فهرست مطالب

چغندر قند - سال سی و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

مجله چغندر قند
سال سی و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کامل علمی - پژوهشی
  • علی جلیلیان*، رسول نجفی صفحات 121-133
    تعیین مناسب ترین زمان کاشت چغندرقند، یکی از مهمترین عوامل مدیریتی کشت این محصول است. محدودیت اصلی درکشت زود هنگام چغندرقند، خطر بروز یخبندان بعد از سبزشدن و در مرحله گیاهچه ای می باشد. این تحقیق برای تعیین زمان بهینه تاریخ کشت و به حداقل رساندن خسارت یخ زدگی اجرا شد. بدین ترتیب مدلی بر اساس آمار بلند مدت هواشناسی(1372 تا 1386) برای تاریخ کشت در سه منطقه اسلام آباد غرب، کنگاور وکرمانشاه (شامل شهرستان های صحنه، بیستون و ماهیدشت) تعیین گردید. بعد از اطمینان از نرمال بودن داده های بلند مدت دمای هوا و خاک (آزمون شاپیرو- ویلک) درهر منطقه، ابتدا با استفاده از تابع توزیع نرمال احتمال وقوع دماهایی که به گیاهچه های چغندرقند خسارت وارد می کند(کمتر از دو درجه سانتی گراد زیر صفر) طی ماه های اسفند تا اردیبهشت تعیین شد. سپس با توجه به دمای پایه جوانه زنی چغندرقند و واحدهای گرمایی مورد نیاز از کاشت تا سبز شدن با در نظر گرفتن آمار بلند مدت دما در عمق پنج سانتی متری خاک در هر منطقه، زمان های محتمل کشت و زمان سبز شدن پیش بینی گردید. با تلفیق دو عامل احتمال کمتر از 20 درصد وقوع یخ زدگی در دو درجه سانتی گراد زیر صفر و زمان های فرضی کشت و پیش بینی زمان سبز شدن، یک مدل زمان کشت برای هر منطقه تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین واحدهای گرمایی مورد نیاز از کاشت تا سبز شدن چغندرقند برای همه مناطق 173 درجه روز رشد بود. براساس مدل تهیه شده مشخص گردید زودترین تاریخ کشت قابل توصیه که کمترین خطر خسارت یخ زدگی(کمتر از 20 درصد) برای گیاهچه چغندرقند را داشته باشد، درکرمانشاه، اسلام آباد غرب و کنگاور به ترتیب در محدوده 27 اسفند، دوم و بیستم فروردین ماه بود.
    کلیدواژگان: احتمال یخ زدگی، چغندرقند، زمان کشت، سبز شدن، مدل کشت
  • خداداد مصطفوی*، اباذر رجبی، محمدرضا اوراضی زاده صفحات 135-147
    جهت مطالعه پایداری عملکرد و سازگاری ارقام چغندرقند در شرایط آب و هوایی مختلف، نه رقم چغندرقند در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و در شش منطقه شامل اصفهان، کرج، کرمانشاه، خوی، مشهد و مغان در سال زراعی 1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی به منظور تجزیه الگوی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط از مدل اثرات اصلی افزایشی و اثرات متقابل ضرب پذیر (امی) استفاده شد. نتایج تجزیه اثرات افزایشی جمع پذیر (تجزیه واریانس) و اثرات متقابل ضرب پذیر (تجزیه به مولفه های اصلی) موید آن بود که اثر ژنوتیپ در سطح احتمال پنج درصد، و اثر محیط و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که دو مولفه اصلی اول اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در مجموع بیش از 77 درصد از واریانس اثر متقابل را تبیین نمودند. نمودار بای پلات حاصل از اولین مولفه اصلی اثر متقابل و