فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:35 Issue: 2, Summer and Autumn 2016

Iran Agricultural Research
Volume:35 Issue: 2, Summer and Autumn 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/08/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • کبری مقصودی، یحیی امام صفحات 1-8
    جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه از مراحل حساس در استقرار و تولید عملکرد گیاهان زراعی بویژه در شرایط تنش شوری می باشند. کاربرد سیلیس می تواند موجب بهبود جوانه زنی و رشد گیاهچه گردد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با سیلیس در غلظت های مختلف (0، 75/0، 5/1 و 25/2 میلی مولارسیلیکات سدیم) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه دو رقم گندم کویر (مقاوم به شوری) و شیراز (حساس به شوری) در شرایط تنش کلرید سدیم (0، 100 و 150 میلی مولار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1391 به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر با سیلیس سبب افزایش درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، طول ریشه چه و ساقچه و وزن خشک گیاهچه ارقام گندم در هر دو شرایط تنش و عدم تنش شوری گردید و نیز کاهش مدت زمان جوانه زنی را در هر دو شرایط به همراه داشت. بعلاوه، کاربرد سیلیس موجب افزایش غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم و نیز کاهش غلظت سدیم گردید و تاثیر غلظت 25/2 میلی مولار سیلیکات سدیم مشهودتر از سایر غلظت های به کار رفته بود. در مقابل، تنش شوری سبب کاهش صفات اندازه گیری شده گردید و افزایش مدت زمان جوانه زنی و غلظت سدیم را در هر دو رقم به همراه داشت. با این حال، رقم مقاوم به شوری (کویر)، در شرایط تنش، سدیم کمتر و نیز پتاسیم بیشتری را در مقایسه با رقم حساس به شوری (شیراز) در خود تجمع داد. اگر چه با افزایش غلظت NaCl (150 میلی مولار) تاثیر منفی شوری بر پارامترهای اندازه گیری شده در هر دو رقم بیشتر بود، با این حال، رقم مقاوم کویر تاثیر کمتری از تنش شوری در مقایسه با رقم حساس شیراز پذیرفت. در مجموع می توان نتیجه گیری نمود که پیش تیمار بذر با سیلیس می تواند سبب بهبود جوانه زنی شود و نیز از طریق افزایش تجمع پتاسیم و کاهش سدیم سبب رشد و در نتیجه استقرار بهتر گیاهچه های گندم تحت شرایط تنش شوری گردد.
    کلیدواژگان: گندم، سیلیس، شوری، جوانه زنی، رشد گیاهچه
  • حسین پرویزی*، علیرضا سپاس خواه صفحات 9-18
    در سال های اخیر خشکسالی های شدید، سبب کاهش چشمگیر محصول انجیر دیم شده است. افزایش رواناب حاصل از بارندگی های اندک می تواند برای تامین بخشی از نیاز آبی درختان انجیر دیم استفاده شود. برای رسیدن به این هدف استراتژی های مختلفی شامل عملیات فیزیکی حذف سنگریزه از خاک (G) و ایجاد شیار (R) و عملیات شیمیایی افزودن ماده شیمیایی بی کربنات سدیم (S) و تاثیر آن ها بر رواناب، نفوذ و هدر رفت خاک توسط دستگاه شبیه ساز باران در آزمایشگاه و تحت شدت 33 میلی متر بر ساعت و به مدت 60 دقیقه شبیه سازی گردید. نتایج نشان داد که نسبت به تیمار شاهد ترکیب سه استراتژی به طور معنا داری هدر رفت، رواناب و ضریب رواناب را به ترتیب 43/14، 74/2 و 59/1 برابر افزایش و حد آستانه بارش و نفوذ را 1/2 و 57/1 برابر کاهش می دهد. موثرترین استراتژی ها بر افزایش رواناب به ترتیب (%2/31) S، (%3/29)R و (%22) Gو بر کاهش نفوذ (%4/8) S، (%7)R و (%5) Gبودند. استراتژی افزایش ماده شیمیایی به دلیل ایجاد پراکنش ذرات سطحی خاک بیشترین تاثیر بر هدر رفت خاک را نشان داد. همچنین تاثیر شیار بر هدر رفت خاک بیشتر از حذف سنگریز بود. افزایش ماده شیمیایی باعث افزایش سدیم در رواناب و رسوب گردید اما این افزایش باعث خطر شوری (EC= 0.051-0.060 S m-1) و سدیمی شدن (SAR= 0.34-0.73) در رواناب نگردید. همچنین در عصاره اشباع رسوب خطر شوری (EC= 0.175-0.223 S m-1) و سدیمی شدن (SAR= 1.96-3.45) وجود نداشت. به طور کلی، اگر چه خطر سدیمی شدن در استفاده از ماده شیمیایی بی کربنات سدیم دیده نشد اما استفاده از آن باید با جانب احتیاط همراه باشد.
