فهرست مطالب

کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم غلام نیا*، محمدحسین مبین، حمید سودایی زاده صفحات 1-25
    در قرن اخیر تغییرات اقلیمی و تحولات اقتصادی- اجتماعی کشورهای جهان موجب توجه فزآینده مردم به پدیده خشکسالی گردیده، به طوری که پیش بینی، تشخیص و ارزیابی اثرات این پدیده در بسیاری از کشورها از جهات گوناگون در برنامه ریزی راهبردی کشاورزی و مدیریت منابع آب اهمیت بحرانی یافته است. از طرفی رخداد این پدیده را با اطمینان کامل نمی توان پیش بینی کرد، بلکه باید آن را رخدادی تصادفی تلقی کرد. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه و بسط یک مفهوم جدید از خشکسالی اقلیمی و روشی نوین برای تشخیص و ارزیابی آن بر پایه رابطه سه گانه بین خشکسالی و متغیرهای هواشناختی مانند بارندگی، تابش خورشیدی و ساعات آفتابی است. بدین منظور با استفاده از داده های هواشناختی ایستگاه همدیدی یزد در دوره آماری 1980-2010، ابتدا نمودارهای دوگانه ی خشکسالی- خورشیدی DGM)) در ایستگاه یزد ترسیم شد و مشاهده گردید وضعیت خشکی برخی از ماه ها نسبت به جدول توصیف کیفی خشکسالی و ترسالی براساس شاخص نمره استاندارد Z-Score تغییر می یابد. در مرحله ی بعد نقشه منحنی های هم ارزش بارش استاندارد شده ترسیم و متغیرهای معادله آنگستروم چون تابش خورشیدی و ساعات آفتابی به عنوان متغیرهای مرجع رسم شد. این تکنیک که به عنوان روش سه گانه ترسیمی (TGM) موسوم است، الگوهای رفتاری بین پدیده خشکسالی و متغیرهای تابش خورشیدی و ساعات آفتابی را به صورت بارز نمایان می سازد. نتایج نشان داد که رابطه رگرسیون خطی بین خشکسالی و معادله آنگستروم80/0 و در دوره های خشکی، دامنه ی کمی متغیرهای تابشی H/Ho، S/So به ترتیب 66/0-79/0 و 71/0-86/0 می باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، روش سه گانه ی گرافیکی، یزد، معادله ی آنگستروم، تابش خورشیدی، ساعات آفتابی، دوره های خشک و مرطوب
  • مریم مشتاقیون، سیدعلی المدرسی *، علی اکبر جمالی صفحات 27-47
    پژوهش حاضر در پی ارزیابی تغییرات اراضی شهر یزد در طی سال های 1999 تا 2013 و سپس پیش بینی این تغییرات تا سال 2020 می باشد. از این رو برای پی بردن به نوع و میزان تغییرات رخ داده در منطقه فوق سری های زمانی،تصاویر ماهواره ای لندست سال های 1999، 2006و 2013 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. پس از عملیات بارزسازی،برای کشف و ارزیابی تغییراتاز روش مقایسه بعد از طبقه بندیاستفاده شد. همچنین برای پیش بینی روند تغییرات تا سال 2020 از دو روش CA-Markov و LCMاستفاده گردید. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که در طی 14 سال مورد بررسی مدل CA-Markov با دقت 70% به پیش بینی نقشه کاربری اراضی پرداخته است. نقشه خروجی مدل برای سال 2020، بیشترین افزایش مساحت را برای کاربری مسکونی و ساخته شده به میزان 11/51 درصد و بیشترین کاهش را برای زمین بایر به میزان 29 درصد پیش بینی کرد. دقت مدل LCMبرای پیش بینی نقشه کاربری اراضی 83% محاسبه گردید. در نقشه خروجی، این مدل برای سال 2020، افزایش 68% اراضی ساخته شده و کاهش 8/24 درصدی زمین های بایر پیش بینی گردید.بالاتر بودن دقت مدل LCMنسبت بهCA-Markovبه دلیل استفاده از متغیرهای مستقل به عنوان پارامترهای ورودی به این مدل می باشد. نهایتا هر دو مدل دارای دقت مناسبی در پیش بینی توسعه فیزیکی یزد در دوره زمانی مذکور بوده و تا سال 2020 ، شهر یزد به سمت حاشیه (غرب و جنوب غرب و جنوب) گسترش یافته و شهرهای همجوار مانند حمیدیا، شاهدیه را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، CA-Markov، LCM، توسعه فیزیکی شهر، یزد
