فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 69 (تابستان 1397)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 69 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی رحمانی ، سید محمد هاشمی * صفحات 9-53
    مقدمه
    هر فردی در جامعه حق برخورداری از «کار شایسته» را دارد. برنامه «کار شایسته» یکی از سازوکارهای سازمان بین المللی کار در حوزه حقوق کار و تامین اجتماعی است. این برنامه، متضمن برخورداری هر فردی در دستیابی به فرصت اشتغال در شرایط برابر، حق گفتگوی اجتماعی، حقوق بنیادین کار و حق حمایتهای اجتماعی است. در حقیقت، کار شایسته در پی این است که همه شهروندان از امکان اشتغال و به تبع آن از حمایتهای قبل از اشتغال (در دستیابی به اشتغال) حین اشتغال و پس از اشتغال برخوردار گردند. اهداف حمایتهای اجتماعی در نظام کار شایسته با راهبردهای پیشگیرانه، ترویجی، حمایتی و انتقالی محقق می گردد. این نوشتار از میان راهبردهای مذکور به راهبرد پیشگیرانه (حمایتهای بیمه ای) تاکید دارد. مبرهن است تحقق این حق و خدمت مطلوب در نظام جمهوری اسلامی ایران در گروه حمایت از مشمولین حقوق کار و دولت از سوی دولت و سازمان تامین اجتماعی است. مرور انتقادی: در نظام تامین اجتماعی ایران صرف نظر از اینکه مفاهیم تامین اجتماعی و حمایتهای اجتماعی به طور اشتباه به جای همدیگر استفاده می شوند، دولت برای تحقق تامین اجتماعی، به طور مستقیم وارد این حوزه نشده است و این مهم بر عهده صندوقهای بازنشستگی ازجمله سازمان تامین اجتماعی است که متاسفانه ظهور مشکلاتی در حوزه اشتغال و اقتصاد، صندوق سازمان تامین اجتماعی را نیز با مشکلاتی مواجه ساخته است. در شرایطی که دولت با محدودیت منابع شدید مواجه است، به دلیل تصویب قوانین حمایتی و معافیتهای بیمه ای در سالهای اخیر، بدهی معوقه دولت به سازمان تامین اجتماعی به طور تصاعدی در حال افزایش بوده است و پیش بینی می شود که طی سالهای آینده به سطحی «غیرقابل وصول» برسد، مگر آن که در اولین فرصت، قوانین تعهدآور اصلاح و جلوی رشد این بدهی ها گرفته شود. بحث: از نوشتار حاضر این نتیجه حاصل خواهد شد که در نظام تامین اجتماعی ایران در تحقق حمایتهای بیمه اجتماعی از سوی سازمان تامین اجتماعی، چالشهایی در حوزه پوشش جمعیتی، منابع، تعهدات و مدیریت وجود دارد. اگرچه بیمه های اجتماعی از سوی سازمان تامین اجتماعی به نحو نسبتا مطلوبی استقرار یافته است، اما انتظار بر این است که دولت در راستای تحقق کار شایسته، آرمان و اهداف نظام جمهوری اسلامی و در راستای توسعه پایدار و نیروی انسانی کارآمد همواره به حمایتها و به تعهدات قانونی خود در قبال بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی عمل نماید تا آن سازمان نیز به عنوان یکی از اهرمهای کمکی حاکمیت، در حوزه حمایتها بتواند به تعهدات آتی خود در مقابل ذینفعان عمل نماید.
    کلیدواژگان: کار شایسته، حمایت اجتماعی، بیمه اجتماعی، تامین اجتماعی
  • سیدعلی قربانی، ابراهیم نامنی * صفحات 55-77
    مقدمه
    کودک آزاری و سوء رفتار با کودکان تاثیرات زیان آوری بر روی رشد و سلامتی آنان دارد و پیامدهایی نظیر اضطراب، افسردگی، خطر خودکشی، رفتارهای ضداجتماع و سوءمصرف دارو را در پی دارد. یکی از مولفه های مهمی که بر سلامت روان تاثیرگذار است، حمایت اجتماعی است. حمایت اجتماعی به عنوان یکی از فاکتورهای بحرانی می تواند مانع از پیشرفت بیماری های روانی و بهبود سلامت روان شود؛ به این معنا که هر چه حمایت اجتماعی افزایش یابد، سطح سلامتی نیز افزایش پیدا می کند و بالعکس. یکی از موضوعاتی که بر سلامت روان کودکان آزاردیده اثر می گذارد، کیفیت زندگی است. سازمان بهداشت جهانی، کیفیت زندگی را برداشت یا پندارهای فرد از وضعیت زندگی خود می داند و آن را با توجه به فرهنگ و نظام ارزشی که فرد در آن زندگی می کند و ارتباط این دریافتها با اهداف، انتظارات، استانداردها و اولویتهای موردنظر تعریف کرده است. با توجه به اهمیت کیفیت زندگی و ادراک حمایت اجتماعی بر سلامت روان، محقق در پژوهش حاضر به بررسی نقش تعدیل کننده ادراک حمایت اجتماعی در رابطه سلامت روان بر کیفیت زندگی کودکان آزاردیده پرداخته است.
    روش
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان آزاردیده بین 7 تا 12 ساله شهرستان تربت حیدریه در سال 1395 است. تعداد این کودکان شامل 60 نفر است که در اورژانس اجتماعی شهرستان تربت حیدریه دارای پرونده بوده و یکی از انواع کودک آزاری ها (غفلت، جسمی و جنسی) را تجربه کرده اند و به صورت تمام شمار انتخاب شدند. برای گردآوری داده های این پژوهش از سه پرسشنامه ادراک حمایت اجتماعی خانواده، سلامت روان و کیفیت زندگی استفاده گردیده است. جهت تعیین نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف-اسمیرنف استفاده شد، سپس جهت بررسی رابطه بین سلامت روان و کیفیت زندگی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید و برای بررسی نقش تعدیل کننده حمایت اجتماعی در رابطه سلامت روان با کیفیت زندگی، از رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.
    یافته ها
    بین سلامت روان و کیفیت زندگی رابطه مثبت وجود دارد؛ بدین معنا که با افزایش سلامت روان کیفیت زندگی نیز افزایش می یابد. نتایج حاصل از رگرسیون سلسله مراتبی نیز بیانگر آن است که اثر توامان سلامت روان و حمایت اجتماعی ادراک شده معنادار است. بنابراین حمایت اجتماعی ادراک شده نقش تعدیل کننده در رابطه سلامت روان و کیفیت زندگی دارد. در مرحله بعد از آزمونهای تعقیبی استفاده شد؛ تا نشان دهد متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده در چه شرایطی (زمانی که حمایت اجتماعی ادراک شده بالاست و زمانی که حمایت اجتماعی ادراک شده پایین است) نقش تعدیل کنندگی دارد. بدین منظور یک بار اثر توامان سلامت روان و حمایت اجتماعی ادراک شده بالا و بار دیگر اثر توامان سلامت روان و حمایت اجتماعی ادراک شده پایین مورد تحلیل آماری در آزمونهای تعقیبی قرار گرفت و مشخص گردید زمانی که کیفیت زندگی پایین است، اما حمایت اجتماعی بالاست سلامت روان بالاست و زمانی که کیفیت زندگی بالاست اما حمایت اجتماعی پایین است سلامت روان پایین است. بحث: نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش سلامت روان، کیفیت زندگی نیز افزایش می یابد. در خصوص متغیر تعدیل کننده ادراک حمایت اجتماعی نیز نتایج بیانگر این است که حمایت اجتماعی ادراک شده نقش تعدیل کننده در رابطه سلامت روان و کیفیت زندگی دارد. درمجموع حمایت اجتماعی به عنوان یک عامل حفاظتی در برابر تاثیرات آسیب زای انواع استرسها مطرح است. ادراک حمایت اجتماعی باعث ایجاد ارتباطات مثبت، مهارت حل مسئله و مهارت حفاظت در برابر مشکلات رفتاری و عاطفی می شود. حمایت اجتماعی به عنوان یک فاکتور مهم در بین قربانیان بالغ و کودکان تحت سوء رفتار مطرح است و تاثیرات روان شناختی آسیبهای استرس آور را کاهش می دهد، همچنین باعث تسهیل عملکرد عاطفی و شناختی در بین قربانیان سوء رفتار می گردد.
