فهرست مطالب

فصلنامه فیزیک زمین و فضا
سال سی و پنجم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضاپور، م.، متقی، ع. صفحه 1
    اطلاع داشتن از مقادیر سرعت امواج لرزه ای مثل امواج P و S در تعیین مکان رخدادهای لرزه ای نقش اساسی دارد و مقادیر سرعت ها یا نسبت آنها به صورت مدل سرعتی به طور مستقیم در تعیین مکان زمین لرزه و زمان وقوع آن تاثیر دارد. همچنین تغییر در نسبت Vp/Vs یک ناحیه می تواند با تغییر میدان تنش حاکم بر ناحیه و لرزه خیزی ناحیه مرتبط باشد. لذا دانستن سرعت فازهای گوناگون امواج لرزه ای و یا نسبت سرعت آنها مورد توجه محققان است. در این تحقیق نسبت سرعتی امواج P وS برای منطقه مورد بررسی با استفاده از زمان رسید امواج به ایستگاه های شبکه لرزه نگاری تهران و زمان سیر امواج 003/0±727ر1 برآورد شد. سرعت فازهای Pg و Sg به ترتیب 051ر0 ± 128ر6 و 012ر0± 524ر3 کیلومتر بر ثانیه و سرعت فازهای Pn و Sn به ترتیب 082/0± 083/8 و 08ر0± 752ر4 کیلومتر بر ثانیه به دست آمد. تحقیق حاضر نشان می دهد از دو فاز Pg و Pn در منطقه مورد بررسی تا فاصله حدود 178 کیلومتر فاز Pg اولین فاز رسیده به ایستگاه لرزه نگاری است. از فازهای موج S هم تا فاصله حدود 172 کیلومتر فاز Sg زودتر از فاز Sn به ایستگاه لرزه نگاری می رسد.
  • کامکار روحانی، ا.، بیکی، م صفحه 13
    به منظور پی جویی ذخایر کرومیت در منطقه سبزوار، داده های مغناطیس هوایی برداشت شده از این منطقه مورد پردازش و تفسیر قرار گرفته است. در این بررسی، پی جویی ذخایر کرومیت با ردیابی کانی های مغناطیسی همراه با کرومیت، که خود هیچ خاصیت مغناطیسی از خود نشان نمی دهد، صورت گرفته است. در این راستا با اعمال فیلترهای گوناگونی همچون برگردان به قطب، مشتق قائم اول، ادامه فراسو و ادامه فروسو روی داده های مغناطیس هوایی، توده ها یا بی هنجاری های مغناطیسی مشاهده شده در منطقه شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته اند که درنتیجه به این ترتیب، توده های سطحی، نیمه عمیق و عمیق از یکدیگر تفکیک شده اند. با بررسی نقشه های مغناطیسی به دست آمده و به ویژه بررسی جواب های مغناطیسی در محل کانسارهای کرومیت قبلا پی جویی شده درنتیجه بررسی های زمین شناسی و اکتشافی، یک الگوی مغناطیسی به دست آمد. به کمک الگوهای مغناطیسی به دست آمده، در مجموع 20 منطقه جدید امید بخش یا مساعد از نظر وجود کرومیت تعیین و برای عملی شدن مراحل بعدی اکتشاف، معرفی شد.
  • ولی، ج.، کاظم زاده، ع.، آلوکی بختیاری، ح.، اصفهانی، م. ر صفحه 35
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شکل هندسی منافذ سنگ های کربناته برسرعت امواج کشسان است. بدین منظور تعداد 41 عدد نمونه استوانه ای (پلاگ) از سنگ های کربناته میادین نفتی در ناحیه جنوب غرب ایران تهیه شد. این نمونه ها برای اندازه گیری سرعت های Vp و Vs در شرایط خشک و اشباع از آب و در فشارهای متفاوت، خصوصا فشار مخزن آماده شدند. همچنین آزمایش های پراش پرتو ایکس ((XRD و بررسی مقاطع نازک میکروسکوپی نیز جهت تعیین نوع کانی، نوع بافت و تخلخل صورت گرفته است. نمودارسرعت برحسب تخلخل، چگالی، فشار، نوع کانی سنگ و خصوصآ نوع منافذ سنگ برای نمونه های کربناته مورد بررسی قرار گرفته است. پراکندگی نقاط در نمودارهای سرعت امواج الاستیک بر حسب تخلخل، چگالی، فشار و نوع کانی سنگ نشان دهنده آنست که مهمترین عامل تغیرات سرعت شکل هندسی منافذ در نمونه ها با تخلخل یکسان است. بدین نحو تفاوت در سرعت امواج کشسان در تخلخل ثابت به حدود 1500 متر بر ثانیه و همچنین در یک سرعت ثابت تغییرات تخلخل تا 20 درصد نیز می رسد. در نمونه های دارای تخلخل حفره ای سرعت بیشتر و در نمونه های با تخلخل حفره ای ریزسرعت کمتر از معادله متوسط زمانی است.