  • علیرضا عرب عامری*، مجتبی یمانی صفحات 49-69
    در مطالعات گردشگری، توسعه پایدار گردشگری می بایست هسته مرکزی این گونه مطالعات قرار گیرد تا بهره برداری نادرست از این جاذبه ها، مشکلات آینده در زمینه برنامه ریزی محیطی را افزایش ندهد. در شهرستان شاهرود علی رغم وجود ژئومورفوسایت های متنوع کویری و بیابانی و پتانسیل بالای شهرستان شاهرود در زمینه گردشگری بیابانی، در رابطه با ارزیابی قابلیت این ژئومورفوسایت ها در راستای معرفی این ژئومورفوسایت ها و جاذبه های آنها تحقیقات نظام مندی صورت نگرفته است. این پژوهش سعی دارد تا به ارزیابی این ژئومورفوسایت ها با استفاده از روش های ژئومورفوتوریستی پریرا و فاسیلوس بپردازد. بدین منظور ابتدا با استفاده از عکس های هوایی و عملیات میدانی، ژئومورفوسایت های مورد نظر مشخص گردید و در گام دوم با استفاده از روش های ارزیابی مدل های مربوطه به ارزیابی ژئومورفوسایت ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که این دو روش در عیارسنجی خود متغیرهای متعدد و متفاوتی را مدنظر قرار می دهند و مدل های کارآمدی در ارزیابی ژئومورفوسایت ها هستند. یافته ها نشان می دهد که کویر طرود با کسب بالاترین امتیاز در هر دو روش ، در روش پریرا با کسب 15 امتیاز و در روش فاسیلوس با کسب 37/45 امتیاز به عنوان مناسب ترین سایت برای توسعه گردشگری می باشد. در کل، نتایج نشان می دهد که مناطق کویری و بیابانی شهرستان شاهرود پتانسیل های بالایی در توسعه ژئوتوریسم در استان دارند، ولی متاسفانه تاکنون از سوی برنامه ریزان و تصمیم گیران استانی توجهی به آنها نشده و هیچ گونه تاسیسات زیر بنایی برای جذب گردشگر در منطقه ایجاد نگردیده است.
    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، روش پریرا، روش فاسیلوس، شهرستان شاهرود، کویر طرود
  • احمد پور احمد، محسن کلانتری، رحمت الله فرهودی، امیر اشنویی صفحات 71-100
    مسکن به عنوان یک مولفه کلیدی از محیط مصنوع، نقشی بسیار مهم در توسعه پایدار شهرها ایفا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر در پایداری اجتماعی بخش مسکونی بافت های تاریخی در شهر کاشان انجام شده است. پژوهشگران در پی آن بوده اند که به کمک روش پیمایش، میزان تاثیر شاخص های پایداری اجتماعی مسکن را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهند. جامعه آماری پژوهش تعداد 45552 نفر ساکنان شش محله بافت های تاریخی کاشان هستند. بدین منظور، با استفاده از فرمول نمونه گیری و با ابزار پرسشنامه، دیدگاه های 364 نفر از ساکنان بافت های تاریخی کاشان جمع آوری و تحلیل شد. تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل عاملی نشان داد که دو عامل «هویت و تعلق خاطر» و «شناخت و هم ذات پنداری با مکان» از مهم ترین عوامل موثر در پایداری اجتماعی مسکن در بافت های تاریخی شهر کاشان هستند. همچنین نتایج آزمون همبستگی بیانگر آن است که مدت سکونت در بافت تاریخی نیز می تواند بر میزان رضایت مندی ساکنان تاثیر گذار باشد و رضایت از محل سکونت می تواند بر احساس تعلق خاطر به محل تاثیر مثبتی گذاشته و در تشویق ساکنین به مشارکت در امور بافت تاریخی مفید باشد.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن اجتماعی، پایداری، پایداری اجتماعی، بافت تاریخی شهری
