فهرست مطالب

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید سالاری صفحات 5-12
    تبیین و آسیب شناسی هم نشینی و تعامل اعضای مذاهب گوناگون و وابسته به یک دین، محل توجه فرهنگ پژوهان و دغدغه مندان مسئله همکاری و همزیستی جوامع و خرده تمدنها است. بررسی «مهارت میان فرهنگی» از شاخصه های کیفی برای سنجش این نوع کنشگری ها است. نحوه ترویج و پیاده سازی اجرایی آن، راهی برای بالا بردن این نوع همزیستی است. اثر حاضر بنای آن دارد، تا به واکاوی مقوله شناختی این مهم پرداخته و کاربردپذیری آن را در تعاملات میان مذاهب، بررسی کند. در این نوشتار، از آن رو که مفاهیم پایه این پژوهش هنوز به طور جدی مورد بررسی پژوهشگران فارسی زبان قرار نگرفته، با روشی تبیینی و توصیفی براساس داده ها و ایده پردازی های محققان فرهنگ دیگر جوامع، به تشریح و کاربست پذیری آن اقدام شده است. این مطالعه، توجه و تامل در اصول شناختی مهارتهای میان فرهنگی و بارورسازی آن در گستره جوامع و مناطق چند مذهبی را خاطر نشان می کند.
    کلیدواژگان: مهارت میان فرهنگی، حساسیت میان فرهنگی، تعامل دین داران، تقریب مذاهب
  • محسن نورایی ، مریم صحرایی صفحات 13-21
    «وحدت» یکی از مهم ترین آموزه های اسلام است. به باور بسیاری از اندیشمندان، تحقق وحدت امت اسلام، عامل بازگشت شکوه و عظمت به آن است. «ملا سعید نورسی» عارف کردتبار ترکیه، از جمله مصلحان معاصر است که تلاش علمی درخور در زمینه وحدت دارد. نوشتار پیش رو که به شیوه توصیفی - تحلیلی نگاشته شده، می کوشد، تا با تمرکز بر اثر معروف نورسی «رسائل النور» ، اهم مبانی قرآنی این دانشمند را در زمینه وحدت به بحث نشیند. براساس نتیجه پژوهش، مهم ترین این مبانی عبارتند از: ایمان به خدا، پیروی از رهبر واحد، پایبندی به اخلاق اسلامی و توجه به تفقه و اجتهاد.
    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، تقریب مذاهب، اتحاد محمدی، ملا سعید نورسی، رسائل النور
  • معصومه رادگودرزی ، علیرضا نجفی نژاد صفحات 22-39
    یکی از اصول اساسی جریان فکری سلفیه از زمان شکل گیری آن در قرن هفتم قمری تاکنون، عدم پذیرش انحصار تفسیر متون و صدور احکام شرعی توسط علمای مذاهب و نیز اعتقاد به «سهل الفهم» بودن نصوص دینی بوده است. به تبع این باور، اندیشمندان سلفی خواستار آزادسازی اجتهاد شده و به مذمت تقلید اجباری از یکی از مذاهب چهارگانه اهل سنت پرداختند. به همین دلیل، جنبش سلفی، جنبشی ضد علمایی و مساوات طلبانه شناخته می شد. اما در عین حال، سلف گرایان قرون میانه و معاصر، بر نیاز عوام مسلمانان به آموزش علوم دینی نزد علمای عالی رتبه و نیز تبعیت و اتباع از آنان تاکید کرده اند. امری که به نظر در تناقض با ادعای سهل الفهم بودن اسلام قرار دارد. هدف مقاله حاضر آن است، تا علت وجود این تناقض در دیدگاه سلف گرایان را بررسی نماید. یافته های پژوهش آشکار کرد که تبلیغ ساده بودن درک دین و آزادسازی امر اجتهاد در مقابله با انحصار تفسیری مذاهب اهل سنت بوده و سلف گرایان نه می خواستند و نه می توانستند با واگذاری تفسیر متون دینی به عامه مسلمانان، موجب هرج و مرج تفسیری شوند.
