فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یدالله مهرعلی زاده صفحه 1
  • عباسعلی رستمی نسب صفحه 7
    در نیمه ی دوم قرن چهارم ه.ق/ دهم، م، گروهی فیلسوف مسلمان که اکثر آنان ایرانی بودند، انجمنی به نام «اخوان الصفا» در بصره به صورت محرمانه تشکیل دادند. هدف آنها این بود که به کمک فلسفه، شریعت حقه را از آلایش اوهام و خرافات شستشو دهند، و به اهدافی چون: شناخت خدای متعال، وحدت هستی و کشف اسرار کائنات دست یابند. در تحقق هدف خود تعلیم و تربیت افراد، به ویژه جوانان را مورد توجه قرار دادند و برنامه آموزشی– تربیتی تنظیم نمودند. طبق این برنامه پنجاه و یک رساله ی آموزشی و درسی در پنجاه حکمت (ریاضی و منطق، علوم طبیعی، مابعدالطبیعه و مسایل کلامی و تطبیقی) نگاشتند. به تربیت استاد همت گماردند و در بلاد مختلف به اجرای برنامه ی خود پرداختند. در این مقاله چگونگی فلسفه ی تربیتی این انجمن مورد بررسی و ارایه قرار گرفته است. در این پژوهش بیان شده است که آراء تربیتی این انجمن دربرگیرنده ی نظریاتی است که از قرن بیستم به بعد مورد شناخت و توجه فلاسفه و مربیان بزرگ قرار گرفته است. آشنایی با آراء آنان در اصلاح وضع کنونی آموزش و پرورش می تواند مفید واقع گردد. البته نقاط ضعفی هم در نظریه های آنان وجود داشته است که بیان شده اند.
    کلیدواژگان: اخوان الصفا، د هستی شناسی، انسان شناسی، فلسفه ی تعلیم و تربیت، اهداف تربیت، اصول و مراحل تربیت
  • محمدحسین حیدری، حسنعلی بختیار نصرآادی، حمیدرض بهروان صفحه 23
    نگاهی به ابعاد فردی و اجتماعی زندگی بشر نشان می دهد که انسان در هیچ دوره ای از تاریخ، بی نیاز از اخلاق و تربیت اخلاقی نبوده است. یکی از فیلسوفانی که با در نظر گرفتن مقتضیات جهان معاصر، موضوع اخلاق را اندیشمندانه مورد مداقه قرار داده، کارل پوپر است. در این مقاله که با روش تحلیلی به رشته تحریر درآمده، ضمن رجوع به معرفت شناسی پوپر به ویژه نظریه ی عقلانیت انتقادی او که رنگ وبویی کاملا اخلاقی دارد، دلالت هایی برای تربیت اخلاقی، استنباط شده است. دلالت های مذکور عبارتند از اصولی چون «برابری انسان ها در دانش و ارزش»، «تواضع علمی»، «گفتگو و بحث نقادانه» و «خودمختاری اخلاقی». راهبرد های تربیتی- اخلاقی منتج از این اصول می تواند مورد توجه مربیانی قرار گیرند که قصد دارند فرایند تدریس را با در نظر گرفتن اصول تربیت اخلاقی به پیش ببرند.
    کلیدواژگان: عقلانیت انتقادی، معرفت شناسی، تربیت اخلاقی، کارل پوپر
  • محمدرضا نواح صفحه 43
    این مقاله در پی آن است تا به تحلیل و بررسی فعالیت های علمی دورکهایم در خصوص اهمیت دخالت دولت در حوزه ی برنامه ریزی های اخلاقی، دانش اجتماعی و جامعه شناسی برای ایجاد انسجام و توازن اجتماعی بپردازد. دورکهایم در فعالیت های علمی اش بیش از پیش در پی آن بود که دولت با دخالت اجتماعی در حوزه ی برنامه ریزی های اخلاقی، دانش اجتماعی و جامعه شناسی را برای ایجاد انسجام و توازن اجتماعی به کار گرفته و پیاده کند. دورکهایم خود را پیشرویی می دانست که با پیروی از قوانین جامعه شناختی پوزیتیویستی به دنبال اصلاح جامعه است. او تصور می کرد که تعهدش به اصلاحات اجتماعی و اخلاقی از طریق بهبود ساختار و محتوای آموزش و پرورش در سمت و سوی خیر جامعه، او را به یک جامعه گرا (سوسیالیست) تبدیل کرده است. اما بر عکس هدف اصلاحی که از آن سخن می گفت به اهداف محافظه کاری سنتی، یعنی وفاق اخلاقی و سلسله مراتب پایدار نزدیکتر بود. به باور او، پیشرفت باید به سمت نظم اجتماعی برود، نه به سوی رهایی افراد انسانی و این را وظیفه ی شیوه های تربیتی نوین می دید. دغدغه ی اصلی دورکهایم، بازسازی انسجام اجتماعی و وفاق اخلاقی در جهان صنعتی مدرن بود.نتایج حاصل از این پژوهش مبین این واقعیت است که امروزه نیازمند مطالعه یی مقایسه یی میان گرایشات جامعه محور و فرد محور و گزینش یک راه کارآمد برای تربیت نسل حاضر باشیم.