    کلیدواژگان: بی کربنات سدیم، حذف سنگریزه، شبیه ساز باران، ایجاد شیار، ضریب رواناب
  • مهدی زارعی*، زهرا پیمانه، عبدالمجید رونقی صفحات 19-26
    تنش خشکی از مهمترین فاکتورهای کاهش تولید در کشاورزی است زیرا بر تمام فعالیت های گیاه اثر دارد. در این پژوهش گلخانه ای اثر تنش خشکی و قارچ گلوموس موسه بر روی رشد، جذب عناصر غذایی و انزیم های آنتی اکسیدان دو پایه مرکبات نارنج و رافلمون) در خاک استریل بررسی شد. در این مطالعه از سه فاکتور در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده شد. فاکتور ها شامل سه سطح تنش خشکی ( دور های آبیاری 2، 4، 6 و 8 روز)، میکوریز در 2 سطح ( تلقیح قارچ گلوموس موسه و شاهد) و دوپایه مرکبات ( نارنج و رافلمون) بودند. دانهال های میکوریزی دو پایه مرکبات به خوبی توسط قارچ گلوموس موسه کلنیزه شده بودند. با افزایش سطح تنش خشکی درصد کلنیزاسیون ریشه، عملکرد ماده خشک اندام هوایی، جذب نیتروژن، فسفر، منگنز، مس و آهن در اندام هوایی دو پایه مرکبات به طور معنی داری کاهش ولی جذب روی اندام هوایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و آسکوربیک پراکسیداز) در برگ در هر دو پایه مرکبات افزایش یافت. با تلقیح دو پایه مرکبات با قارچ در مقایسه با گیاهان بدون قارچ عملکرد ماده خشک اندام هوایی، جذب نیتروژن، فسفر و آنزیم های آنتی اکسیدان افزایش یافت. ممکن است قارچ های میکوریز آربوسکولار با افزایش جذب عناصر غذایی در اندام هوایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان برگ مرکبات اثرات تنش خشکی را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: مرکبات، جذب عناصر غذایی، آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش آبی، گلوموس موسه
  • علیرضا فرارویی، سیف الله امین، مسعود نوشادی*، سیدمحسن تقوی، علی نیازی صفحات 27-34
    تصفیه آلاینده ها به صورت هوازی توسط میکروارگانیسم ها فرایندی است سازگار با محیط زیست که در آن آلاینده ها توسط فرایند بیولوژیک پاکسازی می گردند. Aroclor1254 از مشتقات متنوع (PCBs) تشکیل شده است که این ترکیبات خود یک آلاینده پایدار به شمار می آید. میزان مصرف یا رهاسازی دقیقی از این ماده در محیط زیست ایران وجود ندارد. یک کارخانه تولید ترانسفورماتور در جنوب شرق شیراز از روغن ترانسفورماتور که شامل Aroclor1254 می باشد برای ساخت استفاده می نماید. نمونه هایی از خاک آلوده به این روغن در داخل کارخانه برای بررسی وجود باکتری های مناسب، میزان تجزیه و تغییرات pH، برداشت گردید. از باکتری های موجود 13 سویه جداسازی و در محیط کشت C- گذاشته شد و میزان رشد آنها در کنار Aroclor1254 توسط دستگاه اسپکتروفتومتر بررسی گردید. از این میزان باکتری کشت داده شده، 8 سویه آنها موفق به تجزیه Aroclor گردیدند. از این 8 سویه باکتری، 3 سویه تجزیه ضعیف، 3 سویه مقدار کمی تجزیه و 2 عدد آنها تجزیه خوبی داشتند. بعضی از این باکتری ها در هفته اول رشد خوبی داشتند ولی در هفته دوم رشد آنها کاهش و یا حتی متوقف گردید. در تمام باکتری های کشت شده میزان pH محیط با افزایش رشد، کاهش یافته است. در نمونه هایی که رشد بعد از 14 یا 21 روز متوقف شده بود میزان pH شروع به افزایش نمود ولی همیشه کمتر از 7 بود. این نتایج نشان داد که pH محیط رشد یا میزان دی اکسید کربن تولید شده برای رشد این باکتری ها مناسب نمی باشد. البته این روند افزایش pH و کاهش رشد در باکتری های Pseudomonas، CurtobacteriumوBurkholderia مشاهده نگردید. به عبارت دیگر این باکتری ها می توانند حتی تا pH=4.5 رشد داشته باشند. در واقع این باکتری ها عمل تجزیه خود را می توانند با راندمان بالایی در pH حدود 5/5 انجام دهند.
    کلیدواژگان: Aroclor1254، تجزیه بیولوژیکی، Burkholderia، Curtobacterium، محیط کشت، C، واکنش خاک(pH)، Pseudomonas
  • الهام ملکزاده*، حسینعلی علیخانی، غلامرضا ثواقبی فیروآبادی، مهدی زارعی صفحات 35-40
    اثر مایه زنی جداگانه و توام دو جدایه Bacillus mycoides و Micrococcus roseus بومی خاک های آلوده به فلزات سنگین بر رشد گیاه و جذب عناصر غذایی ضروری و نیکل توسط گیاه ذرت در خاک آلوده به سطوح 250 و 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم خاک طی آزمایش گلدانی بررسی گردید. در هر یک از سطوح نیکل، وزن خشک اندام هوایی و جذب عناصر غذایی در تیمارهای M. roseus و B. mycoides در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری داشتند. بیشترین اثر محرک رشد گیاه در سطح 250 میلی گرم نیکل در کیلوگرم در تیمار B. mycoides و در سطح 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم در تیمار M. roseus مشاهده گردید که به ترتیب نسبت به گیاهان شاهد مایه زنی نشده افزایش 2/33 و 90 درصدی داشتند. در سطوح 250 و 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم، جذب نیکل در اندام هوایی گیاهان مایه زنی شده با B. mycoidesو M. roseusبه طور معنی داری در مقایسه با گیاهان مایه زنی نشده افزایش داشت. جذب نیکل در ریشه گیاهان مایه زنی شده با B. mycoides و M. roseus به طور معنی داری در سطوح 250 و 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم در مقایسه با گیاهان شاهد به ترتیب کاهش و افزایش یافت. کمترین فاکتور انتقال از خاک به ریشه و بیشترین فاکتور انتقال از ریشه به اندام هوایی در سطح 250 میلی گرم نیکل در کیلوگرم در گیاهان مایه زنی شده با B. mycoides و در سطح 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم در گیاهان مایه زنی نشده بود. احتمالا مایه زنی گیاهان با B. mycoidesو M. roseusبه ترتیب در سطوح 250 و 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم تیمارهای موثری در استخراج گیاهی نیکل باشند. در سطح 500 میلی گرم نیکل در کیلوگرم، تیمار مایه زنی مشترک با دو باکتری کمترین وزن خشک گیاهی و جذب نیکل به اندام هوایی و ریشه، و بیشترین فاکتور انتقال از خاک به ریشه را در مقایسه با دیگر تیمارها داشت و ممکن است تیمار موثری در تثبیت گیاهی نیکل باشد.
