فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 37 (پاییز 1393)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 37 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • محمدیوسف ناصری فورگ، عبدالحمید خسروی، محسن نورپور صفحه 8
    مجازاتهای حدی، کیفرهای شرعی معین، ثابت، نسبتا شدید و با کیفیتهای معلوم در قبال نقض ارزشهای اساسی و مطلوب شارع وضع شده اند. عظمت و جایگاه این دسته کیفرها، به حدی است که در آیات متعدد قرآن و روایات، بر لزوم اهتمام به آنها و سودمندی و منافع حاصل از اجرای آنها، تاکید فراوان شده است. به رغم تاکید فراوان بر جایگاه آنها، براساس منابع و سیره بزرگان اسلام، نه تنها کشف و اثبات جرایم مستوجب حد، به شدت محدود و دشوار شده، بلکه همواره بر بزه پوشی و عدم اثبات آنها تاکید گردیده است، حتی در موارد محدودی که جرم حدی اثبات می شود، موانعی وجود دارند که اجرای مجازات را با چالش مواجه می سازد؛ ابزارهایی مثل توبه و درء به شبهه، از موارد ساقط کننده حدود به شمار می آیند. با دقت نظر در موضوع می توان این تعارض ظاهری را تحلیل علمی و منطقی نمود؛ به این صورت که شارع در گام نخست با وضع مجازاتهای سنگین در قبال نقض برخی از ارزشهای اساسی، سعی کرده با به نمایش گذاردن عظمت حدود و شکوه آنها، مانع ارتکاب این جرایم شود و در گام بعد، با تاکید بر همین عظمت و با نگاه اصلاحی و تربیتی به کیفر و کنترل آثار سوء احتمالی اجرای مکرر حدود در جامعه، در پی محدود نمودن اثبات جرایم حدی برآمده است. به عبارت دیگر، این شدت مجازاتها، کارکردی نمادین در جهت حفاظت از ارزشها دارد. البته در موارد محدود به عنوان تنها راه ممکن، که مقاصد و اهداف مجازاتهای حدی تنها با اجرای آنها محقق می شود، مجازات حدود قابلیت اجرا پیدا نموده و بر مرتکبان این جرایم اعمال می شود.
    کلیدواژگان: مجازاتهای حدی، عظمت حدود، اجرای حدود، اهداف حدود، ارزشهای شارع، فلسفه مجازات
  • عباس مصلایی پور یزدی، جواد جمشیدی حسن آبادی * صفحه 23

    بحث شناخت دشمن در قرآن کریم از موقعیت ویژه ای برخوردار است و خداوند در آیات متعددی دشمنان متنوع جبهه حق را در قالب واژگان مختلفی معرفی می کند و چهره های پلید و گمراه کننده آنان را برای پیروان حق آشکار می نماید، تا مسلمانان آنان را بهتر بشناسند. در مقالات متعددی، موضوع دشمن شناسی مورد بررسی قرار گرفته است، اما در این مقاله، واژگان متعددی که در زمینه دشمن شناسی در قرآن کریم مطرح است، مورد بررسی قرار می گیرد، تا به ابعاد گوناگون این موضوع توجه شود و از این طریق شناخت کامل پیرامون دشمن و دشمن شناسی از منظر قرآن کریم به دست آید و بتوان آن را در زندگی فردی و اجتماعی به کار بست. از جمله واژگان کلیدی بحث دشمن شناسی که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد، عبارتند از: کید، مکر، ضلال، کفر، صد، خدع، عدو، بطانه، ولی، نفاق و بصیرت. از بررسی واژگان این نتیجه حاصل می شود که باید به منظور جلوگیری از آسیب دشمنان به این نکات توجه شود: 1. توجه همیشگی به توطئه های دشمنان 2. بازگو نکردن راز جز در بین افراد خودی 3. داشتن بصیرت و آگاهی نسبت به دشمنان. البته باید در نظر داشت تصریح پیشوای اسلامی، شرط لازم شناخت مصداقهای دشمن است.

    کلیدواژگان: دشمن، دشمن شناسی، عدو، کفر، شرک، نفاق
  • عباس برومند اعلم، تقی مهدوی * صفحه 43

