فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 68 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر سالم، اسمعیل ابونوری، جواد عرب یارمحمدی * صفحات 9-41
    مقدمه
    فقر پدیده ای است چندوجهی که بررسی و تحلیل کلیه وجوه و ابعاد آن، لازمه شناخت دقیق آن است. در گذشته فقر تنها از رویکرد درآمدی اندازه گیری می شد، اما این رویکرد سایر نمودهای فقر را در نظر نمی گیرد. به عنوان مثال ممکن است فردی ازنظر درآمدی فقیر نباشد اما مجبور باشد بخش عمده ای از درآمد خود را صرف بیماری صعب العلاج خود کند. رویکرد چندبعدی به اندازه گیری فقر (به جای رویکرد درآمدی)، ماهیت چندوجهی آن را در نظر می گیرد. راه های متفاوتی برای به حساب آوردن ماهیت چندبعدی فقر در ارائه شاخص فقر تاکنون معرفی شده است که ازجمله آنها می توان به داشبورد متغیرها، شاخصهای ترکیبی، نمودارهای ون، رویکرد تسلط، رویکرد آماری، رویکرد فازی و رویکرد شمارش اشاره کرد.
    روش
    روش الکیر و فوستر، به عنوان یکی از پرکاربردترین روش های اندازه گیری فقر چندبعدی روشی مبتنی بر شمارش است که توسط سازمان ملل متحد برای تولید شاخص فقر چندبعدی جهانی مورد استفاده قرار می گیرد و در این تحقیق نیز مورد استفاده قرار گرفته است. برای دست یابی به شاخص فقر چندبعدی، 10 شاخص در سه بعد آموزش، سلامت و تسهیلات زندگی مورد بررسی قرار گرفت. با در نظر گرفتن وزن یکسان برای هر بعد و وزن یکسان برای هریک از شاخصهای درون هر بعد، خانواری فقیر تشخیص داده شد که در بیش از یک سوم شاخصها محروم باشد (حدثانی). آنگاه پس از شناسایی افراد فقیر توابع تجمیع مرسوم با تعدیلاتی اعمال شده و شاخصهای فقر الکیر و فوستر محاسبه شدند. در این تحقیق روش الکیر و فوستر روی داده های مستخرج از طرح هزینه – درآمد خانوارهای شهری و روستایی ایران در سالهای 1370 تا 1392 به کار بسته شده است.
    یافته ها
    نسبت سرشمار تعدیل شده در دوره موردبررسی در مناطق روستایی از 4/35 درصد به 1/10 درصد و در مناطق شهری از 3/13 درصد به 5/9 درصد کاهش یافته است. این کاهشها به واسطه کاهش شیوع و شدت فقر به صورت هم زمان بوده است. استنباط آماری انجام شده روی نسبت سرشمار تعدیل شده حاکی از آن است که اختلاف بین این شاخص در مناطق شهری و روستایی در تمام سالها در سطح اطمینان 95 درصد، معنی دار و اختلاف شاخص با مقادیر سال قبل آن نیز برای اغلب سالها چه در مناطق شهری و چه در مناطق روستایی، معنی دار بوده است.
    بحث: محاسبه شاخص الکیر فوستر نشان داد که فقر چندبعدی در مناطق شهری و روستایی ایران با کاهش مواجه بوده است که البته شدت این کاهش در مناطق روستایی به شکل قابل توجهی بیشتر است. کاهش شدیدتر مقدار فقر در مناطق روستایی نسبت به مناطق شهری، به واسطه تمام امکانات و تسهیلات زندگی است که در فاصله سالهای 1370 تا 1392 برای خانوارهای روستایی فراهم شده است. در سالهای پس از اتمام جنگ بسیاری از خانوارهای روستایی کشور دسترسی به برق یا آب لوله کشی و یا حمام مستقل در محل سکونت خود نداشته اند. اما اقدامات انجام شده در بازه زمانی مزبور باعث شده است که این امکانات به سطح روستاها رفته و تسهیلات زندگی برای خانوارهای روستایی نیز فراهم شود. این در شرایطی است که تغییر مزبور در خانوارهای شهری چندان محسوس نبوده است؛ چراکه از ابتدای دوره نیز اغلب خانوارهای شهری به امکانات رفاهی موردبررسی دسترسی داشته اند.
    کلیدواژگان: روش الکیر و فوستر، رویکرد شمارش، فقر چندبعدی، نسبت سرشمار تعدیل شده
  • محمدعلی براتی، تقی ابراهیمی سالاری * صفحات 43-85
    مقدمه
    زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند، اما صرفا 5/15 درصد از نیروی کار شاغل در اقتصاد متعلق به آنهاست. با وجود غیبت اکثریت زنان در بازار کار، آمارها نشان می دهد که نرخ بیکاری آنها حدود دو برابر مردان است. پیش بینی می شود که با افزایش سطح تحصیلات زنان و تغییرات فرهنگی، تمایل آنان به حضور در فعالیتهای اقتصادی افزایش یابد، و این امر بر نابرابری های اقتصادی زنان و مردان خواهد افزود. ازاین رو، برخی از نویسندگان از «زنانه شدن فقر» سخن گفته اند. مطابق آمارهای بودجه خانوار مرکز آمار ایران، خانوارهای دارای سرپرست زن صرفا 12 درصد از کل فقرای کشور را تشکیل می دهند و نرخ فقر در میان آنها با نرخ فقر در میان خانوارهای دارای سرپرست مرد برابری می کند. لذا آمارها، بیشتر بودن فقر در میان خانوارهای دارای سرپرست زن را تایید نمی کنند. اما ما در این مقاله نشان خواهیم داد که به دلیل وجود نابرابری های جنسیتی، احتمال فقر در میان خانوارهای دارای سرپرست زن نسبت به خانوارهای دارای سرپرست مرد بیشتر است.
    روش
    ما با استفاده از آمارهای بودجه خانوار مرکز آمار ایران در سال 1393، و بهره گیری از مدلهای لاجیت و پرابیت به بررسی عوامل اصلی تعیین کننده خانوارهای فقیر در میان خانوارهای دارای سرپرست زن پرداخته ایم. به طورکلی با توجه به مجموعه داده های مورداستفاده، دو نوع مدل برآورد شده اند: (1) مدلهای روی کل خانوارها (2) مدلهای روی خانوارهای دارای سرپرست زن. در مدلهای نوع اول، متغیر جنسیت به عنوان متغیر توضیح دهنده وارد می شود، اما در مدلهای نوع دوم، چون سرپرست همه خانوارها از یک جنس بوده (زن هستند)، چنین متغیری وجود ندارد. مدلهای اول بیانگر اثر خالص جنسیت فارغ از میزان سن، تحصیلات، وضعیت شغلی و وضعیت زناشویی بر احتمال فقیر بودن هستند. به بیان دیگر، ضریب جنسیت سرپرست بیانگر خالص تبعیضهای اجتماعی است که می تواند با توجه به علامت ضریب علیه مردان یا زنان باشد. مدلهای نوع دوم، احتمال فقیر بودن یک زن سرپرست خانوار را با توجه به سن، تحصیلات، وضع فعالیت و وضع زناشویی برآورد می کند. این امکان وجود دارد که یک جامعه میان زنان و مردان تبعیض قائل نشود، اما خانوارهای دارای سرپرست زن به دلیل توانمندی های پایین خود نتوانند یک زندگی استاندارد برای خود فراهم آورند. مدلهای نوع دوم مهم ترین ویژگی های زنان سرپرست خانوار را که منجر به فقیر شدن آنها می شود، شناسایی می کنند.
