فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 35 (بهار 1393)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 35 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 3
  • محمدعلی طاهری، جهاندار امینی صفحه 6
    نهاد توبه که از ویژگی های حقوق اسلامی است، از دیدگاه قرآن و سنت فرصتی داده شده به مجرم است تا از رفتار خود پشیمان گشته و راه اصلاح در پیش گیرد. توبه به معنای بازگشت همراه با پشیمانی به سوی خدا و دوری از گناه و عزم بر عدم بازگشت به آن و نیز طلب مغفرت از خداوند و سعی و تلاش بر جبران گذشته است. این نهاد حقوقی در کنار آثار اخروی، آثار دنیوی نیز دارد. چون آثار آن در مجازاتهای دنیوی محل اختلاف حقوق دانان اسلامی است، بررسی کارکرد آن در مجازاتها ضروری می نماید. در این باب در حقوق اسلامی چند دیدگاه وجود دارد؛ ظاهریه معتقدند توبه مجرم در سقوط مجازاتهای دنیوی نقشی ندارد به این دلیل که پذیرش سقوط مجازات به وسیله توبه، به تعطیل شدن حدود الهی منجر می شود و توبه را تنها، مسقط مجازاتهای اخروی می دانند. حنفیه، مالکیه و شافعیه (در قول اظهر) بر این باورند که توبه تنها مجازات جرم محاربه را مشروط بر اینکه محارب پیش از سلطه قوای حکومتی توبه کرده باشد، ساقط می نماید و تاثیری در سایر مجازاتها ندارد؛ زیرا تنها نسبت به جرم محاربه نص صریح وارد شده است. امامیه در قول مشهور و همچنین حنابله و شافعیه در یکی از اقوال حسب مورد به استناد احادیث و قیاس سایر مجازاتها بر محاربه، معتقدند که توبه مجرم به طور کلی مسقط مجازات است. به نظر می رسد این دیدگاه که از نوآوری های قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ش است، بیشتر همسو با فلسفه اصلاحی تربیتی مجازاتها می باشد.
    کلیدواژگان: توبه مجرم، توبه کیفری، سقوط مجازات، فقه مقارن، حقوق جزا
  • دوستعلی سنچولی صفحه 25
    حکیم سنایی غزنوی، یکی از شاعران متعهد و سنی مذهبی است که در آثار خویش عشق و ارادتش را به خاندان پیامبر(ص) و امامان شیعه بی پرده ابراز داشته است. او هم در کتاب حدیقه الحقیقه و هم در دیوان اشعارش، در کنار مدح برخی از صحابه و خلفای راشدین، بارها از فرزندان پیامبر(ص) و اولاد علی(ع)، در نهایت احترام، اصالت و تقدس یاد کرده است. در این مقاله با مطالعه آثار حکیم سنایی و منابع تاریخی، با روش توصیفی تحلیلی، به بیان دیدگاه های سنایی درباره گوشه ای از فضایل اهل بیت(ع) و خلفای راشدین پرداخته شده است. سنایی با ابراز عشق و ارادت به اهل بیت(ع) و خلفای راشدین در عصری که تعصبات مذهبی امت اسلامی را آزار می داد، به گونه ای تلاش نموده تا با تبلیغ اندیشه تقریب بین مذاهب اسلامی از آفتها و آسیبهای تفرقه و تعصب مذهبی بکاهد.