    کلیدواژگان: جامعه، جامعه شناسی، تعلیم و تربیت، هنجارها، اخلاق، ارزش ها، جامعه مدرن، جامعه صنعتی
  • رضا صابری، بهروز مهرام صفحه 61
    یکی از رسالت های آموزش و پرورش همگانی، شکوفا سازی ظرفیت های هنری در مخاطبان یادگیری است. تولید هنری، نقد هنری، زیباشناسی و تاریخ هنر جهان و ایران به عنوان مولفه های پرورش هنری و موسیقی، نمایش و هنرهای تجسمی به عنوان ساختار محتوایی در کتاب های درسی آموزش هنر، از جمله ی موضوعاتی هستند که می توانند در پرورش توانمندی های بالقوه ی آدمی، مدنظر برنامه ریزان قرار گیرند. در این مطالعه که به شیوه ی تحلیل محتوا انجام شده است، کلیه ی کتاب های آموزش هنر دوره راهنمایی تحصیلی که در سال تحصیلی 88-1387 برای آموزش منتشر شده بودند، به عنوان جامعه ی پژوهش انتخاب شدند. واحد ثبت به متن (مضمون)، تصویر و تمرین اختصاص داشت. کدگذاری به شیوه ی قیاسی و بر اساس مقوله های موضوعی و ساختاری آموزش هنر انجام شد. در جهت اعتباربخشی به فرایند کدگذاری، ده درصد از محتوا توسط ارزیاب دوم کدگذاری شد که میزان توافق برابر با 86/0 مشاهده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب زیبایی شناسی، تولید هنری و تاریخ هنر در ایران و اسلام بیشترین ابعاد تربیت هنری، و طراحی و نقاشی، خوشنویسی و گرافیک، اولویت های نخست تا سوم را در ساختار محتوایی کتاب های دوره ی راهنمایی تحصیلی داشته است. نتیجه نشان دهنده ی آن است که ابعاد مهمی مانند موسیقی، هنرهای نمایشی، تاریخ هنر جهان و نقد هنری در آموزش هنر مورد غفلت و کم توجهی واقع شده اند.
