فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدحسین علیخانی، رضا راعی صفحات 5-24
    هدف این پژوهش تبیین برنامه های درسی پنهان درس دین و زندگی سال سوم متوسطه و ارایه ی راهکارهایی جهت بهبود تربیت دینی دانش آموزان اصفهان می باشد. روش تحقیق کیفی، و جامعه آماری، دانش آموزان نواحی شش گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ابتدا 312 دانش آموز برای پاسخگویی به پرسش نامه و سپس 64 نفر برای اجرای مصاحبه های نیمه سازمان یافته انتخاب گردیدند. روائی و پایائی ابزار و شیوه ی تجزیه و تحلیل یافته ها متناسب با فنون تحقیق کیفی انجام گردید. وجود تناقض بین محتوای کتاب و مشکلات جامعه ی فعلی؛ فقدان نگرش مثبت به کتاب به عنوان مرجعی تربیتی و دارای بار ارزشی؛ وجود نگرش منفی نسبت به کاربرد محتوای کتاب در زندگی واقعی؛ ایجاد ابهام در اعتقادات خصوصا مبحث حکومت اسلامی و القای تفکر انتخاب تقلیدی به جای انتخاب تحقیقی، مهم ترین پیامدهای پنهان کشف شده در این تحقیق بود. پرهیز از ایدئولوژی اندیشی، ارائه ی آموزه های دینی متناسب با یافته های نوین دین پژوهی، سنجش نگرش و عملکرد دانش آموزان به جای ارزشیابی از دانستنی ها مهم ترین راهکارهای ارائه شده جهت بهبود تربیت دینی دانش آموزان می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، تربیت دینی، کتاب دین و زندگی
  • سید مهدی سجادی، مریم بناهان صفحات 25-44
    این مقاله سعی بر آن دارد تا به سیر تحول مفهوم و جایگاه عقل در یونان باستان و قرون وسطی پرداخته و تغییرات و تفاوت های به وجود آمده در مفهوم عقل به عنوان اساسی ترین عنصر شناخت بشری را مورد بررسی قرار داده سپس به ارزیابی دلالت های تربیتی ناشی از این تغییرات و تحولات بپردازد. با توجه به گستردگی مباحث تاریخی عموما و بحث تغییرات در مفهوم و جایگاه عقل خصوصا، انتخاب یک متفکر از هر دوره (افلاطون از دوره ی یونان باستان و توماس آکویناس از دوره ی میانه) ضروری می نماید. این پژوهش درصدد آن است که علاوه بر تبیین جایگاه ارزشی عقل در هر دوره به میزان تاثیرگذاری نوع نگاه خاص هر دوره به عنصر شناختی عقل در مقوله ی تربیت (به طور کلی) برسد به عبارت دیگر در پی یافتن پاسخ به این سوال است که آیا اصولا می توان ارتباطی میان جایگاه عقل به عنوان عنصر شناخت با تربیت قائل شد یا خیر؟ و این هدف با تکیه بر آن دسته از نظرات تربیتی افلاطون و توماس آکویناس که به شکلی روشن یا تلویحی مبتنی بر نگاه معرفت شناسانه ی ایشان به عنصر عقل است دنبال می شود.
    کلیدواژگان: یونان باستان، قرون وسطی، تحول، عقل، تربیت
  • احمد زندوانیان، الهه دریاپور، تقی جباری فر صفحات 45-62
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین جو مدرسه و زورگویی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر یزد در سال تحصیلی 91-90 می باشد. در این پژوهش از روش توصیفی همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر یزد می باشد، که از این تعداد 387 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از پرسش نامه ی جامع جو مدرسه (مرکز آموزش اجتماعی و هیجانی، 2009) جهت ارزیابی جو مدرسه و از پرسش نامه زورگویی/ قربانی الویوس (1996) برای ارزیابی زورگویی استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از ضریب همبستگی پیرسون و آزمونt دو نمونه مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که همه ابعاد جو مدرسه در ارتباط منفی با زورگویی و قربانی شدن می باشد. در بین دانش آموزان، دانش آموزان پسر بیش تر از دانش آموزان دختر مشغول رفتار زورگویی بودند. علاوه بر این، میزان قربانی شدن پسران هم بیش تر از دختران گزارش شد. همچنین، آزمون فرضیات نشان داد که جو مدرسه (روابط بین فردی) در ارتباط مثبت با پیشرفت تحصیلی است، در حالی که بین زورگویی و پیشرفت تحصیلی همبستگی منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: جو مدرسه، زورگویی (قلدری)، قربانی شدن، پیشرفت تحصیلی
  • مرتضی کرمی، ضیاء الدین سالاری صفحات 63-80