    یافته ها
    متغیرهای ساکن استانهای سنی نشین بودن، 30 تا 40 ساله و 50 تا 60 ساله بودن سرپرست خانوار، بالا بودن تعداد نوجوانان (9-19 ساله) در خانواده، تعداد کم اتاقها و نیز مساحت در اختیار خانوار اثر معنی داری بر احتمال فقیر بودن خانوارهای دارای سرپرست زن دارند. همچنین متغیرهایی که اثر معنی داری بر کاهش احتمال فقیر بودن خانوارهای دارای سرپرست زن دارند، عبارت اند از: کمتر بودن بعد خانوار، خانه دار بودن، شاغل بودن و از درآمد بدون کار برخوردار بودن، بالا بودن تعداد اعضای در حال تحصیل و شاغل، مالک یا مستاجر بودن و داشتن عزاداری و همچنین عمل جراحی در یک سال گذشته.
    بحث: زنان 30 تا 40 ساله و 50 تا 60 ساله در مقایسه با دیگر گروه های سنی در صورت از دست دادن همسرشان، بیشتر در معرض فقر قرار دارند و این می تواند به عدم برخورداری آنها از حمایت اجتماعی (اعم از جامعه یا دولت) بازگردد. در مقابل زنان سرپرست خانواری که خانه دار هستند، از حمایت اجتماعی بیشتری برخوردار بوده اند. در صورت وجود میزان بهره مندی خانوارها از حمایت اجتماعی در آمارهای مرکز آمار ایران، امکان ارائه شواهد بیشتری در خصوص این پدیده ها وجود می داشت. به نظر می رسد با وجود شکافهای اقتصادی زیاد میان زنان و مردان، و بالاتر بودن احتمال فقر در میان زنان، وجود نرخ یکسان فقر میان این دو گروه از خانوارها مربوط به حمایتهای اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: احتمال فقر، زنان سرپرست خانوار، زنانهشدن فقر، عوامل فقر، فقر
  • ایوب اسلامیان، مرضیه تکفلی *، میرطاهر موسوی، ملیحه عرشی صفحات 87-135
    مقدمه
    آسیبهای اجتماعی ازجمله مهم ترین موضوعات مطرح حال حاضر ایران هستند که ذهن متخصصان و دانشگاهیان را به خود مشغول کرده اند. پیامدهای آسیبهای اجتماعی گریبان گیر افراد و آحاد جامعه می شوند و حتی می توانند منجر به تهدید امنیت اجتماعی شوند. عطف به این نگرانی، در سال 1391 دومین همایش آسیبهای اجتماعی از جانب انجمن جامعه شناسی، با پذیرش 650 چکیده مقاله برگزار شد که از این میان، 93 مقاله در نه جلد به چاپ رسیدند. لذا بررسی و ارزیابی مقالات چاپ شده در ابعاد مختلف هدف مطالعه پیش رو است.
    روش
    مطالعه پیش رو از نوع مرور نظام مند و در واقع تحلیلی بر مقالات برگزیده و چاپ شده دومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی در ایران است. جامعه آماری پژوهش مجموعه 9 جلدی مقالات چاپ توسط انجمن جامعه شناسی ایران و انتشارات آگاه است که به شیوه تمام شماری تمامی 93 مقاله مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در این بررسی مطالعات از چندین نظر طبقه بندی شدند و از طریق تجمیع اطلاعات ارائه شده، تحلیل و تبیینهایی ارائه شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش تمامی مقالات از نظر سهم نویسندگان زن، مقطع تحصیلی، تخصصها و رشته های دانشگاهی، وابستگی سازمانی نویسندگان مقالات، میزان حمایت مالی دانشگاهی و سازمانی از مقالات، واحدهای مورد مطالعه در پژوهشها، توزیع جغرافیایی جامعه مورد مطالعه، روش های تحقیق، تنوع و سهم هرکدام از آسیبهای مورد مطالعه، دیدگاه نظری غالب بر پژوهشها، عوامل محافظت کننده و عوامل خطرساز و درنهایت راهکارهای ارائه شده برای هرکدام از آسیبها، طبقه بندی شده اند. برای مثال یافته ها نشان می دهند که رشته های جامعه شناسی و آسیب شناسی اجتماعی بیشترین فراوانی (بیش از یک سوم) را در میان رشته ها دارا بودند. تنها سه مقاله برگرفته از طرحهای پژوهشی بودند که از حمایت مالی سازمانها یا دانشگاه ها برخوردار بوده اند و همچنین اکثریت مطالعات (بیش از یک سوم)، شهر تهران را به عنوان منطقه جغرافیایی مورد پژوهش خود انتخاب کرده بودند.
    بحث: نتایج این پژوهش ضمن تایید حضور متخصصان متعدد، حضور برخی از متخصصان نظیر پزشکان، مددکاران اجتماعی و متخصصان حوزه رفاه و... را کمرنگ نشان می دهد و با توجه به سطح ملی همایش انتظار می رفت توزیع عادلانه تری از مناطق جغرافیایی مورد مطالعه را شاهد باشیم. حضور قابل توجه دانشگاهیان در همایش (بیش از دو سوم) را می توان از نکات قوت همایش دانست. موضوع روش شناسی مطالعات بیش از همه جای نقد دارد و بخش عمده مطالعات از نوع کمی (قریب به سه چهارم) هستند. این در حالی است که با توجه به ماهیت آسیبهای اجتماعی و همچنین چندلایگی و چندجانبه بودن این حوزه، مطالعات کیفی می توانند ابعاد ذهنی و عمیق تری از مسائل را آشکار سازند. نظریات مورداستفاده تا حد زیادی تکرار همان نظریات کلاسیک هستند و درنهایت جای خالی بسیاری از آسیبها و مسائل اجتماعی، همچون تمایل به زندگی مجردی، ازدواج سفید، روابط خارج از چارچوب زندگی زناشویی، مسائل جوانان، مدرک گرایی، جرائم یقه سفید، نزاع و خشونتهای خیابانی، پیامدهای ناشی از زندان و... در تحقیقات قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، مرور نظام مند، مسائل اجتماعی، همایش ملی آسیبهای اجتماعی در ایران
  • محمد پوراحتشام *، محسن محدثی فر صفحات 137-165
    مقدمه
    با توجه به روند فزاینده جرم و جنایت در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای درحال توسعه و آثار زیان بار اجتماعی-اقتصادی بر دولتها، موضوع جرم می تواند موردتوجه جدی قرار گیرد. امروزه یکی از اهداف مهم دولتها دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی است. ازیک طرف وجود قوانین و مقررات لازم و دقیق، وجود امنیت و نبود جرم و جنایت در جامعه عامل رشد و توسعه اقتصادی است. از سوی دیگر دستیابی به توسعه پایدار و تامین ثبات و امنیت، بدون در نظر گرفتن رفاه اجتماعی امکان پذیر نیست. به گونه ای که عواملی مانند نرخ شهرنشینی، نرخ بیکاری، آموزش و سرمایه انسانی در کنار خود به بروز جرم و جنایت دامن زده و شرایط را برای بدتر شدن وضعیت اقتصادی فراهم می کند. افزایش جرم و جنایت از موضوعاتی است که به عنوان خط قرمز جوامع محسوب می شود و دولتهای مختلف بسته به نگرش و نوع نظامی که به وسیله آن به اداره امور جامعه می پردازند به این پدیده واکنش می دهند. هرچه این جرائم بیشتر شود هزینه های تامین امنیت همچون افزایش تعداد پرسنل نیروی انتظامی، مخارج فزاینده بودجه های نظامی، دادگستری و قضایی بیشتر می شود و این اتفاق مانعی برای تخصیص بودجه های دولت به بخشهای تولیدی و صنعتی که عامل رشد اقتصادی است می شود. هدف عمده این تحقیق بررسی تاثیر جرم و نرخ باروری بر رشد اقتصادی است.