    کلیدواژگان: آموزش هنر، دوره راهنمایی تحصیلی، ابعاد هنری، برنامه ی درسی مغفول، ساختار محتوایی
  • محمد جواد لیاقتدار، حمیدرضا عریضی، سعیده صدرارحامی، نرجس امینی صفحه 83
    نظریه ون هیلی یک مدل یادگیری است که برای شکل گیری و توسعه ی درک و فهم هندسه ایجاد شده است و با در نظر گرفتن گام هایی در زمینه ی رشد مفاهیم هندسه در فراگیران امکان یادگیری را افزایش می دهد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر روش های نوین آموزش هندسه بر مبنای نظریه ی ون هیلی بر انگیزش دانش آموزان دبیرستانی بود. بدین منظور یک کلاس دوم ریاضی و یک کلاس دوم تجربی در یک دبیرستان دیگر به عنوان گروه آزمایش و یک کلاس دوم ریاضی و یک کلاس دوم تجربی در دبیرستان دیگر به عنوان گروه کنترل به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای اطمینان از معادل بودن گروه ها و همگن کردن کلاس ها، از نمره های ریاضی یک و نمره های خام هوش به عنوان متغیر های همگام در آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش، آزمون ریون برای سنجش هوش، نمره های ریاضی یک، طرح درس تدوین شده بر مبنای نظریه ی ون هیلی، و پس آزمون تشریحی هندسه بود. یافته های پژوهش نشان می دهد که تدریس بر مبنای نظریه ی ون هیلی بر انگیزش فراگیران، تاثیر مثبت دارد. گروه ها قبل از اعمال متغیر مستقل، همسان بودند و تفاوت معنی داری بین آنها از نظر هوش و توانایی ریاضی وجود نداشت. اما بعد از طی دوره ی آزمایش، بین نمره های هندسه ی آنها تفاوت معنی دار دیده شد که می توان آن را به نوع تدریس مربوط دانست. در پایان بر اساس یافته های پژوهش از آنجا که آموزش مبتنی بر نظریه ی ون هیلی موجب افزایش انگیزه ی فراگیران در تحصیل و فعال نگه داشتن آنها هنگام تدریس و تمرکز بیشتر آنها بر روی مطالب می شود، استفاده از این روش به دبیران هندسه دبیرستان ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش هندسه، ون هیلی، انگیزش، دانش آموزان دبیرستانی
  • مرتضی مرتضوی، سلطانعلی بشکار، حمید مسگرانی، غلامعلی احمدی، شهرناز بخشعلی زاده صفحه 105
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر روش های تدریس مبتنی بر ساخت و سازگرایی و روش سنتی بر پیشرفت تحصیلی در درس ریاضیات (1) دانش آموزان پسر سال اول متوسطه می باشد. روش تحقیق در این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر سال اول متوسطه شهرستان باغملک در سال 87-86 می باشد، که تعداد 50 نفر از آنها (دو کلاس) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه یی چند مرحله یی انتخاب گردیدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش شامل آزمون محقق ساخته ی پیشرفت تحصیلی ریاضی براساس مطالب درس ریاضیات (1) و آزمون هوشی ریون می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی به همراه آزمون t گروه های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که پیشرفت تحصیلی ریاضی گروه آزمایشی که با شیوه ی ساخت و سازگرایی آموزش دیده بودند، نسبت به گروه گواه که به روش سنتی آموزش داده شدند، بیشتر بوده و تفاوت بین میانگین های آنها از نظر آماری معنی دار است. همچنین در 4 خرده مقیاس مهارت های ریاضی (مدل سازی، فرضیه سازی، استدلال و حل مسئله) دانش آموزان گروه آزمایش پیشرفت بهتری داشتند. در ضمن متغیر هوش دانش آموزان نیز کنترل گردید.
    کلیدواژگان: تدریس مبتنی بر ساخت و سازگرایی، تدریس سنتی، پیشرفت تحصیلی، هوش
  • محمود بحرانی، محمد خیر، مسعود حسین چاری صفحه 125
    مطالعه ی تعامل های اجتماعی در مجموعه های آموزشی و تاثیرهای شناختی، انگیزشی و عاطفی آن در امور درسی هدف این تحقیق بوده است. در راستای این هدف الگوی روابط علی بین پیامدهای عاطفی، انگیزشی و تحصیلی خودکارآمدی ادراک شده ریاضی و عوامل اجتماعی کلاس (ارزیابی معلم و همکلاسان از دانش آموز)، با توجه به اثر میانجی باورهای خودکارآمدی، در راستای نظریه ی شناختی اجتماعی بویژه نظریه خودکارآمدی باندورا (1997) مورد تحلیل قرار گرفت. آزمودنی های تحقیق را 273 نفر از دانش آموزان پایه ی دوم دوره راهنمایی (شامل 150 دختر و 123 پسر) تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری خوشه یی چند مرحله یی از مدارس نقاط مرکزی شهر شیراز انتخاب شدند. آزمودنی ها مقیاس های خودکارآمدی ریاضی، انگیزش تحصیلی، عواطف مثبت و منفی و احساس نسبت به مدرسه را تکمیل کردند و به یک آزمون ریاضی پاسخ دادند. با استفاده از شیوه های تحلیل رگرسیون چند متغیری و تحلیل مسیر، داده ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتیجه های حاصل از