    با اشاعه ی فناوری اطلاعات در جوامع، یادگیری الکترونیکی نیز به عنوان یک راهبرد آموزشی مورد توجه قرار گرفته و در این میان رویکرد یادگیری ترکیبی (تلفیق آموزش الکترونیکی و حضوری) بسیار مورد توجه بوده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه ی میزان اثربخشی رویکرد یادگیری ترکیبی در آموزش های صنعتی بود. این پژوهش در مجموعه تحقیقات آزمایشی قرار گرفته و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه ی آماری شامل منابع انسانی شرکت هپکو اراک در سطح کارشناسی بود که به کمک روش نمونه گیری طبقه ای 60 نفر انتخاب و به گروه های آزمایش و کنترل گمارش تصادفی یافتند. جهت اجرای پژوهش، ابتدا دوره ی آموزشی «حل مساله» با به کارگیری مدل طراحی آموزشی گانیه و بریگز به دو صورت ترکیبی و حضوری طراحی و سپس بر روی کارشناسان گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. به منظور ارزیابی اثربخشی، دو متغیر وابسته رضایت فراگیران و یادگیری مورد سنجش قرار گرفت. ابزار اندازه گیری این متغیرها پرسشنامه و آزمون بود. نتایج پژوهش بیانگر آن است میزان رضایت فراگیران در محیط یادگیری ترکیبی به طور معناداری بیش از محیط یادگیری سنتی است (000/0>p). در متغیر یادگیری، نتایج نشان می دهد میزان یادگیری کارشناسانی که در دوره ی آموزشی ترکیبی حضور داشتند، بیش تر از فراگیران گروه سنتی است. (000/0>p). به طور کلی نتایج حاکی از موفقیت رویکرد یادگیری ترکیبی در افزایش اثربخشی آموزش کارشناسان بخش صنعت می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، آموزش صنعتی، اثربخشی آموزش، آموزش کارشناسان
  • نرگس نظری، علیرضا حیدری، سعید بختیارپور صفحات 81-98
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش تفکر انتقادی از طریق شیوه ی سوال پرسیدن سقراطی، بر مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان رشته روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. جامعه این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی رشته روان شناسی عمومی مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد واحد اهواز بودند. برای انتخاب نمونه، از بین کلیه کلاس های ارائه شده برای دانشجویان کارشناسی روان شناسی، یک کلاس 44 نفره به شیوه نمونه گیری خوشه ای، انتخاب و با استفاده از روش تصادفی ساده، به دو گروه 22 نفری تقسیم و در گروه های مداخله و گواه قرار داده شدند. طرح پژوهش، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. پس از برگزاری پیش آزمون، برنامه آموزشی تفکر انتقادی، طی 13 جلسه و هر هفته یک جلسه به مدت 90 دقیقه به گروه مداخله ارائه شد و سپس از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش آزمون تفکر انتقادی واتسون گلیزر (فرم الف) بوده است. اعتبار آزمون به روش آلفای کرونباخ 75/0 به دست آمد و تجزیه و تحلیل داده ها به روش کوواریانس یک طرفه (آنکووا) در سطح 05/0 p< (با استفاده از نرم افزار SPSS19)، انجام شد. یافته ها نشان دهنده ی وجود تفاوت معنی دار بین گروه مداخله و کنترل در نمره ی کلی تفکر انتقادی و چهار خرده مقیاس از 5 خرده مقیاس مربوطه بودند. هم چنین یافته ها نشان دهنده ی عدم تاثیر متغیرهای جنسیت و وضعیت تاهل در گروه مورد بررسی بودند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، شیوه سوال پرسیدن سقراطی، مباحثه، استدلال
  • غلامعلی احمدی، شوبو عبدالملکی صفحات 99-116
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر دیدگاه پیاژه بر میزان دانش، مهارت و نگرش دانش آموزان دختر پایه ی پنجم ابتدایی شهر سنندج در درس علوم تجربی بود. روش تحقیق در این مطالعه شبه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر پایه ی پنجم ابتدایی شهر سنندج در سال تحصیلی 91- 1390 می باشد. حجم نمونه متشکل از 60 نفر دانش آموز دختر پایه ی پنجم ابتدایی است که30 نفر آن ها گروه آزمایش و 30 نفر گروه گواه بوده است که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری به کار رفته در این پژوهش شامل آزمون (دانشی و مهارتی) و چک لیست نگرش سنج علوم تجربی بوده است. در ابتدا از هر دو گروه آزمایش و گواه پیش آزمون پیشرفت تحصیلی به عمل آمد، سپس متغیر آزمایشی (آموزش علوم تجربی مبتنی بر دیدگاه پیاژه) در 8 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد و در پایان پس آزمون بر روی هر دو گروه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و در بخش استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی گروه آزمایشی که با شیوه مبتنی بر دیدگاه پیاژه آموزش دیده بودند نسبت به گروه گواه که به روش سنتی آموزش داده شدند بیش تر و تفاوت بین میانگین های آن ها معنادار است. همچنین در بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر دیدگاه پیاژه بر میزان دانش ها، مهارت ها و نگرش های کسب شده دانش آموزان نیز نتایج نشان داد که آموزش علوم تجربی مبتنی بر دیدگاه پیاژه بر نگرش ها و دانش ها و مهارت های دانش آموزان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر دیدگاه پیاژه، پیشرفت تحصیلی، درس علوم تجربی، دوره ابتدایی