    کلیدواژگان: ادراک حمایت اجتماعی، سلامت روان، کودک آزاری، کیفیت زندگی
  • حمیدرضا عریضی * صفحات 79-128
    مقدمه
    این مقاله ای انتقادی مربوط به مقاله مهم درشماره 55 فصلنامه رفاه اجتماعی یعنی نقد روش شناختی و مفهومی سرمایه اجتماعی فریبرز رئیس دانا است. از دهه نود میلادی سرمایه اجتماعی در ادبیات توسعه به عنوان یک پدیده مثبت مطرح می شد در مقابل چشم انداز مارکسیستی که همواره سرمایه را به عنوان روابط اجتماعی استثمار طبقه کارگر نظریه پردازی می کرد. در قضاوت بین این دو نگاه رئیس دانا مدافع موضع اخیر است. ازنظر او نظریه سرمایه اجتماعی دو حوزه اقتصاد و غیراقتصاد را بهم آمیخته و پژوهشگران را قادر ساخته است مفهوم اجتماعی را در تحلیل اقتصادی از درپشتی وارد کنند. برخلاف تلاش دو نظریه پرداز اصلی کولمن و پوتنام، این امر به این دلیل که مبانی سازنده آن متناقض بوده ناموفق بوده است. رئیس دانا فاین را به این دلیل که به سرمایه اجتماعی نگاه انتقادی داشته است مورد تحسین قرار داده است و سرمایه اجتماعی را هم ازنظر مفهومی مبهم و هم غیردقیق می داند و کاربرد آن را موجب نگاهداری پایه های تبعیض و پذیرش محافظه کارانه هنجارهای مقبول جهان سرمایه داری می داند. هرچند او در نقدهای خود به بن فاین اقتدا می کند اما تاکید بن فاین در نقد برودل از سرمایه را از یاد برده است. برودل هم ازنظر جایگاه علمی و هم ازنظر قدرت نظریه پردازی از بوردیو بالاتر است و به ویژه این پیشنهاد که سرمایه داری از اقتصاد بازار متفاوت است برخلاف اقتصاد بازار دو طبقه دیگر یعنی زندگی مادی و اقتصاد سرمایه داری در منطقه کدر هستند. در این مقاله سرمایه اجتماعی به منطقه کدر نسبت داده شده و مفهوم آن به دلیل ناروشن بودن با معنی آشفته موردانتقاد قرار گرفته است.
    روش
    روش این پژوهش انتقادی است که نقدهای منطقی و ساختاری در مقاله رئیس دانا به دلیل نواقص آن موردانتقاد قرار گرفته درعین حالی که نقاط قوت آن تحسین شده است.
    یافته ها
    بزرگ ترین نقطه قوت رئیس دانا توجه به تغییر مفهومی سرمایه از دیدگاه مارکس به سرمایه اجتماعی است. نقد جابه جا شدن نتیجه سرمایه اجتماعی با علت آن ابهام و آشفتگی نیز از نقاط قوت رئیس دانا است. بااین حال او نتوانسته توضیح دهد چرا این سرمایه اجتماعی موجب پدیدایی دارایی نامشهود می شود. درعین حال نکات تاریخی از قبیل مطالعات ایتالیایی پوتنام مغشوش و ارجاعات او نادرست است. با تحلیل محتوی نقد رئیس دانا، یازده محور در نقد او به مفهوم سرمایه اجتماعی شناسایی شده است، بسیاری از این محورها را بن فاین در کتاب خود قبلا بحث کرده است، اما خلاقیت رئیس دانا ارائه نظریه ای است که او خود آن را نظریه ضد سرمایه ای فساد اداری نمایده است. بحث: رئیس دانا فقط نقد مارکسیستی از سرمایه اجتماعی را مدنظر قرار داده و نقد مهم پایه گذار مکتب فرانسوی آنال را از قلم انداخته است. درنهایت تعریف ضد سرمایه ای (به جای سرمایه) رئیس دانا از سرمایه اجتماعی به ویژه مهم و دوران ساز است. در این مقاله نشان داده شده است که می توان از طریق نظریه فرناندو برودل تفسیری دقیق تر از سرمایه در معنی منفی برای فساد اداری ساخت. مولف مقاله حاضر دیدگاه رئیس دانا در مورد تقابل سرمایه اجتماعی در مقابل نظریات اجتماعی را به ویژه در دو نظریه یعنی نظریه هویت اجتماعی و قدرت پیوندهای ضعیف (هرچند رئیس دانا مستقیما به آنها اشاره نکرده است) مورد تقدیر قرار می دهد و پیشنهاد فاین در مورد حذف سرمایه اجتماعی از قاموس نظریه اجتماعی به دلیل ناتوانی آن در تبیین پدیده اجتماعی را تایید می کند. مولف مقاصر حاضر دیدگاه رئیس دانا را برای توصیف نظریه ضد سرمایه ای فساد گسترش داده است. اعتراض رئیس دانا به ایده سرمایه اجتماعی بر مبنای زمینه و تلویحات نادقیق تحسین شده است. مقاله حاضر اکثر انتقادات او را پذیرفته اما بر برخی از خطاهای او نیز تاکید کرده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نظریه اجتماعی، نظریه ضد سرمایه ای فساد، نقد برو دل از سرمایه
  • طاهر روشندل اربطانی ، علی حیدری * صفحات 129-157
    مقدمه
    سازمان تامین اجتماعی بر پایه اعتماد اجتماعی و اعتبار عمومی با مشارکت خود منابع، سرمایه ها، ذخایر و اندوخته ها را شکل می دهد و به همین سبب برای مانایی و پویایی به شدت نیازمند یک مدل مطلوب ارتباطات رسانه ای است تا بر پایه آن بتواند نسبت به حفظ و ارتقاء اعتماد اجتماعی و اعتبار عمومی و جلب مشارکت هرچه بیشتر شرکای اجتماعی خود یعنی گردانندگان اصلی عرصه کار و اشتغال، اقدام کند. توجه به سیاست گذاری رسانه ای به دلایل متعددی ازجمله تسهیل فرایندهای مربوط به نظامات تصمیم سازی، تصمیم گیری اجرائی و نظارتی، فناوری های اطلاعات و ارتباطات و کیفیت ارتباط و تعامل سازمان تامین اجتماعی با ذینفعان اصلی و شرکای اجتماعی برای سازمان تامین اجتماعی ضروری است.
