فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجتبی پورکریمی هاوشکی، حجت حسنی، مراد یاری دهنوی صفحات 5-22
    هدف این پژوهش چیستی و چگونگی تربیت هنری از منظر رویکرد تلفیقی رئالیسم انتقادی روی باسکار می باشد. در این زمینه دو سوال مورد بررسی قرار گرفته است: 1- رویکرد تلفیقی به هنر چیست؟ 2- تربیت هنری از منظر تلفیقی چگونه قابل تحقق می باشد؟ پاسخگویی به سوالات فوق با به کارگیری روش تحلیلی- استنتاجی بوده است. بر اساس پژوهش انجام گرفته نتایج به این شرح می باشند: در رابطه با سوال یک پژوهش، رویکرد تلفیقی به هنر بر اساس دیدگاه باسکار به معنای به کارگیری توامان رشته ای و میان رشته ای می باشد؛ یعنی وجود درس هنر با اهداف، اصول و قواعد (بعد رشته ای)، همراه با کارکردهایی که دلالت بر ارتباط هنر با سایر دروس و رشته ها و ابعاد مختلف زندگی (بعد میان رشته ای) داشته باشد؛ لذا درس هنر باید به آموزش خصایص ذاتی هنر و قواعد خلق اثر هنری و آموزش کارکردهای فردی، اخلاقی، دینی، اجتماعی هنر توجه داشته باشد. در رابطه با سوال دوم، نتایج این پژوهش نشان دهنده ی آن است که ضروری است مولفه های اصلی تعلیم و تربیت از جمله معلم، دانش آموز، محتوا و شیوه های ارزشیابی متناسب با اقتضاء رویکرد تلفیقی مورد بازنگری قرار گیرند. معلم باید آشنا به فلسفه ی هنر، قواعد خلق اثر هنری و کارکردهای هنر باشد. دانش آموز باید تشویق به خلق اثر بر اساس قواعد باشد. محتوا باید متمرکز بر سه سطح بنیادین، واسطه ای و فرعی باشد و ارزشیابی ناظر بر میزان تحقق اقتضائات این سه سطح در دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: هنر، تعلیم و تربیت، رویکرد تلفیقی
  • الهه امینی فر، خدیجه کریمی کیا صفحات 23-38
    این پژوهش به منظور ارتقاء یادگیری دانش آموزان در مبحث معادله درجه اول با توجه به اشتباهات مفهومی آن ها در این موضوع انجام گرفته است.در مطالعه مقدماتی آزمونی شامل45 سوال مطابق با جدول هدف-محتوایی که بر اساس طبقه بندی بلوم بود، طرح شد. این آزمون بر روی 30 نفر از دانش آموزان پایه اول متوسطه شهرستان پاکدشت اجرا شد. با استفاده از ضریب دشواری، ضریب تمیز و ضریب هماهنگی درونی سوالات، 19 سوال نامناسب حذف گردید و آزمونی شامل 26 سوال، با مقدار آلفای کرونباخ (872/0) باقی ماند که نشان دهنده پایایی و انطباق سوالات طرح شده با اهداف آموزشی است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای127 دانش آموز سال اول پایه متوسطه شهرستان پاکدشت انتخاب و در آزمون نهایی شرکت کردند. با استفاده از نتایج به دست آمده، مدل تجربی یادگیرنده تدوین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری، نشان می دهد که اثر مجموع «شناسایی معادله» بر شکل گیری «حل معادله» و «معادلات هم ارز» به ترتیب 439/2=t و307/2= tاست که از نظر آماری در سطح 05/0>p معنادار می باشند. لذا «شناسایی معادله» موجب افزایش مولفه های «حل معادله» و «معادلات هم ارز» در یادگیرنده می شود. اثر مجموع «شناسایی معادله» و «حل معادله» بر شکل گیری «کاربرد» به ترتیب 600/2=t و 215/3=tاست که از نظر آماری در سطح01/0>p معنادار می باشند. لذا این دو مولفه تسهیل ساز «کاربرد» در یادگیرنده می شوند.