    کلیدواژگان: باکتری های ریزوسفری مقاوم به نیکل، جذب عناصرغذایی، ذرت، نیکل
  • محمدرضا رضوانی*، امیر اخلاقی، فاطمه صائمی، محمد مهدی امتی، محمد دادپسند، هادی آتشی صفحات 41-46
    نود و شش قطعه بوقلمون نژاد انگلیسی بیگ-6 در سن 2 هفتگی به دو گروه (هر گروه شامل4 تکرار و هر تکرار 12 پرنده) تقسیم شدند. یک جیره ی پایه و یک جیره ی دارای 20 درصد کنجاله کانولا که جانشین نشاسته ی ذرت در جیره ی پایه شده بود، آماده شدند. در سن 9، 16 و 21 هفتگی چهار پرنده از هر تکرار برای جمع آوری مواد هضمی روده کشتار شدند. قطعه ی دو سوم انتهایی روده حدفاصل زایده مکل و 2 سانتی متر قبل از محل اتصال ایلئوم به سکوم بریده شد. ماده ی خشک، پروتئین خام و مارکر خارجی اکسید کروم در جیره های غذایی و مواد هضمی اندازه گیری شدند. گوارش پذیری استاندارد پیش سکومی پروتئین کنجاله کانولا با روش رگرسیون چند متغییره محاسبه شد. گوارش پذیری استاندارد پیش سکومی پروتئین کنجاله کانولا در سن 21 هفتگی به طور معنی داری کمتر از سن 9 هفتگی بود و وزن نسبی اندامهای گوارشی نیز روند کاهشی معنی داری را با افزایش سن نشان داد (P< 0.05). با وجود تصحیح انجام شده برای نیتروژن دارای منشاء داخلی در روش رگرسیون خطی چند متغییره، مشاهده شد که گوارش پذیری استاندارد پیش سکومی پروتئین کنجاله کانولا تحت تاثیر سن پرنده قرار دارد.
    کلیدواژگان: گوارش پذیری استاندارد پروتئین، رگرسیون چند متغیره، کنجاله کانولا، بوقلمون های نژاد انگلیسی بیگ 6
  • محمدعلی هرمزی*، عباس عبدشاهی، محمد امین آسودار، دبندرا باروا صفحات 47-56
    الگوی مصرف انر‍ژی و سهم نهاده انرژی در میان سامانه های کشاورزی به میزان زیادی متغیر است. کاربرد ماشین های کشاورزی با استفاده بهینه دیگر نهاده ها، می تواند عملکرد برنج را افزایش دهد. از این رو این پژوهش برای تعیین اثر سیستم های تولید برنج بر کارایی مصرف انرژی با تمرکز بر مکانیزاسیون کشاورزی در استان خوزستان انجام گردید.داده ها از طریق پرسشنامه با بررسی 295 از برنجکاران در سال زراعی 89-88 در دو منطقه جغرافیایی دشت و کوهستانی استان به دست آمدند. با بررسی پنج سامانه مختلف تولید، محاسبه و مقایسه نهاده های انرژی، انرژی مصرفی در عملیات و شاخص های انرژی مشخص گردید که نهاده انرژی از 55500 الی 180000 مگاژول بر هکتار متغیر بود. این میزان بالای انرژی به کار رفته در چهارمین تولید کننده برنج کشور تا حد زیادی ناشی از مصرف بیش از حد انرژی جهت پمپاژ آب در عملیات آبیاری است که معمولا به صورت پیوسته انجام می گردد. این عملیات بحرانی باعث کاهش نسبت انرژی به زیر یک برای سامانه های تولید مکانیزه نیز شده است. مصرف انرژی از طریق سوخت دیزل و برق بالاترین میزان را بین نهاده ها نشان داده است (تا 93 درصد). دومین منبع نهاده انرژی، کود شیمیایی بوده است که 4 تا 57 درصد از انرژی ورودی را به خو اختصاص می دهد. به علاوه، عملیات برداشت و خاک ورزی بعد از آبیاری بیشترین مصرف انرزی را دارا می باشند. رویهم رفته، شاخص های انرژی این محصول، انرژی بر بودن آن را در این استان نمایان می کند.
