فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 34 (زمستان 1392)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 34 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 3
  • کریم دولتی، مجتبی محمدی انویق صفحه 5
    مجمع البیان لعلوم القرآن، تالیف فضل بن حسن طبرسی (د 548ق)، یکی از برجسته ترین تفاسیر شیعی است که از اوایل سال 530 تا اواخر سال 536ق و طی مدت هفت سال، نوشته شده است. اغلب روایات این تفسیر، بدون سند کامل و بدون اشاره به مرجع اصلی آنها نقل شده است. این حالت، در ظاهر ممکن است در احادیث کتاب، خدشه وارد کند و بخش مهمی از اعتبار احادیث را که به سند وابسته است، از بین ببرد. در این مقاله، تمام روایات تفسیری سوره یوسف در این تفسیر، تخریج و اسانید آنها در کتب حدیثی فریقین بازیابی شده است، تا نشان داده شود روایات مجمع البیان از پشتوانه ای استوار برخوردار بوده و از منابع معتبر فریقین نقل شده است و حذف اسناد روایات کتاب که بنا به گفته طبرسی، به خاطر رعایت اختصار یا شهرت حدیث نزد محدثان انجام پذیرفته، خللی در اعتبار کتاب ایجاد نکرده است. البته سند تعداد محدودی از روایات، در منابع مورد بررسی یافت نگردید.
    کلیدواژگان: مجمع البیان لعلوم القرآن، فضل بن حسن طبرسی، سندیابی روایات، تخریج، سوره یوسف
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، عبدالحمید خسروی، عبدالرحیم تاجیک صفحه 20
    در فقه اسلامی با استناد به آیات قرآن و روایات، برخی زمانها و مکانها دارای حرمت ویژه ای هستند که ارتکاب جنایت در آنها، نشانه حرمت شکنی دانسته شده است. از این رو در مجازات مرتکبان جنایت قتل، شدت بیشتری اعمال و در صورتی که به پرداخت دیه به اولیای دم حکم شود، میزان ثلث دیه کامل به عنوان تشدید یا تغلیظ، به دیه پرداختی اضافه می شود. بحث جمع دو سبب تغلیظ و حکم آن در میزان تغلیظ، از مواردی است که فقها و حقوق دانان کمتر به آن توجه کرده اند. براساس قواعدی مثل «اصل عدم تداخل اسباب» گروهی معتقد به جواز تغلیظ مضاعف و براساس اصولی مثل «اصل برائت»، گروهی معتقد به عدم جواز تغلیظ مضاعف هستند. با توجه به قواعد و مبانی فقهی، اکتفا به میزان ثلث دیه کامل به عنوان تغلیظ، در صورت جمع اسباب، ارجح به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قتل، تغلیظ دیه، اصل عدم تداخل اسباب، اصل برائت، تغلیظ مضاعف
  • نجف یزدانی صفحه 30
    نظریه درستی اصول مذاهب و جریانهای فکری رایج و نحوه مواجهه صحیح با این عقاید، یکی از مسائلی است که عین القضات در آثار خود به توضیح و تبیین آن می پردازد. وی با ارائه دلایل و مثالهای گوناگون، معتقد به صحت و درستی اصل و اساس عقایدی است که بر پایه آنها مذاهب و مکاتب مختلفی ایجاد شده است و به سالکان حقیقت توصیه می کند در برخورد با عقاید و نظرات گوناگون، سعه صدر بیشتری داشته و به جستجوی حقیقت آنها برآیند، تا اختلاف آراء و نزاعهای سطحی، برطرف و درکی درست از حقیقت مذاهب حاصل گردد. اگرچه عین القضات تا جای ممکن می کوشد دلایل و مثالهای متعددی بر مدعای خود بیان کند، اما بر مبنای روش عرفانی، درک حقیقت این مسئله را آن گونه که خود یافته است منوط به کشف و شهود می داند. نظریه عین القضات از دو جهت اهمیت دارد: اول، از لحاظ اخلاق پژوهش، شیوه درست برخورد با آراء و عقاید مختلف را بیان می کند، دوم، به لحاظ اجتماعی و کاربردی، می تواند نقش بسزایی در همزیستی مسالمت آمیز مذاهب و نحله های فکری مختلف ایفا کند.
    کلیدواژگان: عین القضات، اختلاف، حقیقت، معرفت، مذاهب، اصول
  • مجید بشیری صفحه 47
    بررسی اسناد قرائات هفت گانه به ما نشان می دهد که این قرائات از نظر اعتبار، در یک سطح قرار ندارند. اسناد برخی قرائات تنها در یک طبقه یا بیشتر دارای کثرت راویان است و در طبقه ای دیگر دارای راوی واحدی است، به طوری که سند برخی از این قرائات، تنها به یک یا دو استاد قرائت و برخی به یک یا دو صحابی منتهی می-شود. همچنین در میان برخی از این قرائات، قراء ضعیف یا مجهول نیز دیده می شود که موجب عدم اعتبار یک قرائت گردیده است. بنابراین همه این قرائات متواتر و معتبر نیستند و تنها سند قرائت عاصم از تواتر نسبت به دیگر قرائات برخوردار است و دیگر قرائات یا غیر متواتر هستند یا اسنادی غیر معتبر دارند.
