فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 44 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 44 (تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • محمد امامی، محمد شمس الدین دیانی تیلکی صفحه 8
    امروزه اقتصاد فراتر از معیشت و دادوستد مطرح است. نقش آن در اقتدار آفرینی برای اقوام و ملتها، روشن و آشکار است. اقتصاد جهانی برخلاف آوازه زیبایش، به دنبال تسهیل متعادل مبادلات بین المللی برای همه کشورها نیست، بلکه هدف آن ایجاد محدودیت و بهره کشی از ملتهای ضعیف تر است. در این میان، هدف از تشکیل اتحادیه های اقتصادی، برای کشورهای سلطه گر در راستای سلطه بیشتر و برای سایر کشورها، دفاع از حقوق و منافع تجارت، تولید و سرمایه ملی است. موضوع این پژوهش بررسی مبانی هم گرایی اقتصادی جهان اسلام است، از این رو، آیاتی از قرآن که بر لزوم وحدت و هم گرایی، آمادگی همه جانبه در مقابل دشمن و حفظ عزت مومنان دلالت دارند و آیه نفی سبیل و روایاتی از قبیل: حمایت پیامبر(ص) از تشکیل بازار در مدینه، ممنوعیت صرافی برای اهل ذمه در برهه ای از زمان، منع استفاده از کالای اساسی خارجی و لزوم خودکفایی مسلمانان، مورد بررسی قرار می گیرند و این نتیجه حاصل می شود که ضرورت تشکیل «اتحادیه اقتصادی جهان اسلام» با توجه به نیازهای جامعه، غیرقابل انکار است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، جهان اسلام، استقلال، هم گرایی اقتصادی
  • محمد مولوی، نبی الله صدری فر، مرضیه مهری ثابت چماچایی صفحه 21
    یکی از انواع علوم قرآنی، تعیین مبهمات آن است. منظور از مبهمات قرآن‏، افراد، مکانها، زمانها، اقوام و اشیایی است که در آیات قرآن به شکل مبهم از آنها سخن به میان آمده است و مصداق آنها به روشنی معین نیست. همچنین برخی جزئیات قصص قرآن و امور غیبی مانند حقیقت فرشتگان، ابلیس، جن و بهشت نیز از جمله مبهمات محسوب می شود. برخی مفسران برای تبیین آنها، به آنچه از متن قرآن فهمیده می شود، اکتفا می کنند، گروهی دیگر به روایات متوسل شده و تا جایی پیش می روند که از هر روایت اسرائیلی نیز روی گردان نیستند و با اشتیاق فراوان به نقل آنها می پردازند، البته یکی از بسترهای نقل روایات اسرائیلی نیز مبهمات است. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با هدف بررسی تطبیقی دو تفسیر المنار و الفرقان درباره جایگاه و نقش روایات در تبیین مبهمات قرآن سامان یافته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که این تفاسیر جزء گروه اول بوده و به شدت از روایات و به خصوص اسرائیلیات در تبیین مبهمات پرهیز نموده ، و به آنچه از قرآن فهمیده می شود، بسنده کرده اند. برخی از مهم ترین دلایل روی گردانی آنان از روایات در تبیین مبهمات، عبارتند از: سکوت خداوند در بیان جزئیات بیشتر در این آیات، ضعف در روایات تفسیری، وجود اسرائیلیات در روایات و مشکل نقل به معنا در روایات.
    کلیدواژگان: المنار، الفرقان، مبهمات، روایات تفسیری، اسرائیلیات
  • روشنعلی شکاری، علی شیعه علی، الهام گودرزی صفحه 40
    معضل فراوانی پرونده های مهر در محاکم و تقاضاهای متعدد اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی راجع به بازداشت مدیون (زوج) به منظور استیفای مهر، موجب شد در این مقاله براساس منابع اصیل اهل سنت و امامیه و با استناد به قوانین، مهر عندالاستطاعه مورد بررسی قرار گیرد. عدم استطاعت در پرداخت مهر بنابر تاکید قرآن کریم: «وإن کان ذو عسره فنظره إلی میسره»، مانع از «فوری بودن» تادیه مهر به زوجه می گردد و زوج که در اینجا ملزم به پرداخت مهر است، از هرگونه اجبار و ایجاد محدودیت معاف می باشد (ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی). بر این اساس منظور از عندالاستطاعه بودن مهر در دستورالعمل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به شماره 53958/34/1-7/11/1385، این است که زوجه قبل از تمکن مالی زوج، درخواست اجرای مهر و بازداشت زوج را مطرح نکند. در این صورت می توان چنین نتیجه گرفت که در حالت عادی، در صورت عدم استطاعت زوج، لزوم پرداخت مهر از سوی وی منتفی می گردد. به علاوه حتی بر فرض عدم پذیرش مورد قبلی، آن طور که فقهای مذاهب اسلامی بیان داشته اند، اگر زوج در ضمن عقد نکاح شرط عندالاستطاعه را برای تادیه مهر قرار دهد و زوجه نیز بدان متعهد گردد، از باب قاعده «المومنون عند شروطهم»، شرط لزوم یافتن تادیه مهر منوط بر استطاعت زوج است.