    کلیدواژگان: شلتوک، بهره وری انرژی، انرژی عملیاتی، سیستم های تولید
  • محسن موسوی نیک، ابوالفضل جوکار*، عبدالرحمان رحیمیان بوگار صفحات 57-64
    جوانه زنی نامناسب بذر گیاهان دارویی در مناطق نیمه خشک و خشک یک چالش مهم به حساب می آید. مشخص شده است که یک گروه جدید از تنظیم کننده های رشد گیاهی، معروف به کاریکین ها، برای بهبود جوانه زنی بذر برخی گیاهان مفید هستند. در این راستا تاثیر کاریکین بر جوانه زنی و قدرت دانهال سه گیاه دارویی تحت تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای زنیان (Trachyspermum copticum (L.) Link)، رازیانه (Foeniculum vulgare Miller) و زیره سبز (Cuminum cyminum L.) تحت تیمارهای خشکی (1-، 5/1-، 2- و 5/2- MPa از (PEG 6000 با یا بدون استفاده از کاریکین سنتزی GR24 (10μM) کشت شدند. اگرچه با افزایش فشار اسمزی مشخصات جوانه زنی بذر به شدت کاهش یافت، اما کاریکین بطور معنی داری فاکتورهای جوانه زنی سه گیاه دارویی را افزایش داد. کاربرد کاریکین در تمام شرایط خشکی بطور معنی داری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص جوانه زنی، قدرت دانهال، طول شاخساره و طول ریشه چه تمام دانهال های گیاهان دارویی را افزایش داد. زنیان (T. copticum) در مقایسه با دیگر گونه های دارویی تحمل به خشکی بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: استریگولاکتون، قدرت دانهال، Cuminum cyminum Foeniculum vulgare Trachyspermum
  • مجید لشگری*، رضا محمدی گل صفحات 65-70
    سفتی بافت یکی از مهمترین شاخص های کیفیت برای میوه سیب به شمار می آید که همبستگی بالایی با زمان نگهداری دارد. یکی از رایج ترین روش های تشخیص غیرمخرب برای ارزیابی سفتی سیب، پاسخ فرکانسی است. این مقاله روشی غیرمخرب برای طبقه بندی سیب رقم گلاب براساس زمان نگهداری ارائه می نماید. روش های متعدد پیش پردازش داده از جمله هنجارسازی، شیب گیری، هموارسازی ساویتزکی-گولای، مشتق گیری اول و دوم، تصحیح پراکنش افزاینده، توزیع نرمال استاندارد و میانگین گیری متحرک مورد بررسی قرار گرفت. مشاهده شد که بیشینه مقدار معیار Fβ مربوط به وضعیت بدون پیش پردازش بوده و مقدار آن برابر 84/0 به دست آمد. در این تحقیق روش PCA برای تعیین متغیرهای اصلی که بیانگر بیشترین تفاوت در طیف فرکانسی است مورد استفاده قرار گرفت. تعداد هفت مولفه اصلی برای کالیبره کردن مدل های LDA و QDA مورد استفاده قرار گرفت. دقت طبقه بندی برای مدل های تحلیل تفکیک خطی و درجه دوم به ترتیب 56/80 و 33/83 درصد به دست آمد. نتایج نشان دادند که روش پاسخ فرکانسی از توانمندی بالایی برای تشخیص بافت میوه سیب برخوردار است.
    کلیدواژگان: سفتی، روش غیر مخرب، پیش پردازش، تحلیل مولفه های اصلی
  • کاظم جعفری نعیمی*، راضیه احمدی، محمود داوری شمس آبادی صفحات 71-78
    از دیرباز از خشک کردن برای نگهداری میوه ها استفاده می شده است. زردآلوی خشک خسارت، وزن و حجم تلفات، فضای بسته بندی، انبار داری و هزینه های حمل و نقل را کاهش می دهد. در این تحقیق، اثرات خشک کن هوای داغ بر میوه زردآلوی ایرانی رقم نوری، تجزیه و تحلیل شده است. این آزمایش در سه درجه حرارت (30، 40 و 50درجه سلسیوس)، سه ضخامت (5، 10 و 15 میلی متر) و دو پیش تیمار (دی اکسید گوگرد و متا بی سولفیت سدیم محلول در آب) انجام شد. بر اساس تجزیه و تحلیل واریانس، اثرات دما، ضخامت، پیش تیمار و اثر متقابل این عوامل بر زمان خشک شدن محصول در سطح 1٪ معنی دار بودند. مشخص شد که محلول متا بی سولفیت سدیم زمان خشک کردن را بیش از دی اکسید گوگرد کاهش می دهد. داده ها در هشت مدل مختلف ریاضی برازش داده شدند. مدل پیج به عنوان بهترین مدل برای توصیف خشک کردن لایه نازک زردآلو، با مقایسه تعیین ضریب همبستگی (R2)، مجذور کای ( ) و ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) بین نسبت رطوبت مشاهده شده و مقدار مورد انتظار آن، مشخص شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی، سینتیک خشک شدن، مدل پیج
  • محسن افشارمنش*، خوبیار دهقانی، زهره مهدی پور صفحات 79-87
    این آزمایش به منظور بررسی مقایسه سطوح مختلف لرد خرما با و بدون آنزیم بر صفات عملکردی رشد در جوجه های گوشتی انجام شد. 5 جیره آزمایشی با ترکیبات مواد مغذی مشابه با جیره شاهد آماده شد که قسمتی از ذرت در جیره شاهد با سطوح مختلفی از لرد خرما جایگزین شد (0، 25، 50 و 100 گرم/کیلوگرم). جوجه های گوشتی نر یکروزه به طور تصادفی در 40 قفس قرار داده شدند (4 تکرار برای هر تیمار و 10 پرنده در هر قفس) و جوجه ها تا سن 42 روزگی با جیره های آزمایشی مربوطه تغذیه شدند. وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل در صول دوره آزمایش ثبت گردید. در پایان دوره قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند، مصرف جیره هایی که با 75 و 100 گرم لرد خرما /کیلوگرم جایگزین شده بودند، وزن بدن و مصرف خوراک بالاتری داشتند (05/0>P ). پرندگانی که جیره هایی با 50، 75 و 100 گرم لرد خرما /کیلوگرم همراه با آنزیم دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد بدون آنزیم، اضافه وزن روزانه بهتری داشتند (05/0>P )، همچنین در این گروه ها قابلیت هضم پروتئین خام بهبود یافته بود(05/0>P ). نتایج نشان دادند که جایگزینی لرد خرما تا سطح 100 گرم/کیلوگرم، همراه با آنزیم می تواند صفات عملکردی رشد را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، عملکرد، لرد خرما، قابلیت هضم پروتئین