  • احمدی، م. ع.، ابراهیم زاده اردستانی صفحه 51

    در این مقاله روشن می شود که ارتباط خاصی میان گرادیان های افقی و قائم داده های گرانی و همچنین بین مولفه های قائم و افقی میدان مغناطیسی در برخی از منبع های دوبعدی گرانی یا مغناطیسی وجود دارد که این ارتباط، با رسم گرادیان افقی برحسب گرادیان قائم داده های گرانی و یا مولفه های افقی برحسب مولفه های قائم داده های میدان مغناطیسی، در یک دستگاه مختصات دکارتی به صورت یک منحنی نمایش داده خواهد شد که آن را «شکل وابستگی» می نامیم. از این منحنی در جهت تفسیر کمی دوبعدی شکل هندسی و پارامترهای منبع استفاده می شود. این روش ابتدا، برای تعیین پارامترهای مدل های مصنوعی و سپس برای داده های واقعی به کار رفته که در نهایت تفاوت های ناشی از نتایج نظری و کاربردی مقاله قابل توجه است.

  • قل قصی، آ.، زمردیان، ح.، اویسی مؤخر، م.، سعیدی شاه کیله، م صفحه 63
    تبدیل موجک پیوسته اخیرا برای تفسیر میدان های پتانسیلی به کار می رود. این روش با استفاده از موجک های پواسونی که معادل دامنه سیگنال های تحلیلی فراسوشده است اجازه نیم رخ عمق چشمه های مغناطیسی همگن و مدفون و تعیین ساختار چشمه را از روی ضریب ساختاری می دهد.
    در این مقاله، ابتدا این روش بر روی چشمه هایی، نظیر پله محدود و دایک نازک و ضخیم محدود بکار برده شده و سپس روش مورد نظر بر روی یک نیم رخ داده های حقیقی (منطقه ای در خرم آباد) اعمال شده است: ضریب ساختاری بی هنجاری واقع در این نیم رخ 1ر0 است که بیانگر پله ای است که در عمق 1120 متر قرار دارد. در نهایت این روش با روش دی کانوولوشن اویلر مقایسه شده است. هر دو روش نتایج قابل قبولی را عرضه می کنند اما به سه دلیل، روش تبدیل موجک بر روش اویلر ترجیح دارد. اولا این روش می تواند هم زمان عمق و ضریب ساختاری N را بدون نیاز به اطلاعات قبلی با فرایندی ساده برآورد کند. ثانیا روش تبدیل موجک پیوسته با استفاده از دامنه سیگنال های تحلیلی فراسوشده میدان به برآورد عمق می پردازد و به دلیل فراسودادن میدان، نوفه های با بسامد زیاد به طور خودکار کاهش می یابد، در صورتی که در روش اویلر این نوفه ها ایجاد خطا می کند و ثالثا برآورد عمق با روش تبدیل موجک، شناسایی چشمه های با گسترش محدود را ساده می کند.