    کلیدواژگان: سلفیه، اجتهاد و تقلید، تفسیر متون دینی، علما، عامه مسلمانان
  • مصطفی ذوالفقارطلب صفحات 40-56
    یکی از مسائل مستحدثه و نوپیدا در عرصه معاملات تجاری، نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز است که از این نوع عملیات به قاچاق کالا و ارز تعبیر می شود. این نوع معامله هرچند به طور جزئی دارای آثار سودآوری برای عاملان قاچاق است، اما بر حسب استقرا، دارای پیامدهای منفی عمیق اقتصادی، بازرگانی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی است. اگرچه اجرای قوانین وضعی در مبارزه با این پدیده، مؤثر است، ولی آگاهی از مبانی فقهی پدیده قاچاق، به سبب ایجاد نوعی اعتقاد و باور درونی برای اشخاص، از عامل بازدارندگی مؤثرتری برخوردار است. جهت دستیابی به حکم قاچاق کالا و ارز، دانش اصول فقه و قواعد اصولی آن، راهگشا است که به طور اجمال از طریق منابع عقلی استنباط احکام از قبیل قیاس، مصالح مرسله، استحسان و سد ذریعه می توان به حکم اجتهادی آن دست یافت. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی به حکم اجتهادی قاچاق کالا و ارز از رهگذر منابع عقلی استنباط احکام در اصول فقه می پردازد و چگونگی استنباط حکم آن را از این منابع تبیین می کند. دستاوردهای مقاله نشان می دهد که رابط مشترک بین ادله اجمالی چهارگانه قیاس، مصالح مرسله، استحسان و سد ذریعه به عنوان منابع استنباط حکم مسئله قاچاق کالا و ارز، وجود رکن مصلحت به مفهوم جلب مصلحت و دفع ضرر در آنها است. مصلحت موجود در مسئله مبارزه با قاچاق کالا و ارز، جلب منافع ملی و دفع اضرار یا تغریر است.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا و ارز، اصول فقه، قیاس، استحسان، مصالح مرسله، سد ذریعه
  • مرتضی رحیمی ، مجتبی بهروزی صفحات 57-66
    مذاهب فقهی اسلامی درباره شرط مذکر بودن وصی به عنوان یکی از ارکان وصیت عهدی اختلاف نظر دارند. اکثر ایشان وصی شدن زن را جایز دانسته اند. بررسی دلایل موافقان و مخالفان وصی شدن زن، از جمله عدم جواز وصی شدن زن به دلیل عدم جواز قاضی شدن وی، حائز اهمیت هستند، برخی از روایات امامیه از وصی شدن زن نهی نموده اند، این نوع روایات از فرضی سخن می گویند که زن واجد شرایط لازم وصی شدن، مانند بلوغ، عقل و غیره نباشد. برخی از فقهای امامیه، این نوع روایات را بر تقیه حمل نموده اند، اما به دلیل آنکه بیشتر قریب به اتفاق مذاهب فقهی اهل سنت، وصی شدن زن را جایز دانسته اند، حمل این روایات بر تقیه مورد تردید است. گرچه برخی از اهل سنت، مانند عطا و شافعیه در یکی از اقوالشان وصی شدن زن را با استناد به دلایلی، مانند عدم جواز قاضی شدن زن و غیره رد نموده اند، اما قول ایشان «شاذ» بوده و ادله ای، مانند وصی شدن حفصه توسط عمر، پذیرش شهادت زن، قیم شدن هند در نفقه فرزندانش و غیره، صحت وصی شدن زن را تایید می کنند. برخی از مذاهب فقهی اهل سنت وصی شدن زن برای ازدواج فرزندان را صحیح ندانسته و برخی از ایشان آن را به تربیت فرزندان محدود نموده اند.
    کلیدواژگان: وصی، زن، مذاهب فقهی، قضاوت
  • عباس مصلایی پور یزدی، فاطمه خیوه * صفحات 67-77

    در قرآن کریم از انواع مختلفی از جنت نام برده شده که اوصاف و درجات آنها نیز باهم متفاوت است. بررسی اصناف و القاب جنت در قرآن کریم از دیدگاه تفاسیر مهم فریقین و نیز تحلیل مراتب گوناگون آن در قرآن کریم از مهم ترین اهداف این مقاله است. براساس یافته های این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی به رشته تحریر درآمده است، اوصاف و درجات مطرح شده در قرآن کریم در نهایت جزء یک جنت واحد هستند و تفاوت آنها در تفاوت ایمان و عمل صالح بهشتیان است. در بهشت نظام فعلی برچیده شده و تنها سببی که در آنجا کارگر است، اراده و خواست آدمی است که هرچه بخواهد خدا برایش خلق می کند. هرکس مرتبه بالاتری در بهشت دارد، از مراتب پایین تر هم بهره مند است، ولی هرکس در مرتبه پایین تر باشد، از مراتب فوق مرتبه خود، بهره ای ندارد. باطن هر نعمت بهشتی، حقیقت اسمی از اسمای الهی است. مقام علیین بالاترین درجه بهشت است که مشابه مقام وسیله است که مقربان الهی در آنجا سکنی دارند. بهشت مانند وجود انسان یک بعد مثالی و ملکوتی و یک بعد مادی و طبیعی دارد. بهشتیان در بهشت، در سلامت و امنیت کامل هستند و با تسبیح و تقدیس الهی به درجات کمال بیشتری نیز نایل می شوند.