  • سهیلا سادات هاشمی*، حکیمه عباسلو صفحات 88-95
    تحقیق حاضر برای مطالعه شکل های پتاسیم و تثبیت آن در خاکهای جنوب ایران، با رژیم رطوبتی اریدیک و اریدیک – یوستیک، با توجه به ارتباط بین کانی شناسی خاک و شکل های مختلف پتاسیم صورت گرفته است. 13 نمونه خاک سطحی (25-0سانتیمتری) از نواحی مختلف جمع آوری و در آزمایشگاه تجزیه شدند. ایلایت از کانی های اصلی رس و فلدسپار و میکا کانی های خاک برای نگهداشت پتاسیم هستند. میانگین پتاسیم غیرتبادلی، تبادلی و کل به ترتیب برابر با 3/31، 9/283 و 5/1080 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. این شکل های پتاسیم در واحدهای فیزیوگرافی فلات و دشت دامنه ای بیشترین فراوانی را داشته، در حالیکه بیشترین مقدار پتاسیم محلول در واحدهای دشت رسوبی و سیلابی مشاهده شد. علی رغم خشک بودن ناحیه با ذرات رس کم و مطالعات قبلی غیرمشابه در خاکهای آهکی نواحی خشک ایران، مقدار تثبیت پتاسیم در خاکها بسیار بالا بود، که احتمالا به دلیل غالب بودن کانی میکائی منطقه است. در آزمایش جذب میانگین جذب پتاسیم در خاکها 71 درصد پس از اضافه نمودن 1000 میلی گرم در کیلوگرم پتاسیم بدست آمد. به طور معمول فعالترین جزء در تثبیت پتاسیم بخش سیلت با غالبیت میکا و ایلایت آن است. تثبیت پتاسیم پس از افزایش دوره های تری و خشکی نسبت به نمونه های که بدون چرخه تری و خشکی بودند، دارای روند کاهشی می باشد.
    کلیدواژگان: ایلایت، شکل های پتاسیم، کانی شناسی
  • اسماء میری، احمد غلامعلی زاده آهنگر، مریم قربانی *، ابراهیم شیر محمدی صفحات 96-103
    افزایش روزافزون جمعیت و عدم توانایی مراتع دربرآورد نیاز غذایی دام ها موجب شده است که به کشت گیاهان علوفه ای بیش از پیش توجه گردد. به منظور بررسی تاثیر میکروارگانیسم های محرک رشد (PGPR) و عصاره یونجه بر رشد و مقادیر عناصر پر و کم مصرف در سورگوم علوفه ای، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و شش تکرار در دانشگاه زابل انجام شد. نخستین فاکتور شامل 2 سطح بستر خاک عدم تلقیح با PGPR و تلقیح شده با PGPR و دومین فاکتور شامل سه سطح صفر، 2 و 4 در هزار عصاره یونجه بودند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره یونجه، وزن خشک کل گیاه و به علاوه مقادیر عناصر کم و پرمصرف در سورگوم افزایش یافت. بیشترین و کمترین غلظت منگنز به ترتیب در سطح 004/0 و شاهد عصاره یونجه بدست آمد. غلظت مس در سطح 002/0 عصاره یونجه 15 درصد افزایش نسبت به سطح شاهد نشان داد ولی نسبت به سطح 004/0 عصاره یونجه تفاوت معناداری نداشت. همچنین، اضافه کردن PGPR به بستر رشد منجر به افزایش قابل توجهی در وزن خشک گیاه و به علاوه غلظت آهن، منگنز، مس و پتاسیم شد. در نهایت، تفاوت معنی داری در مقادیر آهن در سطح 4 در هزار عصاره یونجه در بستر تلقیح شده با PGPR در مقایسه با بستر عدم تلقیح وجود نداشت. سرانجام توصیه می گردد تاثیر عصاره یونجه بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی در دیگر گیاهان نیز بررسی شود.
    کلیدواژگان: عصاره یونجه، عناصر غذایی، وزن خشک
|
  • K. Maghsoudi, Y. Emam Pages 1-8
    Seed germination and early seedling growth are critical stages for plants establishment and production, particularly under salinity conditions. Exogenous application of silicon (Si) can enhance germination as well as seedling growth. In this experiment, the effect of priming with Si (0, 0.75, 1.5 and 2.25 mM sodium silicate) on seed germination and seedling growth under NaCl (0, 100 and 150 mM) conditions was studied in two wheat cultivars of Kavir (salt tolerant) and Shiraz (salt sensitive). The experiment was designed as a factorial based on completely randomized design with three replications in the laboratoryof college of Agriculture, Shiraz University, in 2012. Results showed that seed priming by Si improved germination percentage, germination rate, vigor index, shoot and root length and seedling dry weight in both stress and non-stress conditions. Moreover, Si increased K uptake and Kﳖ ratio and decreased Na content of cultivars with the effect of 2.25 mM being more pronounced. On the contrary, salt stress reduced the above traits andK uptake and Kﳖ ratio and increased mean germination timeand Na uptake in both cultivars with the negative effects of 150 mMNaCl being more severe. However, the tolerant cultivar (Kavir) accumulated less Na and more K and had greater Kﳖ ratio compared to non-tolerant cultivar (Shiraz). Although the salinity adversely affected seed germination and seedling growth in both cultivars, Kavir (tolerant cultivar) was less affected. It was concluded that priming with Si may promote germination and subsequent seedling growth of wheat cultivars under salinity conditions by reducing Na in favor of K accumulation.
