فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صفاری، سیدعبدالمجید اجتهادی * صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    قاچاق کالا به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح می شود. از دلایل عمده ای که اهمیت این موضوع را دوچندان می کند، طیف گسترده و حجم زیان دیدگان این پدیده به خصوص در جایی است که مسئله مهم سلامت و امنیت غذایی مصرف کنندگان با مخاطره جدی مواجه شود. ابعاد گوناگون کمی و کیفی قاچاق کالاهای سلامت محور، ضررهای جانی و جسمانی مترتب بر مصرف این نوع از کالاها و گستردگی دامنه خطر ناشی از ورود، عرضه و حتی ساخت غیرقانونی این محصولات در داخل کشور وحق بر تامین امنیت غذایی و تضمین سلامت مصرف کننده، لزوم اتخاذ سیاست کیفری افتراقی در قبال آن را آشکار می سازد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، تحلیلی- توصیفی از نوع کاربردی و با استفاده از قوانین و مقررات و منابع کتابخانه ای و بعضی از آرای صادره توسط محاکم رسیدگی کننده صورت پذیرفته و جنبه آموزشی نیز دارد.
    یافته ها و

    نتایج

    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که توجه ویژه به ارزش هایی همانند حقوق اقتصادی مصرف کنندگان و فعالان اقتصادی و حق بر تامین امنیت شغلی، سرمایه گذاری و تجارت قانونی موجب شده تا سیاست کیفری ایران به سمت احصای بزه قاچاق کالا در زمره جرایم اقتصادی سوق پیدا کند. در نتیجه، آسیب ها و مخاطره های بسیار گسترده و ویرانگر ناشی از ورود غیر قانونی کالاهای سلامت محور و به خطر افتادن موضوعات مهمی چون حق بر تامین امنیت و سلامت مواد غذایی، بهداشتی و دارویی مصرف گنندگان و خطرات گسترده جسمی و جانی ناشی از مصرف کالاهای سلامت که به صورت قاچاق وارد و عرضه می گردد و وظیفه دولت ها درخصوص لزوم تامین امکان یک زندگی سالم برای شهروندان، قانون گذار را بر آن داشته تا با اتخاذ سیاست کیفری افتراقی و سخت گیرانه، با اختصاص ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به این موضوع، مرتکبین این نوع از قاچاق را مستحق تحمل مجازات های مربوط به قاچاق کالای ممنوع دانسته و مقررات شکلی و ماهوی خاص و متفاوتی را در بزه انگاری و پاسخ گذاری در قبال آن ها مقرر داشته است.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، کالای سلامت محور، سیاست کیفری افتراقی، مبارزه
  • فریبا شایگان، محسن مهدیان چاوگانی صفحات 27-46
    زمینه و هدف

    اعتماد مردم به پلیس یکی از ضرورت‌های موفقیت این نهاد برای تامین امنیت اجتماعی و عمومی است. عوامل متعددی بر اعتماد به پلیس تاثیر دارند که ازجمله مهمترین آنها اقدامات رسانه‌های ارتباط جمعی است. پژوهش حاضر شیوه‌های جلب مشارکت رسانه‌ها برای اعتمادسازی نسبت به پلیس را بررسی می‌کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر شیوه اجرا کیفی و از نظر نوع، توصیفی- تبیینی است. جامعه‌آماری پژوهش‌ را مدیران و سردبیران و دبیر سرویس‌های رسانه‌های ارتباط‌جمعی از جمله رسانه‌های شنیداری، دیداری- شنیداری، مکتوب و مجازی تشکیل داده‌اند. نمونه‌گیری به شیوه گلوله برفی انجام و با 46 نفر اشباع نظری حاصل شد. جمع‌آوری داده‌ها نیز به شیوه مصاحبه حضوری نیمه‌ساخت‌یافته صورت گرفت.