میانگین عملکرد ریشه برای ژنوتیپ ها و محیط ها نشان داد که رقم JAAM با عملکرد بیشتر از میانگین کل و کمترین مقدار برای اولین مولفه اصلی اثر متقابل به عنوان رقم پایدار شناخته شد. براساس نمودار دو بعدی مربوط به دو مولفه اصلی اول اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، ژنوتیپ هایJAAM و (I13*A37.1)*SH-1-HSF.5 در محیط های اصفهان و مشهد، ژنوتیپ های 1571، (I13*KWS)*302-HSF.20، (I13*A37.1)*S1.88239، BR1 و ARAS 101 در کرمانشاه و مغان و ژنوتیپ های ICو 7233در کرج دارای سازگاری خصوصی بودند. همچنین ژنوتیپ های 7233، (I13*A37.1)*S1.88239، JAAM و ARAS 101 نسبت به سایر ژنوتیپ ها از سازگاری عمومی بیشتری برخوردار بودند. بطور کلی نتایج مشخص نمود که امکان گزینش ارقام مناسب برای هر منطقه وجود دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه پایداری و سازگاری، عملکرد ریشه، چغندرقند
  • محمدعلی جواهری*، مهدی نادی، حمید نجفی نژاد صفحات 149-161
    کاشت پاییزه چغندرقند به دلیل کارایی بیشتر مصرف آب در مناطق نیمه خشک از اهمیت زیادی برخوردار است. کاشت چغندرقند در استان کرمان قبلا فقط به صورت بهاره انجام می گرفت، لذا ضروری است امکان سنجی کاشت پاییزه چغندرقند در این مناطق صورت پذیرد. استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) با در نظرگیری هم زمان فاکتورهای مختلف موثر بر رشد چغندرقند بهترین و کم هزینه ترین روش جهت شناسایی مناطق مستعد کاشت پاییزه چغندرقند است. در این تحقیق به منظور پهنه بندی استان کرمان ازنظر شناسایی مناطق مستعد کشت چغندرقند، عناصر اقلیمی بلندمدت دما و بارش مناطق مختلف استان جمع آوری گردید. سپس احتمال وقوع واحدهای حرارتی تجمعی، شاخص قابلیت تولید زیست توده، ساعات بهاره شدن، یخ زدگی، بارندگی و طول روز برای هر ایستگاه محاسبه و نقشه آن ترسیم گردید. پس از وزن دهی لایه های فوق با استفاده از روش سلسله مراتبی، نقشه پهنه بندی نهایی در محیط ARC-GIS تهیه گردید. نتایج نشان داد که در شهرستان های بافت، بردسیر و شهربابک بوته های چغندرقند ساقه گل دهنده تولید خواهند کرد. ولی در جنوب استان مجموع دماهای بهاره شدن برای ساقه روی کافی نیست. بارش کمتر از 50 میلی متر در طول فصل زراعی در برخی مناطق جنوبی و شمال شرق استان مزیت کشت در این مناطق را کاهش می دهد. بیشتر اراضی که بارش بیش از 200 میلی متر دارند با خطر یخ زدگی، عدم دریافت GDD مناسب و بهاره شدن مواجه می باشند. بر اساس نقشه پهنه بندی نهایی 19/42 درصد اراضی استان کرمان شامل شهرستان کهنوج، منوجان، عنبر آباد، جنوب شهرستان جیرفت، شرق شهرستان بم و جنوب شهرستان بافت جزو مناطق بسیار مناسب، 22/67 درصد مناطق استان مناسب، 21/76 درصد متوسط و 15/36 درصد مساحت استان دارای شرایط نامناسب برای کاشت پاییزه چغندرقند می باشند. بنابراین امکان کاشت پاییزه چغندرقند در سطح نسبتا وسیعی از استان کرمان وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهاره شدن، دماهای بحرانی، درجه روز رشد، کاشت پاییزه، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مریم ابراهیم قمی، سید باقر محمودی، فرشاد رخشنده رو*، مسعود نادرپور، پیمان نوروزی صفحات 163-176