    روش
    این تحقیق دارای رویکرد کیفی و کمی بوده و با استفاده از روش گراندد تئوری و ابزار مصاحبه و نمونه گیری هدفمند اقدام به طراحی مدل سیاست گذاری رسانه ای سازمان تامین اجتماعی ایران شد در مرحله بعد با استفاده از مدل سازی غیرخطی فازی و نرم افزار لینگو معیارهای موثر بر موضوع، رتبه بندی و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این پژوهش با استفاده از مصاحبه با متخصصان (که حداقل 10 سال در عرصه رسانه ها و بخشهای ارتباطی و رسانه ای سازمان تامین اجتماعی کار علمی و یا عملی کرده باشند) و مرور ادبیات نظری، مدل سیاست گذاری رسانه ای سازمان تامین اجتماعی ایران ارائه شد سپس با استفاده از مدل سازی غیرخطی فازی و با به کارگیری نرم افزار لینگو معیارهای موثر بر موضوع رتبه بندی و تحلیل شد. مدل پژوهش شامل ورودی ها، پردازش، نتایج و پیامدها، تصویر سازمان و عوامل محیطی است. بحث: نتایج پژوهش در بعد رتبه بندی و تحلیل معیارهای موثر بر مدل سیاست گذاری رسانه ای سازمان تامین اجتماعی ایران با استفاده از مدل سازی غیرخطی فازی و نرم افزار لینگو نشان داد مهم ترین معیارهای مدل عبارت به ترتیب اولویت عبارت است از عوامل محیطی (با وزن 0/32) ، نتایج و پیامدها (با وزن 0/25) ، پردازش (با وزن 0/18) ، تصویر سازمان (با وزن 0/13) و معیار ورودی ها (با وزن 0/12) است.
    کلیدواژگان: اعتماد و اعتبار اجتماعی، سیاستگذاری رسانه ای
  • محمد پور احتشام * صفحات 159-184
    مقدمه
    نقش حکمرانی خوب به عنوان عامل کلیدی برای اثربخشی توسعه در سالهای اخیر شناخته شده و بر آن تاکید شده است. این مورد بحث می شود که صرفا تخصیص منابع عمومی برای کالاها و خدمات مناسب ممکن است به پیامدهای مناسب در این بخش نینجامد. اگر نهادهای بودجه ای که دربرگیرنده تدوین بودجه، اجرا و نظارت هستند نقص داشته باشند. به گونه ای که صرفا تخصیص منابع بودجه ای برای کالاها و خدمات مناسب باشد، ممکن است به پیامدهای مثبت در بخش سلامت نینجامد. به عبارتی حکمرانی عامل تعیین کننده اثربخشی مخارج عمومی است. مطالعات نشان داده است که حکمرانی منجر به بهتر شدن پیامدهای توسعه می شود. به گونه ای که رابطه خیلی نزدیکی بین حکمرانی و گسترش وسیع شاخصهای بخش سلامت ازجمله نرخ مرگ ومیر نوزادان و مادران، امید به زندگی در بدو تولد و سالهای تحصیل و غیره وجود دارد. با توجه به وضعیت نامناسب خدمات بهداشتی و درمانی در کشورهای درحال توسعه به دلیل مدیریت نامناسب سیاستهای دولت در این بخش، سرمایه گذاری کم در بخشهای اجتماعی از قبیل بهداشت و درمان، هدف اصلی این تحقیق «بررسی تاثیر شاخص کیفیت حکمرانی بر شاخصهای بخش سلامت طی دوره 1996 تا 2014 برای کشورهای منطقه جنوب غربی آسیا» است. مدیریت بودجه ای ضعیف یکی از دلایل متعددی است که دولتها در کشورهای درحال توسعه، مخارج عمومی خود را به طور کارا در جهت ارائه خدمات انجام نمی دهند. پیشنهاد منطقی بدین صورت است؛ مدیریت منابع عمومی برای ارتقای مولفه های بخش سلامت، آموزش بهتر، پرسنل ماهرتر، کار کردن در یک محیط سازمانی با یک سیستم انگیزشی که باعث کاهش مالیاتها شود و کارایی هزینه را ارتقاء دهد به گونه ای که بسیاری از مطالعات اثرات فساد و نهادها را به طورکلی روی متغیرهای دیگر ازجمله رشد اقتصادی، سرمایه گذاری عمومی و زیرساختهای اجتماعی می پردازد. می توان گفت که شاخصهای حکمرانی (مشتمل بر شفافیت و پاسخگویی، ثبات سیاسی، عدم خشونت و تروریسم، اثربخشی دولتی، کیفیت قوانین و مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد) دارای تاثیر منفی قوی روی نرخ مرگ ومیر است.
    روش
    از روش داده های تابلویی و نرم افزار استاتا 12 برای تخمین داده ها و اطلاعات استفاده است. پژوهش حاضر مطالعه ای بین کشوری بوده و با توجه به اینکه داده های حکمرانی از سال 1996 میلادی منتشر شده است، دوره مورد مطالعه محدود به تعداد سالهایی است که نمی توان از اقتصادسنجی سری زمانی استفاده کرد. ازاین رو برای تخمین مدل از روش اقتصادسنجی داده های ترکیبی (پانل داده ها) استفاده می شود. همچنین تخمین داده های سری زمانی طی دوره 21 ساله 2015-1996 با استفاده از نرم افزار استاتا 12. انجام شد. تخمین داده ها به روش داده های تابلویی مزایایی فراتر از روش صرف برش مقطعی دارد. به گونه ای که کار کردن با پانل اجازه می دهد که به حساب می آید که چگونه حکمرانی روی سلامت در طول زمان در میان یک کشور ممکن است روی عملکرد سیستم مراقبت سلامت کشور دیگر تاثیر داشته باشد. منفعت داده های تابلویی، بیشتر نمودن درجه آزادی به وسیله اضافه نمودن تغییرپذیری بعد سری زمانی است. بر مبنای دلایل اقتصادی و اقتصادسنجی، در دسترس بودن داده ها و مطالعات گذشته روی پیامدهای بخش بهداشت در اینجا برازش بر اساس مدل اثرات ثابت انجام شد. همچنین داده ها از یک نمونه از 23 کشور آسیای جنوب غربی استفاده شد. داده های سالانه برای هر کشور برای دوره زمانی پوشش در بر گرفته شده از سال 1996 تا 2014 جمع آوری شده است. معیار برای انتخاب کشورها بر مبنای در دسترس بودن داده ها بوده است. داده های حکمرانی از شاخص کلی حکمرانی 2014 و دیگر داده ها از شاخص توسعه جهانی گرفته است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از برآورد شاخص کیفیت حکمرانی بر شاخصهای بخش سلامت در گروه منتخب کشورهای منتخب جنوب غربی آسیا با محاسبه میانگین موزون شاخصهای حکمرانی خوب بر اساس مدل گانی و دانکن (2004) ، کیفیت حکمرانی معرفی شده و تاثیر آن بر شاخصهای این بخش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که کیفیت حکمرانی که از طریق میانگین موزون شاخصهای حکمرانی خوب محاسبه شده است که از 4 مولفه «نرخ مرگ ومیر نوزادان، نرخ مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال، امید به زندگی در بدو تولد و نرخ خام مرگ ومیر» به عنوان شاخصهای بخش سلامت استفاده شده است. نتایج نشان داد که در هر 4 مدل، شاخص کیفیت حکمرانی دارای تاثیر معناداری بر مولفه های توسعه بخش سلامت می باشند. به عبارتی می توان بیان داشت که کشورهای با حکمرانی بهتر دارای وضعیت کارآمدتری در بخش بهداشت و سلامت هستند. بحث: در این مقاله تاثیر حکمرانی خوب بر شاخصهای بخش سلامت در طی دوره 1996 تا 2014 با استفاده از مدل هوونینو (2014) 1996 با استفاده از روش تکنیک داده های تابلویی است. با توجه به نتایج آماری می توان بیان کرد که ارتقاء شاخصهای حکمرانی و بهبود هزینه های بهداشتی و آموزش بخش سلامت از سوی دولتها، بیش ازآنچه نتایج اقتصادسنجی و آماری نشان می دهد بر متغیرهای واقعی بخش سلامت تاثیر دارند ازاین رو می توان گفت که با در نظر گرفتن شاخصهای 6 گانه حکمرانی که با شاخص کیفیت حکمرانی سنجیده می شود (با حضور این شاخصها) تاثیر بیشتری بر بروندادهای بخش سلامت داشته است؛ که این امر باعث کاهش نرخ مرگ ومیر و به تبع آن افزایش امید به زندگی در بدو تولد شده است. همچنین نتایج گویای تاثیرگذاری نقش تولید ناخالص داخلی به عنوان معیاری برای درآمد سرانه است که بر شاخصهای بخش سلامت تاثیرگذار است. همچنین نامساعد بودن شرایط منطقه از بعد آموزش بزرگ سالان و تاثیرگذاری آن بر بهداشت و درمان می توان به تلاش جدی نهادهای آموزشی در امر حذف بی سوادی از این جوامع اشاره کرد و با توجه به اینکه رشد شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه امری اجتناب ناپذیر است با در نظر گرفتن تاثیر مثبت آن بر شاخصهای این بخش نباید از ابعاد مثبت این متغیر چشم پوشی نمود یعنی می توان با برنامه ریزی مناسب در جهت کنترل و هدایت جمعیت مهاجرنشین از روستا به شهرها و دغدغه های حاشیه نشینی که جنبه منفی این قضیه است بتواند به بهبود شاخصهای این بخش کمک کند.