  • محسن روشنیان رامین، پوراندخت فاضلیان، حسن رستگارپور صفحات 117-130
    هدف از این پژوهشی بررسی توانایی حل مساله در بین استفاده کنندگان از بازی های رایانه ای است. با توجه به این که در بازی های رایانه ای نیز فرد با مسائلی مواجه می شود که باید آن ها را حل کند، در این پژوهش قصد داریم ببینیم که بین گروه هایی که به میزان مختلف از این بازی ها استفاده می کنند در حل مساله تفاوت وجود دارد؟ روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی پسران پیش دانشگاهی شهر همدان در سال تحصیلی 91-90 است. 260 نفر از این دانش آموزان بصورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه انجام شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد حل مساله (هپنر وپترسن، 1982) می باشد. یافته ها نشان داد که 1- تفاوت در اعتماد به حل مساله در بین گروه هایی که به میزان مختلف از بازی های رایانه ای استفاده می کردند معنادار بود (048/0sig، در سطح 05/0p<). هم چنین نتایج نشان داد که گروه ها از لحاظ سبک گرایش-اجتناب (325/0sig، در سطح 05/0p<) و اعتماد به حل مساله (p<0.05، sig 0.810) تفاوت معناداری با هم ندارند. نتایج نشان دادافرادی که هر روز از بازی های رایانه ای استفاده می کردند با گروهی که هفته ای چندبار و گروهی که خیلی کم بازی می کردند و نیز با گروهی که بازی نمی کردند در اعتماد به حل مساله متفاوت بودند. اما گروه ها به لحاظ سبک گرایش-اجتناب به حل مساله و کنترل شخصی در مساله با هم تفاوتی نداشتند. البته حل مساله متغیری است که تحت تاثیر عوامل مختلف است و عوامل زیادی از جمله عوامل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بر آن تاثیر می گذارند و برای اینکه افراد در حل مساله توانا باشند باید زمینه ای را که شامل عوامل لازم برای پرورش توانایی حل مساله باشد را فراهم کنیم.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، توانایی حل مساله، حل مساله در بازی ها
  • رضا صابری، محمد اکبری بورنگ، حسین شکوهی فرد، علی اکبر عجم صفحات 131-150
    سواد هنری، فعالیتی چند بعدی است که ارزش ذاتی و ابزاری آن در نظام های آموزشی رو به افزایش است. نظام های آموزشی نیز در قالب رویکردهای آموزش هنر می توانند به رشد آن کمک نمایند. عدم شناخت درست از طیف رویکردهای موجود در آموزش هنر دوره ی راهنمایی یکی از مسائلی است که تربیت هنری با آن رو به رو است. هدف این مطالعه، شناخت رویکردهای موجود در آموزش هنر با در نظر گرفتن حیطه های دانستن است. در این مطالعه رویکردهای سنتی، مشاهده و تیزبینی آثار هنری، تلفیقی، دیسیپلین محور، حل مساله خلاق، آمادگی برای جهان کار و ارتقاء عملکرد آکادمیک با استفاده از شیوه ی تحلیل محتوا و پژوهش تلفیقی در کتب درسی آموزش هنر دوره ی راهنمایی و هم چنین در اهداف آموزش هنر، برنامه های درسی تربیت معلم و برنامه درسی ملی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رویکرد غالب در اهداف مصوب موجود، رویکرد فرهنگ و هنر در بستر تاریخ و هنر، در محتوای کتب درسی آموزش هنر و برنامه های درسی تربیت معلم هنر، رویکرد تولید محور و در برنامه ی درسی ملی به طیفی از رویکردهای احساس و معنا، دیسیپلین محور و زیبایی شناسی توجه شده است. ارائه ی الگوی مناسب آموزش هنر دوره ی راهنمایی به عنوان یکی از راه هایی است که می تواند به شناسایی رویکردها، عناصر برنامه درسی و ویژگی های آن ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، تربیت هنری، محتوا، اهداف، تربیت معلم
  • میمنت عابدینی بلتورک، ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 151-170