    هدف از این تحقیق، بررسی ژنوتیپ های مختلف Beet necrotic yellow vein (BNYVV) در ایستگاه های تحقیقاتی چغندرقند کشور شامل طرق در خراسان رضوی، زرقان در فارس، میاندوآب در آذربایجان غربی و اکباتان در همدان بود. هم زمان نمونه هایی از مزارع حوزه کارخانه های قند تربت جام در خراسان رضوی، نهاوند در استان همدان، کمال آباد در استان البرز، نقده در استان آذربایجان غربی و قزوین در استان قزوین و نیز مزارع کشاورزان اراک در استان مرکزی مطالعه شد. جمعا 58 نمونه آلوده ریشه چغندرقند از این ایستگاه ها و مزارع فوق مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تعداد 30 نمونه خاک آلوده از مزارع چغندرقند مغان، طرق، زرقان و کمال آباد کرج جمع آوری و جهت تعیین نوع تیپ ویروس عامل بیماری رقم حساس در آنها کشت شد. برای تعیین نوع تیپ های A و B، ناحیه TGB ژنوم ویروس BNYVV با روش multiplex PCR تکثیر شد. به علاوه، با تکثیر قسمتی از ژنوم RNA5 ویروس از طریق تکنیک مولکولی RT-PCR و جفت آغازگر اختصاصی، ردیابی تیپ P یا J انجام گردید. بر این اساس در بین نمونه های آلوده مورد بررسی با روش multiplex PCR و جفت آغازگرهای اختصاصی A و B تنها قطعه 324 جفت بازی تکثیر گردید. به این ترتیب در بین 88 نمونه آلوده مورد بررسی، بدون استثنا تیپ A شناسایی و هیچ کدام از تیپ های B، P و Jردیابی نشدند. جدایه های BNYVV حاوی RNA5 در هیچ یک از نمونه ها یافت نشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، Multiplex PCR، تیپ A، RNA5، BNYVV
  • حمیده غفاری، محمود رضا تدین * صفحات 177-191
    به منظور بررسی تاثیر چای ورمی کمپوست در کاهش اثرات تنش و بهبود عملکرد چغندرقند، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه شهرکرد و منطقه شلمزار استان چهارمحال بختیاری در فصل زراعی 1394 اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری تامین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و کرت های فرعی شامل سه سطح محلول پاشی: چای ورمی کمپوست به میزان 27 و 54 لیتر در هکتار و محلول پاشی با آب مقطر (شاهد) بودند. نتایج نشان داد محلول پاشی چای ورمی کمپوست باعث افزایش شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، شاخص سطح برگ، تعداد برگ در بوته، قطر ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، شکر قابل استحصال، عملکرد ریشه و عملکرد قند و کم آبیاری باعث کاهش این صفات به استثنای شکر قابل استحصال گردید. مقایسه میانگین برهمکنش تیمارهای آبیاری و محلول پاشی چای ورمی کمپوست نشان داد که بیشترین شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی برگ، قطر ریشه و عملکرد ریشه با محلول پاشی 54 لیتر چای ورمی کمپوست در هکتار در تامین 100 درصد نیاز آبی گیاه به دست آمد. در بین صفات، شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، تعداد برگ، شاخص سطح برگ و قطر ریشه همبستگی بالایی با وزن خشک ریشه نشان داد. تاثیر مثبت چای ورمی کمپوست با تحریک رشد موجب کاهش اثرات منفی کمبود آب بر گیاه چغندرقند شد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، شکر قابل استحصال، محلول پاشی، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه
