمایه فرهنگی و تمایز اجتماعی است. در بخش معادلات ساختاری نیز تغییرات واریانس تمایز افراد از طریق سرمایه های اقتصادی و فرهنگی به میزان 64% تبیین گردید که در این میان نقش سرمایه اقتصادی بسیار بالاتر از سرمایه فرهنگی برآورد شده است.
    بحث: جمع بندی نتایج نشان داد که پاره طبقه های فرادست دارای اتومبیل لوکس، و به واسطه برخورداری از سرمایه های اقتصادی و فرهنگی، تمایز و تشخص اجتماعی کسب می کنند که این تمایز اجتماعی موقعیت آنها را از دیگر گروه ها متفاوت و ممتاز نشان می دهد. در برابر، پاره طبقه های اجتماعی فرودست با انتخاب اتومبیل تولید انبوه و برمبنای دارابودن حجم کمی از سرمایه های اقتصادی و فرهنگی، تمایز اجتماعی کمتری کسب می کنند و یا به عبارت بهتر در پی کسب تمایز اجتماعی نیستند.
    کلیدواژگان: اتومبیل پلاک اروند، پاره طبقه، تمایز اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی
  • زینب حقی، مروئه وامقی، حمیرا سجادی، غلامرضا قائد امینی هارونی، مهرداد نامداری صفحات 171-197
    مقدمه
    طیف وسیعی از کودکان و نوجوانان در جهان شاهد خشونت فیزیکی یا تهدید به اعمال آن توسط والدین خود نسبت به یکدیگر هستند. بر اساس مطالعات قبلی مواجهه کودکان و نوجوانان با خشونت خانگی، با گرایش به رفتارهای برون گرایانه و ضداجتماعی و ارتکاب رفتارهای خشونت آمیز مرتبط است. هدف مقاله حاضر پیش بینی خطرپذیری در نوجوانان شهر خرم آباد از طریق مواجهه با خشونت خانگی است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و تحلیلی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 379 نفر دانش آموز دختر و پسر کلاسهای دهم و یازدهم مقطع متوسطه شهر خرم آباد بود که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی از دبیرستانهای دو منطقه خرم آباد انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس مواجهه کودک با خشونت خانگی و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان شیوع مواجهه با خشونت پدر نسبت به مادر 14%، مواجهه با مشاجره والدین 9/35% و خطرپذیری 4/74% بود. بین همه ابعاد مواجهه با خشونت خانگی و خطرپذیری رابطه مثبت وجود داشت. میزان مواجهه با انواع خشونت در دانش آموزان پسر بیشتر از دانش آموزان دختر است. همچنین 18% از واریانس خطرپذیری توسط مواجهه با خشونت خانگی تبیین گردید.
    بحث: پژوهش حاضر گویای اهمیت مواجهه با خشونت خانگی و تاثیر آن بر افزایش خطرپذیری نوجوانان است.
    کلیدواژگان: خطرپذیری، رفتارهای پرخطر، مواجهه با خشونت خانگی، نوجوانان
  • هادی خانیکی، طاهره یلفانی، ارسیا تقوا صفحات 199-234
    مقدمه
    سلامت در جهان امروز نقش حیاتی دارد و هسته اصلی و مرکزی در توسعه پایدار تلقی می شود. سلامت جامعه، ارتباط عمیقی با رشد و توسعه جامعه دارد. بی تردید رسانه ها مهم ترین منبع اطلاعات بهداشتی برای اغلب مردم هستند. هدف از آموزش سلامت، ارتقای سواد بهداشتی، اتخاذ رفتارهای سالم و گسترش فرهنگ سلامت در جامعه است. از سویی رسانه ها، بزرگ ترین مربیان دنیای امروز هستند. با رسانه ای شدن دنیای کنونی تعاریف متفاوتی از واقعیتها دیده می شود. از جمله نقش مهم رسانه در دنیای امروز فرهنگ سازی است وهمچنین می توان رسانه ها را از منابع جامعه پذیری افراد محسوب کرد. بسیاری از باورها و نگرشها در طول زمان و از طریق القائاتی که از سوی رسانه ها صورت می گیرد در ذهن انسانها شکل می گیرد. ازجمله موضوعات قابل بحث در این مورد افراد مبتلابه بیماری های روانی و انگ یا برچسبهایی است که از طریق رسانه ها به آنها زده می شود و این استیگما سبب ایجاد نگرش منفی در بین اذهان عموم می شود. هدف این پژوهش واکاوی انگهای روانی است که در خبرهای حوادث مطبوعات به سوژه های حوادث نسبت داده می شود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی از تحلیل محتوای کمی استفاده کرده ایم. جامعه پژوهش خبرهای صفحات حوادث مطبوعات پنج روزنامه کثیرالانتشار کشور یعنی