فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 83، تابستان 1395)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 83، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید مرتضی سیدیان*، ابوالحسن فتح آبادی صفحات 1-13
    تخمین دقیق عمق آبشستگی اطراف پایه های پل در کارهای مهندسی حائز اهمیت می باشد. به دلیل پیچیدگی این پدیده بسیاری از روابط موجود قادر نمی باشند عمق آبشستگی را با دقت قابل قبولی پیش بینی نمایند. در این تحقیق ابتدا 17 رابطه تخمین عمق آبشستگی با داده های میدانی مقایسه شدند و رابطه فروهلیچ 1991 به عنوان بهترین رابطه انتخاب گردید. سپس با استفاده از روش های ترکیبی میانگین (C-SAM)، رگرسیون خطی (C-REG) و ماشین بردار پشتیبان (C-SVM) 5 رابطه تخمین عمق آبشستگی (شن، فروهلیچ، فروهلیچ اصلاح شده، بلنچ I و اینگلیس II) که دارای کمترین خطا بودند با یکدیگر ترکیب شدند.
    مقایسه در مرحله صحت سنجی نشان داد نتایج C-SAM به دلیل این که از میانگین روابط استفاده می نماید، تفاوتی با رابطه فروهلیچ ندارد؛ اما C-REG و به ویژه C-SVM توانسته اند نتایج را بهبود بخشند. C-SVM توانسته ضریب همبستگی و خطای RMSE رابطه فروهلیچ را به ترتیب از 59/0 به 85/0 و از 63/0 به 42/0 تغییر دهد. با استفاده از SVM عمق آبشستگی با استفاده از پارامترهای موثر بر آبشستگی (P-SVM) بررسی گردید. نتایج نشان دادند دقت P-SVM قابل قبول است. دقت P-SVM با ضریب همبستگی 77/0 و خطای RMSE 51/0 بین دو روش C-REG و C-SVM قرار دارد. در این تحقیق نشان داده شد ترکیب روابط تجربی با استفاده از تکنیک SVM دارای بیشترین دقت و ترکیب پارامترهای موثر بر آبشستگی در رتبه دوم قرار دارد. همچنین نتایج این تحقیق نشان دادند SVM با استفاده از هوش مصنوعی می تواند پدیده آبشستگی را با دقت بیشتری نسبت به روابط تجربی شبیه سازی نماید.
    کلیدواژگان: پایه پل، روش ترکیبی، عمق آبشستگی، SVM
  • علیرضا صفارزاده، بهرام رضایی* صفحات 15-24
    پیش بینی مشخصات جریان در کانال های مرکب به علت ماهیت سه بعدی جریان برای مهندسین هیدرولیک امری دشوار تلقی می شود. مشخصه اصلی جریان در کانال های مرکب منشوری شامل اثر اندرکنش بین جریان سریع در کانال اصلی و جریان کندتر در سیلاب دشت ها می شود. این اختلاف سرعت سبب ایجاد یک لایه برشی در فصل مشترک بین کانال اصلی و سیلاب دشت شده که در نتیجه این امر بین کانال اصلی و سیلاب دشت ها تبادل اندازه حرکت صورت می پذیرد. نتیجه این امر کاهش ظرفیت انتقال جریان در کانال اصلی و افزایش آن در سیلاب دشت ها می باشد. در این تحقیق تلاش گردیده است که میدان جریان در کانال های مرکب منشوری شامل توزیع عرضی سرعت متوسط در عمق و تنش برشی به صورت عددی با استفاده از نرم افزار ANSYS-CFX شبیه سازی گردد. مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی عددی که از حل معادلات ناویر- استوکس متوسط گیری شده رینولدزی با استفاده از مدل آشفتگی k-e به دست آمده، با داده های آزمایشگاهی نشان می دهد که کم و بیش انطباق خوبی بین آن ها وجود دارد. همچنین با استفاده از شبیه سازی عددی به مطالعه تاثیر دبی و هندسه کانال مرکب بر روی اندرکنش جریان بین کانال اصلی و سیلاب دشت ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کانال مرکب، میدان جریان، شبیه سازی عددی، مدل آشفتگی، اندرکنش بین جریان در کانال اصلی و سیلاب دشت ها
  • مهدی قاسمیه*، مریم صابردل ساده، مهناز مصطفی زاده صفحات 25-33
    توجه به راهکارهایی که بتوان پس از بارگذاری شاهد کرنش های پسماند کمتری در دیوارهای برشی بتنی بود همواره مورد توجه پژوهشگران مختلف بوده است. رفتار حافظه شکلی آلیاژهای حافظه دار شکلی این امکان را برای آن ها به وجود می آورد که پس از باربرداری با اعمال تنش و یا دما کرنش های پسماند خود را حذف کنند. از این خاصیت می توان جهت پیش فشرده کردن دیوارها استفاده نمود. هدف از این مقاله بررسی اثر استفاده از خاصیت حافظه شکلی مواد حافظه دار شکلی در دیوارهای برشی با درصدهای مختلف کاربرد میلگرد آلیاژ حافظه دار شکلی می باشد. همچنین اثر استفاده از خاصیت حافظه شکلی مواد قبل از بارگذاری و اثر پیش فشردگی بتن توسط این خاصیت مورد بررسی قرار می گیرد. به این منظور، با استفاده از نرم افزار اجزای محدود ABAQUS رفتار مدل های مختلف مورد ارزیابی قرار می گیرند. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر کاهش کرنش های پسماند در صورت استفاده از میلگردهای آلیاژ حافظه شکلی مارتنزایتی می باشد که البته پیش کشیدگی قبل از بارگذاری بر اساس رفتار حافظه شکلی ضمن افزایش این اثر موجب افزایش مقاومت نیز می گردد.