    یافته‌ها و نتایج

    پژوهش نشان داد نیروی انتظامی با اقداماتی از قبیل تعامل صحیح و مستمر با رسانه‌ها، تشکیل کانون‌های اندیشه‌ورزی، اطلاع‌رسانی به موقع به رسانه‌ها، امکان دستیابی خبرنگاران به پرونده‌های مهیج، سخنگوی رسانه‌ای داشتن و داشتن خبرنگاران انتظامی در رسانه‌ها می‌تواند مشارکت رسانه‌ها را برای اعتمادسازی نسبت به پلیس جلب کند.

    کلیدواژگان: اعتمادسازی، پلیس، سانه های ارتباط جمعی، عملکرد
  • صیاد درویشی صفحات 47-68
    زمینه و هدف

    پیشگیری وضعی شامل اقدامات و روش هایی است که با تمرکز بر مداخله در شرایط جرم و کاهش فرصت به مهارجرم می پردازد. هرچند موفقیت در برنامه های پیشگیری از جرم مبتنی بر مشارکت چند نهادی است، لیکن پلیس با کنترل فرصت های جرم و با استفاده از مهارت ها و دانش خاص پلیسی، نقش ارزنده ای را در پیشگیری از جرم بر عهده دارد. این مقاله می کوشد تا مهارت ها و دانش مورد نیاز پلیس در پیشگیری وضعی را شناسایی نماید.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر گردآوری داده، کیفی- اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان، مدیران، کارشناسان پلیس در حوزه پیشگیری از جرم است و نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام و پس از اجرای 19 مصاحبه، اشباع نظری حاصل و داده های با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. برای روایی و پایایی پژوهش از روش های رائو و پری(2003 بهره گرفته شد.

    یافته ها و نتایج

    در این پژوهش در مجموع 51 شاخص بدست آمد که بر اساس مبانی نظری، در قالب 16 شاخص مهارتی و 35 شاخص دانش پلیسی در زمینه پیشگیری وضعی از جرم، دسته بندی شدند. در این پژوهش شناخت فرصت های جرم و عناصر شکل دهنده شرایط جرم به عنوان دانش پلیسی و درک شرایط محیط فیزیکی جرم و توان تجزیه و تحلیل آماری جرائم به عنوان مهارت مورد نیاز پلیس در پیشگیری از جرم، شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، پیشگیری پلیسی، مهارت، دانش پلیسی، مدیران اجرایی پلیس
  • مهدی مقیمی صفحات 70-92
    زمینه و هدف

    اقتصاد نقش کلیدی در زندگی بشر بازی می کند. به همین دلیل مبارزه با مفاسد اقتصادی دارای جایگاه ویژه ای است. جرایم اقتصادی و مالی از جرایمی هستند که امروزه دامن گیر اقتصاد جامعه شده است و مانع فعالیت اقتصادی پویای اجتماع می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی حقوقی و جرم شناختی این نوع جرایم و ارائه راهکارهایی برای پیشگیری و مبارزه با آنها است.

    روش

    این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    بخش اول پژوهش، موازین حقوقی و قضایی جرایم اقتصادی را واکاوی کرد. در این بخش جرایم اقتصادی از نظر حقوق کیفری اقتصادی ماهیتی (شامل عنصر قانونی، مادی و معنوی) و حقوق کیفری اقتصادی شکلی در دو بعد ملی و بین المللی بررسی شاین بررسی مشخص شد میان جرایم اقتصادی با جرایم علیه اموال، مفاسد اقتصادی و... تفاوت های اساسی وجود دارد. بخش دوم پژوهش، به تبیین و تشریح ابعاد جرم شناختی جرایم اقتصادی و راهکارهای پیشگیری پرداخت. در راستای تشریح ابعاد جرم شناختی جرایم اقتصادی، به نظریه روانشناختی پیناتل و نظریه جامعه شناختی مرتن استناد شده؛ سپس با توجه به رویکرد حاکم بر جامعه شناسی کیفری، مطالب قابل توجه و تمرکز در باب نظام حقوقی و چارچوب قضایی کشور مورد بررسی قرار گرفت. مهم ترین راهکارهای پیشگیرانه در این راستا عبارتند از تقویت باورهای درونی و نظام انگیزشی کارکنان بخش های مالی ادارات، بهبود نظام نظارت بر عملکرد مالی به ویژه در بخش دولتی، استفاده از سامانه های مدیریت مالی و تدوین قوانین مدیریتی و نظارتی مرتبط.