این تحلیل ها حاکی از آن است که ارزیابی معلم و همکلاسان به عنوان عوامل اجتماعی کلاس در پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی (ریاضی) دانش آموزان سهم معنی داری دارند. همچنین تاثیر عوامل اجتماعی کلاس بر متغیرهای انگیزشی و عاطفی صرفا به واسطه ی خودکارآمدی است، به طوری که در حضور متغیر خودکارآمدی اثر مستقیم عوامل اجتماعی کلاس بر متغیرهای انگیزشی و عاطفی معنی دار نبود. در پیش بینی عملکرد تحصیلی (آزمون ریاضی)، خودکارآمدی و ارزیابی همکلاسان هر دو اثر مستقیم معنی داری داشتند. نتایج با توجه به مبانی نظری مورد بحث قرار گرفته است. این نتایج همسو با شواهد قبلی، گویای آن است که قضاوت های خودکارآمدی تاثیر قابل توجهی بر سطح انگیزش تحصیلی، عواطف مرتبط با امور تحصیلی و نیز عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارند.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی ریاضی، ارزیابی مقایسه یی، عواطف مثبت، عواطف منفی، احساس نسبت به مدرسه
  • عبدالزهرا نعامی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، فاطمه گل پیچی صفحه 151
    این مطالعه رابطه بین تعهد سازمانی و رفتار مدنی سازمانی را مورد بررسی قرار داده است. نمونه تحقیق شامل 160 نفر از مدیران مدارس شهرستان دزفول بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ضریب همبستگی ساده و چندگانه برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان دادند که روابط مثبت و معنی داری بین تعهد عاطفی و هنجاری با رفتار مدنی سازمانی وجود دارد. رابطه بین تعهد مستمر و رفتار مدنی سازمانی معنی دار نبود. علاوه بر آن نتایج نشان دادند که تعهد عاطفی بیشترین نقش را در پیش بینی رفتار مدنی سازمانی و حیطه های آن دارد.
    کلیدواژگان: تعهد عاطفی، هنجاری، مستمر، رفتار مدنی سازمانی
  • پرویز ساکتی، لیلا دهقانی صفحه 167
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه کیفیت چرخه آموزش کارکنان در چهار فرایند سیاستگذاری آموزشی، برنامه ریزی آموزشی، مدیریت اجرایی و ارزشیابی آموزشی دو دانشگاه شیراز و علوم پزشکی شیراز، از دیدگاه مدیران و کارکنان می باشد.حجم نمونه در گروه مدیران 140 نفر و در گروه کارکنان 200 نفر می باشد که اعضای نمونه در گروه کارکنان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار این پژوهش بر اساس شاخص ها و استاندارد های کیفیت آموزش کارکنان در قالب چهار زیر مقیاس طراحی گردید که روایی محتوایی و روایی همگرایی و همچنین پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در تحلیل سوالات این پژوهش نیز از آزمون آماری اندازه گیری مکرر استفاده شد. به طور کلی یافته های پژوهش نشان داد که بین دو دانشگاه در زمینه ی کیفیت هر چهار فرایند چرخه ی آموزش کارکنان تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین در دانشگاه شیراز فرایند مدیریت اجرایی در مقایسه با سه فرایند دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار می باشد و فرایند ارزشیابی آموزشی نسبت به سه فرایند دیگر از کیفیت بسیار پایینی برخوردار می باشد و در دانشگاه علوم پزشکی فرایند های سیاستگذاری آموزشی و مدیریت اجرایی از کیفیت بالاتری برخوردار می باشند و فرایند ارزشیابی آموزشی نسبت به سه فرایند دیگر از کیفیت بسیار پایینی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، سیاستگذاری آموزشی، برنامه ریزی آموزشی، مدیریت اجرایی، ارزشیابی آموزشی
  • محمد امجد زبردست، ناصر شیربگی، زهره قلاوند صفحه 187
    پژوهش حاضر رابطه ی بین اعتماد و بوروکراسی توانمند در مدارس را مورد بررسی قرار داده است. روش انجام پژوهش، توصیفی- همبستگی و جامعه ی آماری، شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه ی شهر سنندج می شدند. نمونه مورد مطالعه شامل 260 دبیر که به صورت تصادفی طبقه ای از جامعه یاد شده، انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسشنامه اقتباس شده از تحقیقات قبلی بودند که با بررسی مجدد اعتبار و پایایی، پایایی پرسشنامه اعتماد با 26 گویه و پایایی پرسشنامه بوروکراسی توانمند با 12گویه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب 85/0 و 72/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها روش های آماری همبستگی پیرسون، آزمون مستقل T و تحلیل واریانس استفاده گردید. نتیجه های پژوهش نشان داد که میزان اعتماد در بین دبیران در سطح بالایی قرار دارد. بین بوروکراسی توانمند و مولفه های اعتماد رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتیجه ی تحقیق نشان داد که بین سطح بوروکراسی توانمند دبیران زن و مرد تفاوت معنی دار آماری وجود دارد و بین دبیران از نظر اعتماد به والدین و دانش آموزان به لحاظ سطح طبقه ی اجتماعی مدارس، تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، رسمیت، تمرکزگرایی، بوروکراسی توانمند