  • محبوبه ملک ثابت*، محمد زارع، محمدرضا کوثری، محمدحسین مختاری صفحات 101-118
    خشکسالی به عنوان پدیده ای طبیعی واجتناب‏ناپذیر، در مناطق مختلف اقلیمی، به ویژه مناطق خشک به فراوانی رخ می دهد.برای تعیین شدت و وسعت خشکسالی از شاخص های خشکسالی استفاده می شود که به طور مستقیم از داده های هواشناسی از جمله بارندگی محاسبه می شوند. در نبود داده های مذکور، فنآوری سنجش از دور، ابزاری مفید در پایش خشکسالی به شمار می رود. استان یزد با قرار گرفتن در فلات مرکزی ایران و محاصره شدن به وسیله کویرها و بیابان های مرکزی، تاثیر زیادیبر تشدید و وقوع خشکسالی دراین منطقه دارد. در این تحقیق بر اساس داده های 25 ایستگاه سینوپتیک استان یزد طی دوره آماری20 ساله (1990-2010) به محاسبه شاخص های هواشناسیSPI و RDI در سری زمانی 3، 6 و 18 ماهه و با کمک تصاویر ماهواره ای سنجنده مودیس که از سال 2000 تا 2010 دریافت شد. به محاسبه شاخص های سنجش از دوری VCIو LST پرداخته شد و پس از درون یابی شاخص های هواشناسی به بررسی همبستگی بین آن ها پرداخته شد. نتایج نشان دهنده همبستگی نسبتا پایین شاخص ها بود به تکرار محاسبه همبستگی با کمک داده های نقطه ای ایستگاه ها پرداخته شد که نتایج نهایی حاکی از همبستگی مناسب بین شاخص هاست، به طوری که SPI وVCIدر حدود 5/0 تا 3/61 درصد و LST وRDI بین 7/25 تا 1/82 به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده شاخص های سنجش از دوری جایگزین مناسبی برای شاخص های هواشناسی در مطالعات مربوط به خشکسالی هستند.
    کلیدواژگان: مناطق خشک، خشکسالی، تصاویر ماهواره ای، مودیس، یزد
  • خدا رحم بزی *، صدیقه سرگلزایی صفحات 119-143
    شهر زابل با دارا بودن جمیعتی بیش از 130 هزار نفر و قرار گرفتن در مسیر وزش بادهای 120روزه و مهاجرت های زیاد روستایی در زمینه مکان یابی و مدیریت زباله با مشکلات عدیده ای روبرو است. در این پژوهش سعی شده است تا مکانی متناسب با معیارهای استاندارد برای جمع آوری و دفع زباله در شهر زابل تعیین شود. برای این کار از نرم افزار Arc GIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی AHPاستفاده شده است. فرآیند تحلیل سسله مراتبی (AHP) یکی از گسترده ترین ابزارهای تصمیم گیری چند معیاره است. در فرآیند مکان یابی با استفاده از روش AHP، بعد از تعیین سطوح سلسله مراتبی شامل هدف، معیارها، زیر معیارها و گزینه (مکان مورد نظر) مقایسه زوجی بین مجموعه ها برای وزن دهی انجام می شود. محل فعلی دفن زباله در شهر زابل متناسب به معیارهای استاندارد نیست. عمده ترین مشکل این منطقه، نزدیک بودن به چاه نیمه چهارم می باشد و به همین دلیل ممکن است سبب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی شود. نتایج تحقیق حاکی از این است که بهترین پهنه انتخابی برای دفن زباله در پایین دست منطقه دفع کنونی واقع شده است. این پهنه از نظر احداث مکان برای دفع زباله کاملا مناسب است. عمق آب زیرزمینی بیش از 70 متر می باشد. فاصله از شهر حدود 30 – 35 کیلومتر و فاصله از راه های ارتباطی 7 کیلومتر است، همچنین به دلیل دور بودن از شهر قیمت زمین در این منطقه ارزان می باشد.