ایران، جام جم، شرق، همشهری و شهروند در سال 1394 بود. به دلیل کمی داده های خبری، داده های یافت شده به صورت کل شماری مورد بررسی قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر استقلال مورد سنجش قرار گرفت. روایی محتوایی داده ها با استفاده از آزمون اسکات انجام شده است. داده ها توسط نرم افزار SPSS و در قالب نظریه های چارچوب بندی و داغ ننگ تحلیل شده اند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده 9/%92 مطالب با محوریت بیماران روانی بوده است و هدف اصلی 3/33% مطالب بر این بوده است که بیماران روحی و روانی دیوانه و غیرقابل کنترل هستند. 6/23% دیگر مطالب با هدف این بودند که بیماران روانی گوشه گیر و دارای اختلال شخصیت حاد هستند. 4/20% باقی مطالب با هدف بیمار بودن این افراد برای همیشه اشاره داشتند. 3/14% دیگر مطالب بر این هدف تاکید داشتند که این گونه افراد ضداجتماع هستند. 7/62% مطالب به مولفه اختلالات روانی در افراد مبتلا اشاره داشتند و در مرتبه دیگر 1/31% مطالب خشونت را از مولفه های دیگر بیماران روانی می دانند. انحراف اجتماعی و سوءمصرف بیمار هر کدام به ترتیب با 1/3% و 7/2% بیماری های روان را با این مولفه ها نشان داده اند.
    بحث: نتایج تحقیق نشان می دهد که انگهای روانی به صورت مفهومی در اکثر مطالب خبری به بیماری های روانی زده می شود و در تیترها و عکسهای منتشرشده از سوژه ها انعکاس می یابد. این انگها شامل برچسبهای روانی چون «دیوانه»، «مجنون»، «روانی» و «قاطی» است که در تیترها بیشتر به چشم می خورد؛ و بازنمایی بیماری ها در قالب چنین کلیشه های تصویری این نتیجه را به دنبال دارد که افراد مبتلا به بیماری های روانی قابل درمان نیستند و عامل وقوع بسیاری از حوادث می تواند بیماری های روانی باشد. روزنامه جام جم بیشترین کلیشه تصویری متجاوزان جنسی و قاتلان را در مورد بیماران روانی ارائه می دهد. روزنامه های شهروند و ایران بیشترین تصویر از افراد مبتلا به بیماری های روانی را روان پریش نشان داده اند و روزنامه ایران بیماران روانی را با تصویر وحشی نیز انعکاس داده است. روزنامه ایران بیشترین انگ روانی در تیتر را داراست و کم ترین انگ روانی در تیتر از آن روزنامه شرق است. پیامدهای این انگها این است که بیماری های روانی مترادف با «دیوانه بودن» و «غیرقابل کنترل بودن» به شمار آمده و افرادی را که از بیماری های روانی رنج می برند از درمان دور کرده و «اعتمادبه نفس» و «رفتارهای اجتماعی» آنان را به مخاطره می اندازد. در حال حاضر رسانه ها با تصویرسازی های گمراه کننده در انتقال پیامهای مرتبط با سلامت و روان، بیشتر نقش منفی ایفا می کنند. اما با تغییر نگرش و عملکرد می توان این تاثیرگذاری منفی را به تاثیرگذاری مثبت تغییر داد. می توان تلاش کرد که ابزار رسانه به ابزار فعال در جهت مثبت و ارتقای سلامت تبدیل شود و از امکانات نشر و اطلاع رسانی فراگیر رسانه ای کمکهای قابل توجهی گرفت. رسانه ها به ویژه رسانه های جدیدتر امکان تعاملی دوسویه را فراهم می کنند. با این وصف، اصحاب رسانه و روزنامه نگاران باید در ایجاد تصویرهای درست رسانه ای از افراد مبتلا به بیماری های روانی قدم بردارند و درصدد تصحیح کلیشه های تصویری نادرست از تمامی افراد مبتلا به بیماری های روانی باشند؛ و مردمان را از تبیینهای عامه پسند و غیرعلمی پرهیز دهند. آنها بایستی با ارجاع به مشاوران و متخصصان حوزه بیماری های روانی درکی درست و شناختی صحیح از این حوزه به دست آورند چرا که روزنامه نگاران باید درک درستی از این افراد مبتلا داشته باشند و این درک را بیشتر با انگاره های علمی همراه سازند تا چارچوبهای عامی که در جامعه وجود دارد. اگر روزنامه نگاران یا اصحاب رسانه درصدد اطلاع رسانی درست و بر موازین اخلاقی هستند باید بر اساس دیدگاه های علمی که درخصوص بیماری های روحی هست، خبر، گزارش یا دیگر محصولات رسانه ای خود را تولید و توزیع کنند؛ و از مواضع ایدئولوژیک چارچوب بندی شده و کلیشه ای دوری کنند.