    کلیدواژگان: سنایی غزنوی، اهل بیت پیامبر(ص)، خلفای راشدین، فضایل و مناقب
  • مهدی خلیلی، مهدیه تورانی علیزاده، سید مهدی احمدی فر صفحه 36
    در این مقاله نحوه مواجهه سیاسی و مذهبی علاءالدین محمد سوم، پیشوای اسماعیلی الموت و جلال الدین خوارزمشاه در فاصله سالهای 618ق تا 628ق بررسی شده است. قبل از این دوران یورشهای مغولان باعث از هم پاشیده شدن حکومت خوارزمشاهیان گردید و در دوران مورد بحث، جلال الدین می کوشید که در مقابل مغولان ایستادگی نماید. از سویی اسماعیلیان الموت نیز قبل از این، رسولی را نزد مغولان فرستاده و اظهار ایلی نموده بودند. نزاریان در این دوره شرایط مناسب تری را نسبت به خوارزمشاهیان داشتند و با تغییر مذهب خود و نزدیکی به خلفای عباسی و در مواجهه با مغولان، سیاست گفتگو و مدارا را انتخاب کردند و در صدد بودند که با آنان برخورد نظامی نداشته باشند. از سویی تزلزل دولت خوارزمشاهی باعث شد که اسماعیلیان از این موقعیت استفاده نموده، گاهی با ارسال سفیر و ایجاد روابط دیپلماتیک و گاهی با ارسال فداییان خود و ایجاد فضای رعب و وحشت، راهبردهای اساسی خود را در مناسبات سیاسی خود با خوارزمشاهیان دنبال نمایند.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان الموت، مواجهه سیاسی و مذهبی، خوارزمشاهیان، علاءالدین محمد سوم، جلال الدین خوارزمشاه، مغولان
  • بیژن عباسی، سید مجتبی حسینی الموسوی صفحه 47
    زنان در برهه ای از تاریخ از حق مشارکت سیاسی در جوامع گوناگون محروم بوده اند. متاسفانه این تبعیض ناروا که ریشه در تفکر فیلسوفان سیاسی مغرب زمین داشت، تا اواسط قرن نوزدهم در کشورهای مدعی دموکراسی و حقوق بشر ادامه یافت. اسناد حقوق بشر با درک نابسامانی اوضاع، تلاش نمود حق سیاسی زنان را به طور مستقیم و غیر مستقیم احیا کند که مهم ترین اقدام آن، تدوین کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان است. دین مبین اسلام از ابتدا این حق را برای زنان به رسمیت شناخته بود، اما با توجه به تحولات روزافزون دنیا، نحوه مشارکت سیاسی آنان تغییر کرد. بنابراین، ضروری است که نحوه عملکرد کشورهای اسلامی با توجه به معیارهای بین المللی امروزی سنجیده شود که گزارشهای ارائه شده به کمیته منع تبعیض علیه زنان منبع خوبی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: زن، مشارکت سیاسی، حقوق بشر، کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان، کشورهای اسلامی، فمینیست
  • سهیلا رستمی، روژین خالدی، مهناز ابراهیمی صفحه 62
    درباره امامت زن در نماز جماعت در مجموع چهار نظر از سوی فقها مطرح شده است. نظر رایج و پرطرف-دارتر این است که امامت زن در نماز جماعت مردان، علی الاطلاق ناجایز و در جمع زنان جایز است. در مقابل این نظر، اقوالی دیگر قرار دارد که یکی قائل به بطلان مطلق و دیگری قائل به جواز مطلق است و قول سوم تحت شرایطی امامت زن را درست می داند. قائلان به بطلان مطلق و قائلان به عدم جواز امامت زن فقط برای مردان، برای اثبات صحت نظر خود به دلایل نقلی ای از کتاب، سنت و اجماع و دلایل عقلی استناد نموده-اند. در مقابل طرف داران جواز مطلق و قائلان به جواز امامت زن به صورت مقید نیز به دلایل نقلی ای از جمله حدیث «ام ورقه» و دلایل عقلی استناد نموده اند. مقاله حاضر با طرح این مسئله مشخص، به بررسی آرای فقهی ناظر به آن می پردازد و در نهایت به این نتیجه رسیده است که قول قائلان به عدم جواز امامت زن برای مردان و جواز آن برای زنان راجح و سایر اقوال مرجوح است و آنچه امروزه تحت تاثیر القائات و احساسات خالی از استدلال مطرح می شود، مردود و از نوع بدعتها و استحسانهای ناموجه است.