    کلیدواژگان: آلیاژهای حافظه دار شکلی، دیوار برشی بتنی، رفتار حافظه شکلی، کرنش پسماند
  • رحمت مدندوست*، اصغر وطنی اسکویی، میلاد رجبی جورشری صفحات 35-46
    در این مطالعه ارزیابی مقاومت بتن خود تراکم حاوی ذرات خرد شده ضایعات لوله های PVC در تیرهای بتن آرمه با ابعاد 35/0×5/0×1/2 متر با استفاده از روش های مغزه گیری و اولتراسونیک مورد توجه می باشد. دو نسبت آب به مواد پودری 39/0 و 47/0 استفاده شده که میکروسیلیس و پودر سنگ آهک به عنوان پرکننده به کار رفته است. همچنین در صدهای مختلف ذرات خرد شده ضایعات لوله های PVC به میزان 5% و 10% با رعایت محدودیت های آزمایشات بتن تازه به صورت حجمی جایگزین بخشی از ماسه شده است. نتایج نشان می دهند که روند تغییرات مقاومت بتن در ارتفاع تیرها با استفاده از دو روش یاد شده تقریبا مشابه هم می باشد. با افزایش درصد ذرات PVC تغییرات بیشتر در مقاومت بتن در ارتفاع تیر مشاهده شده است. این افزایش تغییرات برای طرح با نسبت آب به پودر 47/0 حاوی میکروسیلیس مشهودتر بوده که حداکثر تا 11% تغییر بیشتر از بتن کنترل را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بتن خودتراکم، ضایعات لوله های PVC، آزمایشات درجا، اولتراسونیک، مغزه گیری
  • مرتضی نقی پور *، مرضیه نعمتی، جواد جلالی، مهدی نعمت زاده صفحات 57-70
    در این تحقیق رفتار خمشی تیرهای مرکب فولادی پرشده با بتن به صورت آزمایشگاهی بررسی شده است. هدف اصلی از این تحقیق، بررسی اثر لغزش بین لوله فولادی با هسته بتنی در رفتار خمشی تیرها بوده است. به منظور بهبود رفتار تیرهای مرکب فولادی پرشده با بتن، از دو روش نصب برش گیر در سطح داخلی لوله و محصورشدگی فعال هسته بتنی استفاده شده است. چهار تیر مرکب در این مطالعه آزمایش شدند. تعبیه برش گیرها و نوع محصورشدگی دو پارامتر اصلی متغیر در این تحقیق بودند. در نهایت، مقاومت خمشی نهایی، انعطاف پذیری، مود شکست، وضعیت ترک خوردگی مقطع در لحظه شکست و تغییرات سختی در مرحله الاستیک و پلاستیک تیرهای مرکب، پارامترهایی بودند که بررسی شدند. نتایج حاصله نشان می دهد که تعبیه برش گیر و محصورشدگی فعال، بر روی افزایش ظرفیت خمشی تیر مرکب اثر چشمگیری داشته است. همچنین، نصب برش گیر سبب افزایش بیشتری در ظرفیت خمشی نسبت به محصورشدگی فعال می گردد. به علاوه، تعبیه برش گیر و تغییر نوع محصورشدگی، منجر به رفتار تردتر نمونه ها شده است. ضمن این که، نمونه ای که در آن برش گیر نصب شده است دارای رفتار بسیار تردتری نسبت به نمونه با محصورشدگی فعال می باشد. به علاوه، در اثر تعبیه برشگیر در نمونه، میزان جذب انرژی نمونه حدود 40 درصد کاهش می یابد. در حالی که، تغییرات میزان انرژی جذب شده با تغییر در نوع محصورشدگی، قابل چشم پوشی می باشد.