    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، پیشگیری، پلیس، حقوق کیفری اقتصادی، فساد مالی
  • صغری ابراهیمی قوام*، علی دلاور، اسکندر مومنی، حسن رضا رفیعی، لیلا ذوقی صفحات 96-117
    زمینه و هدف

    آسیب های کودکان در حوادث ترافیکی یکی از دلایل مهم مرگ و ناتوانی آنان است و پیشگیری از این امر نیازمند ارائه آموزش است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش بسته ترافیکی ارائه شده به کودکان هفت ساله شهر تهران است.

    روش

    این پژوهش از نوع «شبه آزمایشی» و با طرح «پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل» است. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان پایه اول ابتدایی شهر تهران است. دو گروه سی نفری از دو کلاس پایه اول از مدرسه ای در منطقه 5 تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند و قبل و بعد از ارائه بسته آموزشی ترافیکی با کمک پرسش نامه روا و پایا (آلفای کرونباخ 91/0) مورد پرسش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد میانگین و انحراف معیار رفتار ایمن ترافیکی پسران و دختران گروه آزمایش در پس آزمون به طور معناداری بهبود یافته است. همچنین تفاوت بین نمره های پس آزمون رفتار ایمن ترافیکی گروه آزمایش و کنترل و نیز اثر تعاملی جنسیت و گروه بر نمره های پس آزمون، رفتار ایمن ترافیکی معنادار بوده و بین میانگین رفتار ایمن ترافیکی پسران گروه آزمایش و کنترل و دختران گروه آزمایش و کنترل تفاوت وجود دارد؛ این نتایج حاکی از آن است که پس از آموزش در هر دو جنسیت، گروه آزمایش از گروه کنترل عملکرد بهتری داشته اند و اثربخشی آموزش ترافیک به کودکان تایید می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، رفتارهای ترافیکی، کودکان، یادگیری، اثربخشی، گروه کنترل
  • محمدرضا پورغلامی*، منوچهر فرج زاده، امیر گندمکار، اصحاب حبیب زاده صفحات 120-141
    زمینه و هدف

    صدمات و خسارات ناشی از تصادفات جاده ای، امری مهم و فراوان است که در اغلب موارد نادیده گرفته شده است. پژوهش حاضر بر آن است با نگاه موشکافانه به تحلیل و بررسی عناصر اقلیمی موثر بر وقوع تصادفات مبتنی بر مطالعه منابع معتبر داخلی و خارجی در منطقه شمال غرب ایران بپردازد. مطالعه متغیرهای آب وهوایی در این منطقه ازاین جهت دارای اهمیت هستند که می توان خطر ناشی از مخاطرات اقلیمی بر روی سطح جاده ها را در کنترل داشت.