  • قرایلو، م.، علی اکبری بیدختی، ع. ع.، مزرعه فراهانی، م صفحه 97
    چن و سان در سال 2004 مدل یک بعدی ابر کج وابسته به زمان صریح () را عرضه کردند. این مدل ابر کج وابسته به زمان شامل یک جریان بالارو و یک جریان پایین رو است که معادلات دینامیکی و ترمودینامیکی مشابه در مورد آنها برقرار است. در این مدل، برای نمایش واقعی اثرات ابرهای همرفتی با ابعاد زیرشبکه ای، اثرات جریان پایین رو، شعاع ابر و اثرات کج شدگی بر یک ابر مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، پس از شبیه سازی گسترش ابر کومه ای با استفاده از مدل نتایج حاصل از این شبیه سازی مورد بررسی قرار می گیرد. مدل با استفاده از نیم رخ قائم دما و نسبت اختلاط بخار آب یک گمانه زنی قائم آغازگری می شود. میدان باد در راستای قائم و جهت آن طوری تغییر یافته است که میدان ساده تری از باد با تنها یک تغییر به دست آید. به منظور اجرای مدل جمله های درون آمیختگی، پخش پیچکی جانبی، پخش قائم، خردفیزیک ابر محاسبه و پریشیدگی فشار نیز پارامترسازی می شود. مقدار زاویه کج شدگی و شعاع های جریان های بالارو و پایین رو براساس شبیه سازی ابر همرفتی در یک مدل میان مقیاس سه بعدی تعیین می شود. نتایج حاصل از این شبیه سازی نشان می دهد که با واردکردن اثر فرایندهای خردفیزیکی، پریشیدگی فشار، اثر کج شدگی و جریان پایین رو در مدل، سه مرحله چرخه عمر یک ابر همرفتی به خوبی با مدل شبیه سازی می شود و با نتایج پیش بینی شده چن وسان (2004) سازگاری دارد در نتیجه امکان به کارگیری مدل و پیاده سازی آن در یک مدل میان مقیاس درحکم مراحل بعدی تحقیق فراهم می شود.
  • قادر، س.، صبا، ن. صفحه 117
    مقاله حاضر به بررسی و استفاده از تغییرات انحراف بسامد بحرانی لایه F2 درحکم یک پیش نشانگر زمانی برای زمین لرزه 28 خرداد 1386 که در بخش کهک واقع در جنوب شهر قم رخ داد، می پردازد. تفاوت بین بی هنجاری های مشاهده شده در انحراف بسامد بحرانی ناشی از زلزله با روزهای آرام و روزهای همراه با توفان ژئومغناطیسی تشریح می شود. نتایج نشان می دهند که در روزهای آرام فاز منفی و در روزهای همراه با توفان ژئومغناطیسی فاز مثبت غالب است، در صورتی که در دو روز قبل از زلزله و روز وقوع آن بی هنجاری ها از الگوی متفاوتی پیروی کرده و در آنها هم فاز منفی و هم فاز مثبت مشاهده می شود. نتایج به دست آمده امکان استفاده از داده های سونداژ قائم یون سپهری را درحکم یک پیش نشانگر زمانی زلزله نشان می دهند.
  • مقالات انگلیسی
  • حاتمی، م. ر.، شمالی، ظ. ح.، جوان دولویی، غ صفحه 1
    زمین لرزه ای با بزرگی ML=6.1 (IIEES) و Mw=6.5 (تحقیق حاضر) در ساعت 04:47:02 (به وقت محلی) بامداد 11/01/1385 در مجاورت روستای درب آستانه دشت سیلاخور به مختصات جغرافیایی 65ر33 درجه عرض شمالی و 91ر48 درجه طول شرقی از توابع شهرستان بروجرد رخ داده است که در همه استان های هم جوار احساس شد. این زمین لرزه دارای دو پیش لرزه بوده است که این امر باعث حساسیت مردم منطقه و خروج شبانه اهالی از اقامتگاه ها شد؛ به گونه ای که تلفات انسانی ناشی از زمین لرزه اصلی به کمتر از 75 نفر تقلیل یافت (قابل مقایسه با زمین لرزه پنجم دی ماه 1382 بم که با همین بزرگی بیش از 26000 تلفات انسانی به بار آورد). این زمین لرزه با توجه به بزرگی و موقعیت آن در اکثر ایستگاه های لرزه نگاری داخل کشور ثبت شد. ثبت رقمی رویدادهای لرزه ای در ایستگاه های محلی اهمیت زیادی برای تحلیل پارامترهای منبع زمین لرزه دارد. در این مقاله محاسبه سازوکارهای کانونی براساس مدل سازی شکل موج دو پیش لرزه، زمین لرزه اصلی و چند پس لرزه ثبت شده در ایستگاه های لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله صورت گرفته است.
  • ابراهیم زاده اردستانی صفحه 13
    داده های میکروگرانی سنجی در یک خیابان شلوغ در تهران که در آینده تونل زیرزمینی مترو در زیر آن حفر خواهد شد برداشت شده است. بعد از اعمال تصحیحات اولیه که شامل حذف اثر ساختمان های مجاور خیابان نیز می شود، مقادیر بی هنجاری های بوگه محاسبه شده است. سپس با حذف اثر منطقه ای بی هنجاری های باقی مانده محاسبه شده اند. روش ادامه فراسو برای حذف نوفه های سطحی حاصل از تاسیسات زیرزمینی کم عمق به کار رفته است. داده های فراسوشده با استفاده از روش معکوس دوبعدی و اطلاعات اولیه زمین شناسی حاصل از گمانه ها برای مدل سازی سنگ کف به کار رفته و عمق سنگ کف (در بین آبرفت های سطحی تهران و کنگلومرای هزاردره) که در گمانه های حفر شده مشخص نشده، تعیین شده است. باوجود تباین چگالی ضعیف بین آبرفت های سطحی و سنگ کف مرز مربوطه کاملا مدل سازی شده است.