    کلیدواژگان: محصورشدگی فعال، برش گیر، رفتار خمشی، لوله فولادی پرشده با بتن، بتن تازه، ظرفیت خمشی نهایی
  • حسن وثوقی، هومن حاجی کندی* صفحات 71-81
    عوامل متعددی در رسوب شویی بالادست اریفیس نقش دارند که یکی از مهم ترین آن ها شکل اریفیس می باشد. بررسی های متعددی در زمینه آبشستگی تحت شرایط هدهای کاهشی در پشت اریفیس ها صورت گرفته است؛ ولی در مورد شرایط هدهای ثابت، اطلاعات زیادی در دسترس نیست. در این مقاله، مکانیزم آبشستگی و پارامترهای حفره آبشستگی بالادست اریفیس مربعی تحت شرایط هد ثابت، برای ارتفاع های مختلف آب و اندازه رسوبات ریزدانه و درشت دانه مورد مطالعه قرار گرفت. از نتایج آزمایشات مشخص شد که گردابه های ایجاد شده در محدوده حفره آبشستگی عامل اصلی انتقال رسوبات و ایجاد حفره بوده اند. با انجام آزمایشات بستر ثابت، محدوده تنش برشی بستر مورد مطالعه قرار گرفت. پروفیل های بدون بعد عمق حفره آبشستگی در طول محور مرکزی اریفیس و پروفیل های بدون بعد عمق حفره آبشستگی در مسیر عرض حفره آبشستگی در مکان های مختلف بالادست اریفیس به دست آمده و معادلات مربوط به هرکدام محاسبه گردید که با اختلاف ناچیزی شبیه به هم به دست آمدند. الگوی جریان و مولفه های سرعت در بالادست اریفیس در هر دو نوع بستر ثابت و متحرک با استفاده از دستگاه سرعت سنج صوتی سه بعدی (ADV) مورد بررسی قرار گرفت. هرگاه ویژگی های جریان در نزدیکی اریفیس به اریفیس آزاد تمایل پیدا می کرد، آبشستگی به سمت شرایط تعادل پیش می رفت.
    کلیدواژگان: اریفیس مربعی، حفره آبشستگی، سرعت سنج سه بعدی، مکانیسم انتقال رسوب، فعالیت گردابه
  • حمید محرمی*، سید حسن مدنی صفحات 85-96
    تاکنون روابط مختلفی جهت محاسبه خسارت لرزه ای سازه ها از جمله شاخص های خسارت بر اساس شکل پذیری، استهلاک انرژی و ترکیب شکل پذیری و استهلاک انرژی ارائه شده است. برای ارزیابی خسارت یک سازه در مقابل زلزله ای که تجربه می کند، نیاز به انجام تحلیل دینامیکی غیر خطی می باشد و چون این روش زمان طولانی برای به دست آوردن پاسخ سازه در مقابل بار لرزه ای نیاز دارد، در این مقاله ضمن ارائه شاخص جدیدی که شاخص خسارت بر اساس کاهش سختی نامیده شده است، یک شبکه عصبی تربیت و معرفی شده است که به کمک آن با صرف زمان بسیار کم، وضعیت خسارت سازه را برای انواع شاخص های خسارت در مقابل بار لرزه ای پیش بینی می کند؛ به طوری که با نتایج تحلیل دقیق آن مطابقت نسبی دارد. غلبه بر پیچیدگی های مرتبط با مشخصات زلزله و تنظیم شبکه برای کارکرد مناسب برای انواع سازه ها از نقاط قوت این شبکه است. شبکه پیشنهادی می تواند توسط نرم افزارهای تحلیل و طراحی برای پیش بینی خسارت سازه به کار رود.
