فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال چهل و هفتم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1396)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال چهل و هفتم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جمال احمدی *، احمد بیگدلو، مهدی سلیمانی راد صفحات 1-7
    بتن خود متراکم در دو دهه گذشته مخصوصا در صنعت پیش ساخته به دلیل توانایی متراکم شدن بدون نیاز به ویبره استفاده فزاینده ای داشته است. امروزه استفاده از بتن خود متراکم در سازه های با میلگرد گذاری پرازدحام می تواند راه حل مناسبی برای رفع مشکلات ناشی از تراکم مکانیکی باشد. برای جلوگیری از جداشدگی و آب انداختگی بتن خود متراکم می توان از پرکننده ها یا افزودنی های نگهدارنده ویسکوزیته استفاده کرد. در این مطالعه تاثیر استفاده از درصدهای مختلف زئولیت، متاکائولن و میکروسیلیس بر کارایی و خواص سخت شده بتن خود متراکم مورد بررسی قرار گرفته است. برای این کار از 31 طرح اختلاط استفاده شده است. کارایی بتن خود متراکم با آزمایش های جریان اسلامپ، قیف V و جعبه L، و نیز مشخصات سخت شده آن با مقاومت فشاری آزمایش شده است. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که استفاده از زئولیت، میکروسیلیس و متاکائولن در بتن خودمتراکم در کنار استفاده از روان کننده مناسب، مشکلات ناپایداری از قبیل انسداد، جداشدگی و آب انداختگی را کاهش می دهد. افزایش لزجت مخلوط ها در درصدهای بالای مصرف در کنار قابلیت عبور و قابلیت جریان در محدوده های قابل قبول توصیه شده است. مقاومت فشاری اکثر بتن ها نیز نسبت به طرح شاهد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: زئولیت، میکروسیلیس، متاکائولن، کارایی، مقاومت
  • جواد بهمنش*، سمیه مصطفوی صفحات 9-22
    پیش بینی جریان رودخانه و جریان زیست محیطی به منظور تامین نیاز اکوسیستم رودخانه، بهره برداری و برنامه ریزی منابع آب، لازم و ضروری است. در تحقیق حاضر، ابتدا عملکرد مدل های فازی- عصبی و برنامه ریزی بیان ژن برای پیش بینی جریان رودخانه خرخره چای مورد بررسی قرار گرفت. رودخانه خرخره چای از شعب رودخانه سقز در استان کردستان است که از تلاقی سه شاخه آب رغجو، ایراب، پیرسلیمان در روستای خرخره چای به وجود آمده است. در مهندسی منابع آب استفاده از داده های ایستگاه مجاور و مشابه جهت پیش بینی جریان در ایستگاه فاقد آمار مورد توجه می باشد. بدین منظور از داده های روان آب ماهانه ایستگاه هیدرومتری صفاخانه بر روی رودخانه ساروق چای به مدت 21 سال جهت پیش بینی جریان خرخره در ایستگاه سنته استفاده گردید. همچنین در این تحقیق اثرات دوره ای و فصلی جریان ماهانه بر روی عملکرد پیش بینی مدل ها مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از پیش بینی جریان، در بخش دوم تحقیق جریان زیست محیطی رودخانه ساروق چای با استفاده از دو روش اکو- هیدرولوژیک DRM،FDC Shifting برآورد شد. در بخش اول مطالعه، نتایج نشان داد که روش های فازی- عصبی و برنامه ریزی بیان ژن نتایج قابل قبولی در پیش بینی جریان رودخانه داشتند. با این وجود مدل برنامه ریزی بیان ژن به دلیل ارائه رابطه ریاضی حاکم بر مساله مورد مطالعه نسبت به مدل فازی- عصبی برتری داشت. نتایج بخش دوم تحقیق نشان داد که برای حفظ رودخانه ساروق چای در حداقل وضعیت اکولوژیکی قابل قبول (کلاس مدیریت زیست محیطی C)، به طور متوسط، شدت جریان 05/2 مترمکعب بر ثانیه (معادل 23 درصد متوسط جریان سالانه) در طول رودخانه تا دریاچه ارومیه، بایستی برقرار باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، جریان زیست محیطی، حوضه آبریز دریاچه ارومیه، برنامه ریزی بیان ژن، فازی عصبی