    کلیدواژگان: استیگما، انگ، بیماریهای روانی، تصویر قالبی، سلامت روان، کلیشه
  • حسن ابوطالبی، محمد جعفری هرندی، سید محمدرضا آیتی صفحات 235-265
    مقدمه
    معلولیت به ناتوانی در انجام تمام یا قسمتی از فعالیتهای عادی زندگی فردی یا اجتماعی به علت وجود نقصی مادرزادی یا اکتسابی، در قوای جسمانی یا روانی اطلاق می شود. استیفای حقوق معلولین و توانمندسازی معلولان برای داشتن یک زندگی مستقل و مشارکت آنها در تمام جنبه های زندگی، متوقف بر مناسب سازی است. معلولیت و چالش مناسب سازی در عصر حاضر حقیقتی انکارناپذیر است و جوامع پیشرفته با این حقیقت به شکل واقعی مواجه شده و برای این اقلیت بزرگ حقوقی قائلند، و به ادای آن پایبند.
    مرور انتقادی منابع: این سئوال که آیا حاکمیت در تامین دسترسی برابر، برای معلولین وظیفه ای برعهده دارد یا خیر؟ پرسشی است که در آثار به تحریر درآمده درباره حقوق معلولین، به آن پرداخته نشده است، و این موضوعی است که مورد نقد قرار دارد. سئوال بی پاسخ دیگر این که، آیا اینکه امکان استفاده معلولین از امکانات زیربنایی معمول در جامعه وجود ندارد، به دلیل نقصی است که در این افراد وجود دارد، یا آن که به دلیل نقصان در زیرساختهای شهری است؟
    بحث: تحقیق پیرامون این موضوع بحث کرده که از آنجا که کشور ما ایران، مبتنی بر حکومت اسلامی است، آیا در مبانی فقه اسلامی، اعم از قرآن و سنت، دسترسی برابر برای معلولین به عنوان یک حق به رسمیت شناخته شده است؟ تا آنکه حکومت از یک سو و جامعه اسلامی از سوی دیگر نسبت به چنین حقی تکالیفی داشته باشند یا خیر؟ این تحقیق در پاسخ به این سئوال، و با روش توصیفی- تحلیلی، و با بهره گیری از قواعد و اصول تعریف شده در مسیر اجتهاد، به رشته تحریر درآمده است.
    آگاهی نسبت به رویکرد اسلام به پدیده ناتوانی، ضمن زدودن برخی تصورات نادرست، تاثیر به سزایی در بهبود نگرش افراد معلول، نسبت به خود و جامعه نسبت به آنها داشته و مبنای تقاضا و عرضه خدمات ویژه به افراد معلول و سایر حقوق اجتماعی آنان است. هم چنین با پیشتازی جوامع پیشرفته در ارائه و ارتقاء خدمات به معلولین چنانچه حکومتی دینی چون کشور عزیز ما ایران، نتواند در زمان حاضر-حد اقل در مبانی نظری- همپای این کشورها گام بردارد، به طور قطع در آینده نیز در این مسابقه عقب خواهد ماند.
    یافته های پژوهش، حاکی از آن است، که عمومات و اطلاقات ادله شرعی بر حق دسترسی برابر و وجوب حضور معلولین در جامعه دلالت دارد و حاکمیت نمی تواند، وچنین حقی ندارد که به دلیل وجود نداشتن شرایط و با مسکوت گذاشتن مناسب سازی و فرآیند دسترسی برای همه، همواره و برای همیشه معلولین را ازمسئولیت پذیری و تکالیف اجتماعی محروم نماید. بلکه مناسب سازی و حق تساوی دسترسی، حق مسلم معلولین و ادای این حق برحاکمیت واجب است.
