فهرست مطالب

فقه - پیاپی 95 (پاییز 1397)

فصلنامه فقه
پیاپی 95 (پاییز 1397)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بلال شاکری، حسین ناصری مقدم صفحات 5-28
    تعریف قرارداد بی.او.تی چنین است: اعطای حق تاسیس و بهره برداری از یک پروژه مشخص در دوره زمانی معین ازسوی طرف نخست به طرف دوم؛ به شرط آنکه طرف دوم پروژه را به قصد بازگشت اصل سرمایه و سود منطقی و مناسب، اجرا و بهره برداری کند و در پایان مدت قرارداد، پروژه را بدون دریافت مبلغی، به صورت آماده فعالیت مطلوب به طرف نخست تحویل نماید. در این نوشتار، با توصیف و تحلیل منابع موجود و آثار مشابه، چنین قراردادهایی بررسی فقهی شده اند. وجه تمایز این اثر نسبت به آثار مشابه در این است که علاوه بر توجه به مبانی و پیش فرض های موثر در تحلیل فقهی این گونه قراردادها، بیش از پانزده احتمال مختلف در تحلیل فقهی چنین قراردادهایی مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، چگونگی تنظیم این قراردادها به صورت ها و انواع مختلفی از عقود شرعی (بیش از ده مدل فقهی) از جمله عقود معهود (قباله، مصالحه، اجاره، استصناع، جعاله، وکالت)، عقود ترکیبی (اجاره و مصالحه، بیع و مصالحه، وکالت و اجاره) یا عقود مستقل جایز دانسته شده است. هریک از این صورت ها آثار متفاوتی هم دارند.
    کلیدواژگان: بی، او، تی، ساخت، بهره برداری و انتقال، قراردادهای جدید، عقود ترکیبی
  • محمدعلی خادمی کوشا صفحات 29-49
    برخی از احکام الهی امتنان ویژه ای به مکلف دارند؛ به این معنا که برای آسایش و راحتی او وضع شده اند. این احکام موسوم به احکام امتنانی اند و از نظر فقی هان، در مواردی که موجب سختی مکلف باشند، برخلاف امتنان بوده، جاری نمی شوند. همچنین، در مواردی که ایجاد راحتی و آسایش نکنند، فاقد امتنان بوده، جاری نمی شوند. برائت شرعی یکی از احکام امتنانی است که به دلیل امتنانی بودن آن همواره در کتب فقهی و اصولی در دو محور کلی از اجرای آن منع شده است: یکی موارد مخالف با امتنان و دیگری موارد فاقد امتنان. این در حالی است که آثار امتنانی بودن برائت و شرایط و ضوابط تطبیق آن در منابع فقهی و اصول فقه مورد بحث و نقد قرار نگرفته است. این مقاله گامی آغازین در این باره است و آثار استنباطی امتنانیت برائت را به صورت تطبیقی در یکی از دو محور اصلی یعنی جاری نبودن برائت در موارد خلاف امتنان بررسی کرده و مصادیقی از خلاف امتنان و آثار آن را به نقد گذاشته است. دستاورد این مقاله، ضمن پذیرش شرط خلاف امتنان نبودن برای جریان برائت شرعی، این است که تطبیق امتنانیت برائت در استنباط فقهی شرایطی دارد که نادیده گرفته شده است. در غالب تطبیقات فقهی موانع دیگری در رتبه قبل از خلاف امتنان وجود دارد که از جریان برائت یا ثمره داشتن آن جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: احکام امتنانی، امتنان، اصل برائت، برائت شرعی
  • محمد رحمانی، نفیسه زروندی صفحات 50-75
    مبحث ضمان یکی از مطالب دیرپای فقه فریقین است و ازحیث محتوا، پاسخ گویی و گستردگی، غنایی مثال زدنی دارد. شاید بتوان گفت فقی هان درباره ضمان یا عدم ضمان همه مصداق های تلف اموال وحقوق مالی بحث کرده اند. باوجود این، جای بحث از ضمان جان انسانی که به ناحق ربوده یا زندانی شود و به طوراتفاقی در حبس بمیرد، خالی است. به عبارت دیگر، فقی هان درباره ضمان مال، اعمال و حقوق مالی انسان ها به تفصیل بحث کرده اند؛ ولی از ضمان جان انسان یا بحث نکرده اند یا در حد گذرا به آن اشاره کرده اند. این نوشته، پس از اثبات اعتبار نبوی علی الید بر مبنای مختلف رجالی فریقین، صورت های مختلف مسئله، بیان محل نزاع، تقریر دلالت نبوی بر ضمان و ادله مخالفان ضمان را در قالب اشکالات نقد و بررسی کرده است. نتیجه پایانی این مقاله این است که علی الید دلالت دارد بر ضمان جان شخصی که به ناحق زندانی یا ربوده شده و مرده است؛ هرچند مرگ او مستند به رباینده نباشد.