    کلیدواژگان: معادله درجه اول، اشتباهات مفهومی، یادگیری
  • یونس رومیانی، یدالله مهرعلی زاده، عبدالله پارسا صفحات 39-58
    ارزیابی عمکلرد سازمان های مختلف و در نتیجه پی بردن به میزان برآورده شدن شاخص های موردنظر، همواره راه گشای برنامه ریزان برای آینده بوده است؛ بنابراین در این مقاله عملکرد سازمان آموزش و پروش شهرستان اهواز از منظر شاخص های کارایی درونی در طول برنامه چهارم توسعه کشور مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت به مقایسه عملکرد های این شهرستان با میانگین های استان خوزستان پرداخته است. روش به کار گرفته شده در این مطالعه، توصیفی- تحلیلی بوده و به کمک مدل جریان دانش آموزی و از طریق ترسیم جداول و نمودار نتایج ثبت شده است. جامعه آماری مورد استفاده در این پژوهش، کلیه مدارس شهرستان اهواز طی سال های 1388-1383 بوده و به دلیل ماهیت توصیفی پژوهش، در این بررسی نمونه گیری صورت نگرفته است. یافته های این پژوهش نشان داد که ضریب کارایی درونی مقطع راهنمای شهرستان اهواز در طول این برنامه 82 درصد بوده و نسبت اتلاف صورت گرفته در این شهرستان در این پنج سال 22/1 و میانگین این شاخص در کل استان 2/1 می باشد. میانگین نرخ ماندگاری در استان خوزستان، 76/97 بوده و این در حالی است که میزان این نرخ در شهرستان اهواز 98/95 است. همچنین در شاخص افت تحصیلی، عمکرد شهرستان اهواز نسبت به میانگین استان از میزان بالاتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی درونی، نسبت اتلاف، نرخ ماندگاری، نرخ گذر، الگوی جریان دانش آموزی
  • محمد امینی، زهرا ماشاالهی صفحات 59-82
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارزیابی میزان توجه به آموزش محیط زیست در کتب درسی علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی مقطع راهنمایی تحصیلی در دو بخش متن و تصویر می باشد. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مورد نظر، در این تحقیق از روش تحلیل محتوا استفاده گردید. شاخص ها و استانداردهای آموزش محیط زیست در قالب مهارت های پرسش و تحلیل، دانش فرآیندها و سیستم های طبیعی، بررسی موضوعات زیست محیطی، مهارت های عمل و تصمیم گیری و مسوولیت شهروندی و مدنی تدوین و تنظیم گردید. نتایج و یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین میزان توجه به مولفه های آموزش محیط زیست در دو بخش متن و تصاویر کتب تعلیمات اجتماعی به ترتیب در کتب پایه های اول، دوم و سوم و در کتب علوم تجربی به پایه های اول، سوم و دوم صورت گرفته است. در عین حال که نتایج پژوهش مستندا نشان می دهد که مجموعا میزان توجه به شاخص ها و مولفه های آموزش محیط زیست در کتب مذکور در حدی نازل و نارساست که باید با توجه به نقش و اهمیت کتب درسی در نظام آموزش و پرورش کشور، اصلاحات و تغییرات اساسی در این حوزه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، آموزش محیط زیست، کتاب تعلیمات اجتماعی، کتاب علوم تجربی، مقطع راهنمایی
  • حمیدرضا آراسته، لاله جمشیدی صفحات 83-112
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر توسعه کمی خصوصی سازی آموزش عالی در ایران انجام شد. به منظور تحقق هدف این پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 24 گویه استفاده گردید. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برابر با67/0 محاسبه شد. 103 نفر از متخصصان آموزش عالی و دست اندرکاران موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی به پرسشنامه پاسخ دادند. افراد به شیوه های نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. از آزمون های خی دو و فریدمن برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد مهمترین عامل های تاثیرگذار در توسعه کمی خصوصی سازی آموزش عالی در ایران شامل تقاضاهای فزاینده برای آموزش عالی، ناتوانی یا ضعف تمایل دولت در پاسخگویی به تقاضاهای فزاینده برای آموزش عالی به دلیل کمبود اعتبارات، تغییرات جمعیت شناختی متقاضیان ورود به آموزش عالی، تاکید بر رشد خصوصی سازی آموزش عالی در برنامه ها و سیاستگذاری های کلان توسعه کشور و کاهش تصدی گری دولت و لزوم رشد و توسعه آموزش عالی و اصلاحات ساختاری در این بخش می باشد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، آموزش عالی، توسعه کمی، عوامل، ایران