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره ی ابتدایی بر مبنای مولفه های آموزش صلح از قبیل: حس همبستگی، فرهنگ گذشت و بخشش، احساس مسئولیت در برابر دیگران، شناخت تنوع و تفاوت های فردی، نفی تمایزات قومی، نژادی و مذهبی، دوست داشتن دیگران می باشد. روش مورد استفاده در تحلیل محتوا، آنتروپی شانون و واحد تحلیل نیز صفحات (متن، پرسش ها، تمرین ها و تصاویر) می باشد که در مجموع 3467 صفحه را شامل می شود. جامعه آماری، کلیه ی کتاب های پایه های دوره ی ابتدایی؛ شامل 36 جلد کتاب در سال تحصیلی 1389-1388 در هفت عنوان فارسی (بخوانیم)، فارسی (بنویسیم)، علوم، هدیه های آسمانی، قرآن، ریاضی و تعلیمات اجتماعی و نمونه آماری این پژوهش، شش عنوان فارسی (بخوانیم)، فارسی (بنویسیم)، علوم، هدیه های آسمانی، قرآن و تعلیمات اجتماعی بود. بیش ترین فراوانی و ضریب اهمیت مربوط به مولفه ی حس همبستگی و کم ترین فراوانی و ضریب اهمیت مربوط به مولفه ی نفی تمایزات قومی، نژادی و مذهبی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، آموزش صلح، دوره ابتدایی، کتاب های درسی آموزش
  • صادق صالحی، زهرا پازوکی نژاد، لقمان امامقلی صفحات 171-190
    با افزایش مسایل و مشکلات زیست محیطی، نیاز به تغییر نگرش و رفتار افراد در بین گروه های مختلف اجتماعی به خصوص دانش آموزان اجتناب ناپذیر می باشد. در این مطالعه، میزان آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی دانش آموزان دوره متوسطه و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام تحقیق حاضر از روش پیمایش استفاده شده است. نمونه آماری شامل 386 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه شهر سنندج (استان کردستان) در سال 1391 می باشد که به روش خوشه ایچند مرحله ای، نمونه گیری شده اند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نزدیک به 68 درصد از دانش آموزان دارای رفتارهای مسئولانه نسبت به محیط زیست بوده اند. علاوه بر این، یافته ها حاکی از بالا بودن آگاهی زیست محیطی دانش آموزان مورد مطالعه است. نزدیک به 55 درصد از دانش آموزان دارای نگرش زیست- محور هستند و مابقی دارای نگرش تکنو- محور هستند. نگرش زیست -محور بیش ترین تاثیر را بر رفتارهای زیست محیطی دارد و پیش بینی کننده قوی برای رفتارهای زیست محیطی است. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان می دهد که بین آگاهی و رفتار زیست محیطی رابطه ای ضعیفی وجود دارد. در خاتمه، دلایل احتمالی رابطه ضعیف بین آگاهی و رفتارهای زیست محیطی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: رفتارهای زیست محیطی، آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست، محور، نگرش تکنو، محور، دانش آموزان
  • اسکندر فتحی آذر، زینب خانجانی، رقیه نادرحاضری، جعفر بهادری خسروشاهی صفحات 191-208
    هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی شیوه ی فرنالد در ترمیم اختلال نارساخوانی دانش آموزان پایه ی سوم ابتدایی شهر تبریز بود. طرح پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را دانش آموزان نارساخوان پایه ی سوم ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 90-1389 تشکیل می دادند که از این تعداد 30 دانش آموز به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون تشخیصی خواندن، آزمون هوشی ریون، استفاده شد. داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که شیوه ی کارایی فرنالد در ترمیم اختلال نارساخوانی دانش آموزان موثر بوده است و بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، نارساخوانی، شیوه ی فرنالد
  • ام البنین صابر، سکینه شاهی، یدالله مهرعلیزاده صفحات 209-224
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی ارتباطات سازمانی بین مدیران گروه های آموزشی با دانشجویان از دیدگاه دانشجویان دوره ی کارشناسی در دانشگاه شهید چمران اهواز بود. روش پژوهش، روش آمیخته (کمی و کیفی) بود. بدین منظور 240 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم دوره ی کارشناسی از دانشگاه شهید چمران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند .به 210 نفر از آن ها پرسش نامه داده شد و با 30 نفر مصاحبه انجام گرفت. پرسش نامه ی مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه ی محقق ساخته بود. روایی پرسش نامه با استفاده از روش روایی صوری و پایایی آن از طریق روش آماری آلفای کرونباخ محاسبه گردید که میزان آن 95/0 بود. ارتباطات سازمانی بین مدیران گروه ها و دانشجویان از پنج بعد (ساختاری، محتوایی، فردی، نهادی و ارتباطات انسانی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارتباطات سازمانی مدیران گروه های آموزشی با دانشجویان از نظر چهار بعد محتوایی، فردی، نهادی و ارتباطات انسانی وکل جنبه ها) در حد مطلوب و مورد انتظار (با t-value = 4) نبوده است ولی از نظر بعد ساختاری در حد مطلوب و مورد انتظار (با t-value = 3) بوده است. یافته ها همچنین نشان داد که ارتباطات انسانی کم ترین و عنصر فردی بیش ترین میانگین را در بین جنبه ها داراست.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، اثربخشی، دانشجویان، مدیران گروه های آموزشی