  • علی اکبر امین بیدختی، ثریا میثمی صفحه 207
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی پیمایشی است که هدف آن بررسی زمینه های ایجاد سازمان یادگیرنده در آموزش و پرورش شهر سمنان بوده است. جامعه آماری شامل کلیه ی کارکنان آموزش و پرورش شهر سمنان به تعداد 1715 نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 313 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یک پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 و دو چک لیست در این پژوهش استفاده شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، جدول و نمودار) و آمار استنباطی (آزمون t و تحلیل عاملی) استفاده گردید و از تجزیه و تحلیل این نتایج حاصل گردید: 1- کارکنان از لحاظ برخورداری از ویژگی های سازمان یادگیرنده از نظر (قابلیت های فردی، یادگیری تیمی و الگوهای ذهنی) در وضعیت مطلوبی قرار دارند، اما از نظر (تفکر سیستمی و دورنمای مشترک) از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشند. 2- آموزش و پرورش برای تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده دارای زیرساخت های فرهنگی مناسب می باشد، اما از زیرساخت های فیزیکی مناسب برخوردار نیست. 3- آموزش و پرورش برای تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده از امکانات آموزشی مناسب برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، قابلیت های فردی، یادگیری تیمی، تفکر سیستمی، الگوهای ذهنی، دورنمای مشترک، فرهنگ سازمانی، امکانات آموزشی
|
  • A. Roustaminasab Page 7
    In the second half of the fourth century Hejira, a group of Muslim philosophers, most of whom Iranian, formed a secret circle Basra known as "EKHVAN- UL– SAFA". M Basra They aimed to purge the religion from falsehood and superstitions with the help of philosophy. This group intended to reach objectives like: knowing God, discovering the secrets of universe and unity of universe. In order to fulfill this objective they attempted to train the youth and also designed an educational plan. Based on this idea they composed fifty one educational treatises in fifty areas of knowledge such as logic and mathematics, natural sciences, comparative and theological issues, and metaphysical problems etc and tried to train teachers in different territories. In this article the structure of the educational philosophy of this circle will be examined. It will be demonstrated that the educational ideas of this circle (or society) involve views that have received attention by philosophers and educators only since the dawn of the 26th century. Acquaintance of the ideas of these scholars could prove beneficial toward the reform of current education. Of course these views suffer from certain flaws which have been discussed
    Keywords: EKHVAN- UL– SAFA, Anthropology, cosmology, philosophy of education, objectives of education, steps, principles of education
  • M.H. Heidari, H.A. Bakhtiar Nasrabadi, H.R. Behravan Page 23
    Looking at the individual and social dimensions of human life shows that human's have never been able to live in absence of ethics and moral education at any period of history. One of the philosophers who, whit a view of the contemporary world condition, has deeply scrutinized the issues of morality, was Karl Popper. In this article, which reflects an analytic approach, popper's epistemological theory' especially his critical rationality, which is imbued with ethical insight's has been examined to derive implications for ethical education. These implications involve principles such as "equality of humans in knowledge and values," "scientific modesty", "critical dialogue and debate" and "moral autonomy". Educational-moral strategies derived from these principles can be considered by educators who want to advance teaching process with regard to the principles of moral education.