    کلیدواژگان: جنت، دارالسلام، دارالرضا، روضات، نعیم، فردوس
  • سیده سوسن فخرایی، محمد امین زرگر صفحات 78-93
    پیدایش غلو در میان برخی از مسلمانان و ظهور فرقه های غالی، واکنشهای شدید سایر مسلمانان را علیه غالیان به دنبال داشت. نسبت دادن الوهیت، نبوت و علم غیب به افراد، و اعتقاد به تشبیه، تناسخ، رجعت، بداء و اباحه در نگاه اهل سنت از عناصر شکل دهنده غلو تلقی شد، در حالی که «رجعت» و «بداء» از عقاید کلامی امامیه هم هستند. این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی نگاشته شده، و به بررسی شباهتها و تفاوتهای دیدگاه شیعه و اهل سنت در انگاره های غلوآمیز می پردازد. همچنین گرایش به غلو بر مبنای کنشهای اجتماعی چهارگانه نظریه جامعه شناسی «ماکس وبر» مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته، تا روشن گردد که اهل سنت و شیعیان تا چه اندازه نسبت به غلو دانستن برخی باورها، با یکدیگر هم داستان هستند و ریشه تفاوتهای میان آنان در چیست؟ فرضیه اول تحقیق، این است که دیدگاه های شیعه و سنی در تقابل با غلو بسیار به هم نزدیک است و گرایشهای عام به غلو در میان مسلمانان به خصوص شیعیان، عمدتا معطوف به کنشهای نوع سوم و چهارم بوده است.
    کلیدواژگان: غلو، امامیه، اهل سنت، کنشهای اجتماعی، ماکس وبر
|
  • Saeed Salari Pages 5-12
    Interactions between the members of different denominations affiliated to a religion is one of the important points that its explaining have been regarded by the culture researchers, the ones looking forward the collaboration of societies. Analyzing the subject of “Intercultural Competence” can be regarded as a qualitative index to evaluate these kinds of agency. Beyond this, analysis, propagation and implementation of “Intercultural Competence” is also a stepping stone in raising this type of symbiosis. This essay is trying to find the links between understanding of this subject and its effect on the religious relations in cross cultural societies. Due to the fact that the basic concepts of this research have not been investigated by the Persian researchers seriously, the article has chosen the way of explanations and descriptions based on the data and ideas of other communities’ researchers. The result of this study is to highlight the cognitive principles of intercultural competences and their cultivation in the range of multicultural communities and regions.
    Keywords: Intercultural Competence, Intercultural Sensitivity, Believers’ Interaction, Proximity of Religions
  • Mohsen Nouraei, Maryam Sahraei Pages 13-21
    “Unity” is one of the most important teachings of Islam. According to many scholars, the realization of the unity of Islamic Ummah is the reason for the return of glory to them. Mullah Said Nursi, the Kurdish theologian from Turkey, is one of the contemporary reformers, who has important scientific endeavor in the field of unity. This article which is written in descriptive-analytic method attempts to discuss the great Qur’anic principles of this scientist in the context of unity by focusing on the well-known work of Nursi, “Risalah al-Nour”. According to the results of this research, the most important of these bases are: belief in God, following a unified leader, fidelity to Islamic ethics, and paying attention to understanding and Ijtihad.
    Keywords: Islamic Unity, Proximity of Islamic Denominations, Muhammadian Unity, Mullah Said Nursi, Risalah al-Nour
  • Masoumeh Rad Goudarzi, Alireza Najafinejad Pages 22-39
    Both in the modern period and historically, Salafism has been associated with auto-didacticism and an assertion that Islam’s scriptures are clear and accessible to ordinary Muslims without mediation of the Islamic scholars. Indeed, Salafi writings often confirm this impression. In contrast, however, both in the pre-modern and modern settings, in both their writings and lessons, leading scholars associated with Salafism have insisted on the need for the Muslim laity to turn to a scholarly class to offer accurate understandings of their religion. This article investigates this apparent tension, arguing that what seems to be Salafi anticlericalism or calls for a democratization of interpretation is a rhetorical tactic employed in debates with mainstream Sunni scholars rather than substantive prescriptions.