  • مرتضی راضی، محسن گرامی*، رضا وهدانی صفحات 23-32
    در آیین نامه های طراحی لرزه ای سازه ها، مقدار برش پایه با در نظر گرفتن میزان قابلیت جذب انرژی سازه در ناحیه رفتار غیر ارتجاعی، با استفاده از ضریب رفتار سازه کاهش داده می شود. با توجه به این که رفتار غیر خطی سازه ها تحت زلزله های مختلف یکسان نیست، ضریب رفتار علاوه بر مشخصات سازه به ویژگی های زلزله اعمالی نیز بستگی دارد. اثر مشخصات رکوردهای زلزله بر ظرفیت شکل پذیری و ضریب رفتار سازه ها را می توان با استفاده از نتایج تحلیل های دینامیکی غیر خطی سازه ها، ارزیابی نمود. همچنین، با استفاده از معیارهای ارائه شده برای تعیین سطوح عملکرد لرزهای سازه ها می توان ضریب رفتار را برای سطوح عملکردی مختلف تعیین نمود. در این مقاله، اثر زلزله های نزدیک به گسل بر میزان ظرفیت شکل پذیری، اضافه مقاومت و ضریب رفتار قاب های مهاربندی شده هم محور با مهاربندهای کمانش تاب (BRBF) برای سطوح عملکردی مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور، سه سازه ی نمونه با تعداد طبقات 3، 6 و 10 انتخاب شده و پارامترهای رفتار لرزه ای آن ها تحت دو مجموعه از رکوردهای دور و نزدیک به گسل و برای سطوح عملکرد مختلف، محاسبه گردیده است. نتایج این تحقیق، نشان می دهد که برای یک سطح عملکرد مشخص، مقدار ضریب رفتار سازه های مهاربندی شده برای رکوردهای نزدیک به گسل به طور متوسط 30 درصد کمتر از مقادیر مربوط به رکوردهای دور از گسل می باشد. همچنین به طور میانگین، مقدار ضریب رفتار مربوط به سطح عملکرد «ایمنی جانی» 25 درصد کمتر از مقادیر مربوط به سطح عملکرد «جلوگیری از فرو ریزش» می باشد.
    کلیدواژگان: ضریب رفتار، قاب مهاربندی شده کمانش تاب، سطح عملکرد، زلزله های نزدیک به گسل
  • امیرحسن رضایی فرعی*، سعید بابایی صفحات 33-45
    برآورد فشار لازم برای نگهداری جبهه کار تونل، یکی از مهم ترین عوامل حفاری ایمن و بهینه با استفاده از ماشین های حفار مکانیزه در نواحی شهری است. چرا که اعمال فشار کمتر و یا بیشتر از حد تعادلی به جبهه کار به ترتیب باعث فرونشست و بالازدگی در جبهه کار و سطح زمین می شود. در مقاله حاضر، با استفاده از نرم افزار المان محدودABAQUS به بررسی تاثیر پارامترهای مدول الاستیسیته، مشخصات مهندسی خاک با تاکید بر چسبندگی و همچنین شرایط آب زیرزمینی بر روی میزان بهینه فشار جبهه کار در خاک های چسبنده پرداخته شده است. بیش از 130 مدل سه بعدی تحلیل و با اندازه گیری مقادیر جابجایی های جبهه کار تونل به ازای مقادیر متفاوت فشار جبهه کار و پارامترهای مختلف مورد بررسی، مقدار بهینه فشار جبهه کار تعیین شده است. بر اساس نتایج حاصل مدول الاستیسیته خاک و تراز آب زیرزمینی تاثیر قابل توجهی در مقدار فشار بهینه جبهه کار دارد. همچنین، زاویه اصطکاک داخلی دارای تاثیر بیشتری نسبت به چسبندگی در مقدار فشار بهینه جبهه کار می باشد. با توجه به تعداد بسیار زیاد پارامترهای دخیل در حفاری مکانیزه مشخصات هندسی تونل، پارامترهای مختلف ماشین حفار و مشخصات ژئوتکنیکی مسیر، از مشخصات پروژه خط 2 قطار شهری تبریز انتخاب شده است تا پارامترهای استفاده شده در تحلیل های عددی منطبق بر واقعیت باشد. همچنین، صحت سنجی نتایج مدل عددی با استفاده از نتایج نشست سطحی حاصل از ابزاربندی پروژه انجام یافته است.