    حلب طی دوران اسلامی از فرهنگ و تمدن درخشانی برخوردار بوده است. از دوره حاکمیت حمدانیان و سپس آل مرداس در این منطقه، حضور فرهنگی و اجتماعی شیعیان در پرتو سیاستهای حمایتی این حاکمیتها و نیز مهاجرت عالمان و شاعران شیعی از دیگر سرزمینهای اسلامی به حلب، پررنگ تر شد و مراکز علمی مهمی چون جامع حلب، کاخها، مدارس و کتابخانه های مشهور در اختیار آنان قرار گرفت، چنان که بازتاب نام و شرح حال عالمان شیعی بسیاری از حلب این دوران در کتب رجالی و تواریخ محلی نشان از این امر دارد. هم زمان عرصه شعر و ادب حلب نیز با حضور شاعران نامدار شیعی چون ابوفراس حمدانی، ناشی صغیر و ابوالقاسم زاهی، برای شیعیان بی رقیب بود. طی این دوران، همچون مهاجرت عالمان شیعی دیگر نقاط به حلب، عالمان شیعی حلب نیز به شهرهای مهم دیگری مانند قم، بغداد و بصره سفر می نمودند که نشان از ارتباط محافل شیعی حلب با شیعیان آن شهرها دارد. در این پژوهش سعی شده تا تصویری از حیات علمی و فرهنگی شیعیان حلب طی دوران مذکور ارائه گردد.

    کلیدواژگان: حلب، شیعیان، حیات علمی و ادبی، حمدانیان، آل مرداس
  • مسعود جهاندوست دالنجان، محمد جواد فلاح یخدانی صفحه 56
    گفته شده شرط صحت وقف آن است که واقف، موقوف علیه یا موقوف علیهم را معین کند، در غیر این صورت وقف باطل خواهد بود. برای اثبات این رای به دلایل ذیل استناد شده است: اجماع فقهای شیعه، انصراف عمومات و اطلاقات وقف به شخص معین، نامعقول بودن تملیک به فرد نامعین و عدم موجودیت شخص غیر معین. از بین ادله، جز اجماع، هیچ یک دلیل معتبر نیستند؛ زیرا ادعای انصراف منوط به احراز عدم معهود بودن وقف بدون تعیین موقوف علیهم است و چنین امری محرز نیست. نا معقول بودن تملیک به فرد نامعین هم قابل اثبات نیست؛ زیرا وقف یک امر اعتباری است و برای صحت خویش نیاز به محل معین ندارد. دلیل آخر هم با تصدیق وجدان و عدم حکم فقها به بدون مالک بودن مال متردد بین دو نفر رد می شود. در میان مذاهب اهل سنت، حنفیه و مالکیه وقف بدون ذکر موقوف علیهم را جایز می دانند؛ زیرا از نظر آنها شرط موقوف علیهم تنها اهلیت تملک است، در حالی که شافعیه و حنابله شرط موقوف علیهم را امکان تملیک منجز و بنابراین عدم تعیین موقوف علیهم را موجب بطلان وقف دانسته اند.
    کلیدواژگان: شرط تعیین، موقوف علیهم، وقف، اجماع، وقف بدون ذکر موقوف علیهم، فقه مذاهب اسلامی
  • صدیقه مهدوی کنی، فهیمه میری * صفحه 65

    با دقت در قصه های قرآنی می توان گفت: بخشی از سرگذشت زندگی بزرگان دینی را چگونگی روابط آنها با خانواده تشکیل می دهد. بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع در قرآن و ضروری دانستن تنظیم صحیح روابط خانوادگی در خانواده و اجتماع، در این مقاله به بررسی چهار قصه یوسف(ع)، موسی(ع)، مریم(س) و پیامبر اکرم(ص) پرداخته می شود، تا الگوهایی کامل برای داشتن خانواده ای موفق و ایمانی ارائه گردد. در پژوهش حاضر، با توجه به قصه های ذکر شده، روابط اعضای خانواده در دو بخش درون و برون از خانه و خانواده مورد پژوهش قرار گرفته است. از بررسی آیات پی می بریم اصل ازدواج و شرایط همسر شایسته، پیش از هر چیز دیگر، نقش مهمی در شکل دهی فرهنگ خانواده دارند؛ در قرآن، بیش از آنکه به ارتباط زوجین نسبت به همدیگر در درون خانواده اشاره شود، به ارتباط همسران با افراد گوناگون در اجتماع پرداخته می شود؛ در روابط بین والدین و فرزندان، مواردی چون شناخت جایگاه، شخصیت بخشیدن و توجه به آینده فرزند و احسان فرزند به والدین مورد تاکید قرار گرفته است؛ قرآن، در خصوص روابط افراد در برون از خانه و خانواده، به لزوم حیا و عفت برای زنان و مردان، حفظ اسرار خانواده، پاسداری از عزت و آبروی خانواده خود و دیگران و فعالیت زنان در اجتماع اشاره دارد. بنابراین جامعه ای سالم و با امنیت، نیازمند سالم بودن فضای خانواده و آرامش آن است.