    کلیدواژگان: قرائات هفت گانه، قراء سبعه، اسناد قرائات، راویان قرائت، حفص، عاصم
  • حبیب الله عظیمی، مسعود اصغری صفحه 62
    مصرف خمر و سایر مسکرات، آثار و تبلیغات ناخوشایند و نامطلوبی از لحاظ روحی و روانی دارد. از نظر پزشکی و اجتماعی نیز، زیانهای بی شماری را دربر دارد که دنیای غرب نیز کم و بیش بدان اعتراف کرده است. امروزه ثابت شده است که اسلام در برخورد با مسئله مسکرات، راه راست و درستی را برگزیده و بدین جهت است که دنیای امروز، بر حقانیت قانون جزایی اسلام، نسبت به مصرف مسکرات، صحه می گذارد. علم کنونی نیز ثابت کرده است که مواد الکلی به راستی، ام الخبائث و ریشه همه تبهکاری ها و مفسده هایی است که مایه از میان رفتن عقل، فکر، سلامت و ثروت و گسیختگی نظام خانواده می شود. در جوامع امروزی، علاوه بر خمر، مسکرات و مواد جدیدی مانند مواد روان گردان و مخدر نیز تولید می شوند که چه بسا در صدر اسلام خبری از آنها نبوده است و در ضمن ضرر این مواد هم به مراتب، بیشتر از ضرر خمر می باشد. بنابراین امروزه ضروری است که فقهای معاصر مذاهب اسلامی در خصوص مصادیق جدید مسکرات، تحقیق نموده و طبق مصلحت جامعه، فتاوایی متناسب با آثار تخریبی این مواد زیان بار، صادر نمایند، تا به لحاظ فقهی و حقوقی، گامی در جهت مبارزه با این پدیده شوم برداشته شود.
    کلیدواژگان: مسکر، روان گردان، مخدر، فقه مذاهب اسلامی
  • محرم قلی زاده صفحه 78
    آثار معماری به عنوان یکی از منابع مهم تاریخ نگاری، جایگاه ویژه ای در شناخت مسائل تاریخی هر سرزمین، دارد و تحقیق در خصوص تبادلات فرهنگی، مهاجرت اقوام، ظهور افکار و عقاید متعدد، و وضعیت اقتصادی، اغلب به کمک آثار مذکور انجام می شود. از جمله، تزئینات به کار رفته در تعداد قابل توجهی از بناهای تاریخی آناطولی از علاقه و محبت مردمان آن سرزمین نسبت به علی(ع) و اهل بیت پیامبر حکایت دارد. جریان حب آل علی، از دوره سلجوقیان روم، به تدریج شرایط لازم را برای ادامه حیات در تاریخ فرهنگی آناطولی به دست آورد و در معماری آن منطقه نشانه هایی بر جای گذاشت. شاهد این مدعا، استفاده هنری از نام امام علی(ع) در تزئین معماری مساجد و اماکن دیگر می باشد. حجم آثار و نشانه های شیعی یا منسوب به تشیع که در ابنیه تاریخی آناطولی بر جای مانده، گویای این واقعیت می باشد که در گذشته نوعی هم گرایی عقیدتی و فرهنگی میان پیروان فرق مختلف اسلامی در آن منطقه، حاکم بوده است. شناخت مظاهر و نمادهای مذکور در ابنیه و معماری آناطولی، موضوع مقاله حاضر است. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی انجام و در گردآوری داده-ها، از شیوه های کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ شیعی، حب آل علی(ع)، معماری تاریخی، آناطولی، هم گرایی فرهنگی
  • صفحه 90
|
  • Karim Dowlati, Mojtaba Mohammadi Anvigh Page 5
    Majma’ al-Bayan al-Oloom al- Qur’an is the compilation of Fazl ibn HasaTabarsi(d. 548) and is one of remarkable Shi’a interprets that wrote in duration of seven years from early year of 530 until the end of 536. The most parts of Hadiths of this interpret quoted without complete isnad and without pointing out to the original sources. This situation evidently might inquietude Hadiths of this book and eliminates validity of important parts of Hadiths which are depended to isnad. In this article has emitted all interpret Hadiths of Yousef’s Soorah and has detected its isnad in Fariqain’s book to show Hadiths of Majma’ al-Bayan have strength origin and narrated from valid Fariqain’s sources. And deleting isnadof Hadiths of the book, wouldn’t disorder validity of the book, as Tabarsi said this deletion was because of esteeming brevity or notability of Hadiths for Hadith scholars. Indeed isnad of limited Hadiths in examining valid sources was not found.