    Keywords: Salafism, Ijtihad, Taqlid, Interpreting Islamic Scripture, Scholars, Muslim Publics
  • Mostafa Zolfaghartalab Pages 40-56
    Smuggling goods is a modern phenomenon in trading which means “to neglect custom rules in import and export of goods and currencies”. Although these acts may have certain benefits for some individuals, however, they are harmful to economy, culture, politics and security of the country. Legislation of civil laws is effective in countering such problems. Nevertheless, knowing about religious roots of forbidding these acts has a significant role in deterrence. Principles of Islamic Jurisprudence and its main regulations can help in this regard and we can reach the religious verdict through applying regulations such as Qiyas, al-Masalih al-Mursalah, Istihsan and Sadd al-Dhari‘ah. This article applies an analytical descriptive methodology in order to find out the religious verdict related to smuggling goods and currencies by applying above-mentioned regulations. This article concludes that the common ground within these regulations as references of such verdict is the concept of Maslahah (public interest). Therefore, Maslahah (public interest) in the case of fighting against smuggling goods and currencies results in gaining national interests and avoiding harms or deceiving.
    Keywords: Smuggling Goods, Currencies, Principles of Islamic Jurisprudence, Qiyas, Istihsan, al-Masalih al- Mursalah, Sadd al-Dhari‘ah
  • Morteza Rahimi, Mojtaba Behroozi Pages 57-66
    Islamic jurisprudential denominations have different ideas about the necessity of being a man for being an administrator or successor. Many of them permit women to be an administrator or successor. They have their own reasoning not letting women be an administrator or successor the same way they cannot be a judge. Some Imami hadiths forbid women to be an administrator or successor as these hadiths have the presumption that women do not have the required conditions for being an administrator or successor; some other Imami jurists interpreted these hadiths as Taqiyah. But most of Sunni religious groups permit women to be an administrator or successor and such permission rejects the idea of Taqiyah in this regard. Some other Sunni groups like ‘Ata’ and Shafi‘i do not accept women as an administrator or successor considering similar reasons like forbiddance of women to be judges. Their quotes are tangible as there are incidents in Islamic history showing that women can also be successor. For example, Hafsah who was appointed by Omar as an administrator, acceptance of woman’s testimony, acceptance of Hind as the administrator of her children in their living costs and etc. Some Sunni jurisprudential denominations do not accept women as an administrator of their children in marriage and some other groups restricted that to raising children.
    Keywords: Administrator or Successor, Woman, Jurisprudential Denominations, Judgement
  • Abbas Musallai Pour Yazdi, Fatemeh Khiweh Pages 67-77

    The Holy Quran states about different kinds of heavens, their features and their ranks. Investigating the different kinds and attributes of heavens in the holy Quran from the viewpoints of important Islamic interpretations and their methods of analysis are the crucial aims of this study. According to the results of this paper, through descriptive analytical method, the attributes and ranks of the paradise belong to the same and unique heaven and the differences result from the good deeds and faith of the residents of the heaven. Totally the paradise is the apparition of the deeds of the pious souls, as the faith’s ranks are different, the paradise ranks are different too. All of these blesses and ranks are dedicated to all the believers according to their piety and deeds and will be visualize in paradises (The blessed gardens with abundant trees) or meeting with Allah at the next world. Those who are in upper ranks of the paradise may enjoy the lower ranks too. But those who are in lower ranks may not profit from the upper ranks above all, the paradise is an ideal perfection of inhabitant of paradise and they are pleased of their status and do not want to exit from that kind of blessed and joyous place. The heaven looks like the man has the spiritual and material dimensions. Those magnanimous are everlasting, safe and healthy and reach more excellences through praising the greatness of Allah.

    Keywords: Heaven, Dar al-Salam, Dar al-Ridha, Gardens, Blesses, Paradise
  • Seyedeh Susan Fakhraei, Mohammad Ami Zargar Pages 78-93
    The emergence of Ghuluw was among some Muslim groups, and appearance of the exaggerator sects, provoked harsh reactions from other Muslims against Ghulat. Attributing Divinity, Prophecy and Foreknowledge to people, and believing in Simile, Transmogrification, Bada’, Raj‘ah, and Ibahah, were treated as elements forming Ghuluw (exaggeration) According to Ahl al-Sunnah, whereas Bada’ and Raj‘ah are from Shiite theological beliefs. This research has been conducted in a descriptive and analytic approach, and explores the similarities and differences of Shiite and Sunnite point of view in exaggerative ideas. Also the tendency to exaggeration has been investigated and analyzed, based on four social actions of Max Weber’s sociological theory, to make clear how much difference is between Shiite and Sunnite Islam looking at the superstitious beliefs and what are the causes of these differences, assuming that the views of Shia and Sunni about Ghuluw is too close together, and the general tendency to Ghuluw among Muslims, particularly Shiites, were mainly focused on the third and fourth types of those actions.
    Keywords: Exaggeration, Imamiyah, Ahl al-Sunnah, Social Actions, Max Weber