    کلیدواژگان: تبعیض مثبت یا منفی، دسترسیبرابر، فقه، معلولیت، مناسب سازی
|
  • Nouredin Alahdadi, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani, Houshang Nayebi, Shahnaz Sedaghatzadegan Pages 9-42
    Introduction
    In sociologists,point of view identifying is a process that is always being reconstructed and the reconstruction factors socially, historically and culturally are varied. Lifestyle is one of the important components which has a determinative impact on identity belonging. Lifestyle is defined by the choices in daily life. Thus, in spite of traditional society in contemporary society through emerging consuming society, lifestyle and its determination in the other fields including ethical and national belonging has become important .
    Lifestyle by creating rethinking, reflective and selective power features for people, has transformed the coherent identities and relatively stable, traditional belonging and has created numerous and diverse resources for creating identity and belonging, obligations, as well as differences.The aim of this study is to investigate the relationship between lifestyle and ethical and national belonging of Khoramabad people.
    Method
    Data was collected applying survey method and questionnaires. 516 people were chosen as the sample using Cochran’s formula.
    Findings: Results show that modern style has 0/5 effect on national belonging and -0/21 impact on ethical belonging. Moreover, traditional style has 0/24 influence on national belonging and 0/31 effect on national belonging. Modern lifestyle has more effect on national belonging in comparison with ethical belonging. Also, the impact of traditional lifestyle on national belonging is more than ethical belonging. The structural equation model also showed the GFI fit index of 0.94 and the AGF, CFI and RMR indices also represent a good and acceptable fit of the model. Also, the RMSEA index, which represents the residual values, is 0.047, of which the low value indicates that the model has a relatively favorable fit.
    Discussion
    The changes caused by the interaction between traditional and modern systems and their conflicts in Khorramabad have led to the formation of various issues, including identity issues. In short, it can be said that the city of Khorramabad is experiencing a kind of transition that can be rethought and challenged by cultural and identity factors. In fact, it can be said that the changes made by the new lifestyle challenged the traditional structure of this city and left its consequences.
    Keywords: Lifestyle, ethnical belonging, national belonging, citizen, Khoramabad
  • Hssein Raghfar, Hamid Kurdbacheh, Tayebeh Khodayari Shahsavari Pages 43-68
    Introduction
    Nutrition and consuming food are very important in the planning of the household budget . The analysis of the allocation of household income to goods and services is of interest to economists and politicians, and estimating the demand for goods and services is important in identifying future preferences and needs. Recognizing household consumption priorities will help plan to increase their welfare. Therefore, the present research aims to study the food basket in urban areas of Iran.
    Method
    Using the seemingly unrelated regression (SUR) and maximum likelihood (FILM) estimation method, the almost ideal demand systems (AIDS) and linear expenditures (LES) for urban households, as well as the testing of symmetry and homogeneity hypotheses using the Ivyz software Eviews) were estimated. At the end of the incremental, cross, and income separately for each The demand equations are calculated.
    Findings: The homogeneity hypothesis for all three groups of bread and cereals, protein and fruits and vegetables is accepted in the food demand function of AIDS, but in the LES demand function, the homogeneity hypothesis is rejected for the fruits and vegetables group, and in the consumption of this group housholds have monetary illusion. According to the results of the calculation of elasticity, in the food demand AIDS function, the group of bread and cereals are essential commodities, protein, fruits and vegetables, and other groups are considered to be luxury and for the LES food demand function, all commodities are essential.
    Discussion
    According to the comparison of the results of two demand models, the bread and cereal group in both systems are considered as essential commodity and as a result, they have more effects on welfare changes of households. Also, households do not have monetary illusions for the bread and grain group and are sensitive to real income. Given these results, when considering policy making, we should pay particular attention to the bread and cereal group as the essential commodities of the household. The protein and vegetables group for the household is considered a luxury commodity. As the price of these groups rises, the demand for them decreases . In the event of an increase in household income, they will buy this group of goods.
    Keywords: Seemingly unrelated regressions, almost ideal system of demand, linear expenditure system, hypothesis of symmetry, homogeneity
  • Mosa Azami, Ahmad Yaghobi, Nader Mehreghan Pages 69-102
    Introduction
    Fight against drought, rural-agricultural development and prevention of immigration of villagers require increasing the attractiveness of villages as a place for living and work which is considered as the most important development programs and protection component of Iran especially in recent years.