    کلیدواژگان: شرط، مهر عندالاستطاعه، مهر عندالمطالبه، دین لازم التادیه، اجل، حق حبس
  • عباس مصلایی پور یزدی، فرشته مرزبان صفحه 55
    مفسران قرآن کریم در طول تاریخ نسبت به جایگاه زنان در تفاسیر سنتی، توجیهی، تبیینی، نوگرایانه و جنسیتی فهم خود را از آیات ارائه کرده اند که برخی از آنها منجر به برداشت اشتباه و تبعیض آمیز میان زن و مرد در خانواده و جامعه شده است، البته به تدریج دیدگاه های آنها با روی کار آمدن روش های تفسیری دیگر اصلاح شدند، ولی با این وجود هنوز برخی زنان ارزش وجودی خود را نمی دانند. کتابها بیشتر به فضایل اخلاقی مشترک میان زنان و مردان و یا فقط به طرح آیات زنان بسنده کرده و از طرفی کتابهای مربوط به اخلاقیات نیز آیات فضایل اخلاقی ویژه زنان را به صورت جامع بررسی نکرده اند، بنابراین این تحقیق به بررسی اخلاقیات متمایز زنان با مردان در قرآن کریم می پردازد، تا زنان را در فهم بهتر نسبت به جایگاهشان یاری رساند. از بررسی نظرات مفسران فریقین این نتیجه حاصل می شود که در بعد خانوادگی، ایجاد آرامش برای همسر از فضایل اخلاقی ویژه زنان می باشد که خداوند متعال برای الگوبرداری به نمونه های فضیلت مدار آن؛ حضرت زهرا(س)، همسر فرعون و خدیجه همسر پیامبر(ص) اشاره کرده است. یکی دیگر از فضایل اخلاقی ویژه زنان در بعد خانوادگی نقش مادری است که قرآن به اسوه های با فضیلت آن؛ مادر حضرت موسی(ع)، مادر حضرت عیسی(ع) و مادر حضرت مریم(س)، برای ارتقای مادرانی موفق اشاره می کند. قرآن در بعد اجتماعی رعایت حجاب را از عوامل مهم برای رشد فضایل اخلاقی می داند و در این زمینه، دختران شعیب(ع) را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: فضایل اخلاقی، زن، همسر، مادر، تفاسیر فریقین
  • رمضان مهدوی آزاد بنی، سیاوش حق جو، مصطفی رضازاده صفحه 67
    هرچند در متون عرفانی عموما از اختلافات مذهبی خبری نیست، با این حال نمی توان وجود آنها را در کتب عرفانی نادیده گرفت. مقاله حاضر که به روش توصیفی تحلیلی تالیف شده است، نقاط اشتراک و اختلاف تفاسیر عرفانی فریقین را به لحاظ متنی و محتوایی، ذیل داستان حضرت موسی(ع) و خضر(ع) مورد بررسی قرار می دهد. روشمندی در تدوین متن، تداعی مفهوم سلوک و پرورش زبان عرفانی، از جمله اشتراکات مهم تفاسیر عرفانی است. دقت و تمرکز بر روی لغات، نگرشی خاص بر بعضی مفاهیم مانند ولایت و تلاش برای منسجم کردن اصطلاحات عرفانی نیز از موارد اختلاف این دو دسته از تفاسیر می باشد.