    کلیدواژگان: تونل سازی مکانیزه، فشار جبهه کار، مدول الاستیسیته، خاک های چسبنده، ABAQUS
  • حسین تاجمیر ریاحی *، مهران زینلیان، امین ربیعی صفحات 47-58
    یکی از روش های نوین ساختمان سازی استفاده از فولاد سرد نورد شده به عنوان سیستم باربر سازه است. رفتار لرزه ای سازه های فولادی سرد نورد شده به میزان قابل توجهی به مشخصات لرزه ای سیستم باربر جانبی وابسته است. مهاربند K شکل یکی از انواع تجاری مهاربندهای ساخته شده از فولاد سرد نورد شده است. بخش عمده ای از سختی، مقاومت جانبی و شکل پذیری این سیستم به جنس، ضخامت و نحوه قرارگیری این اعضا وابسته است. با این وجود سایر اعضا و پارامترهای مختلف نیز در نحوه انتقال نیروی جانبی از طبقات مختلف به فونداسیون و همچنین پارامترهای لرزه ای این مهاربند اثرگذار هستند. در این مقاله با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود ANSYS به بررسی تاثیر بعضی از این پارامترها از جمله ضخامت مقاطع، فاصله ستونچه ها و نسبت ابعادی مهاربند بر سختی جانبی، ظرفیت نهایی و ضریب رفتار لرزه ای پرداخته شده است. برای محاسبه ضریب رفتار لرزه ای از روش های ارائه شده توسط دستور العمل های FEMA استفاده شده است. پس از بررسی نتایج بدست آمده مشخص شد که تغییر نسبت ابعادی بر ظرفیت نهایی و پارامترهای لرزه ای مهاربند K شکل تاثیری ندارد و همچنین افزایش ضخامت مقاطع باعث تغییر نوع خرابی از کمانش اعضا به کمانش موضعی اعضا در محل اتصالات می شود. تغییرات R برحسب تغییر ضخامت نیز روند مشخصی نداشته و محدوده ای بین 2/2 تا 4/3 را شامل شده است. از سوی دیگر افزایش فاصله ستونچه ها باعث افزایش ظرفیت مهاربندها شده ولی این روند پس از چند مرحله افزایش، تغییر کرده و باعث کاهش ظرفیت نهایی گردیده است.
    کلیدواژگان: سازه های فولادی سرد نورد شده، مهاربند K شکل، ضریب رفتار لرزه ای، سختی جانبی، ظرفیت نهایی
  • محسن صالح زاده، حسین رضایی * صفحات 59-67
    پساب به دلیل داشتن عناصر مغذی مانند نیتروژن و فسفر، پس از تخلیه به آب ها باعث رشد سریع انواع جلبک ها می شود. از این رو نیاز است تا قبل از تخلیه پساب به منابع آبی، مقدار فسفر و نیتروژن آن تا حد امکان کاهش یابد. یکی از روش های موثر برای پالایش آب های آلوده به نیتروژن و فسفر، استفاده از گیاهان آبزی است. این تحقیق به منظور بررسی راندمان استفاده از گیاهان نی و لویی در کانال با جریان زیر سطحی جهت حذف نیتروژن و فسفر از فاضلاب شهری می باشد. برای انجام این مطالعه، کانال هایی به طول 3 متر و عرض 15/0 متر در شرایط آب و هوای آزاد نصب شده است. این پایلوت ها با سنگریزه هایی به قطر 10 تا 20 میلی متر با ضریب تخلخل 50 درصد تا ارتفاع 07/0 متر کانال پر شده است، سپس گیاهان مذکور در کانال ها کشت شده و نمونه فاضلاب تهیه شده از فاضلاب دانشگاه ارومیه با دبی ثابت ml/min30 به صورت جریان زیر سطحی ازکانال ها عبور داده شده است. پساب وارد مخزن خروجی می شود. هر هفته 1 بار به مدت 6 هفته از پساب خروجی نمونه گرفته و عوامل DO، PH، نیترات (NO-3-N) و فسفات (po4-3-p) فاضلاب ورودی و خروجی اندازه گیری گردیده است. متوسط افزایش DO وPH برای کاناهای نی و لویی به ترتیب 204، 205 و 9، 1/9 درصد محاسبه گردیده و مقدار نیترات و فسفات نیز به ترتیب در حدود 43/81، 66/92 و 66/83، 26/74 درصد کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: نیترات، فسفات، نی، لویی، کانال، فاضلاب