    کلیدواژگان: زن، امامت، نماز جماعت، جمعه، فرض، سنت
  • شعیب نادرزاده صفحه 79
    تاریخ نشان می دهد که در فتح آناطولی عامل دین نقش موثری داشته است. البته باید ذکر کرد که هدف ترکان دستیابی به رهبری جهان اسلام نبود، بلکه هدف آنها در این برهه زمانی خدمت به اسلام بود که موجب شد تا ترکان در مقابله با دنیای مسیحیت، در واقع پیشگام مسلمانان شوند. ترکان مسلمان که آناطولی را فتح کردند و در قسمتهای مختلف آن استقرار یافته و موفق به تاسیس یک دولت مستقل شدند، با ساکنان بومی آناطولی درآمیخته و با گسترش اسلام در آناطولی به صورت یک ملت بزرگ درآمدند، همین ترکان تحت تاثیر مدنیت یونانی و رومی و مسیحیت قرار نگرفتند و حتی فرهنگ و تمدن مسیحیان مغلوب آناطولی را نازل تر از فرهنگ و تمدن اسلامی یافتند. این امر از آن جهت بود که ترکان عمیقا متاثر از تمدن و فرهنگ اسلامی بوده و از این جهت نمی توانستند فارغ از تاثیر ژرف فرهنگ اسلامی زندگی کنند. نکته ای که قابل ذکر است مهاجرت دسته جمعی ترکان تازه مسلمان از آسیای مرکزی آن هم به خاطر کثرت جمعیت و جستجو برای چراگاه بود. تماس ترکان با اسلام و مسلمانان موجب شد خان بزرگ ترک ساتوق بغراخان، شمنزیم را که صدها و بلکه هزاران سال آیین اجدادی ترکان بود، ترک و ضمن قبول اسلام آن را در دولت خود رسمی نیز سازد. البته در پذیرش اسلام از سوی ترکان، منافع سیاسی و ملی نیز دخیل بوده است. از جنگ ملازگرد به بعد، ترکان ایده آل با آرمان جهاد در راه خدا به سوی غرب پیشروی کردند و مرزها و ممالک غیر اسلامی را گشودند. ترکان مسلمان علاوه بر امر مقدس جهاد در ممالکی که فتح کردند، اقدام به ساختن مسجد، مدرسه، حمام، بازار و کاروانسرا و غیره می کردند. این امر حاکی از علایق و دلبستگی های دینی آنها بود. از نمونه مواردی که ذکر کردیم چنین دانسته می شود که ترکان مسلمان با هدف خدمت به اسلام دست به تلاش و تکاپو می زدند. بدین ترتیب ترکان علاوه بر جهاد در راه دین، با اقدامات خود به اشاعه و ترویج اسلام نیز پرداختند. در اینجا یک نکته مهم که باید بدان اشاره کرد، وجود گروه های طریقتی و متصوفه بود که در ادامه در قلمرو عثمانی قوت گرفت و نقش مهمی در اشاعه قدرت عثمانی ها داشته است و عثمانی ها به حق نهایت استفاده را از آنها کردند و بر سایر امیرنشینها سلطه و حکومت عظیم خود را بنیان نهادند.
    کلیدواژگان: آناطولی، عثمانی، دین، رویکرد اعتقادی
|
  • Mohammad Ali Taheri, Jahandar Amini Page 6
    Repentance institution is a feature in Islamic law and from Qur’an and Sonnah’s viewpoint it is a chance for convict to regret from his/her behaviors and retrieve. Repentance means that return with regression to God and avoid from sins and not to return to that and blessing from God and try to make up his/her past. Despite divine effects of this legal institution it has mundane effects too. Because Islamic lawyers have different ideas in mundane effects so examining its functions for punishments is necessary. For this point in Islamic law there are several views: Zaheriyeh believes that convict’s repentance hasn’t had any role in mundane punishments because accepting the collapse of punishment via repentance would close divine boundaries and repentance is only a collapse for after life punishments. Moreover Hanifeh, Malekiyeh and Shafe’ee (in Adhar’s words) believe that repentance is the only punishment for crime of Mohareb with this condition that s/ he repentant before dominate of governmental power but this repentance doesn’t have any effect on other crimes that s/he may committed. Emamiyeh in their common view and also Hanabaleh and Shafei’e in one of their viewpoints believe that the repentance of convict would collapse the punishments. It seems that this view is the innovation of Islamic law punishment in 1392 that is mostly favorable with philosophy of reformingtraining punishments.
    Keywords: criminal's repentance, penal repentance, collapse punishment, Moqaren jurisprudence, punishment law
  • Doostali Sanchooli Page 25
    The philosopher, Sanaee Qaznavi, was one of obligated and Soni poets who expressedhis feeling and love through Prophet Mohammad (PUH) and His Holy Family in his works.He also in the book of Hadigha al-Haqiqah and in his collected poems besides praising anumber of Sahabeh and Rashedin’s Caliphate mentioned to Prophet Mohammad’s HolyFamily (PUT) several times and posterities of Imam Ali (PUH) with respect and nobility.In this article with studying Sanaee’s works and historical sources declares Sanaee’sviewpoints with analytical-descriptive method about Ahlol Beit’s (PUH) and Rashedin’sCaliphate’s virtues. Sanaee with expressing his affection and love to Ahlol Beit (PUT) andRashedin’s Caliphate in a time that religious fanatics annoys Islamic Ummah, tries toproselyting the thoughts of proximity among Islamic sects to decrease effects of divisionand fanaticism.