    روش
    در این مطالعه، برای استخراج نتایج تجربی از روش داده های پانل استفاده شده است. انتخاب این روش از یک سو برحسب دسترسی نداشتن به داده های ناهنجاری و جرائم در یک دوره زمانی طولانی و ناتوانی در استفاده از مدلهای مبتنی بر داده های سری زمانی و از سوی دیگر، به دلیل مزایای روش داده های پانل است که دلایل آن در متون مختلف وجود دارد. همچنین تخمین مدل داده های سری زمانی طی دوره 20 ساله 1996 تا 2015 با استفاده از نرم افزار Eviews8 انجام شده است.
    یافته ها
    معیارهای جرم (قتل عمد، جرائم خشن و سرقت) دارای تاثیر منفی و معنی دار بر رشد اقتصادی هستند. هرچه این نوع جرائم بیشتر شود مانعی در جهت تحقق شکوفایی تولید و رونق کسب وکار است. نرخ بیکاری دارای تاثیر منفی بر رشد اقتصادی است که در کنار آن به افزایش جرم کمک می کند. نرخ باروری دارای تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی است و با پیر شدن جمعیت و کاهش رشد جمعیت فعال، کشورها سعی در رشد جمعیت از طریق افزایش نرخ باروری دارند. نرخ پس انداز دارای تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی است. شاخص ثبات سیاسی اگرچه انتظار می رود دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی باشد، به دلیل امنیتی بودن منطقه و شرایط بسته کشورها، زمینه برای بسته شدن و دیدگاه های یک جانبه و بدون انتقاد و نبود پاسخ گویی وجود دارد که بر رشد تولید تاثیر منفی گذاشته است.
    بحث: بررسی رابطه جرم و رشد اقتصادی از چند جهت دارای اهمیت است؛ اول آنکه رشد اقتصادی ضعیف با میزان بالای جرائم در ارتباط است. همچنین یکی از اهداف بزرگ دولتها تحقق امنیت، عدالت، آزادی و کرامت انسانی است که در سایه تدوین قوانین و مقررات مناسب و عمل کردن به قوانین به دست می آید و چنانچه خلاف قانون صورت گیرد موجب بروز مشکلاتی در مسیر رشد و توسعه اقتصادی است. ازاین رو بررسی تاثیر جرم و سایر عوامل اقتصادی- اجتماعی به سیاست گذاران و مدیران کمک می کند تا عوامل تنش زا و پیش روی توسعه را شناسایی و در کنار آن سیاستهای مناسبی اتخاذ کنند. همچنین در این رابطه، بررسی تاثیر جرم و دیگر عوامل بر رشد اقتصادی (رشد تولید ناخالص داخلی سرانه) می تواند موردتوجه قرار گیرد که با توجه به تاثیر منفی جرم بر رشد اقتصادی و ضریب قابل توجه آن می توان گفت این عامل باعث هدر رفتن منابع دولتی می شود چرا که منجر به افزایش هزینه برای ایجاد دادگستری و مراکز قضایی (تربیت قضات و دیگر عوامل قضایی) و هزینه های عوامل پیشگیری از جرم و بازپروری زندانیان بعد از جرم می شود. درواقع این هزینه به جای اینکه در راستای توسعه و بالندگی و شکوفایی اقتصادی و چرخاندن چرخهای اقتصادی و افزایش اشتغال صرف شود، صرف چنین مواردی می شود که با اعمال روش هایی از قبیل فرهنگ سازی درزمینه بالا بودن هزینه فرصت جرم می توان باعث کاهش آن و عواقب ناشی از آن برای جامعه و به خصوص جوانان شد.
    کلیدواژگان: جرم، جنوب غربی آسیا، رشد اقتصادی، نرخ باروری
  • جعفر یحیوی دیزج، یوسف محمدزاده *، صمد حکمتی، فرید حسین یعقوبی صفحات 167-199
    مقدمه
    وقوع جرم و گسترش اعمال مجرمانه، جوامع بشری را با بحرانهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی روبرو می سازد. کاهش احساس امنیت، تضعیف اعتماد عمومی، گسترش رفتارهای ضداجتماعی، فشارهای روانی و غیره ازجمله پیامدهای گسترش جرم در جامعه است که به نوبه خود رشد و توسعه اقتصادی را با مانع جدی روبرو می سازد. لذا بررسی و شناسایی عوامل موثر و زمینه ساز این مشکلات اجتماعی اهمیت ویژه ای در برنامه ریزی سیاست گذاران برای پیشگیری و کاهش وقوع جرم در جامعه دارد.
    روش
    این مطالعه با استفاده از داده های 77 کشور جهان (ازجمله ایران) طی دوره 1996-2013 و با استفاده از رویکرد پانل پویا و روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) انجام پذیرفته است. برای حصول به نتایج قابل اطمینان و بررسی ابعاد مختلف موضوع، جرمهای سرقت، قتل و تعداد زندانیان به عنوان شاخصهای جرم، و نابرابری، تورم، بیکاری و تولید سرانه به عنوان شاخصهایی از مشکلات اقتصادی در نظر گرفته شده است.