    کلیدواژگان: شرایط اقلیمی، مدیریت زباله، زابل
  • محمد مهدی آبادی جو، مصطفی کریمی *، قاسم عزیزی صفحات 145-165
    در توزیع مکانی ناهمگون ریزش های جوی و شکل گیری بیابان ها، شرایط جغرافیایی و به خصوص عامل ارتفاعات، نقش موثری دارند. بیابان لوت، یکی از خشک ترین مناطق زمین در کمربند بیابانی جهان است که در ایامی از سال تحت سیطره پرفشار جنب حاره ای قرار داشته و علاوه بر آن، در
    سایه باران کوه های استان کرمان نیز واقع شده است. بر این اساس در این پژوهش تلاش شده است میزان اثرگذاری ارتفاعات در ایجاد بیابان لوت با استفاده از داده های مشاهدات ایستگاهی و شبکه بندی شده (ERA-Interim/ECMWF) بارش و داده های مورد نیاز جهت اجرای مدل اقلیم منطقه ای (RegCM4.1) از ICTP، شناسایی گردد، از این رو به این منظور با حذف توپوگرافی در مدل اقلیمی منطقه ای RegCM4.1، اثرات این سد کوهستانی بر میزان بارش منطقه بررسی گردید. شبیه سازی در دو حالت مرجع و حذف توپوگرافی برای سال آبی 2006- 2007 انجام گرفت.
    کلیدواژگان: مدل سازی اقلیمی، بیابان بادپناهی، لوت، RegCM4، ایران
  • مهدی نورزاده حداد*، حسینعلی بهرامی صفحات 167-183
    پتانسیل خاک ها برای فرسایش بادی به عوامل مختلفی مثل توزیع اندازه ذرات بافت سطحی، رطوبت سطحی و سرعت باد بستگی دارد. در این تحقیق ارتباط غلظت ریزگرد با رطوبت سطحی و توزیع اندازه ذرات خاک سطحی با استفاده از شبیه ساز متحرک فرسایش بادی بررسی شد. این اندازه گیری ها در 10 رطوبت و 11 منطقه مستعد فرسایش بادی انجام گرفت. نتایج مطالعات صحرایی نشان داد که با افزایش رطوبت در خاک سطحی (0-3 سانتی متر) از صفر تا حدود 3 درصد، میزان سرعت آستانه، افزایش و غلظت ریزگرد تولیدی کاهش می یابد. به طوری که در رطوبت 8/2 درصد، غلظت ریزگرد تقریبا به صفر می رسد. علاوه بر این در رطوبت های کم، خاک منطقه 6، کمترین افزایش سرعت آستانه و خاک منطقه 2، بیشترین افزایش سرعت آستانه را داشته است. همچنین خاک منطقه 3، در شرایط خشک بیشترین تولید ریزگرد را با غلظت 26/161 میلی گرم بر مترمکعب و خاک منطقه 2 در همین شرایط با تولید 23/101 میلی گرم بر مترمکعب ریزگرد، کمترین میزان غبار انتشار یافته را داشت. بنابراین تغییرات نرخ کاهش غلظت ریزگرد برای خاک مناطق مختلف، متفاوت بوده است، ولی در همه مناطق در رطوبت 2/2 درصد به شدت کاهش یافته و به صفر نزدیک شده است. هر چه درصد ذرات کوچکتر از 100 میکرون در بافت سطحی خاک بیشتر باشد، باعث افزایش بیشتری در سرعت اصطکاکی آستانه ضمن افزایش رطوبت سطحی می گردد. همچنین هر چه درصد ذرات کوچکتر از 75 میکرون در خاک سطحی بیشتر باشد، پتاسیل خاک ها برای تولید ریزگرد در شرایط خشک بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: ریزگرد، سرعت آستانه، شبیه ساز متحرک، فرسایش بادی
  • رستم صابری فر*، آمنه خزاعی صفحات 185-205