    Measuring the rural life quality and identifying its improving factors, help policy makers increase the quality of life. Therefore, the present study measured the quality of life in villages using Fuzzy method.
    Method
    To achieve accurate results, it is necessary to apply intelligent methods such as Fuzzy based on experts’ knowledge and statistical data. Considering the theoretical foundations and researches, different variables for rural life quality are divided into negative indices (drought and unemployment) and positive indices (social, health and education and infrastructure). Applying elite questionnaire, the weight of each index was determined and simultaneously, by using the census data of the year 90, the numerical value of these indices was calculated and entered into MATLAB software and the final value of quality of life in the provinces was determined.
    Findings: Based on MATLAB sensitivity analysis, the most weighted quality of rural life indicators are: communications and transportation, trade, health, and hygiene. So, the rural areas which have better conditions regarding these indicators have a better rural quality of life. The results showed that Sistan, Kerman and Kermanshah provinces are in the crisis with regard to the most quality of life indices. Villages in the provinces of Golestan, Khorasan Razavi, Mazandaran and Tehran have the best quality of rural life. Alborz, Gilan and Lorestan provinces have the lowest quality of rural life.
    Discussion
    The importance of transportation in economic development is to that extent that many scholars consider the economic increase in developing countries to be due to proper investment in the transportation sector. Moreover, the location of villages in the main roads and the use of and access to fast transportation vehicles make their communications with the surrounding areas and exchange of information and thoughts possible which lead to social and cultural development of the village.
    Keywords: evaluation, Fuzzy logic, Quality of life, village
  • Shrin Amadnia, Atena Ghlibaf Kamel Pages 103-136
    Introduction
    Increasing number of woman-headed households has made it an indispensable issue particularly for Iranian families. Focusing on the women who have become heads of households due to either death of their husbands or divorce, this study seeks to examine the lived experiences, affections, and the difficulties this group of women deal with in terms of remarriage, well-being and occupation .
    Method
    This was a qualitative research based on a case study. Along with an archival study, semi-structured interviews were conducted as a means of data gathering. This research was conducted on the basis of interviews with an accessible sample of 30 women in Tehran from 27 to 63 years old. According to the purposeful sampling and qualitative method requirements, the findings cannot be generalized to other groups of woman-headed households.
    Findings: Although being the responsible for the family increases the level of stress and anxiety of the women, by accepting this responsibility their self-confidence increases. In the course of time, this group of women become more optimistic in regard to themselves and their abilities. Considering the patterns of women-headed household employment is the distinction between this research and other related researches which only focused on binary of employed/unemployed women. Gender beliefs which consider female employment a choice in contrast to male employment, does not have the same effect on the employment of all women. Here, attention should be paid to the intersection of gender and social class. In the sample population of this study, discontinuous employment is a common pattern among women of the lower class, and permanent employment or lack of employment is a common pattern among middle and upper middle-class women. Moreover, the approach of women reposible for their family regardless of their social class to remarriage was negative. Therefore, it can be concluded that living without a male guardian has some advantages or at least living with a male guardian has some weaknesses and is a source of fear for women. The role of domestic violence against women and the lack of serious support for abused women should be taken seriously. The fears of these women are the loss of freedom and re-engagement in unhealthy family relationships that are difficult to get out of.
    Discussion
    The concept of ‘women-headed household’ is constituted within a hierarchical understanding of a normative family in which men are considered as breadwinners. Women as a head of household are seen as an exception which needs to be studied. The dominant pattern of policy-making in terms of female employment is subordinated to the image of men as breadwinners.
    However, the women-headed households, both in Iran and in the world, are increasing and the changes in the institution of the family have had a great influence on this increase, including the fact that in Iran gradually the first marriage happens later, the household size is reduced and the probability of divorce has increased, women’s education has increased, and the participation rate of married women in the labor market is increasing.