    کلیدواژگان: شاخص خسارت، قاب خمشی فولادی، شبکه عصبی، تحلیل دینامیکی غیر خطی
  • ناهیده محمدی، خالد ظروفچی بنیس، محمد شاکر خطیبی*، اسماعیل فاتحی فر، علیرضا بهروز سرند، امیر محمودیان، فرید شیخ الاسلامی صفحات 97-104
    آلودگی هوا به عنوان یک چالش مهم در شهرهای بزرگ مطرح می باشد که در نتیجه صنعتی شدن، گسترش شهرنشینی، رشد سریع ترافیک و افزایش فعالیت های انسان تشدید شده است. آلاینده های هوا باعث بروز اثرات منفی بر سلامت انسان و تخریب محیط زیست شده لذا آگاهی از غلظت آلاینده ها می تواند به عنوان اطلاعات کلیدی در برنامه های کنترل آلودگی مورد استفاده قرار گیرد. روش های متعددی برای پیش بینی غلظت آلاینده های هوا وجود دارد و در این میان، در سال های اخیر پیشرفت قابل توجهی در توسعه مدل های شبکه عصبی برای پیش بینی غلظت آلاینده های هوا صورت گرفته است. در این مطالعه، از شبکه های عصبی مصنوعی به منظور پیش بینی غلظت آلاینده هایCO، SO2 و NOXدر هوای شهر تبریز استفاده شده است. داده های غلظت آلاینده ها از ایستگاه سنجش ثابت مستقر در میدان نماز و داده های هواشناسی شامل سرعت و جهت باد، دما و رطوبت هوا از اداره کل هواشناسی جمع آوری شده و پس از نرمال سازی به عنوان متغیرهای ورودی شبکه عصبی مورد استفاده قرار گرفت. تعداد 5-3 لایه مخفی و 25-8 نرون در هر لایه مخفی نتایج قابل قبولی داشته است. از تابع تانژانت سیگموئید به عنوان تابع انتقال و الگوریتم لونبرگ مارکوآت برای بهینه سازی وزن ها و بایاس های شبکه استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، شبکه عصبی مصنوعی روشی قابل اعتماد برای پیش بینی غلظت ساعتی آلاینده های هوا بوده به طوری که، ضریب همبستگی بالای 90/0 بین غلظت آلاینده های پیش بینی شده و غلظت واقعی آلاینده های CO، SO2 و NOX به دست آمد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شبکه عصبی مصنوعی، مدل های پیش بینی
  • موسی مظلوم*، وحید صالحی صفحات 105-116
    در این تحقیق رفتار هیسترزیس ورق های اتصال میانی 14 نمونه مهاربند 8 هم محور مدل سازی شدند. این مدل ها در نرم افزار ABAQUS ساخته شدند و تحلیل استفاده شده، از نوع استاتیکی غیر خطی بود. نحوه بارگذاری به صورت چرخه ای انجام گرفت که در ابتدا به صورت اعمال بار و سپس شامل اعمال تغییر مکان به سازه شد. ورق های اتصال با ضخامت مشخص ولی با ابعاد و شکل های متفاوت به کار رفت. با استفاده از نتایج تحلیل های انجام شده، رفتار هیسترزیس ورق های اتصال به دست آمد و این رفتار با نتایج آزمایشگاهی مقایسه گردید و صحت انجام تحقیق توسط نرم افزار آباکوس اثبات شد. سپس تعداد 14 نمونه ورق اتصال که از نظر شکل پذیری و مقاومت دارای اهمیت بیشتری بودند، با هم مقایسه گردیدند. نتیجه نهایی این است که اگر چه وجود سخت کننده در ورق اتصال سبب افزایش مقاومت اتصال می شود، ولی شکل پذیری آن را کم می کند؛ بنابر این افزودن سخت کننده های متعدد و بی رویه در ورق اتصال توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: ورق اتصال، منحنی هیسترزیس، ABAQUS
|
  • Seyed Morteza Seyedian*, Abolhasan Fathabadi Pages 1-13
    When a stream is partially obstructed by a bridge pier, the flow pattern around the pier is significantly changed. Changes in flow pattern are the cause scour around piers. Bridge pier scouring estimates, is an important parameter in the design of bridges because inattention to it may cause damage or reduce the life of the bridge [1-4]. The safe and economical design of bridge piers requires accurate prediction of the maximum scour depth around their foundations [5].
    Mathematical Principles of SVM is based Russian mathematician researches [6]. Ghazanfari Hashemi and Etemad Shahidi had predicted bridge pier scour using SVM method in a laboratory model. They showed that this method is more accurate than empirical relationship. Although extensive studies have been conducted on the pier scour, but a valid relationship does not exist that gives satisfactory results in different conditions [5].