    کلیدواژگان: داده هاي تابلويي، شاخص کيفيت حکمراني، شاخصهاي بخش سلامت، منطقه جنوب غربي آسيا
  • سوده قدسی، محمدحسن فطرس * صفحات 185-227
    مقدمه
    کاهش فقر یکی از مهم ترین اهداف اقتصادی و اجتماعی سیاست مداران و برنامه ریزان در جوامع مختلف است. زنان بیش از مردان در معرض فقر و تبعیض جنسیتی قرار دارند. این مسئله به این دلیل است که زنان از قابلیتها و امکانات لازم برای توانمندی و کاهش فقر برخوردار نیستند. ازاین رو، برای سیاست گذاری و تدوین برنامه های فقرزدا در کشور به ویژه در خانوارهای با سرپرست زن، لازم است با بهره گیری از شاخصهای سنجش فقر، پیش از هر اقدامی تصویری دقیق از وضعیت فقر آنها ترسیم شود. در این مقاله سعی بر این است پس از اندازه گیری شاخص فقر چندبعدی در خانوارهای با سرپرست زن و مرد به تجزیه وتحلیل وضعیت فقر زنان سرپرست خانوار پرداخته شود و عوامل موثر بر فقر آنها نیز سنجیده شود.
    روش
    در این مطالعه محاسبه شاخص فقر چندبعدی زنان و مردان سرپرست خانوار به روش آلکایر و فوستر (AF) در سه بعد آموزش، سلامت و استاندارد زندگی و با سیستم وزن دهی برابر صورت گرفته است. بدین منظور از داده های خام هزینه-درآمد خانوار مرکز آمار ایران سال 1394 استفاده شده است. علاوه بر این، به منظور بررسی عوامل موثر بر فقیر شدن زنان سرپرست خانوار مدل رگرسیونی لاجیت بکار گرفته شده است.
    یافته ها
    وسعت و شدت فقر در هر دو مناطق شهری و روستایی در میان زنان سرپرست خانوار در مقایسه با مردان بیشتر است و تفاوت زیادی در شاخص فقر چندبعدی زنان سرپرست خانوار در مناطق شهری با رقم 0942/0 و شاخص فقر چندبعدی مردان سرپرست خانوار با رقم 0516/0 وجود دارد. در مناطق روستایی نیز میزان شاخص فقر چندبعدی زنان سرپرست خانوار معادل 067/0 و شاخص فقر چندبعدی مردان سرپرست خانوار معادل 0364/0 است. بیشترین محرومیت در خانوارهای زن سرپرست در مناطق شهری به ترتیب در زیرشاخصهای دسترسی به شبکه فاضلاب، تعداد سالهای تحصیل و دسترسی به بیمه درمانی و بیشترین محرومیت در مناطق روستایی به ترتیب در زیرشاخصهای دسترسی به شبکه فاضلاب، تعداد سالهای تحصیل و نوع اسکلت بنا بوده است. مدل رگرسیونی لاجیت نیز نشان داد مسن بودن زن سرپرست خانوار، بیکاری و خانه دار بودن وی و همچنین متاهل بودن آنها در مقایسه با سرپرستان مطلقه، احتمال فقیر بودن آنها را افزایش می دهد. بحث: بر اساس یافته های تحقیق فقر چندبعدی خانوارهای با سرپرست زن از فقر چندبعدی خانوارهای با سرپرست مرد در هر دو مناطق شهری و روستایی بیشتر است که نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به زنان سرپرست خانوار در برنامه های کاهش فقر است. اندازه گیری شاخص فقر چندبعدی به تفکیک زیرشاخصها نیز بخشهای دارای اولویت در برنامه های کاهش فقر را مشخص کرد. نتایج مدل رگرسیونی لاجیت نیز نشان داد که ازنظر برنامه ریزی برای کاهش فقر، زیرشاخص تعداد سالهای تحصیل اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا توانمند شدن زنان سرپرست خانوار در بعد آموزش به معنی توانایی یافتن شغل و کسب درآمد است.
    کلیدواژگان: روش آلکایر و فوستر، زنان سرپرست خانوار، فقر زنان، فقر چندبعدی
  • سودابه سوادجان ، سید حسین محققی کمال ، نرگس حسن مرادی، غلامرضا قائد امینی * صفحات 229-247
    مقدمه
    دانشجویان یکی از ذی نفعان کلیدی نظام آموزش عالی بوده و پائین بودن کیفیت زندگی یا رضایت از زندگی آنان می تواند نقطه آغازی بر انحراف از رسالت، آرمانها و راهبردهای توسعه آموزش عالی و یادگیری باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت کیفیت زندگی تحصیلی و بهزیستی ذهنی و رابطه بین آن دو در بین دانشجویان کلیه مقاطع تحصیلی دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی در سال تحصیلی 96-95 طراحی شد.
    روش
    در مطالعه حاضر که از نوع مطالعات همبستگی است، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در سال تحصیلی 96-95 بود. حجم نمونه نهایی برابر 213 نفر محاسبه شد و نمونه ها به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت بررسی وضعیت کیفیت زندگی تحصیلی از ابزار سنجش کیفیت زندگی دانشگاهی مهدی و جهت سنجش وضعیت بهزیستی ذهنی از پرسشنامه بهزیستی ذهنی گلستانی بخت استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و AMOS تحلیل شد.