    مدل سازی سنگ کف منجر به تعیین توپوگرافی آن می شود که به منظور حفر تونل مترو اطلاعات دقیق از این توپوگرافی کاملا ضروری است.
|
  • Page 1
    The velocity data of seismic waves in a region has an important role in locating occurred events. Information such as velocity ratio of VP/VS and velocity curves for Pg, Pn, Sg, and Sn phases directly affect the locating results. It is well known that the VP/VS ratio can be used to predict lithology, and that S-waves are sensitive to microcracks aligned by the present day stress field. Also, the variation of VP/VS could be used as a precursor of earthquakes. To obtain seismic wave velocity, a travel time curve can be constructed by arranging observed records of ground motion due to the explosion or earthquake as a function of distance. On the other hand, the (local) slope of the travel time curves contain important information about the horizontal slowness, and thus about the wave speed, and also the zero offset time contains information about the layer thickness. It is clear that travel time curves cannot be expressed by a single formula, but only in so-called parametric form. In other words, we are encountering additional complications in the estimation of wave velocity, but the average estimation by using both travel times and arrival times can be useful to assess the velocity macro-variations in the study area. Thus, a significant body of research is based on the arrival times of first arriving. It should be noted that some uncertainties such as picking and location errors can cause a substantial scatter in the arrival time and travel time data, respectively. This is significantly unavoidable and unpredictable for small signal to noise ratio in the data (for instance when there is a small earthquake). Applying cross correlation techniques to phase picking and using a modern relative location method, apparently, are better ways to solve these problem
  • Page 13
    In general, the airborne magnetic method compared to other airborne geophysical methods has more applications in prospecting and exploration for mineral deposits, and mainly leads to better results. Nowadays, geophysical prospecting for most mineral deposits, especially for metallic deposits such as base metals, iron and chromite, in large areas is often carried out using the airborne magnetic method. Three main stages in this method, like other geophysical methods, are: 1. data acquisition, 2. data processing, and 3. data interpretation. The data acquisition stage includes various methods, which can generally be classified in two categories: data acquisition using helicopters and data acquisition using aircraft. In the data processing stage, necessary corrections and also filters or transformations are applied on the data. The data interpretation stage includes different methods of interpretation, modeling and determination of earth parameters including depth of observed magnetic anomalies
  • Page 35
    The goal of this laboratory study is to investigate the effect of pore shapes on seismic wave velocities in carbonate rocks under reservoir conditions. In this research, 41 core plugs of carbonate rocks from oil fields of the southwest of Iran were prepared. The compressional and shear wave velocities were measured in both dry and brine saturated samples under several pressures especially reservoir pressure. The results from XRD and thin section studies were used to determine minerals, features and pore types of the samples. The cross plots of velocity versus porosity, density, pressure, mineralogy, and especially pore types have been investigated. These cross plots showed that the pore shapes are the main reason for variation in velocities and dispersion of the data points, so that for a constant porosity the variance of elastic wave velocity is about 1500 ms-1 and also the variance of porosity is about 20 percentage for a constant velocity. The velocity is higher in samples with vuggy porosity and lower in samples with small size vuggy porosity than the velocity determined from the time average equation.
  • Page 51

    In this paper, it has been shown that there is a special relation between horizontal and vertical gradients of gravity data and the vertical and horizontal components of magnetic data for some of 2-D sources. It has been shown that the Hilbert transform is useful in calculating the vertical gradient of gravity and magnetic anomalies from the horizontal gradient for transformation of gravity and magnetic anomalies and to estimate the parameters of sources. The plot of horizontal component versus vertical component in Cartesian coordinates is named the relation figure which is introduced by Werner (1953) as the polar plot of the vertical and the horizontal component of the field. The relation figure is used for qualitative interpretation of source parameters

  • Page 63
    The continuous wavelet transform has been proposed recently for the interpretation of potential field anomalies. Using Poisson wavelets, which are equivalent to an upward continuation of the analytic signal, this technique allows us to estimate the depth of the buried homogeneous field source and to determine the nature of the source in the form of a structural index. The interpretation of potential field data is not a straightforward process because of the many models capable of explaining the observed field. For this reason, the interpretation method selected must relate to the geology. Furthermore, if we wish to design an automatic interpretation technique that is to be applied over a large area with many anomalies, we prefer the model to be as simple as possible. We propose an alternative technique that estimates the depth and the structural index from the ratio of wavelets of successive orders. We show how to interpret these results over multiple (non homogeneous) sources, such as a finite step, and thin and thick dikes. This method is an extension of the technique of Hsu et al. (1998) and Sailhac et al. (2000), who both consider cases of extended sources with one finite dimension such as thin dikes of finite depth extent and thick dike models.
