فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 36 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 36 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • فریبا حاجی علی، زهرا سادات خالصی نژاد صفحه 8
    بحث از تکفیر تنها در میان ملل اسلامی مطرح نیست، بلکه هرگونه مخالفت با اعتقادات دیگران در ملتهای دیگر حتی غیر مسلمان را نیز شامل می شود. اما از آنجا که خاستگاه تکفیر در بین مسلمانان، امور اعتقادی و کلامی است و اعتقادات، نقش بسزایی در رفتار انسانها دارد، تاثیر تکفیر را می توان در امور سیاسی، اجتماعی و غیره به خوبی ملاحظه کرد. علمای بزرگ شیعه و سنی، در طول تاریخ سعی کرده اند، تعریف جامع و مانعی از تکفیر و علل و عوامل آن ارائه دهند. به رغم نهی همه مذاهب از تکفیر یکدیگر، به علت اختلاف در تعاریف و مصادیق کفر، باز هم شاهد تکفیرهای فراوانی بین پیروان مذاهب مختلف اسلامی هستیم. فقها شایسته ترین و تنها افرادی هستند که می توانند این حکم را صادر کنند. به همین دلیل خاستگاه تکفیر را افراط و تفریط دینی و عدم آگاهی از ضوابط و معیارهای حکم به تکفیر دانسته و به بیان معیارها و ضوابط تکفیر پرداخته اند. موجبات تکفیر نیز در میان مذاهب، اختلافی است. از این رو دانستن آثار فردی (مکفر و مکفر) و اجتماعی تکفیر، به انسان کمک می-کند تا از تکفیرهای بی رویه دوری جوید.
    کلیدواژگان: کفر، تکفیر، مذاهب خمسه
  • علی اکبر فرح زادی، حمید کولیوند صفحه 19
    تقاص یا مقاصه اخذ مال بدهکار منکر یا مماطل در پرداخت، بدون اذن صاحب مال می باشد. تقاص حقی استثنایی است و به طلبکاری داده شده است که از طرق متعارف نمی تواند به طلب خود برسد. استثنا بودن آن به این معنی است که از شمول اصل اولی حرمت تصرف در مال غیر خارج است. دلیل اصلی جواز تقاص، روایاتی است که در هیچ یک سخنی از توکیل در تقاص به میان نیامده است، از طرفی مطابق قاعده کلی، وکالت در همه امور جایز است، مگر در اموری که عدم جواز وکالت دلیل داشته باشد. گرچه استثنایی بودن تقاص ممکن است خود دلیلی بر عدم جواز توکیل در تقاص باشد، اما حتی اگر این دلیل مورد مناقشه باشد، در تقاص شرایطی همچون علم مقاص به قطعی بودن حق و عدم پرداخت حق وجود دارد که حصول این شرایط برای شخصی غیر از طلبکار بسیار بعید، بلکه عادتا محال است؛ زیرا این شرایط، اموری وجدانی و درونی هستند. در نتیجه می-توان گفت: رسیدن به حق از طریق تقاص قابل توکیل نمی باشد.