  • محمود قاسمی، علیرضا میرزاخانی، ولی الله فرزاد صفحات 225-244
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سواد والدین بر عملکرد سواد خواندن دانش آموزان پایه ی چهارم و بر اساس مطالعات پرلز 2006 انجام شده است. بعد از پالایش داده ها، نمونه ی مورد مطالعه شامل 4731 دانش آموز شرکت کننده در مطالعه ی پرلز 2006 بوده است. مقیاس های تحصیلات والدین، تعداد کتاب های موجود در خانه، توانایی خواندن اولیه، فعالیت های یادگیری اولیه و نمره کلی سواد خواندن به منظور بررسی اثرات مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیر تحصیلات والدین (متغیر برون زا) بر تعداد کتاب های موجود در خانه، توانایی خواندن اولیه و فعالیت های یادگیری اولیه (متغیرهای درون زا) به روش مدل یابی معادلات ساختاری، استفاده شده است. پس از تایید و برازش مدل تابع ساختاری، نتایج نشان داد، همه ی اثرهای مستقیم مثبت بوده و اثر تحصیلات والدین بر فعالیت های یادگیری اولیه معنادار نمی باشد. تاثیر غیرمستقیم تحصیلات والدین بر توانایی های خواندن اولیه و فعالیت های یادگیری اولیه منفی بوده و تحصیلات والدین تاثیر معناداری بر پیشرفت سواد خواندن داشته و توانسته است 25/0 از واریانس پیشرفت خواندن را تبیین کند. تحصیلات والدین اثر مثبت و معناداری بر تعداد کتاب های موجود در خانه داشته و توانسته است 67 درصد از واریانس آن را تبیین کند. هم چنین تاثیر تحصیلات والدین بر توانایی های خواندن اولیه مثبت و غیر معنادار و بر پیشرفت خواندن مثبت و معنادار بوده است. تاثیر تعداد کتاب های موجود در خانه بر عملکرد سواد خواندن و توانایی های یادگیری اولیه مثبت و معنادار و تاثیر این متغیر بر فعالیت های یادگیری اولیه مثبت و غیرمعنادار بوده
    است و اثر آن بر توانایی خواندن اولیه منفی و معنادار بوده است. اثر فعالیت های یادگیری اولیه بر عملکرد سوادخواندن و فعالیت های یادگیری اولیه مثبت و معنادار بوده است و تاثیر آن بر عملکرد سواد خواندن منفی و معنادار برآورد شده است.
    کلیدواژگان: سواد خواندن، تحصیلات والدین، تعداد کتاب های موجود در خانه، توانایی خواندن اولیه، فعالیت های یادگیری اولیه
|
  • M.H. Alikhani, R. Raei Pages 5-24
    This study was an attempt at documenting the hidden curriculum of the text book “Religion and life” for the 3rd grade of high school and presenting suggestions for improving the religious education of the students in Esfahan. The research methodology was qualitative and the statistical population included the students of the 6 different districts of educational organization. Subjects were selected by special sampling method. First, 312 students were chosen in the 1st stage to respond to the questionnaire. Then, 64 people were selected for semi-organized interviews. The validity and reliability of the instruments and analyzing methods of information were implemented in accordance with the qualitative research techniques. The research revealed some hidden Consequences such as, contradictions between the content of the book and the present problems of the community; lack of positive attitudes toward the book as an instructing reference with Islamic values; the existence of negative attitudes regarding the applications of the book contents in real life; provision of ambiguities in beliefs especially in Islamic government issues; and developing the ideology for imitative selections instead of investigative selections. It also presented some strategies for improving religious education of students. The most important suggestions for improving religious education of the students are: Avoiding ideological thoughts; presenting religious teachings appropriate with modern findings in religion; measuring attitudes and the students’ performance instead of evaluating their knowledge.