  • Page 97
    Cumulus parameterization in numerical weather prediction models can significantly affect severe weather forecasts, such as hurricanes, flash floods, and winter storms. The role of convection is essential in stabilizing an unstable atmosphere through vertically transferring moisture, energy, chemical species and momentum. Cumulus parameterization schemes use simple one-dimensional convective cloud models to represent convection in the vertical direction. The cloud model is a fundamental determinant of vertical mass flux, heating and drying profiles, and precipitation rate. The research presented in this paper is based on the cloud model developed by Chen and Sun (2004). This Explicit Time-dependent Tilting cloud Model (ETTM) features detailed processes for an updraft and a downdraft, both governed by the same dynamic and thermodynamic equations. The updraft is initiated with a thermal bubble, while the downdraft is maintained by evaporative cooling and the drag force of precipitation. Both up- and down-downdrafts employ non-hydrostatic pressure, entrainment, cloud microphysics, and lateral and vertical eddy mixing. A tilting angle for the cloud is specified to separate a portion of the downdraft from the updraft cell to account for vertical wind shear.
  • Page 117
    Many recent researches have been devoted to investigating the connection between seismic activity and ionospheric variations. It has been shown that the behavior of characteristic parameters of the ionosphere can be used as temporal and spatial precursors of strong earthquakes (). In the present work variations of critical frequency of ionospheric F2 layer as a temporal precursor for the Qom earthquake are studied. Ionospheric data measured by vertical sounding technique at the Institute of Geophysics, University of Tehran (in Iran) are used to perform the analysis. The deviation of critical frequency of the F2 layer is the key parameter which is used to do the analysis. To discriminate ionospheric precursors due to seismic activity from other causes of ionospheric variations, we also calculated the deviation of critical frequency of the F2 layer for some magnetic storm days and quiet days. It can be seen that during the quiet days the negative phase (negative value of the deviation of critical frequency of the F2 layer) is dominant and during the magnetic storm days the positive phase (positive value of the deviation of critical frequency of the F2 layer) is dominant. But two days before the earthquake the pattern of anomalies for the deviation of critical frequency of the ionospheric F2 layer is different. In this case the negative and positive phases are both present. This finding is in agreement with existing researches and shows the possibility of using ionospheric variations (measured by vertical sounding) as a temporal precursor for strong earthquakes.
  • Page 1
    The source parameters and focal depth of the destructive Mw 6.5, 31 March. 2006 Iran- Silakhor earthquake, the two largest foreshocks and a major aftershock are determined using broadband data from a seismic network in Iran based on a time-domain linear moment tensor inversion. The earthquakes occurred in the Zagros Suture zone in western Iran. Waveform inversion of the selected events estimated focal depths in the range of 15–20km which limits the brittle–ductile transition zone beneath parts of the studied area. The dominant double-couple part of the moment tensor solutions for most of the events indicates that the analysis is working reasonably well and that the amplitudes at the individual stations are not too disturbed by local structure or noise. Re-evaluation of the analyzed events shows predominantly right-lateral strike-slip faulting consistent with the relative motions of the significant faulting in the region.
  • Page 13
    Micro gravity data was collected in a crowded street in Tehran where a subway terrain tunnel is to be excavated. The data is corrected for the gravity effects of the surrounding densely built up area with diverse buildings and the Bouguer gravity anomalies are computed. The residual gravity anomalies are prepared by removing a trend surface. Upward continuation is used to remove the gravity effects of shallow synthetic anomalies such as subsurface galleries and canals. Then the up-ward residual gravity anomalies are used to determine the depth of the bedrock (Hezar Darreh formation). A 2D inversion algorithm is applied on the data and the model is constrained based on prior geology information provided from the bore holes.