  • رضا فتاحی آلکوهی، بابک لشکرآرا * صفحات 69-80
    در این پژوهش مدل تحلیلی حاکم بر عملکرد هیدرولیکی پمپ های ضربه قوچی در مرحله پمپاژ اصلاح شده است. بدین منظور با بررسی تغییرات سرعت جریان در لوله تغذیه در مقابل زمان، مراحل کارکرد پمپ به سه بخش شتاب گیری، پمپاژ و رخداد جریان برگشتی تقسیم گردید. سپس با غیرخطی در نظر گرفتن افت سرعت در بخش پمپاژ، اصلاحات مورد نظر در مدل تحلیلی اعمال شد. علاوه بر آن اثر تغییر حجم بدنه پمپ و الاستیسیته دیسک سوپاپ تکانه نیز در مدل تحلیلی پیشنهادی درنظر گرفته شده است. به منظور ارزیابی نتایج حاصل از مدل تحلیلی، یک مدل فیزیکی از پمپ ضربه قوچی با قطر 51 میلی متر ساخته شد. مقایسه نتایج حاکی از آن است که غیرخطی در نظر گرفتن افت سرعت در مرحله پمپاژ منجر به افزایش دقت مدل تحلیلی تا میزان سه درصد در مقایسه با تئوری بسته شدن خطی و 14 درصد در مقایسه با آنی بسته شدن سوپاپ تکانه جهت پیش بینی راندمان پمپ ضربه قوچی شده است.
    کلیدواژگان: مدل تحلیلی، پمپاژ، پمپ ضربه قوچی، راندمان
  • امین کشاورز *، زهرا پوراسماعیل صفحات 81-92
    روش مشخصه های تنش برای تخمین فشار جانبی مقاوم خاک بر دیوارهای حایل در حالت استاتیکی و دینامیکی استفاده شده است. حالت لرزه ای، با اعمال ضرایب شبه استاتیکی افقی و عمودی زلزله به مسئله اعمال شده است. معادلات تعادل بر روی خطوط مشخصه های تنش و شرایط مرزی مقاوم روی زمین و دیوار حایل بیان شده است. برای حل معادلات تعادل تنش از روش تفاضل محدود استفاده شده است. برای تحلیل دیوار حایل و حل شبکه مشخصه ها برای حالت مقاوم یک کد کامپیوتری در MATLAB نوشته شده و با استفاده از آن توزیع فشار جانبی مقاوم بر دیوار به دست آمده است. خاک با چسبندگی c و زاویه اصطکاک داخلی fو چسبندگی و زاویه اصطکاک مرز دیوار- خاک، cw و dw در نظر گرفته شده است. نیروی مقاوم وارد بر دیوار حایل به صورت ضرایب فشار جانبی ناشی از وزن واحد خاک، سربار و چسبندگی خاک بیان شده است. تاثیر پارامترهای مختلف، مانند زاویه اصطکاک داخلی خاک، زاویه اصطکاک مرز دیوار- خاک، چسبندگی خاک و مرز دیوار- خاک، ضرایب لرزه ای افقی و عمودی و هندسه مسئله و... بر ضرایب فشار جانبی مقاوم مورد بررسی قرار گرفته است. حل های بسته ای برای ضرایب فشار جانبی مقاوم ناشی از سربار و چسبندگی خاک ارائه شده است. حالت های مختلف شبکه مشخصه های تنش بیان شده و راه حلی برای تحلیل ناپیوستگی تنش بیان شده است. نتایج روش مشخصه های تنش با روش های دیگر مقایسه شده است. نتایج نشان می دهند که روش مشخصه های تنش نتایج بسیار نزدیکی نسبت به نتایج سایر محققین ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: روش مشخصه های تنش، فشار مقاوم جانبی خاک، دیوارهای حایل، لرزه ای، تحلیل عددی
  • سعید فراهی شهری، سید روح الله موسوی* صفحات 95-104