  • عباس خمسه*، حمید نوشاد صفحات 193-207
    سازمان ها با قدرت دانش و مدیریت آن می توانند برتری های بلند مدت خود را در عرصه های رقابتی حفظ کنند. مدیریت دانش اثرات ماندگار بسیاری دارد. علیرغم اینکه مدیریت دانش به عنوان منبعی برای بقای سازمان ها ضروری و حیاتی بوده و شرط موفقیت سازمان ها در تجارت جهانی دستیابی به دانش و فهم عمیق در تمامی سطوح می باشد، اما بسیاری از سازمان ها هنوز به نوآوری و مدیریت دانش بطور جدی توجه نکرده اند. نکته حائز اهمیت این است که امروزه دیگر سازمان ها بر اساس عملکردشان ارزش گذاری نمی شوند بلکه ارزش آن ها چیزی است که توانایی انجام آن را دارند. در این بررسی نسبت به سنجش، تحلیل و اولویت بندی، عوامل و شاخص های تشکیل دهنده مدیریت دانش در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقند، اقدام شد و میزان موفقیت هر یک از شاخص ها و عوامل مشخص گردید و شکاف موجود در هر سطح تعیین شد. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری مشتمل بر 31 نفر از تعداد کل 50 نفر اعضاء هیات علمی و کارشناسان موسسه مذکور بود. بدین منظور پرسشنامه ای با 35 سوال و در هشت بعد بر اساس مدل «پایه های ساختمان مدیریت دانش»، طراحی و اولویت بندی عوامل نیز با فرآیند تحلیل شبکه ایANP)) مشخص گردید. نتایج نشان داد که از نظر خبرگان و با توجه به خروجی تحلیل شبکه ای، عوامل ارزیابی دانش، تسهیم دانش و شناسایی دانش در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند به ترتیب در اولویت های اول تا سوم قرار داشت. در پایان راهکارهایی جهت بهبود وضع موجود ارائه گردیدکه از مهم ترین آن ها، راهکار استقرار سیستم مدیریت دانش در موسسه و آموزش کارکنان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تسهیم، پایه های ساختار مدیریت، مدیریت دانش
  • ابوذر قربانی*، عفت عالم زاده، حبیب الله حمزه زرقانی، کرامت الله ایزدپناه صفحات 209-219
    ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند (Beet Necrotic Yellow Vein Virus، BNYVV) عامل بیماری مهم و خطرناک ریشه ریشی در این گیاه می باشد. تحقیقات بسیار گسترده ای روی این بیماری تاکنون انجام شده و چندین رقم مقاوم نسبت به آن معرفی گردیده است. در این مطالعه تغییرات فیزیولوژیکی دو رقم مقاوم و دو رقم حساس در برهمکنش با BNYVV مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج آزمون الیزا نشان داد که ارقام حساس دارای غلظت بالاتری از ویروس در مقایسه با ارقام مقاوم می باشند. ارقام مقاوم تغییرات کمتری را در میزان وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل و آنتی اکسیدان نشان دادند. ارقام مقاوم با تغییرات بیشتر در میزان کربوهیدرات، فنول و پروتئین کل در مقایسه با گیاه کنترل واکنش نشان دادند. به طور کلی ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند در ارقام مقاوم سبب ایجاد پاسخی سریع و تغییرات فیزیولوژیکی بیشتر را در مقایسه با ارقام حساس می شود.