    نتایج
    برآورد مدلهای مختلف نشان داد که مشکلات اقتصادی مانند بیکاری، تورم، فقر و نابرابری درآمدی احتمال وقوع جرم توسط افراد جامعه را به طور معنی داری افزایش می دهد. همچنین از سایر متغیرهای موثر بر وقوع جرم، توسعه انسانی و شاخص حکمرانی، آموزش، تولید داخلی تاثیر منفی بر روی وقوع جرم داشته و رشد جمعیت کشور نیز رابطه مثبت با وقوع جرم داشته است.
    بحث: با توجه به نتایج، بیکاری عامل مهم در وقوع جرم است. همچنین تورم از طرق مختلفی مانند کاهش قدرت خرید مردم، ایجاد اختلاف و تضاد طبقاتی موجب روی آوردن افراد به سمت ارتکاب جرم شود. افراد جامعه هنگامی که احساس کنند در شرایط ناعادلانه قرار دارد، دست به اعمالی می زند که در خلال آن بتواند خود را نشان دهد و برای دست یابی به حقی که برای او در نظر گرفته نشده، به سوی جرم کشیده می شود. وجود عدم شفافیتهای گسترده در فضای اقتصاد جوامع، قوانین موازی و بیش ازحد، عدم کنترل فساد موجب گسترش ارتکاب جرم توسط شهروندان یک جامعه می شود. نتایج پژوهش حاضر در راستای شناسایی عوامل تحریک کننده افراد در جامعه به سمت جرم و جنایت می تواند مسیر مناسبی را برای مسئولان، برنامه ریزان و سیاست گذاران به ویژه مسئولان قوه قضاییه جهت برنامه ریزی برای کاهش این هنجارهای اجتماعی در جامعه نشان دهد.
    کلیدواژگان: سرقت، قتل عمد، تعداد زندانیان، بیکاری، تورم، نابرابری درآمدی
  • سعید محمدیان، ابراهیم نگهداری * صفحات 201-223
    مقدمه
    فقر پدیده ای پویاست که در تمام زمانها و ادوار تاریخی وجود داشته و همواره موردتوجه سیاست گذاران بوده است. حقایق نشان می دهد که فقر واقعیتی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است که با وجود برنامه های مختلف و بودجه های سالانه جهت رفع آن، هنوز به عنوان یکی از چالش های اساسی باقی مانده است. سند استراتژی های کاهش فقر بانک جهانی در سال 1999 نشان از عزم و اراده کشورها برای مقابله با فقر و ریشه کنی آن است و محققان بسیاری اهمیت مطالعه آن را مورد تاکید قرار داده اند. اما با گذشت سالیان زیاد از معرفی مفهوم استراتژی کاهش فقر و ارزیابی آن توسط شاخصهای مقداری، هنوز نتایج این راهبرد جهانی و دغدغه محققان جای تامل دارد. ازآنجاکه بنا به گزارشهای غیررسمی وضعیت استان هرمزگان به عنوان قطب و دروازه تجارت کشور ازنظر فقر نسبت به سایر استانها از وضعیت مناسب برخوردار نیست. توجه به مقوله فقر در این استان نیاز به بررسی جدی تر دارد. این تحقیق گامی علمی جهت شناخت وضع موجود فقر و شاخصهای آن طی برنامه چهارم و پنجم توسعه است.
    روش
    در این پژوهش خط فقر و شاخصهای فقر مناطق شهری استان هرمزگان با استفاده از سیستم مخارج خطی و مدل رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط طی برنامه های چهارم و پنجم توسعه (1384-1394) برآورد شده است. جهت این برآورد از داده های شاخص قیمت مصرف کننده مرکز آمار ایران و داده های پیمایش هزینه-درآمد خانوار مبتنی بر هشت گروه کالایی (شامل خوراکی ها و آشامیدنی ها و دخانیات، پوشاک و کفش، مسکن و سوخت، لوازم و خدمات در منزل، بهداشت و درمان، حمل ونقل و ارتباطات، تفریح و تحصیل و کالاها و خدمات متفرقه) استفاده شده است.
    یافته ها
    خط فقر برای یک خانوار شهری چهارنفره در سال 1384 برابر با 30558000 ریال بوده که این رقم در سال 1394 معادل 75289000 ریال بود. متوسط نرخ رشد سالانه خط فقر طی دوره بررسی شده برابر با 11 درصد بود. همچنین در طی این دوره بیشترین سهم مخارج از درآمد مربوط به گروه کالایی مسکن و سوخت و کم ترین سهم مربوط به گروه کالاها و خدمات متفرقه بود. متوسط شاخص نسبت سرشمار در طول این دوره برابر با 9/16 درصد بود. بیشترین مقدار این شاخص برابر با 29 درصد در سال 1387 بود که به معنی این است 29 درصد از خانوارهای شهری استان هرمزگان در این سال زیر خط فقر بوده اند. بررسی شاخص شکاف فقر نیز نشان داد که این شاخص در انتهای دوره پنجم توسعه به کم ترین مقدار خود رسیده که نشان دهنده کاهش درآمد لازم برای رساندن درآمد فقرا به سطح خط فقر در طول دوره موردبررسی است. هر چه مقدار این شاخص کم تر باشد شدت و عمق فقر نیز کم تر است. بیشترین مقدار این شاخص مربوط به سال 1384 برابر با 37 درصد بود. متوسط این شاخص در طول دوره موردبررسی معادل 2/22 درصد بود.
    بحث: نتایج حاکی است که اجرای برنامه های توسعه پنج ساله در دوره موردمطالعه اگرچه وضعیت رفاهی افراد را فقیر بهبود بخشیده است اما تعداد افرادی که در همین دوره به زیر خط فقر رفته اند افزایش یافته اند. هم چنین بدیهی ترین نکته در خصوص خط فقر به دست آمده، روند افزایشی آن در طی دو برنامه توسعه است. ازجمله اصلی ترین دلیل این افزایش، کاهش قدرت خرید خانوار به دلیل افزایش نرخ تورم است. بنابراین پیشنهاد می شود برای اینکه بتوان سیاستهای فقرزدایی را به شکل مطلوب پیاده کرد در گام اول می بایست تورم را کنترل کرد تا بتوان عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه درآمد در کشور و استان برقرار نمود.
    کلیدواژگان: خط فقر، سیستم مخارج خطی، شاخص فقر، شکاف فقر، نسبت سرشمار
  • سمیه محترم، محمدرضا محبوبی *، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 225-259
    مقدمه
    کارآفرینی موفق، پیش از آنکه یک فعالیت اقتصادی باشد، نوعی هنر است. موفقیت نیز دارای ساختاری چندبعدی، پیچیده و ناپایدار است که می تواند شامل نتایج مالی و غیرمالی شود. موفقیت شغلی کارآفرینان متاثر از عاملهای فردی چون خصوصیات و ویژگی های شخصی افراد کارآفرین نظیر ریسک پذیری، نیاز و میل به پیشرفت، آینده نگری، تحمل ابهام و استقلال طلبی؛ محیطی چون عاملهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی؛ و فنی و ساختاری چون عناصر، عاملها و شرایط فیزیکی، فرهنگ و منابع سازمانی است. براین اساس، هدف کلی این تحقیق بررسی عاملهای تعیین کننده موفقیت شغلی مددجویان کارآفرین در طرحهای اشتغال زای کشاورزی کمیته امداد امام خمینی (ره) در استان گلستان بود.
