فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس آقاجانی*، احمد ساعتچی، محمد علی گلعذار، کیوان رئیسی صفحه 117
    هدف از این تحقیق بررسی کاربرد روش طیف نگار امپدانس الکتروشیمیایی1 EISدر مطالعه ساختار، خواص و اثر جریان سرگردان 220 VACبر بتن می باشد. در این مقاله ابتدا با بررسی منابع معتبر علمی، کاربرد روش EIS در بررسی مواد سیمانی مرور شده است. سپس با انجام آزمون های آزمایشگاهی تاثیر جریان سرگردان ACبا ولتاژ220 ولت بر بتن ساخته شده از سیمان پرتلند معمولی بررسی شده است. در این رابطه نمونه های بتنی قبل و بعد از اعمال ولتاژ220 VAC به کمک روشEIS مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور اثبات صحت نتایج، روش های دیگر مثل اندازه گیری مقاومت ویژه، تغییرات جریان نسبت به زمان در هنگام اعمال ولتاژ بالای AC و تعیین عمق نفوذ کلرید قبل و بعد از اعمال جریان سرگردان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج هم راستا با نتایج EIS بود. تیرهای بتنی توزیع برق و نیز فندانسیون بتنی شبکه قطار شهری به ترتیب مثل هایی از سازه های بتنی در معرض جریان سرگردان متناوب و دینامیکی می باشند. تاثیر جریان سرگردان 220 VAC و کاربرد EIS در بررسی آن از مباحث جدید در بتن است. بر اساس نتایج به دست آمده با اعمال جریان سرگردانAC تحت ولتاژ VAC و به مدت50 دقیقه بر روی نمونه بتنی ساخته شده از سیمان پرتلند معمولی، مقاومت ویژه آن نسبت به حالت قبل از اعمال جریان، به میزان 33 درصد کاهش یافت. همچنین در مراحل اولیه اعمال جریان، مقدار جریان عبوری از نمونه از مقدار 157 mA به مقدار 459 mA افزایش یافت. ترسیم نمودار رادلس از طریق طیف EIS در حالت قبل و بعد از اعمال جریان AC افزایش ضریب نفوذ کلرید در بتن را مورد تایید قرار داد. علاوه بر این تغییرات طیف EIS در حالت قبل و بعد از اعمال جریان AC مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس عبور جریان AC در مدت 50 دقیقه و تحت ولتاژ220 VAC باعث افزایش اندازه حفره های مویین بتن شده است. با توجه به اینکه بتن نوعی ساختار سلولی فعال می-باشد بنابراین، جریان سرگردان AC می تواند موجب تغییر در ساختار و نفوذ پذیری عوامل خورنده در آن شود و به عبارت دیگر، آن را دچار نوعی پیری زود رس نماید و در نتیجه دوام آن را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: امپدانس الکتروشیمیایی، بتن، جریان سرگردان
  • عباس شاکری، میرحسین موسوی*، قادر صفرزاده صفحه 135
    با توجه به لزوم به کارگیری معیارهای علمی و صریح در خصوص ارزیابی هزینه های تحمیل شده به محیط زیست، پژوهش حاضر با بهره گیری از اطلاعات مربوط به سنجش پارامترهای آلایندگی در بخش حمل و نقل و همچنین جمع آوری اطلاعات مربوط به نهاده ها و ستانده های تولیدی، اقدام به برازش الگوی مرزی تصادفی مسافت شده است.