    کلیدواژگان: ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندر قند، تغیرات فیزیولوژیکی، چغندرقند
  • مصطفی حسین پور*، سید حمزه حسینیان، ولی الله یوسف آبادی صفحات 221-235
    در اکثر مناطقی که چغندرقند به صورت پاییزه کشت می شود، انجام آبیاری برای تولید اقتصادی محصول ضروری می باشد. از طرفی در این گونه مناطق بخش عمده ای از بارندگی در زمستان و در طول فصل رشد چغندرقند اتفاق افتاده، که به نظر می رسد نقش مهمی در تامین نیاز آبی محصول داشته باشد. از این رو به منظور تعیین سهم بارندگی و آبیاری های اوایل و اواخرفصل درتشکیل عملکرد چغندرقند، این آزمایش در سال زراعی 85-1384 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد. تیمارها شامل دور آبیاری 100، 150، 200، 250 و 300 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (به ترتیب I1-I5) و نیز بدون انجام آبیاری در بهار(I6)، سبز شدن با بارندگی و انجام آبیاری در بهار با دور 100 میلی متر (I7)، آبیاری در طول فصل با دور 100 میلی متر و بدون دریافت بارندگی(I8) و تیمار بدون دریافت بارندگی و آبیاری در بهار (I9) در مجموع نه تیمار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارهای آزمایش از نظر کلیه خصوصیات کمی و کیفی در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین و کمترین عملکرد ریشه (به ترتیب با 98/9 و 55/7 تن در هکتار) و عملکرد شکر (به ترتیب با 12/4 و 6/8 تن در هکتار) به ترتیب مربوط به تیمار آبیاری در طول فصل با دور 100 میلی متر و بدون دریافت بارندگی(I8) و تیمار سبز شدن با بارندگی و دریافت آبیاری در بهار با دور 100 میلی متر (I7) بود. بالاترین و کمترین درصد قند مربوط به تیمار دور آبیاری 250 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (I4) و دور آبیاری 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (I1) به ترتیب با 16/1 و 14/9 درصد بود. بیشترین و کمترین کارآیی مصرف آب برای تولید عملکرد ریشه و شکر به ترتیب مربوط به تیمار بدون انجام آبیاری در بهار (I6) و تیمار سبز شدن با بارندگی و انجام آبیاری در بهار با دور 100 میلی متر (I7) بود. بارندگی به طور معنی داری باعث افزایش عملکرد ریشه و شکر و بهبود برخی از خصوصیات کیفی از قبیل پتاسیم ریشه، ضریب استحصال و قند ملاس شد. سهم بارندگی، آبیاری های اول فصل و اواخر فصل (بهار) در تشکیل عملکرد ریشه به ترتیب 12/3، 76/9 و 22 تن در هکتار و سهم آنها در عملکرد شکر به ترتیب 2/35، 9/86 و 2/5 تن در هکتار بود. بنابراین به نظر می رسد که آبیاری های اول فصل نقش اساسی تر در عملکرد چغندرقند دارند و آبیاری های بهاره و بارندگی ها در رتبه های بعد قرار داشته باشند.
    کلیدواژگان: آبیاری، بارندگی، چغندرقند پاییزه، عملکرد ریشه و شکر
|
  • Ali Jalilian *, Rasol Nejafi Pages 121-133
    Determination of sugar beet planting date is one of the important factors influencing field management. The occurrence of frost damage after seedling emergence has been considered as a limiting factor for early sugar beet planting. This study was conducted to determine the proper sugar beet planting date in Islamabad Gharb, Kangavar and Kermanshah (including Sahne, Bisotun, and Mahidasht cities). A model was designed based on meteorological data collected from 1993 to 2008. After running a normality test for soil and meteorological data (Shapiro-Wilk test), the probability of temperature decrease (less than -2 oC) under different months (from March to May) was determined using normal distribution function. Then, according to the required base-temperature and thermal units from planting to emergence as well as collected temperature data at the depth of 5 cm in each region, the plausible planting and emergence time was predicted. Through combining the probability of frost occurrence (less than 20%) at -2 oC and proposed planting date and field emergence, a plating-time model was developed for each region. Results showed that the average thermal units required from planting to seedling emergence was 173 growing degree days for all regions. Based on the results, the earliest planting date with minimum frost damage for Kermanshah, Islamabad Gharb, and Kangavar are 17th March, 22nd March, and 9th April, respectively.