    روش
    پژوهش حاضر با روش کمی (پیمایش) و ابزار پرسشنامه در بین 350 نفر از مددجویان کارآفرین در طرحهای اشتغال زای کشاورزی کمیته امداد امام خمینی(ره) در استان گلستان به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای اجرا شد. اعتبار صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت و مرحله پیش آزمون در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسشنامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه تحقیق برای عاملهای شخصی- انگیزشی، مهارتی، حمایتی و زیربنایی، 894/0 به دست آمد.
    یافته ها
    اولویت بندی مولفه های تعیین کننده موفقیت مددجویان کارآفرین در طرحهای اشتغال زای کشاورزی نشان داد از بین مولفه های عامل شخصیتی و انگیزشی، علاقه به موفقیت در کار؛ از بین مولفه های عامل مهارتی، برخورداری از تجربیات کاری درزمینه شغلی مربوط؛ از بین مولفه های عامل حمایتی، برگزاری دوره های آموزشی و از بین مولفه های عامل زیربنایی، برخورداری از امکانات تولیدی مانند زمین و آب، در رتبه اول قرار دارند. نتایج آزمون F و t نشان داد تفاوت معنی داری بین دیدگاه های پاسخ گویان در مورد عاملهای تعیین کننده موفقیت شغلی برحسب متغیرهای سطح تحصیلات، درآمد، سطح رضایت از طرح اشتغال زایی، میزان تقاضای بازار برای محصولات و برخورداری از مدرک فنی وحرفه ای درزمینه کسب وکار وجود دارد. آزمون فریدمن نشان داد عامل شخصیتی و انگیزشی در موفقیت شغلی مددجویان کارآفرین دارای بیشترین اهمیت و عامل زیربنایی دارای کمترین اهمیت است.
    بحث: نتایج به دست آمده نشان می دهد مولفه های شخصیتی و انگیزشی دارای بیشترین و مولفه های زیربنایی دارای کمترین نقش در موفقیت شغلی مددجویان کارآفرین هستند که به معنای اتکا بیشتر مددجویان بر توانایی ها و خصیصه های درونی خود در مسیر موفقیت شغلی شان است.
    کلیدواژگان: طرحهای اشتغالزا، کارآفرینی، کشاورزی، کمیته امداد امام خمینی، موفقیت
  • رضا خورشیدی زگلوجه، کرم حبیب پور گتابی *، روزا کرم پور صفحات 283-319
    مقدمه
    امروزه پایداری خانواده های روستایی در دو حوزه سبک زندگی و توسعه اقتصادی-اجتماعی از اهمیت برجسته ای برخوردار است و ازآنجاکه ناپایداری خانواده ها در حوزه های مذکور موجب ناپایداری جامعه در سطح کلان می شود، بنابراین لازم است با اجرای پژوهشهایی، رابطه این دو حوزه در جهت پایداری خانواده های روستایی بررسی ش.ئ تا زمینه توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان، برای تحقق پایداری اقتصادی-اجتماعی و سبک زندگی در روستاها فراهم شود. بر همین اساس، تحقیق حاضر با تلفیقی از نظریه های اینگلهارت، وبر و بوردیو به بررسی رابطه تعاملی بین سبک زندگی پایدار و توسعه پایدار اقتصادی-اجتماعی در سطح خانواده های روستایی می پردازد.
    روش
    روش تحقیق پیمایش و نمونه آماری شامل 376 نفر از سرپرستان خانواده های روستایی شهرستان بستان آباد بود که بر اساس فرمول کوکران و با شیوه های نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، طبقه بندی شده متناسب و تصادفی ساده انتخاب و پیمایش شدند.
    یافته ها
    بین سبک زندگی پایدار و توسعه پایدار اقتصادی-اجتماعی در سطح خانواده های روستایی همبستگی وجود دارد که دراین بین، سبک زندگی پایدار بیشترین همبستگی را با پایداری اقتصادی این خانواده ها داشته است. در نقطه مقابل نیز، سبک زندگی پایدار خانواده ها در بعد اقتصادی بالاترین همبستگی را با توسعه پایدار آنها داشته است.
    بحث: اگرچه ادبیات نظری موجود صرفا بر رابطه یک سویه و علی میان سبک زندگی و توسعه پایدار تاکید دارند، اما نتایج تحقیق حاضر، افق نظری خود را فراتر نهاده و با مفروض گرفتن رابطه همبستگی بین این دو متغیر، به آزمون تجربی آن پرداخت که نتایج نیز دلالت بر آن داشت. این نتیجه، افق نظری و مطالعاتی جدیدی را حوزه مطالعاتی سبک زندگی و توسعه می گشاید.
    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی، توسعه پایدار، سبک زندگی پایدار
|
  • Ali Asghar Salem, Esmaiel Abounoori, Javad Arab Yarmohamadi * Pages 9-41
    Introduction
    Poverty is a multidimensional phenomenon, the analysis of all the dimensions of which would require an accurate understanding of it. In the past, poverty was used to be measured using the income approach, but such an approach fails to take other forms of poverty into account. For example, an individual may not be poor in terms of income, but may have to spend a significant portion of his income for the treatment of a terminal illness. Contrary to the income approach, the multidimensional approach to poverty measurement takes its multidimensional nature into account. Various ways have so far been introduced in order to take this multidimensional nature into account in providing poverty indicators. These methods include the dashboard of variables, composite indices, Venn diagrams, the dominance approach, the statistical approach, the fuzzy set approach and the axiomatic approach.
    Method
    As one of the most common methods for measuring multidimensional poverty, Alkire and Foster method is a counting-based method developed by the United Nations to calculate the global multidimensional poverty index. To obtain this index, ten indicators in the three dimensions of education, health and living standards are examined. Assigning an equal weight to each of the above dimensions, and to each of the indicators associated with each dimension, a household identified as deprived in more than a third of the indicators is classified as poor (dual cut off). Next, the common accumulation functions were implemented with some adjustments, calculating the Alkire and Foster poverty indicators. In this study, the Alkire - Foster method has been applied to data from the urban and rural household’s income and costs survey conducted between 1370 and 1392 Persian calendar.
    Findings: The headcount ratio has decreased from 35.4% to 10.1%, in rural areas and from 13.3% to 9.5% in urban areas during the period under investigation. This decrease can be explained by the simultaneous decrease in both the intensity and incidence of poverty. The statistical inference applied to the adjusted headcount ratio shows the difference between urban and rural areas during all these years to be significant at a significance level of 95%. Furthermore, differences with the values associated with the previous years have also been significant for both urban and rural areas in most of the years.