  • S.M. Sajadi, M. Banahan Pages 25-44
    In this essay authors try to clarify the evolution of the concept and situation of reason from ancient Greece through the Middle Ages with emphasis on Plato and Aquinas points of view , and to investigate the changes and differences of the concept of reason as the most fundamental element of human cognition and to consider the educational implications there of. In addition to the clarification of the importance of the situation of reason during each era, to revealing the range of its effects on education is another aim of this essay. Our and above the clarification of the place and status of reason, this investigation attempts to answers the question of whether or not there was a relationship between the status of reason and education in the eras involved. The answer is accessible by paying attention to the educational theories of plato and Aquinas, which are explicitly or implicitly based on their epistemological views on reason.
    Keywords: Ancient Greece, Middle ages, Evolution, Reason, education
  • A. Zandavanian, E. Daryapoor, T. Jabarifar Pages 45-62
    Present study aims to investigate the relationship between school climate and bullying behavior among the middle school students of Yazd city in the academic year of 2011-2012. Population of this study includes all of the middle school students of Yazd city, which of them, 400 students were selected by cluster random sampling. This article is a correlation- descriptive study. To evaluate school climate, Comprehensive School Climate Scale (CSCS, 2009) was used, and for evaluating bullying behavior, Olweus Bullying/ Victimization Questionnaire (1996) was applied. In this study, descriptive statistics such as, Pearson correlation and independent sample t-test were used for analyzing the data. Results showed that there is a negative and meaningful correlation between school climate and bully/ victim behavior. Also, it was found that male students were bullying and victimized more than of female students. Moreover, the results of this study showed that School climate and its components were in positive correlation with academic achievement. Meanwhile, there is a negative correlation between bully/ victim behavior and academic achievement (p
    Keywords: school climate, Bully, victim, academic achievement
  • M. Karami, Z. Salari Pages 63-80
    This research was intended to explore the effectiveness of blended learning environment on industrial training. The Research method was quasi-experimental and the Pretest -posttest control group design was used. Samples were taken from experts of HEPCO of Arak-City. Thus 60 experts were randomly selected and assigned to experimental and control groups. A problem solving comers was designed with two approaches of performance traditional versus blended based on game-Briggs model. The experimental group was exposed to G_B learning environment model, while the control group worked with a traditional one. For evaluating effectiveness of blended learning environment, two dependent variables covering satisfaction and learning were measured and compared with those of control group. Research tools included a questionnaire to measure satisfaction, and test to measure learning performance. Results indicated that designing a blended learning environment in industrial training increased learner’s satisfaction and produced better results in academic achievement and raised the overall effectiveness of the training of industry expert.
    Keywords: Blended learning, Industrial training, Effective instruction
  • N. Nazari, A.R. Heydari, S. Bakhtiarpoor Pages 81-98
    The purpose of this study was to investigate the effect of critical thinking training using Socratic questions on critical thinking skills of psychology students of Islamic Azad university Ahvaz branch.The study sample included one class among all offered classes for under graduate students consisted of 44 students which were divided randomly into intervention and control groups.Pretest, post test control group design was used. After random selection of experimental and control groups, first for all two groups, pre test was performed, then the pilot intervention in 13 sessions of 90 minutes for the experimental group were presented and after the training program, post-test was taken for both groups. The students’ critical thinking skills were measured by Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal (Form A). The reliability of test were measured with Kronbakh alfa method (α=0.75) and data was analyzed with Analysis of Covariance (ANCOVA), in level of p
    Keywords: critical thinking, Socratic questioning method, Psychology students, Argumentation, Reasoning
  • Gh. Ahmadi, S. Abdolmaleki Pages 99-116
    the purpose of this study was to investigate the influence of Piaget's view of education based on knowledge, skills and attitudes of students in fifth grade science teaching is in Sanandaj City. Research method in this study was a Quasi-experimental pretest-posttest control group. The study included all students in primary school in Sanandaj the in academic year of 1390/91, 60 fifth grade girls were selected initially and were divided into 2 groups of 30 students each, one experimental and other control. Samples were selected by multistage random sampling method. The tools used for gathering data in this study consisted of knowledge and skill tests and an empirical science attitude check list. First both the experimental and control groups were pre-tested for academic achievement. Then the experimental group received science instruction based on Piaget,s view while the control group was exposed to a traditional method of teaching both groups were post tested subsequent. For data analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential analysis of covariance were used. Results showed that students who received instruction through the method based on Piaget's view had better academic achievement than the control group. The results showed that training based on Piaget's view on knowledge, skills and attitudes of students proved more positive.