    اتصالات صلب به علت ظرفیت چرخش پلاستیک کمی که دارند، در اثر وقوع زلزله های شدید دچار شکست ترد شده و منجر به خرابی کل سازه می شوند. به منظور جلوگیری از شکست ترد اتصالات و خرابی اعضای سازه ای اصلی، میراگرهای شکاف دار فولادی در محل اتصال تیر به ستون استفاده شده اند. میراگر شکاف دار فولادی یک ورق یا پروفیل استاندارد فولادی با تعدادی شکاف بریده شده در جان آن است. نوارهای باقی مانده در جان میراگر، با جذب تغییر شکل های غیرالاستیک انرژی لرزه ای را مستهلک کرده و مانع از انتقال آن به تیر و ستون می شوند. طبق مطالعات انجام شده، استفاده از میراگرهای شکاف دار با عرض نوار یکنواخت در تحقیقات آزمایشگاهی قبلی، موجب تمرکز تنش در قسمت های انتهایی نوارهای میراگر شده است؛ بنابراین به منظور بهبود عملکرد لرزه ای، میراگر با شکاف های بیضی پیشنهاد شده و تاثیر عرض نوارهای آن در عملکرد لرزه ای اتصال، بررسی شده است. تحلیل استاتیکی غیرخطی اتصالات با بارگذاری تناوبی، در نرم افزار ABAQUS انجام شده است. طبق نتایج به دست آمده، استفاده از میراگر شکاف دار پیشنهادی، موجب توزیع مناسب تنش ها در طول نوارهای میراگر شده است. در اتصالات مجهز به میراگر شکاف دار بیضوی، با توجه به عدم وقوع خرابی در اعضای سازه ای اصلی، در اثر کاهش 12 میلی متری عرض نوارها، مقاومت نهایی 1/41 درصد و حداکثر دوران پلاستیک اتصال 9/36 درصد کاهش داشته است. یک رابطه خطی برای تعیین نسبت عرض نوار به شعاع شکاف میراگر شکاف دار بیضوی، با توجه به حداکثر لنگر اتصال پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: زلزله، اتصال تیر به ستون، میراگر شکاف دار فولادی، شکاف های بیضی، عرض نوار
  • عبدالرضا واعظی هیر *، یونس جودت سعیدآباد صفحات 105-113
    سد باطله آیت کندی به منظور ذخیره باطله حاصل از فرآیند تغلیظ مس و مولیبدن معدن مس سونگون احداث شده است. در این مطالعه با توجه به ماهیت آلاینده ها و امکان آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی پایین دست به فلزات سنگین، بررسی ها در دو بخش نمونه برداری آب و آنالیز شیمیایی نمونه ها در طی فصول سال و نیز مطالعه نفوذپذیری توده سنگ تکیه گاه ها و بستر رودخانه زرنکاب (مخزن اصلی) انجام گردید. روند کلی نمونه برداری از نزدیکی منبع آلودگی (سد باطله) به سمت پایین دست می باشد همچنین با استفاده از عدد لوژان و رفتارهای هیدرومکانیکی درزه های مربوط به گمانه های حفر شده در محدوده، تخمین مناسبی از امکان نشت آب از سد باطله در ترازهای مختلف انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، ارتباط منطقی از نظر داده های هیدروژئوشیمیایی بین آب مخزن سد باطله در تراز فعلی آن و ایستگاه های پایین دست مشاهده نمی شود. همچنین با توجه به داده های موجود، در حال حاضر نشت از سد باطله معدن مس سونگون در تراز فعلی آن صورت نمی گیرد ولی با افزایش فشار هیدرولیکی امکان نشت وجود دارد، بنابر این برنامه ریزی برای اجرای طرح هایی جهت علاج بخشی و جلوگیری از هرگونه نشت ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سد باطله، معدن سونگون، نفوذپذیری، خصوصیات هیدروشیمیایی، رفتارهای هیدرومکانیکی
|
  • Jamal Ahmadi *, Ahmad Bigdelo, Mehdi Soleimani Rad Pages 1-7
    Progress in concrete technology has led to the advancement of a new type of concrete, which is known as self-consolidating concrete or self-compacting concrete (SCC). It is a highly flowing concrete that spreads through dense reinforcement, reaches every corner of the formwork, and is consolidated under its own weight without vibration or any other means of compaction. Nowadays SCC is becoming more popular and demandable worldwide due to its workability and efficiency (El Mir et al. 2015 and Khayat. 1999).