    کلیدواژگان: تفاسیر عرفانی فریقین، روش های تفسیری فریقین، داستان حضرت موسی(ع) و خضر(ع)
  • علی اصغر آخوندی صفحه 81
    فاصله، پدیده ای قرآنی در پایان آیات است. سخن درباره آن از دوران سیبویه (د 180ق) آغاز گردید، اما رمانی (د 384ق) اولین کسی بود که به تعریف و بررسی آن پرداخت. از آن زمان تا کنون تعاریف زیادی از علمای فریقین درباره فاصله ارائه گردیده است، اما تعریف جامع و مانعی که به همه ابعاد فاصله پرداخته باشد، یافت نمی شود. به دلیل اهمیت و ضرورت وجود تعریف دقیق، لازم است ضمن بازخوانی و بررسی تطبیقی تعاریف «فاصله قرآنی» آنها را در محک ارزیابی قرار داد، تا شرایط برای ارائه تعریفی صحیح تر فراهم گردد. در این راستا پرسشهایی مطرح است که عبارتند از: فاصله قرآنی چیست؟ چرا به این نام خوانده شده است؟ چرا محققان در تعریف فاصله هم داستان نیستند؟ چه نقدهایی بر تعاریف آنان وارد است؟ سهم عالمان دو مذهب بزرگ اسلامی در تعریف فاصله چقدر است؟ در این مقاله به بازخوانی، بررسی، تحلیل و نقد تعاریف فاصله پرداخته شده و دلایل تنوع و گوناگونی آنها نیز روشن گردیده است. در نهایت سعی شده است تعریفی دقیق تر و جامع تر که کاستی ها و نقایص تعاریف گذشته را ندارد، ارائه گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، فواصل، سجع، رووس آیات، بلاغت
  • صفحه 97
|
  • Mohammad Imami, Mohammad Shams Alddin Dayani Tilaki Page 8
    Today, economy is beyond living and trading issues. Its role in playing authority for nations and ethics is clear and obvious. World’s economy against its beautiful reputation, is not trying to facilitate international trading for all countries, but its aim is to constraining and exploiting weak nations. In this case the purpose of firming economic formations for domineering countries is for their more domination, and for other countries is for defensing from their rights, trading interests, production and national capital. The subject of this research is to examining essential integration of economy of Islam’s world, so the article illustrates verses from Qur’an that emphasize on unity and integration, being ready for defensing from enemy and protecting honor of Mo’menin, the Verse of Nafey’ Sabil, and also explaining Hadiths such as: Prophet Mohammad’s (PUH) support from forming Bazar in Medina, prohibition of currency exchange for Ahle Zeme in a period of time, denying using foreign basic commodity and the necessity of Muslim’s self-sufficiency. Furthermore this conclusion comes up that the necessity of forming “economic union of Islam’s world” is undeniable according to needs of society.
    Keywords: Quran, Hadith, Islam's world, independence, economic integration
  • Mohammad Molavi, Nabi Allah Sadrifar, Marziye Mehri Sabet Chamachaei Page 21
    One of branches of Qur’anic science is to determining Mobhamat. The intended purpose of Mobhamat of Qur’an are places, people, ethics and objects that in Qur’an speaks about them ambiguously and their meaning is not clearly. Moreover, a part of Qur’anic details such as Qur’anic stories and unseen matters like the truth of Angels, Satan, Jinn and heaven also are including in Mobhamat. A number of interpreters for explaining Mobhamat only confine to things that understand from verses of Qur’an but a group of them resort to Hadith and so far that even utilize from Israeeli Hadiths and willingly narrated them, of course one of contexts of Israeeli Hadiths are Mobhamat. Thus this research with comparative-analytic method and with aim of comparative examination of two interpretative books of Al Menar and Al Forqan explains place and role of Hadiths in illustration of Qur’an’s Mobhamat. The findings of this study shows that these interpretations were from first group and severely abstain from Hadiths especially Israeeli Hadiths and suffice to their understanding from Holy Qur’an. Some of their important reasons for abstaining from Hadiths are: the silence of God in mentioning more details in these verses, weakness in interpretative Hadiths, existence of Israeeli in Hadiths and the problem of narrating the meaning in Hadiths.