    Keywords: Education based on Piaget's view, academic achievement, Science lessons, Primary school
  • M. Roshanian Ramin, P. Fazelian, H. Rastegarpoor Pages 117-130
    The purpose of this study was investigating the problem-solving ability among users of computer games. Problem -solving ability refers to the person's ability to deal with problems and difficulties faced with problems at playing games. Research methodology in this study was a descriptive survey-type Statistical population in this research consisted of all pre-university students in Hamadan’s City in 1390-91academic year. Consisted: 260 of these students were selected by using multi-stage cluster sampling method. Data analysis was performed by using one way ANOVA test. The Tool for gathering data was Standard problem-solving questionnaire) Peterson and Heppner, 1982). After analyzing the data by using One wayANOVA test, result showed that: 1- there were significant differences between groups in the confidence for problem-solving (p
    Keywords: Computer games, Problem-solving ability, Problem-solving in games
  • R. Saberi, M. Akbari Boreng, H. Shokoohifard, A.A. Ajam Pages 131-150
    Art literacy is multiple dimension activity that is increasing inherent and instrumental value in educational system. Educational systems can help to art education in shape of approaches. One of the problems in Iran’s art education is the lack of correct understanding of art education approaches in Middle-school art education. The purpose of this research is to obtain information about the current approaches and knowledge domains in art education. In this content analysis and integration study, traditional, thinking disposition, integration, discipline-based art education, creative problem solving, preparing for the world of work, and promoting academic performance approaches were studied and explored in the current approved objectives for art education, the curriculum and syllabuses of art teacher training programs, the content of Middle-school art textbooks, and the National Curriculum Program in Iran's case. The results showed that the dominant approach in the current approved objectives is visual culture vision and in both the curriculum and syllabuses of art teacher training programs, and the content of Middle-school art textbooks is art production approach. In the National Curriculum Program have been considered perception of expressiveness and meaning, aesthetic, and discipline-based approaches. Knowledge-domains in the current approved objectives for art education more relates to knowing that, and knowing how is more obvious in both the curriculum and syllabuses of art teacher training, and the content of Middle-school art textbooks, while contains several knowledge kinds. Suitable model in Middle-school art education is as a way that can help to identification of approaches, curriculum characters and elements.
    Keywords: The National Curriculum Program, Art education, Content, Goals, Teacher training
  • M. Abedini Baltork, E. Mirshahjaferi Pages 151-170
    Principles of peace are worth living. Events honest moment that can help experienced social their lives. Peace, major prerequisite for the continued existence of human life, the generations are. As peace is important. Trained in this way lead like many problems. Fighting to remove or reduce. Peace education is one of the most compelling moral imperative for all people who live on this Belief. The main purpose of this study is to analyze the content of primary textbooks, basedon peace education components. The components considered in this study are Sense of solidarity, of forgiveness, Sense of responsibility to others, recognizing diversity and individual differences, Rejection of ethnic differences, racial, religious, loving others. Used method in analyzing of present study content was Shannon Entropy Method and unit of analyzing is also pages of (text, questions, practices and pictures) that include in sum of 3467 pages. Statistical society all of primary books .Sense of solidarity components more than other components and the less amount of consideration is relate to recognizing diversity and individual differences.
    Keywords: Content Analysis, Peace education, Primary period, Textbooks, education
  • S. Salehi, Z. Pazokinejad, L. Emamgholi Pages 171-190
    Increased environmental problems make inevitable the requirement of changing attitudes, knowledge and behaviors of different social groups towards the environment. The main purpose of this survey is to examine the level of knowledge, attitudes and environmental behavior of high school students in SanandajCity (Kurdistan, Iran). The research applies survey method. The statistic sample of the survey includes 386 high school students. The samples have been selected by multistage cluster sampling method and the data was gathered by using questionnaire. The survey findings show that about 68 percent of the surveyed students reported environmentally friendly responsible behavior. In addition, findings show that student's environmental knowledge was scored very high and there was rare essential appointment to do environmental behavior. While about 55 percent of the students indicated positive environmental attitude, the remainder had shown to hold technological attitude. Among determinants, environmental attitude showed to have most effects on environmental behavior which means, it is the most powerful predictor of the environmental behavior. The results also show that there is a weak relationship between environmental knowledge and environmental behavior. To explain this gap, the possible reasons have been expressed and the paper ends up with some implication for education policy makers to promote environmentally responsible behaviors among students.