    با توجه به نظریه پیگو که هر آلوده گر باید هزینه های آلایندگی خود را پرداخت کند، در این مقاله با توجه به وجود کمبودها در زمینه روش های مناسب تحلیلی برای سیاست گذاری در زمینه محیط زیست، اقدام به برآورد قیمت های سایه ای آلاینده های زیست محیطی که در اثر سوخت های فسیلی مصرف شده در بخش حمل و نقل منتشر می شوند، شده است. بر این اساس میانگین قیمت های سایه ای (هزینه های کاهش آلودگی) در بخش حمل و نقل در طول سال های 1357 تا 1389 برای آلاینده اکسید نیتروژن (NOx) برابر با 121469/7- ریال برای هرتن کیلومتر، آلاینده دی اکسیدگوگرد (SO2) برابر با 131936/9- ریال برای هرتن کیلومتر و آلاینده دی اکسید کربن (CO2) برابر با 448/4381- ریال برای هرتن کیلومتر می باشد. یافته های این مطالعه به عنوان مبنای اولیه برنامه ریزی به سیاست گذاران این عرصه پیشنهاد می شود تا شناخت صحیح تری از آثار اقتصادی- زیست محیطی بخش حمل و نقل و هزینه های زیست محیطی تحمیل شده داشته باشند. با توجه به این که سهم آلاینده های دی اکسید کربن (CO2)، اکسیدنیتروژن (NOx) و دی اکسیدگوگرد (SO2) در بخش حمل و نقل از کل آلایندگی این بخش به ترتیب به طور متوسط در حدود 93، 6 و3 درصد می باشد، بنابراین، میانگین قیمت های سایه ای آلاینده های CO2، NOx و SO2 با در نظر گرفتن سهم هر کدام از این آلاینده ها، به ترتیب برابر 454/247، 777/406 و 409/004 ریال برای هرتن کیلومتر به دست می آید.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، ستانده نامطلوب، تابع فاصله ستانده، قیمت سایه ای، بخش حمل و نقل
  • حسین صالح زاده، محمد پرچمی* صفحه 145
    سازه های زیرزمینی بخش جدایی ناپذیر زیرساخت های شهرنشینی امروزی را تشکیل می دهند. در صورتی که این سازه ها در مناطق زلزله خیز احداث شوند، کنترل پایداری آنها ضروری خواهد بود. در مطالعه حاضر، تحلیل دینامیکی تونل های دوقلوی مترو تبریز با استفاده از نرم افزار FLAC2D مورد بررسی قرار گرفته است. مهم ترین مساله در تحلیل دینامیکی این پروژه قرار گرفتن تونل در زیر سطح آب زیرزمینی و همچنین دارا بودن قابلیت روانگرایی خاک پیرامون تونل در قسمت هایی از مسیر تونل ها می باشد که در نظر گرفتن همزمان بارهای دینامیکی و فشار آب منفذی با انتخاب مدل رفتاری مناسب برای خاک را ملزم می سازد. مدل رفتاری موهر-کولمب برای مصالح در شرایط استاتیکی و مدل رفتاری فین برای مدل سازی اضافه فشار حفره ای دینامیکی مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی دینامیکی از دو سطح زلزله MCL و DBL و همچنین از سه شتابنگاشت دوزچه، لوماپریتا استفاده شده است. پایداری سیستم نگهداری تحت بارهای دینامیکی و استاتیکی بررسی شده است. نتایج به دست آمده، نشان می دهند که شرایط مختلف بار ورودی زلزله، توزیع فشار آب حفره ای و تنش های پوشش را تحت تاثیر قرار می دهند. افزایش فرکانس غالب بارگذاری، موجب کاهش نیروهای داخلی پوشش و فشار آب حفره ای شد. همچنین با کاهش ماکزیمم شتاب بارگذاری، نیروهای داخلی پوشش و فشار آب حفره ای اضافی، کاهش یافتند.