    کلیدواژگان: تقاص، مقاصه، توکیل، وکالت، حق
  • محسن قاسم پور صفحه 31
    ترجمه قرائت قرآن در نماز، یکی از مباحث فرعی مربوط به حوزه ترجمه قرآن است. درباره اصل ترجمه قرآن، عالمان و قرآن پژوهان، دیدگاه های مختلفی دارند، اما برایند و دیدگاه غالب دانشمندان فریقین در بحث ترجمه قرآن، به سمت جواز آن نشانه رفته است. به تبع جواز یا عدم جواز ترجمه قرآن، قرائت ترجمه حمد و سوره نیز از دیرباز هم در میان مفسران و هم در میان فقها مطرح بوده و عالمان و مفسران مسلمان درباره آن اظهار نظر کرده اند. در میان مذاهب اسلامی، بحث جواز ترجمه قرآن در نماز، با فتوای ابوحنیفه آغاز گردید. این مقاله چگونگی این موضوع را در میان مذاهب اسلامی مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت مشخص می کند افزون بر اجماع عالمان شیعه بر عدم جواز ترجمه قرآن در نماز، شافعیه، حنبلیه و مالکیه نیز چنین نظری را دارند و در برخی متون فقهی قول به بازگشت ابوحنیفه از دیدگاه قبلی خود دال بر جواز ترجمه گزارش شده است، هرچند جستجو در اقوال خود ابوحنیفه چنین بازگشتی را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: نماز، مذاهب فقهی، قرائت نماز، ترجمه قرآن، ابوحنیفه
  • حسین حیدری، خدیجه کاردوست صفحه 41
    آموزه ولایت حلقه اتصال دو جریان مهم تشیع و تصوف در عالم اسلام است، از این رو درونمایه اصلی آثار پیشگامان هردو جریان سیره و سخنان اولیا بوده است. این جستار به تحلیل و نشان دادن سیمای علی(ع) در سه اثر سترگ جلال الدین محمد مولوی (مثنوی، کلیات شمس و مجالس سبعه) و گزارش افلاکی از مناقب او اختصاص دارد. مولانا (604-672ق) که بی تردید خود از کاملان طریقت است، سلسله طریقت و حتی نسبیت مادری خود را به امیرالمومنین می رساند. در نگاه مولوی، از ویژگی های بی قیاس حضرت علی(ع)، اخلاص، زهد، بینش، شهود و مرگ ستایی مورد اقتدای جلال الدین است. افزون بر آنها، رحمت و کرم علی تا بدان حد است که در گزارش احتمالا برساخته مولوی از داستان عمرو بن عبدود، علی(ع) سرانجام هم حیات جسمانی و هم حیات معنوی به آن یل عرب اعطا می کند و حتی به ابن ملجم نوید شفاعت در روز حشر می دهد. در نظر مولوی، علی تنها محرم اسرار شب معراج پیامبر بوده است. همچنین در باور وی، اگر آن شاه هستی، در پی کسب مقام خلافت بود، نه برآمده از حب دنیا و ریا است، بلکه در پی این بود تا نخل خلافت و نیابت پیامبر را به ثمر برساند و آن را جانی دگر بخشد.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، مولوی، حضرت علی(ع)، ولایت، تشیع
  • علی غضنفری، آغامحمد نبیل صفحه 58
    عفو در سقوط قصاص هنگامی اعتبار دارد که عفو کننده صاحب قصاص و شرایط لازم را داشته باشد، بنابراین عفو مجنون، صغیر و یا عفو اشخاص فضولی به اتفاق همه فقها در سقوط قصاص اعتبار ندارد. فقها اتفاق نظر دارند که صاحبان عفو از قصاص، مجنی علیه و اولیای دم هستند که هرگاه برای مقتول، ولی دمی وجود نداشته باشد، ولی دم وی، حاکم جامعه می باشد. اما در خصوص عفو برخی از اولیای دم در سقوط قصاص و نیز عفو حاکم در صورت وجود اولیای دم، باهم اختلاف نظر دارند. به عقیده فقهای امامیه، عفو برخی از اولیای دم در سقوط قصاص اعتباری ندارد و بقیه اولیای دم می توانند با دادن سهمیه کسانی که جانی را عفو نموده اند، او را قصاص نمایند. اما به عقیده فقهای اهل سنت، عفو برخی از اولیای دم در سقوط قصاص اعتبار دارد و حق قصاص بقیه اولیای دم را اسقاط خواهد نمود؛ عمده دلیل آنها این است که قصاص تجزیه بردار نیست؛ یعنی نمی توان جانی را هم قصاص نمود و هم زنده گذاشت. به عقیده اکثریت فقها، عفو جانی از طرف حاکم جامعه، بدون اخذ خون بها، اعتبار ندارد، بلکه عفو وی، وقتی نافذ و معتبر خواهد بود که به عنوان «وارث من لا وارث له» با اخذ خون بها جانی را عفو نماید. اما عده ای از فقها به حاکم جامعه اجازه عفو جانی را حتی در صورت وجود اولیای دم نیز داده اند، مشروط بر اینکه حاکم جامعه احتمال وقوع مفسده و فتنه ای را در اجرای قصاص تشخیص دهد، در چنین حالتی، وی می تواند حتی در صورت وجود اولیای دم و بدون اخذ خون بها، جانی را عفو نماید.