    Keywords: Wheat, Silicon, Salinity, Germination, Seedling growth
  • H. Parvizi*, A.R. Sepaskhah Pages 9-18
    In recent years, intensive drought has caused a severe yield reduction in rain-fed trees. Increasing runoff of low amount rainfall can be used to provide partial water requirement of rain-fed trees. To achieve this objective, some strategies including gravel removal (G), rill construction across to slope (R) and applying of baking soda (S) and their effects on runoff, rainfall infiltration and soil loss were simulated by a laboratory rainfall simulator under 33 mm h-1 intensity in 60 minutes. The results showed that the combination of R, G- and S significantly increase the soil loss, runoff, and runoff coefficient 14.43, 2.74 and 1.59 and decrease rainfall threshold and infiltration 2.1 and 1.57 times compared to the control, respectively. Separately, S, R and G- were the most effective in the runoff enhancement (31.2, 29.3 and 22%) and in infiltration reduction (8.4, 7 and 5%), respectively. S had the most effect on soil loss due to dispersion of soil surface. Furthermore, the effect of R was more visible than G- in increasing the soil loss. Applying sodium bicarbonate (S) increased the sodium in runoff and sediment, but there were no salinity (EC= 0.51-0.60 dS m-1) and sodicity (SAR= 0.34-0.73) hazard in runoff. In saturated extract of sediment, the salinity (EC= 1.75-2.23 dS m-1) and sodium (SAR= 1.96-3.45) hazard were relatively high and low, respectively. Although, chemical treatments (S) did not show the sodicity hazard very much, the use of S must be considered carefully.
    Keywords: Baking soda, Gravel removal, Rainfall simulator, Rill construction, Runoff coefficient
  • M. Zarei*, Z. Paymaneh, A. Ronaghi Pages 19-26
    Water stress is the main cause for crop yield reduction in the majority of agricultural regions of the world because it affects almost all plant functions. The effects of Glomus mosseae on growth, nutrients uptake, and antioxidant enzymes of sour orange (Citrus aurantium) and rough lemon) Citrus jambheri) rootstocks were assessed in sterilized soil under greenhouse conditions. A three-factor experiment was set up in a completely randomized design with three replicates of each treatment. Treatments consisted of water stress at four levels (irrigation intervals of 2, 4, 6, and 8 days) and mycorrhizal treatments at two levels (inoculation with G. mosseae and non-mycorrhizal control). Mycorrhizal seedlings of two citrus rootstocks were successfully infected by G. mosseae. As water stress increased, root colonization, shoot dry weight, shoot N, P, Mn, Cu, and Fe uptake of two citrus rootstocks significantly decreased but shoot Zn uptake and the antioxidant enzymes [superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (G-POD) and ascorbate peroxidase (APX)] activities of two citrus rootstocks leaves increased. With inoculation of seedlings by G. mosseae compared with control, shoot dry weight, N and P uptake, and antioxidant enzymes activities increased. It may be concluded that mycorrhizal inoculation notably influenced shoot nutrients uptake and leaves antioxidant enzymes activities in citrus and an increase in these parameters alleviated water stress.
    Keywords: Citrus, Nutrients uptake, antioxidant enzymes, water stress, Glomus mosseae
  • A. Fararooei, S. Amin, M. Noshadi*, S. M. Taghavi, A. Niazi Pages 27-34
    Aerobic biodegradation is an environmental-friendly biological method that allows micro organisms to remove persistent organic pollutants. Aroclor1254 is a mixed compound containing polychlorinated biphenyls (PCBs) along with persistent organic materials. There is no estimate of Aroclor1254 usage and its release into the environment in Iran. A transformer manufacturing plant in Shiraz (located in southwest of Iran) uses transformer oils containing Aroclor1254. Soil samples contaminated by transformer oil were taken from the manufacturing plant’s site and were tested for the presence of certain bacteria, level of degradation and pH. In all samples, 13 bacterial strains were isolated on C-media, and their growth was measured using a spectrophotometer. Of the isolated strains, eight could degrade Aroclor1254. Of these eight strains, three showed weak growth (OD between 0.1 to 0.195), three showed low growth (OD between 0.2 to 0.3) and two showed good growth (OD between 0.3 to 0.5). Some of the strains grew well during the first week, but their growth decreased and eventually stopped in the second week. For all the growth media on which the bacteria from the soil was separated and cultured, pH decreased as the bacterial growth increased. For some media, in which bacterial growth had stopped, pH increased after 14 or 21 days but it was always below 7.0. This indicated that environmental pH or increasing carbon dioxide levels were not suitable for the growth of these strains. However, this trend was not observed in bacteria belonging to Pseudomonas, Curtobacterium and Burkholderia. These bacteria could grow and degrade Aroclor1254 even at pH of 4.5. In fact, their degradation efficiency increased at a constant pH of about 5.5.