    کلیدواژگان: ضمان، رباینده، محبوس، ید، سلطه، حر، قتل
  • سید تقی واردی صفحات 76-107
    این مقاله به امکان سنجی رویکردهای متداول در سازمان دهی محتوایی اطلاعات (مانند فهرست نویسی، رده بندی و نمایه سازی)، به منظور نظم بخشی و بازنمایی موضوعات فقهی براساس اصطلاح نامه فقه می پردازد. از میان آنها نمایه سازی را به سبب بازنمایی تحلیلی و بازیابی هدفمند اطلاعات بر سایر شیوه های سازمان دهی ترجیح داده و به سبب کثرت و تنوع موضوعات، و فراوانی منابع و محمل های برون داد فقهی، تنها شیوه نمایه سازی تحلیلی - موضوعی را برای سازمان دهی اطلاعات و مدیریت موضوعات علم فقه معرفی می نماید. باوجود این، از میان رویکردهای متداول نمایه سازی، سه رویکرد نمایه سازی ساده، نمایه سازی درون بافتی و نمایه سازی برون بافتی را به سبب برخی معایب، برای سازمان دهی موضوعات علم فقه ناکافی دانسته و بر نمایه سازی موضوعی ترکیبی، که از ترکیب چند اصطلاح یا واژگان نمایه ای برای معرفی یک موضوع تشکیل شده، تاکید و به آن توصیه می کند. نمایه سازی ترکیبی را پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی ابداع و بومی سازی کرده است. در این روش، موضوعات کلان و خرد هر علم، از جمله علم فقه با فروع فراوانش، به خوبی توصیف می شود. همچنین، در مقام بازیابی اطلاعات آن، موجب دستیابی هدفمند و دلخواه جست وجوگر می گردد و به جای ارائه طریق، «إیصال إلی المطلوب» می کند.  
    کلیدواژگان: سازمان دهی اطلاعات، موضوعات فقهی، علم فقه، نمایه سازی، نمایه موضوعی ترکیبی
  • رضا الهامی، سیدسجاد محمدی، کمال آقاپور صفحات 108-132
    قاعده درء یکی از قواعد مهم فقه جزایی است. برپایه این قاعده، مجازات ها در هنگام شبهه و تردید برداشته می شوند. در فقه جزایی و قانون مجازات اسلامی، مواردی ممکن است پیش آید که مفاد این قاعده با اصل استصحاب تعارض داشته باشد. این تعارض زمانی اتفاق می افتد که لازمه استصحاب ثبوت مجازات باشد؛ درحالی که قاعده درء بر رفع مجازات دلالت دارد. اما از آنجا که قاعده درء دلیل اجتهادی است، بر اصل عملی استصحاب، که دلیل فقاهتی است، تقدم می یابد. باوجود این، در باب قصاص، برخی از فقی هان و حقوق دانان در تعارض بین درء و استصحاب با استناد به اصل استصحاب به ثبوت مجازات حکم داده اند و قاعده درء را ملاحظه نکرده اند. در مقابل، برخی دیگر از آنها با استناد به قاعده درء به رفع مجازات حکم کرده اند. این اختلاف ناشی از میزان شمول این قاعده از دیدگاه آنهاست. اگر دلالت قاعده درء بر مطلق مجازات (اعم از حدود، قصاص و تعزیر) اثبات شود، در تمام مجازات ها قاعده درء بر اصل استصحاب مقدم می شود. با بررسی های انجام گرفته به نظر می رسد که شمول این قاعده بر مطلق مجازات ها امتیازهایی دارد.  