    یافته ها
    به طورکلی 1/17 درصد زنان، 1/23 درصد مردان، 23 درصد دانشجویان مقطع کارشناسی، 9/15 درصد دانشجویان کارشناسی ارشد و 1/16 درصد از دانشجویان مقطع دکتری رضایتی در سطح زیاد تا خیلی زیاد از کیفیت زندگی تحصیلی داشتند. همچنین 4/19 درصد زنان، 2/19 درصد مردان، 20 درصد دانشجویان مقطع کارشناسی، 3/19 درصد دانشجویان مقطع ارشد، 4/19 درصد دانشجویان مقطع دکتری و به طورکلی 6/19 درصد از نمونه موردبررسی رضایتی در سطح کم تا خیلی کم داشتند. بر اساس یافته های به دست آمده وضعیت رضایت از کیفیت زندگی تحصیلی در سطح متوسط قرار داشت. بیشترین رضایت دانشجویان ابتدا در بعد معاشرت با دوستان و بعدازآن در ابعاد رضایت از تنوع فرهنگی دانشگاه، رضایت از کتابخانه دانشگاه، رضایت از چشم انداز و آینده شغلی رشته بود. همچنین کمترین میزان رضایت مختص ابعاد رضایت از خدمات ارتباطی دانشگاه، خدمات ورزشی، رفاهی و تفریحی دانشگاه، امکانات حمل ونقل دانشگاه و امکانات درمانی بود. با توجه به میانگین نمرات به دست آمده در هر مولفه و نمره کل، وضعیت بهزیستی ذهنی در کل نمونه (56/180=M) و به تفکیک گروه زنان (14/180=M) و مردان (42/181=M) به طور معناداری بالاتر از عدد معیار (156=M) قرار داشت. به عبارتی دیگر، بهزیستی ذهنی نمونه موردبررسی در سطح مطلوبی قرار داشت. بر اساس نتایج مدل رگرسیون برازش یافته (925/0=GFI، 919/0=CFI، 082/0=RMSEA) حدود 15 درصد از تغییرات کیفیت زندگی تحصیلی توسط ابعاد بهزیستی ذهنی تبیین شد. بحث: کیفیت زندگی تحصیلی سازه ای چندبعدی بوده و تحت تاثیر عوامل متعددی تنزل یا ارتقاء می یابد. دانشجویان می بایستی علاوه بر مهیا بودن امکانات تحصیلی در دانشگاه به امکانات تفریحی، فرهنگی، ورزشی و سایر موارد مرتبط نیز دسترسی داشته باشند تا بتوانند انرژی اضافه حاصل از تحصیل و مطالعه را از طریق این امکانات تخلیه نمایند. این امر علاوه بر اینکه موجب تخلیه انرژی اضافه و خستگی دانشجویان خواهد شد، از طرفی دیگر موجب ایجاد انگیزه لازم برای مطالعه و فعالیت علمی آنها خواهد شد
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، سلامت اجتماعی، سلامت روانشناختی، سلامت عاطفی، دانشجو، کیفیت زندگی تحصیلی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • مریم رنجبر، بهرام صالح صدقپور، فرحناز محمدی شاهبلاغی، داگلاس پیتون، مهدی نوروزی، علی اکبر سلیمانی * صفحات 249-278
    مقدمه

    خطر بالای وقوع زلزله، شدت پیامدهای ناگوار آن و ناموفق بودن سیاستهای مربوط به کاهش خسارتها و افزایش آمادگی جوامع آسیب پذیر در برابر این مخاطره، نشان می دهد که باید نقش و تاثیر بستر اجتماعی را در گروه های در معرض خطر، بیشتر موردبررسی قرار داد. در سالهای اخیر، اعتماد اجتماعی را به عنوان یکی از عوامل مهم و موثر بر رفتارهای مردم در جامعه تلقی کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه میان اعتماد اجتماعی با قصد و رفتار آمادگی مردم تهران در برابر زلزله انجام شده است.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه مقطعی با مشارکت 369 خانوار تهرانی (96-1395) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده از مناطق منتخب شهر تهران بوده است. از نسخه فارسی دارای اعتبار و روایی مناسب پرسشنامه آمادگی عمومی در برابر زلزله و چک لیست استاندارد رفتارهای آمادگی در برابر زلزله برای گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داد که اعتماد اجتماعی مهم ترین عامل پیش بینی کننده تغییرات قصد آمادگی و قصد آمادگی واسطه میان ارتباط اعتماد اجتماعی با رفتارهای واقعی آمادگی در مردم تهران است.

    بحث

    تغییر دادن رفتار آمادگی در برابر زلزله با توجه هم زمان به ویژگی های فردی و روابط موجود در شبکه های اجتماعی اعضای جامعه امکان پذیر است؛ بنابراین، یکی از راه های موثر در جهت افزایش مطلوب قصد و رفتار آمادگی مردم در برابر زلزله، ارتقای سطح اعتماد در جامعه است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، رفتار آمادگی، زلزله، قصد آمادگی
|
  • Ali Rahmani *, Seyed Mohammad Hashemi Pages 9-53
    Introduction
    Everyone in the community has this right that to have a “decent work”. The “decent Work” program is one of the strategies of the International Labor Organization in the field of labor and social security. This program implies that each individual:1) Have access to employment in equal conditions, 2) as a result of employment, having the right to social dialogue, 3) having fundamental rights, and 4) have access to right to social protection. In fact, the decent work is to ensure that all citizens have the opportunity to work and, consequently, have pre-employment support (to access of employment) during employment and after employment. Social protection is one of the most important dimensions of decent work. Social protection is known component of decent work in the labor world, and with established international labor organization emphasized the need to it. The procedure of Performance and dimensions of social protection program varies from country to country and each state performance it according with its political, economic and social conditions. The goals of social protection in a decent work system are achieved through preventive, promotional, protective and transitional strategies. This paper emphasizes preventive strategies (insurance protections) among these strategies. It is evident that to protecting the rights of workers, the realization of these and the desirable service in the system of the Islamic Republic of Iran is the responsibility of the Social Security Organization. Literature review: In the social security system of Iran, regardless of the fact that the concepts of social security and social protection are used incorrectly instead of each other, the state has not directly entered this area for the realization of social security and this is the responsibility of the retirement funds, including the Social Security Organization. That unfortunately the emergence of problems in the area of employment and economics has also caused problems with the Social Security Fund. In a situation where the government in due to the adoption of supportive laws and insurance exemptions in recent years, faces severe resource constraints, the debt-deflation of the government to the Social Security Organization has been increasing exponentially and is expected to reach a “unattainable” level in the coming years, Unless, at the earliest opportunity the binding rules will be corrected and avoid growing these debts. In the present study use of documentary and library methods and the use of Persian and Latin resources and finally its adaptation to the laws and regulations in the field of labor and social rights is our research pattern.
    Discussion
    The performance and realization of social protection is usually the responsibility of governments. This responsibility of the government is theoretically based on the social contract of “state-citizenship”. Article 29 of the constitution also explains and emphasis this matter and two types of tasks are left to the government. One of them to get social security is (social) insurance and another one is ensuring social security through government. The duty of the state in Article 29 of the Constitution does not necessarily mean that the government directly enters this area, but the government should have planning, management, control and policy as such that this will be fully realized. Despite this on according to the above Article, that’s the responsibility of the government but that’s preferred
    If can be transferred to the nongovernmental sector. Social Security Organization as insurer offers social insurances to its stakeholders as one of the strategies of social protections and performance its obligations under consideration financial source. Clause 4 article 6 of the Law on the Structure of the Comprehensive Welfare and Social Security System assets on the participation of non-governmental organizations and organizations in social security and protection of insurance, and this partnership does not mean that the government is not responsible, but however, the government is responsible for social security. The government as the main promoter of social security in all its dimensions should play a more effective role and beyond its subsidiary bodies. Even though recently it had attempts in health and non-insurance benefits area. but also deficiencies are evident in social insurance as such social security.