    مسئله بیابان و بیابان زایی یکی از تهدیدهای اساسی زندگی آحاد بشر است و تلاش ها و ابداعات متعددی برای مقابله با آن مورد توجه قرار گرفته است، اما هم چنان آثار منفی آن رو به ازدیاد است. تاثیرات بیابان زایی در حال حاضر از مناطقی که از نظر اقلیمی در شمار پهنه های بیابانی به حساب می آیند، فراتر رفته و مناطق حاشیه ای را نیز تحت تاثیر قرار داده است. شهر فردوس نیز از آن جمله شهرهاست که چون در حاشیه کویر قرار دارد، تاثیرات و پیامدهای منفی این پدیده را به طور کامل تحمل می کند. به خصوص این تاثیرات در ابعاد اقتصادی و اجتماعی به حدی بوده است که ساختار سیاسی و جمعیت این شهر را به شکل غیر قابل تصوری تغییر داده است. به همین منظور، این بررسی قصد دارد به شیوه توصیفی و تحلیلی این شرایط را مورد تحقیق قرار دهد. داده های مورد نیاز از طریق اسناد تجربی و نظرخواهی از متخصصان این حوزه به دست آمده است. تعداد نمونه انتخابی و با استفاده از روش نمونه در دسترس(تمامی شماری)، شامل 50 نفر از متخصصان بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل های رگرسیون و...مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج، نشانگر آن است که پدیده بیابان زایی بر توسعه اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی این شهر تاثیر معنی داری داشته و این امر نیز سایر ابعاد مرتبط را متاثر ساخته است.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، توسعه اقتصادی و اجتماعی، نظرسنجی، شهر فردوس
  • محمد اخوان قالیباف *، هستی بیدکی، حمید مهرنهاد صفحات 207-228
    در دشت ابرکوه یزد پدیده ناخواسته فرونشست و رانش زمین در چندین موقعیت گزارش شده است. مطالعه حاضر مربوط به رانش های موجود در یک مزرعه پسته در مسیر جاده کمربندی از یزد و نزدیکی ابرکوه، پس از هلال احمر است. پس از ثبت مشاهدات مرفولوژیکی، کار نمونه برداری از خاک در موقعیت های نشست زمین انجام شد. آزمایشات معمول خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بر روی خاک و رسوبات انجام گرفت. آزمایشات تکمیلی مانند روش های طیف نگاری فلوئوروسنس اشعه ایکس جهت تشخیص عناصر کل و پراش اشعه ایکس جهت کانی شناسی بر روی نمونه های رس از رسوبات و خاک ها صورت گرفت. آنچه می توان به عنوان یافته های جدید در این تحقیق اشاره کرد، وجود سازند های رسوبی دولومیتیدر اقلیم خشک و بیابانی دشت ابرکوه است که گمان عامل کارست در نشست زمین را با تردید مواجه می نماید. وجود دولومیت از طریق آزمایشات شیمیایی و پراش اشعه ایکس اثبات گردید. همچنین ویژگی خاص رس ها در این ناحیه به صورت بین لایه ایبا ترتیب تصادفی از ایلایت واسمکتیت، توانسته است تا شدت فرونشست زمین را در این ناحیه افزایش دهد. وجود نوسانات سطح آب زیر زمینی به جای تنها افت سطح آب می تواند تاثیر رس ها در رانش زمین در این ناحیه را افزایش داده باشد. پیشنهاد می شود تا با افزودن ترکیبات کلسیم دار، پایداری رس ها را افزایش داد و واگرایی آنها را کم کرد. همچنین پیشنهاد می گردد تا با چینه شناسی و شناسایی لایه های رس موجود در رسوبات آبرفتی دشت ابرکوه، نقشه پهنه بندی خطر نشست زمین تهیه گردد تا کاربری اراضی و میزان استحصال آب را مدیریت کرد.