    Keywords: Critical rationality, epistemology, moral education, Karl Popper
  • M.R. Navah Page 43
    In his scientific activities, Durkheim was increasingly pursing the issue that government through social intervention in moral planning, should utilize and implement social knowledge and sociology to establish social coherence and equilibrium. Dorkheim maintained the view that he was a pioneer who intended to reform the society by following social positivist codes (rules). He thought (assumed) that his commitment to moral and social reforms via improvement in the structure and content of education for the benefit of society, made him a sociocentrist (socialist). However, contrary to his alleyed reformative purposes his ideas were closer to the traditional conservative purposes, which involve, moral harmony and permanent hierarchy. In his belief, development must be in harmony with social order, not with human beings freedom, and he assumed that it was the duty of modern educational to realize this goal. Dorkheim's main concern was re-establishing social coherence and social harmony in the modern industrial world.
    Keywords: Society, sociology, education, norms, ethics, values, Modern Society, industrial society
  • R. Saberi, B. Mahram Page 61
    One of the missions of general education is the development of art capacities in learners. Art production and criticism, aesthetics, the art history of Iran and other nations as the content structure in the textbooks of art educationare some of subjects that deserve to be considered deeply by curriculum developers. This may be done in view of the intended activities planned by educators to foster student's potentialities. This study was conducted through content analysis. The sounce consisted of the contents all text-books published centrally by government for junior high schools in 2009. In the process of content analysis, units of study were themes, images and exercises. Coding was done according to deductive method and on a basis of subject and structural topics of art education. To measure the reliability, 10% of content was coded by a second evaluator: the rate of agreement was 86%. The results indicated that madescending order aesthetics, art production and art history in Islam and Iran consist ituted the greatest dimensions of art training, and designing and painting, writing calligraphy and graphics represented the first to the third priorities in the content structure in junior high school text-books. The results showed that important aspects like music, art criticism, the art history of other nations and dramatic arts in art education were neglected.
    Keywords: Art teaching, junior high schools, artistic facets, null curriculum, content structure
  • M.J. Liaghatdar, H.R. Orayzi, S. Sadrarhami, N. Amini Page 83
    The aim of this study was to examine the effect of the Van Hiele theory-based instruction Process on the students’ motivation toward geometry compared to the traditional teaching. Through using random sampling method, among girls high schools in Tiran and Karvan, Two high school classes, one consisting of math. Major students and the other science majors, were selected as experimental groups, while two similar groups were selected to act as control groups. Instruments included Raven test for intelligence evaluation, Math 1 grades, lesson plans data collected based on Van Hiele post-descriptive test of Geometry. The independent-samples t-test, Levene's Test, and ANOVA were used as the statistical tools. Results of this study indicated that teaching based on Van Hiele theory has more positive effect on student motivation compared to the traditional teaching. Before applying the independent variable, the groups were tested to make sure that there were no significant differences among them in terms of intelligence and ability of mathematic. But after the test period, there was a significant difference between their Geometry performance.
    Keywords: Teaching geometry, Van Hiele, motivation, high school students
  • M. Mortazavi, S. Beshkar, H. Mesgarani, Gh.A. Ahmadi, Sh Bakhshalizadeh Page 105
    The Purpose of this research is comparing the effects of constructivism and traditional teaching method on academic achievement in math(1) among first grade high school boy students. The research method applied to this study is a kind of quasi-experimental. The target population of the study- Baghmalek City high school boy- students in 86-87 fifty students in two classes were selected randomly subjects were divided into two equal groups of 25 students each. The control group received instruction with traditional method, whereas the experimental group was exposed to a method based on). Measurement tools of this study consisted of researcher- constructivism made academic achievement test based on instructional materials in math 1 and The Riven Intelligence Test. First both experimental groups were instructed and then at and a post-test were administered to the two groups. The results of the study showed that academic achievement in the experimental group receiving constructivism- based instrument performed significantly higher than control group, The intelligence variable was controlled.
    Keywords: Constructivism teaching method, traditional teaching method, academic achievement, intelligence
  • M. Bahrani, M. Khayyer, M. Hoseinchari Page 125
    The aim of the present study was to study the social interactions in educational settings and their cognitive, motivational and affective outcomes. For this purpose, the model of relationships between motivational, affective, and performance outcomes with respect to the mediation effect of self-efficacy were analyzed. Participants were 273 middle school students (150 female, 123 male) selectedby cluster random sampling method from central areas of Shiraz City. Subjects completed scales of self-efficacy, academic motivation, positive and negative affects, feeling toward school and a math test. Results were analyzed by regression and path analysis methods. Findings showed that teacher and peer evaluation of students as the classroom social factors were the significant predictors of math self-efficacy. Self-efficacy was the unique factor which had a direct effect on motivational and affective variables. The influence of classroom social factors could affect dependent variables through self-efficacy. Also, self-efficacy and peers evaluation both had a significant direct effect in predicting math performance. Results were discussed in regard to theoretical issues. The results were consistent with the previous findings suggesting that self-efficacy judgments have a salient influence on the academic motivation, affects and performance of students.