    Discussion
    The Alkire-Foster index shows decreased multidimensional poverty in both urban and rural areas in Iran. This decrease, however, is more pronounced in rural areas. This more significant decrease in poverty in rural areas is caused by all the living facilities provided for rural households between 1370 and 1392 Persian calendar. During the years following the end of the Iran-Iraq war, many Iranian households living in rural areas did not have access to electricity, running water or separate toilets and bathrooms in their places of residence. However, actions taken during the 1370-1392 timeframe have taken such facilities to rural areas as well. Meanwhile, however, these changes have not been so tangible in urban areas, because most urban households have had access to such facilities since the beginning of the period under investigation.
    Keywords: Alkire-Foster methodology, Counting approach, Headcount ratio, Multidimensional poverty
  • Mohammad Ali Barati, Taghi Ebrahimi Salari * Pages 43-85
    Introduction
    Women comprise half the population of our country, but only 15.5% of the employed labor force in the economy belongs to them. In spite of the absence of the majority of women in the labor market, statistics show that the unemployment rate of women is about twice as much as that of men. It is predicted that women’s tendency for participation in economic activities will increase through enhancing their academic education and cultural changes and they will increase inequality between men and women. Hence, some of the authors have spoken of “the feminization of poverty”. According to Household Budget Survey by Statistical Center of Iran, female-headed households form only 12% of the poor people of the country and the poverty rate among them is the same as the one among male-headed households. Therefore, high rate of poverty among female-headed households is not acknowledged by statistics. However, the focus of this study is to show that due to gender inequalities the probability of poverty among female-headed households is higher than that of male-headed households.
    Method
    In the present study, data from the Household Budget Survey of Statistical Center of Iran in 1393 and logit and probit models have been used to find the main factors of poverty among female-headed households. In general, according to the used data set, two types of the models are estimated: (1) the models on total households (2) the models on female-headed households. With regard to the first model, gender variable is used as an explanatory variable, but in the second types of models, there isn’t such variable as an explanatory variable, because all heads of households have the same sex (they are women). The first models show the net effect of gender on poverty probability, regardless of age, education and marital status. In other words, the coefficient of the gender of the household head represents net social discriminations that according to the sign of this coefficient, these discriminations are against men or women. The second type of models estimates the probability of poverty of a female-headed household with respect to age, education, working status and marital status. It is possible that a society does not discriminate between men and women, but female-headed households cannot provide a standard living for themselves due to the low ability. The second type of models identifies the most important characteristics of female-headed households that lead into their poverty.
    Findings: Results show that the following variables have a significant effect on an increase in the probability of poverty in female-headed households: residency in the Sunni provinces, the head of the household being 30 to 40 or 50 to 60 years old, the large number of teenagers (9-19 years old) in the family and the number of rooms and area available for female-headed households. The variables which also have a significant impact on the reduction in the probability of poverty among female-headed households include: the low number of family members, being a housekeeper, being employed and being paid without having to work, the large number of family members who are studying and have a job, being the owner or a tenant, holding funeral services and having a surgery over the past year.
    Discussion
    Widows who are housewives, between 30 and 40, or 50 and 60 years old, are more subject to poverty, and this can be caused by the absence of social support (including society or government). In comparison, female-headed households who are housewives, have had more social support. The more social support the families had in the Statistical Center of Iran, the more evidence we could gather on this subject. It turns out that with regard to the large economic gaps between women and men and the higher probability of poverty among women, the same rates of poverty between men and women is due to social supports.
    Keywords: Determinants of poverty, Female-headed households, Feminization of poverty, Poverty, Probability of poverty
  • Ayoub Eslamian, Marzieh Takaffoli *, Mir Taher Musavi, Maliheh Arshi Pages 87-135
    Introduction
    Currently social problems are among the most important issues in Iran that have been occupying the minds of experts and academics. The consequences of social problems would affect individuals and society and can even threaten social security. In this regard, in 2012 the Second National Conference of Social Problems was held by the Iranian Sociological Association. It had accepted 650 abstracts of articles, that 93 of them were published in 9-volumes. Therefore, the aim of this study was to analyse these published articles in various dimensions.
    Method
    The present study is systematic review and it is an analysis of the selected and published articles of the Second National Conference of Social Problems. The study population consisted of a collection of 9-volume articles published by the Iranian Sociological Association and Agah Publications. In this study all of the 93 articles were evaluated. Articles were categorized and analyzed in several aspects and the final analysis was presented through aggregation of information.
    Findings: In this study all of the articles were analyzed accurately according to factors such as the contribution of female authors; academic degree; specialties and academic fields; organizational affiliation of authors; financial support of organizations and universities; research units; geographic distribution of the study population; research methods; studied problems; used dominant theories; the protective and risk factors of social problems and finally the presented solutions for each category of problems. For example, findings show that sociology and social pathology were the most frequent (more than one third) among the disciplines. Only three articles were from research projects supported by organizations or universities, and the majority of studies (more than one third) selected Tehran as their geographic region.
    Discussion
    The results of this study, while confirming the presence of numerous experts, show the minimum participation of some experts such as physicians, social workers and welfare professionals. Considering the national level of the conference, it was expected to see a fair distribution of the geographical distribution of the study population. The significant presence of academics at the conference (more than two third) can be considered as a strong point of the conference. The methodology of studies can be criticized, the major part of the studies applied quantitative method (about three quarters). However, due to the nature of social problems, as well as the multiplicity and being multidimensional in this area, qualitative studies can reveal subjective and the deeper dimensions of the issues. Used theories are to a large extent repetition of the same classical views. Finally, many of the problems and social issues, such as the tendency to single life, common in law partner )white marriages( extramarital affair, youth issues, degree orientation, white collar offenses, street violence, the consequences of imprisonment, and so on were not considered in studies.
    Keywords: Secondary analysis, Social problems, the Second national conference of social problems of Iran
  • Mohammad Pourehtesham *, Mohsen Mohaddasi Far Pages 137-165
    Introduction
    Due to the growing extent of crimes in different countries, particularly developing countries and the adverse socio-economic effects of governments, the issue of crime can be taken seriously. Nowadays one of the main goals of governments has always been to achieve economic development and growth. On the one hand, the existence of strict rules and regulations, the existence of security and the absence of crime in the community are the cause of economic growth and development.
    On the other hand, achieving sustainable development and ensuring stability and security, regardless of social welfare is not possible. Actually, factors such as urbanization rate, unemployment, education and human capital are the causes of crime and provide conditions for economic deterioration.. Increased crime is one of the issues that is considered as a red line and various states depending on their attitudes and how they manage the affairs of their countries, react differently. As these crimes are increasing, security costs are rising due to an increase in the number of law enforcement personnel, increased spending on military, judicial budgets, which is itself an obstacle to allocating government funds to manufacturing and industrial sectors, which is itself a factor in economic growth. The main purpose of this study is to investigate the effect of crime and fertility rates on economic growth.