    Keywords: Sanaee Qaznavi, Ahlol Beit (PUT), Rashedin's Caliphate, virtues
  • Mahdi Khalili, Mahdiyeh Tourani Alizadeh, Seyed Mahdi Ahmadifar Page 36
    This article has examined the political and religious way of A’laeddin Mohammad the third, the leader of Alamoot’s Ismailia and Jalal Alddin Khwarazm Shah in years of 618 -628. Before this Era Mongol’s attacks lead to collapse of Khwarazmian state and in the said Era Jalal Alddin attempted to stand against Mongol’s attacks. Moreover, Alamoot’s Ismailia before this sent a massage to Mongols. Furthermore, Nizari in this time had more suitable situation than Khwarazmian and with changing their religion become closer to Abbasi Caliphate and in countering with Mongols chose dialogue and tolerance policy and decided not to have military encountering. On other hand the insatiability of Khwarazmian helped to Ismailia to utilize from this situation, sometimes with sending messengers and making diplomatic relationship and sometimes with sending Assassins and making a terror atmosphere follow their basic methods in their political relations with Khwarazmian.
    Keywords: Alamoota Ismailia, political, religious encountering, Khwarazmian, Alaeddin Mohammad the third, Jalal Alddin Khwarazm Shah, Mongols
  • Bijan Abbasi, Seyed Mojtaba Hoseini Almousavi Page 47
    Women in a stretch of history in various societies haven’t any rights for political participation. Unfortunately this inadmissible discrimination, which rooted in western political philosophers, continued until middle of nineteenth century in the democratic counties which claiming for human rights. The documents of human rights with understanding on unorganized situation try to revive women rights directly and indirectly that the most important expediency of that was codification of Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women (CEDAW). Furthermore, Islam religion from the beginning recognizes this right for women but according to ever-increasing world’s evolutions the way of their participation becomes changed. Therefore it is necessary to mature the way of Islamic countries’ function with considering on today’s international principals that presented reports to Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women that is a good source in this case.
    Keywords: woman, political participation, human rights, Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women, feminism
  • Soheila Rostami, Rojin Khaledi, Mahnaz Ebrahimi Page 62
    About Emamah of woman in congregational praying totally from jurists four view were present. The famous and common view is woman couldn’t become Emam in men congregational praying but this is possible in women congregational prying. On the contrary of this view there are other ideas that one believes on absolute invalidity of this idea and other one believes on validity of it, and the third view accepts woman’s Emamah in some conditions. Those who believe on invalidity of Emamah of woman congregational praying for proofing their ideas use Qur’an, Sonnah, Ejma’ and logical reasons. In other side, those who believe on validity of Emamah of woman in congregational praying utilize from Naqli reasons such as Hadith of “Omme Varaqah” and logical reasons. This article with presenting this specific subject examines jurisprudence perspectives and finally concludes that the view that accepted woman’s Emamah in congregational praying for women and not for men is more common and other explanations are not logical and considers by emotion.
    Keywords: woman, Emamah, congregational praying, Friday, Farz, Sonnah
  • Shoeyb Naderzadeh Page 79
    History shows that the factor of religion has a strong role in conquest of Anatolia. Indeed this must mention that the leadership of Islamic world wasn’t the Turk’s aim rather their purpose in this era was serving to Islam. This caused Turks to in encountering with Christians become pioneers for Muslims. Muslims Turks which conquest Anatolia settle in different sections and establish a new independent government. They combined with Anatolia domestic people and with Islam’s expansion in Anatolia became a great nation. This Turks were not influenced by Christianity of Greek and Roman civilization and they even found Christian culture and civilization of defeated Anatolia lower than Islamic culture and civilization. This situation was because of that Turks were deeply influenced by Islamic culture and civilization and because of this they couldn’t live without effects of Islamic culture. The point that must bear in mind is collective migration of new Muslims Turks from central Asia which this was as a consequence of intensity of population and searching for grasslands. The Turks connection with Islam and Muslims forced the Turks great Khan, Satoogh BoghraKhan, to leave Shamanism that dozen years was Turks’ ancestors’ belief and replaced Islam and Islam became the official religion of their government. Of course for accepting Islam by Turks political and national interests was involved as well. After battle of Manzikert ideal Turkish with faith of Jahad for Allah moved forward to west and opened borders of non-Islamic countries. Muslim Turks plus do Jahad in this countries built mosques, schools, baths, Bazars, caravanserai and etc. This was because of their religious affection and attachment. From these samples we could conclude that the attempt of Muslim Turks was for serving to Islam. Therefore Turks in addition to going to Jahad with their actions expand Islam religion. In here we must mention an important point which is the existence of Tassavof’s groups that get power in Osman territory and has had important role in expanding Osman power and Osman utilize from this situation and expand their great state and hegemony on other states.
    Keywords: Anatolia, Osman, religion, religious approach