فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1397)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا شایگان، حاجیه رجبی فرجاد *، لطفعلی بختیاری صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    گفتمان مجموعه به هم تافته ای از سه عنصر عمل اجتماعی، عمل گفتمانی(تولید، توزیع و مصرف متن)و متن است. به همین دلیل است که گفتمان به یک مقوله جامعه شناختی تبدیل شده است. هدف از این پژوهش تبیین وضعیت گفتمان سازی طرح های تحولی دانشگاه علوم انتظامی امین از منظر ذینفعان دانشگاه و ناجا بوده است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی بود، دو جامعه آماری داشت که ذینفعان دانشگاه با حجم نمونه 133 نفر و ذینفعان ناجایی خارج از دانشگاه به تعداد 27 نفر بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود و روایی آن با استفاده از سوالات سایر محققان به ویژه تحقیق نادر پور (1397) در همین موضوع بود و پایایی آن هم با آلفای کرونباخ سنجیده شد که برای کل پرسشنامه شد.

    یافته ها و نتایج

    از نظر ذینفعان دانشگاه از بین مولفه های بعد گفتمان سازی برای طرح ها، مولفه شبکه سازی برای انجام طرح ها در رتبه اول، تعامل برای گفتمان سازی در رتبه دوم و ایجاد انگیزه برای مشارکت در طراحی و اجرای طرح ها در رتبه سوم قرار گرفت ولی از نظر ذینفعان خارجی ، مولفه تعامل برای گفتمان سازی در رتبه اول، درگیر کردن دانشگاه در موضوع در رتبه دوم و ایجاد مقبولیت برای طرح ها در رتبه سوم قرار گرفت. ازنظر پاسخگویان گفتمان سازی برای اقناع سازی ضرورت طرح ها و ایجاد مقبولیت آن ها خیلی صورت نگرفته است و ضروری است که اقداماتی در این زمینه صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان سازی، اطلاع سازی، اقناع سازی، شبکه سازی، تعامل، طرح های تحولی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • سید علی عبادی نژاد *، حمید پناهی، نصرت الله امیری صفحات 33-61
    زمینه و هدف

    حاشیه نشینی یکی از مهم ترین معضل هایی است که مسائل متعدد امنیتی را پیش روی مدیران پلیس در شهر زنجان قرار داده است.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. جامعه آماری شامل 14549 جرم ارتکابی (شرارت، اعتیاد، نزاع و چاقوکشی، ایجاد مزاحمت های خیابانی، قاچاق مواد مخدر، رابطه نامشروع جنسی، سرقت منزل، سرقت وسایل نقلیه، فروش کالاهای ممنوعه، قاچاق کالا و مشروب، مال خری، کیف زنی و جیب بری، سرقت اموال عمومی و دولتی و قتل) در منطقه حاشیه نشین اسلام آباد شهر زنجان طی سال های 1393-1394 است. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار «آرک.جی.آی.اس» استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج تلفیق اطلاعات جرم محله اسلام آباد نشان می دهد بیشترین مناطق وقوع جرم در این منطقه، مناطق شمالی و در نزدیکی پارک اسلام آباد است. این محدوده به عنوان بخش با خطر وقوع جرم خیلی زیاد، زیاد و متوسط است. بعد از آن محدوده هایی از خیابان 20 متری شهید مدنی به ویژه چهار راه جاده همایون (محل تجمع و خرید و فروش مواد مخدر) است. این بخش ها بیشتر در زمینه جرائم اقتصادی و سرقت، مورد تهدید است. سپس مناطقی از بخش های غربی و شرقی نیز بر مناطق وقوع جرم افزوده می شود. مابقی بخش های محله نیز در رتبه آخر وقوع جرم با رتبه خیلی کم هستند. بدین ترتیب، نتایج تلفیق داده ها نشان می دهد که بخش های نزدیک اماکن عمومی و نواحی پر جمعیت و همچنین بخش های تجاری محله، بیشتر از سایر مناطق در معرض وقوع جرم قرار داشته و به عنوان نواحی پر جرم شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت و پیشگیری، جرم خیزی، وقوع جرم، حاشیه نشینی، اسلام آباد شهر زنجان
  • غلامرضا شاه محمدی*، مصطفی رجبی صفحات 63-91
    زمینه و هدف

    جرایم سایبر در طیف جرایم نوظهوری هستند که همزمان با رشد فناوری های جدید و بیشتر مبتنی بر اینترنت به طور مداوم در حال تکامل و پیچیده تر شدن هستند. یکی از جرایم شایع در فضای مجازی، جرایم اخلاقی فضای سایبر است که با توجه به ارتباط آن با آبرو و حیثیت افراد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش، تحلیل جرایم اخلاقی فضای سایبر با رویکرد داده کاوی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع، تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش، جرایم سایبری است. حجم نمونه، جرایم اخلاقی فضای سایبر در سال های 1389 تا 1394 است.