  • ملیحه رجایی، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، بهروز مهرام صفحات 113-138
    پژوهش حاضر با هدف شناختن ترجیح سبک تدریس معلمان از طریق متغیر پیش بین سعه صدر انجام شده است. بدین منظور 110 معلم طبق فرمول حجم نمونه کوکران و به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و با استفاده از پرسشنامه سبک تدریس و پرسشنامه سعه صدر مورد ارزیابی قرار گرفته و داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t همبسته، تحلیل و تفسیر شد. یافته های پژوهش نشان داد که معلمان به سبک تدریس فعال بیش از سبک تدریس غیرفعال گرایش داشتند و معلمان مورد مطالعه در مولفه هایی از سعه صدر که در تطابق با آموزه های انسانگرایی است نمره کمتری نسبت به سایر مولفه ها به دست آورده اند. از این رو، پیشنهاد می شود که به آموزه های انسان گرایی در برنامه های درسی تربیت معلم و آموزش های ضمن خدمت توجه بیشتری مبذول شود و محققان بعدی در علل سعه صدر معلمان و رابطه آن با دیگر مسائل مطرح در حوزه تعلیم و تربیت و بالاخص تدریس به مطالعه و پژوهش بپردازند.
    کلیدواژگان: سعه صدر، سبک تدریس، انسان گرایی
  • کریم سواری، عبدالکاظم نیسی صفحات 139-156
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی نقاط ضعف طرح ارزشیابی توصیفی از دید معلمان مقطع ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان اهواز می باشد. جامعه تحقیق در این پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان اهواز را تشکیل داده اند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. به این صورت که از چهار ناحیه، دو ناحیه به صورت تصادفی انتخاب و از این دو ناحیه تعداد 180 نفر از معلمان به صورت تصادفی ساده انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه شناسایی نقاط ضعف طرح ارزشیابی محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده به عمل آمد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سه عامل به عنوان نقاط ضعف طرح ارزشیابی توصیفی (عامل مربوط به دانش آموز با 14 ماده و 84/18 درصد واریانس، عامل مربوط به آموزش با 11 ماده و 65/35 درصد واریانس و عامل مربوط به خانواده با 8 ماده و 26/49 درصد واریانس) شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، عامل مربوط به دانش آموز، عامل مربوط به آموزش، عامل مربوط به خانواده
  • زهره عباباف، مقصود فراستخواه، یدالله مهرعلی زاده، کورش فتحی واجارگاه صفحات 157-182
    هدف از این مقاله، تامل بر صلاحیت های حرفه ای معلمان در مطالعات برنامه درسی متناسب با برخی تحولات اجتماعی، فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح جهان است. اگر نهاد آموزش و پرورش به دنبال کاهش فاصله بین برنامه های درسی قصد شده، تدریس شده و تجربه شده است، لازم است به برنامه های درسی پنهان و مغفول نظام آموزشی خود توجه نماید. واقعیت های موجود و در حال ظهور اجتماعی و تحولات در دنیای مجازی از ابعاد قابل تامل برنامه های درسی پنهان و مغفول و اثرگذار بر سه برنامه درسی یاد شده خواهند بود. از آن جایی که معلمان عنصر کلیدی موفقیت برنامه های درسی از جمله برنامه های درسی قصد شده هستند، لازم است صلاحیت های متناسب با این تحولات را کسب کنند. درک این صلاحیت ها می تواند مقدمه تامل در ورود به برنامه های درسی تربیت معلم باشد. از لحاظ روش شناسی این مطالعه یک بررسی مروری- تحلیلی است و نگارنده در تحلیل و تفسیر مباحث از تجارب زیسته و نسبتا طولانی خود به عنوان یک مدرس در حوزه تربیت معلم در تکمیل مباحث نظری استفاده نموده است. مباحث اصلی مقاله در دو بخش تنظیم شده است: در بخش اول مروری بر ویژگی های برنامه های درسی متاثر از تحولات اجتماعی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح جهان شده است و در بخش دوم به صلاحیت های حرفه ای معلمان متناسب با این تحولات پرداخته شده است. یافته های این مطالعه به شکل گیری صلاحیت های حرفه ای معلمان در دو
    زمینه
    صلاحیت های حرفه ای متناسب با دانش برنامه درسی و صلاحیت های حرفه ای متناسب با عمل برنامه درسی هدایت شده اند که هر کدام مشتمل بر چندین مولفه های حرفه ای هستند و در قالب یک نمودار به تصویر کشیده شده اند.