    کلیدواژگان: فرونشست زمین، نوسانات سطح آب زیر زمینی، اختلاط تصادفی ایلایت - اسمکتیت
|
  • Azam Gholamniya*, Mohamadhoseiin Mobin Pages 1-25
    Drought prediction, in many regions of the world, is critically important for strategic planning of agriculture and water management. The occurrence of droughts cannot be predicted with certainty and, thus, must be treated as a random variable. It is the main purpose of this paper to develop a new concept of drought and assessment of its features based on triple drought-related hydro-meteorological and meteorological variables, namely rainfall, solar irradiation and sunshine duration. At first, the scatter diagrams of rainfall, solar irradiation and sunshine duration are drawn as prescribed by the Dual Graphic Method (DGM). Then, the monthly drought conditions that are observed are compared together on the basis of the SMP values table. Also, equal standard rainfall lines are drawn as a map with two reference variables including solar irradiation and sunshine duration. These are referred to as the triple graphical method (TGM). It furnishes rich features of drought behavior variation based on the rainfall, solar irradiation and sunshine duration. This analysis and the solar irradiation estimation method are applied to Kermanshah stations in the Republic of Iran based on monthly data obtained within the period of 1970–2005. The linear relationship between drought and the variables of the Angstrom equation is found to be 0.80. Also, in severe drought conditions, the irradiation variables of H/Ho and S/So are found to be varied in the range of 0.66-0.79 and 0.71- 0.86 respectively
    Keywords: Drought, Triple graphical method (TGM), Yazd, Angstrom equation, Solar irradiation, Sunshine duration, Dry, wet season
  • Seyed Ali Almodaresi *, Aliakbar Jamali Pages 27-47
    This study aims at the change of the land usage around the city of Yazd from 1994 to 2013 and the prediction of these changes until 2020. To this end, multi-temporal Landsat satellite images taken in three years of 1999,2006 and 2013 were studied and analyzed. The corresponding classified images were used to detect and characterize changes from a cross-tab. In order to predict the changes during these years and in future until 2020, two different models including CA-Markov and LCM were used. The results of this study showed that during these intended 14 years, the CA-Markov model could present a land use map with a 70% accuracy, and the final map for 2020 displayed the maximum usage of the land for residential purposes at the rate of 51.11%. On the other side Wasteland may decrease around 29%. The accuracy of the LCM model for the prediction of the land use map was estimated to be around 83%, and the final plan for 2020 exhibited a 68% increase of residential land and a 24.8% decrease of wasteland. However, the results demonstrated a better accuracy for the LCM model as compared to CA-Markov, which is the consequence of the use of independent variables as the input parameters in the LCM model. In general, it can be concluded that both models have almost the same accuracy and they are powerful methods for predicting the development of the city of Yazd in the intended period until 2020. Finally, the physical development of Yazd to the suburbs through the west, west-south and south regions is expected. This expansión tends toward the neighboring towns like Hamidia and Shahedieh.
    Keywords: Land use change, CA-Markov, LCM, Physical development, The city of Yazd
  • Alireza Arab Ameri *, Mojtaba Yamani Pages 49-69
    In tourism studies, sustainable development should be placed at the center of investigation so that no problem would be created in the field of environmental planning through any incorrect operation of attractions. In the city of Shahrood, despite the existence of geomorphosites with tourism potentials of desert and desertification, no systematic research has been done yet on evaluating the geological sites in order to introduce the attractions associated with them. This study aims to evaluate these geomorphosites using geomorphotourist methods of Pereira and phasilus. For this purpose, at first the geological sites are located using aerial photographs and field operations. In the second phase, geological evaluation of the site is conducted by using appropriate evaluation models. The results show that the employed methods are capable of considering many different variables and serve as useful models for assessing geomorphosites. It is also shown that the Toroud desert in both of these methods has earned the highest score. The won 15 points by Pereira and 37.45 points by phasilis, hence the most suitable site for development of tourism. Overall, the results show that the desert areas of this city have strong potential in tourism development. Unfortunately, so far, these places have been ignored by planners and decision-makers. Actually, there are no infrastructures in order to attract tourists to the region.