    Self-compacting concrete (SCC) mixes always contain a powerful superplasticizer and often use a large quantity of filler materials and/or viscosity-modifying admixtures. The superplasticizer is necessary for producing a highly fluid concrete mix, while the filler materials or viscosity agents are required to maintain sufficient stability/cohesion of the mixture, hence reducing bleeding, segregation and settlement (Elyamany et al., 2014).
    The present work aims to study the effect of filler types on workability behavior and hardened properties of self-compacting concrete (SCC).
    Keywords: Zeolite, Metakaolin, Silica fume, Workability, Strength
  • Javad Behmanesh *, Somayeh Mostafavi Pages 9-22
    Recently, according to the water crisis, special ecological conditions of Urmia lake and the importance of predicting and estimating the environmental requirement of rivers in the Urmia lake watershed, the present study was carried out in the Zarrinerud river basin. It is noted that the Zarrinerud river supplies the majority of water for urmia lake. This research is presented in two main sections. The first part predicts the monthly flow at the station without data using two intelligent methods including ANFIS and GEP. In the second section, the estimation of environmental flow was done through two methods of FDC shifting and DRM.
    Keywords: Prediction, Environmental flow, Urmia lake watershed, Gene Expression Programming, Neuro-fuzzy
  • Morteza Razi, Mohsen Gerami *, Reza Vahdani Pages 23-32
    Buckling-restrained braced frames (BRBFs) are efficient lateral load resisting systems with great capacity to dissipate seismic input energy. However, the near fault ground motions may impose severe damage to BRBF structures in comparison with ordinary ground motions. The results of previous researchers have proved that the modification of response spectrum cannot solely capture this effect. This paper suggests that behavour factor should be modified for near fault ground motions. In this paper, the behavior factor is evaluated for BRBF structures under near and far fault excitations, for Life Safety (LS) and Collapse Prevention (CP) limit states. The performance-based behavior factor can be used for design of structures in near and far fault regions.
    Keywords: Behavior factor, Performance-based design, Steel moment frame, Near fault ground motion
  • Amir Hassan Rezaei *, Saeed Babaei Pages 33-45
    Estimating the pressure required to support the tunnel face is one of the most important factors regarding safe and optimal excavation using mechanized tunnel boring machines in urban areas. Applying a pressure more or less than the balance to the face would cause collapse and blow out in the tunnel face respectively. This pressure depends on several factors such as soil type and its engineering specifications, TBM type, underground water conditions, excavation method, amount of surcharge and tunnel section area. In this paper, the influence of soil elasticity modulus, cohesion and friction angle on the optimum amount of face pressure in cohesive soil were studied in different underground water conditions. For this purpose, a 3D finite element model was used employing the ABAQUS software (Ver. 6.14). The main construction aspects and all main elements of mechanised excavation were modelled: TBM shield, concrete tunnel lining, over-excavation, tail gap grouting and progressive hardening of the cement based grout. More than 130 3D models were analyzed and optimum pressure in the tunnel face was determined through measurement the amount of induced average displacement in the tunnel face. In the other word, for various elasticity modulus, cohesion, and internal friction angle different values of face pressure were applied in tunnel face and corresponding tunnel face average displacement were measured for each state.
    Keywords: Mechanized tunneling, face pressure, elasticity modulus, cohesive soils, ABAQUS
  • Hossein Tajmir Riahi *, Mehran Zaynalian, Amin Rabiei Pages 47-58
    The use of cold-formed steel (CFS) members as the main framing elements in a structure is becoming more accepted in the housing industry, especially in low rise residential buildings, due to its unique advantages such as being cost-effective, light-weight and very easy to work with. One of commercially utilized types of lateral resistant systems for CFS structures is the K-braced system. Despite the research performed on this kind of bracing system, still there are many parameters that their influences on the lateral performances of the walls under static and dynamic loading have not been studied. Hence, more research work is required in order to clarify the many different aspects of the seismic performance of K-braced CFS shear walls, including rational estimation of the response modification factor, R, as well as the achievable ductility and strength.