    کلیدواژگان: حضرت یوسف(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت مریم(س)، پیامبر اکرم(ص)، خانواده
  • محمدعادل ضیایی، بی گرد شریفی صفحه 84
    نسب و امثال آنها لازم می دانند، در مورد لزوم وجود شاهد برای ثبوت و صحت عقد نکاح اختلاف کرده اند. فقی هان امامیه با استناد به اطلاقات و عمومات کتاب و اینکه بحثی از اشتراط شهود در عقد نکاح در قرآن نیامده و نیز دلالت برخی روایات که حکم به صحت نکاح بدون شهود داده است، معتقدند که نکاح بدون حضور شهود منعقد می شود و روایات دال بر لزوم حضور شهود را دارای ضعف سندی دانسته و یا اینکه بر لزوم حضور شهود برای اثبات نکاح حمل می کنند و بر این باورند که این روایات، حداکثر افاده استحباب می کنند. در مقابل، بیشتر فقهای اهل سنت (حنفیه، شافعیه و حنابله) براین باورند که عقد نکاح بدون حضور شهود در مجلس عقد، منعقد نمی شود؛ زیرا روایاتی که حکم به لزوم وجود شهود در مجلس عقد داده اند، اولا؛ صحیح و مشهورند، ثانیا؛ تعارضی با آیات قرآنی ندارند؛ زیرا آیات مورد نظر، در باب شهادت عقد نکاح، ساکت اند. بنابراین نمی توان به اطلاق این آیات استناد کرد؛ زیرا آیات در صدد بیان حکم شهادت نبوده اند. مالکیه هم راه میانه ای در پیش گرفته اند. آنها هدف از حضور شهود را اعلان نکاح می دانند و معتقدند که بنابر حدیث نبوی، نکاح «سری» باطل است و بنابراین اگر شهود عقد نکاح توافق کنند که نکاح، پنهانی بماند، نکاح، باطل است و اگر در مجلس عقد نکاح شهود حاضر نباشند، اما بلافاصله پس از خروج از مجلس و یا حتی قبل از نزدیکی، خبر انعقاد را به اطلاع گروهی برسانند، عقد نکاح صحیح است.
    کلیدواژگان: شهادت، عقد نکاح، لزوم، اثبات، ثبوت، صحت
  • صفحه 92
|
  • Mohammad Yousef Naseri Forg, Abdol Hamid Khosravi, Mohsen Nour Pour Page 8
    Hodood’s punishments with certain legal (Shar’ee) retributions, fixed, fairly extreme and with evident quality are legislated for breaking basic and agreeable values of lawgiver. The situations of these kinds of punishments are important because various verses of Qur’an emphasize on their benefits and profits of its performance. Despite emphasizing on their situation base on sources and Islam’s Grandees’ life, not only discovering and proving crimes became limited and difficult but also always emphasized on hiding crime and their insupportable. Even in limited cases that crime became proved; many obstacles appear that performance of punishment became difficult, tools such as repentance are examples for miscarried of Hodood. With paying attention to the subject we could scientifically and logically analyze this superficial opposition, at the first step the lawgiver with legislating dense punishments for breaking some basic values tried to show Hodood’s greatness and prevent these kinds of crimes. In the next step with emphasizing on this greatness and with a reformatory and training view to punishment and by controlling miss-effects of performing continually Hodood in society, limit proving the Haddi punishments. In other words these intensive punishments have symbolic functions for protecting values. Perhaps in limited cases, as the only possible solution that purposes of Haddi punishments would ascertain with them, Hodood’s punishments would become performable and criminals would become punished.
    Keywords: Haddi (panel laws) punishments, the greatness of Hodood, performance of Hodood, lawgiver's values, philosophy of punishment
  • Abbas Musallai Pour Yazdi, Javad Jamshidi Hasan Abadi Page 23

    The subject of knowing enemy in Holy Qur’an has especial situation and God in various verses introduce enemies of Truth by different words and shows their evil and delusive face to Truth’s followers that Muslims could know them better. In various articles the subject of knowing enemy were discussed but this article examines words about this subject that were mention in Qur’an until different aspects of this point become clear. Therefore in this way a complete recognition would appear about enemy and knowing enemies from Qur’an’s perspective which we could utilize it in personal and social life. Key words of the subject of enemy that used in this article are: trickery, guild, disbelief, hinder, trick, enemy, intimate, The Protector, dissension and disunity. From examining these words this result would became appear that we must for avoiding from enemy’s harm must notice to these points: 1- always paying attention to enemies’ plots, 2- do not talking about secrets except in front of insider persons, 3- having knowledge and discernment about enemies. Indeed must bear in mind that Islamic leader’s affirmation is an absolute condition for knowing enemy.