    کلیدواژگان: قتل، قصاص، عفو، مجنی علیه، ولی دم، حاکم
  • مسعود شاورانی صفحه 70
    تعصب واکنش و رفتاری برخاسته از فهم سطحی و بدون عمق و دقت و همراه با جوشش و خروش احساس می باشد. کلمه «تعصب» در قرآن ذکر نشده، ولی مترادف آن یعنی «حمیت» ذکر شده است. براساس محتوای آیات قرآن، حمیت دو نوع است: یکی حمیت نادرست و غیرمنطقی که همان تعصب است و دیگری حمیت پسندیده و مورد تایید که همان «غیرت» است. در این مقاله با بررسی برخی آیات مرتبط با مسئله تحقیق، مشخص شد که در قرآن کریم بر مفهوم «استقامت در دین» بسیار تاکید می شود، اما از سوی دیگر به مفهوم «تعصب دینی» توجه بسیار اندکی شده است. در آیات متعددی از قرآن کریم، مومنان به دین داری براساس پایداری و استقامت دعوت می شوند. از آنجا که افراط گرایی دینی که از آفتهای بزرگ جوامع اسلامی می باشد، گاهی با تعصب دینی ارتباط نزدیکی پیدا می کند، بررسی و تحلیل دیدگاه قرآن را در مورد تعصب دینی، جدی و مهم می سازد. برای استقامت در ایمان، صبر، حلم، ثبات قدم، سکینه و راسخیت لازم است. این تحقیق شامل بررسی مفاهیم: تعصب، حمیت، غیرت، صبر، حلم، ثبات قدم، رسوخ، سکینه و استقامت است. همچنین به رابطه تعصب با تفکر، اخلاق، خشم و تکبر پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، تعصب، حمیت، استقامت
  • صفحه 84
|
  • Fariba Haji Ali, Zahra Sadat Khalesi Nejad Page 8
    The subject of Takfir (excommunicate) is not only discussed in Islamic nations rather any objection with others idea is include in other non- Muslim nations too. Nevertheless, because Takfir, on one hand, for Muslims is an ideal and Kalami affair and on other hand ideals have a remarkable role in human behaviors, we could see influence of Takfir in political and social affairs as well. Historically, Shi’a and Sonni scholars tried to come up with a complete definition about Takfir and its reasons and elements. Despite forbiddance of all Sects from excommunicate (Takfir) each other, we see many examples of Takfir between Islamic Sects’ followers for the reason of differences that is appear in definitions and example of disbelief (Kofr). Jurisconsults are the most suitable people who could send out this judgment (Hokm). For the reason that people doesn’t know the rules and regulations of Takfir many religious radicalism would appear. Furthermore there are different ideas about examples of Takfir in Islamic Sects. Consequently knowledge of people about personal and social effects of Takfir helps them to avoid from immethodical Takfirs.
    Keywords: disbelief (Kofr), Takfir (excommunication), Fifth Islamic sects
  • Ali Akbar Farah Zadi, Hamid Koulivand Page 19
    Moqasah (or Taqas) means getting property of a debtor who denying or delaying for his/her payment without his/her permission. Moqasah it is an extraordinary right and given to a creditor who s/he couldn’t achieve his/her quest by ordinary ways. It is extraordinary because the creditor could tenancy the property of debtor without debtor’s permission. The main reason for permission of Moqasah is a Hadith that is not talking about mandate in Moqasah, on other hand according to a general rule deputation in all affairs is acceptable except in things that non deputation has a reasonable reason. Although Moqasah’s extraordinary feature could be a reason for not permitting deputation for it, if even this is a reason for inconvertible, but in Moqasah there are conditions such as absoluteness of creditor’s right and not paying the debt by debtor, this situation is not a condition for non-creditor, because this is a conscionable affair. By these reasons we could say: achieving to right by Moqasah does not need mandate.
    Keywords: Taqas, Moqasah, Mandate, deputation, right
  • Mohsen Qasem Pour Page 31
    Translation of reading (Qera’at) of Qur’an in Sallah is one of secondary subjects in the Qur’an translation’s field. About Qur’an’s translation, scholars and Qur’anic researches have different views but most of Fariqain’s scholars allow for translation of Qur’an. Therefore allowing or not allowing to translation of Qur’an and also reading Soorah of Hamd’s translation from long time ago were discussed by jurisconsults and interpreters as well and Islamic scholars have observation about it. Between Islamic Sects the subject of permitting to Qur’an’s translation in Sallah was discussed by Abu Hanifah for the first time. This article would discussed this issue between Islamic Sects, and finally illustrates that in addition to consensus of Shia scholars through impermissibility of Qur’an’s translation in Sallah Shafe’iyah, Hanbaliyah and Malekiyahh have the same idea too, and in some jurisprudence texts shows that Abu Hanifah return from his ex-idea. Although in other texts this idea was not accepted.