    یافته ها و نتایج

    بهترین مدل برای تحلیل و استخراج قوانین حاکم بر داده های جرایم اخلاقی فضای سایبر، مدل درخت تصمیم c5 است. نتایج پژوهش نشان داد مشخصه های تاثیرگذار بر وقوع جرایم اخلاقی فضای سایبر به ترتیب شغل، تحصیلات، جنسیت، سن، تاهل و نقش فرد است. در این پژوهش، قوانین حاکم بر جرم اخلاقی فضای سایبر، احصاء که با تحلیل این قوانین می توان راهکارهای پیشگیرانه ارائه داد.

    کلیدواژگان: جرایم اخلاقی فضای سایبر، تحلیل جرایم، داده کاوی، روش های پیش بینانه، مدل c5
  • مهسا لاریجانی * صفحات 93-113
    زمینه و هدف

    آگاهی از حقوق شهروندی برای زنان، می تواند احساس تعلق و مشارکت موثرتر در جامعه را فراهم سازد. پلیس جامعه محور نیز می تواند با رویکرد خدمت به شهروندان در جلب مشارکت مردم برای دست یافتن به حقوق شهروندی تلاش کند. این مقاله به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر آگاهی از حقوق شهروندی در میان زنان ساکن شهر ری پرداخته است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. جامعه پژوهش را زنان بالای 20 سال شهر ری تشکیل داده اند و نمونه 384 نفری مورد پرسش قرار گرفته اند. داده ها به وسیله پرسشنامه روا و پایا(آلفای کرونباخ 71/0 تا 87/0 برای متغیرهای مختلف) جمع‎آوری و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد متغیرهای «نگرش به جهانی شدن»، «سرمایه اجتماعی»، «ابزارها و رسانه های ارتباطی و اطلاعاتی» و «پایگاه اقتصادی-اجتماعی» بیشترین تاثیر را بر آگاهی از حقوق شهروندی دارند. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان داد که کلیه متغیرهای نامبرده در جایگاه متغیر مستقل، 62 درصد میزان تغییرات متغیر وابسته را تبیین کرده اند

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، پلیس جامعه محور، سرمایه اجتماعی، رسانه، پایگاه اجتماعی
  • مهدی مقیمی * صفحات 115-145
    زمینه و هدف

    در نظام های حقوقی، متهم، بزهدیده و... دارای حقوق شهروندی براساس مفهومی به نام «انسان» هستند. یکی از مهم ترین جلوه گاه های این حقوق، مرحله تحقیقات مقدماتی توسط پلیس است. هدف این مقاله، تبیین برداشت هایی است که در نظام حقوقی اسلام و غرب در باب حقوق شهروندی جریان دارد. فصل تمایز را می توان در برداشت های مختلف درباره «ماهیت انسان» در این دو نظام دانست.

    روش

    این پژوهش، ازنظر هدف کاربردی ازنظر روش، اسنادی و ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری است.

    یافته ها و نتایج

    دیدگاه اسلامی، دو مولفه «روح» و «عقل» را وجه تمایز انسان از سایر موجودات دانسته در حالیکه غرب، این دو مولفه را الزاما وجه تمایز انسان نمی داند. با حاکمیت استقرای تجربی در غرب، مفهوم انسان، رو به زوال نهاد زیرا بسیاری از امور ماورایی به ویژه خدا، روح، نفس، اراده، فطرت، معنویات و...، به تجربه درنمی آید. این، دقیقا نقطه مقابل تفکر در حقوق شهروندی اسلامی بود. به همین ترتیب، «خردگریزی» یکی از ویژگی های انسان در غرب دانسته شد و انسان، به یک ماشین حساب تبدیل گردید. با این برداشت از انسان، از دیدگاه اسلامی، حقوق شهروندی می تواند ذاتی و کرامت مدار اما در غرب، صرفا اعتباری تلقی شود.