    Keywords: Cold-Formed Steel Structure, K-braced, Seismic response modification factor, Lateral stiffness, Ultimate capacity
  • Mohsen Salehzadeh, Hossein Rezaie * Pages 59-67
    It is known that ingredients such as nitrogen and phosphorus are the main nutrition elements for all living beings and plants; however the release of such ingredients into the water, which is the result of agricultural and industrial activity and can be found in urban sewage, is among the most menacing factor concerning the quality of water (Chang et al., 2009). Lagoon system can omit BOD, suspended solids, nitrogen, phosphorous also metals and other rare ingredients and pathogens. This system has a hyperactive biological activity, since there are different ilk if plants and species within the soil compound. This ilk can lead to the filtration of sewage and improvement of sewage quality (Kadlec and Brix, 1994). Aquatic shrub like Phragmites australis and Typha are used in countries like Egypt, Thailand and Japan under different conditions for purificationof sewage (Tang et al., 2009).
  • Reza Fatahi-Alkouhi, Babak Lashkar-Ara * Pages 69-80
    Hydraulic Ram pump is a device which works without any external energy, and uses to pump water to a considerable height by using renewable energy of water hammer. Mechanism of ram pump cycle produces the water hammer phenomenon and managements of its energy for pumping water. Simple and inexpensive system, use of renewable energy and environmental sustainability, extended the hydraulic ram pump system in third world countries especially. The ram pump system has different component. The supply source of water including springs, rivers and natural streams, drive pipe with definite length and diameter and it has the task of transferring water from the supply source to the ram pump device, set of the ram pump consists two movable valves (impulse valve and delivery valve) and an air chamber. The delivery pipe has the task of transferring the pumping water to the tank storage. The ram pump performance is such that after doing the alternative cycle, a portion of input discharge is pumped to the delivery head.
    Keywords: Analytical Model, Pumping, Ram Pump, Efficiency
  • Amin Keshavarz *, Zahra Pooresmaeil Pages 81-92
    The Stress Characteristics Method (SCM) or slip line method is a rigorous method to solve geotechnical engineering problems. This method has been used in many geotechnical engineering problems. Although SCM has been used in previous researches to evaluate the seismic passive lateral earth pressure, however, previous researchers have not considered all of the parameters of cohesion and friction angle of the soil, soil-wall interface adhesion and friction angle, ground surface slope, wall slope, surcharge, stress discontinuity and horizontal and vertical pseudo-static seismic coefficients. In this study, all of the aforementioned parameters are considered and closed-form equations have been presented in the special cases.
    Keywords: Stress characteristics method, Passive lateral earth pressure, Retaining wall, Seismic, Numerical analysis
  • Saeed Farahi Shahri, Seyed Roohollah Mousavi * Pages 95-104
    The rigid steel connections were suffered severe damage because of low rotational capacity during earthquakes. Therefore, many investigations have been performed on the connections of steel structures. In order to prevent brittle failure of connections and damage of main structural members, steel slit dampers are used in the beam-to-column connections (Oh et al., 2009). Slit damper is a plate or a standard section with a number of slits in the web. The remaining strips in the web of damper, dissipate the seismic energy with inelastic deformation absorption and also prevent seismic energy transmission to the main structural members. The objective of this paper is to study the effect of strips width of elliptic slit damper on the seismic performance of beam-to-column connection.
    Keywords: Earthquake, Beam-to-column connection, Steel slit damper, Elliptic slits, Strips width
  • Abdorreza Vaezi-Hir *, Younes Jowdat Saidabad Pages 105-113
    Pollution of groundwater from the sources such as waste disposal sites, is a worldwide problem. Mining of mineral ores and disposal of resulting waste pose a significant risk to ground water. Sungun copper mine tailings dams in East Azarbaijan province is located in basin Zarnekab (a brunch of Ahar chay main basin). This tailing dam supply storage of 270 million cubic meters for semi-solid waste. With a final height of 186 meters. This dam is a kind of upward tailings dam with clay core and current height of 115 meters. Any leak from tailing dams can be an environmental hazard specially if there is a main river like Aras is in the downstream. This is an investigation on the probable leak from abutments of Sungun tailing dam using geotechniques and hydrochemical evidences, which the latter rarely used for such investigations.
    Keywords: Sungun Mine, Tailings dam, Seepage, Abutment, Groundwater, Hydrochemistry, Geotechnical