    Method
    In this study, to extract the experimental results, panel data was used. The choice of this method, on the one hand, is due to the lack of access to disorder and crime data over a long period of time, and the inability to use time series models and, on the other hand, due to the advantages of the panel data method, as frequently cited in the existing literature. The estimation of the time series data model during the 20-year period 1996-2015 was done using Eviews8 software.
    Finding: The crime criteria (murder, cruel crimes and theft) have a negative significant impact on economic growth. This is the case when the more the number of the crimes, the lesser the prosperity and flourishing production can be expected in business. The unemployment rate has a negative impact on economic growth, which also helps to increase crime. On the other hand, fertility rates have a positive impact on economic growth. As population aging and declining active population growth, these countries are trying to grow their population by raising fertility rates. The savings rate has a positive and significant impact on economic growth. The political stability index is expected to have a significant positive impact on economic growth. In such countries, because of the security situation in the region and the countries which have limited conditions, it might be though by politicians that political stability in these countries is maintained, however the government might close the views unilaterally and without criticism and accountability which this might have a negative impact on economic growth.
    Discussion
    The relationship between crime and economic growth is important in several respects: First, On the one hand, poor economic growth is linked to a high level of crime. Also, one of the major goals of governments is promoting security, justice, freedom and human dignity which is dependent on the establishment of appropriate laws and regulations and to comply with the rules and if there are any problems in the development and economic growth, this could cause more crime and hinder the economic development. Hence, considering the impact of crime along with other socio-economic factors, can help policymakers and managers in this regard. Due to the negative impact of crime on economic growth and its significant coefficient, it can be said that this is a waste of public resources to make the justice and judicial centers (training judges and other judicial agents) and other expenses that are in line with protective factors to reduce crime and rehabilitate prisoners after committing the crime by the prisoners. Such expenses can be devoted to research, development, growth and prosperity and turning the wheels of the economy and in effect increasing employment. Such cases can only be applied with methods such as promoting cultural awareness via bringing high costs mapped on the consequences of doing the crimes, the consequences can be reduced to the public especially for the youth.
    Keywords: Crime, Economic Growth, Fertility rate
  • Jafar Yahyavi Dizaj, Yousef Mohammadzadeh *, Samad Hekmati, Farid Hosain Yakobi Pages 167-199
    Introduction
    The occurrence of crime and the spread of criminal are causing human societies to face social, cultural and economic crises. Reducing feelings of security, undermining public confidence, expanding anti-social behaviour’s psychological pressures, etc., are the consequences of the spread of crime in a society, which a serious impediment to economic growth and development. Therefore, studying and identifying the effective factors which cause these social problems is very important in policy makers’ planning for prevention and reduction of crime in a society. Criminal incident defined as a negative social event that arise from people’s contextual circumstance. Increasing evidence suggests that economic factors may be associated with increase of crime in a society. To provide better evidence of the association between Social Harm and socioeconomic indicators, we evaluated the relation between these two conditions in this study
    Method
    This study aims to examine this subject through using the statistics of 77 countries (including Iran) and applying the dynamic panel data approach during 1996 - 2013 and generalized method of moments (GMM). To obtain the reliable results and a comprehensive study on this subject, robbery, homicide, and the number of prisoners as the crime indicators and inequality, unemployment, inflation and per capita GDP as the economic conditions are considered.
    Findings: The results of the different models show that the economic problems like unemployment, inflation, poverty, and income inequality would increase the possibility of crime commitment by individuals significantly. Also, among the other variables affecting crime commitment, human development and governance index, education and domestic production have had a negative influence and population growth has also had a positive correlation with crime. Also the country population and globalization has also had a positive correlation with crime commitment.
    Discussion
    In this paper we estimate socioeconomic factors have influence on increase of crime in a society using panel data of the Selected Countries. According to the results, unemployment is the major factor in crime occurrence. Also, inflation in various ways, such as reducing the purchasing power of people, creating class divisions and conflicts, etc., cause people to commit crimes. When people of the society feel that they are in an unfair situation, act in a way that they can show themselves, and they commit a crime to achieve the right that is not foreseen to him. Lack of transparency in the economics of societies, parallel and unnecessary laws, lack of control over corruption, and the possible existence of a crime in general, can increase committing crime by a citizen of a society.
    The existence of corruption in society creates a sense of injustice in the citizens and provokes people to act crime, when this phenomenon expands, committing a crime is justified in the custom. In such a situation, imposing heavy punishment can never reduce crime the training is influence development rate and can reduce criminal activity. Economically, it can be argued that an increase in the level of education increases the level of income of an individual; this increase in the level of income can be a reason to reduce the crime rate in the community.
    Targeting to reduce crime in society is not possible without identifying the factors. We found that various factors such as unemployment rate, inflation rate, and Gini coefficient, and education, quality of regulation in society and corruption index are the most important factors influencing the use of dental services. The results of this study show a suitable path to officials, planners and policy makers.
    Keywords: Homicide, Income inequality, Inflation, Number of Prisoners, Robbery, Unemployment
  • Saeid Mohamadiyan, Ebrahim Negahdari * Pages 201-223
    Introduction
    Poverty is a dynamic phenomenon that has existed at all times and historical times and has always been a matter for policy makers. Truths show that poverty is a social, economic, cultural, and political issue which, despite the various programs and annual budgets for its elimination, still it remains as one of the key challenges. World Bank›s poverty reduction strategies in 1999 show that countries want to combat poverty and eradicate it, and many researchers have emphasized on the importance of studying it. But over the years, after introducing the concept of poverty reduction strategy and its evaluation by quantitative indicators, the results of this global strategy and the researchers› concern are still in the spotlight. Since according to unofficial reports, the status of Hormozgan province as the pole and gate of the country›s trade is poor in terms of poverty in comparison to other provinces, poverty in this province, Hormozgan needs to be considered more seriously. This research is a scientific step in understanding the current status of poverty and its indicators during the fourth and fifth development plans.
    Method
    In this study, the poverty line and poverty indicators of the urban areas of Hormozgan province are estimated using the Linear Expenditures System and the seemingly unrelated regression model during the fourth and fifth development plans. To estimate this, the consumer price index data of the Iranian Statistics center and household budget survey based on eight commodity groups (including food and beverage and tobacco, clothing and footwear, housing and fuel, household appliances and services, health care, transportation and communications, recreation and education and other goods and services) were applied.
    Findings: The poverty line for a four-person household in 2006 was 30558000 Rials, which is equal to 75289000 Rials in 2016. The average annual growth rate of the poverty line during the reviewed period was 11%. During this period, the largest share of the expenditure was from the income of the housing and fuel commodity group and the smallest share was from the goods and different services group . The average ratio of the head count during this period was 16. 9%. The highest level of this index was 29% in 2008, which means that 29% of the households of Hormozgan province this year were below the poverty line. The survey of the poverty gap index also shows that this index has reached its lowest level at the end of the fifth development period, indicating a reduction in the necessary income to bring the poor income to the poverty line level during the period under review. The lower the index, the lower the intensity and depth of poverty. The highest figure for this year was 13 percent, which was 37 percent. The average of this index was 22. 2% during the survey period.