    Bates and Granger is one of the first research works in the field of hybrid approach [7]. Shamseldin et al. was used combination methods such as simple average, weighted average and neural network to predict floods [8].
    Studying literature reveals that there is a lack of reliable formulas for prediction of the scour depth to cover different condition. The aim of this study is combination of the various pier scour relationships to predict the scour depth using conventional and intelligent (SVM) methods and combination of effective parameters of this phenomenon.
    Keywords: Bridge pier, Combination method, Scour depth, SVM
  • Alireza Safarzadeh, Bahram Rezaei* Pages 15-24
    Prediction of flow field in compound channel is an important task for hydraulic researches because of the three dimensional nature of the flow. In compound channels with prismatic floodplains, the main feature consists of the interaction effect between the fast moving flow in the main channel and the slow moving flow on the floodplains. This difference creates a high shear layer at the interface between the main channel and floodplains, leading to the generation of the large scale vortices with vertical axes, as well as the helical secondary with longitudinal axes, as shown by Sellin [1], Tominaga and Nezu [2], Ikeda [3], Bousmar [4] and Rezaei [5].
    Keywords: Numerical study, Prismatic compound channels, Depth, averaged velocity, Boundary shear stress, Apparent shear force
  • Mehdi Ghassemieh*, Maryam Saberdel Sadeh, Mahnaz Mostafazadeh Pages 25-33
    Shape Memory Alloys (SMA) are smart and novel materials that exhibit variable stiffness and strength associated with their different polycrystalline phases. The Shape Memory Effect (SME) and Superelastic Effect (SE) are two distinct properties that make SMA a smart material. Shape memory effect (free recovery effect) means that a large (pseudo-) plastic deformation can be reversed by heating. If the going back is prevented by, e.g., concrete, a stress in the SMA results (constrained recovery effect) [1]. A Superelastic SMA can restore its initial shape spontaneously even from its inelastic range upon unloading.
    The specific objective of this study is to investigate the effect of ordinary and pretension SMAs with memory effect behavior in concrete shear walls separately. For this purpose, we analyzed concrete shear walls with different percent of SMAs and steels under monotonic loading in ABAQUS Finite element. Two different concrete shear walls, one reinforced with ordinary SMA together with steel rebars and the other with pretension SMA with steel rebars, have been analyzed. The seismic behavior of the two concrete structure models has been compared in terms of their load against displacement.
    Keywords: Shape memory alloys, Shape memory effect, Pretension, Concrete shear wall
  • Rahmat Madandoust*, Asghar Vatani Oskouei, Milad Rajabi Jourshari Pages 35-46
    Wide attempts have been performed to quantitative and qualitative control on concrete strength in structures and different methods have been innovated to estimate the in situ concrete compressive strength. On the basis of these methods, it can be divided into two groups consisting non-destructive and semi-destructive methods. To provide a suitable compaction, decrease on segregation and bleeding and facilitating on placement of concrete especially in sections with massive reinforcement, self-compacting concrete has been developed. In the research by Zhu et al. [1] in 2001, self-compacting concrete strength along length of beams and height of columns was investigated using core, pull out and Schmitt hammer tests and the results on uniformity showed similar pattern on variations. Also the results indicated that concrete strength variations along height of columns and length of beams for self-compacting concrete are slightly lower than normal concrete.
    Keywords: Self, compacting concrete, PVC pipe wastes, In situ tests, Ultrasonic, Core test
  • Morteza Naghipour*, Marzieh Nemati, Javad Jalali, Mahdi Nematzadeh Pages 57-70
    In recent years, extensive research has been carried out on concrete filled steel tubes (CFST). The subsequent results indicate the superiority of concrete filled steel tubes in relation to reinforced concrete or steel members.This section type offers multiple structural advantages such as increasing the loading capacity, higher value of absorbed energy, ductile deformation, seismic resistance, and sufficient damping.
    Applying the initial pressure on the fresh concrete and removing the excess water increased the compressive strength and Elastic modulus of concrete [1-3]. The effective factors on the flexural behavior of CFST beams was investigated and was concluded that the active confinement has no effect on the sample's failure mode [4]. However, active confinement leads to reduction in the extent and intensity of concrete crushing in the compressive zone as well as reduction in the extent of the cracked region and crack depth in the sample's tensile zone. Furthermore, the results showed that the best performance for active confinement of the concrete core is obtained for a section with D/t=30 and low compressive strength of the concrete core. In this section, the value of absorbed energy and the flexural strength increase simultaneously.