    روش

    روش تحقیق از نظر ماهیت، روش و نحوه انجام آن از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای مطالعه در زمینه تحلیل تصادفات از روش های آماری مانند میانگین ها و آزمون های آماری استفاده شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که فقط در فصل زمستان بیشترین عناصر اقلیمی یعنی پوشش ابر، رطوبت نسبی، سرعت باد و بارش، نقش مستقیمی را داشته است. اما دما نقش معکوس در بروز تصادفات از خود نشان داده است. عنصر دما فقط در فصل پاییز با یک نوسان در بروز تصادفات نقش دارد و در سه فصل دیگر به صورت معکوس در بروز تصادفات نقش آفرینی کرده است. همچنین رطوبت نسبی فقط در فصل بهار نقش معکوس در بروز تصادفات دارد و در سه فصل دیگر، نقش مستقیم را به خود اختصاص داده است. عنصر باد فقط در فصل بهار و زمستان کمترین نقش را در بروز تصادفات داشته و در دیگر فصل ها نقش ثابتی داشته است. درنهایت یافته ها نشان داد برای ارائه الگوی مداخله پیشگیرانه پلیس در کاهش نقش اثر اقلیم در تصادفات؛ اصلاح فرهنگ ترافیکی و رانندگی، اجرای قوانین رانندگی برای همه طبقات جامعه و همچنین آموزش برای کاهش تصادفات جاده ای، الزام آور است.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، عناصر اقلیمی، الگوی مداخله پیشگیرانه پلیس، جاده های شمال غرب کشور
  • سعید صادقی، بیتا شلانی، حسین عابدی پریجا، الهه صادقی صفحات 143-155
    زمینه و هدف

    مشروب های الکلی یکی از جدی ترین معضل های بشری و پیچیده ترین پدیده انسانی است که پایه و بنیان جامعه انسانی را تحلیل می برد. آسیب پذیرترین گروه در برابر مصرف الکل نیز جوانان هستند و به طور طبیعی درک عوامل موثر بر مصرف الکل در جوانان به منظور توسعه راهبردهای موثر کنترل و پیشگیری از آن ضروری است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر پیش بینی مصرف الکل بر مبنای مولفه های کنترل و حمایت خانوادگی است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را جوانان 18 تا 24 ساله منطقه 6 شهر تهران در سال 95 تشکیل دادند که 249 نفر (153 پسر و 96 دختر) از آن ها به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز پرسش نامه رشد و بهداشت جوانان (آلفای کرونباخ 81/0 و 69/0) و مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی (آلفای کرونباخ 89/0) است.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها نشان دادند که میانگین گزارش مصرف الکل در جوانان مورد مطالعه این پژوهش 76/20 و میانگین حمایت و کنترل خانواده 14/17 و 14/12 است. همچنین بین حمایت و کنترل خانوادگی با مصرف الکل رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. بنابراین متغیرهای کنترل و حمایت خانواده، پیش بینی کننده های معنی داری برای مصرف الکل در جوانان هستند.

    کلیدواژگان: مصرف الکل، جوانان، کنترل خانوادگی، حمایت خانوادگی، آسیب
|
  • Ali Saffari, Seyyed Abdolmajid Ejtehadi* Pages 1-26
    Background and objectives

    Smuggling is raised as a major problem in the country. The major reasons for the importance of this issue is a wide range of victims of this phenomenon, especially where the health and food security of the consumers face a serious risk. Various dimensions of quality and quantity of health-focused smuggling, physical and health losses associated with the consumption of these types of goods and the extent of risks arising from the entry, supply and illegal construction of goods in the country, the right to food security and ensuring the health of the consumer reveal the need to take differential penal policy against health-focused smuggling.

    Methodology

    This study is of an applied and descriptive-analytic research type. The study was carried out using rules and regulations and library resources and some decrees issued by courts. This study has an educational aspect as well. Findings and

    results

    The legislator has provided special and different procedural and substantial provisions for criminal negligence in the Fighting against Smuggling Act, considering the damages and widespread and devastating hazards resulting from illegal entry of these goods, and by adopting a differential and stringent penal policy against the offender and with the approach of support for the victim, by assigning Article 27 of the Law on fight against smuggling to this issue, the perpetrators of this type of smuggling are entitled to bear the penalties for smuggling prohibited goods.