    Keywords: occupation, well-beings, remarriage, Women-headed households
  • Yones Bodat, Mohsen Maroofi Pages 137-170
    Introduction
    Social distinction is a condition which is seen through the actions of consumption. In modern societies, social classes and class fractions adopt different social positions through the use of economic and cultural goods . An automobile is a distinctive status symbol, marking off, but ultimately misrecognizing the inequalities of classes of a society. This research tries to show that different classes, possessing or dispossessing different economic and cultural capitals, by choosing a luxury automobile, are looking for distinction and by choosing mass-produced automobiles try to satisfy their lives’ needs. The research tries to answer this question that whether a luxury automobile (Arvand license plate) leads to creation of sense of distinction among high class fractions which possess cultural and economic capitals?
    Method
    The survey method was used for this research. Statistical population included all populations of Dezfoul who were 18 years old and above. Through convenience sampling, the sample group was 268 people, of which 134 had Arvand-license plate cars and 134 had Mass-produced cars. Also, the self-made questionnaire which had good reliability and validity was used to collect data.
    Findings: Analysis of data demonstrated a significant difference between the owners of Mass-produced cars and the luxury ones in all three dimensions, namely economic and cultural capitals and social distinction . The correlation between economic capital and social distinction was stronger in comparison to the correlation between cultural capital and social distinction.. In. Structural equation Model, the variance changes of distinctions through economic and cultural capital was defined 64% among which the role of economic capital was highly more than the cultural capital.
    Discussion
    the research results showed that high-class people with the luxury cars, due to having access to economic and cultural capitals, achieve social distinction which distinguishes them from the rest of social classes. On the contrary, low-class people with their mass-produced cars and with lower economic and cultural capitals achieve less social distinction or, better to say, do not look for social distinction.
    Keywords: Arvand-license plate automobile, class fraction, cultural capital, economic capital, social distinction
  • Maroe Vameghi, Homira Sajjadi, Gholamreza Ghayed Amini Harounii, Mehdad Namdari Pages 171-197
    Introduction
    A wide range of children and adolescents in the world is witnessing physical violence or a threat to doing it by their parents. According to previous studies, the exposure of children and adolescents to domestic violence has been linked to extroverted and antisocial behavior and to committing violent behavior. The aim of this study is to predict the risk taking by adolescents in Khorram-Abad through exposure to domestic violence.
    Method
    The present study was a descriptive, analytical and correlation study. The study sample was 379 male and female students in grades 10 and 11 of high schools who were selected applying stratified and random sampling from high schools of two regions of KhorramAbad city. The scale of child exposure to domestic violence and the scale of risk taking among Iranian adolescences were used in order to collect data.
    Findings: The prevalence of violence of the father against mother was 14%, the parents’ dispute was 35.9% and the risk taking was 74.4%.
    There was a positive correlation between all aspects of domestic violence exposure and risk taking. The exposure rate of violence in boys was higher than girls. Also, 18% of risk raking variance was explained by exposure to domestic violence.
    Discussion
    The results of the present study illustrate the importance of domestic violence exposure and its impact on increasing the risk taking by adolescent.
    Keywords: Risk-taking, High-risk behavior, exposure to domestic violence, adolescents
  • Hadi Khaniki, Tahere Yalfani, Arsia Taghva Pages 199-234
    Introduction
    Health plays a vital role in the world and it can be considered as a main core in sustainable development. Public health is mainly related to the development of society and growth. Undoubtedly, the media are the main source of hygiene information for the majority of people . The aim of health education is to increase health literacy, adopt health behavior and expand the culture of health in the society. On the other hand, the media are the greatest coaches in the world today. There are different definitions of reality due to the media in the present world.. Nowadays, one of the important roles of the media is enculturation, also, they can be considered as a resource of socialization. Many of the beliefs and attitudes shape in individuals’ mind through the media induction over time. For example, people who have mental illnesses or a stigma given to them by the media which cause negative public attitude. The aim of this study is to investigate the psychological stigmas which are given to the subjects of the incidents in the incident news of newspapers.
    Method
    In this descriptive study, quantitative content analysis was used. The study population was incidents pages of five widely circulated Iranians newspapers, including Iran, Jam E Jam, Sharq, Hamshahri and Shahrvand in 1394. Due to low news data, the total numbering method was used. Data were evaluated using a chi-square test. Validity of data was tested using Scott test. . Data were analyzed by SPSS software and using framing and social stigma theories.
    Findings: According to the results, 92/9 percent of the articles were based upon mental patients and the main goal of 33/3 percent of the articles was to show that mental patients are insane and uncontrollable. 23/6 percent of the other articles say that mental patients are solitary and suffer from acute personality disorders. 20/4 percent of the rest of the articles implied that these people would be mentally sick forever. 14/3 percent of the articles insisted on these people as being antisocial. 62/7 percent of the articles noticed the components of mental disorders in suffering people, while 31/1 percent of the articles pointed out that violence is one of the components of mental patients. Social deviations and patient abuse, respectively showed 3/1 percent and 2/7 percent of components in mental illnesses.