    کلیدواژگان: تحولات اجتماعی و فناوری اطلاعات و ارتباطات، برنامه درسی، صلاحیتهای حرفه ای معلمان
  • یوسف ادیب، اسکندر فتحی آذر، محمدرضا عزتی صفحات 182-206
    این پژوهش به مطالعه ی اجرای برنامه درسی کار و فناوری بر اساس تجارب معلمان در پایه ششم ابتدایی در اولین سال اجرا اختصاص یافته است. برنامه ای که هر چند دارای زمینه های تاریخی است اما از نظر اهداف و محتوا با عصر حاضر، یعنی عصر فناوری متناسب است. مطالعه از نوع کیفی بوده و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه هایی نیمه سازمان یافته و تعداد شرکت کنندگان در مصاحبه 10 معلم پایه ی ششم ابتدایی در استان کرمانشاه از منطقه ی سنقر کلیایی بود. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام و تا رسیدن به اشباع در داده ها ادامه پیدا کرد. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش توصیه شده توسط اسمیت 1995 برای مطالعات پدیدارشناسانه تجزیه و تحلیل شد. برای تعیین صحت یافته ها نتایج این تحلیل به مصاحبه شوندگان برگردانده شد سپس تم های این مطالعه در سه خوشه استخراج و طبقه بندی شدند. یافته های این تحقیق شامل 15 تم بود که 6 تم آن در خوشه ایبه نام محدودیت ها شامل: زبان انگلیسی، فقدان رایانه، پشتیبانی فنی، ابزار، راهنمای معلم و آموزش ضمن خدمت قرار گرفتند. و در خوشه ایدیگری با عنوان ترجیحات 5 تم مشخص شد که عبارتند از: فناوری، تعدیل محتوا، توجه به گرایش دانش آموزان، تلفیق و ارزشیابی تحصیلی. در خوشه ی سوم با عنوان ابتکارات 4 اقدم معلمان برای غلبه بر موانع و تدریس موثرتر برنامه درسی برجسته جلوه می کند شامل: استفاده از رایانه های شخصی، استفاده از امکانات مدارس متوسطه، برگزاری مسابقه و بکارگیری دانش آموزان در اداره کلاس می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مطالعه ی پدیدارشناسانه، کار و فناوری
  • سیروس قنبری، اصغر اسکندری صفحات 207-230
    این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه ی رابطه ی بین سازمان یادگیرنده با اثربخشی سازمانی در مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی استان همدان انجام شد. روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی استان همدان بود. نمونه آماری پژوهش بر اساس فرمول کوکران 528 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند.داده های پژوهش از طریق پرسشنامه سازمان یادگیرنده با پایایی 97/0 و پرسشنامه اثربخشی سازمانی با پایایی96/0 جمع آوری و از طریق آزمون های t تک نمونه ای، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به وسیله ی نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که وضعیت سازمان یادگیرنده و اثربخشی سازمانی در سطح بالاتر از متوسط است. بین سازمان یادگیرنده و مولفه های آن با اثربخشی سازمانی مدارس رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. به علاوه در مدارس هیات امنایی، مولفه های یادگیری تیمی، سرآمدی شخصی و چشم انداز مشترک؛ و در مدارس عادی، ویژگی های چشم انداز مشترک، تفکر سیستمی، سرآمدی شخصی و یادگیری تیمی بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، سازمان یادگیرنده، مدارس هیات امنایی