    Keywords: Geomorphosites, Pereira method, Phasilis method, The city of Shahrood, The Toroud desert
  • Amir Oshnooi *, Ahmad Puorahmad, Mohsen Kalantari Pages 71-100
    Housing as a key component of a built environment plays a very important role in the sustainable development of cities. This study aims at the factors affecting the social sustainability in the residential district of historical texture in the city of Kashan. The researchers have sought to measure and evaluate the impact of social sustainability indicators of housing. The study population consists of 45,552 inhabitants from six quarters of the historical texture of the city. Therefore, using the formula sample and a questionnaire, the perspectives of 364 inhabitants in the historical texture of Kashan were collected and analyzed. Using factor analysis, the results showed that two factors, namely "Identity and Belonging" and "recognition and identification with the place" are the most important factors affecting the social sustainability of housing in the context of the historic city of Kashan. Also, the results of a correlation analysis showed that the period of residence in the historical texture can also affect the resident's satisfaction, and this satisfaction, in turn, can have a positive impact on the sense of belonging to a place and on encouraging the residents to usefully participate in the affairs of their historical residence.
    Keywords: Housing, Social housing, Sustainability, Social sustainability, Urban historical texture
  • Mohboobe Malaksabet *, Mohammad Zare, Mohammadreza Hosari, Mohammadhoseiin Mokhtari Pages 101-118
    Drought has occurred as a natural disaster and an inevitable phenomenon across many parts of the world, especially in arid areas for a long time. To monitor draughts and to determine their extent and indices, meteorological data, such as those obtained from precipitation, can be of use. In the absence of these data, techniques of remote sensing are useful tools in monitoring droughts. The city of Yazd located in the central plateau of Iran is surrounded by deserts, and the deserts have a great impact on the occurrence of severe droughts in the region. The present study is based on the data obtained from 25 synoptic stations in Yazd province within a 20-year period (1990-2010) to determine the weather SPI and the RDI index in long series in 3, 6 and 18 months. For this purpose, satellite images were used in the form of bands of MODIS images from 2000 to 2010 to assess the remote sensing parameters of VCI and LST. After interpolation of the meteorological indices, the correlation between them was investigated. As the results show, the correlation was relatively low. Therefore, to verify the initial results, the calculation of the correlation indicates was repeated using the station points. The final results showed a good correlation so as for SPI and VCI to be found approximately 0.5 to 61.3 % and for RDI and LST to be between 25.7 and 82.1 respectively. Based on the results, distance sensing indices can be appropriate alternatives for meteorological indices in drought studies.
    Keywords: Arid lands, Drought, Satellite data, MODIS, Yazd
  • Khodarahm Bazi * Pages 119-143
    The city of Zabol with a population of 130000 is located in the zone of 120-day wind. There are many rural emigrations, and the city is, thus, faced with many problems including site selection for garbage dumping. In this article, attempt is made to find a place that conforms to standards criteria for gathering and burying garbage in Zabol. For this purpose, the GIS software and the AHP model are used. Analytical hierarchy process is one of the most widely multi-criterion decisions. In the site selection process with the AHP model, after determining hierarchical levels including purposes, criteria, sub-criteria and alternatives, paired comparisons have been made to weigh the sets against one another. The results show that locating a place for garbage dumping and burial in Zabol is not in accordance with the standards criteria.
    Keywords: Site selection, Garbage, Zabol, AHP
  • Mostafa Karimi *, Ghasem Azizi Pages 145-165
    In heterogeneous spatial distribution of rainfalls and the formation of deserts, geographical conditions and, especially, elevation have an influential role. The Loot desert, as one of the driest areas of the Earth on the global desert belt, is dominated by the subtropical high pressure for some time in a year and is located in the rain shadow of Kerman province mountains. Accordingly, in this study, using station and networked (ERA-Interim/ECMWF) precipitation data and the required data for running the regional climate model (RegCM4.1) from ICTP, attempt is made to detect the effectiveness of heights in formation of the Loot leeward desert. So, in order to detect the effect that mountainous dams on the rainfall of the region, topography was removed from the RegCM4 climate model. Simulation was performed in the original state, and topography was removed for the farming years of 2006-2007. The results showed that the model rainfall estimation is 151 mm, which is close to the observed average of the area. In the removed topography simulation, the precipitation of the eastern and central-western smoothed heights is reduced from 177 to 157 and from 244 to 144 mm respectively. However, in the Loot area, the precipitation shows an increase of more than 100% (i.e. 67 to 148 mm). It is to be noted that, in the absence of the mountainous mass, the spatial distribution of precipitation becomes more uniform and the precipitation significantly increases in the Loot region. Therefore, it can be concluded that the Loot region is inherently a desert resulting from the general circulation of the atmosphere, and the Kerman province mountains have intensified the arid conditions into hyper arid conditions.