    کلیدواژگان: پلیس، حقوق شهروندی، انسان، علوم انسانی، استقرا، پوزیتیویسم، عقل، روح انسانی
  • محمدعلی یاری، اصحاب حبیب زاده * صفحات 147-168
    زمینه و هدف

    مسئله بدحجابی یکی از پیامدهای جنگ نرم دشمنان انقلاب اسلامی در قالب تهاجم فرهنگی است که طی سال های اخیر به عنوان یکی از اصلی ترین مباحث و موضوع های مورد توجه مسئولان نظام در سطوح مختلف و مردم است. پلیس امنیت اخلاقی از مجموعه های پلیس اطلاعات و امنیت عمومی، متولی مقابله با پدیده بدحجابی است که اقدام هایی را در حوزه های مختلف انجام داده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان اثربخشی اقدام های پلیس امنیت اخلاقی در مقابله با بدحجابی در شهر قزوین است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت، از نوع پژوهش های توصیفی - پیمایشی است که به صورت میدانی انجام شد. همچنین به منظور تدوین مبانی نظری از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان شهر قزوین به تعداد 199046 نفر است که حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری خوشه ایو با فرمول کوکران، 400 نفر تعیین شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد که اقدام های کیفری، وضعی، اجتماعی و فرهنگی پلیس امنیت اخلاقی در مقابله با بدحجابی در شهر قزوین موثر است. همچنین اقدام های اجتماعی، فرهنگی و وضعی پلیس امنیت اخلاقی، 62 درصد از تغییرهای اثرگذاری اقدام های پلیس امنیت اخلاقی در مقابله با بدحجابی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: امنیت اخلاقی، بدحجابی، اقدام های کیفری، اقدام های وضعی، اقدام های اجتماعی، اقدام های فرهنگی
  • سید سعید کشفی * صفحات 169-198
    زمینه و هدف

    تلفات ناشی از سوانح رانندگی و به تبع، خسارات بدنی و مالی سنگین ناشی از این گونه حوادث، موضوع را به معضلی ملی برای کشور تبدیل نموده است. این سوانح بیش از 7درصد از تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص میدهد. ماحصل تلاش های صورت گرفته برای کنترل و مهار این معضل از بعد حمایت از زیان دیدگان حوادث رانندگی ، به صورت تصویب قانون اجباری خسارات وارد، شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه تعیین و احصاء تکالیف و وظایف متنوع برای سازمان ها و نهادهای متعدد دخیل در امر حوادث رانندگی متولد گردید. هدف این تحقیق پیشگیری از جرایم غیر عمد رانندگی با تاکید بر قانون مارالذکر میباشد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش به صورت توصیفی و تحلیلی می باشد. نویسنده در نظر دارد با تحلیل و بررسی مواد این قانون به احصاء شیوه های پیشگیری از جرایم غیر عمد رانندگی بپردازد.

    یافته ها و نتایج

    کمبود ابزارهای پیشگیرانه موجود در قانون به عنوان نمونه محوریت خصوصیات وسیله نقلیه در تعیین حق بیمه نامه شخص ثالث. وعدم وجود نهادی فرادستی واجد اختیارات لازم به منظور نظارت بر حسن اجرای تکالیف تبیینی در قانون توسط نهادهای مجری قانون و ضرورت لحاظ ویژگی های فردی به استناد تبصره 1 ماده 18 قانون راننده و مکان جغرافیایی رانندگی در محاسبه حق بیمه و ضرورت پیش بینی مرجعی فرادستی در نظارت بر اجرای قانون توسط دستگاه های مجری ایجاد سامانه جامع حوادث رانندگی باستناد ماده 41 این قانون و توجه ویژه سازمانها بشرح وظایف خود در قانون مذکور برای پیشگیری از سوانح از موارد پیشنهادی و موارد اصلاحی و بازنگری در قانون است.