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری، زهره کرمی صفحات 231-252
    هدف از این مقاله، معرفی مفاهیم آستانه و جایگاه آنها در دیسیپلین ها و معرفی این مفاهیم به عنوان افقی نوین برای پژوهش در برنامه درسی است. تئوری مفاهیم آستانه، اولین بار در سال 2003 توسط مایر و لند معرفی شد. این تئوری به وسیله تئوری دانش مشکل، تئوری تنوع و تئوری بازسازی گرا حمایت می‏شود. مفاهیم آستانه پیش بایسته های لازم برای فهم عمیق دانش دیسیپلینی را فراهم می‏کنند. بدون یادگیری این مفاهیم، یادگیرندگان قادر به یادگیری موثر نخواهند بود. جهت شناسایی مفاهیم آستانه، مایر و لند (2003) معیارهایی را مطرح کرده‏اند که به کمک آنها می‏توان این مفاهیم را در برنامه درسی شناسایی نمود. هدف از شناسایی و معرفی مفاهیم آستانه این است که به معلمان کمک شود تا تغییرات مهم و معنی دار مورد نیاز را در برنامه های درسی ایجاد کنند. پژوهش پیرامون شناسایی مفاهیم آستانه از همان آغاز، اغلب مربوط به آموزش عالی بوده است. با توجه به این که در پژوهش پیرامون شناسایی مفاهیم آستانه، تجارب قبلی یادگیرندگان اهمیت خاصی دارند، در اکثر پژوهش‏ها از روش پدیدارشناسی استفاده شده است. همچنین برای حل مسائل مربوط به یاددهی و یادگیری ناشی از این مفاهیم توصیه شده است که اساتید دانشگاه، معلمان و محققان از روش‏هایی مانند پژوهش در عمل و درس پژوهی استفاده کنند. با توجه به موارد مطرح شده در این مقاله، ماهیت و ویژگی های مفاهیم آستانه، نظریه های پشتیبان، روش‏های پژوهش در مفاهیم آستانه با ذکر یک مثال و دلالت‏ها و کاربرد‏های آن برای یاددهی و یادگیری و پژوهش در برنامه درسی مورد بحث و بررسی قرار می‏گیرد.
    کلیدواژگان: مفاهیم آستانه، نظریه های زیر بنایی، ویژگی ها، روش پژوهش، دلالت ها
  • محمدرضا علم، بهاره بی صدا صفحات 253-274
    با وقوع جنگ میان ایران و روس در دوره ی فتحعلی شاه و شکست های متعدد دربار قاجار، سوالاتی در ذهن سیاستگران، دولتمردان و نخبگان عرصه ی فرهنگ به وجود آمد که به دنبال یافتن پاسخ برای علت شکست ها برآمدند. عباس میرزا و قائم مقام وزیر با تدبیر او پیش و بیش از دیگران به این امر اهتمام ورزیدند. تلاش های آنها منجر به فرآیند اعزام محصل به فرنگ شد. عدم توفیق ایرانیان در کسب نتایج مورد نظر از اعزام دانشجو، صدراعظم بعدی ایران امیرکبیر را وادار به اتخاذ رویکردی دیگر در همین زمینه کرد. وی در پی یافتن پاسخ شکست ها و عقب ماندگی ایران به این نتیجه رسید که تاسیس دارالفنون در ایران را جایگزین اعزام محصل به فرنگ و یا تلاش های مشابه دیگر نماید. امیر به این نتیجه رسیده بود که علل عقب ماندگی و ناکامی ایران نسبت به اروپا، ضعف بنیه صنعتی نظامی و علوم و فنون در ایران است.
