فهرست مطالب

نفت و انرژی - پیاپی 82 (تیر 1392)

ماهنامه نفت و انرژی
پیاپی 82 (تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد مسعودنیا، حسن حق پرست خانکهدانی، محمد کشوری، احمد کمالی، حبیب الله رئوف صفحه 4
    در هنگام تعریف یک بازه تعمیرات اساسی برای یک پالایشگاه به دلیل بالا بودن حجم کار و آیتم های متعدد جهت بازرسی باید طبق برنامه ریزی مدون عمل نمود تا از طولانی شدن تعمیرات جلوگیری شود و بتوان هرچه سریعتر پالایشگاه را مجددا«در مدار تولید قرار داد. در این مقاله نقش بازرسی فنی یکی از پالایشگاه های گازی عسلویه در زمان تعمیرات اساسی و عملکرد آن در جلوگیری از حوادث به دلیل اجرای موفق می باشد. به عنوان مثال در زمان تعمیرات اساسی سال 1390، بازرسی از تعداد 63 درام، بازرسی از تعداد 10 برج، بازرسی داخلی از 2 کوره، بازرسی از 43 مبل حرارتی، بازرسی از 84 کولر هوایی با دستگاه بروسکوپ، بازرسی از 3 تانک ذخیره فراورش مشتقات گاز، تعویض تعداد 17 مورد از 37 عدد کوپن خوردگی و فرستاده شدن به آزمایشگاه خوردگی جهت بررسی، بازرسی داخلی از فیلترها و بازرسی و کالیبره کردن تعداد 53 شیر اطمینان تحت نظارت این واحد و در سرویس قرار دادن این تجهیزات و تست و تهیه دستورالعمل های مختلف مانند تمیزکاری، بررسی خوردگی ها و تعمیراتی مانند جوشکاری، انجام تست مایع نافذ روی پوشش های فلزی از جنس فولاد زنگ نزن و ضخامت سنجی روی برج ها، بازرسی از هیتر ها جهت انجام ضخامت سنجی، بازرسی refractoryها و burnerها، بیرون آوردن تمیزکاری و رفع عیوب احتمالی، همچنین بررسی داخلی بدنه مبدل ها و سطح تیوب ها از نظر مواردی چون خوردگی، نشتی سطوح فلنج ها و معایب مکانیکی، مجددا» نصب و مورد تست هیدرواستاتیکی قرار گرفته و نهایتا«آماده جهت سرویس دهی شدن از جمله عملکرد واحد بازرسی فنی در پیش گیری از حوادث و در تولید بدون وقفه قرار دادن پالایشگاه بوده است.
    کلیدواژگان: پالایشگاه گازی، بازرسی فنی و ایمنی، تعمیرات اساسی، تجهیزات
  • مهرنوش محمدی، مهدی اسدالله زاده، علیرضا همتی، سحر محمدزاده صفحه 24
    جاذب های زیستی، برخلاف رزین ها که فقط با تبادل یون سر و کار دارند، در محیط های متفاوتی عمل می کند، از جمله در حضور بنیان-های کربوکسیل، ایمیدازول، سولفیدریل، آمین، سولفات، فسفات، تیواتر، فنول، کربونیل، آمید و هیدروکسیل.
    در این مقاله، براساس مطالب موجود در کتب علمی و نیز نتایج تحقیقات انجام شده، در مورد جاذب های زیستی استفاده شده در جداسازی فلزات سنگین بررسی به عمل آمده است جاذب های زیستی جایگزین ارزان تر و موثرتری برای جدا کردن فلزات و عناصر فلزی هستند، بخصوص در جداسازی فلزات سنگین از محلول های آبی.در این بررسی با توجه به ساختار سلولی جاذب های زیستی و انواع آن ها به بررسی میزان جذب زیستی در جاذب های زیستی پرداخته شده است. از میان جاذب های زیستی سه گونه پرکاربرد آن، یعنی باکتری ها، قارچ-ها و جلبک ها معرفی شده اند. به علت کاربرد زیاد قارچ ها در صنایع مختلف این گونه به صورت دقیق تر مورد مطالعه قرار گرفته شده است. در پایان معرفی هر گونه از جاذب های زیستی، مقایسه ای از میزان جذب یون های فلزی انجام شده است و در انتها مقایسه ای بین روش های متداول جذب یون های فلزی با روش های زیستی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جاذب زیستی (بیوسوربنت)، جذب زیستی، یون های فلزات سنگین، باکتری، قارچ، جلبک، توده زیستی (بیومس)
  • حامد ثابت صفحه 40
    امروزه استفاده از الکترودهای توپودری گسترش چشمگیری یافته است. یکی از روش های استفاده از الکترودهای توپودری، تلفیق آن با روش جوشکاری زیرپودری می باشد که در این حالت بهبود خواص مکانیکی، افزایش مزیتهای کمی و کیفی و همچنین کاهش هزینه ها با استفاده از این تلفیق حاصل می گردد. در این مقاله هدف معرفی فرآیند جوشکاری زیرپودری با الکترودهای توپودری (FIFO) می باشد.
  • الهام رستمی، سیدعلی علوی فاضل صفحه 46
    دراین پژوهش، اثر مواد فعال سطحی بر ضریب انتقال حرارت در فرایند جوشش آب خالص، درمحدوده شارحرارتی 5000 تا60000 وات بر متر مربع بطور آزمایشگاهی مطالعه شده است. نتایج حاصل، افزایش ضریب انتقال حرارت با افزایش شار حرارتی را در همه غلظت ها نشان داده است. همچنین با افزایش غلظت سدیم دودسیل سولفات تا 15 ppm افزایش ضریب انتقال حرارت و برای غلظت های بیشتر از ppm 15 کاهش ضریب انتقال حرارت نسبت به آب خالص نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: جوشش استخری، قطر حباب، استوانه افقی فولادی
  • وحید میرزایی شرا، مهیا فریدپور، سالار حسین جانی صفحه 54
    در واحد اتان زدایی پالایشگاه گاز ایلام به منظور جداسازی اتان از خوراک ورودی از یک برج تقطیر که شامل 32 سینی و چگالنده تمام برگشتی می باشد استفاده می نمایند. در ریبویلر برج از بخار برای تامین گرمای مورد نیاز بخش تحتانی استفاده می شود. در حال حاضر میزان مصرف بخار در این تجهیز برابر با 9872 کیلوگرم در ساعت بوده که این امر سالانه 614433 دلار هزینه را به پالایشگاه گاز ایلام تحمیل می نماید. در این مقاله با استفاده از انتگراسیون حرارتی روشی با هدف کاهش مصرف بخار در ریبویلر برج اتان زدا و بازگشت سرمایه ناشی از آن ارائه گردید. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان داد که در صورت استفاده از طرح پیشنهادی میزان مصرف بخار در ریبویلر 13/11 درصد کاهش خواهد یافت. در نهایت برآورد اقتصادی برای طرح پیشنهادی صورت گرفت که بر اساس آن مشخص گردید میزان بازگشت سرمایه از این طریق سالانه 68402 دلار خواهد بود.
    کلیدواژگان: کاهش مصرف انرژی، انتگراسیون حرارتی، برج تقطیر، شبیه سازی