    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، پیشگیری وکاهش، قانون اصلاح قانون بیمه اجباری شخص ثالث
  • علی محبی*، رضا عبدالرحمانی، محمد مهدی عبداللهی صفحات 199-236
    زمینه و هدف

    در سازمان نیروی انتظامی، لزوم تحول دائمی در نیروی انسانی و استاندارد سازی و تعالی رفتار کارکنان ناجا در راستای توانمند سازی آنان در انجام ماموریت و وظایف سازمانی پیوسته مورد نظر مسئولان ناجا بوده و به عنوان یک «ارزش سازمانی» در دستور کار فرماندهی ناجا قرار دارد. از این رو هدف اصلی این تحقیق آن است که شاخصه های ارتباطی اخلاق حرفه ای (عمومی و اختصاصی) افسران پلیس اگاهی تهران را تبیین نموده، میزان عمل و پایبندی به این شاخص های ارتباطی را در هنگام اجرای ماموریت ها آزمون نماید.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایش از نوع زمینه یابی انجام شده که با مشارکت 42 نفر از افسران ارشد و 63 نفر از افسران جزء (جمعا 105 نفر) پلیس اگاهی تهران بزرگ در سال 1394 با روش نمونه گیری تمام شمار اجرا و برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده و برای مشخص ساختن روایی پرسش نامه، از روایی محتوایی، یعنی سنجش آن از نظر استاد راهنما، استاد مشاور، و چندین تن دیگر از اساتید و متخصصان و کارشناسان استفاده و برای سنجش پایایی پرسشنامه، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار پرسشنامه برآورد گردید که این ضرایب آلفای کل برابر با 876/0 بوده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که در شاخصه های عمومی برای افسران ارشد: مسئولیت پذیری و پاسخگویی ، تعهد (ایمان، باور و التزام عملی)و برای افسران جزءنیز مسئولیت پذیری و پاسخگویی و برابری دارای بالاترین اهمیت و در شاخص های اختصاصی نیز برای افسران ارشد: ذکاوت و هوشمندی و تفکر وتدبیر ، برای افسران جزء: توکل و قانون مداری دارای بالاترین اهمیت می باشند.

    نتیجه گیری

    با شناخت بهتر مولفه های اخلاق حرفه ای می توان نقاط ضعف و قوت افراد و برنامه های سازمان را برطرف نمود و موجبات اثر بخشی بهتر آن در روزآمد کردن کارکنان را فراهم و در نهایت گامی در جهت تحول نظام اجرایی نیروی انتظامی و بهبود خدمت رسانی به افراد جامعه برداشت.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، افسر اگاهی، شاخص اخلاقی، تبیین ارتباطی، پایبندی به اخلاق
|
  • Fariba Shaygan, Hajieh Rajabi Farjad *, Lotfali Bakhtiari Pages 1-22
    Background and objectives

     Discourse is a collection of three elements of social action, discursive action (production, distribution, and consumption of text) and text. That is why discourse has become a sociological category. The purpose of this research is to explain the discursive state of the developmental plans of the Amin Police University from the perspectives of the stakeholders of the University and I. R. I. Police Organization.

    Methodology

     In terms of its objectives the present study was of an applied research and it was conducted using descriptive-survey method. There were two statistical populations including the stakeholders of the University with a sample size of 133 individuals and out-of-university stakeholders with a sample size of 27 individuals. The research instrument was a questionnaire and its validity was evaluated using the questions of other researchers, especially Naderpour (2018). The reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha.Findings and

    results

     From the perspectives of the university stakeholders, among the components of discourse-making dimension for the projects, the networking component for the implementation of the projects was ranked first, the interaction for discourse-making was ranked second, and the motivation to participate in the design and implementation of the projects was in the third rank, but in terms of external stakeholders, the interaction component for discourse-making was ranked first, the involvement of the university in the subject was ranked second, and the acceptability for the projects was in the third rank. From the perspectives of the discourse-making respondents much effort have not been made for the enrichment and the necessity of plans and their acceptance, and it is necessary to take some actions in this regard

    Keywords: Discourse-making, Informing, Enrichment, Networking, Interaction, Developmental plans, Amin Police University
  • Seyyed Ali Ebadinejad*, Hamid Panahi, Nosratollah Amiri Pages 33-61
    Background and objectives

     The marginalization is one of the most important issues that poses numerous security issues to police managers in Zanjan.