    کلیدواژگان: امیرکبیر، دارالفنون، اصلاحات عباس میرزا، نظام جدید، جنگ های ایران و روس
|
  • Pages 5-22
    The aim of this study was to explain the essence and the quality of artistic education from the perspective of Roy Baskar's critical realism integrated approach. To this end, the following two questions were investigated: 1) what is the integrated approach to art? 2) How artistic education can be implemented from the integrated perspective? These questions were answered through analytical and inferential method. Regarding the first research question, the results of the study indicated that the integrated approach to art according to Baskar's approach means field and interdisciplinary applications. That is, designing the course along the lines of the art's approach to goals, rules and principles, and the applications which indicate the relationship between art course and other disciplines, fields and different life dimensions. Therefore, art course should pay attention to the inherent features of art, the rules for creating a work of art, and the instruction of individual, moral, religious, and social applications of art. Regarding the second research question, the findings suggested that it is necessary to reinvestigate the main components of education such as the teacher, the student, materials, and the methods of evaluation according to the integrated approach. The teacher should be familiar with art philosophy, art applications, and the rules for creating a work of art. The student should be encouraged to create a work of art based on the rules and principles of art. The content should be centered on the fundamental, mediatory, and subsidiary levels. And, the evaluation should be based on the mastery of these levels by students.
    Keywords: art, education, integrated approach
  • Pages 23-38
    This research aimed to improve students’ learning about the first order equation based on their misconceptions on this topic. A test consists of 45 questions was designed according to the goal-content’s table concerning Bloom’s taxonomy. Then it was run on 30 students in the first year of high school in Pakdasht city. By using difficulty coefficient, distinction coefficientand internal consistencycoefficients, 26 questions (α=0.872) remained that showed questions have reliability and compliance with instructional objectives. With cluster sampling 127 students were selected and participated in the final test. Then by analyzing the results a learning empirical model was developed. Data analysis with using structural equations modeling showed that the total effect of the ‘equation identifying’ on ‘equation solving’ and ‘equations equivalence’ is t= 2.439 and t=2.307, respectively (p
    Keywords: first order equation, misconceptions, Learning
  • Pages 39-58
    Development Plan of Iran with respect to grade, geographical location and educational district Performance Evaluation of different organizations and the resultant information concerning the extent of compliance with certain indicators, has always been an asset for planners of future. Therefore, in this study the performance of the office of Education of Ahvaz was evaluated in terms of internal efficiency indicators during the peried of the Fourth Development Plan; and this performance was compared with the average performance of Khuzestan Province. The method used in this study was descriptive – analytical and by using model of students flow and by using tables and graphs the results have been recorded. Statistical population used in this survey comprised all of schools in Ahvaz City during the year 1383- 1388 and because of descriptive nature of research, on this study, no sampling was attempted. Findings of this research showed that internal efficiency coefficient of guidance school in Ahvaz City during this plan period was 82 percent and the wastage ratio in this city was 1/22, while the average index in province was 1/20. The average of survival rate in Khuzestan province was 97/76, while the average of this index in Ahvaz city is 95/98. Also the drop-out index performance of Ahvaz City exceeded that of the province average.
    Keywords: internal efficiency, wastage ratio, Survival rate, transition rate, model of students flow
  • Pages 59-82
    The main Purpose of this research was the analysis and appraisal of the environmental education standards in science and social studies textbooks of junior high schools books in were analyzed based on 2 aspects: contents and pictures. Environmental education standards investigated in this research included the skills of questioning and analysis, knowledge of environmental processes and systems, environmental issue investigation skills, decision and action skills and personal and civic responsibility. The research method used was content analysis. The findings showed that attention to environmental education standards in social studies textbooks is distributed in both the science and second and third grades and science textbooks are related to first, third and second grades. Social studies books pertaining to all the 3 grades of the junior high school. On the whole these findings showed that an environmental education standard in the above mentioned textbooks was superficial and incomplete.