    کلیدواژگان: استصحاب، قاعده درء، اصل، اماره، ورود، فقه جزا، قانون مجازات اسلامی
  • علی نصرتی صفحات 133-158
    طبق روایتی در جوامع حدیثی، شخصی برای حفظ کالایش مردی را اجیر می کند و او را بر آن می گمارد تا نگهداری اش کند؛ ولی اجیر کالا را می دزدد. امام صادق7 در این باره می فرمایند: «اجیر موتمن است». این روایت به لحاظ سندی معتبر است و از آن به صحیحه حلبی یاد می شود. برخی فقی هان و محدثان کوشیده اند صحیحه ی حلبی را با تقدیر، توجیه و تاویل بر عدم ضمان امین تطبیق کنند؛ ولی تامل در صحیحه و نقل های مشابه آن نشان می دهد که هیچ گونه ارتباطی به عدم ضمان امین ندارد، بلکه مربوط به حد سرقت است و برخی صاحبان جوامع حدیثی، به اشتباه، آن را در ابواب مربوط به عدم ضمان امین نهاده و زمینه لغزش برخی فقی هان و شارحان حدیث را فراهم کرده اند. همچنین، برخی فقی هان صحیحه حلبی و روایات مشابه آن را مخالف با قول مشهور و قواعد حد سرقت دانسته اند؛ از این رو، بر این باورند که این طایفه از اخبار یا باید بر قول مشهور حمل شوند یا آنها را موهون به حساب آورد. این جستار می کوشد ثابت کند که این اخبار با قواعد و قول مشهور مخالف نیستند؛ پس نه به حمل نیاز دارند و نه موهون اند.  
    کلیدواژگان: صحیحه حلبی، دلالت، اجیر، استیمان، موتمن، عدم ضمان، حد سرقت
  • صفحات 159-166
|
  • Belal Shakeri, Hosein Naseri Moqaddam Pages 5-28
    The definition of the B.O.T contract is as follows: giving the right to establish and use a certain project during the specified period from the first party to the second one, provided that the second party implements and uses the project with the intention of returning the basic capital and its logical and appropriate profit, and at the end of the contract period, without receiving a payment, the project will be delivered to the first party in the form of a desirable ready activity. In this research, with describing and analyzing the existing sources and similar works, such contracts have been jurisprudentially reviewed. The distinction between this work and the same works is that in addition to consideration of the affective foundations and presuppositions on jurisprudential analyzing these such contracts, more than 15 different possibilities for the jurisprudential reviewing these such contracts have been considered. Similarly, it is permissible to regulate how these conventions in the different forms and types of the religious contracts (more than ten legal models) including the specified contracts (deed, compromise, lease, istiṣnā`, reward, agency), combined contracts (lease and compromise, sale and compromise, agency and lease) and independent contracts. Each of these forms also has the different effects.
    Keywords: B.O.T, establishment, operation, transfer, new contracts, combined contracts
  • Mohammad Ali Khademi Kusha Pages 29-49
    Some divine precepts have a special gratefulness for a responsible person; that is to say that they have been enacted for human welfare and comfort. These precepts are called as gratefulness (imtināni) ordinances, and the cases which cause hardship on a responsible person, are regarded by the jurisprudents as anti gratefulness, and so they are not enforced. The religious innocence is one of the imtināni precepts that because of its very imtināni, its performance is always prohibited according to the jurisprudential and `osuli (principles of jurisprudence) works in two main viewpoints: the first, anti - imtināni cases, and the other is none imtinānii ones. However, the effects of being imtināni of innocence, and the conditions and criterion of its comparison are not discussed and criticized by the jurisprudential and `osuli sources. This paper is the first step in this regards, and comparatively examines the inferential effects of being imtināni of innocence from one of the two main viewpoints, namely the innocence is not enforced in the cases that are not being imtenani; meanwhile in this research, some anti- imtināni situations and their effects are criticized. The achievement of this article is that adapting the being gratefulness of innocence to the jurisprudential inference has some conditions that are failed to consider, while accepting the condition of not being anti - gratefulness for enforcing the religious innocence. In the most jurisprudential adaptations, before anti gratefulness there are other obstacles which prevent performance of innocence or its resulting.
    Keywords: imtin?ni precepts, imtin?ni, principle of innocence, religious innocence
  • Mohammad Rahmani, Nafise Zarvandi Pages 50-75
    Liability issue is one of the long standing contents of the two sects` jurisprudence, and in terms of content, response and width, it has an exemplary richness. It can be said that the jurisprudents have studied all the instances of destruction of the property and its rights regarding the liability and non-liability. However, the place of discussing about the liability of an human life which is unjustly kidnapped, imprisoned and accidently died in the prison, is empty. In other words, the jurisprudents have precisely talked about guaranty of property, actions and financial rights of the human beings, but they have not discussed regarding the life of a man, or have vaguely referred to it. After proving validity of the prophet`s hadith "ala al-yad" based on the two sects` various narrators, this article has examined and criticized the different forms of the issues, expressing the conflict place, speaking out the implication of the prophet`s hadith on the guaranty and the evidence of its opponents in the forms of difficulties. The final result of this article is that the `ala al-yad rule implies on the liability of person`s life which has been unjustly imprisoned or kidnapped and died, although , the death is not attributed to the kidnapper.