    Finally the result of this paper is that there are challenges in the field of population coverage, resource, protections (benefits) and management in realization of social insurance benefits from the Social Security Organization (In the social security system of Iran). Although social insurance has been relatively well established by the social security organization, but it is expected that government in the direction of realization decent work, ideals and goals of the Islamic Republic of Iran, sustainable development and efficient human resources, act comply with its legal obligations than social security organization as a fundamental pillar of government that be able to performance its obligations to the stakeholders in the area of protections, always in relation to the insured social security organization too. Otherwise this will be a serious challenge for the government.
    Keywords: decent work, social insurance, social protection
  • Seyed Ali Ghorbani, Ebrahim Namani * Pages 55-77
    Introduction
    Child abuse and misconduct with children have adverse effects on their growth and health and consequences such as anxiety, depression, risk of suicide, antisocial behavior and drug abuse. One of the important components that affects mental health is social support. Social protection, as one of the critical factors, can decrease the development of mental illness and improve mental health status. It means the more social support increases, the more the level of health increases and vice versa. Life quality is one of the factors which affects abused child’s quality of life . The world health organization defines the quality of life as an individual’s perception of their position in life in the content of culture and value system in which they live and in relation to their goals, expectations, standards and concerns. Given the importance of quality of life and the perception of social support for mental health, this study investigates the moderating role of perceived social support on the relationship between mental health and the life quality of abused children.
    Method
    This is a descriptive –correlation study. The statistical populaion of study included all abused children 7 to 12 years old at Torbat Haidarieh city. The sample size of the study included sixty abused children whose have file and record in social emergency section and have been experiencing one type of child abuse such as negligence, physical and sexual. They were chosen as whole-count. Three questionnaires of perceived social support of family, mental health and life quality were used to collect data for this research. The Kolmogorov- Smironov test was used to determine the normal distribution of data. Then, to examine the relationship between mental health and life quality, Pearson correlation coefficient was used. Hierarchical regression analysis was used to investigate the moderating role of social support on the relationship between mental health and life quality. Findings: Findings indicate that there is a positive and significant relationship between mental health and quality of life (r = .63, p <.0001). It means that with the increase of mental health, the quality of life increases. Hierarchical regression analysis also indicates that the combined effect of mental health and perceived social support is significant. So, perceived social support has a moderating role in the relationship between mental health and quality of life. In the next step, follow up tests (Post hoc probing) method were used to show that in what circumstances the perceived social support variable (when perceived social support is high and when perceived social support is low) has moderating role. Therefore, once the combined effect of high perceived social support and mental health and once again the combined effect of low perceived social support and mental health were analyzed (follow up tests -post hoc probing). It became clear when quality of life is low, but social support is high, mental health is high. Also, when the quality of life is high, but social support is low, mental health is low.
    Discussion
    The results of the study showed that with increasing mental health, quality of life also increases. Concerning the moderating variable of perceived social support, the results also indicate that perceived social support has a moderating role in the relationship between mental health and quality of life. In general, social support is a protective factor against the harmful effects of various types of stress. The perception of social support creates positive relationships, problem-solving skills, and protection skills against emotional and behavioral problems. Social support is considered as an important factor among adult victims and abused children and reduces the psychological effects of stressful injuries, as well as facilitates emotional and cognitive functioning among victims of abuse.
    Keywords: Child abuse, Life quality, Mental health, Perceived social support
  • Hamid Reza Oreyzi * Pages 79-128
    Introduction
    This article is a critical paper related to outstanding paper, namely “Methodological and meaning critique of social capital” by Fariborz Raisdana in the 55th issue of the Journal of Social Welfare. Since the early 1990s the social capital appeared in the development lexicon as a positive phenomenon, in contrast to Marxist perspective that has always been theorized capital as a historically – specific social relation of class exploitation. In judging between two views, Raisdana defends the latter position. Theory of social capital mixed two domains “economic” and “non –economic” and allows researchers to import the concept of social in economic analysis through the backdoor. İn spite of two major theorists Coleman and Putnam this effort was unsatisfactory, because of its contradictory foundation and its impoverished notions of both the economic and social. Raisdana praises Fine because he critically regarded the issue and considered it as being contained discrimination as well as a vague and inaccurate and insists that the word social capital was based on conservative acceptance of capitalist accepted norms. However, in his critics, he follows Ben fine, but he forgets Fine emphasis on Braudel’s critic of capital. Fernando Braudel is superior to Beurdiue in both scientific status and theoretical power in critical view on capital construct, Especially his suggestion that capitalism is something different from the market economy. Unlike the market economy two categories, namely material life and capitalist economy were in shadowy zone. In the current article the social capital is attributed to this shadowy zone and criticized as a fuzzy concept with illdefined meaning.
    Method
    The method was a critical study that rational and structural critiques have been criticized in Raisdana’s article due to its shortcomings, while its strengths are admired. Findings: The most significant strength of Raisdana was his attention to the notion of transforming capital in Marx view to its reconceptualisation in social capital (SC), his critique of replacing consequence of SC with causation, vagueness and ambiguity of SC is his strength.However, Raisdana can’t explain intangible asset in SC, also Raisdand confused historical pionts such as Italian studies of Putnam and his references are wrong. By content analysis of Raisdana’s article eleven axes in his critiques to SC concept are recognized, however many of them were discussed by Ben fine and Raisdana adopted his view points, But Raisdana creativity was the theory presented by him that he coined it an Anicapital theory of official corruption.
    Discussion
    Raisdana notices only marxistian critic of social capital and neglects the outstanding scientist of Annals school. Ultimately, Raisdana’s definition of anti-capital (instead of capital) of social capital is particularly important. It has been shown in this paper that it is possible to construct a more precise interpretation of capital in the negative sense of corrupt administration through Fernando Braudel’s theory.
    The author of the current paper acknowledges Reisdana on social capital versus social theories, especially in (not mentioned by him) these two theories, namely social identity theory and strength of weak ties, and confirms Fine’s suggestion to omit social capital word from social theory because of its incapability to explain social phenomena. The author expands Raisdana’s statement of “Anticapital theory of corruption”. Raisdana’s protested to the idea of social capital based on inaccurate ideas is praised. The article accepts most of his criticisms, but emphasizes some of his mistakes.