    Keywords: Environment, environmental education, science textbooks, social studies, junior high school
  • Pages 83-112
    The purpose of this study was to identify the effective factors in quantitative development of higher education privatization in Iran. To attain the objectives of this research, a twenty four item questionnaire was used. The reliability coefficient of the questionnaire was calculated by "Cronbach's Alpha" and estimated about 0.67. A total of 103 higher education specialists and practitioners of nonprofit higher education institutions responded to the questionnaire. They were selected by means of purposive sampling and random sampling. The Chi-square and Friedman's tests were used to analyze the data. The results indicated that the main effective factors of expansion of higher education in Iran are: increased demands for higher education, inability or lack of willingness of the government to respond to the growing demand for higher education due to absence of funds, demographic changes in higher education applicants, emphasis on higher education privatization in macro development plans and policies, reduced Government’s interventions and the necessity of higher education development and structural reform in this sector.
    Keywords: Privatization, quantitative development, factors, higher education, Iran
  • Pages 113-138
    This study aimed at study investigating the relationship between teacher's tolerance and their preferred teaching styles. The population of research comprised the high school teachers of Mashhad City in the 2010-2011 academic years and the sample included 110 teachers. The sample completed "tolerance" and "teaching styles" questionnaires. After data analysis, the research results showed that the tolerance of teachers is not linked to their preferred teaching styles. It was also construed that the tolerance of teachers had a moderate level and the preferred teaching styles was active teaching style. Based on the results, it is suggested that the in service teacher training program more attention should be paid to the doctrines of humanism. It is also suggested that other researchers should focus on the causes of tolerance and its relation to other issues in the field of the education.
    Keywords: tolerance, teaching style, humanism
  • Pages 139-156
    The aim of the present redearch was to recognize the weak points of the descriptive evaluation plan from the elementary school teacher's viewpoints in Ahwaz education system organization. The research population included all elementary school teachers of Ahwaz education system organization. Random sampling method was used for selecting subjects. To this end out of the four districts two districts were selected randomly & from these two districts 180 teachers were selected randomly. For data collecting, a researcher- made questionnaire for recognizing weak points was used. For data analysis, exploratory factorial analysis was utilized. The results showed three factors contributed to the weak points of descriptive evaluation plan student factor with 14 items and 18.84 percent of varianc the instruction fader with 11 points & 35.65 percent variance & factor related to the family with 8 points & 49.26 accounting for 49.26% of variance
    Keywords: descriptive evaluation, factor related to student, factor related to instruction, factor related to the family
  • Pages 157-182
    The purpose of this paper is to reflect on the requirements in teacher's professional competencies in correspondence to worldwide social, information and communication technology developments and the effect that this development had on the curriculum. If we are trying to reduce the gap between the intended curriculum, the taught curriculum and experienced curriculum, it is necessary to pay attention to the hidden and neglected curriculum in our educational system. Current and emerging social facts and developments in digital world constitute considerable aspects of the hidden and neglected curriculum and effective on three curriculum types mentioned above. Since teachers are the key factor contributing to the success of curriculum, specially intended curriculum, they need the appropriate competencies to make these changes. Understanding these competencies can provide the basis for reflection on teacher training curricula. The methodology of this study is a survey involving a review – analysis and the author has applied her long-term experience as an educator in teacher education domain to enrich the theoretical aspects of study. The main topics of this study are organized in two sections: In the first section, features of curricula influenced by global social and ICT developments are reviewed, and in the second part teacher's professional competencies in accordance with these developments are reviewed. The findings of this study indicate teacher's professional competencies in two areas: professional competencies in accordance with knowledge of curriculum and practice of curriculum, each of which consists of several professional components and are illustrated in the form of a diagram.