    Keywords: Aroclor1254, Biodegradation, Burkholderia Curtobacterium, C, media, pH, Pseudomonas
  • E. Malekzadeh*, H. A. Alikhani, G. R. Savaghebifiroozabadi, M. Zarei Pages 35-40
    A pot experiment was conducted to elucidate the effects of single and co-inoculation of maize plant with Bacillus mycoides and Micrococcus roseus, indigenous to HMs contaminated soils, on the plant growth and uptake of essential nutrients and Ni by maize in the soil polluted by 250 and 500 mg Ni kg-1. At each level of Ni contamination, shoot dry weight and nutrients uptake significantly increased in M. roseus and B. mycoides treatments compared to non-inoculated plants. The highest plant growth promoting effect was found for B. mycoides at the level of 250 mg Ni kg-1 and for M. roseus at the level of 500 mg Ni kg-1 which enhanced plant biomass by 33.2% and 90%, respectively, compared to non-inoculated plants. At the levels of 250 and 500 mg Ni kg-1, shoot Ni uptake of plants inoculated with B. mycoides or M. roseus significantly increased compared to non-inoculated plants. Root Ni uptake of plants inoculated with B. mycoides and M. roseus significantly decreased at the level of 250 mg Ni kg-1 and increased at the level of 500 mg Ni kg-1 compared to control plants. The lowest Ni transfer factor and maximum Ni translocation factor were in plants inoculated with B. mycoides at the level of 250 mg Ni kg-1 and in non-inoculated plants at the levels of 500 mg Ni kg-1. Inoculation of plants with B. mycoides and M. roseus may be the effective treatments in Ni phytoextraction at the levels of 250 and 500 mg Ni kg-1, respectively. Consortium of two bacteria had the lowest plant dry matter and shoots and roots Ni uptake and the maximum transfer factor compared to other treatments at the level of 500 mg Ni kg-1 that may be the effective treatment in Ni phytostabilization.
    Keywords: Maize, Nickle, Ni, resistant rhizobacteria, Nutrients uptake
  • M.R. Rezvani*, A. Akhlaghi, F. Saemi, M.M. Ommati, M. Dadpasand, H. Atashi Pages 41-46
    Ninety six 2-week-old British United Turkeys (BUT) Big 6 were assigned to 2 groups (4 replicates of 12 birds each). One basal diet and another one in which 20% canola meal replaced the corn starch in the basal diet were prepared. At 9, 16 and 21 wk of age, four birds from each pen slaughtered for digesta collection. The last two-third segment of the intestine, between the Meckel’s diverticulum and about 2 cm anterior to the ileo-ceca-colonic junction, was excised. The diets and digesta were analyzed for dry matter, crude protein, and chromic oxide content. The standardized prececal protein digestibility of canola meal was calculated using multiple linear regression procedure. The standardized prececal protein digestibility of canola meal at 21 wk of age was significantly lower as compared with that of 9 wk of age; the relative weight of digestive organs also decreased significantly with increasing age (P
    Keywords: standardized prececal protein digestibility, multiple linear regression, canola meal, British United Turkeys Big 6
  • M. A. Hormozi*, A. Abdeshahi, M. A. Asoodar, D.C. Baruah Pages 47-56
    Energy use patterns and the contribution of energy input vary among farming systems. The optimal use of improved farm machinery coupled with the optimal use of other recommended sources permit an increase in paddy yield up to potential levels. In order to determine the effect of production systems on energy use efficiency focusing on mechanization for paddy production in Khuzestan province, a survey was conducted in the fourth largest rice producing region of Iran. The data were collected by interviewing the farmers using a questionnaire through two-staged cluster sampling of 295 households from these two regions covered farm operations over the period 2009-2010. The surveyed households were grouped into five categories based on the method of crop planting and drainage conditions. The energy input of paddy production systems ranged from 55,000 to 180,000 mega joules per hectare. This high amount of energy applied to paddy production in Khuzestan province is mainly due to the high amount of energy consumed by pumping water. This critical operation led to energy ratios below one for systems recognized as more mechanized. Energy consumption through diesel and electricity which was used for irrigation purposes and machinery operations was the maximum (up to 93%). The second highest energy input source was chemical fertilizer which consumed 4 to 57% of the total energy input. An operation-wise energy use analysis revealed that harvesting and tillage operations are important consumers of energy in paddy production. The rice crop showed a low energy ratio and energy productivity, indicating an energy-expensive crop under the conditions prevailing in the province.
    Keywords: paddy, energy productivity, operational energy, production systems
  • M. Mousavinik, A. Jowkar*, A. Rahimianboogar Pages 57-64
    Improper seed germination is a serious challenge for medicinal herbs under drought stress conditions in semi-arid and arid regions. A new group of plant growth regulators known as karrikins have been proved useful to improve seed germination in some plants. In this regard, the effects of karrikin on seed germination and vigor of three medicinals under drought stress were examined. Seeds of Trachyspermum copticum (L.) Link, Foeniculum vulgare Miller, and Cuminum cyminum L. were sowed under drought treatments (-1, -1.5, -2 and -2.5 MPa of PEG 6000), with and without synthetic Karrikin GR24 (10µM). Results indicated increasing osmotic pressure seed germination characteristics were severely reduced; however, karrikin significantly increased the seed germination of the three herbs. The application of karrikin in all drought conditions significantly increased germination percentage, germination rate, germination index, seedling vigor, shoot length and radicle length of all herb seedlings. Ajwain (T. copticum) showed a greater drought tolerance compared to the other medicinal species.