    Keywords: Climate modeling, Leeward desert, Loot, RegCM4, Iran
  • Mahdi Noorzadehadad *, Hoseiinali Bahrami Pages 167-183
    The potential of soils for wind erosion is related to such agents as the particle size distribution of the surface texture, surface moisture, and wind velocity. The relationship of dust concentration with surface moisture and particle size distribution of soil is investigated in this research using a portable wind erosion simulator. The measurements were done in 10 moisture-apt and 11 wind-erosion-apt regions. Field studies have shown an increase in the threshold friction velocity and a decrease in the produced dust concentration as well as an increase in the moisture of surface soil (0-3 cm) from zero to 3%. Also, the dust concentration falls to almost zero at the moisture of 2.8%. The soil of region 6 had the minimum and the soil of region 2 had the most increase in the threshold velocity. Also, the soil of region 3 in dry conditions had the most dust produced for 161.26 mg m-3 and the soil of region 2 in the same conditions had the lowest dust emission for 101.23 mg m-3. So, the variation in the decrease rate of dust concentration is different for different soil regions, but dust concentration drastically decreases toward zero in all the regions at the moisture of 2.2%. Threshold friction velocity as well as surface moisture increases when the surface soil contains more particles with sizes of less than 100 microns. Also, soil potential for erosion increases in dry conditions when more particles with sizes of less than 75 microns are available in the soil surface texture.
    Keywords: Dust, Threshold velocity, Portable simulator, Dust concentration, Wind erosion
  • Rostam Saberifar *, Amene Khazaei Pages 185-205
    Desertification is one of the major threats to the lives of all humans. So far, many efforts and inventions have been taken into consideration to deal with the issue, but its negative effects are still increasing. The effects of desertification are now beyond regions which are considered as deserts in terms of climate; rural areas are affected too. Ferdows is one of those cities which, because of being on the verge of the desert, suffers from the completely negative effects of this phenomenon. These effects are to such an extent especially in economic and social dimensions that they have changed the political structure and population of the city incredibly. On this basis, this study aims to deal with the situation by descriptive and analytical methods. The required data are obtained through empirical evidence and surveys of experts in this field. The number of samples is selective and determined by using the available sampling method (census) consisting of 50 experts. The collected data are analyzed by SPSS software, regression models, etc. The results indicate that the desertification phenomenon has a significant impact on the economic and socio-cultural development and this, in turn, affects other related aspects.
    Keywords: Desertification, Economic, social development, Survey, The city of Ferdows
  • Mahdi Akhavan Ghalibaf *, Hasti Bidaki, Hamid Mehrnahad Pages 207-228
    This study was done in Abarkuh plain where the disasters of land subsidence and land slide have been reported in some sites. The current study is limited to the land slide on a farm near Abarkuh. After taking an inventory of morphological properties, soil sampling from land subsidence locations was done. Routine physical and chemical analyses of the soils and depositions were also done. Advanced analyses such as spectrometry, x-ray fluorescence and x-ray diffraction were conducted on the clay fractions and the soil. One of the new concepts of this research was the dolomitic bed rock that has been confirmed after chemical and x-ray diffraction analyses to rarely form karst in arid climates. Therefore, karst cannot be a serious agent for land slide in these areas. The second new concept in this research was that interlayer random mixed minerals of illite and smectite can be intensifier agents for land depression and slide. Also, ground water table fluctuation together with downward level of groundwater can be the third factor for land sliding. As a suggestion, adding calcium compounds to soil can decrease the activity of clay to increase soil stability against soil divergence. More detailed stratigraphy in this area for surveying hazard maps of land subsidence leads to more logical land management and ground water utility.
    Keywords: Land subsidence, Water table fluctuation, Random mixed illite-smectite