    Keywords: enemy, knowing enemy, disbelief, polytheism, disunity
  • Abbas Boroomand Alam, Taqi Mahdavi Page 43

    Aleppo in Islamic Era has bright culture and civilization. From Hamdanid and after that Mirdasid sovereignty in this zone social and cultural attendance of Shi’a became chromatic with protectoral policies of theses sovereignties and also with migrations of Shi’a scholars and poets from other Islamic countries to Aleppo. Moreover important scientific centers such as Jame’ of Aleppo, palaces, schools and famous libraries reposed to them, as reflex of the names and biography of many Shi’a scholars from Aleppo of this Era. Furthermore in Rejali books and local histories were a proof for this point. Contemporaneously literature and poetry in Aleppo also with remarkable poets such as Abu Foras Hamdani, Nashi Saqir and AbolQasem Zahi were inimitable. In this time, as Shi’a scholars’ migration to other part of Aleppo, Aleppo’s Shi’a scholars also traveled to other important cities such as Qom, Basra and Baghdad that shows connections between Shi’a circles of Aleppo with other Shi’as of other cities. This research tries to present a picture from scientific and cultural Shi’a life in the said time in Aleppo.

    Keywords: Aleppo, Shia, scientific, literary life, Hamdanid, Mirdasid
  • Masoud Jahandoust Dalenjan, Mohammad Javad Fallah Yakhdani Page 56
    The condition for validity of religious endowment (Vaqf) is that a founder of endowment (Vaqef) specifies the endowed (Mouqoof Aley’h), otherwise this endowment is invalid. For proofing this point had adduced to bellow reasons: consensus (Ejma’) of Shi’a jurisconsults, dissuasion from publicity and predication of Vaqf to certain person, absurdness of giving possession to an insecure person and non-existence of insecure person. Amid these reasons, except consensus, others are invalid, because the claim of dissuasion that Vaqf is invalid without endowed is not vested. Absurdness of giving possession to an insecure person also is not provable because Vaqf is a nominal issue and for its validity doesn’t need a certain place. For the last reason, also, with confirmation of conscience and the Hokm of jurisconsults become unacceptable. Between Soni sects, Hanifah and Malekiyah accept endowment (Vaqf) that doesn’t mention the name of endowed, because from their viewpoint the condition for endowed is being worthy for taking possession. While Shafe’iyah and Hanabalah believe that not specify the endowed is lead to invalidity of Vaqf.
    Keywords: the condition of specify, endowed, endowment (Vaqf), consensus, Vaqf without mentioning the endowed, Islamic sect's jurisprudence
  • Sedigheh Mahdavi Kani, Fahimeh Miri Page 65

    With noticing in Qur’anic stories we could say: a part of life of religious grandees shaped with their relationship with their family. Therefore with paying attention to this point in Qur’an and necessity of correct relationship in family and society, this article would examine four stories of Yousef (PUH), Moses (PUH), Maryam (PUH) and Prophet Mohammad (PUH) to present complete models for having successful and faithful family. In this research, with concerning to mentioned stories, relationship of family members in two parts of inside and outside of house and family are discussed. With examining verses we get to this point that marriage and conditions of eminent spouse, before anything else, are the important role in shaping of family. Moreover in Qur’an before pointing out to relationships of spouses in family, examines their relation with various people in society. [The Holy book] in relationship between parents and children emphasize on points such as knowing the status, personify and notice to children’s future and benefice to parents. Moreover, Qur’an in case of relationships of family members in outside of house and family implies on necessity of modesty and purity for men and women, keeping families’ secrets, protecting Family’s dignity and women activities. So for having a healthy and secure society the safety of family is needed.

    Keywords: Yousef (PUH), Moses (PUH), Maryam (PUH), Prophet Mohammad (PUH), family
  • Mohammad Adel Ziaey, Bigard Sharifi Page 84
    One of important subjects in validity of marriage is existence of witness in marriage ceremony. While jurisconsults of all sects believe that existence of witness is necessary for marriage and its successive orders in jurisprudence and legal traces of due from them such as dowry, alimony and … but for validity of marriage there are different ideas. Imamiyah Jurisconsults with refereeing to Holy Book say there is no subject about conditions of witness for marriage in Qur’an, and about some Hadith that speak about validity of marriage without witness, declare that marriage without witness is valid and they believe those Hadith which is about existence of witness have weak sources and at least theses Hadith declare existence of witness is Mostahab. On the contrary Soni jurisconsults (Hanfiyah, Shafe’iyah and Hanabalah) believe that marriage without witness wouldn’t conclude, because those Hadith that declare about necessity of witness in marriage, firstly are Sahih and famous and secondly they haven’t opposition with Qur’an’s verses because verses in this case are silent. Therefore we couldn’t rely on these verses because they don’t speak about this point. Malekiyah also took the middle way. They believe that the aim for existence of witness is because to alert the marriage and base on Prophet Mohammad’s (PUH) declaration secrecy marriage is invalid. So if witnesses hide the marriage contract then marriage is invalid and if there aren’t witnesses in marriage ceremony but after they came out alert they marriage that marriage is correct.
    Keywords: witness, Marriage, necessity, proof, providing, validity