    Discussion
    The results of this research show that mental labels are tied to mental illnesses conceptually and are reflected in the headlines and photos of the news in the newspapers. These labels include mental tags such as “crazy”, “insane”, “psycho” and “mad” which are the most used in the headlines. Representation of mental illness as a visual stereotype has one
    Result
    mental patients are not curable and mental illnesses can be the reason of many accidents and crimes. Jam-E-Jam newspaper has the highest share of visual stereotypes in sex offenders and murderers. Shahrvand and Iran newspapers show mental patients as psychos in most of the cases. Besides, Iran newspaper has showed mental patients as “savages”. Iran newspaper has the highest record in mental labels in its headlines and the lowest number of mental labels belongs to Shargh newspaper. The consequences of these labels are that mental illnesses are equal to some concepts such as “being insane” and “being uncontrollable” which keep patients away from treatment and cure and endangers their “self-confidence” and “social behavior”. Now the media with misleading images convey messages related to mental health and play a negative role. But with the change of attitude and behavior this negative impact can be changed to a positive effect. We can try to turn the media tools into active tools in a positive way and for health promotion, and we can benefit from significant media outreach opportunities. The media, especially new media provide two-way interaction. Nevertheless, media practitioners and journalists should strive to create accurate media images for people with mental illness and seek to correct wrong stereotypes about all people with mental illnesses; avoid peoples from public and non-academic explanations; and refer them to psychiatrics and specialists to gain a proper understanding of this area. Journalists should have a proper understanding of these people and make this understanding more of a scientific idea rather than the general framework that exists in the society. If journalists or media practitioners try to convey the right information based on the ethical standards, they should produce and disseminate their news or reports based on scientific views which are about mental illnesses and avoid ideological positions and framed clichés.
    Keywords: Cliché, Label, Mental health, Mental illnesses, Stereotype, Stigma
  • Hassan Aboutalebi, Mohammad Jafari Harandi, Seyed Mohammad Reza Ayati Pages 235-265
    Introduction
    Disability is defined as the incapability of performing all or part of the normal activities of individual or social life due to congenital or acquired defects in the physical or mental abilities.
    Giving rights of disabled people and empowering them to have an independent life and to participate in all aspects of life rely on making appropriate urban environments.
    Disability and challenge of environment appropriateness in the current era are an irrefutable truth . Modern societies deal with this fact in an actual manner and to this large minority, they give rights and are committed to performing them.
    Critical review of resources: The question of whether the government has an obligation to provide equal access for disabled people has not been addressed in the written works on the rights of people with disabilities, which has been criticized.
    Another unanswered question is whether not using the usual infrastructure facilities of society by the disabled is due to a defect in these people or it is due to a lack of urban infrastructure
    Discussion
    Research has argued that since our country , Iran, is based on the Islamic state, the question arises as to whether equal access for the disabled as a right is recognized in the foundations of Islamic jurisprudence, including the Qur’an and tradition And whether the government, on the one hand, and the Islamic community, on the other hand, have such an assignment to such a right.
    This article was written using analytical-descriptive method and the rules and principles defined in the ijtihad course and tried to find an appropriate answer to this question.
    Awareness of the Islamic approach to disability phenomenon, while eliminating some misconceptions, has an effective impact on improving disabled people’s attitude towards themselves and society’s attitude towards them. Also, it is considered as a basis for the demand and supply of special services to the disabled and their other social rights.
    Moreover, with the advancement of modern societies in the provision and promotion of services for the disabled, if a religious government like our beloved Iran, cannot be present, at the present time, at least on theoretical foundations - alongside these countries, definitely in the future will move backward in this race.
    Findings: The findings of the research indicated that the general and religious evidence point to the rights to equal access and the necessity of the presence of people with disabilities in the society, and the government cannot, and has no such right that due to the lack of conditions and by keeping the process of access for everyone silent, always and permanently deprive people with disabilities from social responsibilities. But the right to proper implementation and the rights to the equal access are obligatory to the government.
    Keywords: disability, jurisprudence, appropriateness (of environment), equal access, positive or negative discrimination