    Keywords: Active confinement, Shear key, Flexural bahaviour, Concrete filled steel tube, Fresh concrete, Ultimate flexural capacity
  • Hassan Vosoughi, Hooman Hajikandi* Pages 71-81
    Orifices are historically used in different hydraulic structures for flow regulation and removal of sediments from reservoirs. The performance of orifices in drawdown flushing to increase the lifetime of dams is vital. Anayiotos et al. [1] performed extensive measurements of the velocity contours upstream of an orifice. They have reported that the shape of the velocity contours at the vicinity of the orifice becomes elliptical. Chanson et al. [2] studied the characteristics of the flow in an orifice under unsteady flow condition. Their measurement were done by means of ADV technique. Bryant et al. [3] conducted experiments to study the flow upstream of a small orifice, a large orifice, an orifice near the free surface, and multiple orifices [3]. Physical and numerical studies were conducted to quantify the scour or sediment removal upstream of orifices under a falling head [4]. One of the most important parameters affecting scour characteristics upstream of the orifices is the shape of the orifices. This paper reports the results of experiments carrie out on the mechanism of scour upstream of square orifices. Velocity profiles before and after the scour process are compared to understand the flow behavior associated with the equilibrium scour conditions.
    Keywords: Square orifice, Scour hole, Acoustic Doppler Velocimeter (ADV), Removal of sediment mechanism, Vortex action
  • Hamid Moharrami*, Seyed Hassan Madani Pages 85-96
    In this research a neural network algorithm is used to process information of numerous nonlinear dynamic analyses data so that the damage induced by an earthquake (similar to earthquakes of this study) in a structure can be obtained in an acceptable range of accuracy by spending much less time than the computation time for actual nonlinear analysis of the structure [1]. To this end, about 800 nonlinear dynamic analyses of steel moment frames under Tabas, Chichi and Kobe earthquakes has been conducted spending a very long computation time. Then the damage of structures with five different damage indices has been calculated. To design a neural network 70% of responses were randomly chosen for training data and the remaining 30% were used for the test and verification of the neural network software. The designed neural network is a multiple layer Perceptron network that has a hidden layer and is trained by Error Back-Propagation algorithm. With the aid of this neural network software if a structure (similar in characteristics to the frames of this study) is excited by an earthquake similar to the abovementioned earthquakes, its damage indices with five definitions will be calculated in a few seconds with an acceptable accuracy. In the paper the five damage indices including the damage index that is suggested by the authors are briefly introduced. Finally, the accuracy of the results of neural networks software for the five different damage indices are compared to each other.
    Keywords: Damage index, Steel moment frame, Neural network, Nonlinear dynamic analysis
  • Nahideh Mohammadi, Khaled Zoroufchi Benis, Mohammad Shakerkhatibi*, Esmaeil Fatehifar, Alireza Behrooz Sarand, Amir Mahmoudian, Farid Sheikholeslami Pages 97-104
    Today, air pollution is considered as an important and challenging problem in the megacities all over the world. It is usually caused due to industrialization, urbanization, rapid development in traffic and increasing amounts of anthropogenic emissions. Urban air pollution in developing countries has been represented as a growing problem for communities. Reliable forecasting of air pollution would allow taking more efficient countermeasures to prevent air pollution crisis and protect public health. The artificial Neural Network (ANN) has emerged out to be more flexible, less assumption dependent and adaptive methodology to obtain reliable prediction values of air pollutants. ANNs have been shown to be quite powerful in capturing the complex and usually nonlinear relationships between meteorological variables and air pollutant concentrations [1-3].
    Keywords: Air pollution, Artificial neural network, Forecasting
  • Moosa Mazloom*, Vahid Salehi Pages 105-116
    In this research, the hysteretic behavior of 14 inverted-V braces and their gusset plate connections subjected to inelastic cyclic loading is examined through analytical simulations. It was modeled in ABAQUS software and the analysis type was static nonlinear analysis. Gusset plates with a constant thickness but with different sizes and shapes were used. To verify the correctness of the analysis, hysteretic behavior of gusset plates obtained from analysis was compared with experimental results. This comparison showed the exactness of the modeling. Then 14 samples of more important gusset plates in terms of ductility and strength were compared. The final result is that although stiffener in the gusset plates increase the strength of connections, they reduce ductility; so, numerous and indiscriminate addition of stiffeners in gusset plates are not recommended.
    Keywords: Gusset plate, Hysteretic behavior, ABAQUS