    Keywords: curriculum, social change, ICT, teacher's professional competencies
  • Pages 182-206
    This research was allocated to the study of work & technology curriculum implementation, based on teachers’ experiences in sixth grade teaching and first year of project implementation. Although, this program has historical background, their goals and content match the technology era. The Research type was qualitative and was carried out using the phenomenological approach. The data were gathered via semi organized interviews with 10 sixth grade teachers in Songor region of Kermanshah Province. Sampling was purposive and continued until data saturation. Data were analyzed by using the Smith method of 1995 on phenomenological studies. The findings information was returned to participants for validation. The research findings include 15 themes which were categorized in 3 clusters. Six themes have were assigned to the cluster of limitations consisting of: English language, lack of computers, tools, technical resources, teachers guide and on the job training. The second cluster entitled Preferences included 5 themes: technology, content adjustment, student preferences attending, integration and achievement evaluation. The third cluster involved cluster teachers overcome the limitations of teaching: using PCs, taking assistance from secondary schools, promoting competition among students and seeking students help in teaching.
    Keywords: phenomenological study, technology education, curriculum
  • Pages 207-230
    This research investigated and compared the relationship between learning organization and organizational effectiveness in the elementary schools run by board of trustees and state-run schools of Hamedan province. The research method used was in terms of purpose applied and in terms of data collection descriptive – co relational. The statistical population of the study consisted of all teachers of elementary schools of Hamadan Province. Using Cochran formula A study sample of 528 persons were selected via relative random sampling. Data were collected by using the learning organization questionnaire with reliability 0.97 and the organizational effectiveness questionnaire with a reliability of 0.96; the data were analyzed through single Sample t test, independent t test, Pearson correlation and the multiple regression analysis with the spss software. The result indicated that the status of learning organization and organizational effectiveness were higher than average. There was a significant relationship between the Learning Organization and organizational effectiveness. Moreover, in board of trustees schools, indicators of team learning, personal mastery and shared vision; and in state-run schools, indicators of shared vision, system thinking, personal mastery and team learning had the highest impact on the prediction of organizational effectiveness.
    Keywords: organizational effectiveness, learning organization, board of trustees schools
  • Pages 231-252
    The main purpose of this research was to study the importance of the Threshold concepts for curriculum inquiry. "Threshold concepts" first was first introduced by Mayers & Land in 2003. This theory was supported through troublesome knowledge, variation and re-constructivist theories. Threshold concepts provide requirements for deep understanding of disciplinary knowledge absent which the learners are unable to learn effectively. Mayers & Land proposed different criteria for recognizing these concepts in curriculum. Threshold concepts were supposed to help teachers to provide significant changes in the curriculum. Research on threshold concepts was initially conducted in higher education. Because previous experiences play an important role in the threshold concepts, studies, the phenomenological research method was used to study this subject. Also for solving the teaching and learning problems it has been recommended that lechers and college instructors use action and lesson research methods. Based on the propositions advanced in this article, the essence and characteristics of threshold concepts, its underlying theory, this method has been expounded and exemplified in this study.
    Keywords: threshold concepts, underlying theory
  • Pages 253-274
    With the incidence of wars between Iran and Russia at Fath-Ali-Shah’s reign, and the frequent defeats of the Qajar’s army, the Iranian politicians, statesmen, and the elite. Had to face the questions concerning the causes of those defeats: tried hard to find answers to those qiestopms. Abbas Mirza and his wise Chancellor, Ghaem Magham, were concerned with the situation more than others. Their efforts led to the decision of sending students to the West. Upon the failure of that action the next Iranian Chancellor, Amir Kabir, decided to take new measures. After deliberating about the causes of the defeats and evaluatiny the short comings that brought about those defeays, he decided to establish Dar- Alfonoon (a polytechnic college) in ehran. This was intended to replace the act of sending students to the West for studey. Amir had come to the conclusion that, compared to Europe, the reason for the failure and backwardness of Iran were due to the weakness of Iran in the field of military industry and other crafts.
    Keywords: Amir Kabir, Dar-Alfonoon, Abbas Mirza's reforms