    Methodology

     The research method is descriptive-analytic based on library studies and field studies. The statistical population included 14,549 committed crimes (evil, addiction, strife and hooliganism, street harassment, drug trafficking, illegal sex, house theft, vehicle theft, the sale of prohibited goods, smuggling of goods and alcoholic drinks, stolen property purchase, picking pockets, public and governmental property theft and murder) in the peripheral region of Islamabad, Zanjan, during the years 2014-2015. The data was analyzed using the ArcGIS software.Findings and

    results

     The results of the compilation of criminal information in the Islamabad neighborhood indicate that the highest crime rates in this area are in the northern areas and near the Islamabad Park. This region is very high, high, and moderate risky area of crime. Subsequently, there are areas of 20-metri Shahid Madani Street, especially the junction of Homayoun Road (the place for gathering and selling narcotics). These areas are more threatened with economic crime and theft. Then, areas of western and eastern regions are also added to crime hotspots. The rest of the neighborhood is also in the last rank of crime with very low crime rate. In this way, the results of the data integration show that the districts of the public and populated areas, as well as the business districts, are more vulnerable to crime than most other areas, and are considered as crime hotspots.

    Keywords: Management, prevention, Crime hotspot, Crime occurrence, Marginalization, Islamabad, Zanjan city
  • Gholam-Reza shahmohammadi *, mostsfa rajabi Pages 63-91
    Background and objectives

     Cybercrime is a new phenomenon of emerging crime that is constantly evolving and becoming more sophisticated as new and more Internet-based technologies grow. One of the most common cybercrimes in cyberspace is the ethical crimes of cyberspace, which is very important due to its relation to the dignity of individuals. The purpose of this study is to analyze the ethical crimes of cyberspace using a data mining approach.

    Methodology

     In terms of its objectives this study is of an applied research type and of content analysis type. The statistical population of the research included the cybercrimes. The sample size is the ethical crimes of cyberspace in 2010-2015.Findings and

    results

     The best model for analyzing and extracting the rules governing cyberspace moral crime data is the C5 Decision Tree Model. The results of the study showed that the characteristics that affect the ethical crimes of cyberspace are occupation, education, gender, age, marriage and the role of the individual. In this study, the rules governing the ethical crime of cyberspace were extracted and by analyzing these rules preventive solutions can be suggested.

    Keywords: Cyberspace ethical crimes, Crime analysis, Data mining, Predictive methods, C5 Model
  • mahsa larijani * Pages 93-113
    Background and objectives

     Awareness of citizenship rights for women can provide a sense of belonging and more effective participation in society. The community-based police can also work with service providing approach for citizens to absorb the citizens' participation to achieve citizenship rights. This article studies the social factors affecting the awareness of citizenship rights among women living in Shar-e Rey City.

    Methodology

     In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of procedure, it is considered as a survey study. The population of the study consisted of women over the age of 20 years old in Shahr-e Rey and a sample of 384 individuals was questioned. The data were collected using a valid and reliable questionnaire (Cronbach's alpha = 0.71 to 0.87 for different variables) and analyzed using Pearson correlation coefficient.Findings and

    results

     The research showed that "attitudes towards globalization", "social capital", "communication and information tools and media" and "socio-economic base" have the most impact on awareness of citizenship rights. The results of regression test also showed that all of these variables in the standpoint of independent variable have explained 62% of the amount of changes in dependent variable.

    Keywords: Citizen's rights, Community-based police, Social capital, Media, Social base
  • medi moghimi * Pages 115-145
    Background and objectives

     In legal systems, the accused, the victim, and ... have a citizenship right based on a concept called "human". One of the most important manifestations of these rights is the stage of preliminary investigation by the police. The purpose of this article is to explain the perceptions of the legal system of Islam and the West regarding the rights of citizens. The distinction factor can be found in the different conceptions of the "nature of human" in these two systems.

    Methodology

     In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of procedure, it is considered as a documentary study. Note-taking is the data gathering tool.Findings and

    results

     The Islamic perspective considers the two components of the "soul" and "intellect" as the distinction of human from other beings, while the West does not consider these two components necessarily the subject of human differentiation. With the dominant empirical inducement in the West, the concept of human is in decline because many of the super-things, especially God, soul, self, will, nature, spirituality, etc., do not obtained through experience. This was exactly the opposite thinking about Islamic citizenship rights. Similarly, "ir-rationalization" was one of the characteristics of mankind in the West, and man became a calculator. With the perception of man, from the Islamic point of view, citizenship rights can only be regarded as inherent and dignified, but in the West, only conventional

    Keywords: Police, Citizenship, Human rights, Humanistic sciences, Induction, Positivism, Intellect, Human spirit
  • mohammad ali yari, As'hab Habibzadeh * Pages 147-168
    Background and objectives

     The inappropriate hijab issue is one of the outcomes of the soft war of enemies of the Islamic Revolution in the form of cultural invasion, which has been considered as one of the main topics and issues of the authorities at various levels and people in recent years. The Ethical Security Police, of the subgroups of Public Security and Counter-Intelligence Police, is a custodian to deal with the inappropriate-hijab phenomenon that has taken actions in various areas. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of ethical security police actions against inappropriate hijab in Qazvin.