    Keywords: smuggling, Health-focused goods, Differential penal policy, Fight
  • Fariba Shaygan, Mohsen Mahdian Chavgani Pages 27-46
    Background and objectives

    Public confidence in the police is one of the prerequisite for the success of this institution in the provision of social and public security. Many factors may affect confidence in the police and the most important one includes the mass communication media practices. The present study examines the ways of media participation encouragement for building confidence in the police.

    Methodology

    This research is a qualitative descriptive-explanatory study. The study population consisted of managers and editors and secretaries of mass media services including audio, audio-visual, written and virtual media. Sampling was conducted using snowball sampling method and with 46 individuals theoretical saturation was reached. The data were collected through in-person semi-structured interviews.

    Findings and Results

    The research showed that police can encourage the participation of the media to build confidence in the police through taking some measures such as proper and continuous interaction with the media, establishing thinking centers, timely information dissemination to the media, the possibility of reporters access to exciting records, having media spokesman, and having police reporters in the media.

    Keywords: Confidence building, Police, mass media, performance
  • Sayyad Darvishi Pages 47-68
    Background and objectives

    Situational prevention includes measures and techniques that by focusing on intervention in crime condition and reducing crime opportunities restrain crime. Although success in crime prevention programs is based on the participation of several institutions, police plays an important role in crime prevention through relying on crime and controlling crime opportunities and using the special skills and knowledge of the police. Therefore, this article attempts to explain the acquisition of police especial skills and knowledge, and also to answer the following question: what are police required special skills and knowledge in situational crime prevention?

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of data collection procedure it is considered as qualitative-exploratory study. The study population consisted of all elites, managers, police experts in the field of crime prevention. A combination of snowball and judgmental purposive non-probabilistic method was employed for selecting the samples. In this way, after 19 interviews the theoretical saturation was achieved. The required qualitative data were collected and using content analysis as a research technique the concepts, categories and main and secondary factors identified and analyzed.

    Findings and results

    The main and secondary codes obtained from interviews with elites and police experts revealed that a total of 51 indices were extracted and based on the theoretical foundations they were identified as 16 skill indices and 35 police especial knowledge indices in situational crime prevention. The results show that the identification of crime opportunities and the constitutive elements of crime conditions as police especial knowledge and understanding the physical environment of crime and the ability of statistical analysis of crime as the skills required by the police in crime prevention were identified with the highest frequency. Also, through promoting the level of skills and special knowledge required by the police executives the level of success for situational crime prevention programs can be predicted.

    Keywords: situational crime prevention, Police crime prevention, Police skills, Police special knowledge, Police chief executives
  • Mahdi Moghimi Pages 70-92
    Background and objectives

    Economics plays a key role in human life. That is why the fight against economic corruption has an important status. Economic and financial crimes are the crimes that afflict today's society and hinder dynamic economic activity of the society. This study aims at examining the legal and criminological aspect of this type of crime and providing guidelines for the prevention and fight against them.

    Methodology

    This study was conducted using descriptive-analytic method and library resources.

    Findings and results

    The first part of the study explored the Justice and legal standards of economic crimes. In this part, the economic crimes in terms of economic nature of criminal law (including legal, material and spiritual components) and economic form of criminal law at both the national and international dimensions were investigated. The study showed that there are fundamental differences between economic crimes and crimes against property, economic corruption etc. The second part of the study explains and outlines the criminological aspects of economic crime and prevention strategies. In order to explain the criminological aspects of economic crime, the Pinatel psychological theory and Merton sociological theory were cited. Then, according to the dominant approach on criminal sociology, the significant content and focus on the legal system and legal framework of the country were examined. The most important preventive strategies in this regard include: strengthening the internal beliefs and motivations of financial institutions staff members, improving the system of monitoring financial performance, particularly in the governmental sector, using the financial management system and developing related and managerial and supervisory rules.