    Keywords: Frost damage, Planting date, Seedling emergence, Sugar beet
  • Khodadad Mostafavi * Pages 135-147
    In order to study the stability and adaptability of sugar beet genotypes under different climatic conditions, nine genotypes were evaluated in Isfahan, Karaj, Kermanshah, Khoy, Mashhad and Moghan regions in a randomized complete block design with four replications in 2015.Genotype × environment interaction was studied by estimating additive main effects and multiplicative interactions (AMMI) method. Analysis of additive main effects (analysis of variance) and multiplicative interactions (principal component analysis) showed significant effect of genotype (P
    Keywords: Analysis of stability, adaptability, Root yield, Sugar beet
  • Mohammad Ali Javaheri*, Hamid Najafinezhad Pages 149-161
    Sugar beet planting under autumn season has significant importance owing to higher water use efficiency especially in semiarid regions. In Kerman, sugar beet is only sown in spring, therefore it is important to evaluate the feasibility of autumn-sown sugar beet planting. Using geographic information system (GIS) combined with various factors influencing sugar beet growth is the best and economic method for identification of prone areas for autumn-sown sugar beet planting. The aim of this study was climatic zoning of Kerman region for autumn-sown sugar beet planting. Meteorological data including temperature and rainfall were collected. Then, cumulative thermal units, biomass productivity index, vernalization times, freezing, rainfall, and day length of each meteorological station were determined and their map was drawn. After weighting maps using hierarchical method, the final map was developed with ARC-GIS software. Results showed that sugar beet plants are susceptible to bolting in Baft, Bardsir and Shahr Babak cities; however in southern parts of the province, sugar beet plants could not receive required vernalization temperature. Less than 50 mm precipitation during the growing season may decrease the feasibility of sugar beet planting in these areas. Although, most of the lands with more than 200 mm precipitation are endanger of freezing, inadequate GDD reception, and vernalization occurrence. Based on final zoning map, 19.42% of the lands including Kahnooj, Manoujan, Anbar Abad, southern part of Jiroft, East of Bam, and south of Baft are classified as prone areas. Remained areas were regarded as proper (22.67%), medium (21.76%), and improper (36.15%) for autumn-sown sugar beet planting. In conclusion, autumn-sown sugar beet planting can be performed in most parts of the province.
    Keywords: Autumn-sown sugar beet planting, Climatic zonation, Geographic information system, Sugar beet
  • M. Ebrahim-Ghomi, B. Mahmoodi, F. Akhshanderoo *, M. Naderpour, P. Norouzi Pages 163-176
    The present study aimed to evaluate different Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV) genotypes in sugar beet research stations in Iran including Toroq, Zarqan, Miandoab and Ekbatan. Some samples were also collected from sugar factories’ field in Torbat-e Jam, Nahavand, Kamalabad, Naqadeh and Qazvin and also sugar beet fields in Arak. A total of 58 infected sugar beet root samples were collected. In addition, 30 soil samples were collected from sugar beet fields in Moghan, Toroq, Zarqan and Kamalabad, and a susceptible cultivar was planted in them to determine the causal agent type. To detect type A or B of the virus, TGB region of the virus genome was multiplied using multiplex-PCR. Moreover, partial multiplication of RNA5 using RT-PCR and specific primers was performed to detect type P or J. Only 324 bp fragment was multiplied using multiplex-PCR and specific primers designed for type A or B. Therefore, among 88 samples, only type A was detected. No BNYVV isolates containing RNA5 was observed in any of the samples.
    Keywords: BNYVV, Multiplex PCR, Rhizomania, RNA5, Sugar beet, Type A
  • Hamideh Ghafari, Mahmoud Reza Tadayon * Pages 177-191
    In order to investigate the effect of vermicompost tea application on of the reduction of stress effect and improving sugar beet performance, a field experiment was conducted in split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications at two regions including Shahrekord University and Shalamzar in 2015. Main plots consisted of three irrigation levels including 100%, 75% and 50% irrigation based on plant’s water requirement and sub-plots were allocated to three soluble including 27 and 54 lit ha-1 vermicompost tea application and sprayed with water (control). Result showed that foliar application of vermicompost tea increased membrane stability index, SPAD value, leaf area index, leaf number, root diameter, shoot and root dry weight, white sugar content, root yield and sugar yield. Water stress decreased all the above mentioned traits except white sugar content. Interaction between irrigation treatment and vermicompost tea application showed that the highest membrane stability index, SPAD value, root diameter, and root yield was achieved with 54 lit ha-1 vermicompost tea application × 100% irrigation based on plant’s water requirement. High correlation was observed between membrane stability index, SPAD value, leaf area index, leaf number, and root diameter with root dry weight.