    کلیدواژگان: تحلیل دینامیکی، تونل های دوقلو، مترو تبریز، روانگرایی، سطح زلزله، مدل فین، FLAC2D
  • منصور فخری*، ابراهیم شورمیج صفحه 159
    هزینه عملیاتی وسایل نقلیه شامل مصرف سوخت، مصرف روغن موتور، نگهداری و تعمیرات و زمان سفر می باشد که یک بخش مهم از آنالیز هزینه های چرخه عمر روسازی است. بخش مهمی از هزینه های عملیاتی وسایل نقلیه مربوط به هزینه مصرف سوخت می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر گزینه های بهسازی روسازی در دوره تحلیل 10 سال بر کاهش مصرف سوخت وسایل نقلیه می باشد. بدین منظور مصرف سوخت در 1170 کیلومتر از شبکه راه های شریانی استان خوزستان با استفاده از نرم افزار HDM-4 برای دو حالت کلی از عملیات مرمت و نگهداری روسازی مورد ارزیابی قرار گرفت. در حالت اول فقط درزگیری و لکه گیری (نگهداری روزمره) و در حالت دوم عملیات نگهداری اساسی (روکش، بازسازی روسازی و...) نیز در نظر گرفته شد. همچنین نگهداری اساسی به منظور بررسی کیفیت ساخت، برای دو سطح از ناهمواری تعریف گردید. در حالت اول فرض گردید پس از اعمال عملیات نگهداری اساسی مقدار IRI به 1/5 متر بر کیلومتر و در حالت دوم به 2/5 متر بر کیلومتر برسد. با توجه به نتایج به دست آمده، با در نظر گرفتن نگهداری روزمره به عنوان رویکرد نگهداری روسازی، تغییری در کاهش مصرف سوخت مشاهده نشد. با اعمال عملیات نگهداری اساسی، مصرف سوخت خودروها در دوره طرح روسازی کاهش یافت. کاهش مصرف سوخت در ناهمواری 1/5 متر بر کیلومتر، بین 0/5 تا 1/5 درصد برای خودروهای سبک و 1/5 تا 4/0 درصد برای خودروهای سنگین و دیزلی حاصل گردید. همچنین مصرف سوخت در ناهمواری 2/5 متر بر کیلومتر، برای خودروهای سبک و بنزینی بین 0/1 تا 1 درصد و برای خودروهای سنگین و دیزلی 0/5 تا 2/5 درصد کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با اجرای نگهداری اساسی در زمان مناسب، صرفه جویی بسیار زیادی در مصرف سوخت از طریق بهبود کیفیت سواری و مشخصات سطحی روسازی حاصل می شود.
    کلیدواژگان: هزینه های عملیاتی وسایل نقلیه، مصرف سوخت، وضعیت ظاهری روسازی، ناهمواری
  • حسین کریمی، مصطفی ستاک* صفحه 173
    در این مقاله، مدلی جامع برای مسئله مکان یابی- مسیریابی محور ارایه شده است که ساختار شبکه محوری و غیر محوری به هر گونه ای می تواند باشد. این مدل در شبکه های حمل و نقل عمومی کاربرد دارد. در این مدل علاوه بر مکان یابی و مسیریابی همزمان، از استراتژی تخصیص چندگانه برای اتصال بین غیر محورها و محورها به کارگیری شده است. همچنین غیر محورها هم می توانند به طور مستقیم ارتباط داشته باشند. هدف از این مدل، کمینه سازی هزینه های ایجاد شبکه و انتقال جریان در شبکه می باشد. جهت تسریع در حل مدل و بهبود حد پایین ناشی از آزاد سازی خطی مدل، تعدادی نامساوی معتبر و پیش پردازش، ارایه شده است. با توجه به پیاده سازی آن ها به روی مسئله های نمونه موجود در ادبیات تحقیق و یک نمونه واقعی، عملکردشان مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که استفاده از تمامی نامساوی ها و پیش پردازش ها بهترین روش حل در بین روش های حل دیگر پیاده سازی شده این پژوهش خواهد بود.