    Discussion
    The results show that the implementation of five-year development plans in the study period, although has improves the welfare status of poor people, it has increased the number of people who went under the poverty line during the same period. Also, the most obvious point about the poverty line is its increasing trend over two development programs. One of the main reasons for this increase is the decline in household purchasing power due to rising inflation rates. Therefore, it is suggested that, in order to be able to deploy poverty policies desirably, in the first step, inflation should be controlled in order to establish social justice and fair distribution of income in the country and province.
    Keywords: Introduction: Poverty is a dynamic phenomenon that has existed at all times_historical times_has always been a matter for policy makers. Truths show that poverty is a social_economic_cultural_political issue which_despite the various progr
  • Somayeh Mohraram, Mohammad Reza Mahboobi *, Gholamhosein Abdolahzade Pages 225-259
    Introduction
    Successful entrepreneurship before being an economic activity is type of art. Success has a multi-dimensional complex and unsustainable structure that includes financial and nonfinancial results. The job success of entrepreneurs is influenced by individual factors such as the characteristics of entrepreneurs such as risk-taking, the need and desire for progress, foresight, tolerance of ambiguity and independence; environmental factors such as economic, social, cultural, political and technical and structural factors such as elements, factors and physical conditions, culture and organizational resources. Accordingly, this study aimed to investigate the factors determining the success of entrepreneurial clients in agricultural employment creation plans of the Imam Khomeini Relief Committee in Golestan Province.
    Method
    The present study was carried out using a quantitative method (survey) and a questionnaire among 350 entrepreneurial clients in agricultural employment plans of the Imam Khomeini Relief Committee in Golestan province by multi-stage random sampling. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and the pre-test phase was conducted in the same region as the statistical society with 30 questionnaires. Using the obtained data and using the Cronbach’s alpha coefficient, the reliability of the questionnaire for personal-motivational factors, skill, support and infrastructure, was 0/894.
    Findings: Prioritization of the determinants of the success of entrepreneurial clients in agricultural employment plans showed that among the components of personality- motivational factors, the interest in success in work; among the components of the proficiency factors, having experience in relevant work; among supportive factors, conducting training courses and among infrastructural factors, having production facilities such as land and water, are ranked first. The results of the F and T tests showed that there is a significant difference between the participants’ viewpoints about determinants of job success in term of educational level, income, the satisfaction level of employment creation plan, the market demand amount for productions and having technical and vocational certificate related to enterprise. The Friedman test showed that the personality-motivational factor had the highest importance and infrastructural factor had the lowest importance in job success of entrepreneurial clients.
    Discussion
    The results showed that the personality and motivational components have the most and the infrastructural components have the least role in the job success of the entrepreneurial clients which means clients rely more on their ability and internal characteristics on their career paths.
    Keywords: Agriculture, Entrepreneurship, Imam Khomeini Relief Committee, Job Creation Plans, Success
  • Reza Zaglojeh Khorshidi Zaglojeh, Karam Habibpour Gatabi *, Roza Karampour Pages 283-319
    Introduction
    Today, the sustainability of families in rural areas in two lifestyle and socio-economic development spheres is the prominent importance and since the unsustainability of families in above two areas results in unsustainability of society in macro level, therefore, it is necessary to investigate the relationship between these two domains for the sustainability of rural families in order to provide the attention of policy makers and planners in order to achieve socio-economic sustainability and lifestyle in villages. One of the shortcomings in the literature in this area is the lack of studies that examine the interaction and interrelationship between lifestyle and sustainable development; perhaps all previous studies have addressed the relationship between one-direction one of these and the interactions between these two have been neglected. The present study using integrated theory of Ronald Inglehart and Max Weber theories seek to examine the interactional relationship between the style of life and its components with sustainable socio-economic development.
    Method
    Survey research method was and statistical community in the present study supervisors’ rural families’ township take Bostanabad 18645 households in 1395 year. The number of 376 people on the basis of Cochran formula and cluster multistage and simple random sampling methods selected and have been surveyed. In this way, from nine districts in the county, three villages were randomly selected and each village was randomly assigned to a village. Finally, according to the population size of the selected villages, by proportional sampling method, the sample size of each villages were determined and randomly selected and surveyed.
    Findings: In general, the sustainability of rural households in terms of sustainable development was more than average. The level of economic sustainability of rural families and attention to its indicators among families was more than average, but the social sustainability of rural families is not acceptable and is close to the average. Regarding the sustainability of the lifestyle, the results showed that in sum of the patterns of consumption, values, systemicity, religiosity, social structure, economic structure and identity under the name of lifestyle, the rate of sustainability of the lifestyle among rural families were lower than the average. The most sustainability of rural families in lifestyle was related to the two dimensions of religiosity and identity, the real mean of these two dimensions was higher than their assumed and expected mean. Also, based on analytical results, there is a positive and significant correlation between lifestyle and socio-economic sustainability. Economic sustainability component of the sustainable development of the highest rates of solidarity with the lifestyle. In other words, if rural families increase their lifestyle, religiosity, systemicity, identity, economic capital, social capital and consumption patterns in order to sustaining, as well as family sustainability in the dimensions of economic and social development will be enhanced. On the other hand, when we find out the correlation between the dimensions of sustainable lifestyle and the sustainable socio-economic development of families, we find that the correlation between the economic lifestyle and the socio-economic sustainability of the family are at a high level compared with other dimensions. In the context of sustainable social development, lifestyle in the dimension of consumption pattern has the highest correlation with the social sustainability of rural families, which shows that the consumption pattern of rural households in food, clothing and housing will be improved for sustainability, social sustainability will also be improved. Conversely, the non-sustainable orientation of consumption pattern at the household level will lead to greater social unsustainable.
    Discussion
    Economic, technological and socio-political changes in the villages, especially since the Islamic Revolution, and as a consequence of the divergent and deviant modernity that has been characterized by the lag of social dimension of economic at the level of villages, culture and in the broader sense, the lifestyle of rural society has changed in indicators such as identity, economy, social structure, and so on. If, from Bourdieu’s angle, we look at these economic, technological and other changes, we must say that these developmental changes and transformations and the resulting lived experiences of its (field) lead to the formation of subjective structures (habitus) in the villagers, which are different and sometimes contradictory to previous mental structures. These changes, as modernity carriers, change the habitus of individuals, and this habitual change in turn contributes to the production and reproduction of tastes in different areas of lifestyle. In the opposite direction, this change in lifestyle will change the sustainability of socio-economic development in rural society. Also, although theoretical literature focuses solely on the one-to-one relationship between lifestyle and sustainable development, the results of this study exceed the theoretical horizon and by assuming the correlation between these two variables, has been done the empirical test of this correlation, which also implies it did. This results in a new theoretical and study horizons in the field of lifestyle and development studies.
    Keywords: Lifestyle, Sustainable development, Social sustainability, Economic sustainability