    Keywords: Foliar application, Leaf area index, Shoot, root dry weight, White sugar content
  • Abbas Khamse *, Hamid Noshad Pages 193-207
    Relying on knowledge power and its management, organizations can maintain their long-term advantages in competitive arena. Knowledge management has a lot of persistent consequences. Despite the fact that knowledge management plays a vital role in survival of organizations and that access to a deep knowledge and understanding at all levels is a prerequisite for success of organizations in world trade, most organizations have not yet paid serious attention to the innovation and knowledge management. Also, the point to notice is that organizations are not currently valued on the basis of their performance but their value is something that they are able to do it. In this paper, factors and indices forming the knowledge management at Sugar Beet Seed Institute (SBSI) were assessed, analyzed and prioritized and the rate of success for each factor and index was defined and the gap existed at each level was determined. The descriptive-survey research method was used in this study. The statistical population consisted of 31 out of 50 people including members of scientific board and experts. A questionnaire containing 35 questions and 8 dimensions was designed on the basis of the “Building Blocks of Knowledge Management” model and the factors were prioritized by Analytical Network Process (ANP). Considering the output of the network analysis and according to the views of experts, the knowledge evaluation, knowledge sharing and knowledge identification factors were found to be of the first, second, and third priority, respectively, at SBSI. Finally, suggestions were made to improve the current situation with the most important approach being establishment of knowledge management system in the Institute and training of staff.
    Keywords: Building blocks of management, Evaluation, Kknowledge management, Knowledge sharing
  • Abozar Ghorbani *, Effat Alemzadeh, Habiballah Hamzehzarghani, Keramatollah Izadpanah Pages 209-219
    Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV), the causal agent of rhizomania, is one of the most important viruses influencing sugar beet root in Iran and other parts of the world. A high number of studies has been done on this disease and several resistant cultivars were introduced. In the present study, the physiological changes in two resistant and two susceptible sugar beet cultivars in interaction with this virus was studied. ELISA test results showed that susceptible cultivars had significantly higher virus concentration compared with resistant cultivars. Resistant cultivars showed significantly lower variation in fresh and dry root weight, chlorophyll and antioxidant content. Resistant cultivars showed higher variation in carbohydrate content, total phenol and protein compared with control. In general, BNYVV stimulates a prompt response and more physiological changes in resitant cultivars compared with susceptible ones.
    Keywords: Beet Necrotic Yellow Vein Virus, Physiological changes, Sugar beet
  • M. Hosseinpour *, Seyed Hamzeh Hosseinian, V. Yousefabadi Pages 221-235
    In regions with autumn-sown sugar beet planting, rainfall occurrence during sugar beet growth, especially in winter, has an economic and significant role in supplying the required water. This study was conducted to determine rainfall as well as early and late irrigation proportion on sugar beet performance in randomized complete block design with three replications in Safi-Abad Agricultural Research Center in 2005-06. Treatments were composed of five irrigation levels including irrigation after 100, 150, 200, 250, 300 mm evaporation from evaporation pan (I1-I5, respectively), no-irrigation in spring (I6), seedling emergence by rainfall and spring irrigation after 100 mm evaporation from evaporation pan (I7), irrigation during the growing season after 100 mm evaporation from evaporation pan (I8) and no -rainfall as well as -irrigation in spring (I9). Significant difference was observed among treatments for quantitative and qualitative traits (P
    Keywords: Autumn-sown sugar beet, Irrigation, Rainfall, Root, sugar yield