    کلیدواژگان: مکان یابی محور ناکامل، تخصیص چندگانه، نامساوی معتبر، شبکه حمل و نقل، مسیریابی
  • امیررضا ممدوحی*، وجیهه امینی صفحه 193
    امروزه، افزایش بی رویه خودروهای سواری در سطح شهرها و رشد روزافزون سفرهای درونشهری، مشکلاتی از جمله تراکم و آلودگی هوا به وجود آورده و منجر به تنزل کیفیت زندگی در کلان شهرها شده است. در چنین شرایطی معمولا به کارگیری سیستم های مدرن حمل و نقلی مطرح می شود، اگرچه روش های سنتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردارند. سیستم دوچرخه سواری با توجه به فوایدی چون: کاهش تراکم و آلودگی هوا و افزایش سطح فعالیت فیزیکی مردم به عنوان یک گزینه حمل و نقلی سبز و انسان - محور مطرح می باشد. در ایران نیز، با توجه به وضعیت نگرانکننده افزایش خودروی شخصی و پیامدهای گسترده آن، ترویج استفاده از دوچرخه یک راه حل این بحران می باشد. مطالعات پیشین نشان می دهد، زنان و مردان به علت وجود تفاوت های ذاتی، تفاوت در مسئولیت های اجتماعی و دسترسی به امکانات، رفتار حمل و نقلی متفاوتی دارند. این موضوع در تهران با توجه به سهم تقریبا برابر و قابل توجه زنان در سفرهای درون شهری و به خصوص با توجه به فرهنگ و شرایط کشور از اهمیت بیشتری برخوردار است. با توجه به این موضوع و همچنین مطالعات دوچرخه در ایران، این مقاله به تحلیل کمی تاثیر جنسیت بر میزان تمایل به استفاده از این وسیله ساده، ارزان و فاقد آلاینده برای یک نمونه شهروندان تهرانی می پردازد. در این مطالعه با استفاده از نتایج پرسشگری به صورت مصاحبه حضوری از 1096 شهروند تهرانی در منطقه 8 و گردآوری داده های ویژگی های فردی و خصوصیات سفر 1384 نفر- سفر، مدل انتخاب گسسته از نوع لوجیت دوگانه، جهت تحلیل عوامل موثر بر تمایل زنان و مردان برای سفر با دوچرخه با تاکید بر متغیرهای جدید ساخته شده است. در این مطالعه اثر متغیرهای توضیحی که در مطالعات پیشین کمتر مورد توجه قرار گرفته، مانند نوع وسیله نقلیه، هدف سفر، شروع سفر در ساعت اوج ترافیک و تعداد سفر روزانه مورد تحلیل و تمرکز قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد، عواملی همچون سن، هدف سفر و نوع وسیله نقلیه اثر متفاوتی بر تمایل زنان و مردان برای سفر با دوچرخه دارند. بر این اساس زنانی که از وسیله نقلیه شخصی و مردانی که از اتوبوس و مترو برای سفر استفاده می نمایند، تمایل کمتری به تغییر شیوه ی سفر به دوچرخه دارند. از طرفی زنان در سفرهای با هدف خرید تمایل بیشتر و در سفر با هدف آموزشی تمایل کمتر برای دوچرخه سواری دارند، در صورتی که مردان در سفرهای با هدف آموزشی تمایل بیشتری برای دوچرخه سواری دارند. نتایج بیانگر آن است که با افزایش سن و افزایش زمان سفر، تقاضای سفر با دوچرخه برای هر دو گروه زن و مرد کاهش می یابد. نتایج همچنین نشان می دهد، متغیرهای شروع سفر در ساعت اوج ترافیک و تعداد سفر روزانه، تنها بر تمایل مردان برای دوچرخه سواری موثر است.