    Methodology

     In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its nature, it is considered as a descriptive-survey study that has been conducted using filed study method. Library and documentary studies have been employed for the development of theoretical foundations. The statistical population of the study consisted of women in Qazvin with a total of 199,046 individuals. The sample size was determined as 400 using cluster sampling method and Cochran formula. The instrument was a researcher-made questionnaire.Findings and

    results

     The results showed that the ethical, social, and cultural measures of the police are effective in counteracting inappropriate hijab in Qazvin. The social, cultural, and situational actions of the Ethical Security Police also account for 62 percent of the change in the effectiveness of the Ethical Security Police's actions in dealing with inappropriate hijab

    Keywords: Ethical security, Inappropriate hijab, Criminal actions, Situational actions, Social actions, Cultural actions
  • Seyyed Saied Kashfi * Pages 169-198
    Background and objectives

     The casualties resulting from road accidents and, consequently, the physical and financial losses caused by such incidents have turned the issue into a national issue for the country. These accidents account for more than 7% of gross national product. The efforts made to control and mitigate this dilemma in protecting road traffic accident victims was determined as adopting the mandatory and compulsory law for damages caused to third parties due to accidents caused by vehicles and the roles and responsibilities for various organizations and institutions involved in driving accidents were emerged. The purpose of this study is to prevent unintentional driving crimes with an emphasis on abovementioned law.

    Methodology

     In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its procedure, it is considered as a descriptive-analytic study. The author intends to address the extraction of preventing ways of unintentional driving offenses by analyzing and reviewing the provisions of this law.Findings and

    results

     The lack of preventive tools in the law, as an example of the focus on the characteristics of the vehicle in determining third-party insurance premiums, and the absence of an superior institutional entity having the authority to monitor the good implementation of the explanatory assignments in the law by the law enforcement agencies and the necessity of considering the individual characteristics in accordance with Note 1 of Article 18 of the driver's law and driving location in calculating the premium and the necessity of a predicting superior reference in monitoring law enforcement by the agencies implementing the comprehensive system for driving accidents, based on the Article 41 of this law, and the special attention of organizations to their obligations in the aforementioned law for the prevention of accidents are the proposed cases and correctional subjects and amending items in the law.

    Keywords: Accidents, Prevention, reduction, Third party's compulsory insurance law amendment
  • Ali Mohebbi*, reza abdolrahmani, Mohammad-Mahdi Abdollahi Pages 199-236
    Background and objectives

     In police organization, the necessity of permanent transformation in manpower and standardization and excellence of I. R. I. Police personnel's behavior in order to their empowerment in fulfilling their missions and organizational tasks have always been taken into considerations by the I. R. I. Police officials and has been put on the agenda of the I. R. I. Police Command as an "organizational value". Therefore, the main objective of this research is to explain the communicative indicators of the professional ethics (general and specific) of police officers in Tehran, to examine the extent of the practice and adherence to these communicative indicators during missions.

    Methodology

     The present study was conducted in descriptive-analytic and survey method. This study was conducted with the participation of 42 senior officers and 63 officers (a total of 105) police officers in Metropolitan Tehran Criminal Investigation Police in 2014. A researcher-made questionnaire was employed to collect the research data. To determine the validity of the questionnaire, content validity was examined using the viewpoint of the supervisor, advisor and several other professors and experts. The reliability of the questionnaire was examined using Cronbach's alpha coefficient. The total reliability of the questionnaire was estimated as 0.876 using alpha coefficients.

    Findings

     The results of the research showed that in the general attributes of senior officers: accountability and responsibility, commitment (faith, belief and practical commitment), and for minor officers, responsibility and accountability and equality are of the highest importance, and in special indicators for senior officers: Intelligence and thoughtfulness, and for minor officers Trust and abiding to law are the most important components.

    results

     By better understanding of the components of professional ethics, we can address the strengths and weaknesses of individuals and programs of the organization, and provide better efficiencies in updating the staff, and ultimately, take a step towards the development of the enforcement system of the law enforcement and improve the service to the individuals in the community.

    Keywords: Professional ethics, Criminal investigation officer, Ethical indicator, Communicative explanation, Adherence to ethics