    Keywords: Al Menar, Al Forqan, Mobhamat, interpretive Hadiths, Israeeliyat
  • Roshan Ali Shekari, Ali Shia Ali, Elham Goodarzi Page 40
    Dilemma of abundance of dower’s files in courts and many requests about applying article 2 of the law the Implementation of financial convictions which is about arrested of husbands for advocating dower, lead to examine Inda Istita’a demand of dower in this article which is based on original sources of Ahlolsonah and Emamiyah and with adducing to the law. Inability in paying dower according to emphasize of Holy Qur’an in this verse “æ Çä ˜Çä Ðæ ÚÓÑÉ ÝäÙÑÉ Çáی ãیÓÑɔ encumbrance “the urgent condition” of paying dower to wife, and husband which is required to pay dower, would become exempt from any limitation and force (article 2 of law implementation of financial sentences). In this case the meaning of Inda Istita’a in instruction of registration of deeds and properties’ organization of country with number of 1385/11/7-1/34/53958 is that wife before husband’s financial ability couldn’t request for husband’s arrestment and procedure of dower. Thus we could conclude that in ordinary conditions, in case on financial inability of husband, the necessity of paying dower by him is canceled. Additionally even with assuming not accepting previous case, according to Islamic sects’ jurisconsults, if husband in the bet marriage mention Inda Istita’a condition for paying dower and wife accept this condition then for paying dower ability of husband for paying dower would be necessary.
    Keywords: condition, Inda Istitaa of dower, Inda Motalebe of dower, debt of Lazem al Tadiyah, Ajal, right for arrestment
  • Abbas Musallai Pour Yazdi, Fereshteh Marzban Page 55
    In the history interpreters of Qur’an, present their ideas about women place in traditional, justifying, explanation, modern and gender interpretations which some of them cause misunderstandings and discriminatory between man and woman in family and society, of course gradually their perspective changed with coming of other interpretational methods, but, however steel a number of women do not appreciate their values. Books mostly sufficient to common moral virtues between man and women or only present women verses, and on other hand moral books didn’t illustrate verses about women virtues comprehensively. Therefore this study illustrates morality of women to help them to better understanding through their place that is different from men in Holy Qur’an. With examining ideas of Fariqain’s interpreters this result comes up that, in family dimension, making peace is one especial moral virtue of woman which God Almighty as a role model pointed out to virtue examples such as Hazrat Zahra (PUH) and the wife of Pharaoh and Khadija the wife Prophet Mohammad (PUH). Another woman’s moral virtue in family dimension is the role of motherhood which Qur’an for raising successful mothers pointed out to attainment models of that which are Moses’s Mother, Jesus’s Mother and Maryam’s Mother (PUT). Moreover, Holy Qur’an in social dimension knows Hijab as an important matter for raising moral virtues and in this case introduces Shuaib’s daughters.
    Keywords: moral virtues, woman, spouse, mother, Fariqain's interpretations
  • Ramezan Mahdavi Azadboni, Siavash Haghjou, Mostafa Rezazadeh Page 67
    Although there is no religious diversity in mystical texts but couldn’t ignore them in mystical books. The present study which writes with comparative-analytic method, examines differences and consistencies of mystical interpretations’’ books of Fariqain, in content and context, with attaching to story of Muses (PUH) and Khezr (PUH). Being methodical in complaining the text, associating the concept of Soluk and training mystical language are important consistencies of mystical interpretation’s text. Consideration and concentration on words, especial attitude on some concepts such as Velayat and attempting to coherent mystical terms also are differences of these two kinds of interpretation.
    Keywords: mystical interpretations of Fariqain, interpretative methods of Fariqain, the story of Muses (PUH), Khezr (PUH)
  • Ali Asqar Akhondi Page 81
    Rhyme (Fasele) is a Qur’anic notion in end of verses. Speaking about it started from Sibviyeh’s era (in d.180 H.A), but Rammani (d.384 H.A) was the first person who examined and defined it. From that time until now many definitions has been presented by Fariqain’s scholars, but couldn’t find a complete and comprehensive definition that exhaust to all aspects of rhyme. Because having an exact definition is an important and necessary point so it is necessary to evaluate a comparative examination on definitions of Qur’anic rhymes to bring about conditions for presenting a correct definition. In this case many questions were raise that are: what is Qur’anic rhyme? Why called with this name? Why scholars in defining rhyme are not accompanying? What are the criticisms of these definitions? What is the share of two great Islamic sects in defining rhyme? In this article exhausts to readouts, examines, analyses and criticizes rhyme’s definitions and clear out the reasons for its diversity and variety. Consequently tries to present more complete and more accurate definition that haven’t previous weakness and shortages.
    Keywords: Quran, rhymes, Scroll, Roos Ayat, rhetoric