    Keywords: liability, kidnapper, imprisoned, possession, authority, blood money
  • Sayyed Taqi Varedi Pages 76-107
    This article examines the probability - measure of the usual approaches in organizing content information (such as cataloging, categorizing and indexing), in order to structure and represent jurisprudential matters based on the thesaurus of the jurisprudence. Among them, due to the analytical representation and proposed data extraction, it has preferred indexing to other methods of organization, and because of the diversity and variety of issues, and the abundance of sources and attributions of jurisprudential output, this paper introduces the only method of analytic - subjective indexing for organizing information and managing issues of jurisprudence. Nevertheless, because of some defects, this research regards three indexes including simple, textual and contextual indexes among the common approaches of indexing as inadequate to organize the subject of jurisprudence, and emphasizes and recommends on the synthetic subject indexing, which consists of combining several terms or words to represent an issue. The synthetic indexing has been created and localized by the Institute for Management of Islamic Information and Documents. In this method, the macro and micro issues of any science, including the jurisprudence with its many branches is well described. Similarly, in order to achieve its data extraction, it will result in a proposed and desirable access of a researcher and, instead of providing a way, it will achieve the desirable aim.
    Keywords: organizing data, jurisprudential subjects, science of jurisprudence, indexing, syntheticsubject indexing
  • Reza Ilhami, sayyed Sajjad Mohammadi, Kamal Aqapour Pages 108-132
    Dar` rule is one of the important rules of the criminal jurisprudence. Based on this rule, the punishments are removed with the mistake or doubt. In criminal jurisprudence and Islamic Punishment Code, the cases can be raised in that the content of dar` rule conflics with istiṣḥāb principle. This contradiction occurs when the istiṣḥāb implies to establish the punishment, while the implication of dar` rule is removal of the punishment. But since this rule is a ijtihādi evidence, it precedes the practical principle of istiṣḥāb which is jurisprudential reason. Nevertheless, as to qisās (retaliation), according to istiṣḥāb principle, some jurisprudents and lawyers have ruled to establishment of the penalty in the conflict of this principle and dar` rule, and they have not regarded the latter. In contrast, based on the dar` rule, some other of them have ruled to remove the punishment. This contradiction is due to inclusion of this rule in accordance with their viewpoint. If implication of the dar` rule is proven on all the punishments (hodud, qisas and ta`zir punishments), the dar` rule precedes the istiṣḥāb principle in all the punishments. According to considerations, it seems that inclusion of this rule on the absolute punishments has advantages.
    Keywords: isti???b, dar` rule, principle, im?rah, entry, criminal jurisprudence, Islamic punishmentCode
  • Ali Nosrati Pages 133-158
    According to a tradition of the hadith sources, if a person hires a man for maintain his goods, but the worker thieves the property, Imam Sadiq (a.s.) says: "The hired worker is the trustworthy". The document of this tradition is a valid and the hadith is called as Halabi`s authentic tradition or sahiha (Halabi is the traditionist who his traditions are authentic or sahiha). Based on the implication, justification and interpretation, some jurisprudents and traditionists have tried to adapt that sahiha to the trustee`s non guaranty; however, a hesitation about the sahiha and the same narrations shows that it has no relation with the trustee`s non guaranty, but it relates to the theft had (definite penalty) and some authors of the hadith sources have wrongly mentioned the sahiha in the chapters related to the trustee`s non guaranty, and have provided the ground for error of some jurisprudents and interpreters of hadith. Similarly, part of the jurisprudents have regarded the sahiha and the same traditions as contrary to the famous theory and the theft had rules. Therefore, they believe that this collection of the traditions should be interpreted as the famous viewpoint or regarded as the worthless ones. This research tries to prove that these traditions are not different from the rues and famous theory; then, they do not need any interpretation and are not worthless.
    Keywords: Halabi`s sahiha_implication_hired worker_trusty_trustee_non - guaranty_thefthad.