    کلیدواژگان: سفر با دوچرخه، حمل و نقل غیر موتوری، اثر جنسیت، لوجیت
|
  • A. Aghajani, A. Saatchi, M. A. Golozar, K. Raeissi Page 117
    The purpose of this study is to apply Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) in order to investigate the structure and properties of concrete and the effects of 220 VAC on Ordinary Portland Concrete (OPC). At first, valid scientific sources about application of EIS to cementation materials were reviewed. Then, by using laboratorial tests, the effects of 220 VAC on OPC were investigated. Before and after the application of 220 VAC, concrete samples were studied through EIS. In order to prove the correctness of the EIS results, the concrete samples were tested by other methods such as resistivity, current-time and Rapid Chloride Penetration tests. They all confirmed the results of EIS. Concrete power poles and concrete tunnels of urban railway networks are examples of concrete structures which are exposed to alternative and dynamic stray current respectively. Study the effects of 220 VAC stray current on concrete and application of EIS in study of concrete microstructures are new field of research projects. Based on the test results, applying AC stray current under 220 VAC for 50 minutes on the concrete samples made of ordinary Portland cement is cause for decreasing 33% in their resistivity. Also, in the first step of applying AC current, flow of AC current through the sample increased from 157 mA to 459 mA. Results of Randles plot confirmed that applying AC stray current increased chloride diffusion in the sample. In addition, EIS results approved that applying AC current increased capillary pore size of the sample. Therefore, according to the results of researches, concrete is an active cellular cementation material which its structure and its permeability to corrosive agents are changed by AC stray current. In other words, AC stay current develops premature ageing in concrete, thereby causes the reduction of concrete durability.
    Keywords: Electrochemical Impedance, Concrete, Stray Current
  • A.Shakeri, M.H. Mousavi*, Gh.Safarzadeh Page 135
    Regarding necessity the scientific and clear criteria utilization for evaluating environmental costs، this research estimated a stochastic output distance function by measuring the environmental pollution parameters via analyzing in the transportation sector، as well as collecting the survey inputs and outputs production data. According to the Pigou’s theory which says each polluter should pay the costs of its pollution، given the lack of appropriate analytical methods for environmental policymaking، in this paper we made an estimate of shadow prices for environmental pollutions resulting from fossil fuel consumption in transportation sector. Accordingly، the average shadow prices in the transportation sector during the period of time from 1357 to 1389 for pollutants including nitrogen oxides (NOx) is equal to -121469. 7 rials per ton-kilometer، sulfur dioxide (SO2) is equal to -131936. 9 rials per ton-kilometer and for carbon dioxide (CO2) is equal to -488. 4381 rials per ton-kilometer. These results suggested as a basic measure for planning to environmental policymakers to have a better knowledge of related economical-environmental effects of transportation sector and environmental costs.
    Keywords: Environmental Pollution (Waste), Undesirable (Bad) Output, Shadow Price, Distance Function, Transportation Sector
  • H. Salehzadeh, M. Parchami* Page 145
    Underground structures are an integral part of the infrastructure of modern urban. If these structures be built in seismic regions, stability control will be necessary. In this research, dynamic analysis of Tabriz twin subway tunnels by using FLAC2D software has been examined. The main problem in dynamic analysis of this project is the tunnel located below the water table and soil liquefaction ability in the part of the tunnel route. Considering both dynamic loads and pore pressure, the suitable behavior model for soils will require. Mohr-Columb constitutive model used in static analysis and Finn constitutive model used to simulate excessive pore water generation during dynamic loading. For dynamics investigation, used two earthquakes levels; DBL and MCL, and three earthquakes records; Duzce, Loma prieta and Changureh- Avaj. Stability of tunnel Maintenance system under static and dynamic loads investigated. The analysis results indicate that, different earthquakes load conditions affect pore water pressure distribution and subsequently changes liner stresses. Increasing the loading dominate frequency caused the forces of the tunnel lining and pore pressure to decrease. Although, as the loading amplitude decreases, liner stresses and excessive pore water generation decreased.