    Keywords: Environmental Behavior, Environmental knowledge, Environmental Attitude, Technological attitude, Students, Sanandaj
  • E. Fathiazar, Z. Khanjani, R. Nader Hazeri, J. Bahadori Khosroshahi Pages 191-208
    The aim of this study was to investigate the effect of Fernald technique on the dyslexia remediation of dyslexic students. The research method used in this study was a kind of experimental research design (pre and post- test with a control group). The target population of the study comprised Tabriz city’s 3rd grade dyslexic students. A sample of 30 male and female students was selected and were randomly assigned to an experimental and a control group of equal size (i.e.15 each). Reading diagnosis test, Ravens intelligent test, and Health and Education document were used. For analyzing the data, measures of both descriptive and inferential (co-variance) statistics were used. The results showed that Fernald technique was effective on dyslexic children and there was a significant difference between the post-test scores of experimental and control groups. Results showed that the increase was to the fernald technique. Thus Fernald technique proved to be effective in the remediation of dyslexic student.
    Keywords: learning disabilities, dyslexia, Fernald technique
  • O. Saber, S. Shahi, Y. Mehralizadeh Pages 209-224
    The main purpose of this study was to investigate the effectiveness of the communication of educational department’s managers with students from the perspective of undergraduate students in Shahid Chamran University of Ahvaz. The method of research was a mixed of one. To achieve this goal by using random sampling, 240 undergraduate students in their Third and Fourth year of study at Shahid Chamran University (SCU) were selected. A questionnaire was given to 210 of them and 30 of them were interviewed. The validity of questionnaire was measured by content analysis method and the reliability was computed by Cronbach alpha (0.95). The Organizational communication effectiveness of department managers and students was analyzed based on from five dimensions (structure, content, individual, organizational, and human communication). The results showed that organizational communication effectiveness of educational departments managers with students. From the perspective of content, individuals, organizational and human communications (t = 4) was not at the optimal level. However a proved to be significant in structural dimension (t = 3). The findings also showed human communications had the lowest mean and individual dimension ranked highest among the dimensions. The findings showed no significant differences between the humanities and non humanities in organizational communication effectiveness of university department's managers with students, but there were significant differences among faculties. Also, the findings showed no significant difference between boy and girl students in organizational communications dimensions, but significant differences was observed between boy and girl students in human communications dimension. Moreover, findings showed no significant difference between third and fourth year undergraduate students in all dimensions, except for the content dimension.
    Keywords: Organizational communication, effectiveness, Students, Department heads
  • M. Ghasemi, A.R. Mirzakhani, V. Farzad Pages 225-244
    The aim of the present research was to study the effects of parent education on reading literacy performance of fourth grade students based on PIRLS 2006 data. After refining the data, the research sample totalled 4731 students studying in 4th grade in the elementary school who had participated in PIRLS exam. The scales used in this study were taken from reading background questionnaires for parents’ educational level, number of books at home, early reading abilities, early learning abilities, and reading literacy total scores that were used to arrive at the structural equation modeling for studying direct and indirect effects and total effects of Parents’ educational level (exogenous variable) on number of books at home, early reading performance, early reading abilities variables (endogenous variables). After confirming the latent variables measurement models and fitting the structural complex model, results demonstrated that the model under examination had goodness of fit with data. Effects of Parents’ educational level on number of books at home and reading literacy variables were significant. In the total model all of the direct effects were significant, but the effects of parents’ educational level on early reading performance and early reading abilities variables were not significant. Effects of parents’ educational level on 'early reading ability' were positive. Effects of Parents’ educational level on 'reading literacy achievement' was significant and could predictive 25% percent of this variance, and 67% percent of the number of books at home. Effects of parents’ educational level on early reading performance were negative, and not significant. Effect of the Number of books at home on reading literacy performance and early reading abilities were positive and significant. Effects of this variable on early reading performance was positive but not significant. Effects of number of books at home on early reading performance was negative and significant. Effects of early reading performance on reading literacy performance and early reading activities were significant, although the effects of this variance on reading literacy performance were negative but significant.
    Keywords: Reading literacy, Parent education, Number of books at home, Early reading performance, Early reading abilities