    Keywords: Economic crime, prevention, Police, Economic criminal law, Financial corruption
  • Soghra Ebrahimi Ghavam*, Ali Delavar, Esekandar Momeni, Hassan Reza Rafie, Leila Zoghi Pages 96-117
    Background and objectives

    Children injury in traffic accidents is one of the major causes of death and disability and its prevention requires training. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of traffic package provided to seven-year-old children in Tehran.

    Methodology

    This study is a quasi-experimental research with a pretest-posttest-control design. The statistical population of the study included first-grade elementary school children in Tehran City. Two Thirty-member groups from two classes in the first grade of a school in the district 5 of Tehran were chosen as samples. The participants were examined by a valid and reliable questionnaire (Cronbach's alpha .91) before and after providing the educational program about traffic. The descriptive statistics and analysis of covariance were employed for data analysis.

    Findings and results

    Research showed that the mean and standard deviation of traffic safety behavior of males and females was significantly improved in post-test experimental group. The difference between the post-test scores of traffic safety in control and experimental groups, as well as the interaction effect of gender and group on post-test scores for traffic safety behavior was significant. There is also a difference between traffic safety behavior of males in experimental and control groups and females in experimental and control groups. The results showed that after training in both gender, the experimental group outperformed the control group and the effectiveness of traffic training to children is confirmed.

    Keywords: Training, traffic behavior, children, learning, effectiveness, Control group
  • MohammadReza Pourgholami, Manouchehr Farajzadeh, Amir Gandomkar, Ashab Habibzadeh Pages 120-141
    Background and objectives

    Injuries and damages caused by road accidents are important issue, which has been overlooked in many cases. The present study aims at analyzing the climatic factors affecting the occurrence of accidents based on the study of internal and external sources in the North West of Iran. The study of climatic variables in the area is important because the risk of climate hazards on the road surface can be controlled.

    Methodology

    The methodology of the research in terms of its nature, method and procedure is descriptive-analytic method. For the study in the field of accident analysis the statistical methods like mean and statistical tests were employed.

    Findings and results

    The results showed that only in winter, the most significant elements of cloud cover, relative humidity, wind speed and precipitation had a direct role. But the temperature showed a reverse role in accidents. Temperature in fall with a swing had a role in accidents and in other three seasons it had a reverse role in accidents. The relative humidity had a reverse role and in accidents in the spring only, and in other three seasons the direct role is allocated to humidity. The Wind had only minimal role in accidents in spring and winter and in other seasons it had a constant role. Finally, the results showed that for providing a police preventive intervention model to reduce the effects of climate in accidents, reforming the culture of traffic and driving, enforcing traffic laws for all classes of society as well as training for reducing road accidents are essential.

    Keywords: road accidents, Climatic elements, Police preventive intervention model, Northwest roads of the country
  • Saied Sadeghi, Bita Shalani, Hossein Abedi Parija, Elahe Sadeghi Pages 143-155
    Background and objectives

    Alcoholic drink is one of the most serious human problems and complicated humanistic phenomenon that undermine the foundation of human society. Young people are the most vulnerable groups against alcoholic drink consumption and naturally understanding the factors influencing alcohol use in young people is necessary for developing effective strategies for its prevention and control. Hence, this study aims at predicting alcoholic drink consumption among young people based on controlling components and family support.

    Methodology

    This study is a of correlational research type. The statistical population of the study included 18-24-year-old young peoples in Tehran municipality district 6 in 2016. 249 individuals (153 males and 96 females) were selected using convenient sampling method. The research instruments were youths' growth and health questionnaires (Cronbach's alpha .81 and .69) and Iranian youths' risk-taking scale (Cronbach's alpha .89).

    Findings and results

    The findings showed that the mean of alcoholic drink consumption among young people in this study was 20.76 and the mean of family support and control were 17.14 and 12.14, respectively. There is also a negative and significant relationship between family support and control and alcoholic drink consumption. Thus, the variables of control and family support are significant predictors for alcohol use in young people.

    Keywords: Alcohol consumption, youths, Family control, Family support, Damage