    Keywords: capital, social theory, anticapital theory of social corruption, Braudel critique of capital
  • Taher Roshandel Arbatani , Ali Heidary * Pages 129-157
    Introduction
    Mass media plays a crucial role in information distribution and thus in the political market and public policy making. Theory predicts that the information provided by mass media reflects the media’s incentives to provide news to different types of groups in society, and affects these groups’ influence in policy-making. A few empirical studies have tried to assess the effect of media on policy outcomes. Some key findings from this literature suggest that access to mass-media empowers people politically and, as such, increases their benefit from government programs. A review on researches published on public policy in media, reveals that the major subject is the dominant role of government in policy making. Ward (2008) describes media and television policy under intensive influence of government and the atmosphere of political regime in the country. He believes that the media firms do not act in a vacuum, but they operate in political and historical context which forms the nature of their activities and shape the structure of television and media. So, the political regime has a considerable effect on media industry and its operation. Graham (1992) argued that social responsibility of governments drives them to regulating and controlling the television and media industry and aims to select a method to dominate the public regulation on media market as a mechanism for pervasive distribution of media products with diversity and quality necessary for society. Smith (2009) investigates the media policy of British government against television. He believes that in past two decades media policy of British government against television has changed, and development of digital broadcasting caused to the emergence of a more complicated system of policy in the country, which involved new participators like stakeholders, media owners and political institutions and etc. Smith implies that new media policy of British government has changed from media government to media governance. Throw (2009) investigates governments' approaches toward media control, and introduces Authoritarian, Communist, Social Responsibility and Libertarian as approaches governments take, facing with the media. Vivian (2008) in a same perspective categorizes most common approaches of governments toward media in four liberalistic, totalitarian, capital democratic, and social democratic. In fact, he introduces a political tendency of parties as their approach to media policy
    Mass media plays a crucial role in information distribution and thus in the political market and public policy making. Theory predicts that the information provided by mass media reflects the media’s incentives to provide news to different types of groups in society, and affects these groups’ influence on policy-making. A few empirical studies have tried to assess the effect of media on policy outcomes. Some key findings from this literature suggests that access to mass-media empowers people politically and, as such, increases their benefit from government programs. Considering media policy making for a variety of reasons, including facilitating decision-making, decision-making, information and communication technologies and the quality of communication and interaction of the social security organization with the main stakeholders and social partners are essential for the social security organization.
    Method
    Policy-making plays an important role in the sphere of public media and shapes the sphere of communications in any society. The content and structure of the media and particularly their understanding about the role they should play is under influence of the dominant policy with regards to compiling the rules and regulations pertaining to the country’s media; This policy determines the objectives and path for the media manager and thus understanding the policy is one of the most fundamental issues which need to be considered in media management. This research has a qualitative approach and using the Grounded Theory and interviewing tool and Purposive sampling, designed the media policy making model for Iran's Social Security Organization. Findings: The Politics of Media Policy provide a critical perspective on the dynamics of media policy and offers a comprehensive guide to some of the major points of debate in the media today. While many policy makers boast of the openness and pluralism of their media systems, policy-making plays an important role in the sphere of public media and shapes the sphere of communications in any society. The content and structure of the media and particularly their understanding about the role they should play is under influence of the dominant policy with regards to compiling the rules and regulations pertaining to the country’s media; therefore, the complicated and ever-changing governmental rules and regulations have significant consequences for the future of the media. Basically, policy-making orients the activities and objectives of the media in a country. Media management is in practice not possible without considering the major policy that governs the media sector. This policy determines the objectives and path for the media manager and thus understanding the policy is one of the most fundamental issues which needs to be considered in media management. The present research aims to conceptualize the idea of policy making in media and offer a theoretical framework to shed light on the components and the nature of such policy making. To reach this goal, in this research, using interviews with experts (who have been working in the field of media and communication and media sectors of the Social Security Organization for at least 10 years) and reviewing the literature, the media policy making model of the Iranian Social Security Organization was presented.
    Discussion
    policy making model of the Iranian Social Security Organization was presented. Since no comprehensive definition was found for media policy through review the literature, the first step was to use the scattered findings about this subject and conduct interviews with the related experts to provide a common definition of media policy that could also referred to the future studies. As the result of interviews, important criteria of the media policy making model include inputs, processes, and outcomes. Inputs are considered from the perspective of organizational capabilities and the nature of the challenge. The process in this model includes media policy actions that are influenced by the image of the organization and the environmental factors, and the results and consequences are categorized in six dimensions.
    Keywords: Social security organization, social trust
  • Mohammad Purehtesham * Pages 159-184
    Introduction
    The role of good governance as a key to development effectiveness has been emphasized in recent years. It has been argued that merely allocating public resources for the right goods and services may not lead to desirable outcomes if budget institutions–involving the budget formulation, execution and monitoring–are malfunctioning. In a way that merely allocating budget resources for goods and services, may not lead to positive health outcomes. In other words, governance is central in determining the efficacy of public spending. Studies show that improved governance leads to better development outcomes. So that, there is a close relationship between governance and broader development outcomes such as infant and maternal mortality, life expectancy at birth, years of schooling, etc. Given the poor state of health services in developing countries due to inappropriate management of government policies in this sector , low investment in social sectors such as health, the purpose of the study is to “Investigate the effects of governance quality index on health indicators during the period 1996 to 2014 for the countries of Southwest Asia. Poor budget management has frequently been cited as one of the main reasons why governments in developing countries find it difficult to translate public spending into effective services. A reasonable proposition, therefore, can be made: managing public resources to promote health sector -outcomes requires well- trained, skillful personnel, working in an institutional setting with an incentive system that reduces fraud and promotes cost efficiency. These studies have -analyzed the effects of corruption and institutions on other variables including economic growth, public investment, and social infrastructure. It can be said that governance indicators (including clarity and accountability, political stability, nonviolence and terrorism, government effectiveness, the quality of laws and regulations, the rule of law and the control of corruption) have a strong direct negative impact on infant mortality.
    Method
    The panel data method and the Stata.ver12 software were used to estimate data and information. The present study was conducted among some countries and given the fact that government data have been published since 1996, the study period is limited to the number of years that cannot be used for time series econometrics. Hence, for estimating the model, the combined data econometric method (data panel) was used. Also, the estimation of the time series data during the 21-year period 1996-1995 was done using the software Stata.ver12. The data estimation using the panel data method has advantages beyond the mere cross-sectional method. So that working with the panel allows it to be taken into account how healthcare governance over time may affect the performance of another health care system in a country. Panel data yields more degrees of freedom by adding the variability of time series dimension.
    Based on economic and econometric reasoning, data availability and previous studies on health outcome, the specification, we adopt here is a fixed effects model. Also, data from a sample of 23 Southwest Asia countries were used. The criterion for selecting the countries was based on the availability of data. Data governance from Worldwide Governance Indicator (2014) and, other data were obtained from World Development Indicator (2014). Findings: According to the result of this research it can be stated that index of quality of the governance index on the indicators of the health sector in selected countries in Southwest Asia by calculating a weighted average of indicators of good governance based on the Guni and Duncan (2004), quality of governance and its impact on the sector indicators is discussed. Four components, including infant mortality rate, mortality rate of children under 5 years, life expectancy at birth and crude death rates have been used as indicators of the health sector. The results show that in all four models, governance quality index has a significant effect on the components of health sector development. In other words, it should be stated that countries with better governance in the health sector and health status are more efficient.
    Discussion
    In this paper, the effect of good governance on health sector indicators over the period 1996-2014 using the Hunino model (2014) 1996 is based on the panel data technique. Regarding the statistical results, it can be stated that the promotion of governance indicators and the improvement of health expenditure and education of the health sector by governments, more than what the econometric and statistical results show, affect the actual variables of the health sector. Therefore, it can be said that with consideration the six indicators of governance, measured by the quality governance index (with these indicators), have had a greater impact on health outcomes. This has led to a reduction in the mortality rate and consequently an increase in life expectancy at birth. The results also indicate that the role of the GDP as a measure of per capita income influences health sector indicators. Also, the disadvantage of the region in terms of adult education and its impact on health can be seen as a serious effort by educational institutions to eliminate illiteracy from these communities. Also, given that the growth of urbanization in developing countries is inevitable, taking into account the positive impact on the indicators of this section should not be ignored by the positive dimensions of this variable, that is, by planning appropriately for controlling and directing the migrant population from rural to cities and marginal concerns, which is the negative aspect of this case, can improve indicators of this section.