    Keywords: Cuminum cyminum, Foeniculum vulgare, Seed vigor, Strigolactone, Trachyspermum copticum
  • M. Lashgari*, R. Mohammadigol Pages 65-70
    Firmness is one of the most important quality indicators for apple fruits, which is highly correlated with the storage time. The acoustic impulse response technique is one of the most commonly used nondestructive detection methods for evaluating apple firmness. This paper presents a non-destructive method for classification of Iranian apple (Malus domestica Borkh. cv. Golab) according to the duration of storage. Several data preprocessing methods were tested: normalization, detrending, Savitzky-Golay smoothing, first and second derivatives, multiplicative scatter correction, standard normal variate and moving average. It was observed that the maximum average Fβ value of classification on the test dataset (0.84) belongs to non-preprocessing. In this study, principal component analysis (PCA) technique was performed to determine the key variables that explain most differences in the spectra. Seven principal components were used to calibrate linear discriminant analysis (LDA) and quadratic discriminant analysis (QDA) classifiers. The classification accuracy for LDA and QDA models were about 80.56% and 83.33%, respectively. The results indicated that the acoustic impulse response method is potentially applicable for the detection of apple firmnes
    Keywords: Firmness, Nondestructive method, Preprocessing, Principal Component Analysis
  • K. Jafarinaeimi*, R. Ahmadi, M. Davarishamsabadi Pages 71-78
    Drying has been used for the preservation of fruits since ancient times. Dried apricot reduces the damages, weight and volume losses, packaging space, storage and handling costs. In this paper, the effects of hot air dryer on an Iranian apricot cultivar ”Noori” have been investigated. The experiment was conducted at three temperatures (30, 40 and 50oC), three fruit thicknesses (5, 10 and 15 mm) and two pre-treatments (sulphur dioxide and water soluble sodium meta-bisulphite (Na2S2O5)). Based on the analysis of variance, the effects of temperature, thickness, pre-treatment and their interactions on drying time were significant (P
    Keywords: Mathematical modelling, drying kinetics, Page model
  • M. Afsharmanesh*, K. Dahghani, Z. Mehdipour Pages 79-87
    This study was designed to investigate the effects of adding different levels of date presscakes (DP), with and without enzyme supplementation (ES), on the ileal digestibility and growth performance of broiler. A completely randomized design containing 2 × 5 factorial arrangement of treatments (with and without enzyme supplementation and 5 levels of DP) was used. The enzyme complex contained 3500 U ß –glucanase, 600 U xylanase and 10.2 U cellulase activities per g of product. Five experimental diets with similar composition as the control were prepared by partial replacements of corn by DP at the levels of 0, 25, 50, 75 and 100 g/kg diet. Day-old male broiler chicks were allocated into 40 cages at random (4 replicates per treatment, 10 birds per cage). Body weight gain, feed intake, feed conversion ratio and apparent ileal digestibility of nutrients were determined. Substitution of corn by 75 and 100g DP/kg increased (linear, P
    Keywords: Broiler, performance, Presscakes, Protein Digestibility
  • S.S. Hashemi*, H. Abbaslou Pages 88-95
    The present research was conducted to study K forms and fixation in soils of southern Iran (Hormozgan Province) with aridic and aridic-ustic regimes and to address the relations between soil mineralogy and potassium forms. Thirteen surface soil samples (0-25 cm) were collected from different regions and analyzed in laboratory. Illite and feldspar and mica are the major clay and soil minerals for K reservoir, respectively. Mean of non-exchangeable, exchangeable and total content of K were equal to 31.3, 283.9 and 1080.6 mg kg-1 soils, respectively. These forms of K were abundant in plateau and piedmont plain physiographical unites while the greatest amount of soluble potassium was observed in flood and alluvial plain units. Despite the aridity of the region with low clay fraction and unlike the previous studies in calcareous arid soils of Iran, the amount of potassium fixation in soils was high, probably due to the predominance of micaceous minerals. In an adsorption experiment, the average K adsorption in soils was 71 percent after adding 1000 mg K kg-1. In general, the most active component in the K fixation was the silt fraction, dominated mica and illite. Potassium fixation boosted after increasing the wetting and drying cycles in relation to the samples that did not suffer these cycles.
    Keywords: Illite, Mineralogy, Potassium forms
  • A. Miri, A. Gholamalizadeh Ahangar, M. Ghorbani*, E. Shirmohammadi Pages 96-103
    The increasing population and the pastures inability to meet food needs in livestock have led to the increase of cultivates forage plants. In order to evaluate the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and alfalfa (Medicago sativa) extract on the growth and concentration of macronutrient and micronutrient contents of forage sorghum (Sorghum vulgare), an experiment was conducted as factorial aaraned in a completely randomized design with six replications at Research Greenhouse University of Zabol. The first factor was PGPR (included soil inoculated and non-inoculated (control) medium, and the second factor was alfalfa extract in three concentrations (0, 2 and 4 ppm). The results showed that increasing alfalfa extract concentration significantly increased total plant dry weight as well as the macro and micronutrient contents. The highest and lowest manganese contents were achieved in the 0.004 levels and control of alfalfa extracts, respectively. Copper content in 0.002 level of alfalfa extract showed a 15% increase compared to the control, with no significant difference with 0.004 of alfalfa extracts. PGPR application as growing substrate also significantly increased dry weight as well as manganese, copper and potassium contents of the plant. Also, there was no significant difference in iron content at level 4 per thousand of alfalfa extract in a substrate inoculated with PGPR compared to the non-inoculated substrate. Finally, it is recommended that the effect of alfalfa extract on yield and nutrient concentrations of other plants be examined in the future.
    Keywords: Alfalfa extract, Dry weight, Nutrients