    Keywords: Self-efficacy, Academic motivation, comparative evaluation, positive affects, negative affects, feelings toward school
  • A. Naami, M. Mehrabizadeh-Honarmand, F. Gol-Pichi Page 151
    This study explored the relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior. The sample consisted of 160 Schools principals in Dizful who were selected via simple random sampling method. Simple and multiple correlations were used to analyze the data. The results indicated that there is significant and positive correlation between effective and normative commitment and organizational citizenship behavior. There is not significant relationship between continuance commitment and organizational citizenship behavior. In addition, the results showed that effective commitment had the most important role in prediction of organizational citizenship behavior and its facets.
    Keywords: affective commitment, normative, continuance, organizational citizenship behavior
  • P. Saketi, L. Dehghani Page 167
    The main purpose of this study was a comparative evaluation of the quality of personnel training cycle at shiraz university (SU) and shiraz university of medical sciences (SUMS).To conduct the study a questionnaire containing four sub-scales (policy making, curriculum planning, program management, and training evaluation) was developed and its validity and reliability were tested and verified. All university and college level administrators (65 SU, 75 SUMS) of both institutions and a random sample of trained personnel (100SU, 100 SUMS) participated in the study by responding to the questionnaire. The collected data was analyzed via repeated measure procedure. The following results were concluded: A significant difference was observed in the quality of personnel training cycle between the two institutions. At SU it was observed that "program management" ranks higher than other three sub-scales and "training evaluation" was evaluated lowest in comparison to other three sub-scales. At SUMS, it was observed that "policy making" and "program management" were practiced better than other sub-scales whereas "training evaluation" was evaluated lowest in comparison to other three sub-scales.
    Keywords: Personnel training, policy making, curriculum planning, program management, Training, training evaluation
  • M.A. Zebardast, N. Shirbagi, Z. Ghalavand Page 187
    This study examines relationship between trust and enabling bureaucracy in schools. The method is descriptive-correlative and population comprises all school teachers in Sanandaj. The sample consisted of 260 teachers selected randomly. The instruments include two questionnaires borrowed from other researches: Trust Questionnaire (26 items) and Enabling Bureaucracy Questionnaire (12 items). Reliability was measured via Cronbach a (Trust Questionnaire = 0.85 and Enabling Bureaucracy Questionnaire = 0.72). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient, independent T-Test and ANOVA. Results showed that trust was high among teachers. Enabling bureaucracy was related to trust subscales positively and significantly. There was a significant difference between men and women in the field of enabling bureaucracy. Furthermore, there was a significant difference among teachers with respect to student and parent trust based on social class of schools.
    Keywords: Trust, formalization, concentration, enabling bureaucracy
  • A. Aminbeidokhti, S. Maisami Page 207
    Changing the environment is a ubiquitous phenomenon which is nowadays inseparable from organizational life. Peter Sange believes that in a complicated world, those organizations can survive that constantly increase their knowledge in order to compete with rivals. The aim of this study is to assess teachersُ attitudes toward creating a learning organization at Semnan City educational system. The research methodology is descriptive and the statistical population comprises all teachers of Semnan City educational system. A sample of 313 teachers was randomly selected. A researcher's made questionnaire was used for collecting data, and for data analysis descriptive statistics (prequncy, percentage table) and inference statistics (T- test and Factorial analysis) were used. The findings revealed that the educational system has suitable cultural in frastructure whit respect to conversion into a tearning organization but lacked physical infrastructure and suitable educational facilities. Besides, educational employees in terms of Peter Sange three principles of personal mastery, team learning and mental models are at desirable condition whereas they fall short of a desirable. Start reqarding the two principles of systematic thinking and shared visions.
    Keywords: learning organization, personal mastery, team learning, systematic thinking, mental models, shared vision, Organizational Culture, educational requirements