    Keywords: Governance quality index, Index of the health sector, South-Western Asia, Panel Data
  • Sudeh ghodsi Ghodsi, Mohammad hasan fotros * Pages 185-227
    Introduction
    Poverty reduction is one of the most important economic and social goals of politicians and programmers in different societies. Women are more exposed to poverty and gender discrimination in comparison with men. This is because women do not have necessary capabilities and facilities for empowerment and poverty reduction. Hence, for anti-poverty programs in the country, policymakers need, in the first step, to measure poverty especially in female-headed households.
    In this study, after measuring the multidimensional poverty index in male and female headed households, it is attempted to analyze the poverty status of female headed household and to determine the factors affecting their poverty.
    Method
    In this study, the multidimensional poverty index is calculated for men and women-headed households based on Alkire and Foster method in three dimensions education, health and standard of living with an equal weighting system. In this study, household’s income expenditure raw data published by the Statistical Center of Iran in 2015 were used. Furthermore, the factors that affect poor female- headed households was estimated using a logit regression model. Findings: The results showed that intensity and incidence of poverty among female-headed households is higher than men-headed households in both urban and rural areas. There is significant differences between female-headed households’ MPI in urban areas by 0.0942 and male-headed households’ MPI by 0.0516. Also, female-headed households’ MPI is equal to 0.067 and men-headed households’ MPI is equal to 0.0364 in rural areas. The highest female-headed households’ deprivation is respectively in sanitation, years of schooling and health insurance in urban areas and the highest deprivation in rural areas is respectively in sanitation, years of education and building structures. Logit regression model also showed that being older, unemployed, a housewife, and married female-heads of households increase the probability of being poor
    Discussion
    Based on the findings, the multidimensional poverty of female-headed households is more than the multidimensional poverty of male-headed households in both urban and rural areas indicating that female households need more attention in poverty reduction programs. Measuring the multidimensional poverty index by indicators also highlights priority sectors in poverty reduction programs. The Logit regression model also showed that years of schooling is very important because the empowerment of female- headed households in education empowers them to find a job and earn money.
    Keywords: Alkire, Foster method, Female-headed household, Female poverty, Multidimensional poverty
  • Soudabeh Savadjan , Seyed Hossein Mohaqeqi Kamal , Narges Hasan Moradi , Gholamreza Ghaedamini Harouni * Pages 229-247
    Introduction
    Students are one of the key stakeholders in the higher education system, and the low quality of life or their life satisfaction can be a starting point for deviating from the mission, ideals and strategies for the development of higher education and learning. The aim of this study was to investigate the students’ quality of life, subjective well-being and the relationship between them among students of all educational levels of the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences in the academic year of 2016-2017.
    Method
    In the present correlation study, the statistical population included all undergraduate, postgraduate and PhD students in the academic year of 2016-2017. The final sample size was 213 people and the samples were selected by a stratified random sampling method. In order to study the students’ quality of life, the Mehdi’s University Quality of Life tool was used. Golestani Bakhat questionnaire was used to measure the subjective well-being. Data were analyzed using t-test and structural equation modeling in SPSS and AMOS software. Findings: generally, 17.1% of women, 23.1% of men, 23% of undergraduate students, 15.9% of graduate students, and 16.1% of PhD students had a range of satisfaction between high to very high. Also, 19.4% of women, 19.2% of men, 20% of undergraduate students, 19.3% of graduate students, 19.4% of PhD students and 19.6% of the total sample had a range of satisfaction between low to very low. The most satisfaction of the students was first with their friends and then satisfaction with university cultural diversity, satisfaction with the university library, satisfaction with the job prospect Also, the least satisfaction was attributed to the satisfaction dimensions of university communication services, sports facilities, welfare and recreational facilities, university transportation facilities and medical services. According to achieved mean score in each dimension and total score, the mental health status of the total sample (M=180.56), female students (M=180.14) and male students (M=181.42) statistically was higher than criteria score (M=156). In the other words, subjective well-being of the studied sample was at a desirable level. Based on the results of fitted regression model (GFI=0.925, CFI=0.919, RMSEA= 0.082), about 15% of the variation in the students’ quality of life was explained by the dimensions of subjective well-being.
    Discussion
    The students’ quality of life is a multidimensional construct and its decreasing or increasing is affected by many factors. It is important that students not only should be provided by educational facilitates but also entertainment, cultural, sport and other related facilities are important so that they can drain the added amount of excess energy of education and study through these facilities. This, in addition to removing excess energy and fatigue of students, on the other hand, will stimulate the study and scientific activity of them.
  • Maryam Ranjbar, Bahram Saleh Sedghpour, Farahnaz Mohammadi Mohammadi Shahboulaghi, Douglas Paton, Mehdi Noroozi, Ali Akbar Soleimani * Pages 249-278
    Introduction

    The high risk of earthquake, the severity of its adverse consequences and the failure of the exis ting policies to reduce damage and increase the preparedness of vulnerable communities, show that s tudying the role and impact of the social context on the mos t vulnerable groups is essential. The geographic condition of Tehran makes the city highly prone to the occurrence of various types of disas ters, especially the risk of a massive earthquake. Besides, the crisis management requirements and the lack of public preparedness if such events happen, reveal the need to find the factors that can influence the process of converting people’s readiness to the actual preparedness behaviors to make them able of coping with such a large degree of risk. Trus t is a process in which people may disregard their responsibilities to deal with a complex, uncertain situation and delegate it to others. People sometimes make their trus t on the basis of the meanings and values that exis t between them and the authorities, and decide on it. In recent years, social trus t has been considered as one of the mos t important and influential factors in public behaviors. The purpose of this s tudy was to inves tigate the relationship between social trus t and intention to prepare and preparedness of Tehran inhabitants agains t earthquakes.

    Method

    This research was a cross-sectional analytical s tudy. 369 households in Tehran (February-May 2017) were interviewed and filled the ques tionnaire through the home visits by the research team in person. We used s tratified random sampling to choose the participants from the selected area of the urban regions. Different levels of urban development, social welfare and earthquake vulnerability classification of 22 dis tricts of the city were considered to involve the mos t possible variety of the households living in the area.
    The Persian version the general preparation ques tionnaire (with 77 items) which has suitable reliability and the s tandard checklis t of earthquake preparedness behaviors (with 1 items) were used to collect data.
    Both ins truments were validated in previous s tudies in Iran.

    Finding

    The mean age of the participants was 34 years. Mos t of them were men (63%), under-graduated (71%), married (62%), tenant of the house they were living (69%), self-employed (38%) or had short time job contracts (32%) and experienced at leas t one earthquake in the pas t (68%). About 75 percent of the participants were living in small households with less than four members. Almos t all of the s tudy samples (96%) were from low income level. The results of multivariate linear regression analysis showed that social trus t was the mos t important factor (p<0.001) that could predict the changes in intention of preparation in a positive relation. Therefore, the intention of preparation could be improved through enhancing the social trus t among the communities. The intention to preparation acts as a complete mediating factor in the relation between social trus t and real preparedness behaviors of the households in Tehran. The participants’ ages and the region that the household lived, found to be as the other influencing factors on intention to prepare agains t earthquake. The pas t experience of earthquakes and income level could predict the preparedness behaviors while the size of household showed a negative relationship with them. Despite the previous research findings, the ownership of the house, the marriage s tatus and occupation situation had no significant relationship with any of the preparedness dimensions.

    Discussion
    Keywords: Earthquake, Intention to prepare, Preparedness behavior, Social trust, Tehran