    Keywords: Majma al Bayan al Oloom al Quran, Fazl ibn HasaTabarsi, documentations of Hadiths, emit, Soorah of Yousef
  • Abdul Reza Javan Jafari Bojnordi, Abdul Hamid Khosravi, Abdul Rahim Tajik Page 20
    In Islamic jurisprudence with adducing to Qur’an and Hadiths some Times and Places have special honor that committed crime in them is sacrilege. Therefore the punishment of murderers become multiple and in case of paying atonement to avenger of blood, a third part of the atonement would become multiple and would add to payout atonement. The subject of pulsing two reasons (Sabab) for Taqliz and its Hokm in amount of Taqliz is a point that jurist and lawyers did not pay attention truly to it. On the basis of principles such as “principle of overlap reasons”, a group believes on justifiability of multiple Taqliz and on the basis ofBera’at principle a group doesn’t believe on justifiability of multiple Taqliz. With consideration of principles and jurisprudence essentials, in the case of pulsing reasons, being content to a third amount of atonement as Taqliz it is preferable.
    Keywords: murder, multiplying atonement, the principle of overlap reasons, Beraat principle, multiple Taqliz
  • Najaf Yazdani Page 30
    The theory of correction of sects’ principles and common thoughtful movements and correct way of countering with these ideas is the point that E’ynolQozat illustrates and explains it in his works. He with presenting reasons and various examples had belief on correction of principals and ideas that sects and different schools were establish on them, and recommended todevoteesof truth to be patient when they facing with different ideas and beliefs and search for their reality until remove differences in ideas and superficial conflicts, and make a correct understanding through Truth of sects. Though E’ynolQozat tries to declare various examples and reasons for his pretension, but according to mystical method he identifies intuition as a way for understanding the Truth of this point. E’ynolQozat’s theory for two points is remarkable: first, from morality of research’s viewpoint, he declares the correct way of countering with various ideas and beliefs. Second, from social and practical view point, it has a remarkable role on peaceful coexistence of various sects and thoughtful schools.
    Keywords: EynolQozat, differences, Knowledge, Truth, sects, principals
  • Majid Bashiri Page 47
    Examining evidences for seven Readings of Qur’an (Qera’at) show us that credits of these Readings are not in same levels. Only some Reading’s Evidences in one or more level have many narrators and in another level has one narrator; several evidences for these Readings onlyterminate to one or two master of Reading and some of them end to one or two of Sahabeh. Furthermore some of these Readings are not Motevater or valid and only the evidence of A’sem toward other Readings is more valid than others and other readings are not Motevater or are not have valid evidence.
    Keywords: Seven Readings (Qeraat), QeraaSabee, Readings evidence, Reading's narrators, Hafas, Asem
  • Habib Allah Azimi, Masoud Asghari Page 62
    Utilizing wine and other kind of inebriant has uncomplimentary and negative effects on soul and psyche. From medical and social science also it has much harms that western worldrelatively confess to it. Today becomes assert that Islam in countering with inebriant choose right and correct way and for this reason today world accept the legitimacy of Islam law through inebriants. Modern science also asserts that alcohols arethe root of all crimes and corruptions which could spoil wisdom, thinking, Health, property and family system. In today’s society’s addition to wine and inebriants, new material such as ecstasy and narcotic are produce that perhaps in first years of Islam there were no sign of them, and meanwhile harm of these materials are more than detriment of wine. Therefore for today, it is necessary that contemporary Islamic sects’ jurists research through new samples of inebriants, and according to policy of society present judical orders which are suited todamaging effects of these harmful materials, until from jurisprudence and law perspective, take step against this sinister phenomenon.
    Keywords: inebriant, ecstasy, narcotic, Islamic sect's jurisprudence
  • Moharam Qolizadeh Page 78
    Architecture works recognize as one of important sources for historiography and it has special position for knowing historical points of each land and searching for cultural interlocution, nations’ migration, appearance of difference ideas and believes and economic situation mostly assist to these said works. From amongthe used adornments in numerous historical buildings in Anatolia shows that people of this land have affection and fondness trough Ali (PUH) and Prophet’s Family (PUT). Ali’s (PUH) affection gradually achieves suitable condition for its existence in Anatolia from Seljuk of Rome and put signs in architecture of this area. Proof for this averment is utilizing from Ali’s name for adornments of mosques and other places. The contents of buildings and Shi’a signs or assigned to Shi’a that are visible in historical buildings of Anatolia shows this reality that in the past there were a belief and cultural isotropy between varicose Islamic sects in that area. Recognizing the said representations and symbols in Anatolia buildings and architecture is main subject of this article. This research based on descriptive - analytic method and utilizes library and web methods for gathering data.
    Keywords: Shia culture, Ali's Family (PUH) affection, historical architecture, Anatolia, cultural isotropy