    Keywords: Tabriz Metro, Twin Tunnels, Dynamic Analysis, Liquefaction, Earthquake Level, Finn Model, FLAC2D
  • M. Fakhri*, E. Shoormeij Page 159
    Regarding necessity the scientific and clear criteria utilization for evaluating environmental costs, this research estimated a stochastic output distance function by measuring the environmental pollution parameters via analyzing in the transportation sector, as well as collecting the survey inputs and outputs production data. According to the Pigou’s theory which says each polluter should pay the costs of its pollution, given the lack of appropriate analytical methods for environmental policymaking, in this paper we made an estimate of shadow prices for environmental pollutions resulting from fossil fuel consumption in transportation sector. Accordingly, the average shadow prices in the transportation sector during the period of time from 1357 to 1389 for pollutants including nitrogen oxides (NOx) is equal to -121469.7 rials per ton-kilometer, sulfur dioxide (SO2) is equal to -131936.9 rials per ton-kilometer and for carbon dioxide (CO2) is equal to -488.4381 rials per ton-kilometer. These results suggested as a basic measure for planning to environmental policymakers to have a better knowledge of related economical-environmental effects of transportation sector and environmental costs.
    Keywords: Vehicle Operating Costs, Fuel Consumption, Pavement Surface Condition, Roughness
  • H. Karimi, M. Setak* Page 173
    In a hub location problem network, the flow originated from an origin and shipped to a destination via some selected intermediate nodes called hub nodes since using discount factor of hubs. The hub nodes are fully interconnected in traditional hub location problem. In any origin-destination path there exists at least one hub element. Rather than directly connecting any pair of locations, all the paths are handled by the hub node. In this paper, a general configuration of hub location problems is considered. The model is presented for hub location-routing problem which any network topology can be structured. This model application is in the public transportation, telecommunication systems and financial networks. Incomplete hub network is designed in the model. Furthermore, location and routing decisions are considered simultaneously in the model besides multiple allocation strategy. Moreover, non-hub nodes can be connected directly. Objective function of this model is minimized Trans shipment cost of flows and cost of constructing the network. Family of valid inequalities and some pre-processing are proposed to strengthening the model linear relaxation lower bound and improving solution time. Computational results over test problems driven from the literature show that using all valid inequalities and pre-processing perform better than using each of them separately and solve the model in a reasonable solution time
    Keywords: Hub Location, Multiple Allocation, Valid Inequality, Transportation Network, Routing
  • A.R. Mamdoohi*, V.Amini Page 193
    Today, excessive increase in number of cars and urban trips has caused problems such as traffic congestion and air pollution leading to lower quality of life in metropolises. In such circumstances, modern transportation systems are generally suggested, whereas traditional systems can also be of high value: cycling as a green transportation and human-oriented alternative system with benefits, like congestion and air pollution reduction and increasing physical activity level. In Iran, due to increasing car ownership and its negative impacts, cycling can have bold role. Previous international studies have shown that women and men have some different transport behavior due to their innate differences, like differences in social responsibility and access to facilities. Considering the almost equal and significant share of women in urban trips, and also the cultural aspects, this issue is of even more importance in Tehran. According the research gap in this field particularly in Iran, this paper aims to analyze quantitatively gender impacts on travelers’ tendency toward this simple, cheap and pollutant-free system. Based on a field survey of 1096 Tehran citizens in municipality district number eight, and collected demographic and travel characteristics data on 1384 person trips, binary logit models with emphasis on new variables are calibrated to analyze factors influencing women’s and men’s tendency toward cycling. In this paper, the effect of new explanatory variables that have received little attention in previous studies, such as: Type of vehicle, trip purpose, traveling during peak period and number of daily trips has been analyzed. Results indicate that age, trip purpose and type of vehicle, have different effects on women’s and men’s tendency for cycling. For example, women using cars and men using bus and subway, have a lower tendency for cycling, as do women for educational trips, contrary to men. Results also indicate that increasing travel time and aging can decrease cycling tendency. Results suggest that positive factors for men traveling by bicycle include traveling during peak period and men with more daily trips.
    Keywords: Cycling, Non, Motorized Transportation, Gender Impacts, Logit