    Keywords: Sallah, Jurisprudence Sects, Reading of Quran, Translation of Quran, Abu Hanifah
  • Hosein Heidari, Khadije Kar Doust Page 41
    Velayat’s trainings are a link among two important course of Tashayo’ and Tssavof in Islam’s World, so the main subjects of scholars’ works in these two courses were life and words of saints. This article analyses and shows Ali’s features in three main works of Jalal al-Din Mohammad Moulavi (Mathnavi, Koliyat Shams and Majalese Sab’e) and presents a report through his virtues. Moulana (Rumi) (672-604) who without any doubt is one of complete people of path related his mother relativity to Imam Ali (PUH). From Moulavi’s perspective, devotion, piety, attitude, intuitive and praising death are immeasurable remarkable features of Imam Ali (PUH) that Rumi imitated from them. Moreover, for Moulavi munificence and mercy of Ali (PUH) is too high that Moulavi in his imaginary story claimed, Ali gave Mohammad Abdovad both bodily and spiritual live and even Ali (PUH) [in Moulavi story] promised to Ebn Moljam about his intercession in resurrection. From Moulavi perspective Ali (PUH) was the only confident person in Me’raj (Prophet’s nocturnal ascent) with Prophet Mohammad (PUH). Furthermore, from his idea not only Ali (PUH) was not thinking to Khalafah but also he was trying to renew Prophet’s representation and Khalafah.
    Keywords: Mathnavi Manavi, Moulavi, Imam Ali (PUH), Velayat, Tashayo'
  • Ali Qazanfari, Aqa Mohammad Nabil Page 58
    Forgiveness in retaliation would be valid when the person who request for retaliation has impossible conditions, so forgiveness of insane person, children or … is not valid by the idea of all jurisconsults. Jurisconsults are agreeing that persons who forgive retaliation are average blood and if a slain hasn’t had average blood, the governor is his/her average blood. But there are different views about forgiveness of some member of average blood and forgiveness of governor in the case that the slain have average blood. From Imamiyah perspective forgiveness of some members of average bloods is invalid. In another case some average blood’s persons who want to perform retaliation and other members are disagree by paying others share could perform retaliation. Thus in idea of Soni’s jurisconsults forgiveness of some of average blood for retaliation is valid and retaliation’s right of other average blood would become invalid, because they discuss that retaliation is not resolvable and we couldn’t both kill or forgive the murderer at the same time. Most of jurisconsults think that forgiveness of murderer for governor without getting blood money is invalid; rather forgiving him/her is valid when getting blood money. Thus some of jurisconsults accept governor as average blood despite the slain has average blood, but with this condition that governor odds there is a mischief and sedition for performing of retaliation. In this case the governor without getting blood money would forgive the slain.
    Keywords: murder, retaliation, slain, forgiveness, revenge blood, governor
  • Masoud Shavarani Page 70
    Fanatic is a reaction raise from superficial understanding without depth and accuracy realization that is along with rising of senses. The word fanatic is not mention in Holy Qur’an but its synonym “Hamiyat” is mentioned in this book. According to Qur’anic verses Hamiyat is in two types: one type of Hamiyat is incorrect and illogic that named fanatic and the other one is acceptable and suitable which named “Qeyrat”. In this article with examining related Qur’anic verses with this research, specifies Holy Qur’an emphasize on “resistance in religion”, but in other side pay attention a little to the concept of “religious fanaticism” as well. In many Qur’anic verses Mo’menin (pious) had been invited to resistance and assiduity. Moreover, Religious Extremism is a great calamity for Islamic Societies but sometimes it is overlapped with religious Fanaticism, so examining and analyzing it from Qur’an’s view is necessary. For faith’s resistance also patience, stability, calmness and resistance are needed. This research is examining these concepts: Fanatic, Hamiyat, Qeyrat (Zealotry), patient, stability, deep-rootedness, calmness and resistance. Furthermore, the relationship between fanaticism with thinking, anger and arrogance would be discussed.
    Keywords: Quran, fanaticism, Hamiyat, resistance